De lachende laaielichter van TPC

Vandaag gaat de megafraudezaak tegen Wilfred Aalders (47) verder bij de rechtbank in Den Bosch. Bij de laatste zitting, afgelopen vrijdag, liep de verdachte nog lachend de zaal uit.

Vol verbazing keken de aanwezigen Aalders en zijn advocaat Jurjen Pen vrijdag na, toen zij de rechtszaal in Den Bosch verlieten. Ondanks de forse strafeis van vijf jaar onvoorwaardelijk liep het duo lachend en grappend naar buiten. De aanwezige gedupeerden werd nog bozer dan ze al waren: de man die volgens justitie hun geld kwijtmaakte leek niet bepaald last te hebben van spijt of schuldgevoel.

 

Volgens advocaat Hendrik-Jan Bos, die een deel van de financiële slachtoffers bijstaat, heeft 'die houding de gedupeerden nogal geschokt'. “Het lijkt me ook niet echt handig, als de rechter nog tot een oordeel moet komen.”

 

Groter dan Palm Invest

 

De zaak gaat vandaag verder met de pleidooien van de verdediging. Daarvoor zijn drie zittingsdagen uitgetrokken; op 22 november volgt de uitspraak van de rechter.

 

De Bossche rechters zullen dan beslissen over een fraudezaak van ongekende proporties: Aalders heeft als directeur van de Limburgse vermogensbeheerder TPC tussen de 50 en 100 miljoen euro doen verdwijnen, zo schatten betrokkenen. Dat geld ging via beleggingen in obscure bedrijven in onder meer Zwitserland, China en Panama. Meerdere van die bedrijven gingen failliet, net als TPC zelf. Vrijwel niemand van de beleggers zag een cent van het geld terug. Ter vergelijking: de jongens van Palm Invest speelden met 'maar' 30 miljoen euro van beleggers.

 

Tientallen rijke Nederlanders, Belgen, Duitsers en Britten lieten zich inpakken door de aardige, welbespraakte en in keurig pak gestoken Aalders en zijn kompaan Thijs Bloemers (61), een voormalig advocaat uit Arnhem. Ze belegden per persoon tussen de 0,5 en 1,5 miljoen euro. Volgens het OM vertrouwden zij vaak hun pensioenvoorziening aan het duo toe.

 

Bos legt uit hoe het werkte: “Ze hadden een heel conglomeraat van bedrijven opgetuigd waarin het geld werd rondgepompt. Ze adviseerden om in bedrijven te beleggen waarin ze zelf ook vaak bestuurder waren.” De civiele procedure die hij namens vijftien gedupeerden begon, ligt stil sinds het faillissement van TPC.

 

Criminele organisatie

 

Aalders misbruikte 'op niets en niemand ontziende wijze zijn zijn talent voor eigen gewin', zo zei officier van justitie Beckers vrijdag. “Hij heeft zich daarbij uitsluitend laten leiden door status macht en geld en heeft geen enkel mededogen getoond voor de benadeelden.”

 

Justitie verwijt Aalders en Bloemers leidinggeven aan een criminele organisatie, oplichting, faillissementsfraude, witwassen en meineed en valsheid in geschrifte. Ook tegen Bloemers eiste het OM vrijdag vijf jaar onvoorwaardelijk – hij wordt ook nog eens verdacht van verboden wapenbezit. Drie medeverdachten hoorden tussen de 18 en 30 maanden tegen zich eisen.

 

De advocaat van Aalders, Jurjen Pen, hield zich onbereikbaar voor commentaar. Het advocatenkantoor dat Bloemers bijstaat wenste niet te reageren.
 

stefan@ftm.nl