
Sinds het einde van Koude Oorlog heeft Nederland fors gesneden in Defensie. De opeenvolgende kabinetten gebruikten de kaasschaaf om te beknibbelen op budgetten. Tegelijkertijd moest de gemankeerde krijgsmacht wel alles kunnen. Met de grote jongens meedoen, naar Afghanistan. De kaasschaafmethode raakte het bot van de krijgsmacht en Nederland maakt nog steeds geen echte keuzes op basis van visie.
Wat willen we met de krijgsmacht in de toekomst? De regering komt eerst met een budget en daarna volgt ‘visie’, in de praktijk een boekhoudkundige invuloefening. De kaalslag bij de Nederlandse krijgsmacht is inmiddels van vooroorlogse proporties.
Het huishoudboekje van Defensie (2): Alleen extra geld zal de problemen niet oplossen
Het huishoudboekje van Defensie (1): Hoe de tekorten zich vijftien jaar opstapelden
Militairen op missie verdienen onder het minimumloon
Het lot van de nieuwe minister van Defensie lijkt nu al bezegeld
De levensgevaarlijke goed-nieuwsshow van minister Hennis
Onze Landmacht: volop beleid, maar gebrek aan visie
Grote onvrede onder defensiepersoneel: ‘Iedereen doet maar wat’
Strategische armoede III: de Nederlandse marine is een zinkend schip
Nederland speelt Stratego op amateurniveau
Hennis kan geen richting kiezen
GAO - Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert tijdens een bezoek aan de Nederlandse Long Range Reconnasisance Patrol Task Group (LRRPTG) in Mali. Deze eenheid bestaat uit militairen van de Luchtmobiele Brigade en voert meerdaagse, lange-afstandspatrouilles uit om inlichtingen te verzamelen. De minister bezoekt de plek waar de twee Apache piloten om het leven zijn gekomen. Op de bewuste plek liggen twee stenen met de inscriptie met hun namen. © ANP / Evert-Jan Daniels
De levensgevaarlijke goed-nieuwsshow van minister Hennis
Het Ministerie van Defensie heeft ernstig tekortgeschoten. Zo luidde de conclusie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid inzake het dodelijke ongeval met een mortier in Mali. Maar dat is niet het hele verhaal. Uit verschillende ‘incidenten’ blijkt dat Minister Hennis de zaken systematisch te rooskleurig af schilderde — met alle gevolgen van dien.
Vanmiddag om kwart voor vier zal minister van Defensie Jeanine Hennis zich in de Tweede Kamer moeten verantwoorden voor het gebruik van ondeugdelijke munitie in Mali. Een ongeval met deze munitie kostte vorig jaar juli aan twee Nederlandse militairen het leven.
Vorige week werd het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) inzake het ongeval bekendgemaakt. Daarin wordt harde kritiek geuit op het ministerie. De auteurs stellen dat Defensie tijdens de missie in Mali ernstig is tekortgeschoten in de zorg voor de veiligheid van uitgezonden Nederlandse militairen: zowel het belang van munitieveiligheid als goede medische voorzieningen werden ondergeschikt gemaakt aan de voortgang van de missie.
Twee klokkenluiders zitten vandaag de dag werkeloos thuis
Uiteraard rijst hier direct de schuldvraag: is dit ongeval enkel en alleen te wijten aan het beleid van Hennis’ voorgangers, die de krijgsmacht jarenlang hebben uitgehold? Of zeggen de bevindingen van de OVV ook iets over het handelen van Hennis zelf?
‘Op zichzelf staande incidenten’
We spreken 2006. Vanwege de Nederlandse aanwezigheid in Afghanistan is er een ‘plotselinge en dringende’ behoefte aan munitie ontstaan. Via de Amerikanen worden er daarom ruim dertigduizend 60mm-mortiergranaten aangeschaft. Één keurmeester van Defensie heeft hier zo zijn bedenkingen bij: ‘Is dit wel geschikt voor gebruik in onze mortier?’, zo schrijft hij — voorzien van onderstrepingen — in zijn rapport.
Met zijn kanttekening wordt intern echter niets gedaan. Terecht, aldus Defensie: de munitietechnicus had de verkeerde code gebruikt in zijn rapportage (‘nummer 35 in plaats van nummer 23’). Wat er daarna met de medewerker is gebeurd, weten we niet. Van de munitie weten we het wel: deze ontplofte juli vorig jaar vroegtijdig in Mali. Bij het ongeval laten twee Nederlandse militairen het leven.
Twee jaar later, in 2008, doet zich een ander incident voor: Hercules-piloten van het 336e squadron zijn onvoldoende gekwalificeerd, lappen geregeld veiligheidsvoorschriften aan hun laars, en kruipen zelfs met een slok op in de cockpit. De Luchtmacht-kapitein die hier intern melding van maakt, wordt door zijn leidinggevenden weggezet als psychiatrische patiënt. Zijn medische dossier wordt vervalst. Hoewel hij als klokkenluider later door een extern rapport wordt gerehabiliteerd, blijkt bij terugkeer op de werkvloer dat een deel van de Defensie-organisatie hier niet op zit te wachten. Vandaag de dag zit hij werkloos thuis.
Volgens Defensie zijn dit allemaal op zichzelf staande incidenten
In 2011 worden voor de Brigade Speciale Beveiliging (BSB) in Jemen een aantal AK-47’s gekocht om de ambassadeur en ambassadepersoneel te beveiligen. Van de commandant van de Marechaussee mogen de wapens echter om onbekende redenen niet getest worden.
Een aantal maanden later blijken ze niet te werken. Eén van deze defecte wapens was het wapen van de bodyguard van de ambassadeur. En niet alleen blijkt de munitie van de AK-47’s in Jemen onbetrouwbaar: over de herkomst van de munitie is eveneens niets bekend. De Marechaussee-medewerker die hier intern over aan de bel trekt, wordt weggepest. Ook hij zit tegenwoordig thuis op de bank.
Volgens Defensie zijn dit allemaal op zichzelf staande incidenten. Er is door voorgaande kabinetten immers continu op de organisatie bezuinigd. En minister Jeanine Hennis kan er ook niets aan doen dat een fout uit 2006 nu in haar politieke gezicht ontploft.
Oud nieuws
Voor de duidelijkheid, retoriek zoals deze dient doorgaans maar één doel: blame avoidance. Zolang je iedereen verantwoordelijk maakt, hoeft uiteindelijk niemand de verantwoordelijkheid te nemen.
Wat ook geen nieuws was: de bevindingen van het OVV-rapport
Of de minister ook werkelijk van niets wist en deze problematiek ‘ineens’ op haar bordje heeft gekregen, is namelijk nog maar de vraag. Zo had ze de twee belangrijkste bevindingen van het OVV-rapport over de ondeugdelijke munitie in Mali — dat er geen medische zorg naar Nederlandse standaarden kon worden geleverd, en dat de krijgsmacht er op papier parater uitziet dan zij in werkelijkheid is — reeds in juli en september 2016 op Follow the Money kunnen lezen.
Onze conclusie luidde vorig jaar dan ook: dit zorgt voor onveilige situaties, ook in missiegebied. Door het ministerie van Defensie werd deze stelling steevast tegengesproken, maar in een enquête begin dit jaar gaf ruim 20 procent van ondervraagde militairen iets anders aan. Hun boodschap: ook op missie hadden zij te maken met munitie- en materieeltekort.
Met andere woorden: dat militairen ondanks tekorten alsnog op missie werden gestuurd, is voor insiders — de ambtelijke, militiare en politieke top op 't Plein in Den Haag bijvoorbeeld — geen nieuws.
Wat ook geen nieuws was: de bevindingen van het OVV-rapport. Conform het onderzoeksprotocol krijgen alle betrokken partijen een inzagetermijn van vier weken. Het OVV-rapport wordt in concept met genummerde regels bezorgd door een koerier, zodat de partijen deze kunnen controleren op ‘omissies en feitelijke onjuistheden’.
Ministerie creëert twijfel
In dit geval kreeg het ministerie van Defensie reeds in juni inzage in het rapport, nadat in maart al bekend was geworden dat het ongeluk met de mortiergranaat niet te wijten was aan de militairen die deze bedienden. Dit betekent dat zowel de minister van Defensie als de Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp ruim drie maanden op de hoogte waren van de vernietigende conclusies.
Het departement vergat zelfs de nabestaanden te contacteren
Waar Defensie deze drie maanden inzagetijd voor gebruikte, is veelzeggend: er werden 72 punten van commentaar ingeleverd bij de OVV. Zo vond Defensie ‘hoge snelheid een subjectief begrip’ en wilde ze voorstellen om de term te vervangen voor ‘een bepaalde snelheid’. Ook werden er vraagtekens gezet bij de kwalificatie ‘roestig’ en werden parafrases van geïnterviewde betrokkenen ‘insinuerend’ genoemd. Daarnaast was het departement van mening dat de kritiek van de OVV op de munitieopslag een ‘niet onderbouwde hypothese’ betrof, in plaats van een logische gevolgtrekking.
Men was zelfs zo druk om op elke OVV-slak zout te leggen, dat het departement vergat de nabestaanden te contacteren. Sterker nog, de minister van Defensie gaf aan dat zij graag een extern onderzoek wilde naar het (externe) OVV-onderzoek. Ook zag het ministerie de conclusie over ‘tekortschietend veiligheidsbesef’ graag geschrapt in het rapport: dit zou namelijk weleens een deur kunnen openen naar (juridische) verantwoordelijkheid.
Oftewel: het ministerie is al vijf weken bezig om twijfel te creëren rondom de conclusies van de OVV, maar vergeet in alle ijver zowel contact op te nemen met de nabestaanden van de overleden militairen als actie te ondernemen. Want, zoals RTL Nieuws-journalist Siebe Sietsma zich afvroeg: ‘Hoe veilig is de munitie bij andere missies?’
Het verzuimen om contact op te nemen met de ouders van de omgekomen militairen steekt niet alleen bij de nabestaanden, maar ook bij directe collega’s en (in bredere zin) actief dienende militairen. Want pas na een dagenlange reeks van chocoladeletter-koppen in de Telegraaf besloot de minister van Defensie de ouders van de twee omgekomen militairen, Henry Hoving en Kevin Roggeveld, eens op te bellen. De ouders lieten dan ook aan de krant weten alsnog juridische stappen te ondernemen tegen het ministerie.
Niet alleen waren de wapens onveilig, ook de evacuatieplannen bleken verouderd
Een gewaarschuwde minister telt voor twee
Mali is niet het enige uitzendgebied waar militairen aan de bel hebben proberen te trekken. De voornoemde klokkenluider van de Brigade Speciale Beveiliging (BSB) heeft melding gemaakt van onveilige situaties voor ambassadepersoneel in Jemen en Bagdad. Niet alleen waren de wapens ongecontroleerd en onveilig, ook de evacuatieplannen bleken verouderd. Kritiek hierop resulteerde in overplaatsing naar een ander uitzendgebied. Afgelopen november besteedde Follow the Money uitgebreid aandacht aan deze zaak.
Ook in andere externe rapporten waren bij de krijgsmacht al eerder veiligheidsproblemen geconstateerd. Reeds in 2014 uitte de OVV het vermoeden dat mensen op de vliegbasis Eindhoven niet gekwalificeerd waren, en stelde ze dat ‘de grenzen van de veiligheid waren opgezocht en mogelijk ook overschreden.’
Het onafhankelijke rapport van de Onderzoeksraad Integriteit Overheid ging nog een stapje verder: de Raad concludeerde dat er inderdaad ongekwalificeerde mensen rondliepen en dat er wel degelijk sprake was van een onveilige situatie. Ook werd de secretaris-generaal in 2014 op de vingers getikt omdat er nog geen aanstalten was gemaakt om een ‘algemene veiligheidsbewustheidsnorm’ organisatiebreed in te stellen.
Deze aanbevelingen werden gemaakt toen Hennis al was aangetreden als minister. De twee klokkenluiderszaken – beide inzake het niet naleven van veiligheidsvoorschriften en gevaarlijke situaties op de werkvloer – speelden gedurende de gehele periode van haar ministerschap. Je mag dus aannemen dat zij er wel degelijk van op de hoogte was.
Dit zijn geen lijken die uit de kast vallen
De omgang van het ministerie met deze klokkenluiderszaken, evenals het niet opvolgen van adviezen van zowel de OVV als de OIO om de veiligheid op de werkvloer te verbeteren, komen dus voor politieke rekening van minister Hennis. Dit zijn geen lijken die uit de kast van een voorganger vallen: het gaat hier om een organisatiebreed probleem, waar al meerdere malen voor is gewaarschuwd — en waar niet tot nauwelijks actie tegen is ondernomen.
Ziehier precies het politieke probleem voor de minister. Jarenlang heeft ze steevast ontkend dat de bezuinigingen op de krijgsmacht doorwerkten in missiegebied. De mannen en vrouwen die op missie werden gestuurd, hadden de spullen die zij nodig hadden. Ja, er waren tekorten bij trainingen. En ja, dit had consequenties voor de paraatheid van de krijgsmacht. Maar nee, niet op missiegebied.
Toen Follow the Money het ministerie confronteerde met geluiden over munitietekorten op missie, zei het ministerie zich hier ‘niet in te herkennen’ en werd de Tweede Kamer in Kamerbrieven voorgehouden dat de ‘inzet van de krijgsmacht werd gewaarborgd’. ‘Ze kunnen veilig op missie gaan’, zo verzekerde de minister ons afgelopen zomer nog. Dit is jarenlang de lijn van Hennis geweest.
Maar juist deze lijn is nu, na de zinloze dood van twee militairen, niet langer houdbaar. Hennis’ beleid zal vandaag in de Tweede Kamer enkele stevige vragen opleveren. Want heeft zij de Kamer niet stelselmatig verkeerd voorgelicht? En was zij op de hoogte van deze staat van de krijgsmacht, en zijn er toch willens en wetens militairen uitgezonden met ondeugdelijk dan wel te weinig materieel?
Geluiden op de werkvloer werden steevast genegeerd en gesmoord
Tegelijkertijd moeten we de rol van minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders niet vergeten. Hij bleef doof voor de waarschuwingen over de staat van de krijgsmacht en de risico’s in missiegebied die werden geuit door de commandant van de Korpscommando-troepen, Jelte Groen, en commandeur Gerhard Polet van het Defensie Helikopter Commando. Sterker nog: Koenders zei in Nieuwsuur de argumentatie van de commandanten ‘niet zo heel sterk’ te vinden en zette de militairen terug in de hoek met de woorden: ‘Niet de militair, maar de politiek gaat over de missie.’
Militaire stem gesmoord in bureaucratie
Dit is veelzeggend voor de militaire organisatie in Nederland: er is niet of nauwelijks ruimte voor de militaire visie. Aanschaf van materieel is sinds 2004 gecentraliseerd: de krijgsmachtsonderdelen (luchtmacht, landmacht, marine en marechaussee) moesten volledig uitvoerende organisaties binnen het ministerie worden. Het beleid komt hierdoor primair vanuit de ambtelijke koker.
Pogingen om de commandant der strijdkrachten (CDS) meer zeggenschap te geven over het beleid zijn op niets uitgelopen. Hierdoor zijn de afgelopen jaren besluiten genomen die vanuit Den Haag en boekhoudkundig gezien logisch leken, maar op de lange termijn fnuikend voor de bestendigheid van de krijgsmacht als organisatie zijn gebleken. Geluiden op de werkvloer werden steevast genegeerd en gesmoord in protocolletjes en interne commissies. Resultaat: een tekort aan munitie, een tekort aan materieel en zelfs een tekort aan basale veiligheid tijdens zowel trainingen als op missie.
Het wekt dan ook geen verbazing dat nu ook de maat vol is voor militairen. Zo lieten de commando’s dit weekend weten aangifte te doen. Vijf (onder)officiers doen aangifte tegen Defensie na de dood van collega Sander Klap bij een oefening op de schietbaan. Uit een rapport van de OVV bleek dat de militairen jarenlang onder gevaarlijke omstandigheden oefenden en dat veiligheidsvoorschriften niet werden nageleefd.
Een opvallend detail hierbij: juist het zogeheten ‘puntje van de speer’ (dus de militairen die in het hoogste risico-spectrum opereren, zoals de commando’s) zijn de eersten om juridische stappen ondernemen. Ook hier werd de roep om een eigen (veilige) schietbaan — evenals een brandbrief van de commandant — door Defensie genegeerd. Diverse bronnen meldden aan RTL Nieuws dat het materieel waarmee de elitetroepen moesten werken dermate achterhaald en versleten is dat er op missie gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Volgens de minister was dit beeld ‘onjuist’ en waren de elitetroepen ‘geen armzalig zooitje’.
Vandaag zal de minister aan de Tweede Kamer verantwoording moeten afleggen over zaken die onder haar bevoegdheden en dus verantwoordelijkheden vallen. En inderdaad, dat zijn niet de bezuinigingen die onder haar voorgangers zijn gedaan. Maar het is wel de manier waarop Hennis deze bezuinigingen heeft ingevuld: met een levensgevaarlijke goed-nieuwsshow.
Dit artikel is geschreven met medewerking van Krijn Schramade.
66 Bijdragen
[Verwijderd]
Michiel WERKMAN 8
Omdat die cultuur niet wijzigt bij overheden en in de politiek zal er nooit iets veranderen.
MaartenH 10
Michiel WERKMANOp die manier zou je een zinnige discussie over het functioneren van de politiek los kunnen maken. Wedden dat dit niet gaat gebeuren?
Michiel WERKMAN 8
MaartenHMartin van den Heuvel 1 11
Michiel WERKMANMz59 7
MaartenHhttps://www.nrc.nl/nieuws/2017/09/29/positie-minister-hennis-lijkt-onhoudbaar-13260251-a1575492
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/10/01/hoe-de-missie-in-mali-minister-hennis-in-problemen-bracht-13288106-a1575621
MaartenH 10
Mz59Martin van den Heuvel 1 11
Michiel WERKMANIn Egypte hebben ze bij opgravingen een kleitablet met hiëroglyfen gevonden. Een expert in Engeland ontcijferde het bericht van een ambtenaar aan zijn meerdere, dat hij binnenkomende berichten niet in een la moest gooien, maar lezen, om er iets mee te doen. You see, nothing new onder the sun.
Matthijs2 5
Martin van den Heuvel 1Het probleem hier is dat ministers Hennis en Koenders hun eigen politieke carrière belangrijker vinden dan de veiligheid van de strijdkrachten.
Martin van den Heuvel 1 11
Matthijs2Toevallig heb ik een bloedhekel aan mensen die voor hun eigen belang in de regering zitten en niet voor het landsbelang. Hennis en Koenders misbruiken de liberale ideologie om hun eigen carriére een boost te geven. Alhoewel misbruiken, die hele ideologie heeft helemaal niks te maken met hoe de mens al miljoenen jaren samenwerkt met haar soortgenoten.
MaartenH 10
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
MaartenHMaartenH 10
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
MaartenHMaartenH 10
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
MaartenHTweede alinea: liberale politici.
Elke (zonder uitzondering) politicus die (onder meer) voor VVD, CDA, PVV, D666 of PvdA aantreedt, is een smeerlap eerste klas. Die persoon hoort achter de tralies vanwege het onnodig in afgrijselijke problemen brengen van complete volksstammen (Van Rijn, Klijnsma) en niet te worden beloond voor zijn criminele activiteiten met een tonnetje of zo.
Jazeker criminele activiteiten. Allereerst liegen ze de mensen voor dat er moet worden "bezuinigd" vanwege een crisis die ze zelf hebben veroorzaakt, het teveel geld uitgeven van de regering, de te grote staatsschuld die we niet naar onze kleinkinderen kunnen doorschuiven en noem de grove onzin maar op.
Vervolgens wordt er voor 50 miljard aan uitkeringen, gezondheidszorg, onderwijs, huurwoningen, politie en leger bezuinigd, waarna er voor 50 miljard aan belastingverlagingen voor hoge inkomens (zij zelf dus) en (liefst groot)bedrijfsleven worden doorgevoerd, zodat die internationale ondernemingen een vet betaalde functie voor de liberale politici klaar hebben staan zo gauw ze stoppen met de politiek om "meer aandacht aan hun gezin te kunnen geven".
Kom op Maarten, ik loop te lang mee om me nog voor de gek te laten houden door die volksverraders.
Mocht jij NIET doorhebben wat ik je zonet heb uitgelegd, dan zou ik eens wat anders gaan lezen als de Telegraaf.
Arjan 7
Martin van den Heuvel 1Maar wat nog veel erger is dat wij voorbeeldjes aanhalen van Arjan Erkel om bureaucratie aan te tonen. Dat is wat we namelijk allemaal doen. We hebben allemaal wel ervaringen of verhalen gehoord, waarvan het heel aannemelijk is dat het bureaucratie is, terwijl we geen expert zijn op dat gebied en mogelijk belangrijke aspecten over het hoofd zien, die niet over het hoofd worden gezien door diegenen die er verantwoordelijk voor zijn.
Wij burgers moeten niet als een soort adviesbureau McKinsey over dit soort organisaties oordelen waar de meesten nog geen dag gewerkt hebben op enig niveau om de organisatie te kennen. Het is borrelpraat, maar niet gebaseerd op verstand van zaken. Wij gebruiken de term bureaucratie te pas en te onpas. Dat geeft ruimte om te denken dat bezuinigingen gerechtvaardigd zijn omdat we het probleem kunnen oplossen via minder bureaucratie. Dat is gevaarlijk.
Martin van den Heuvel 1 11
ArjanJe hoeft geen expert te zijn om te kunnen oordelen over iemand die niets anders kan dan de regeltjes volgen en zelfs in de meest schrijnende omstandigheden geen enkel trekje menselijkheid kan vertonen.
In het verhaal van Arjan en vele vele andere Nederlanders die omver worden geblazen door regeltjescopuleerders ZIJN geen aspecten die belangrijk genoeg zijn om te weigeren naar de mens te kijken en alleen maar naar de regeltjes. Mensen zijn altijd belangrijker dan regeltjes.
Daar komt de laatste tijd nog BIJ dat zogenaamde overheidsinstanties winst moeten gaan maken, zoals bijvoorbeeld gemeenten. Dan krijg je situaties dat mensen voor een uitkering werk moeten doen volgens de "participatiewet", dat door anderen wordt uitgevoerd voor LOON. Elke rechter zal daar over oordelen als ongeoorloofde concurrentievervalsing. Maar iemand met een uitkering heeft geen geld om naar de rechter te gaan. Dat hebben ze fijn geregeld in Den Haag http://www.doorbraak.eu/
De bevolking denkt niet dat de bezuinigingen zijn gerechtvaardigd vanwege minder bureaucratie, maar vanwege het aflossen van de staatsschuld. Dat beide al decennia lang niet worden gerealiseerd, terwijl de bevolking gewoon door blijft stemmen op dezelfde probleemveroorzakende partijen, is te danken aan het slechte geheugen van die bevolking. En natuurlijk ook aan de weigering van de ándere partijen om uit te leggen wat er wérkelijk aan de hand is. rijnlandmodel.jouwweb.nl
Arjan 7
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
ArjanLoop de straat op en vraag aan een willekeurige voorbijganger wat de reden is dat de afgelopen 3 kabinetten 50,5 miljard hebben "bezuinigd". 10 Tegen 1 dat er een antwoord uit rolt met de woorden "staatsschuld" en/of "huishoudboekje op orde" of iets dergelijks zoals minder geld uitgeven.
Arjan 7
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
ArjanKijk, dat de politiek en de main stream media keihard weigeren om de waarheid te vertellen, so be it. Maar als je na 40 jaar dezelfde kabinetten nog steeds niet door hebt dat na elke ronde sociale voorzieningen elimineren steevast de belastingen omlaag gaan, dan zou ik zeggen: neem die idioot zijn actief kiesrecht af.
Niek Jansen 9
Martin van den Heuvel 1Als er alleen maar lands belang zou bestaan zou de democratie als staatsvorm overbodig zijn. En trouwens wie bepaalt wat lands belang is?
Martin van den Heuvel 1 11
Niek JansenNog niet zo heel lang geleden leefden de zwaar onderbetaalde en uitgebuite arbeiders in vochtige, tochtige, beschimmelde krotten. Dit was niet in het belang van de gezondheid van de arbeiders en niet in het belang van de bedrijven waar ze werkten. En dus werden er fatsoenlijke huizen gebouwd. Dat is in het landsbelang.
Als je de mensen met hoge inkomens en de grote bedrijven al hun geld laat houden, zetten ze het op een spaarrekening en gebeurt er niks mee. Als je de belastingen voor die lui verhoogt en je verdeelt het geld in de vorm van lage huren, goedkope verzekeringen (ZFW, WW, AOW, WAO) onder de laag betaalde arbeiders, krijgen die gezinnen een hoger besteedbaar inkomen dat ze uitgeven in de winkel. Waardoor meer spullen gemaakt, vervoerd en verkocht worden en meer mensen werk hebben. Dat is in het landsbelang. Dus als we de beLASTingen voor lage inkomens verhogen (huren, btw, eigen risico) en we geven dat geld vervolgens uit aan belastingverlaging voor grote bedrijven en hoge inkomens, dan is dat per definitie slecht voor het land.
Maar goed voor de politici. Want zij hebben hoge inkomens.
En nog beter voor de politici, want de bedrijven zijn zo blij met hun lagere belastingen dat die politici een vet betaalde functie krijgen als ze uit de politiek stappen.
Democratie (het volk dus) bepaalt wat in het landsbelang is, maar als het volk keihard wordt voorgelogen gaat dat volk keuzes maken die op leugens zijn gebaseerd. Als je ze vertelt hoe de zaak werkelijk in elkaar zit, maken ze andere keuzes.
www.rijnlandmodel.jouweb.nl
Arjan 7
Michiel WERKMANEr is maar 1 oplossing: de kiezer moet haar daar op afrekenen en beseffen dat kwaliteit geld kost. Wil je dat niet, dan moet je accepteren dat dit soort incidenten alleen maar gaan toenemen.
De overheid moet veel beter duidelijk maken waarom we belasting betalen en wat ze met dat geld doet. Anders loopt het populisme er mee weg.
paulus 6
Iedereen krijgt pakje VVD (room)boter doet dat op zijn hoofd, geeft anderen de schuld kijkt onnozel in de verte blijft zitten en overleeft de dag.
Mark (Rutte) my words
21.00 gelukkig heb ik met bovenstaande ongelijk gehad.
Het duveltje Hennis zit voorlopig dankzij de kamer in het doosje.
Maar wat nu met het doosje te doen?
Hennis heeft natuurlijk een schat aan ervaring, en is er helaas weer 1 rijker, maar om nu alles overboord te gooien.
Het normale gebeuren, een burgemeesters postje hier of daar, of een eurocommissariaatje zit er al gauw in natuurlijk.
Wellicht kan een partij voorzitterschapje ook lauterend werken.
Wie weet
Edward 2 4
BvdB
Hoewel ik uw stukken graag lees, en ze m.i. meestal redelijk dicht tegen de werkelijk aan zitten moet me toch 1 ding van het hart.
De passage;
"Hercules-piloten van het 336e squadron zijn onvoldoende gekwalificeerd, lappen geregeld veiligheidsvoorschriften aan hun laars, en kruipen zelfs met een slok op in de cockpit"
is nogal een forse beschuldiging. Nu ben ik een van die piloten (al bijna 20 jaar) en het raakt mij dan ook elke keer weer erg persoonlijk als ik deze beschuldigingen, die ver bezijden de waarheid staan, in dit soort context lees. De door u zo gebruikte beschuldigingen zijn ook geen onderdeel van het uiteindelijke "gelijk" van de betreffende klokkenluider. Maar door deze zo in uw stuk te gebruiken impliceert u dit wel.
Deze Telegraaf technieken heeft FTM toch niet nodig, u gaat toch voor kwaliteit en waarheidsvinding !?
MVG,
[Verwijderd]
BvdBMarla Singer 7
BvdBDieuwertje Kuijpers 2
BvdBTegelijkertijd betekent dit ook niet dat er helemaal niets aan de hand is.
Zowel de OVV als de OIO hebben geconstateerd dat er wel degelijk (1) ongekwalificeerde piloten rondliepen en (2) systematisch veiligheidsvoorschriften niet werden nageleefd. De beschuldigingen over alcoholmisbruik konden logischerwijs niet worden vastgesteld: je kunt tenslotte betrokkenen niet maanden later gaan laten blazen. De trage implementatie van de veiligheidsrichtlijnen zeggen iets over de prioriteit die hier vervolgens aan werd gegeven. Zo zijn de MAR-OPS pas november 2015 - en dus 7 (!) jaar nadat ze in werking hadden moeten treden- geïmplementeerd. Mede hierom heeft de Raad de secretaris-generaal op de vingers tikte over het ontbreken van een algemene veiligheidsbewustzijnsnorm.
Mocht u over informatie beschikken die het tegendeel bewijzen dan hoor ik dat natuurlijk graag. Tot slot wil ik u - en uw collega's - op het hart drukken dat kritiek op de organisatie (zoals het niet naleven van veiligheidsvoorschriften) geenszins bedoeld is als kritiek op de mensen die het werk dag in dag uit uitvoeren. Integendeel!
Jan Smid 8
Dieuwertje Kuijpershttps://eenvandaag.avrotros.nl/item/defensie-verzon-medisch-consult-klokkenluider/
Lodewijk 6
Dieuwertje Kuijpersbps 12
Worden lastige-vragen van Kamerleden nu ook weggezet als gekerm van psychiatrische patiënten ?
Een radicale bezuiniging op dit soort leidinggevenden zorgt voor de nodige cultuuromslag en een verbeterd imago van de krijgsmacht.
En het maakt middelen vrij voor kwaliteit van mankracht, werkomstandigheden en materieel.
Martin van den Heuvel 1 11
bps[Verwijderd]
Martin van den Heuvel 1Ga nou gewoon na de padvinderij bij de harmonie. In groepsverband door de modder kruipen met een geweer dat je niet gebruiken mag, voegt toch niks toe. En Duitsland heeft uiteindelijk toch de oorlog gewonnen. Bundesland NL kan weinig anders dan de bedenksels in de bondsdag accepteren.
Marla Singer 7
Martin van den Heuvel 1Past prima bij Nederland als kennisland.
Martin van den Heuvel 1 11
Marla SingerOh, nee, wacht effe. Aan verkopen hebben we helemaal niks, want de VVD geeft de hele winst toch weer aan de hoge inkomens en het bedrijfsleven, zoals gewoonlijk.
Nou, leveren we de kennis gewoon gratis, heeft Afrika er ook nog wat aan.
Chris Vuyk 6
wordt nu afgedaan met can-do mentaliteit, wat overigens toont welk onbegrip men voor can-do heeft. Bedoelt wordt iets van misplaatste loyaliteit. Is het niet de taak van de specialisten om hun politieke bazen op alle risico's te wijzen van hun voornemens, besluiten etc.
[Verwijderd]
Chris VuykChris Vuyk 6
Eric Smit 11
Chris VuykLaat ik het zo formuleren: na meer dan 18 jaar in de journalistiek heb ik die reuzedoofpot nergens kunnen ontdekken.
Wat betreft klokkenluiders: ik heb er vaak mee te maken en ze kunnen in veel gevallen ook anoniem hun informatie kwijt waardoor ze buiten beeld blijven.
Chris Vuyk 6
Eric SmitJan Smid 8
Eric SmitFred 25
Sjoerd Nelissen 6
Lodewijk 6
Defensie-minister Hennis stapt op
Jeanine Hennis van Defensie
dient haar ontslag in.Dat zei ze in het
debat in de Tweede Kamer over het
vernietigende rapport over de dood van
twee Nederlandse VN-militairen in Mali.
Hennis nam eerst uitgebreid de tijd
voor een reactie op het rapport en de
kritische vragen van de Kamer.Zij
erkende dat er fouten zijn gemaakt en
noemde haar eigen eerste reactie op het
OVV-rapport "knullig".
"Ik heb met hart en ziel voor Defensie
gewerkt,maar het stopt hier vandaag",
zei ze aan het eind van het debat.Met
haar antwoorden en uitleg had ze de
fracties niet weten te overtuigen.
Marla Singer 7
LodewijkMaar wie komt hier voor terug?
Want wat ik zo lees van de militairen waar het over gaat dan heb ik daar heel veel respect voor dat ze ondanks hun schofterig gebrekkige uitrusting ze toch aan uitzendingen meedoen.
Lodewijk 6
Marla SingerEenzelfde vvd-rat natuurlijk. De vvd claimt altijd -als ze de kans krijgen- Justitie en Defensie, zodat ze hun hobby's kunnen blijven uitvoeren, t.w. respectievelijk de doofpot op slot houden en oorlog voeren. In de eerste zit zo'n bagger van afgedekte zaken, dat als dat ooit naar buiten komt alle vvd-er's over de kling worden gejaagd en oorlog is hun immer lucratieve bezigheid.
Ik heb het al eens eerder hier op het forum gezegd: Ik heb geen enkel respect voor alles, wat een uniform aantrekt. Ze kiezen er zelf voor. En als je bij een tent als defensie gaat werken, dan weet je, wat je te wachten staat. Nederland laat zich iedere keer voor het karretje spannen, want dat vinden de amerikanen zo fijn. (Afghanistan)
https://www.trouw.nl/home/-wij-wisten-al-dat-afghanistan-veel-delfstoffen-heeft-~a1349493/
Mali heeft heel veel bodemschatten (goud en uranium), daarom zit de VN daar. Het is gewoon een ordinaire rooftocht. Maar het wordt voor de buitenwacht verkocht als 'vredesmissie'.
Er wordt in geen enkel beroep zoveel verhullend taalgebruik gebruikt, als bij militairen. Zogenaamd zit Nederland daar voor "inlichtingen", op verzoek van Parijs. "Toevallig" heeft Frankrijk pl/min 22 kerncentrales en die lopen op .. uranium.
http://kaartfrankrijk.com/kaart-franse-kerncentrales
http://www.dewereldmorgen.be/blogs/raf/2013/01/16/frankrijk-bereidde-zich-voor-op-intense-conflicten-rond-grondstoffen
En als laatste: als je met een vredesmissie bezig bent, heb je uiteraard een wapen, om je te verdedigen, dat vind zelfs ik nog normaal. Een mortier is echter een aanvalswapen...
Maar daar zal piloot C130 wel wat op aan te merken hebben. Ik veeg bij voorbaat al mijn reet ermee af. Militairen zijn gewoon getrainde moordenaars, die zich door de politiek laten misbruiken voor een 'leuk baantje'. Als die zijn vak goed had geleerd, was hij piloot bij de KLM geweest.
Mocht het beledigend overkomen, "meneer C130", dan is dat zo ook bedoeld !
BvdB
LodewijkMartien van Dongen 4
BvdBAl ben ik het met de politieke keuzes van een missie niet eens, hier wordt voor mij ook de zorgplicht naar deze militairen bedoeld.
Dit geldt voor mij ook voor klokkenluiders.
Marla Singer 7
BvdBBvdB
Marla SingerEn waarom voor defensie werken, ach ieder zijn vak zou ik zeggen, maar de ogen van de moeder die een zwaar gewond kind in je handen drukt omdat het anders geen enkele kans heeft om te overleven vergeet je niet snel.
Lodewijk 6
BvdBMaartenH 10
Lodewijk"En als laatste: als je met een vredesmissie bezig bent, heb je uiteraard een wapen, om je te verdedigen, dat vind zelfs ik nog normaal. Een mortier is echter een aanvalswapen...
Maar daar zal piloot C130 wel wat op aan te merken hebben. Ik veeg bij voorbaat al mijn reet ermee af. Militairen zijn gewoon getrainde moordenaars, die zich door de politiek laten misbruiken voor een 'leuk baantje'. Als die zijn vak goed had geleerd, was hij piloot bij de KLM geweest.
Mocht het beledigend overkomen, "meneer C130", dan is dat zo ook bedoeld !"
Met zo'n reactie diskwalificeer je jezelf volledig.....
Mz59 7
Marla SingerMaartenH 10
Mz59Jan Smid 8
MaartenHMaartenH 10
Jan SmidJan Smid 8
MaartenHMaartenH 10
Jan SmidMz59 7
Jan Smid"Maar er is meer. In de rijksbegroting is de ambitie verwoord om een roulerende VN-Veiligheidsraadzetel te bemachtigen in 2017-2018. Dit streven is alleen te realiseren als Nederland internationaal aantoont dat het bereid is op militair vlak de handen uit de mouwen te steken."
Dan kun je slechte berichten over de missie niet gebruiken.
Marla Singer 7
MaartenH(Zoals verkrachtingen, prostituering en mensenhandel door blauwhelmen die de 'vrede' moeten bewaken.)
MaartenH 10
Marla SingerRobelia 8
En is er ook een overzicht van de resultaten m.b.t. de beoogde doelstellingen.
De Correspondent is er ook mee bezig. (gratis artikel)
https://decorrespondent.nl/4910/deze-film-laat-zien-wat-de-nederlandse-vn-soldaten-echt-doen-in-mali/213933610-7124f0e0
Misschien is het tijd dat we ons beperken tot onze grenzen.
Niek Jansen 9
In het NW van Niger is de Franse uraniumfabrieken Ureva gevestigd, een van de grootste ter wereld, die voor 2/3 Frankrijk voorziet van electriciteit en 1/3 verkoopt op de internationale markt en dat uit een land dat een van de armste ter wereld is. Daarnaast zijn er nog talloze andere grondstoffen ondernemingen (goud, olie, gas edm) van Franse en Britse bedrijven in die regio die allen belang hebben bij stabiele regeringen, dwz regeringen die dienstbaar zijn aan de kapitalistische belangen van westerse landen.
En nooit zijn in de Kamer aan Hennis vragen gesteld aan wie zij als hoofd van de delegatie van wapenverkopers en ambtenaren wapens heeft verkocht op de grootste wapenbeurs ter wereld in Dubai begin 2016.
Ik ben het geheel eens met de bijdrage van Lodewijk van 4 oct. , waarin hij tevens verwijst naar een link van de wereldmorgen.be, die gaat over de vele economische Franse belangen in de regio.
Het dodelijkste westerse wapen is zijn export van z.g. 'democratie' en 'vrede'.