De luchtkastelen van Imtech

Het geplaagde Imtech veranderde na aanhoudende schandalen in Duitsland en Polen van beurslieveling in beursschlemiel. Het Financieele Dagblad maakte een reconstructie. Hoe een project van 20 miljoen uitgroeide tot een van 620 miljoen, een installateur aannemer werd en bijna failliet ging.

Het was de grootste Imtech order ooit, jubelde het persbericht op 20 juli 2012. Maar liefst 620 miljoen omzet haalde de installateur binnen met de opdracht voor de realisatie van pretpark Adventureworld Warsaw in Polen. Europa's grootste indoor waterpark, een entertainmentdorp, hotels, restaurants en andere recreatievoorzieningen op één locatie en allemaal gerealiseerd onder supervisie van Imtech. Het was een gedurfde order, maar wel een die leek te passen in het toegenomen zelfvertrouwen van de installateur. Imtech was jaren beurslieveling door achtereen stijgende omzet en winstcijfers te presenteren. Maar 'de grootste Imtechorder' ooit betekende ook bijna haar Waterloo, zo bleek in februari 2013 toen de noodklok werd geluid. De gevolgen voor Imtech waren dramatisch. Bestuursvoorzitter van Bruggen moest opstappen en werd opgevolgd door van de Aast. Imtech moest 200 miljoen euro afboeken op projecten, kon niet meer aan bankenconvenanten voldoen, de publicatie van de jaarcijfers moest worden uitgesteld en het dividend werd ingetrokken. Tegelijkertijd werden 1300 mensen aan de kant gezet. De koers van het bedrijf verschrompelde na de aaneenschakeling van lijken die uit de Duitse en Poolse kasten van Imtech bleven vallen. In februari vorig jaar moest het bedrijf dan ook een claimemissie aankondigen van 500 miljoen om het bedrijf te redden.

koersverloop Imtech laatste vijf jaar De ineenstorting van de koers van Imtech

Tot zover de algemene kennis. Het Financieele Dagblad maakte op basis van gesprekken met betrokkenen een uitgebreide reconstructie die afgelopen vrijdag en vandaag te lezen was in de krant. Daaruit blijkt onder meer dat de vroeger zo bewierrookte CEO René van der Bruggen doelbewust beleggers en zijn raad van commissarissen verkeerd heeft voorgelicht. De opdracht voor het pretpark zou volgens de voormalige topman via Imtech Nederland zijn binnengekomen, maar dat blijkt onjuist. Alles liep op initiatief van de Poolse afdeling van Imtech. Waarom vertelde van Bruggen het dan wel op die manier? Om de tegenvallende cijfers van Imtech Nederland, dat steeds meer last kreeg van de tegenwind door de crisis, te stutten, aldus het FD. Er werden door Imtech Nederland zelfs aanbrengfees van 4 miljoen euro in rekening gebracht bij de Poolse en Duitse filialen.

De droom

Het sprookje begon allemaal met de droom van de Nederlander Peter Jan Mulder, die in Polen woont. Hij merkt op dat er in Polen geen enkel pretpark bestaat en in het snel groeiende land moet daar toch ruimte voor zijn. Mulder, die zelf in de koelhuizen zat, maar in 2006 failliet ging, zoekt Henk Roodenburg van achtbaanbouwer Vekoma op voor advies en een investering. Roodenburg investeert prive 2 miljoen en Mulder zelf 1 miljoen. Op dat moment gaat het nieuwe pretpark naar schatting zo'n 50 miljoen euro kosten. Totdat Imtech lucht van het project krijgt, zo beschrijft het Financieele Dagblad. Thorsten Klee, directeur bij de Poolse loot aan de Imtech boom informeert bij Mulder of zij niet de installatie op zich kunnen nemen van het park. Maar de Duitse directeur blijkt nog veel ambitieuzer. Constant komt hij met nieuwe plannen voor uitbreidingen, waarvoor Imtech deels garant staat dat de financiering rond komt.  Zo stelt hij voor een grote waterzuiveringsinstallatie te bouwen ter waarde van 100 miljoen. De risico's neemt Imtech op zich. In juli 2012 komt er een persbericht over het nieuwe pretpark. Er komen 25 attracties, talloze restaurants en hotels op een oppervlakte van 240 hectare. Totale kosten: 480 miljoen.

De ontdekking

In deel 1 van de reconstructie beschrijft het FD hoe de nieuwe topman Gerard van de Aast, afkomstig van Volker Wessels zich al vanaf begin 2013 aan het warmdraaien is in de raad van bestuur. Hij zal enkele maanden later, op 17 april, het stokje als CEO overnemen van René van der Bruggen. Van Aast vraagt zijn voorganger op 28 januari , een week voordat Imtech naar buiten komt met het bericht dat de jaarcijfers worden opgeschort, naar een overzicht van de reeds gemaakte kosten voor het Poolse pretpark. Na overhandiging van een A4tje met betalingen schrikt de topman zich rot. Er is al 70 miljoen uitgegeven en het geld is naar allemaal kleine dubieuze bv'tjes gegaan. Er is totaal geen zicht waar het geld allemaal naar toe is gegaan. Bovendien blijkt dat Imtech niet alleen aannemer is, maar ook als financier is opgetreden. Dan wordt het van de Aast duidelijk dat hij en Imtech een groot probleem hebben. Een probleem dat niet zomaar is opgelost. Dat voor grote beroering gaat zorgen in de markten.
Er is al 70 miljoen uitgegeven en het geld is naar allemaal kleine dubieuze bv'tjes gegaan
En bij de bank. De nieuwe topman legt volgens het FD gelijk contact met Sipko Schat, dan nog lid van de raad van bestuur van Rabo. Gelukkig is die bereid om het bedrijf tijd te geven om de problemen aan te pakken. Ze sluiten een overeenkomst voor financiering van 200 miljoen euro. Imtech is gered. Voor even. In januari vorig jaar maakte Imtech bekend geheel met het park te stoppen. Peter Jan Mulder ging zelfstandig nog even door maar moest in oktober vorig jaar faillisement aanvragen. De website van het pretpark draait echter nog steeds, misschien in de ijdele hoop dat er toch nog een investeerder langs komt die het park uit de Poolse modder trekt.