
Het vertrouwen in de journalistiek is weg. Dat is de onverbiddelijke conclusie die na de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen getrokken kan worden. De oorzaak: corporate media maken tegenwoordig deel uit van het establishment, in plaats van deze het vuur na aan de schenen te leggen. Ook in Nederland.
De Amerikaanse mainstream media (MSM) hadden het niet zien aankomen, maar het gebeurde toch: Donald Trump versloeg Hillary Clinton. De klap kwam keihard aan en verdwaasd kijkt het journaille nu naar haar eigen optreden. Een misser van epische proporties, schreef The Washington Post. De talloze uitlegartikelen die beschreven waarom Trump volkomen kansloos was, de vele peilingen die daarop wezen — de illustere The New York Times wist zelfs te melden dat Clinton 85 procent kans had om gekozen te worden. Ze hadden het allemaal mis.
De New York Times, die zich gedurende de verkiezingen heel duidelijk liet kennen als pro-Clinton, likt inmiddels zijn wonden. Arthur O. Sulzberger Jr., de uitgever van de krant (niet de hoofdredacteur!) stuurde zijn abonnees een mail waarin hij beloofde dat de krant in de toekomst onpartijdig en eerlijk over Trump zou berichten. Een keiharde en vernederende klap in het gelaat van de redactie.
Die klap is eigenlijk voor veel meer journalisten bedoeld. Ik kan er kort over zijn, omdat zo weinig mensen het zullen ontkennen: de gehele Amerikaanse kwaliteitspers heeft het gruwelijk laten afweten. ‘American media failed spectacularly this election cycle,’ beaamt dus ook Joshua Benton, directeur van het prominente Nieman Journalism Lab, dat verbonden is aan de Harvard University in Boston.
Benton kijkt voor oorzaken echter vooral buiten de mainstream media. Facebook is de hoofdschuldige. Het bedrijf, met een bereik van bijna 2 miljard mensen, is volgens Benton een kolossaal riool dat 24 uur per dag vooral wordt gevuld met misinformatie en pure leugens. Het feitelijk onjuiste bericht dat de paus Trump zou steunen werd bijna 900.000 keer gedeeld. Het is een van de vele voorbeelden. Te veel mensen lazen deze rommel op Facebook en gingen daardoor op Trump stemmen, zo luidt in het kort zijn analyse, die natuurlijk ook door de Democratische partij wordt gedeeld. Door Facebook doen de MSM er eigenlijk nauwelijks nog toe.
Door Facebook doen de MSM er eigenlijk nauwelijks nog toe
De zorgen om de invloed van Facebook mogen er inderdaad zijn en de grote baas Mark Zuckerberg — die nu simpelweg ontkent dat hij een mediabedrijf runt — noemde het een ‘gestoord idee’ dat Facebook invloed heeft gehad op de verkiezingsuitslag. Toch kondigde hij dinsdag aan maatregelen te nemen tegen 'nepnieuws'.
Dat is positief, maar er valt in dit kader nog meer ellende te noteren. De afbrokkelende zakelijke modellen van journalistieke media zorgden er de laatste 15 jaar voor dat vele regionale kranten in de Verenigde Staten failliet gingen. Daardoor is de nieuwsvoorziening in de dunner bevolkte gebieden in het geding gekomen. En niet alleen daar, maar ook aan de kusten zijn de redacties van kranten gedecimeerd. Dit is een ontwikkeling die in de hele Westerse wereld gaande is — ook in Nederland. Het falen van de media ligt dus niet geheel aan de journalistiek zelf; het is ook te wijten aan omstandigheden zoals de opkomst van het internet en een bedrijf als Facebook. Die deden de zakelijke modellen van journalistieke media ineenstorten, met name in de gebieden waar kiezers van Trump zitten. Dat is dus echter maar een deel van de analyse.
Dat de journalistiek van de corporate media wordt gewantrouwd, is al veel langer een onderwerp van discussie, maar vooral buiten diezelfde MSM om. De MSM 'zuigt', is kortweg de mening die door steeds meer mensen wordt gedragen. Er zijn uitzonderingen. De Columbia Journalism Review (CJR) keek ruim een week voor de verkiezingen al in de spiegel. Die analyse is interessant, omdat de zelfkritiek verder gaat. ‘Om het beleefd te zeggen: ze [het publiek, red.] ziet ons als gereedschappen van een of ander vormloos establishment en heeft zich tot alternatieve bronnen van nieuws bekeerd,’ schrijft CJR.
‘Ons’ is de journalistiek, de klassieke mainstream media. Het is een nogal verontrustende constatering die het magazine van deze zogenoemde Ivy League-universiteit (de academische eredivisie van de VS) vanzelfsprekend tot een zelfanalyse noopt. Een semester journalistiek studeren kost aan de Columbia University namelijk minimaal 26.000 dollar. Aan het eerder genoemde Harvard, eveneens een Ivy League-universiteit, betaal je ongeveer 65.000 dollar per jaar.
Vertrouwen
Ergens is de journalistiek het contact met de gewone burger kwijt geraakt. Dat ligt voor een deel aan ondergang van de regionale pers, zo maakt ook deze auteur duidelijk. Maar het probleem dat de mainstream journalistiek aanstaart, is veel groter: de bedrijfsmodellen brokkelen niet alleen af, erger nog, het vertrouwen erin is weg. Dat vertrouwen moet hoe dan ook worden hersteld, want zonder vertrouwen blijft er weinig over van de vierde macht, die zo’n voorname rol speelt in iedere democratie. En omdat van alle media juist de mainstream publicaties veruit de grootste inspanning verrichten om feiten te vinden en te controleren, brokkelt er een hoeksteen van onze democratie af. Dat is in het kort wat er de laatste jaren aan de hand is.
Zonder vertrouwen blijft er weinig over van de vierde macht
‘We moeten voor iedereen open en beschikbaar zijn’ en ‘we moeten woede vervangen door empathie,’ opperen de vertegenwoordigers van deze media. Niet langer het publiek vanaf een voetstuk de les lezen: we moeten naar ze luisteren. We moeten weer naar de plekken waar de journalistiek door het afbrokkelen van de regionale media nauwelijks meer bestaat. Enzovoort. Allemaal prachtige voornemens en een verdienste als je dat tegenover de inspanningen van Facebook, Buzzfeed, 9gag en talloze bloggers zet. Er is echter veel meer nodig.
De CJR-analyse en ook andere analyses laten namelijk nog steeds een essentieel punt onbenoemd, want de échte zelfreflectie ontbreekt nog. Dat komt doordat die nogal pijnlijk is, en de eerste reflex zal zijn om van dat spiegelbeeld weg te kijken. Want de kwaliteitspers verspreidt wel degelijk vooral het gedachtegoed van het establishment. En dat is omdat die voor een belangrijk deel zelf tot het establishment c.q. de intellectuele elite behoort, daaruit voortkomt, of er stiekem toe wil behoren. Vooral dat laatste is funest voor waarlijk kritische geesten.
Epic fail
Er zijn natuurlijk journalisten die de eigen verwevenheid met het establishment inzien. Margaret Sullivan, columniste van The Washington Post, kwam kort na de verkiezingsuitslag al met haar oordeel over de Amerikaanse media: een ‘epic fail’. Ze merkte daarbij op dat journalisten van Amerikaanse kwaliteitsmedia voor het grootste deel liberal ofwel links zijn, opleidingen hebben genoten aan colleges en universiteiten en in toenemende mate aan de oost- en westkust van het land gevestigd zijn. Zijn ze wel genoeg op zoek geweest naar de stem des volks, vroeg Sullivan zich af. Het schoorvoetende zelfonderzoek deed mij denken aan het begin van deze eeuw, toen Pim Fortuyn in Nederland voor een vergelijkbare schokgolf zorgde en de Nederlandse MSM massaal aan zelfreflectie gingen doen. Journalisten trokken ‘de wijken in,’ op zoek naar het grote verhaal dat ze al die tijd over het hoofd hadden gezien.
De kwaliteitspers verspreidt vooral het gedachtegoed van het establishment
En zie wat de verkiezingsuitslag in de Verenigde Staten aanricht: ‘Publieke omroep gaat leren van Trump,’ liet Shula Rijxman, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep maandag in de Volkskrant weten. ‘In de VS klinkt de kritiek op de “reguliere media” luid,’ constateert Rijxman. ‘Namen ze de aanhang van Trump wel serieus genoeg? [...] Wisten journalisten wel hoe de samenleving in elkaar zit?’ En ja, ‘ook in Nederland speelt de vraag of de zogenaamde mainstream media wel weten wat er speelt op straat’. Wie ’s avonds langs de programma’s op NPO 1, 2 en 3 zappt, kan overigens zien dat er ook genoeg gemaakt wordt voor minder elitaire mensen.
Vanzelfsprekend is lang niet alle woede van de burger terecht en mag, nee moet, die ook worden tegengesproken. Dat maakt de journalistiek er meestal niet populairder op. Maar journalisten — mezelf incluis — hebben vaak al een moreel oordeel over iemand klaar zonder zelf ooit in diens situatie te hebben gezeten. Iemand die al zijn hele leven Zwarte Piet speelt, is niet gelijk een racist. Datzelfde geldt ook voor iemand die zich verzet tegen de komst van een asielzoekerscentrum in zijn dorp of straat.
Moreel verheven
De indruk bestaat dat een zeer aanzienlijk deel van de mainstream media zichzelf ruim 14 jaar na de moord op Fortuyn nog steeds intellectueel en moreel verheven acht. Ze weten het altijd beter, zien de ontevredenheid of woede van de burger vooral als iets irrationeels. Met name de geschreven pers mag zich dat wat mij betreft aanrekenen. Het zit ’m al in het veelvuldige gebruik van de term ‘onderbuik’. Mensen die kunnen varen op een buikgevoel worden in de managementlectuur gezien als personen met een goed ontwikkeld instinct. Zodra er over de instincten van burgers wordt gesproken, gaat het ineens over de onderbuik — want het zijn ‘lage’ instincten.
Talrijke journalisten en commentatoren zullen die mensen geduldig blijven vertellen dat ze het verkeerd zien, dan draaien ze vanzelf wel bij, zo is de overtuiging. De Volkskrant gaf daar na Prinsjesdag nog een treffend voorbeeld van door op de voorpagina te openen met een belerend artikel over de ontevredenheid en het onbehagen van vele burgers. ‘Waarom blijft de stemming zo somber?’ luidde de kop van het stuk. Mensen zouden beter moeten weten, vertelden enkele experts. Het leek mij juist dat de nodige feiten voorhanden zijn die een andere conclusie kunnen rechtvaardigen.
Het interview met de populaire schrijver en voormalig journalist Geert Mak dat afgelopen weekeinde in het Belgische dagblad De Standaard verscheen, is wat mij betreft exemplarisch voor de houding van een groot deel van de MSM. Mak liet in het vraaggesprek met de Vlaamse krant zien dat hij zich kon inleven in de gevoelens van gewone mensen. Hij had ze zelf vaak gesproken, ook in de Verenigde Staten, en heeft oog voor hun noden en frustraties. Hij vergeleek Trump ‘heel voorzichtig’ met Hitler, Stalin en Mussolini. ‘Politici moeten kalmeren. Wij, chroniqueurs van onze tijd, moeten zeggen waar het op staat,’ aldus Mak. En: ‘We moeten er alles aan doen om het tij te keren.’
Er zijn belangrijke redenen om het oneens te zijn met de huidige machthebbers
Gelukkig snapt Mak nog dat er belangrijke redenen bestaan om het oneens te zijn met de huidige machthebbers. Hij onderkent de grote problemen waarin de EU verkeert. Tegelijkertijd stelt hij echter dat het geen zin heeft om je daarover te veel druk te maken. ‘We kunnen terechte kritiek hebben op de EU en op de globalisering, maar het helpt niet om ze kwaad de rug toe te keren.’
Mak draait de zaak om. Die ‘terechte kritiek’ was er al heel lang, ook voordat de monetaire unie in Europa een feit was en lang voordat zijn boek In Europa in 2004 verscheen. Toen de crisis toesloeg en de breuklijnen in Europa in 2010 duidelijk zichtbaar werden, gingen de populisten ermee aan de haal. De reflex van het politieke establishment was vervolgens om de fundamentele weeffouten van de EU — waaronder uiteraard de euro — te bagatelliseren of zelfs te ontkennen. Maar dat is niet langer mogelijk: zelfs Europakenner Mak kwam in 2015, 11 jaar na de publicatie van zijn beroemde boek, tot die conclusie toen hij de euro een ‘gevaarlijke gifpil’ noemde. Dat tij had Mak ook kunnen helpen keren, maar hij deed het niet.
Jaren daarvoor hadden zich al hele groepen van het Europese project afgewend. Die konden zich de genegeerde ‘nee’-stem van het referendum over de Europese grondwet in 2005 nog wel herinneren. Inclusief de waarschuwingen voor de Apocalyps van zittende politieke machthebbers. Toch denkt Mak dat een federaal Europa de oplossing zal zijn. Mensen die het daar niet mee eens zijn, keren zich kwaad af. Een tussenweg lijkt er in zijn ogen niet te zijn. Dat kan dus niet goed gaan.
‘Ik begrijp heel goed hoe sommige mensen er de pest in hebben dat ze hun werk en zekerheden verliezen,’ zegt hij ook. ‘Ik voel dat ook, maar het is fout om daarom iedereen te gaan haten die je daar onterecht voor verantwoordelijk acht. Je baan wordt niet afgepakt door een Mexicaan of een Syriër, maar door een robot. Je moet je kop niet onder een emmer van domheid verschuilen. Dat is niet in je eigen belang.’
Je zou kunnen zeggen dat Geert Mak een nogal vlakke leercurve heeft. Daar hebben meer mensen in de mainstream media last van
Dat de internationale bestsellerauteur Mak precies kan meevoelen met mensen die hun bestaanszekerheden verliezen, waag ik te betwijfelen. Wat wel zeker is, is dat hij het beter weet. Mak beseft met al zijn empathische vermogens echter niet dat bevoogdende teksten mensen juist tot razernij kunnen brengen, zeker als daar ergens ook nog ene meneer Hitler bij wordt gehaald. Gefundenes Fressen voor bloggers als Bert Brussen van The Post Online. En omdat deze denkfout in Nederland nu al meer dan 16 jaar wordt gemaakt, zou je kunnen zeggen dat Mak een nogal vlakke leercurve heeft. Daar hebben meer mensen in de mainstream media last van.
Autopsie-journalistiek
Het is één ding om populisten aan te pakken — ik doe dat zelf ook graag — maar het is een grote vergissing om vanwege intellectuele smetvrees hun thema’s niet meer serieus te nemen. Omdat populisten zich over een onderwerp ontfermen, lijken veel journalisten, commentatoren en ook chroniqueurs het onkies te vinden om er ook serieus naar te kijken — laat staan moeite te doen om te achterhalen of ze niet toevallig de vinger op de zere plek leggen. Of het gebeurt pas als het slachtoffer levenloos op straat ligt en de autopsie-journalistiek zijn werk gaat doen.
Journalisten zouden juist daarvoor al hun kritische werk moeten hebben geleverd. Waarom werden sinds 2005 de weeffouten van de EU niet veel beter tegen het licht gehouden? Waarom kaartte de journalistiek niet veel eerder aan dat er met het opblazen van de financiële sector een kolossale ondergangsmachine werd gecreëerd?
Het is een grote vergissing om vanwege intellectuele smetvrees de thema’s van populisten niet meer serieus te nemen
Dat komt omdat journalisten in de meeste gevallen niet goed in staat zijn om de zittende macht van kritiek te voorzien. Journalisten zijn vaak tere zieltjes die stiekem smachten naar de erkenning van een minister of staatssecretaris, zo erkende de doorgewinterde parlementaire journalist Max van Weezel in 2014 een openhartig interview in de Volkskrant. In de financiële journalistiek werkt dat net zo. Dat compliment van die ene topman voor jouw artikel laat je niet onberoerd, zo weet ik uit eigen ervaring. Daar moet je mee om kunnen gaan — en dat werkt het beste als je afstand creëert en je op de inhoud richt. In Den Haag, en ook op de Zuidas, blijkt dat vaak erg moeilijk te zijn.
De onderzoeksjournalistiek in Den Haag heeft volgens Van Weezel dan ook bijna afgedaan. De gesprekken met politici gaan nog amper over de inhoud van het beleid. Van Weezel: ‘De parlementaire journalistiek is een veredelde vorm van sportjournalistiek geworden: wie is de winnaar van de dag. Wie is de verliezer? Zo gaan die interviews ook: 'U heeft verloren, hè? Wat ging er door u heen?’ Wat mij betreft is het nog erger, de parlementaire journalistiek is al lang onderdeel van het spel geworden.
Voor de meeste journalisten die zich in het centrum van de macht begeven, is er simpelweg geen enkele aanleiding om zoiets als de gigantische constructiefout in de Europese monetaire unie aan het licht te brengen of de bankiers, verzekeraars of accountants stelselmatig met hun gedragingen te confronteren. De machinerie van het nieuwsbedrijf dat zich steeds meer op vermaak richt, is ook niet op berekend op te veel harde confrontaties. Die hebben tot gevolg dat deuren zich sluiten, interviewmogelijkheden tot het verleden behoren en prominente gasten — die goed zijn voor kijkcijfers — niet meer aan tafels willen verschijnen.
Geflest
Geert Mak kan het heel dom vinden, maar ik vind het niet gek dat mensen boos worden als ze doorkrijgen dat ze door het establishment worden geflest — en dat daar in de journalistiek bijna geen haan naar kraait. Ook daar heb ik zelf enige ervaring mee opgedaan. Ik weet nog precies hoe kwaad ik was in 2003, toen onder valse voorwendselen de oorlog in Irak werd begonnen. Razend werd ik bij het zien van het leugenachtige weapons of mass destruction-showtje dat door Colin Powell bij de Verenigde Naties werd opgevoerd — inclusief luchtfoto’s, waarvan iedere journalist kon weten dat ze vervalst waren. Ze werden namelijk niet gedeeld met de wapeninspecteurs van de VN, die op datzelfde moment in Irak naar diezelfde massavernietigingswapens aan het zoeken waren maar niks konden vinden. Verbijsterd sloeg ik gade hoe tam de kwaliteitsjournalistiek zich opstelde toen het er écht om ging. Pas later, toen het al veel te laat was, volgde de reconstructie van het grote liegen. Dat is de journalistiek van de achteruitkijkspiegel. Wanneer ik erover nadenk, kan ik me er nog steeds over opwinden — en voel ik ook schaamte.
Ik voel ook schaamte
Ik kan me daarom vrij aardig inleven in de verontwaardiging van iemand die er met een vermanende vinger op wordt gewezen dat boos worden dom is. En mede om die reden is het voor mij heel goed voorstelbaar veel mensen het vertrouwen in de journalistiek verliezen en tot de conclusie komen dat de mainstream media, de MSM, ze gestolen kunnen worden. Ze zien, scherper dan veel journalisten, hoezeer journalistiek onderdeel is geworden van de machtsuitoefening.
Wil de journalistiek als vierde macht niet overbodig worden, dan zal ze zich veel meer moeten inspannen om de gedragingen en het gedachtegoed van de zittende macht tegen het licht te houden en alternatieven in beeld te brengen. Doet ze dat niet, dan zal ze op een dag met dezelfde verbijstering op haar eigen onvermijdelijke teloorgang terugkijken als ze nu terugkijkt op de Amerikaanse verkiezingen.
65 Bijdragen
Roland Horvath 7
De hoofdstroom media HSM/ MSM steunen het recht van de sterkste, van het establishment. Niet alleen in VS maar ook in de EU/NL/BE ijveren ze al jaren voor een fascistische en nazistische maatschappelijke ordening. Neoliberalisme is voor de MSM een religie die niet in vraag gesteld mag worden. Feiten zoals armoede en onzekerheid worden daarbij niet erkend. En het discours van politici, die opkomen voor meer gelijkheid, voor de minsten en de geringsten, wordt populisme genoemd. Dat is volgens de MSM geen volwaardig politiek discours en de volgelingen met hun "proteststem" zijn dombo's.
Voor de MSM heeft de burger geen belang, alleen het bestaan van de GMO telt. Niet Facebook is fout maar de MSM. In de VS is een populist Trump aan de macht gekomen, die door de MSM en door het establishment gehaat werd en wordt. Of Trump iets zal doen aan de lamentabele situatie van de verworpenen is de vraag. Het is mogelijk dat hij de zoveelste versie wordt van het ongeremde kapitalisme, dat dan gepaard gaat met nazisme. De EU/NL/BE zijn niet beter. In NL is er al 10 jaar PVV/Wilders. In Vlaanderen ijveren de MSM voorop de VRT al jaren voor een fascistische en nazistische maatschappelijke ordening, die nu door de Vlaamse partij N-VA, -zoals de MSM nuttige idioten van het grootkapitaal en van de GMO-, vorm krijgt.
En Trump: Dat is nog steeds wachten, de begeleiders maken zich klaar.
Diny Pubben 9
Eric Smit 11
Diny PubbenDiny Pubben 9
Eric SmitWe zullen ons best doen om aan je hoge verwachtingen te voldoen. Je probleemstelling/analyse is zo fundamenteel dat je daar moeilijk omheen kunt.
Realiseer me dat het mij alleen met buitenlanders aan tafel lukt om de NL zorgverleners te doen spreken over wat daar mis is.
MaartenH 10
Maar er is één ding waar je donder op kunt zeggen: als het veel mensen betreft is er meer aan de hand. We zijn teveel voor de gek gehouden door 'onafhankelijke deskundigen', die later toch in de zak van het bedrijfsleven bleken te zitten. Ook universiteiten blijken nauwe banden met het bedrijfsleven te hebben en al lang niet meer onafhankelijk te zijn.
You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, but you cannot fool all the people all the time. Dat moment is nu aangebroken.
Lydia Lembeck 12
MaartenHFrans 5
Naast Trump ook hier http://925.nl/archief/2016/11/16/regering-stuurt-per-ongeluk-geheime-informatie-door-aan-kamer-geheimhouding-blijkt-normaal/ weer een mooi voorbeeld
"Interessanter is dat de andere Europese landen dit handelsbesluit en het Nederlandse referendum niet los van elkaar kunnen zien. Dat is dus niet de mening van Nederland, maar van andere Europese landen. Dat staat haaks op het beeld dat in Nederland wordt geschapen, waar wordt gedacht dat Europa gewoon doorgaat met het verdrag en het Nederlandse referendum niet van belang wordt geacht. "
Jan Willem de Hoop 12
Dat wekt minimaal de suggestie dat het voldoende zou zijn om de problemen op te lossen als de mainstream media dezelfde weg gaan bewandelen als de niet mainstream media.
Probleem van containerbegrippen - uitdrukkingen als "mainstream media" en "de weg kwijt" is dat het zo algemeen is: 1) wie horen wel bij de mainstream media en wie (net) niet? 2) dat de mensen die zich aangesproken voelen door MSN, met kritiek als "de weg kwijt" te weinig uit de voeten kunnen.
Of de media vroeger beter waren? Misschien waren de misstanden gewoon minder. (Minder complex van aard.)
Zoals de gevestigde macht het niet zal redden met huide overvloed aan algemeenheden en analyses van te ruime containerbegrippen, zo zal ook de journalistiek als bedrijfstak het niet gaan redden als zij in diezelfe stijl van de macht verslag doet, analyseert of onthult.
Er zijn geen snelle en gemakkelijke oplossingen voorhanden, zowel voor de machthebbers als voor de journalistiek. En aangezien beiden onze zorg als burgers (horen te) zijn, zullen we gezamnelijk naar nieuwe wegen moeten zoeken.
En om niet zelf ook te algemeen te blijven en me in containerbegrippen uit te drukken, twee eerste voorzetten inzake mogelijke vernieuwing / verandering van de journalistiek:
1) Willen we blijven geloven in een "zogenaamde" onafhankelijke journalistiek, of gaan we ervoor om te kiezen voor "gezond afhankelijke journalistiek". En met gezond afhankelijk bedoel ik dan dat alle burgers op de een of andere manier eenzelfde basisbedrag betalen voor journalistiek. Want dan is de journalistiek duidelijk van iedereen, voor iedereen.
2) Zien we journalistiek echt als vierde macht of is het predicaat vierde macht meer politiek correct verkooppraatje van macht en journalistiek (en die de lading dus inet dekt) Indien een echte vierde macht dan moeten we dit in onze democratie gaan verankeren en ook financieel faciliteren.
Roland Horvath 7
Jan Willem de HoopEric Smit 11
Jan Willem de HoopJe hebt het over de kop. Ik heb daarna meer dan 2.500 woorden uitgetrokken om het een en ander toe te lichten. Er kan met gemak een boek over het onderwerp worden geschreven. Korte antwoorden: 1 'afhankelijke journalistiek' mag de naam journalistiek niet dragen. Dat is gewoon PR. 2 ik denk niet dat de term 4e macht een verkooppraatje is. Maar als je twijfelt of de term de lading nog wel kan dekken (dat is inderdaad waar mijn artikel wél over gaat), dan nodig ik je bij deze uit om een andere punch line te bedenken. Over het financieren van journalistiek ga ik het weer een andere keer hebben.
Jan Willem de Hoop 12
Eric Smit1) Ik heb niet over "afhankelijke journalistiek", maar "gezond afhankelijke journalistiek". En ik geef daar een defintie van. En die zou je op een bepaalde manier kunnen vergelijken met financiering FTM model. Afhankelijk van veel leden die een basisbedrag betalen. Daar kun je verschillende varianten op bedenken. Jesse Frederik schreef er nog een artikel over op FTM. Ik zou er dan voor willen pleiten dat eeneider die stemrecht heeft waarmee hij macht uit handen geeft, een jaarbudget krijgt om diezelfde macht te controleren.
2) Mijn kritiek gaat er inderdaad over of de term de lading nog wel dekt. En het interesseert mij in deze in eerste instantie niet zo hoe de journalistiek of journalist hier zelf over denkt. De vierde macht dient een doel en een doelgroep. Journalistiek dient de burgers en die burgers zouden ook tot de conclusie moeten komen, of kunnen komen, dat zij als burgers hun onbehagen en behoefte de macht te corrigeren in belangrijke mate alleen via de journalistiek vorm zullen moeten geven. En dat burgers ze daarom linksom of rechtsom gaan regelen / adwingen dat de door hen gevraagde minimale kwalitiet gefinancierd / gefaciliteerd gaat worden. Dan is de functie van de journalistiek, vierde macht, leidend. (In het verlengde hiervan. Op dit moment pleit ook de rechterlijke macht voor een meer onafhankelijke financiering, om de aan hun toegewezen maatschappelijke taak in voldoende mate te kunnen uitvoeren.)
"Vanzelfsprekend is lang niet alle woede van de burger terecht en mag, nee moet, die ook worden tegengesproken. Dat maakt de journalistiek er meestal niet populairder op."
Als woede onterecht is, dan lijkt het mij aan de macht om de burgers tegen te spreken en niet aan de journalist. Nu praten machthebbers iedereen maar naar de mond. Journalistiek dient macht te corrigeren en macht moet burgers maar corrigeren.
Jan Willem de Hoop 12
Eric SmitDe kritiek richting mainstream media is in mijn ogen wel terecht en het is ook goed dat je dat aankaart. Maar het suggereert dat de niet mainstream media wel veel / alles goed doen / op de goede weg zitten. Ook is scheidslijn tussen wie er wel of niet tot mainstream media behoren een lastige is. Ook jij bent met regelmaat (vast) onderdeel van verschillende mainstream media. En op veel niet mainstream media is natuurlijk nog best veel aan te merken.
Maar ik denk dat de totale problematiek dermate ingewikkeld is, langdurgig zal zijn, dat ik denk dat er nog een veel fundamentelere disucussie moeten komen over de rol, taak en kwalitiet van de journalistiek. In eerste en tweede instantie in belang van de burger. De betere randvoorwaarden voor de journalistiek rollen er dan wel automatisch uit.
Na Trump legt de journalistiek zichzelf binnen een week op de pijnpank, of doet een poging daartoe , of probeert het erop te laten lijken. Maar (eerst) vragen wat de burger vindt van huidige journalistiek en wat zij verwacht was natuurlijk ook een optie geweest?
Je artikel is zeker niet oppervlakkig Eric. Maar ik denk dat een andere insteek / aanvliegroute van de problemen zowel noodzakelijk is, alsmede voor zowel journalist als burger verhelderend kan werken. Ik zit bij mijn inbreng meer op de lijn van:
Als we als samenleving nu eeen vierde controlerende macht zouden ontwerpen, de journalistiek nieuw zouden ontwerpen, hoe zouden we dit dan doen? Zouden we het weer regelen en organiseren zoals het nu is of zouden we het anders gaan regelen? En als we het anders zouden regelen, hoe dan?
Eric Smit 11
Jan Willem de HoopBij deze: wat ik in dit artikel doe is de mentaliteit van de MSM op de pijnbank leggen. Afgezien van de teloorgang van zakelijke modellen is er nog een grote bedreiging voor de professionele journalistiek en dat is het tanende vertrouwen. De MSM is vooral een spreekbuis van het establishment. Zie onderwerpen als het begrotingsbeleid, internationale handelsverdragen, Europa, de euro enz. Het vergt een ingrijpende mentaliteitsverandering wil de professionele journalistiek die aloude rol van de 4e controlerende macht goed kunnen uitoefen. Want deze mentaliteit kan evenzogoed doorleven in een andere opzet van de journalistiek zoals jij die beoogt.
Groet,
Eric
Jan Willem de Hoop 12
Eric Smit"MSM is vooral een spreekbuis van het establishment." Omdat te doorbreken is inderdaad een mentaliteitsverandering nodig. Met mijn eerste aanzet om te kijken naar andere / betere randvoorwaarden beoog ik zeker ook een andere mentaliteitsverandering. Want ook randvoorwaarden spelen mee in mentaliteit.
Vb 1. In wat ik gezond afhankelijke journalistiek noem beoog ik dat iedereen met stemrecht, en die dus mensen macht geeft, via een journalistiek budget ook bijdraagt hoe en door wie die macht gecontroleed wordt. De journalistiek heeft dan een gezonde basis, maar een journalist, krant of platform kan die individueel verliezen, en gaat budget volgende keer naar andere medium. Zo kan ook worden voorkomen dat er groepen met problemen ontstaan waar media geen of onvoldoende aandacht aan besteed.
Vb 2. Nu kom ik af en toe artikelen tegen waarbij aangegeven wordt dat journalisten worden aangeklaagd en of gedreigd wordt met juridische procedures. Wat dan ongetwijfeld van invloed zal zijn op bereidheid problemen / organisaties al of niet journalistiek aanpakken die zich misdragen. Ik pleit dan eerder voor een calamiteitenfonds waar journalisten een beroep op kunnen doen.
Ik denk dat de problemen van de journalistiek te complex en omvangrijk zijn om het alleen met een andere of betere mentaliteit af te doen. Maar als journalisten dat zelf niet vinden, ja wie ben ik dan? Maar zoals ik eerder aangeef, misschien is het niet het belangrijkste of de journalist of journalistiek zelf vindt of ze het wel of goed doen, maar is het aan de burgers. Zoals het dan ook aan de burgers is om te zorgen dat de randvoorwaarden er komen om wel aan de gewenste kwaliteit /mentaliteit te voldoen.
Groet, JW
Hr E E Schipper 5
Ik heb alle vertrouwen in FTM ;-)
Eric Smit 11
Hr E E SchipperHr E E Schipper 5
Eric SmitIk heb er plezier in om mijn waardering uit te spreken voor een goed geschreven artikel/column. Eigenlijk mis ik een “like button" om mijn waardering uit te spreken, vandaar de "hear, hear" Wat positiviteit op zijn tijd kan geen kwaad.
Vanwaar het tikkeltje verwarring?
Diny Pubben 9
Hr E E SchipperEric Smit 11
Diny PubbenDiny Pubben 9
Eric SmitIk probeer dat te duiden, bijna onbegonnen werk.
Vaak krijgt de econoom het verwijt tegen-intuïtief te zijn maar ik verwijt het de techneut. Daar waar die kennis belangrijk is moet de infantiele regeltjes techneut wegblijven. Andere journalistieke vragen zijn daar nodig.
Centralisatie kan ook gevaarlijk zijn. Zo kijk ik naar het EPD-LSP, de burger gaat achteraf geïnformeerd worden over inzage en door wie. Dat is tegen-intuïtief. Daar gaat de burger boos worden en terecht.
Was weer op een feestje, werd weer gedekseld, men doet want het moet, nu over rondpompen basisschool gegevens naar de gemeente. Wat allemaal aan privacy gegevens? Taboevraag!
Apekool 5
Erger nog, met de zwijgende instemming van de dienstdoende journalist.
Moet je eens opletten hoe snel het tij kan keren als alle journalisten (NPO voorop) weigeren zich te prostitueren voor de regeringspropaganda.
Dat vraagt natuurlijk ook om de totale stopzetting van de PvdA zender NPO1, ik kan er al wat langer echt niet meer naar kijken. De gratis reclame voor GL kon er ook nog wel bij; een leuke jonge voorman is kennelijk nieuws. Niemand die even door de leuzen prikt van deze splinterpartij van communisten, pacifisten, anarchisten en evangelisten in een groen jasje.
Wat ook opvalt is dat ook de commerciëlen geen kritische noten durven kraken, allemaal bang kennelijk dat de politici niet meer komen opdagen voor hun gespreksprogramma's.
Lydia Lembeck 12
ApekoolAl enige tijd blijf ik zitten met vragen, waarom de mening van de nieuwsmedia zo sterk lijkt op die van de regering en van de EU en de VS. Krijg het idee dat ze dit stuk vergeten zijn: https://www.nvj.nl/ethiek/ethiek/code-journalistiek
Uiteraard op de journalisten na die wel onafhankelijk en objectief blijven... Blij toe dat die er nog zijn.
Eric Smit 11
Lydia LembeckDan heb je als journalist dus het onderliggende punt al aanvaard, namelijk de opstelling van de politici dat dit verdrag wel een goed idee is.
Lydia Lembeck 12
Eric SmitHet lijkt me 'not done' voor welke journalist dan ook om zo maar mee te gaan met de opinie van de huidige regering en van de EU en de VS/Canada. Ben je dan als journalist omkoopbaar? Dat lijkt me pas echt griezelig. Je bent in elk geval niet meer geloofwaardig m.i.
line 5
Ernest Jacobs 6
lineDe grond zit in de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vergaring van nieuws. Dus netneutraliteit en privacy op het internet. De journalist moet in die omgevingen zijn weg vinden.
De journalistiek wordt, om met Simon Sinek te spreken, op dit moment uitgedaagd het why weer eens goed onder woorden te brengen en uit te dragen in plaats van heel arrogant de linkse agenda uit te venten in de NPO omgeving en in de diverse kranten. Alleen Elsevier (waar ik het echt niet altijd mee eens ben) is nog een beetje rechts.
Je ziet het ook aan GeenStijl. Die hebben het wel begrepen en dat zie je.
Nils de Graaf 4
Ernest JacobsErnest Jacobs 6
Nils de GraafJacques Wintermans
Ernest Jacobs 6
Jacques WintermansJan-Marten Spit 9
Jacques WintermansJournalistiek werd propaganda door voor journalistiek een ander woord te verzinnen. Dat hadden we kunnen voorkomen door het woord journalistiek te reserveren voor journalistiek, en propaganda voor propaganda.
dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan - er zijn namelijk meer woorden die buiten hun betekenis worden gebruikt.
televisie, radio, kranten en nieuwswebsites worden gerekend tot de categorie 'communicatie', maar van communicatie is natuurlijk helemaal geen sprake. in het geval van de TV bestaat de enige vorm van respons die de ontvanger kan kiezen uit uitzetten of wisselen van kanaal. dat impliceert dat het idioom een dictaat is, dat onzin onweersproken kan blijven, dat potsierlijke manke argumentatie niet kan worden geduid voor wat het is.
Paul Jay https://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Jay verwoordt dat kernachtig als 'reality asserts itself'. De (politieke) realiteit is dat wat onweersproken wordt veronderstelt - ongeacht hoeveel mensen weten dat het niet klopt.
Martin van der Wiel 7
Marla Singer 7
Martin van der WielHet artikel raakt veel kanten maar laakt qua diepgang de analyse van de rol van nieuwe media in brede zin. Immers zijn dat degenen die gretig inhaken op het verlies van reguliere media.
Niet doelend op een facebook en soortgenoten die nu aankondigen om subjectieve criteria te gaan gebruiken om nieuws te gaan valideren. Wat uiteindelijk tot grensvervaging tussen kwaliteit, bestrijden van concurrentie en politiek correctheid zal leiden. Wel is de nieuwe media er overduidelijk in geslaagd om de reguliere media voorbij te streven als informatie verzorger en hebben dus voor een 'Amerikaanse lente' gezorgd.
Martin van der Wiel 7
Marla SingerLydia Lembeck 12
Marla SingerJan-Marten Spit 9
Wat me opvalt en mateloos irriteert is dat massamedia zoals NOS en nu.nl tegenwoordig durven te schrijven:
wat je moet weten over.
Ja, de journalistiek heeft een verantwoordelijkheid. Maar de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor de toestand van het land ligt bij de eindverantwoordelijken: de burgerij.
Wie zich laat 'moeten weten', is daar immers ook zelf schuld aan.
thebluephantom 6
Pål Jansen 1
‘Ik begrijp heel goed hoe sommige mensen er de pest in hebben dat ze hun werk en zekerheden verliezen,’
Zei het domineeskind die altijd zekerheden heeft gehad...
Ik vind het altijd lastig om proberen te verklaren waarom mensen boos worden of waarom ze doen wat ze doen.. Dat journalisten gaan spreken voor anderen, in plaats van voor zichzelf. Dan ga ik naar de NOS, lees ik een stuk over waarom 'drie jongeren' op Trump hebben gestemd (http://nos.nl/op3/artikel/2142309-hierom-stemden- deze-amerikaanse-jongeren-op-trump.html) en dan denk ik: lekker representatief. Zeg dan niks
Tja.... Die noodzaak om te verklaren waarom mensen op Trump stemmen, dat weten journalisten helemaal niet, kunnen ze ook niet weten en is ook veel te complex om te achterhalen. Soit, dan kan je het inderdaad nog altijd proberen. Maar steeds vraag ik mij bij dit soort artikelen af: Waarom moet ik dit weten? En voor wie is het eigenlijk geschreven?
Eric Smit 11
Pål JansenJan-Marten Spit 9
Pål JansenOf, vergelijkbaar met wat jij aanhaalt, dat nieuws rond de korrels op voetbalvelden.
Eerst zegt minister Schippers dat er meer aanwijzingen zijn dat bbq-en gevaarlijker is - wat feitelijk klopt, er was immers geen onderzoek gedaan naar de korrels, maar wel naar bbq-en. Tendentieus, maar niet onjuist.
Vervolgens interviewen ze een man die Schippers verkeerd samenvat - dat uit onderzoek blijkt dat bbqen gevaarlijker is, en dat gaat onversneden richting huiskamer.
Propaganda is veel te effectief om niet te gebruiken, zo weet de NOS redactie. Toch bevat ook propaganda informatie, dus waardeloos is het net niet.
Nils de Graaf 4
Het schandaal is namelijk ook dat nog steeds maar weinig Nederlanders dit weten en dat komt door het zwijgen van de pers. Waarom heeft FtM hier geen aandacht aan besteed? Wat is het probleem? Leg dat eens eerlijk uit want wat drijft die zelfcensuur bij zelfs FtM? Ik zag het trouwens ook al bij De Correspondent.
Waarom het relevant is, is dat in Amerika een meerderheid inmiddels het officiele verhaal niet meer gelooft, en terecht. En ook daar ziet men dat de olifant in de huiskamer door de massamedia niet genoemd mag worden. Dat is een deel van de voedingsbodem voor Trump die de msm voor leugenaars uitmaakt.
9/11 betekent ook dat de msm dus diep corrupt moeten zijn want zoiets mag een journalist niet verzwijgen. Het betekent ook dat de top van het witte huis corrupt is inclusief de machtsstructuren want zoiets zou in een onderzoek moeten uitkomen. Het officiele onderzoek was 'designed to fail', zoals enkele commissieleden het zelf noemden. Die corruptie is ook een thema van Trump.
Het gaat nog verder want ineens wordt duidelijk dat al Qaida en zijn 'opvolger' Isis constructies zijn van de CIA. Dat was al zo in de jaren tachtig tegen de Soviets in Afghanistan en dat zijn ze vandaag nog altijd. Alleen, als je de olifant niet meer durft te noemen waarom zou je dan nog wel over het bedrog rond het vervolg beginnen? En ook dat is een Trumpthema als hij zegt: 'I will bomb the hell out of Isis.' Ik denk dat het 'probleem' Isis heel snel voorbij kan zijn en de Amerikanen weten dat ook.
In Nederland hebben we dit persverschijnsel gezien met de MH-17. Welk serieus medium heeft de doofpotcommissie het vuur aan de schenen gelegd? Wederom, als je zwijgt over 9/11, dan zwijg je over onze rol in Afghanistan, Syrie en Oekraine.
Eric, pak de handschoen op!
Jan Willem de Hoop 12
Nils de GraafLijkt me goed Nils dat je dan een antal verwijzingen opneemt waar je je op baseert, dan kunnen we het tot ons nemen en er een ordeel over vellen.
Ik denk zelf ook dat probleem ISIS eenvoudig en snel opgelost had kunnen worden, maar dan het dan elders in andere gedaante terugkomt en dan mogelijk nog lastiger te bestrijden. (Aantl bombardementen op ISIS is namelijk maar schijntje vergelijken met oorlog Irak)
Eric Smit 11
Nils de GraafIk heb begrepen dat er de nodige feitelijke aanwijzingen zijn die 9/11 in een heel ander daglicht stellen. Ik heb me er zelf nooit erg in verdiept omdat het me simpelweg te bizar in de oren klinkt. Dat heeft iets te maken met mijn natuurlijke weerzin tegen complottheorieën en mogelijk ben ik op het punt van "de Amerikanen zijn verantwoordelijk voor 9/11" zelf wel intellectueel smetvrezend.
Wat betreft MH-17: wat zou er volgens jou gebeurd moeten zijn?
Marla Singer 7
Eric SmitTwee vliegtuigen, drie gebouwen.
Dat een derde gebouw door een brand ingestort zou zijn is een unicum.
Net zo'n unicum dat een magische kogel drie keer van richting kan veranderen in een menselijk lichaam.
Jan-Marten Spit 9
Eric SmitNiet alle complotten zijn theorieen, zoals de geschiedenis leert.
Complottheorieën vind je niet alleen in de donkere hoeken van het internet, maar ook gewoon in de media. Het ontbrekende bewijs voor de veronderstelde kwaadaardige intentie van de beschuldigde wordt dan verstopt onder wollige taal als 'bronnen binnen .. melden' of 'waarnemers zeggen', of 'er wordt vermoedt'.
"Deze zomer ontdekte ik dat 9/11 door de Amerikanen zelf is gedaan."
Schrijft Nils. Ik weet er het een en ander van, en die conclusie is niet gerechtvaardigd op basis van feiten. Waar wel aanwijzingen voor zijn, is dat Saoedi Arabië de VS waarschuwde voor een aanslag, en Saoedie Arabië zelfs waarschuwde voor hun eigen (geheime dienst) betrokkenheid in de planning. Voormalig senator Bob Graham roept daarom, als ingewijde, al jarenlang om echt onderzoek naar deze zaak - en met name de relatie tussen een gekende agent van de Saoeische geheime dienst (tevens hoogleraar in de VS als ik me niet vergis), die lang onderdak verschafte aan Mohammed Atta, en het land mocht verlaten toen de grezen dicht zaten. Wat absoluut tot de mogelijkheden behoort, is dat subversieve elementen in de VS een aanslag als gouden kans zagen om hun politieke agenda's te verwezenlijken. Dat is historisch gezien ook niet voor het eerst.
Als onderzoeksjournalist ben je natuurlijk meer geïnteresseerd in zwart op wit. Ook dat is ruim voorhanden. Lees dit maar eens - de notie van een false flag operatie tegen de eigen bevolking is overweging van de Amerikaanse legertop geweest, en het enthousiasme waarmee volstrekt kwaadaardige ideeën werden opgetekend zou een les moeten zijn voor eenieder die meent dat complotten altijd theorieën zijn.
https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Northwoods
Nils de Graaf 4
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
Eric Smithttp://nsarchive.gwu.edu/news/20010430/northwoods.pdf
8. It is possible to create an incident which will demonstrate convincingly that a Cuban aircraft has attacked and shot down a chartered civil airliner enroute from the united states to Jamaica, Guatemala, Panama or Venezuela. The destination would be chosen only to cause the flight plan route to cross Cuba. The passengers could be a group of college students off on a holiday, or any grouping of persons with a common interest to support chartering a non-scheduled flight.
a) An aircraft at Eglin AFB would be painted and numbered as an exact duplicate for a civil registerd aircraft belonging to a CIA proprietary orginization in the Miami area. At a designated time the duplicate would be substituted for the actual civil aircraft and would be loaded with the selected passengers, all boarded under carefully prepared aliasses. The actual registered aircraft would be converted to a drone.
...
When over Cuba the drone will being[sic] transmitting on the international distress frequency a MAY DAY message stating he is under attack from Cuban MIG aircraft. The transmission will be interrupted by destruction of the aircraft which will be triggered by radio signal.
...
Is het mogelijk dat de VS een oorlog wilde rechtvaardigen met een false flag operatie? absoluut.
en het is ook niet onlogisch. voor een aggresieve oorlog heb je een bevlogen thuisfront nodig dat er van overtuigd is dat ze gerechtvaardig reageren op een aanval. zelfs Hitler vond het nodig om de Polen te laten beginnen met schieten - en die regeerde over gehersenspoelde nazi's.
Lydia Lembeck 12
Jan-Marten SpitNils de Graaf 4
Eric SmitDe gevolgen van 9/11, al die oorlogen, hebben inmiddels tot een miljoen doden geleid. Is het niet beschamend dat je er nooit goed naar gekeken hebt? Of ben je bang voor excommunicatie uit het journalistenwereldje. Lees het boek van Coen Vermeeren: 'het is een complot.' Ik vind dat jouw journalistieke verantwoordelijkheid veel verder gaat dan die van een gewone burger. Je moet gewoon je onderzoeksbril opzetten en toetsen, geen emotie!
Over mh-17 weet ik weinig maar als een van de verdachten een veto heeft bij alles wat er naar buiten komt dan weet je dat er veel ontbreekt. Goede journalistiek zou dat op een rijtje kunnen zetten. Mijn inschatting nu, nadat ik weet dat de cia betrokken was bij 9/11, is dat er een grote kans is dat zij ook hierbij betrokken was. Cui bono? Niet de Russen.
[Verwijderd]
Eric SmitIs dat nog wel relevant?
Moeten we ons niet afvragen wie er zo goed zijn in het wapens zo geavanceerd te maken dat ze niet kunnen missen. Meen dat een NL bedrijf daar vreselijk goed in is.
Maar ja, politiek NL is zo heilig dat ze zulk wapentuig natuurlijk nooit aan apen zullen verkopen.
Maar handelsland zijn we natuurlijk wel.
Eric Smit 11
[Verwijderd]Wat betreft de rest: vragen stellen over wapentuig is prima, maar ik denk persoonlijk dat BUK-raketten in Rusland worden gemaakt, niet in Nederland.
Joost Versteegh 4
Je richt je sterk op de rol van de journalist. Ik denk dat de kern van het probleem voor een groot deel ligt bij de drang om rendement te genereren.
De schrijvende pers moet oplages halen, de radio en tv moeten kijk en luistercijfers scoren. De integere journalist of radiomaker heeft bij de msm plaats moeten maken voor de columnist en het kijkcijferkanon.
Een interview moet entertainen, genadeloos doorzagen van draaikonten het blootleggen van belangenverstrengeling en ontmaskeren van leugens rendeert niet genoeg.
Commercie is de oorzaak dat de msm haar geloofwaardigheid hebben verloren. Helaas zoeken mensen nu hun heil bij zogenaamd sociale netwerken. Het is te hopen dat initiatieven als ftm en de correspondent snel mainstream worden.
Martin van der Wiel 7
Joost VersteeghHelaas niet, maar het levert wel het boeiendste schouwspel op. Maar dat vereist vaak een langere spanningsboog, plus dat je je moet verdiepen in de materie en daar hebben velen geen zin in.
Henkjan de Krijger 3
Lydia Lembeck 12
Henkjan de KrijgerZal wel goed komen, denk ik. Denk niet dat ze zich omver laten praten.
Frans 5
Het gemak waarmee gelogen wordt is het echte probleem en geeft aan dat "liegen om bestwil" niet alleen de norm is geworden maar ook dat de definitie van de nog acceptable leugen aan inflatie onderhevig is.
De leugen door medewerkers van Greenpeace over de vervuiling door Brent spar is hier een goed voorbeeld van http://www.independent.co.uk/news/greenpeaces-brent-spar-apology-1599647.html
Vervolgens zijn er een behoorlijk aantal mensen in het (MSM) proces van bekend maken en publiceren die niet in staat zijn (onkunde) zo'n leugen door te prikken en zo de discussie op het rechte spoor houden (useful idiots)
De ontwikkeling van een moreel besef tot een volwassen nivo lijkt niet meer plaats te vinden.
Jeroen van der Smissen 3
Wel zou je misschien nog kunnen verdedigen dat de media indirect ook ambtenaren zijn geworden, die direct of indirect zijn gefinancierd van belastinggeld.
Eric Smit 11
Jeroen van der SmissenJe hebt een punt. Mijn duiding van de journalistiek als 4e macht had misschien beter als 5e macht neergezet mogen worden. Voor de rest klink je mij eigenlijk behoorlijk neerbuigend in de oren.
Jeroen van der Smissen 3
Eric SmitW. Keller 3
Bijna al het wetenschappelijk onderzoek leidt aan "het belang van het belang"!
Probeer maar eens een anti-statinen verhaal of een klimaatsceptisch artikel in Nature gepubliceerd te krijgen!
[Verwijderd]
Elk huishouden moet aan "De slimme meter" kosten 3 miljard Euro
Om zogenaamd energie te besparen. Bull-shit. Spielerij.
De slimme meter dient totaal andere doelen.
1e Op afstand de meters kunnen uitlezen.
2e Continue inzage in wat en hoe het gebruik is in privé huishoudens.
3e Op termijn computer programmatuur op los laten om elke afwijking
van de norm vast te kunnen stellen.
4e En natuurlijk het laatste baantje doen verdwijnen van de sukkel
wiens rug het in een een zwaar beroep eerder al begeven had.
Hebben ze gegarandeerd 3 miljard voor over.
Die slimme meter heb ik al een aantal jaren voor elektra, omdat ik mijn terugleveren met zonnepanelen aanmeldde. Men wilde mij toen overtuigen dat daarvoor ook de gasmeter vervangen moest worden.
Martin Bongers 4
Met de media zelf is niks mis. Ze zijn spreekbuis, ze geven aan hun abonnees gewoon de verhalen door die men horen wil. Anders hou je geen abonnee meer over. Logisch toch?
Dat ze niet luisteren naar bronnen die voor de eigen doelgroep niet interessant zijn, is net zo logisch en van alle tijden. De KRO wist echt niet wat zich op de Paasheuvel afspeelde, en ik zie FTM ook niet in het Schilderskwartier gaan staan om te horen wat de boze burger daar van die ADO-Chinees vindt. Dus dat de NYT niet wist dat geheel Paris, Texas, op Trump zou gaan stemmen: tsja.
Waar wel wat mis mee is, dat zijn de redacties. Bij de online Telegraaf bijvoorbeeld, is mijn stellige indruk dat die redactie geheel wordt bevolkt door stagiair(e)s. Die de hele dag Bild, Facebook en newsfeeds zitten over te typen. En dat niet kunnen zonder spelfouten.
Maar alle redacties zijn aan het overtypen. Het maakt niet uit welke krant je leest, welk TV programma je kijkt: het nieuws wordt eindeloos gerecycled. Dus is nieuws geen nieuws meer en zo kilt de pers haar eigen corebusiness. In een papagaai kun je geen vertrouwen hebben.
Ooit was de rol van de pers: nieuws brengen. Zo mogelijk objectief en al dan niet geduid.
Nu brengt Facebook het 'nieuws'. Het vertrouwen in dat nieuws blijkt groot. Ontkennen helpt niet, bestrijden is zinloos. Beter 'luisteren'? Too little and too late.
Dat Trump zo maar won, zonder dat de MSM het van te voren in de gaten had, heeft helemaal niets met niet-luisteren te maken. Maar de papegaaien maken elkaar dat wijs, net zoals ze elkaar wijsmaakten dat Clinton wel ff zou gaan winnen.
Helaas MSM: er gebeuren wel eens dingen zonder dat ze jou eerst bellen. That's life. Neem jezelf niet te serieus. Anders kiest ook je laatste abonnee voor Facebook.
Jan Bart Fanoy 3
Wilco 8 4
Zou willen dat meer journalisten dit niveau van zelfreflectie zouden kunnen bereiken.
Alois
Wilco 8