
Gaat het echt beter met ons wanneer de economie groeit? Lees meer
'De economie groeit, dus het gaat goed met Nederland.' Dit soort uitspraken hoor je vast wel eens voorbij komen. Maar klopt dat wel? Waar praten we nu eigenlijk over als we het over de economie hebben?
Economie is een sociale wetenschap – het gaat over mensen en hun interactie. In veel economische discussies is deze menselijke factor alleen ver te zoeken en wordt er vooral gegoocheld met cijfertjes. Economie wordt zo een onnavolgbaar onderwerp voor iedereen die niet van wiskunde houdt; en daar lijdt het maatschappelijk debat onder. Economische argumenten worden regelmatig op dogmatische wijze ingezet om politieke besluiten te legitimeren – zonder aandacht te schenken aan de sociale implicaties. De economische leer vormt zo de perfecte sluier voor machtsmisbruik.
Het geloof in 'economische groei' heeft daarmee veel weg van een religie: in de veronderstelling dat het goed voor ons is – maar zonder echt te begrijpen waarom – lopen we als makke lammetjes achter de predikers van de economische waarheid aan. In het dossier 'De economische religie' ontkrachten we economische mythes en belichten we het maatschappelijke aspect achter de cijfertjes.
Polmans onvermogen om Unilever te verduurzamen is een maatschappelijk probleem
Podcast | Geen subsidies voor bedrijven, maar een betaalde baan voor iedereen
Geen subsidies voor bedrijven, maar een betaalde baan voor iedereen
Wat er écht gebeurt als een wereldwijde crisis ons raakt
Joseph Stiglitz: ‘We hebben luid protest nodig tegen de stille invloed van het grote geld’
OESO zet revolutionaire stap en wil geen pleisters meer plakken
Blind afbouwen van de staatsschuld? Investeer liever in de samenleving
De economische statistiek wordt van binnenuit aangevreten
We zijn verslaafd aan goedkoop geld, maar doen er te weinig mee
Een decennium crisis: we hebben niets geleerd
© CC BY 2.0 // Beeld door Flickr-gebruiker DonkeyHotey
De middenklasse ziet ze vliegen, klinkt het uit de ivoren toren
Een veelgehoord geluid is tegenwoordig dat de middenklasse onder vuur ligt. Reden voor de WRR om te onderzoeken of dit ook klopt. Het resultaat, een dikke pil genaamd ‘De middenklasse onder vuur?’, is echter diep bedroevend. Een analyse.
De Griekse filosoof Aristoteles zei het zo’n tweeënhalf duizend jaar geleden al: het beste politieke systeem is er één met een grote, gezonde en sterke middenklasse. Het is voor een land amper mogelijk om op economisch, sociaal en politiek vlak stabiel te blijven als er geen stevige middenklasse is.
Het idee dat die middenklasse uitgehold en bedreigd wordt — zoals tegenwoordig regelmatig te horen valt — kan dan ook op zijn minst zorgwekkend genoemd worden. In dat geval is het dus in het landsbelang om zo snel mogelijk een Delta-plan voor bescherming van de middenklasse op te stellen. Reden voor de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR) om uit te zoeken of er van die uitholling ook inderdaad sprake is.
Na het lezen was ik met stomheid geslagen
Om maar meteen met de deur in huis te vallen, de WRR concludeert al aan het begin van het lijvige rapport het volgende: ‘In tegenspraak tot veel verontrustende verhalen is er geen sprake van dat het middensegment van de Nederlandse samenleving wordt uitgehold of in verval is geraakt.’
Die conclusie deed eerlijk gezegd wat ongeloofwaardig aan: toen ik onderzoek deed voor mijn boek Geldmoord kwam ik veel rapporten tegen die juist een heel ander beeld gaven. Toch las ik — met enige scepsis — verder: het was immers ook heel goed mogelijk dat de WRR nieuwe inzichten en/of data had die de voornoemde conclusie rechtvaardigden, niet waar?
Surrealistisch
Na het verder lezen was ik echter met stomheid geslagen. De auteurs — allen professoren — krijgen het voor elkaar deze onderbouwing voor hun conclusie te presenteren: ‘Middengroepen weten in meerderheid hun positie te handhaven en sociale daling te voorkomen. Dat doen zij door harder te werken in meer onzekere omstandigheden. Zij hebben vaker twee inkomens nodig, moeten rekening houden met de flexibiliteit en tijdelijkheid van werk, dienen werk en zorgtaken te combineren, en meer zelfredzaamheid aan de dag te leggen om risico’s het hoofd te bieden. Dit alles gaat gepaard met toenemende gevoelens van onzekerheid. Ook is er het gevoel dat de overheid te weinig doet voor het midden.’
Met andere woorden: de middenklasse moet steeds harder lopen om op dezelfde plek te blijven staan. Daarbij wordt ze in feite door de overheid en de hele buitenwereld afgeleid en gestoord. Ondertussen moet de middenklasse ook nog steeds meer andere taken doen. Oh ja, daar komt nog bij dat mensen in deze groep continu het gevaar lopen ontslagen te worden. Uit de vele gesprekken die er met deze groep gevoerd zijn, komt duidelijk naar voren dat de middenklasser zeer onzeker is over zijn of haar baan en over de overheid. Ook geven de mensen in deze groep keer op keer aan dat ze steeds vaker achter het net vissen.
Je moet wel je hele leven in een ivoren toren hebben gezeten om vervolgens alsnog te kunnen concluderen dat er eigenlijk niets aan de hand is.
Alsof brandweerlieden discussiëren of ze het over ‘brand’ of ‘vlammen’ moeten hebben, terwijl het huis in lichterlaaie staat
Hoe wereldvreemd die conclusie ook moge zijn, het rapport wordt pas echt surrealistisch als de auteurs als belangrijkste bevinding vaststellen dat ‘het maatschappelijk midden te heterogeen en te breed [is] om van “de” middenklasse of “de” middengroep te spreken.’ Er is zodoende nogal wat ruimte in het rapport ingeruimd voor gewauwel dat we eigenlijk over het ‘middensegment’ moeten spreken. Alsof brandweerlieden zouden discussiëren over de vraag of ze over ‘brand’ of ‘vlammen’ moeten spreken, terwijl het huis ondertussen in lichterlaaie staat.
Tegenstrijdig
Goed, verder lezen dan maar. Toen de auteurs begonnen over ‘bedreigingen voor de middenklasse’ had ik goede hoop wat realisme in het geheel te vinden. Helaas had ik te vroeg gejuicht.
De belangrijkste bedreigingen voor de middenklasse — pardon, ‘het middensegment’ — volgens de WRR: ‘De afgenomen waarde van een middelbare opleiding’; ‘het verdwijnen van routinematige administratieve functies’; ‘de groei van laagbetaalde dienstbanen,’ en een ‘afkalvend middensegment uitgaande van markt- of bruto-inkomens’. Oftewel: leren betaalt zich niet uit voor de middenklasse, de middenklassebanen verdwijnen, en voor zover de middenklasse nog aan het werk is, staat het inkomen onder druk. En inderdaad: ook hier blijf je je afvragen hoe je dan in hemelsnaam kunt concluderen dat er niets met de middenklasse aan de hand is.
Beste auteurs, waarom noemen jullie het beestje gewoon niet bij de naam?
Beste auteurs, waarom noemen jullie het beestje gewoon niet bij de naam? De kritiek over immigratie en open grenzen, een gebrek aan vertrouwen in politici: het zijn allemaal uitingen van het besef dat de gouden bergen die de globalisering zou brengen, vooral bij anderen terecht zijn gekomen. Die globalisering — met de Europese Unie als meest concrete voorbeeld in Nederland — is ondanks alle mooie beloftes van politici en captains of industry in de afgelopen decennia namelijk vooral een ramp geweest voor de middenklasse. Of mocht dat niet zo worden gezegd van de opdrachtgever?
Of wat dacht je hiervan: de middenklasse — pardon, het middensegment — in Nederland is gedesillusioneerd. Men gelooft er niet meer in dat ze vooruit kunnen komen door harder te werken en langer te studeren. Dat alleen al zou alle alarmbellen moeten activeren. Het maakt de stap naar bijvoorbeeld zwart werk een stuk kleiner; ook de ontvankelijkheid voor lieden die hele simpele oplossingen aanbieden voor complexe problemen – denk aan ‘de gulden terug’ of ‘sluit de grenzen’ – neemt toe. Met alle gevolgen voor de economische, politieke en maatschappelijke stabiliteit van dien.
Holle frasen
Om het middensegment ‘te helpen’ — je kunt je afvragen waar dat voor nodig is, als er volgens de WRR eigenlijk niets aan de hand is — doen de auteurs een aantal aanbevelingen. Die kunnen kort worden samengevat: het zijn holle frasen. ‘Bevorder meer zekerheid in de arbeid,’ is er één. Nogal wiedes, wie zou ooit tegen meer zekerheid in arbeid zijn? Is dat écht een aanbeveling waar je maanden op gestudeerd moet hebben? Of ‘investeer in onderwijs’? Die kun je in zo’n beetje elk willekeurig rapport opnemen.
Vroeg of laat komt er een moment dat er niet sneller te rennen valt. Wat dan?
Nee, als je de middenklasse écht wilt helpen moet je bijvoorbeeld de belasting op arbeid verlagen. Dan zou de middenklasse niet steeds harder hoeven te rennen om alles bij te kunnen benen — dat kan per definitie namelijk niet eindeloos doorgaan. Vroeg of laat komt er een moment dat er niet sneller te rennen valt. Wat dan?
Het hele rapport ademt sowieso een focus op welvaart, en een totale desinteresse voor het welzijn van de Nederlander. Het verschil: bij welzijn worden ook zaken als vrije tijd, ontspannen in de natuur en dergelijke omvat. Bij welvaart niet. Leg je een bos plat en bouw je er een wijk, dan neemt de welvaart toe en het welzijn af. En stel dat iedereen 60 uur per week zou gaan werken: onze welvaart zou enorm stijgen, maar zou de kwaliteit van onze levens er ook op vooruit gaan?
En als je er al voor kiest om aanbevelingen als ‘investeer in onderwijs’ te doen, waarom maak je het dan niet concreet? Waarom gieten we de studiefinanciering niet als de wiedeweerga terug in zijn oude vorm? Dan hoeft de middenklasse in ieder geval niet ook nog eens extra te sparen voor de opleiding van zoon- en/of dochterlief.
Koopkracht
Er was nog iets dat mij als monetair econoom specifiek verbaasde aan het WRR-rapport. Als je onderzoekt of de middenklasse in het nauw is gedreven, maar je vervolgens alleen maar naar welvaart kijkt, kun je er niet omheen om te kijken naar de ontwikkelingen op het gebied van prijzen.
In het gehele rapport komt de term ‘inflatie’ niet één keer voor!
Die prijsontwikkelingen zijn cruciaal: ze bepalen in grote mate wat de echte waarde is van het inkomen — namelijk wat je ermee kunt kopen. Onder economen is het dan ook algemeen bekend dat inflatie de ergste vijand is van de middenklasse.
Maar wat blijkt: in het gehele rapport komt de term ‘inflatie’ — in ieder geval in deze context — niet één keer voor! Geen woord over dat het wellicht goed zou zijn als de Europese Centrale Bank ermee zou stoppen de koopkracht van elke zuurverdiende euro stelselmatig uit te hollen. In de bizarre WRR-wereld is er simpelweg niets aan de hand. En wat als de middenklasse zich toch zorgen maakt, en die vervolgens uit? Ach, meneer en mevrouw, u ziet ze vliegen.
Ik kan dus niet anders concluderen dan dat het WRR-rapport een flutrapport is. Belangrijke zaken voor het vraagstuk komen niet aan bod en de conclusies en onderbouwingen spreken zichzelf regelmatig tegen. Ondertussen hebben de hoogleraren die aan dit broddelwerk hebben bijgedragen wél een mooi bedrag aan extra vakantiegeld bijgeschreven gekregen op hun rekening. Daarmee zijn zij dan ook meteen de enigen die echt iets aan dit rapport hebben.
Even terzijde: dat mooie bedrag is dus wel gewoon betaald van het belastinggeld dat ten dele afkomstig is van diezelfde middenklasse. Maar is dat erg? Welnee. De middenklasse moet maar nog wat harder rennen. Daar zijn ze onderhand toch al aan gewend.
139 Bijdragen
locke 5
Marco Roepers 6
[Verwijderd]
Marco Roepershttps://www.wrr.nl/publicaties/verkenningen/2017/07/06/de-val-van-de-middenklasse
Marco Roepers 6
[Verwijderd]Marla Singer 7
Marco RoepersMaar wat zal de motivatie van deze schrijvers zijn?
Niet toe willen geven dat hun ideologie gefaald heeft?
Of zijn ze gewoon niet slim genoeg om door te hebben hoe de echte wereld eruit ziet?
[Verwijderd]
Marla SingerMarla Singer 7
[Verwijderd]Bovendien zou het ook een groot risico zijn om op dat nivo te sturen.
Denk dat je het eerder kan zoeken in het selecteren van de mensen die het rapport mogen schrijven. En in hoeverre ze onbewust zijn beïnvloed door opinies die ook weer op subtiele manieren gestuurd kunnen worden.
[Verwijderd]
Marla SingerHeRo 7
[Verwijderd]
HeRoMatthijs 11
Overigens wordt inflatie wel genoemd in het rapport, echter gaat het dan om diploma-inflatie ;)
Lennart Quispel 4
MatthijsDe auteur is bezig met een stropop op te zetten, als hij beweert dat er volgens de WRR niets aan de hand is.
Matthijs 11
Lennart Quispel"Anders dan vaak wordt beweerd is in Nederland geen
sprake van een ‘val’ of ‘uitholling’ van de middenklasse. Middengroepen weten in meerderheid hun positie te handhaven, maar dat kost wel meer moeite: zij moeten harder werken en meer onzekerheid accepteren. Daarnaast is er een kwetsbaar middensegment dat wél te maken heeft met sociale daling. "
Harder werken voor hetzelfde inkomen met ondertussen meer onzekerheid noem ik achteruitgang. Waarom dan beginnen met zo'n zin die in feite zegt "het valt wel mee"?
Dus ik blijf er bij dat het een rare manier is om je conclusie mee te openen.
Lennart Quispel 4
MatthijsOverigens, als je de hele alinea leest waar deze zin uit komt, dan krijg je ook niet het idee dat het wel meevalt:
"In tegenspraak tot veel verontrustende verhalen is er geen sprake van dat het
middensegment van de Nederlandse samenleving wordt uitgehold of in verval is
geraakt. Middengroepen weten in meerderheid hun positie te handhaven en sociale
daling te voorkomen. Dat doen zij door harder te werken in meer onzekere
omstandigheden. Zij hebben vaker twee inkomens nodig, moeten rekening houden
met de flexibiliteit en tijdelijkheid van werk, dienen werk en zorgtaken te
combineren, en meer zelfredzaamheid aan de dag te leggen om risico’s het hoofd te
bieden. Dit alles gaat gepaard met toenemende gevoelens van onzekerheid. Ook is
er het gevoel dat de overheid te weinig doet voor het midden. Om de kwetsbaarheid
van middengroepen te verkleinen en de stabiliteit van de middengroepen te
ondersteunen is het van belang dat de overheid zich richt op het verminderen van
onzekerheid."
locke 5
Lennart QuispelWat een lulverhaal van die ruifbikkers, die creëren zelf 0,0, niks, de overheid zijn wijzelf en die moet zich richten op het verminderen van de onzekerheid? Wat doen die Kleptocraten/dievengilde daar in D/H buiten de interessante peer uit te hangen!! Moet de Burger daar nog respect voor kunnen opbrengen ? Opzouten die hele kliek.
Matthijs 11
Lennart QuispelLennart Quispel 4
Matthijslocke 5
Lennart QuispelWaarvoor hebben wij volksvertegenwoordigers en kamers, wanneer beginnen die eens te denken slim en doordacht NL te ontlasten van de roofbouw, constructief debat voeren . Als de markt zijn ware gezicht zou laten zien wat voor sociologisch klote verhaal gaat men dan vertellen. Het credo is alles is geoorloofd want het treft ons niet, overmorgen is een nieuwe dag. De Kak vocabulaire is dan wel verdwenen in ruimte en tijd, de Kak zelf is gaan cementeren met uitwas over de grenzen heen.
Ludovica Van Oirschot 15
lockelocke 5
Ludovica Van OirschotMatthijs 11
Lennart Quispel"Middeninkomens moeten harder werken in meer onzekere
omstandigheden. Zij hebben vaker twee inkomens nodig, moeten rekening houden met de flexibiliteit en tijdelijkheid van werk, dienen werk en zorgtaken te combineren, en meer zelfredzaamheid aan de dag te leggen om risico’s het hoofd te bieden. Dit alles gaat gepaard met toenemende gevoelens van onzekerheid. Ook is er het gevoel dat de overheid te weinig doet voor het midden. Om de kwetsbaarheid
van middengroepen te verkleinen en de stabiliteit van de middengroepen te ondersteunen is het van belang dat de overheid zich richt op het verminderen van onzekerheid."
Dit is veel duidelijker. Ik begrijp niet waarom die andere zin, die iets anders lijkt te concluderen dan wat hier staat, er voor gezet wordt. Geef gewoon de bevindingen.
Lennart Quispel 4
MatthijsMatthijs 11
Lennart QuispelDus over tien jaar lezen we in een volgend rapport van de WRR de conlusie "Dankzij het inschakelen van grootouders en kinderen die samen met vader en moeder 80-urige werkweken maken kan de middenklasse zich handhaven. Verontrustende verhalen over uitholling van de middenklassse kloppen dus niet".
Arjan 7
MatthijsBen van mening dat het complexer is, maar kan het gevoel goed begrijpen. Je betaalt nu met 2 inkomens wat je vroeger betaalde met 1 inkomen, en dat is gevoelsmatig een achteruitgang. Maar dat 2e inkomen is geen vanzelfsprekendheid voor het midddensegment wat altijd kan worden gerealiseerd. Daar moeten wel banen beschikbaar voor zijn in Nederland en dat lukt vooralsnog aardig.
Wat je in het proces ziet van de groei van 2e inkomens in huishoudens is dat er een correctiemechanisme in prijzen plaatsvindt. Er lijkt een voordeel in het 2e inkomen in eerste instantie te zijn, maar zodra iedereen van dat voordeel gebruik gaat maken, corrigeert het systeem het weer, en is de uiteindelijke vraag wat je er bent mee opgeschoten. Het voordeel van het 2e inkomen wordt langzaam aan een verplichting als een groter gedeelte van de groep dat heeft.
Dat effect zag je ook in de huizenmarkt. Vroeger kocht je een huis op basis van 1 inkomen. Op het moment dat er steeds meer 2 inkomens waren in een huishouden zag je dat de vraag vanuit de samenleving toenam om obv het 2e inkomen geld te lenen, zodat ze groter konden wonen. Op korte termijn is dat voordeel er ook, als gemiddeld gezien geleend wordt op basis van 1 inkomen. Maar op het moment dat een groot gedeelte van de groep gaat lenen obv 2 inkomens valt uiteindelijk dat voordelig effect weg, omdat prijzen zich gaan aanpassen op die 2 inkomens. Het lange termijn effect is dan niet meer dat je gemiddeld gezien groter kan wonen dan voorheen met 1 inkomen, maar dat het 2e inkomen een verplichting is om hetzelfde te kunnen kopen wat voorheen met 1 inkomen kon.
Dus ja, er moet harder voor worden gewerkt, maar het risico dat die mogelijkheid in de toekomst kleiner is beschrijft WRR prima.
Lennart Quispel 4
MatthijsAls je deze discussies een beetje volgt de afgelopen jaren, dan zou je verwachten dat de Middenklasse in Nederland fors zou zijn gekrompen in aantal, en dat de koopkracht van de Middenklasse fors achteruit zou zijn gegaan. Dat is namelijk wat er in andere landen gevonden wordt, en dat is ook waarover heel veel gepubliceerd wordt in de media.
Maar deze verwachting blijkt dus niet uit te komen. De middenklasse is niet fors gekrompen en de koopkracht is min of meer op peil gebleven. Waarom zou je dat niet in een openingszin moeten zetten ?
Matthijs 11
Lennart QuispelLennart Quispel 4
MatthijsMatthijs 11
Lennart QuispelRoland Horvath 7
De 2 ziekten waar de middenklasse last van heeft zijn ten 1e, bezuinigingen zodat de koopkracht vermindert. In die categorie valt ook de flexibilisering van de arbeid die als doel heeft van elke werknemer een dagloner te maken en die te doen werken voor een hongerloon.
De 2e ziekte is het gebrek aan bescherming van het lokale bij de -noodzakelijke- globale handel. De propaganda voor globalisering komt van de Grote Multinationale Ondernemingen GMO die de enige zijn die baat hebben bij een ongeremde globalisering. Die propaganda wordt dan overgenomen door corrupte sukkels van politici en media MSM zoals Merkel en Rutte. De overheden zoals Rutte2 en de hoofdstroom media MSM zijn zeker niet van plan iets te doen aan de koopkracht van de Nederlanders en dus aan de problemen van de middenklasse. Zij laten de economie verder monopoliseren tot we de slaaf worden van enkele zeer grote ondernemingen.
Zelfs de zorg/ ziekte verzekering is in NL geprivatiseerd: Tegelijkertijd om te huilen en u te bescheuren van het lachen: Hoe onnozel. Wat voegt privatisering van de zorgverzekering toe aan de welvaart. Is het mogelijk de zorgverzekering te differentiëren? Nee. Iedereen wil voor alles verzekerd zijn. Hetzelfde met de verdragen als CETA en TTIP die de bescherming van uitsluitend de GMO betrachten en tevens het failliet van de natiestaten, van het MKB en van de 99%.
Dat de overheid de 4 ziekten van het kapitalisme zou moeten compenseren of tegengaan mag zelfs niet gezegd worden. Linkse ideeën zijn de vijand nr 1. Ook blijkbaar van de WRR, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid: Geen raadslieden en leiders maar volgers.
Marla Singer 7
Roland HorvathGeen verrassing als je weet dat de GMO wel significante politieke druk kunnen uitoefenen dmv het lobby circuit. Als het daar niet lukt dan worden politieke bestuurders verzocht om even de andere kant op te kijken en bestaande wetgeving niet uit te voeren.
http://925.nl/archief/2017/07/17/nederlands-geeft-belastingvoordeel-aan-amerikaanse-bedrijven-die-hier-vijandige-overnames-doen-why-1/
Roland Horvath 7
Marla SingerRutte2, en als het verkeerd gaat ook Rutte3 met een coalitie van 76 zetels in de 2e Kamer, ijvert dus voor een laisser faire kapitalisme waar de GMO het enige zijn dat belang heeft zoals in het laisser faire kapitalisme van de 2e helft van de 19e eeuw. De overheid, het MKB, mensen, maatschappij en milieu zijn daarbij grondstoffen/ hulpmiddelen en niets mag geld kosten behalve dividenden. Zoals in de 19e eeuw wordt dat dan een armoedige, agressieve, onstabiele, gemonopoliseerde, niet ontwikkelde, oorlogszuchtige, autoritaire maatschappij in NL en op wereldschaal.
Tijd voor een centrum/ links beleid bvb met 6 partijen: D66, CDA, SP, GroenLinks, PvdA, CU. Tachtig zetels in de 2e Kamer. Die partijen hebben iets gemeen. En ze hoeven het niet met alles in het regeerakkoord eens te zijn, van dat idee moeten we af. Er moet meer gewerkt worden met een flexibele meerderheid afhankelijk van het probleem zoals Rutte2 deed en zoals het gebeurde in de 19e eeuw.
Marla Singer 7
Roland HorvathDe rot van politieke corruptie is overal in Den Haag te ruiken.
[Verwijderd]
Marla Singerthebluephantom 6
[Verwijderd][Verwijderd]
thebluephantomthebluephantom 6
[Verwijderd]Roland Horvath 7
Marla Singer[Verwijderd]
Roland HorvathMarla Singer 7
[Verwijderd]Bob Lagaaij 5
Gerben Gerrits 7
Behoud de herverdelende werking van de verzorgingsstaat. We zien in Nederland een trend om de onderkant te ontzien (bijvoorbeeld middels toeslagen), met als neveneffect dat de middengroepen zich verhoudingsgewijs kwetsbaarder voelen. Het behouden van de herverdelende werking van de verzorgingsstaat is noodzakelijk om krimp en achteruitgang van het middensegment te voorkomen •
Steuntje in de rug voor gezinnen. De mogelijkheid om zorg en arbeid adequaat te combineren vergroot de weerbaarheid van de middengroepen. Stabiele en betaalbare kinderopvang is daarvoor van groot belang
Erwin de Waard 6
Gerben GerritsDat zou een vreemde reaktie zijn van de middengroep , waaruit hebben de rapportschrijvers dat dan geconcludeerd ? Uit welk onderzoek ? vraag ik mij af.
[Verwijderd]
Erwin de WaardErwin de Waard 6
[Verwijderd]Bedankt voor de link
[Verwijderd]
Erwin de WaardLennart Quispel 4
Dat is precies wat brandweerlieden inderdaad doen. Het type vuur maakt namelijk nogal wat uit voor de manier waarop je ermee om moet gaan. Een chemische brand moet je op een totaal andere manier benaderen, bijvoorbeeld.
Ik begrijp de sneren naar de WRR niet zo goed, eigenlijk. Het is een instituut dat zich al jaren bezig houd met zaken als ongelijkheid, armoede, inkomensverdeling, en andere dingen waar ook FTM zich mee bezighoudt. Dit rapport geeft juist allemaal prachtige onderbouwing om deze zaken aan de kaak te stellen. Waarom wordt het dan zo afgebrand ?
Erwin de Waard 6
Lennart Quispel"Belangrijke zaken voor het vraagstuk komen niet aan bod en de conclusies en onderbouwingen spreken zichzelf regelmatig tegen"
Lennart Quispel 4
Erwin de WaardDat "tegenspreken" heeft de auteur toch echt helemaal zelf bedacht. De WRR schetst een gedetailleerd en redelijk compleet beeld van de middenklasse. Dat beeld klopt op sommige punten met wat je zou verwachten, op andere punten juist niet. Maar dat betekent niet, dat die punten elkaar tegenspreken.
Danny Split 7
Lennart QuispelEr is geen plek meer voor een middenklasse. En in de huidige globalisatie richting is ook geen plek voor een middenklasse.
Alleen elite en de werkmensen, kijk "the hunger games", die kant gaan we op.
West Europa - Fruit, groenten en zuivel district.
Oost Europa - Voertuig en Vee district
Zuid America - Soja en palm district
Noord America - Entertainment district
Zuid Azië - Electronica en palm district
Midden Oosten - Olie en oorlog district
West Afrika - Cacao en koffie district
En er word gespeculeerd dat Astana in Kazakhstan dan de nieuwe hoofdstad moet zijn.
Geen middenklasse benodig in totalitairiteit. Wat we ook al zijn geworden.
We hebben de ideologie: Democratie en marktwerking. Door recente wetten hebben we op het internet al een geheime staatspolitie (Gestapo) gekregen. Of in moderne termen de "iGestapo". Gewelds monopolie spreekt voor zich en met de strijd tegen "nep nieuws" verliezen we als consument ook de controle over onze communicatie middelen.
Ik hoop dat het 'middensegment' zich snel thuis gaat voelen in de 'onderklasse', haha.
[Verwijderd]
Danny SplitDanny Split 7
[Verwijderd]thebluephantom 6
[Verwijderd][Verwijderd]
thebluephantomthebluephantom 6
[Verwijderd][Verwijderd]
thebluephantomPeter Urbanus 5
Lennart QuispelLennart Quispel 4
Peter UrbanusBelangrijke denker op economisch gebied ? En hij weet niet eens dat de inflatie de afgelopen jaren verschrikkelijk laag is geweest ?
Pieter Jongejan 7
Lennart QuispelLennart Quispel 4
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Lennart QuispelMatthijs 11
Pieter JongejanIn onze eigen tweede kamer zijn geloof ik zelfs moties aangenomen die het verbieden Nederland een 'belastingparadijs' te mogen noemen. Hoe kun je het verzinnen! Zelfs partijen als de PvdA werken de laatste tientallen jaren kei- en keihard mee met het beleid dat tot de gevolgen zoals beschreven in het rapport leidt. Een paar weken voor de verkiezingen gaat het weer even over "eerlijk delen" en "zekerheid", om dat de dag na de verkiezing weer te vergeten. Dan maakt het echt niet meer uit wie er aan het stuur van de ECB staat.
Pieter Jongejan 7
Matthijs[Verwijderd]
MatthijsDat is me ontgaan. Absurd zeg. De vrijheid van meningsuiting wordt hiermee aangetast. Het kan nooit een wet worden, omdat dit een deel van de Grondwet is. Die aanpassen, c.q. wijzigen schijnt jaren te duren. Mijn vraag is dan vooral: waar zijn die rechtse partijen zo bang voor dan? Krijgen ze extra geld van die bedrijven??
Matthijs 11
[Verwijderd]https://www.parlementairemonitor.nl/9353000/1/j9vvij5epmj1ey0/vj75xu0uluvg
Al kun je PvdA misschien ook wel onder "rechts" scharen ;)
[Verwijderd]
Matthijsthebluephantom 6
[Verwijderd]Lennart Quispel 4
Pieter JongejanJa, dat lijkt te kloppen. Dit is precies wat het WRR rapport heel goed laat zien.
"Het zal toch duidelijk zijn dat deze trends alles te maken hebben met het koste wat kost handhaven van de euro ..."
Nee, dat is volstrekt onduidelijk. Bijvoorbeeld, je ziet die neergang van de middenklasse net zo goed in landen zonder de Euro, zoals de VS en Groot-Brittanie. In die landen is de middenklasse-val zelfs groter dan in Nederland. De Euro lijkt er dus niet zoveel mee te maken te hebben.
Pieter Jongejan 7
Lennart QuispelLennart Quispel 4
Pieter JongejanWat is er mis met de verklaring die in het WRR rapport staan ? Waarom zou inflatie een betere verklaring zijn ?
Pieter Jongejan 7
Lennart QuispelLennart Quispel 4
Pieter Jongejan"In het voorafgaande is de aandacht steeds gericht op het inkomen. Het is interessant
om daar het vermogen naast te zetten, omdat het een indicatie geeft van de
veerkracht die klassen bezitten op de langere termijn, in aanvulling op hun inkomen."
Nogmaals, waarom vind je inflatie een betere verklaring dan de verklaringen in het WRR rapport ?
"Mujagic heeft in mijn ogen volkomen gelijk dat het effect van een hogere inflatie (om van de te hoge schulden af te komen) op de inkomens én vermogenspositie van het middensegment niet had mogen ontbreken"
Maar die ontbreken helemaal niet. Zoals ik elders ook zeg, Mujagic is bezig om een stropop op te zetten.
Pieter Jongejan 7
Lennart QuispelLennart Quispel 4
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Lennart QuispelWelke theorie of theorieën ten grondslag liggen aan de conclusies van de WRR is/zijn mij niet duidelijk. Je kunt toch niet beweren dat de positie van de middenklasse niet achteruit gegaan is als de arbeidsinkomensquote een structurele daling te zien geeft terwijl Nederlanders harder zijn gaan werken en later met pensioen zijn gegaan? Bovendien is de groei van het Nederlandse BBP per hoofd in de periode 2010-2016 achter gebleven bij die in andere eurolanden. Zelfs bij die van het stagnerende Frankrijk. Hoe wereldvreemd en onwetend moet je zijn om desondanks te durven beweren dat de positie van de Nederlandse middenstand niet achteruit is gegaan. Afgelopen zondag stond in het filosofisch quintet de uitspraak van Aristoteles centraal dat je voor een stabiele politieke omgeving een stabiele middenklasse nodig hebt. De huidige politieke onrust in de wereld doet vermoeden dat die stelling nog steeds opgaat.
Lennart Quispel 4
Pieter JongejanNee, hoezo ? De vraag was, waarom jouw inflatie verklaring beter is dan de verklaringen uit het WRR rapport. Die vraag heb je nog steeds niet beantwoord.
Arjan 7
Pieter JongejanDat betekent absoluut niet dat de globalisering een groot succes is geweest. Het zijn met name de werkenden in armere regio's en de grote bedrijven en vermogenden die in het Westen hebben geprofiteerd.
Oorzaak is dat bedrijven hebben geprofiteerd omdat zij op veel hoger level mondiaal opereren (outsouring > lagere loonkosten, goedkoper inkopen), dan consument (koopt veelal nog regionaal in). Bedrijven worden dus niet gedwongen om voordelen globalisering in de prijzen te verwerken omdat consument niet op hetzelfde level mondiaal inkoopt.
Maar de grote vraag is of het middensegment wel kan leven met situatie wanneer bedrijven dat voordeel wel in goede verhouding doorgeeft, want er moet nog steeds een offer worden gemaakt vanwege de toenemende welvaart in andere werelddelen.
Ik denk dat die vraag te makkelijk met JA wordt beantwoord, en dat wij liever leven met de gedachte dat armoede in de wereld slecht is, maar dat we niet offers willen maken om dat te verbeteren. De analyse van de politieke onrust zou best wel eens zo ongenuanceerd kunnen zijn om ons zelf niks kwalijk hoeven te nemen. Die karaktereigenschap van de mens ontkennen, is ook wereldvreemd.
En slechts een tijdsperiode post-crisis nemen om gelijk te halen is zwak. Ons middensegment heeft altijd geprofiteerd van de vrije economie, en van verval is geen sprake. Wel zijn er toekomstige risico's voor het middensegment.
[Verwijderd]
ArjanWant je reactie doet me hier sterk aan denken.
Ludovica Van Oirschot 15
Arjan[Verwijderd]
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Lennart QuispelMiddenklasse is een begrip dat niet alleen betekent: alle inkomens behalve de hoogste en de laagste. Het is vooral ook een groep mensen met een bepaalde levensstijl, moraal, plaats in de samenleving etc. Maar daar gaat de WRR nou net aan voorbij.
In plaats van middenklasse spreekt men van middensegment. En wat is dat? Juist, de groep mensen die niet de hoogste en niet de laagste inkomens heeft. Tja, het is gewoon een statistische tautologie dat die groep er altijd is. En nooit kleiner wordt.
Dus de WRR definieert eerst een probleem weg, en zegt dan dat het niet bestaat.
Lennart Quispel 4
Ludovica Van OirschotEn, nogmaals, de WRR zegt helemaal niet dat het probleem niet bestaat. In tegendeel zelfs, de WRR zegt heel erg duidelijk dat er problemen zijn en dat de overheid moet ingrijpen. Daarom is het zo jammer, dat Mujagic dit rapport zo ongefundeerd en nodeloos kwetsend afkraakt.
Ludovica Van Oirschot 15
Lennart QuispelEen eenzijdig focus op inkomen, en weinig oog voor culturele en sociale aspecten.
Lennart Quispel 4
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Lennart QuispelLennart Quispel 4
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Lennart QuispelMaar ik ben het met Mujagic eens dat er echt iets hartgrondig mis is met het rapport. En dat zit naar mijn idee in twee dingen, die misschien met elkaar samenhangen. En dat is ten eerste de definitie van het midden die ik als tautologisch ervaar, en daarnaast het punt dat Mujagic maakt: de conclusie is veel te mild gezien de bevindingen.
Lennart Quispel 4
Ludovica Van OirschotHet definieren van het midden als het midden lijkt me vrij logisch. Wat vind je daar zo slecht aan ?
Ludovica Van Oirschot 15
Lennart QuispelGevolg is dat de conclusie van de WR veel te mild is. Niet onjuist qua richting, maar veel te mild.
Lennart Quispel 4
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Lennart QuispelHet hele rapport zegt bijna op elke bladzijde dat deze manier van leven aan het verdwijnen is, of tenminste sterk in omvang aan het afnemen. Om dan vervolgens te concluderen dat de middenklasse, o nee het middensegment, wel verandert maar toch blijft bestaan. Maar dat is gezien de puur statistische definitie (het midden is het midden) een tautologie.
Peter Urbanus 5
Tja, die prijsontwikkeling. Ooit was ik als freelancer aangewezen op een particuliere zorgverzekering. Die kostte 50 euro per maand. Dat was toen nog duur.
Vrij kort na de invoering van de euro ging ik met een vriend in de buurt van Antwerpen eten. Ik sprong uit de band: 20 euro, ofwel 45 gulden, maar dan had je wel een heerlijke tong a la meunière. Nu is het in veel horecagelegenheden zoeken naar een gerecht onder de 20 euro.
Andere dingen zijn dan weer spotgoedkoop geworden, zoals kleding (lagelonenlanden) en vliegreizen. Voor een volle tank benzine in je auto vlieg je twee keer naar Barcelona. Dat is van de zotte.
thebluephantom 6
Peter UrbanusAnton Van de Haar 8
Anton Van de Haar 8
Maar kun je van een organisatie als de WRR eigenlijk iets anders verwachten? Want de problematiek lijkt me tamelijk helder: onversneden rechts beleid heeft de positie van de middenklasse in Nederland aan het wankelen gebracht, en nu is er onversneden links beleid nodig om die positie weer te herstellen.
Van een “onpartijdige” organisatie als het WRR valt een dergelijk advies moeilijk te verwachten, lijkt me.
Apekool 5
Je mag gerust even linken naar het rapport en de schrijvers bij naam noemen:
Godfried Engbersen (professor sociologie Erasmus universiteit)
Erik Snel (hoogleraar sociologie Erasmus universiteit)
Monique Kremer (Bijzonder hoogleraar Actief Burgerschap UvA)
Volledige documenten en samenvatting: https://www.wrr.nl/publicaties/verkenningen/2017/07/06/de-val-van-de-middenklasse
Allemaal zeer zachte sector dus, ergens tussen semi- en pseudowetenschap in.
De enige met een bijna bèta achtergrond in dit project is Robert Went (economie, helaas ook pseudowetenschap) - zie ook pagina 13 van het rapport met alle project medewerkers.
[Verwijderd]
ApekoolOverigens staat Godfried Engbersen heel goed bekend, voor zover ik weet. Heb een paar maal een lezing bijgewoond van hem en daar sloeg hij de spijker(s) op de kop.
petros 4
ApekoolJohan de Vries 1
Paul 177 1
Loopt aan de leiband van de regering nl. wiens brood men eet diens woord men spreekt.
Deze "ontwikkelde mensen" behoren tot de kliek die gelijk is aan sommige universiteits medewerkers met een hogere graad die rapporten schrijven voor Monsanto, dat round up of agent orange geen kwaad kan.
Kijk op dit kwalijke niveau beweegt dit clubje zich.
Beter om ze niet serieus te nemen.
Negeren is het beste.
Als ze geen publiek/spreekbuis meer hebben houd het wel op.
Of laat ze maar eens een maandje meelopen met iemand uit het middensegment.
Trouwens doe maar niet, verspilde energie
Sjoerd Nelissen 6
Diny Pubben 9
Sjoerd NelissenDaarom wil ik graag voorstellen om vanaf nu de W van Wetenschappelijke in de naam WRR te vervangen door de W van WC-eend en in vervolg te spreken van de WCeend-Raad voor het regeringbeleid.
https://opiniez.com/2017/07/09/wrr-schrijft-flutrapport-over-de-middenklasse/
Andere analyse en vragen als aanvulling op bovenstaand artikel.
Daarnaast hebben wij nog onafhankelijke onderzoeksinstituten?
Die niets zeggende data rapporten uit de ivoren torens doet mij aan de data kritiek van Tjeenk Willink denken, link maar terug. Urgent schrijft hij.
Hr E E Schipper 5
Hoe zijn de WRR en de politiek met elkaar verweven?
Hoe komt het dat gerenommeerde wetenschappers zich voor het karretje van de politiek laten spannen?
Hoe werkt de WRR ?
Wie bepaalt aan welk onderwerp gewerkt wordt ?
Wie bepaalt welke mensen aan een onderwerp werkt ?
Wie geeft zijn goedkeuring aan een rapport voor publicatie ?
Wie bepaalt hoe de budgetten verdeelt worden ?
Essentie: Hoe onafhankelijk is de WRR ?
Uitstekende analyse / opinie Edin, dank daarvoor !
Ludovica Van Oirschot 15
Hr E E SchipperMarla Singer 7
Ludovica Van OirschotDaar is de WRR geen uitzondering in trouwens. Veel van dit soort (semi-)overheden tonen hetzelfde gedrag. Mocht het rapport wat er geschreven wordt niet bevallen dan verdwijnt het onder in de la en kraait er verder geen haan meer naar. Alleen de rapporten die de gewenste ideeën bevatten zien het publieke levenslicht. Dat weten de schrijvers ook maar al te goed en houden ze daar bewust of onbewust al rekening mee. Dat ze achteraf de kritiek te vuur en te zwaard bestrijden is een kwestie van hun dagelijks goed belegde boterham te verdedigen.
[Verwijderd]
Marla SingerAanvullend: waarvan het Nibud al jaren onder de plak zit van het Ministerie van Financiën. Christine Groenewegen is destijds vertrokken bij het Nibud, omdát het Nibud zo ontzettend afhankelijk is van het Ministerie en het onvermijdelijke dictaat dat het Ministerie oplegt over wat de uiterste ondergrenzen voor inkomen zijn...
Ik heb jarenlang gevrijwilligd in Rotterdam in Armoede netwerken. Toen was de Bijstand nog iets waar je, zij het met voorzichtigheid, van kon rondkomen. Nu is dat bedrag duidelijk te laag, maar, net als destijds, hoogst waarschijnlijk opgelegd door het Ministerie.
Ludovica Van Oirschot 15
Het begrip "middenklasse" wordt niet inhoudelijk gedefiniëerd (bijvoorbeeld manier van leven, historische koopkracht, welvaartsniveau, waarden en normen etc) maar puur statistisch opgevat als "middensegment". Dus: iedereen die niet bij de onderste of bovenste inkomensgroepen behoort, hoort bij het middensegment.
Dat doet men uit een soort intellectuele gemakzucht: "middenklasse" is te moeilijk te definiëren.
Als de WRR dan concludeert dat het middensegment (met harder werken) het middensegment blijft - wat zegt men dan eigenlijk? Dat de meeste mensen niet eerst tot het middensegment horen en daarna tot het hoge of lage segment (of andersom). Kortom: eigenlijk zegt de WRR: wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje (of andersom).
En laat dat nou precies het kenmerk zijn van een klassenmaatschappij.
Ik verwacht iets meer diepgang van de WRR.
[Verwijderd]
Ludovica Van OirschotArjan 7
line 5
PS De naam Netspar kwam ik in een artikel tegen op DMV ( De Vrije Media)
Ton Korver 3
Lisa 3
Hier heb ik namelijk een paar FEITEN die het tegendeel beweren en je hele betoog onderuit halen: http://statline.cbs.nl/statweb/publication/?dm=slnl&pa=70843ned&d1=a&d2=0&d3=0&d4=a&hdr=g1,g2,g3&stb=t&vw=t
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/38/beschikbaar-inkomen-van-huishoudens-stijgt
Een opinie zonder feiten onderbouwing is precies dat wat het is: 1 mening onder 18 miljoen andere meningen die je zonder probleem opzij kunt schuiven...
Kom eens met een opinie die stevig onderbouwt is met FEITEN uit andere dan FTM (eigen tent feiten tellen niet) of WRR (schrijvers van het rapport). CBS of andere rapport schrijvers bijvoorbeeld. Graag ook de link naar het feit , aangezien het een WEB artikel is...
Berend Pijlman 13
Lisa[Verwijderd]
Berend PijlmanBerend Pijlman 13
[Verwijderd]Doet niets af aan jouw punt dat bij een inkomen van rond de 35.000 er weer een armoedeval optreedt (net als wanneer je een inkomen hebt rond het bijstandsniveau, dan werk je ook voor nop). Vooral kosten voor wonen zijn enorm gestegen.
[Verwijderd]
Berend PijlmanJe hebt gelijk over die armoedeval. Eigenlijk is dat een vreselijk monster. Bruto verdienen ze genoeg, maar netto halen ze het steeds vaker niet meer. Soms gaat dat samen met schulden. Inzicht krijgen is vaak ook een probleem. Bij een paar mensen mocht ik helpen met het op orde krijgen van alle post. Daar kwam vrijwel altijd het Inzicht bij, zodra alles in ordners zat en ze naar de Schuldhulpverlening konden. Verstandige mensen die blij waren eindelijk te weten (ongeveer) hoe erg het was. Maar ja... die hadden ook nog eens de crisis tegen...
Lisa 3
Berend PijlmanLudovica Van Oirschot 15
LisaWetenschap gaat niet alleen om feiten, maaar ook om de zinvolle duiding ervan.
Lisa 3
Ludovica Van Oirschotpetros 4
LisaIk ben 68 jaar oud en kan dus ook een beetje van dat arme verleden.
Mijn vader kon met één inkomen als chef boekbinderij zijn grote gezin onderhouden.
Eigenaardig toen mijn vrouw besloot de eerste jaren bij de kinderen te blijven, konden we dat vooral de eerste jaren ook zonder best bolwerken.
Als er nu dus 2 inkomens nodig zijn, waarbij er liefst een bijbaan genomen moet worden zie ik persoonlijk het niet bepaalt als een vooruitgang.
Lisa 3
petrosMet 1 inkomen kun je hetzelfde als je vader, alleen dan wel op hetzelfde welvaartsniveau....
petros 4
Lisarobert 100
[Verwijderd]
robert 100En hier staat juist het tegenovergestelde: https://www.ncpn.nl/manifest/2015/01/lian2.htm
Wim Verver 5
Dit is precies waar we de aandacht op moeten focussen. De middenklasse maakt zich heel terecht zorgen. De zuurverdiende euro wordt als volgt uitgehold. Ik wil in herinnering brengen de door Rutte verwoordt "noodzakelijk te vormen bankunie." Toen die gevormd was, nu 3 jaar geleden, zou de belastingbetaler niet meer opdraaien voor de schulden van failliete banken. Voortaan zouden we daarvan gevrijwaard worden. Net vóór de einde jaars feestdagen werden we onaangenaam verrast. Het bericht dat de ziekste bank van Europa in absolute termen de Banco Monte dei Paschi di Siena moet om een faillissement te voorkomen, direct 5 miljard euro ophoesten. Het is niet gelukt om met aandelenverkoop dat bedrag op te halen omdat de bankaandeelhouders niet willen kopen maar enkel verkopen. De handel hierin is opgeschort. Spaargelden werden opgenomen. Een bankrun. Maar we hebben de bankunie dus de ECB moet volgens de regels de stekker er uit trekken want het is landen verboden om hun failliete bank te steunen. Het parlement in Rome besluit pijlsnel met goedkeuring van de ECB en de EU, dat de belastingbetaler 20 miljard extra schuld aan de bank te geven.
Die hele bankunie van Rutte en consorten blijkt een wassen neus.
De zuurverdiende euro gaat naar de failliete bank. net als bij de Grieken..
"We nemen een beslissing en kijken wat er gebeurt
Als niemand zich er aan stoort, omdat de meeste mensen toch niet begrijpen wat er is beslist, gaan we een stapje verder totdat er geen weg terug is" Juncker.
[Verwijderd]
Wim VerverWij lopen vaak tegen nogal akelig gedrag aan, als we met ze praten. Momenteel met een sloop programma. Omwonende kopers willen nergens huurwoningen hebben. Dat kost ze geld, dus laat ze maar ........ vul maar in.
Als dat midden segment dat het moeilijk heeft, nu eens heel eerlijk kijkt naar de veroorzaker van hun misère, dan is dat niet de groep met de laagste inkomens, maar altijd weer de minister en de regering. Je kunt deze groep wel weg willen hebben, maar dat kan natuurlijk niet. We zijn er. Ja, ik ben ook lid van die lage inkomens groep. AOW en 100 euro pensioen. Het is erg vervelend om telkens weer tegen onwilligheid aan te lopen en te horen krijgen dat het onze schuld is dat zij het moeilijk hebben, omdat ze teveel belasting moeten betalen. Terwijl honderden miljarden de grens over gesmokkeld worden door de rijken in ons land om de belasting te ontduiken.
Nu kan ik, vanuit het perspectief van de huurdersorganisatie inmiddels goed meegaan met hun klachten, maar ik blijf het vreselijk vinden, zoals sommige van die mensen doen tegen ons. Nergens voor nodig.
Wim Verver 5
[Verwijderd]