De mislukte deal van de curator met een vermeende beleggingsfraudeur

Het Openbaar Ministerie heeft voor bijna een miljoen euro beslag gelegd op Costa Ricaans vastgoed en een bankrekening van de van beleggingsfraude verdachte Fred Kras. Curator Hans Tiethoff trof eerder nog een schikking met de verdachte van bijna een miljoen.

Het Costa Ricaanse advocatenkantoor Robles Oreamuno in het zonnige San José kreeg begin deze week bezoek van de politie vanwege een Nederlandse klant die verdachte is in een omvangrijke beleggingsfraude. Het kantoor had een vennootschap opgezet in verband met de aanschaf van een Costa Ricaans buitenverblijf voor de Nederlander Fred Kras. Op twee plekken in havenstad Quepos vonden eveneens politie-invallen plaats. Dat valt te lezen in de lokale krant The Tico Times waarin ook de volledige naam van de Nederlandse verdachte valt te lezen. Vrijwel tegelijkertijd bracht het Functioneel Parket, het in fraude gespecialiseerde onderdeel van het Openbaar Ministerie (OM), een persbericht uit over een beslaglegging in Costa Rica. Het Financieele Dagblad vulde als eerste de initialen gedeeltelijk in. Het betreft duidelijk Fred Kras, de insteller van de vermeende piramidefondsen Zon Invest Finance en Pure Energy waar beleggers 8,7 miljoen euro zagen verdampen. Het OM verdenkt Kras er nu van dat hij de inleggelden bestemd voor Spaanse zonnepanelenvelden vooral heeft aangewend om vastgoed aan te schaffen in Costa Rica. In juni 2013 werd Kras in Alicante aangehouden. Hij zat enige tijd in voorarrest maar mocht – in afwachting van het strafproces – weer naar buiten. Waarna hij een goed heenkomen zocht naar Costa Rica. Volgens Justitie zou hij daar ‘in grote weelde leven’ en hun vermoeden is dat hij met de ingelegde gelden bouwgrond heeft aangeschaft en er ‘een riante villa met belendend klein hotel heeft laten bouwen op één van de duurste plekken van het Centraal-Amerikaanse land’.

Tegenwind

Het Nederlandse bedrijf Zon Invest Finance, ging in september 2009 failliet. Pure Energy Nederland even daarvoor. De bijna negen miljoen euro inleg van beleggers verdween grotendeels. In het faillissementsverslag wordt gerept over 308 obligatiehouders, de beleggers die in ruil voor de beloofde negen procent rentecoupon, hun spaar/pensioengelden toevertrouwden aan Kras. In een redelijk vernietigend stuk op quotenet.nl, eind 2008 toen het fonds nog in de lucht was, bleek dat de fondsen behoorlijke tegenwind kregen doordat de Spaanse overheid voor een lagere prijs de groene stroom ging afnemen dan eerder was toegezegd. De berekeningen klopten toen niet meer, er viel een groot gat en de oprichters van het fonds hadden geen buffer ingebracht in de vorm van eigen vermogen. In 2009 stortten de fondsen dan ook in en het beloofde garantiefonds bleek niet gevuld te zijn.

Schikking

Curator Hans Tiethoff, die ook het megafaillissement van het geflopte tulpenfonds Novacap afwikkelde, trof echter een schikking met Kras waardoor er op de boedelrekening van Zon Invest Finance een bedrag van 810.237,33 euro overgemaakt werd.
Het grote voordeel voor Kras betrof dat hij door de curator niet meer gepakt kon worden op bestuurders-aansprakelijkheid
De boedelrekening van Pure Energy kreeg een dotering van 166.462,67 euro. Het korte termijn-voordeel: de curator, Tiethoff, kan zijn uren declareren en crediteuren krijgen zicht op een uitkering van een paar procent. Het grote voordeel voor Kras betrof dat hij door de curator niet meer gepakt kon worden op bestuurdersaansprakelijkheid. Voor finale kwijting van zijn bestuurdersaansprakelijkheid moest Kras dan wel zijn hele vermogen aan de curatoren ter beschikking stellen. Kras ging daarmee akkoord en de curator schakelde  een gespecialiseerd bureau in dat op zoek ging naar vermogensbestanddelen in Spanje. In het verslag staat ook een ontbindende voorwaarde: ‘Indien en voor zover mocht blijken dat Kras, anders dan door hem verklaard is, meer en andere vermogens bestanddelen bezit, zal de schikking en de kwijting zijn vervallen en kan hij op die kwijting geen beroep meer doen.’ Door de beslaglegging op vermogensbestanddelen in Costa Rica – in opdracht van de Nederlandse justitie - lijkt het er sterk op dat Kras toch vermogen heeft verzwegen.   Curator Hans Tiethoff reageerde gisteren en vanochtend niet op vragen van Follow The Money.

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Dennis Mijnheer

Gevolgd door 1644 leden

Ontspoorde bedrijfskundige die alles wil weten van mannen en vrouwen met witte boorden. Tags: fraude, witwassen, omkoping.

Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren