
Het moet de belangrijkste stap worden naar een volledig gedigitaliseerde samenleving: blockchaintechnologie. Op tal van plaatsen wordt ermee geëxperimenteerd, maar de talrijke toepassingen ervan gaan ons voorstellingsvermogen nog vaak te boven. Hoe lang blijft dat nog zo?
Begin deze maand werd in Den Haag een congres gehouden over de blockchain, de techniek achter virtuele valuta als bitcoin. Met die techniek kun je veel meer dan bijhouden wie er bitcoins in z’n bezit heeft en welke transacties er plaatsvinden. Beschouw de blockchain als een dynamische database, waarin ieder die er toegang toe heeft, er informatie in kan opslaan en aan kan onttrekken. Voeg daar de factor tijd aan toe: op een bepaald ogenblik, of als aan een bepaalde voorwaarde is voldaan, treden processen in werking. Een kopie van de database draait op meerdere, met elkaar gesynchroniseerde computers, en dat maakt rommelen met de gegevens vrijwel onmogelijk.
Alles online
De problemen waarvoor blockchaintechnologie een oplossing moet bieden, hebben met elkaar gemeen dat ze allemaal draaien om geld-, goederen- en informatiestromen. In een steeds complexer wordende samenleving zijn steeds meer mensen en organisaties bij die stromen betrokken, en dat dreigt onoverzichtelijk te worden. Tel daarbij op dat een groot deel van de maatschappij nog vertrouwt op het kanaliseren van stromen met behulp van papier: zelfs de fax is nog niet uitgestorven. Al die processen worden steeds moeilijker werkbaar en de blockchain wordt beschouwd als de verlosser: het medium dat alles en iedereen in één klap kan digitaliseren. Weg hybride vormen, niet meer schipperen tussen digitaal en papier. Alles online.
De blockchain wordt beschouwd als de verlosser
Geen enkel gerenommeerd bedrijf stelt het momenteel zonder een blockchain lab. De werkgroepen spugen aan de lopende band proofs of concept uit, maar werkende modellen zijn er nog nauwelijks. Banken werken internationaal samen in ontwikkelcentra als R3 en Ripple. Concrete resultaten zijn er nog niet. Binnen de Nederlandse overheid lopen tal van pilots. Maar ondanks veel enthousiasme van de deelnemende organisaties, heeft nog slechts een enkeling een werkend prototype gebouwd.
Eerste blockchaintoepassing
Ook op het Haagse congres van de gloednieuwe internationale organisatie Becon (Blockchain Ecosystem Network) schreeuwt men om toepassingen, zegt Josh Petras van The Hague Security Delta. ‘We need use cases.’ Op de keper beschouwd hebben die zich, althans op congreslocatie WTC, nog niet aangediend. Of toch: als pauzenummer gaf Robert-Reinder Nederhoed uitleg over zijn initiatief Blandlord (spreek uit bielandlord). Via Blandlord kunnen particulieren met een kleine beurs ‘vastgoedbelegger’ worden, of beter: mede-eigenaar. Voor pakweg 100 euro koop je een aandeel in een verhuurd huis. Als je alle kosten van de baten aftrekt, levert dat in theorie volgens de lopende maatstaven een rendement van 4 procent op — toch heel wat meer dan je nu aan je spaarrekening verdient.
Voor zover bekend, is Blandlord de eerste werkende blockchaintoepassing in Nederland die toegankelijk is voor iedereen. De eigendomsrechten worden ‘in de blockchain’ opgeslagen en zijn straks verhandelbaar zonder tussenkomst van wie dan ook. Het lijkt simpel, maar dat is het niet. Er gaan vele maanden programmeerwerk achter schuil. Het écht innovatieve aspect is bovendien dat geld en eigendom bij elke transactie in één keer worden uitgewisseld. Dat vereenvoudigt de huidige praktijk.
Blandlord heeft hiermee een model in handen dat kan worden toegepast op vergelijkbare overdrachten van geld, aandelen en eigendomsrechten. Weg notaris, weg kadaster, weg andere tussenpersonen — ook een kenmerk van toepassingen van de blockchain. Aandelenbeurs Nasdaq in New York wacht niet af en bouwt voor zijn klanten alvast faciliteiten op basis van de blockchain, om toch een vinger aan de pols te houden.
Huis met 71 eigenaren
Blandlord is gelanceerd in september 2016. Het eerste huis, een appartement in Rotterdam van iets meer dan een ton, is momenteel in het bezit van 71 eigenaren. Die mochten allemaal meestemmen over de volgende aankoop: een herenhuis van 750.000 euro of een flat van 95.000 euro, beide in Den Haag. Het is de laatste optie geworden. Het verschil tussen de twee is 34 en 40 euro aan netto huurinkomsten per jaar per 1000 euro eigendom. Niet meegerekend is een mogelijke waardestijging van de panden, want ook daar profiteert een mede-eigenaar van mee op het moment dat hij zijn aandeel verkoopt. De huurinkomsten worden maandelijks bijgeschreven op zijn rekening. Blandlord maakt gebruik van de blockchain van Bitcoin.

Initiatiefnemer Nederhoed: ‘Blandlord is bedoeld voor mensen die stukje bij beetje afstand willen doen van hun huis en voor mensen die stukje bij beetje willen investeren in iets waar ze langs kunnen fietsen. Dat is ook voor een stukje van mij, denk je dan. De huurders vinden het leuk om mee te doen. Ze vragen ons of al die eigenaren dan ook op de koffie komen. Dat zal niet gebeuren, maar het kán natuurlijk wel.’ Stemmen via de blockchain kan volgens hem ook gebruikt worden om gezamenlijk beheer te voeren. Als mede-eigenaar heb je inspraak op afstand.
Big Bang Disruption
Voorzichtig beginnen en dan groeien, lijkt het devies van Blandlord. Dat is een andere invalshoek dan disruption, hét buzzword op het Beconcongres waar Nederhoed zijn verhaal deed. Zonder disruptie maak je als organisatie straks geen schijn van kans meer om te overleven. ‘Het moet onderdeel worden van je businessmodel,’ zegt John Verwaaijen van Magic Software. Een andere spreker, Marc Dowd, maakt disruptie hanteerbaar, getuige de naam van zijn bedrijf: Manage Disruption Limited. Volgens hem is de tijd van de klassieke adoptietheorie voorbij. Innovators, early adopters, late majority en laggerds (achterblijvers) hebben afgedaan. We leven in de tijd van Big Bang Disruption. Dat betekent één harde knal en kort daarna een weldadige stilte, een periode waarin iedereen een innovatie heeft opgepikt.
Maar hoe moeilijk het is om te wennen aan een nieuwe situatie, blijkt na de bijdrage van Dennis Martens van Synechron. Wat hij schetst als model voor nieuwe ideeën, wordt door de zaal letterlijk geïnterpreteerd. In Martens’ ‘ideale blockchainwereld’ wordt de rampspoed die een mens kan overkomen verzacht door de nadelige gevolgen in rap tempo geautomatiseerd af te handelen. Want stel nou dat op één dag je telefoon wordt gestolen, je vlucht naar New York acht uur vertraging heeft en je van de weeromstuit je auto tegen een paal parkeert? Een normaal mens heeft weken nodig om daar van bij te komen, maar in Martens’ wereld staat al het verzekeringsgeld op je bankrekening op het moment dat je ontdaan thuiskomt. Alle informatie die nodig is om je aanspraken op verzekeringsgeld in te dienen, te controleren en uit te keren wordt betrokken via de blockchain.
Nadelige gevolgen zouden in rap tempo geautomatiseerd afgehandeld kunnen worden
Deze machinerie treedt in werking aan de hand van de smart contracts die in die blockchain zijn opgeslagen en die worden aangestuurd door informatie over je auto, je telefoon en je vlucht. Bronnen daarvoor zijn gps, de autofabrikant, de politie, de luchthaven, telecomproviders, frauderegisters, et cetera. Een moderne auto laat ook zelf weten dat er iets aan de hand is en een telefoon is daar ook ‘smart’ genoeg voor. Een opmerking uit de zaal is dat het de zaken wel compliceert als de auto niet tegen een paal, maar tegen een andere auto aanrijdt. Wie heeft dan schuld? Een terechte vraag, maar het ging om een gedachte-experiment over wat we kunnen verwachten van de blockchain.
Goede doelen
Een organisatie die heeft nagedacht over de voorspoed die virtuele valuta’s en de blockchain ons kunnen brengen, is de ngo Save the Children. Diverse afdelingen en processen kunnen profiteren van mogelijkheden die de efficiëntie verhogen, kosten besparen en mensen op nieuwe manieren laten participeren. Een overzicht:
- Fondsenwerving
- Donaties via bitcoins en dergelijke valuta’s. Voordelen zijn de lage transactiekosten, snelheid en de donateur blijft anoniem als hij dat wil. Het is ook mogelijk zogeheten coloured coins te ontwerpen. De donateur kan een donatie doen in een bepaalde ‘kleur’ oftewel geoormerkte valuta, die door de ontvanger alleen aan een specifiek doel mag worden besteed, bijvoorbeeld onderwijs, gezondheidszorg of watervoorziening.
- Smart contracts. Als iemand een goed doel heeft opgenomen in zijn of haar testament, wordt dat geld bij overlijden automatisch overgemaakt. Donateurs kunnen voorwaarden stellen aan hun bijdrage. Als daar aan is voldaan, treedt een smart contract in werking en wordt het geld daadwerkelijk overgemaakt. Een dergelijke constructie kan ook worden gemaakt in de samenwerking met bedrijven, die automatisch een bedrag doneren als hun omzet boven een bepaalde grens uitkomt.
- Via het internet of things kun je geld inzamelen via apparaten. Koop een flesje water in een automaat en er gaat automatisch 25 cent naar Save the Children, in de vorm van een virtuele munt. Het is een moderne variant van het spaarpotje op de toonbank van de slager, waar je je wisselgeld in kwijt kunt voor kinderen in Afrika.
- Werkprocessen
- Geld overmaken via Bitcoin en dergelijke naar vestigingen van Save the Children in het buitenland is veel goedkoper dan via banken. Save the Children werkt in 120 landen.
- De blockchain vergemakkelijkt het bijhouden van de verzending van hulpgoederen over de wereld.
- Verantwoording
- De blockchain biedt nieuwe mogelijkheden voor transparantie en verslaglegging.
- Donateurs kunnen beter op de hoogte worden gehouden van resultaten.
- Identificatie
- Medewerkers kunnen zich via de blockchain digitaal identificeren
- Voor mensen in een noodsituatie, zoals overlevenden of vluchtelingen, kan snel een digitale legitimatiemogelijkheid worden geschapen.
- Directe steun
- Mensen zonder bankrekening krijgen een betaalpas die op afstand wordt gevuld via virtuele valuta, maar kunnen ter plaatse betalen in de reguliere munteenheid. Het vullen van de pas kan geschieden door Save the Children, maar ook door een donateur, die hiermee een directe relatie opbouwt met de persoon die hij helpt. Save the Children kan zich hierdoor deels terugtrekken.
De eerste toepassing die Save the Children wil gaan uitwerken is die van identificatie. ‘Na bijvoorbeeld een natuurramp is het van belang snel projectteams te kunnen samenstellen voor het verlenen van noodhulp,’ zegt Karl Hoods, chief information officer van Save the Children. ‘Daar worden medewerkers voor opgeroepen van diverse vestigingen van Save the Children en van andere organisaties. Maar werken met kinderen is precair, dus iedereen moet gescreend zijn. Door deze screenings van tevoren vast te leggen in de blockchain, zijn ze snel beschikbaar en kunnen we meteen aan de slag. Deze toepassing moet in 2017 operationeel zijn.’ Hoods zette zelf het denken over toepassingen van de blockchain op de agenda.
Miljoeneninvestering
Save the Children is de een van de eerste non-profitorganistaties met een dergelijk voorstellingsvermogen. Slechts enkele andere organisaties zijn hen op kleine schaal voorgegaan met het accepteren van donaties in de vorm van bitcoins, zoals het Rode Kruis en Greenpeace, beide in de Verenigde Staten. Ook het verlenen van directe steun met debitcards ligt voor de hand, maar is nog niet eerder beproefd.
Iedereen kan gebruikmaken van de resultaten
Medio november kondigde Unicef in een artikel in Wired aan vijf opdrachten te verstrekken voor het ontwikkelen van blockchaintoepassingen voor hulp aan moeder en kind, ter waarde van 8,8 miljoen euro. Het betreft projecten op het gebied van goedkope technieken voor mobiele communicatie, het vergaren van informatie over zwangerschap en geboorte, de registratie van kinderen, zorg bij de geboorte met hulp van vaders en datatransfer via eenvoudige mobiele telefoons. Alle opdrachten worden uitgevoerd door bedrijven in ontwikkelingslanden en zijn open source: iedereen kan gebruikmaken van de resultaten.
Voorzichtig beginnen
Momenteel gaan de mogelijkheden van blockchaintechnologie het voorstellingsvermogen van de meeste mensen nog te boven. Het aantal potentiële toepassingen is immens, maar de toekomst moet uitwijzen of we slim en vooruitstrevend genoeg zijn om ze te begrijpen en implementeren. Misschien moeten we voorzichtig beginnen. Dan kan ons voorstellingsvermogen langzaam meegroeien.
24 Bijdragen
Frans 5
Waar is die blockchain van bijv Blandlord dan te downloaden, wie heeft er allemaal een copy zodat er geen manipulatie kan plaats vinden? Of heeft de oprichter de enige copy in zijn bezit? Welke miners zijn die blockchain aan het "beschermen" of heeft de oprichter meer dan 50% van de mining in eigen beheer en daardoor ook volledige controle inclusief de mogelijkheid tot manipulatie? Waar staat de source code van de software?
Vragen, vragen en vragen maar dit artikel geeft alleen een juich verhaal.
Peter de Ruiter
FransMaar als je op het soort congressen komt dat ik beschrijf, zie ik veel enthousiasme. Is iedereen alleen op geld uit? Zou kunnen, maar er wordt zoveel energie en geld geïnvesteerd dat ik denk: you can fool some people some of the time, but you can't fool all of the people all of the time. Mocht dat laatste het geval zijn, dan horen we dat over een tijdje en sterft de blockchain een zachte dood.
Tot die tijd probeer ik verslag te doen van concrete ontwikkelingen, zonder cynisme. Dat is een aanpak die ik bewonderde in het blad Bright. Innovaties helpen de wereld vooruit en de blockchain (en bitcoin) bergen belangrijke mogelijkheden in zich, ook voor achtergestelde groepen. We moeten die mogelijkheden een kans geven - maar inderdaad de vinger aan de pols houden.
En for the record: FTM beschikt over uitstekende eindredacteuren
Diny Pubben 9
Peter de RuiterOnder het mom van Save the Children, automatisch een bedrag voor een flesje water naar het goede doel. Wat een zelffelicitatie, wens er niet te zijn voor de datahandeltechneut en wil graag anoniem kunnen doneren.
Draai het om, stel een watersnoodramp in eigen land met een betaalpas die op afstand gevuld kan, denkt deze schrijver dan iets te kunnen kopen, zo ja wat en zo ja waar.
Hoop voor hem dat hij geïnvesteerd heeft in een huurhuis op hoger gelegen gebieden en vraag me af hoeveel mensen daar dan nog op de koffie komen.
Robert-Reinder Nederhoed 2
FransBlandlord gebruikt de Bitcoin blockchain in combinatie met een Colored Coins protocol. Dit is een Open Source uitbreiding op de Bitcoin blockchain, waarmee iedereen eigen aandelen kan uitgeven. Blandlord gebruikt dit om eigendom van de appartementen te registreren in de blockchain.
Wereldwijd worden er duizenden kopieën van de Bitcoin blockchain bijgehouden. Blandlord heeft dus geen bevoorrechte positie daarin. Sterker nog, je kunt via een ander kanaal dan Blandlord inzicht krijgen in deze boekhouding. Bijvoorbeeld via Coinprism: https://www.coinprism.info/asset/AcsFMTqbEN2UqbE4cySfrFA1qyKTLn5xwY
We zijn groot voorstander van transparantie in financiële producten. Blandlord maakt het mogelijk om met meerdere mensen vastgoed te bezitten. Gebruik van de blockchain is hierbij cruciaal, omdat dit eigendom en geldstromen op een onweerlegbare, transparante wijze afhandelt.
Graag lichten we dit toe, mochten daar vraagtekens over bestaan.
Lydia Lembeck 12
Robert-Reinder NederhoedMichel Fleur 6
Lydia LembeckEn met enorm moeilijk bedoel ik moeilijk in cryptografische zin (het is praktisch niet mogelijk om jouw https verbinding te kraken; daarom willen veiligheidsdiensten achterdeurtjes).
In Bitcoin wordt voor het valideren van de volgorde van de chain een beloning uitgereikt (daarom heeft het mijnen). Maar dat hoeft niet in elke block chain zo te zijn.
Frans 5
Michel FleurEuh...nee, daar wordt uitleg gegeven waarom de bitcoin(!) blockchain lastig is om te manipuleren. Vandaar mijn vraag hoe Blandlord zijn chain had opgebouwd. Als dat een eigen chain implementatie was geweest zou manipulatie relatief makkelijk zijn. Gelukkig bleek uit het antwoord van de oprichter dat men de bitcoin chain gebruikt en daarmee het risico afgedekt heeft.
Robert-Reinder Nederhoed 2
Lydia LembeckBits of Freedom accepteert Bitcoin als betaalmiddel bij donaties: https://www.bof.nl/2013/12/17/donateursweek-update-trage-start-maar-bitcoin-biedt-hoop/
Bitcoin werkt min of meer zoals contant geld. Er zit geen partij tussen jou en de ontvanger. Met enig verschil dat de transacties wel worden vastgelegd; het is dus niet 100% anoniem, maar wel veel anoniemer dan betalingen via bank, credit card of Paypal.
Hoe Bits of Freedom over blockchain denkt is een interessante vraag, die ze wellicht zelf willen beantwoorden op hun blog.
Frans 5
Robert-Reinder NederhoedAfgezien van de miner, waarbij de gemid verwerking (Confirmation ) tijd nu ergens rond de 45-80min ligt en nog steeds oploopt.
voor de liefhebbers http://www.ibtimes.com/bitcoins-big-problem-transaction-delays-renew-blockchain-debate-2330143?utm_source=internal&utm_campaign=incontent&utm_medium=related1
"they can record just seven transactions per second at most. To put this in context, Visa says its payment system processes 2,000 transactions per second on average and can handle up to 56,000 transactions per second if needed."
"The average time it takes for a bitcoin transaction to be verified is now 43 minutes, and some transactions remain unverified forever. Some of the problem stems from the fact that anyone can add a fee to every bitcoin transaction, which bumps that transaction up in the queue, meaning that those who didn’t pay such a fee — or didn’t pay a sufficiently big fee — may be waiting hours and sometimes even days for a transaction to complete."
Lydia Lembeck 12
FransDiny Pubben 9
Robert-Reinder NederhoedHoe is dat laatste geregeld?
Robert-Reinder Nederhoed 2
Diny PubbenEr wordt een beherend makelaar aangesteld, als aanspreekpunt voor huurder. Deze handelt de lopende zaken af en raadpleegt de eigenaren bij beslissingen. Dit is een veelgebruikte werkwijze bij bezit van vastgoed voor de verhuur, die ook voor Blandlord goed werkt.
Diny Pubben 9
Robert-Reinder NederhoedWil jij 1 van die 71 zijn in conclaaf met de beherend makelaar bij problemen.
Wie betaalt die beherend makelaar?
Alles juridisch uitbesteed mag ik dat concluderen?
Rest een site voor het bij elkaar brengen van kopers en huurders en hoe verdient Blandlord daar zijn geld aan?
Robert-Reinder Nederhoed 2
Diny PubbenBij verhuur horen verantwoordelijkheden. Wanneer mogelijk zijn die bij een beherend makelaar belegd. Die heeft een mandaat om kleine zaken zelfstandig op te lossen. Bij grotere keuzes zal hij de eigenaren vragen te beslissen door te stemmen. Dit kan digitaal en hoeft geen conclaaf te worden.
Er zijn reserves voor beheer en onderhoud opgenomen in elk appartement. Dit wordt maandelijks uit de huur aangevuld. Dit is goed voor het behoud van het appartement.
Hoeveel er uit de huur gereserveerd wordt, is vastgelegd in een beheercontract. Dit is inzichtelijk voordat een gebruiker eigenaar wordt. Geen verrassingen.
Blandlord biedt een nieuwe vorm van gezamenlijk eigendom. Hierbij is transparantie over afspraken tussen de eigenaren en geldstromen heel belangrijk.
We brengen verkopers en kopers bij elkaar. Het is een nieuw kanaal voor huiseigenaren om een huis in delen te verkopen. Het biedt kopers de mogelijkheid om laagdrempelig huiseigenaar te worden, met invloed op het bezit.
Blandlord verdient aan commissie op transacties: bij inbreng van een pand op het platform, bij handel tussen eigenaren en bij gebruik van de tools om gezamenlijk beheer te voeren.
Als we het goed doen, voegen we waarde toe. We bieden een laagdrempelige manier om vastgoed te bezitten en te beheren. Dit geeft meer gevoel van bezit dan bijvoorbeeld geld op een spaarrekening.
Lydia Lembeck 12
Robert-Reinder NederhoedDiny Pubben 9
Robert-Reinder NederhoedDit voelt nog slechter corrigeer me als het niet waar is.
Dus u bent van Blandlord en reageert hier onder de naam 'Nederhoed'.
Waarom?
U praat me naar de mond: 'Goed Punt', op mijn vervolg vragen zwijgt u.
Waarom?
Robert-Reinder Nederhoed 2
Diny PubbenOver "Nederhoed": ik founding member van FTM als Nederhoed, dat is mijn achternaam. In het artikel staan mijn naam en mijn relatie met Blandlord vermeld. Het leek me niet nodig dat in elke reactie te herhalen.
Over het voorbeeld van Dhr. Martens. Er zijn experimenten waarbij vergoedingen van de vervoerder bij vertraging meteen bij het landen van het vliegtuig wordt uitgekeerd. Hoe dat zou werken bij autoschade kan ik me minder goed inbeelden. Misschien dat Dhr. Martens dit kan toelichten.
Diny Pubben 9
Robert-Reinder NederhoedU lijkt mijn zorgbestuurder wel met die reclame slogan die de privacy van zijn burgers op straat gooit via het BSN nummer en er totaal blind voor is.
Ik heb het over de problemen van morgen en zou graag zien dat u een blockchain bank zou oprichten die data en privacy handel achter de schermen onmogelijk maakt.
Dan ben ik uw eerste klant.
Werd ooit gedwongen achter het stuur als leidinggevende, om Hippocrates te overtreden, mobiel telefoontje, had aanrijding daardoor, alleen blikschade stuurde persoon weg want te druk, hoe dat op te lossen?
Frans 5
Robert-Reinder NederhoedDank voor uw reactie en uitleg. Mijn reactie was niet bedoelt als een aanval op Blandlord maar als kritische reactie op het gebrek aan onderzoeksjournalistiek in het artikel. Ik had liever gehad dat hij met u contact het gezocht en uw opmerkingen in het artikel had verwerkt om daar dan vervolgens de voor- en na-delen nader toe te lichten.
Matthijs 11
1/ "decentraal", "zonder tussenpartij". In hoeverre gaat dit echt op? Als je een huis of anderszins duur/groot/ingewikkeld iets koopt, wil je toch een onafhankelijke derde persoon er tussen hebben. Een goede notaris bijvoorbeeld om toe te zien op een juist contract.
2/ Hoe decentraal en onafhankelijk is het echt? Iemand of een bepaalde partij programmeert de specifieke blockchain toepassing waar je gebruik van maakt. Je moet er maar op vertrouwen dat dat zo gedaan wordt zoals bedoeld. De boekhouding van een bank of een papieren contract is nog te controleren. Wie controleert die programmeurs?
En wat gebeurt er bij ontdekte problemen? Heb al een aantal horror stories gelezen rond de crypto currencies.
3/ Hoe zinloos is het niet dat er hele server parken staan te draaien om nutteloze sommetjes op te lossen, een proces dat eindeloos door moet gaan en steeds moeilijker en dus energie verspillend?
4/ Een uur of paar uur om een transactie te laten doorwerken? Dat is oneindig lang. Schaalt de technologie wel? Ik wordt al zenuwachtig als een emailtje niet direct aankomt. Laat staan dat ik uren moet wachten om te weten of mijn ver-/aankoop transactie er door komt.
Robert-Reinder Nederhoed 2
MatthijsGeorg van Daal
Robert-Reinder Nederhoed 2
Georg van DaalEen gebruiker van iets als Blandlord doet mee met het oog op waarde voor later. Dat wil niet zeggen dat alles wat je koopt met dat oogmerk ook een beleggingsproduct is.
Blandlord maakt gezamenlijk bezit mogelijk, waarbij de eigenaren gezamenlijk beheer voeren. Binnen die constructie is het geen beleggingsproduct. Dit heel anders dan bijvoorbeeld een vastgoedfonds. Het lijkt meer op bijvoorbeeld een cooperatie voor energie uit zonnepanelen.
Dat u inhoudelijk een reservering behoudt kan ik begrijpen. We zullen proberen zo duidelijk mogelijk te communiceren over onze voortgang en keuzes. Ik hoop dat u ons enthousiasme en transparantie kunt waarderen.
Graag breng ik twee nieuwsberichten onder uw aandacht. AFM nodigt innovatie uit:
http://www.emerce.nl/nieuws/afm-dnb-verruimen-markt-nieuwe-toetreders
Daarnaast openbare kritiek op de Wft zoals die gegroeid is:
https://fd.nl/economie-politiek/1178153/wet-financieel-toezicht-is-een-grote-puzzel-geworden
Georg van Daal
Robert-Reinder Nederhoed