
U denkt toegang te hebben tot dezelfde basiszorg als uw buren? Aangezien de zorg in het basispakket immers voor iedere Nederlander gelijk is? Volgens apothekersorganisatie KNMP is dat niet het geval. Zij binden de strijd aan met de ongelijke basisverzekering. Maar voor wie doen zij dat?
Het basispakket zorgverzekering is niet voor iedereen gelijk, claimt apothekersorganisatie KNMP. Patiënten krijgen medicatie bij de ene verzekeraar wel vergoed terwijl een andere deze kosten niet dekt. Zorgverzekeraars besluiten zelfstandig welke zogenoemde ‘magistrale bereidingen’ – medicijnen die een apotheker zelf bereidt – zij vergoeden, waardoor het verschil ontstaat. Het besluit van verzekeraars kan zelfs op individueel niveau plaatsvinden. Dit is in strijd met de doelstelling van de basisverzekering die iedere burger dezelfde basiszorg garandeert.
Aan het begin van dit jaar kregen apothekers te kampen met problemen. Sinds 1 januari is overleg tussen zorgverzekeraars over uniforme voorwaarden en vergoedingen niet meer mogelijk. Zo’n overleg is strijdig met regels van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Gesprekken over de kwaliteit van de zorg juicht de ACM toe, maar afspraken over prijzen en vergoedingen zijn nog steeds ‘uit den boze’. Afspraken over prijzen en vergoedingen zouden in strijd zijn met de Mededingingswet. Nu zijn de apothekers een lobby begonnen om de partijen toch weer aan tafel te krijgen.
Patiënt betaalt 1000 euro per maand
Het zijn patiënten die afhankelijk zijn van op maat gemaakte medicijnen die gedupeerd worden. ‘Deze groep heeft te maken met grote onduidelijkheid en dit zorgt voor gevaarlijke situaties,’ zo stelt woordvoerder Mariël Croon van de KNMP. Croon noemt als voorbeeld mensen met een dwarslaesie. De blaas van mensen met een dwarslaesie is disfunctioneel. Urologen schrijven daarom het middel oxybutine voor om de blaas te verslappen. Dit medicijn kent de nodige bijwerkingen. ‘De bijwerkingen verdwijnen wanneer een andere toedieningsvorm wordt gebruikt. In dat geval bereidt de apotheek een op maat gemaakte dosering oxybutinine. Deze handmatige bereiding is duur en een deel van de verzekeraars dekt de kosten niet meer. Wanneer de patiënt het vervolgens zelf moet betalen komt dat neer op circa 1000 euro per maand.’Volgens Zorgverzekeraars Nederland gaat het om een kleine groep mensen, toch kennen zij de precieze omvang nietBelangenvereniging Zorgverzekeraars Nederland heeft een andere kijk op de zaak. Woordvoerder Wouter Kniest nuanceert het beeld dat de beroepsvereniging van apothekers schetst. ‘Het gaat om middelen die balanceren op een grensvlak. Door die onduidelijkheid bestaat er bij verzekeraars twijfel over de vergoeding.’ De inschatting van Kniest is dat het niet om een grote groep mensen gaat. ‘Voor degenen die het treft is dit zeer vervelend, maar de discussie is gericht op enkele tientallen middelen.’ Op de vraag wat de precieze omvang is van het probleem moet Zorgverzekeraars Nederland het antwoord schuldig blijven. Er is volgens de belangenvereniging van zorgverzekeraars echter ook reden tot optimisme: ‘Als je ziet wat er aan nieuwe middelen verschijnt, dan gaat het verrassend goed’.
Financieel belang zorgverzekeraars
Hoe moet de problematiek dan geplaatst worden? Zijn gedupeerde patiënten de spreekwoordelijke speld in de hooiberg? Heeft de verzekeraar mogelijk een financieel belang bij het schrappen van de bereidingen? Middelen die niet meer vergoed worden vertegenwoordigen gezamenlijk een waarde van 15,6 miljoen euro, een besparing van bijna eentiende op de kostenpost van op maat gemaakte medicijnen. De argumentatie die Zorgverzekeraars Nederland geeft blijkt tevens niet geheel juist. Anders dan zij stellen gaat het niet om ‘enkele tientallen middelen’ maar betreft het 155 geneesmiddelen in ruim 400 varianten. Zo becijfert stichting farmaceutische kengetallen.Gebruikers zijn genoodzaakt de bereidingen zelf te financieren of uit te kijken naar alternatievenIn totaal maken 300.000 mensen gebruik van bereidingen die niet meer vergoed worden. Dit loopt uiteen van blaasspoelingsmiddelen tot crèmes tegen huidaandoeningen als eczeem en psoriasis. Gebruikers zijn genoodzaakt de bereidingen zelf te financieren of uit te kijken naar alternatieven. Overstappen naar een verzekeraar die de middelen wel vergoedt behoort ook tot de mogelijkheden. Pakketmaatregelen uit het verleden leren dat dergelijke alternatieven vaak duurder uitpakken.
Het imago van de apotheker
Patiënten profiteren van een basisverzekering die écht gelijk is. Maar is het belang van de patiënt de enige beweegreden van de KNMP? ‘Apothekers hebben het niet makkelijk; zij hebben momenteel weinig vlees op de botten. Zij moeten steeds meer doen voor minder geld,’ vertelt Croon. Met name de regeldruk breekt veel apothekers op. Ook het bijhouden van verschillen tussen zorgverzekeraars blijkt een tijdrovende klus te zijn. Het beëindigen van de ongelijke basisverzekering is dus ook in het belang van apothekers. Terwijl de strijd zich richt op de patiënt, houdt de KNMP het nut voor de eigen winkel in gedachten. Nederland heeft een verwrongen beeld van de apotheker, als we de woordvoerder moeten geloven. ‘Apothekers kampen met een imago probleem. De patiënt ziet de apotheker als een soort slager, waar de producten worden doorverkocht met marge. Men realiseert zich niet dat die apotheker nauwelijks verdient aan het doosje met pillen. Zij verdienen geld met het verlenen van zorg.’‘Steeds vaker treffen die meiden verontwaardigde en zelfs agressieve mensen aan de balie’Dat imago probleem heeft ingrijpende gevolgen. Uit een enquête, uitgevoerd door de KNMP, zou blijken dat het werkplezier van apothekersassistentes drastisch is verminderd. ‘Die meiden moeten het vervelende nieuws brengen aan de patiënt. Steeds vaker treffen zij verontwaardigde en zelfs agressieve mensen aan de balie.’ Op de vraag of de beroepsvereniging deze informatie deelt met de politiek antwoordt Croon: ‘Natuurlijk hebben wij overleg, iedereen heeft overleg.’ Verrassend is het dan ook niet dat enkele politici zich mengen in de discussie. Kamerleden Bruins Slot (CDA) en Van Dijk (PvdA) verzoeken de minister middels een motie om Zorginstituut Nederland samen met de betrokken partijen aan tafel te krijgen. Onder de paraplu van het Zorginstituut zou de vergoeding voor op maat gemaakte medicijnen geregeld moeten worden. Dit voorstel ligt in lijn met de oplossing die de KNMP voorstaat.
39 Bijdragen
jefcooper
Als dat medicijn of die behandeling duur is kan het oordeel snel uitvallen richting 'we doen het niet'.
Het is al weer lang geleden, in de tijd van Ruud Lubbers dus, dat ik een dokter hoorde zeggen 'er komt een tijd dat de blindedarm van Ruud Lubbers belangrijker is dan die van jou'.
Toch zag ik net in het laatste boek van Tony Judt dat wij het niet zo slecht doen, voor een $ 3000 per persoon per jaar verleenden, de cijfers zijn van 2009 meen ik, wij goede zorg aan iedereen.
De VS lukte dat niet voor iets van $ 5800 per inwoner van de VS.
Daarbij is de Nederlandse en Duitse levensverwachting iets meer dan 78 jaar, die in de VS 77.
Overigens liet het grafiekje zien dat de Nederlandse zorg even duur is als de Duitse.
Gebaseerd op Wilkinson & Pickett, The Spirit Level: Why More Equal Societies Always Do Better, London, 2009
MvdB
jefcooperhttp://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/gezondheid-welzijn/publicaties/artikelen/archief/2015/zorguitgaven-stijgen-met-1-8-procent-in-2014.htm
jefcooper
MvdB" Dat komt neer op 5 630 euro per hoofd van de bevolking "
$ 3000 per hoofd in 2009, volgens de ene bron, en E 5630 in 2014 volgens de andere.
MvdB
jefcooperjefcooper
MvdBMijn indruk van de CBS cijfers is dat alles gedaan wordt om het bedrag zo hoog mogelijk voor te stellen.
Het zal wel weer een EU richtlijn zijn, onderdeel van het streven de verzorgingsstaat af te breken.
pubben
jefcooperOndertussen vangen de apothekersassistenten de 'klappen' op. Misschien gewoon eens even bellen met Duitse of Belgische assistenten over hoe dat daar gaat.
Goed artikel trouwens.
MvdB
pubben"Nederland staat al jarenlang bovenaan op de ranglijstjes van landen met het beste zorgstelsel. En terecht, stelt Wynand van de Ven, hoogleraar ‘Sociale ziektekostenverzekering’ aan de Erasmus Universiteit Rotterdam."
https://www.youtube.com/watch?t=24&v=uNoMbXueKic
jefcooper
MvdBjefcooper
pubben'Tal van mensen' kan toch nauwelijks waar zijn.
Ik ken niemand die dat zo even kan betalen.
pubben
jefcooperOok ik heb veel zelf betaald. Er is altijd wel een code waarom iets niet vergoed wordt.
Ik heb als leidinggevende veel systeemkritiek verwoord over ondoordachte procedures en protocollen. Daar wordt ook nog beleid, op beleid, op gemaakt. En dan hebben we hoogleraren die zich op dat soort cijfers baseren.
jefcooper
pubbenIk kan wat je beschrijft niet herkennen.
Wat ik heb meegemaakt in de apotheek was een vruchteloos gesprek tussen een patient, die een ander geneesmiddel met dezelfde werkzame stof, had gekregen, en een apothekers assistente.
De patient zei dat het niet werkte, de assistente zei dat het hetzelfde was.
Het placebo effect ?
Yogibeer
pubbenvoor mannen 75,59 jaar en voor vrouwen 81,01 jaar. gemiddeld mannen en vrouwen samen 78,23 jaar.
Ziektekostenverzekering van de staat, geen eigen risico, medicijnen e.d. erbij inbegrepen. De laagstbetaalden betalen geen premie. Ik als Nederlands gepensioneerde met permanente verblijfsvergunning betaal, op basis van de huidige wisselkoers voor de euro, 90 euro per maand, all in. Vóór de QE van de ECB, een jaar geleden, was dat nog een stuk minder, ca. 68 euro per maand. Geen elektronisch dossiers, geen overbodige managers en nauwelijks ergens bejaardentehuizen te vinden. Mijn papieren dossier is minder dan vier milimeter dik, inclusief de kartonnen omslag, na tien jaar verblijf.
jefcooper
YogibeerHier heeft vrijwel elk ziekenhuis een MRI scanner, we hebben twee protonenstralers in aanbouw.
Zulke dingen verwacht ik niet in een derde wereldland.
Ik was eind 70er jaren in Pakistan, een redelijk ontwikkeld land op wereldschaal.
Elke buitenlander daar had zoveel contant geld liggen dat in geval van ernstige ziekte het eerste vliegtuig naar W Europa kon worden genomen.
De cijfers over de levensverwachting neem ik met een flinke schep zout.
Dit soort landen heeft meestal slechte administraties, en wil internationaal er goed uitkomen.
Dat geldt zelfs voor Griekenland, de ambtenaren van het CBS daar klagen dat 'sinds er een door de EU benoemde directeur is ze alles weten'.
Yogibeer
jefcooperEn volgens mij kun je niet rekenen als je zegt dat ik evenveel betaal als in Nederland. Ik betaal over Nederlands pensioen Nederlandse inkomstenbelasting maar geen premies volksverzekeringen. Dus 90 euro maal 12 is 1080 euro per jaar, zonder verdere kosten.
jefcooper
YogibeerAls je geen premie volksverzekering betaalt ben je inderdaad goedkoper uit.
Geen derde wereldland !
En een uitstekende administratie.
Ik zal eens goochelen.
Yogibeer
jefcooperCosta Rica provides universal health care to its citizens and permanent residents.[1] Costa Rica offers some of the best health care in Latin America. Both the private and public health care systems are always being upgraded. New hospitals, new clinics, new machines, and improvement in staff and training. "Statistics from the World Health Organization frequently place Costa Rica in the top country rankings in the world for long life expectancy." This is because of the slower pace of living, the healthy and non-preservative foods, and the tropical climate.[2] "The UN (United Nations) has ranked Costa Rica’s public health system within the top 20 worldwide and the number 1 in Latin America!"
jefcooper
YogibeerOok wiki.
Een derde wereld land, naar mijn mening.
Beheerst door multinationals.
Nog even de protonenstraler.
Protonen maken het mogelijk een zeer nauwe bestralingsbundel te hebben.
Bij de behandeling van prostaatkanker worden eerst in de prostaat wat goudstaafjes ingebracht, de plaats van de prostaat is met deze manier goed vast te stellen.
De prostaat 'zwerft rond'.
Met de nauwe bundel is dan een zeer gerichte bestraling mogelijk.
De medicus die me het uitlegde noemde geen andere behandelingen, maar ik kan me voorstellen dat die die er zijn, b.v. nu onbehandelbare alvleesklierkanker.
Yogibeer
jefcooperYogibeer
jefcooperCosta Rica heeft een vrijhandelsverdrag, CAFTA en dat valt niet onder VS- maar onder internationaal recht. Monsanto is in Costa Rica ongrondwettelijk verklaard en mag er niets verkopen. Hoeveel multinationals zijn er in Nederland? Momenteel heeft Costa Rica een regering van, de nog echte oude, sociaal democratische stempel. Het is een mid-income land, zeker geen derde wereld land, en zelfs zonder voedselbanken, zoals in Nederland. Een klein land en ik woon er al tien jaar, maar "jefcooper" weet uiteraard alles veel beter.
Wat ik eerder begin te denken is dat Friesland een derde wereld land aan het worden is, sinds er zoveel domheid vandaan komt.
Yogibeer
Yogibeerjefcooper
YogibeerMid income, wiki $ 15.000, klopt dat wel ?
86 % blanken, klopt dat ?
Hoeveel autochtonen zijn er dan uitgeroeid ?
Yogibeer
jefcooperYogibeer
jefcooperjefcooper
YogibeerYogibeer
jefcooperMvdB
YogibeerYogibeer
MvdBMvdB
YogibeerHet uitzicht vanuit mijn tuin naar de buren mag er ook zijn. De erfafscheiding is een kniehoog beekje. Mijn man heeft er een klein watervalletje in gemaakt. Dat ruist zo heerlijk weg.... https://uploads.disquscdn.com/images/f05a95c3c92925ee5d9d1dde4b14b8e0dfcc44bb0237cff3cc8b2cf3ae63fb0e.jpg
Yogibeer
MvdBYogibeer
YogibeerMvdB
YogibeerYogibeer
jefcooperjefcooper
YogibeerZeer vele mannen in het westen lijden daaraan, b.v. de A'damse burgemeester.
De ziekte komt voor vanaf 40 jaar, zo ongeveer.
Dat Amerikanen naar het buitenland gaan voor behandeling kan ik me voorstellen, $ 5800 per persoon per jaar (2009) met een lage levensverwachting, en terwijl een veertig miljoen Amerikanen geen ziektekostenverzekering hadden (hoe het nu is weet ik niet), dan kan een behandelingsreisje veel geld besparen.
Bij ons 2009 E 3000.
Triest dat als je ziek bent je naar het buitenland moet.
Mijn ziekenhuis is op twee km.
Molenaer
jefcooperjefcooper
MolenaerMolenaer
jefcooperjefcooper
MolenaerVogelvrije Huisarts
bewijs is voor de rationaliteit van het voorschrijven van een geneesmiddel, ook
al is dat (nog) niet beoordeeld door het CBG, is dit goed off-labelgebruik. Het
kan zelfs de plicht van een arts zijn om een geneesmiddel off-label voor te
schrijven, als dit de best mogelijke behandeling is voor die patiënt.’
Rationeel voorschrijven hoeft geen protocollen te volgen en dient zich altijd toetsbaar op te stellen en daar begint een deel van het probleem.
Henk Eleveld
Vanaf 2007 geldt in ons land een gedoogregeling tav het doorleveren van apotheekbereidingen door bereidingsapotheken, nu veelal in bezit van Fagron. Voordeel is dat de kwaliteit van grotere productie waarschijnlijk beter is, nadeel is de veel hogere prijs dan de voorheen apotheekbereidingen.
Dat heeft zorgverzekeraars ertoe gebracht de bereidingen beter te beoordelen op werkzaamheid en prijs/kwaliteitverhouding.
Eigenlijk is de bereiding een op een patiënt afgemeten product als de geregistreerde geneesmiddelen niet toegepast kunnen worden. Een mooi voorbeeld is een drank of suspensie voor een klein kind omdat dat geen capsules kan doorslikken.
In het tijdperk van doorgeleverde bereidingen zijn er steeds meer gekomen en zijn een aantal producten op de markt verschenen die niet voldoen aan de eis die de wetgeving stelt.
Dat daarover discussie ontstaat is logisch.
Het gaat erom dat een bereiding niet een eerste keuze moet zijn maar een bijzondere als andere geregistreerde behandelingen falen of onmogelijk zijn.
Een recente uitspraak van het Europese hof bevestigt de zienswijze van de zorgverzekeraars!
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/?qid=1443899722936&uri=CELEX:62013CJ0544
zie met name de tekst:
Receptplichtig geneesmiddelen voor menselijk gebruik zoals die in de hoofdgedingen, waarvoor geen handelsvergunning is verleend door de bevoegde instanties van een lidstaat of krachtens verordening (EG) nr. 726/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 31 maart 2004 tot vaststelling van communautaire procedures voor het verlen