De Neder-Duits-Romeinse kern

  De regionale verschillen in werkgelegenheid laten zien dat de Europese kern niet kan worden gedefinieerd door landsgrenzen.

  Er zijn niet alleen grote verschillen in de werkgelegenheid tussen EU landen, maar ook binnen Europese landen zo laat Eurostat nog eens zien. Van de 271 Europese regio’s hadden er in 2011 44  werkloosheid van minder dan 4,8 procent, terwijl er aan de andere kant 17 regio’s waren met een werkloosheid van meer dan 19,2 procent. 

   

  Onderstaande kaart laat zien dat de Europese kern dwars door landen heen gaat. Twintig jaar na de eenwording van Duitsland zijn de verschillen tussen West en Oost nog altijd groot. Ook in Italië kan het Noorden zich meten aan West-Duitsland in termen van werkgelegenheid, terwijl Zuid-Italië meer lijkt op Griekenland. De Europese kern loopt door het voormalige Heilige Romeinse Rijk minus Oost-Duitsland. 

   

  Grafiek 1: Regionale werkloosheid in Europa (Bron: Eurostat)
   
  Koploper in termen van werkgelegenheid zijn de twee Oostenrijkse provincies Salzburg en Tirol. Ons eigen Zeeland komt binnen op een goede derde plek met slechts 2,7 procent werkloosheid. Hekkensluiter is de Spaanse provincie Andalusië met een werkloosheid van maar liefst 30,4 procent en jeugdwerkloosheid van 54 procent. 
   
  De meest dynamische regionale arbeidsmarkten zijn te vinden in Scandinavië. Werkloosheid van meer dan een jaar is hier uitzonderlijk. In de Aland regio in Finland is bijvoorbeeld slechts 4 procent van de werklozen na een jaar nog steeds werkloos. De Franse overzeese gebieden, Slowakije en Bulgarije hebben de minst dynamische regionale arbeidsmarkten. In Západné in West-Slowakije is bijvoorbeeld 71,1 procent van de werklozen al langer dan een jaar werkloos. 
  Over de auteur

  Jesse Frederik

  In de zomer van 2011 ontvingen we per email een open sollicitatie van de 22-jarige Jesse Frederik uit Nijmegen die zichzelf o...

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid