De Nederlandse bloemen in Kiev

6 Connecties

Onderwerpen

Inflatie Oekraïne Nazar Maidan bloemen

Organisaties

Overheid
6 Bijdragen

Columnist Kilian Wawoe was afgelopen week weer op het centrale plein in Kiev. Bij de lokale bloemenstal, waar ze Nederlandse stelen verkopen, realiseerde hij zich wat de economische impact is van een Russische tegenaanval.

Voor het eerst sinds lange tijd ben ik weer op Maidan in Kiev geweest - het onafhankelijkheidplein waar drie weken geleden meer dan honderd mensen de dood vonden. Het plein, ongeveer zo groot als twee keer de Dam in Amsterdam, ademt een vreemde sfeer uit. Er hangt een penetrante brandgeur van alle uitgebrande gebouwen. Op het plein zijn een stuk of vijf winkels en restaurants inmiddels failliet. Alle barricades, drie rijen dik en soms wel 4 meter hoog, staan er nog. Net als de enorme katapulten en kapotte politievoertuigen. Het plein staat vol met tenten waar demonstranten uit het hele land de interim regering eraan willen herinneren dat het menens is. Ze willen verandering. Velen dragen legeruniformen, knuppels, helmen, portofoons en walkietalkies om met elkaar te communiceren. Maar wat het meest opvalt, is de rust. In tegenstelling tot de vorige weken is het ijzingwekkend stil. De plekken waar mensen zijn gestorven, zijn verworden tot plaatsen van bezinning.

Inflatie

Afgelopen week stond ik stil bij de plek waar Nazar Voytovych op 20 februari dodelijk werd getroffen door een politiekogel. Ik had het gevoel dat ik iets moest doen en liep naar het dichtstbijzijnde bloemenstalletje. De bloemen bleken zo duur te zijn waardoor ik niet genoeg Grivna’s bij me had om ze te kopen. Ik vroeg de man van het bloemenstalletje hoe dat mogelijk was. Hij haalde zijn schouders op. Een aardige jongeman die goed Engels sprak, wilde het me wel vertellen. De vraag naar bloemen was volgens hem gestegen, omdat iedereen bloemen wilde kopen voor de overledenen. En als buitenlander betaal de ik sowieso voor alles meer. Daarnaast is de Oekraïense munteenheid Grivna 20 procent van haar waarde verloren sinds het begin van de protesten. Het gevolg: de prijs van importproducten zoals bloemen is flink gestegen. Je betaalt nu de hoofdprijs voor een bloemetje. ‘Waar komen die bloemen vandaan,’ vroeg ik. ‘Holland,’ antwoordde de jongeman. nazar Ik liep terug naar de gedenkplek waar de 17-jarige Nazar Voytovych overleed en waar nu een foto hangt die bedekt is met bloemen. Ineens zag ik het dilemma van de regio voor me: Nederland exporteert voor honderden miljoenen aan bloemen naar deze regio. Een handelsembargo zal die export zeker raken. Wij bevriezen tegoeden, de Russen stoppen met de import van bloemen. Wij ‘lenen’ Oekraïne geld (dat we nooit terug krijgen, zie mijn eerdere column) en zij voeren onder druk van het IMF hervormingen door.

De gevolgen voor de Oekraïners en ons

De hulp heeft grote gevolgen voor de economische situatie van Oekraïne. Het zal leiden tot duurder gas omdat de Russen geen korting meer geven en de staatskorting zal moeten verdwijnen. Daarnaast leidt het tot duurdere import-producten, lagere pensioenen, ontslagen in de overheidssector, oplopende werkeloosheid en mogelijk omvallende banken. Kortom, de Oekraïners zullen - net zoals de Grieken - niet echt dankbaar zijn voor de hulp die ze krijgen. Rusland zal als antwoord op onze sancties zeker terug slaan. Gevolg voor ons: hogere prijzen voor gas en benzine wanneer de spanning in de regio stijgt, en minder export naar Rusland (die er sowieso belang bij hebben om de rekening voor ons zo hoog mogelijk te maken). Daarnaast zullen leningen worden afgeschreven aangezien de kans klein is dat Oekraïne dit kan terugbetalen. Aan de gewone man op straat in Kiev of in het Westland, waar flink verdiend wordt aan de export van bloemen, valt bovenstaand verhaal niet uit te leggen.

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Kilian Wawoe

Dr. Kilian W. Wawoe (1972) werkte als senior- personeelsadviseur bij ABN Amro tot hij in 2010 vertrok uit onvrede over het ge...