De nieuwe topman van Deutsche Bank is een controversiële zakenbankier

7 Connecties

De George Clooney van de zakenbankiers - Anshu Jain - wordt de nieuwe baas van Deutsche Bank. Hij brengt een kachelzwarte erfenis met zich mee.

De machtswissel bij Deutsche Bank wordt overschaduwd door de gevolgen van de dubieuze Amerikaanse praktijken van de Duitse bank waarvoor de nieuwe baas Anshu Jain verantwoordelijk was. Er dreigen langdurige en pijnlijke processen en miljardenclaims van benadeelden.

De uit India afkomstige Anshu Jain heeft jarenlang miljarden voor de grootste bank van Duitsland verdiend en vooral daarom is hij tot de opvolger van Josef Ackermann verkoren. Jain verdiende het grote geld voor DB met complexe deals en grote risico's aan te gaan. Hij was de man die DB's grote ambitie - tot de wereldtop van de zakenbanken te gaan behoren - vorm gaf. De zaken die hij met de investeringsbank van DB deed, werden vooral aan de andere kant van de Oceaan  gedaan, in de VS. En zaken doen deed hij. DB slaagde onder leiding van Jain waar bijvoorbeeld ABN Amro - dat ook naar de wereldtop wilde - hopeloos faalde. Met name vanaf 2003 - het moment dat Groenink bij ABN Amro de bijl in de zakenbank zette en Jain bij DB carrière maakt. Dankzij de zakenbank floreerde Deutsche Bank. Het verdiende onder leiding van Jain in de jaren 2003 tot en met 2007 ruim drie keer zo veel als wanneer DB het zonder de investeringsbank had moeten stellen (zie afbeelding hieronder).

 

(klik op afbeelding om te vergroten. Bron: der Spiegel)


Aan de successen van de in 1995 van Merrill Lynch overgekomen Indiër zit echter een gitzwart randje. Jain - die ook wel de George Clooney onder de zakenbankiers wordt genoemd - ontwikkelde in de begin jaren 0 een grote voorliefde voor complexe financiële producten. Daarnaast voelde hij zich, net als vele andere zakenbankiers, in sterke mate aangetrokken tot de Amerikaanse vastgoedmarkt. "Een fatale combinatie", aldus der Spiegel.

Slumlord
DB heeft anno 2012 in de Verenigde Staten een gigantische vastgoedportfolio die in ernstige staat van verkrotting verkeert. DB is - zoals ze dat in de VS noemen - een 'slumlord'. Geen kleine, maar een van de grootste van Amerika. De Duitse bank bezit volgens der Spiegel in heel Amerika miljoenen huizen die in erbarmelijke staat verkeren en talloze woonwijken ontsieren en om die reden aangeklaagd wordt. DB trekt volgens het weekblad een "spoor van woede" door het land of the free. Deutsche Bank wordt in de VS ook door verschillende pensioenfondsen, hedgefondsen en zelfs de Amerikaanse staat aangeklaagd. De beschuldigingen aan het adres van de in Frankfurt zetelende bank liegen er niet om. Ze zouden hun klanten stelselmatig hebben "bedrogen" en zichzelf daarbij hebben verrijkt. De Duitsers zouden in sommige gevallen nog minder moraal aan de dag hebben gelegd dat hun beruchte Amerikaanse concurrenten die met de grootschalige handel in zwaar toxische effecten hun reputaties eer aan deden. Net als Goldman Sachs zou DB manipulatiepraktijken voor het hedgefonds van John Paulson hebben verricht. Goldman Sachs schikte voor 550 miljoen dollar met de Amerikaanse toezichtouder SEC, die nu ook onderzoek doet naar de praktijken van DB.

Greg Lippmann, de man die ook uitgebreid in Michael Lewis' The Big Short aan bod komt, was de CDO-handelaar die op grote schaal tegen de vastgoedmarkt wedde, terwijl hij zijn klanten - waaronder het Duitse IKB - producten verkocht die van een positief rendement uitgingen. Jain was gedurende die periode de baas van Lippmann. Jain trad niet tegen hem op, mocht zijn positie verder opbouwen en dat leverde DB uiteindelijk goud geld op. De grote verantwoordelijke man achter de lijst met bancaire misdragingen is dezelfde man. "Wordt een mede-veroorzaker van de financiële crisis met de functie van topman van de grootste bank van Duitsland beloond?", vraagt der Spiegel zich dan ook af. Het antwoord daarop luidt simpelweg: 'ja'.


Lees hier het dertien pagina's tellende verhaal in der Spiegel, dat uitgebreid in gaat op de zakenbankavonturen van Deutsche Bank en Anshu Jain.

Redactie
Redactie
Gevolgd door 698 leden