De nieuwe wereldorde volgens Société Générale

Een holistische, demografische analyse van Société Générale over wat er economisch de komende twintig jaar staat te gebeuren.

Ook het Franse Société Générale (SocGen) is na diepgaand onderzoek en vergaande analyse tot de conclusie gekomen dat we met z'n allen in een periode van transformatie zitten. Tsja, dat mag op zichzelf genomen geen grote verassing heten. Ook iemand die nooit een krant leest of een kwaliteitssite als FTM bezoekt, kan weten dat het wereldwijde financiële systeem grote barsten vertoont, we midden in een kolossale schuldencrisis zitten, de olie opraakt, zeeën worden leeggevist en er iets met het milieu aan de hand is.

 

Vraagexplosie
Interessant is vooral dat SocGen onomwonden de belangrijkste wereldwijde trend aangeeft: de vergrijzing. De researchers van de Franse bank kijken in het rapport "When demand overtakes supply" naar de wereldwijde demografische ontwikkelingen van de afgelopen dertig jaar en doen uitspraken over wat er de komende twintig jaar staat te gebeuren. SogGen knipt het tijdperk tussen 2000 en 2005 in tweeën. In de periode daarvoor, vanaf 1980, werd de wereldeconomie gedreven door de enorme expansie van het productiecapaciteit, vanaf 2005 draait alles om toenemende vraag en die transformatie zal grote gevolgen hebben. In het kort: de wereldbevolking vergrijst, niet alleen in het westen, ook in de opkomende landen als China en India. Dat we ouder worden betekent dat we minder productief worden, minder gaan sparen, minder zullen investeren en dat er veel meer geconsumeerd zal worden (vooral in Azië en Zuid-Amerika). Tegelijkertijd zullen grondstoffen steeds schaarser worden.

In de woorden van SocGen:

"The unprecedented economic and financial crisis of 2008 has abruptly altered the course of history and there is no doubt that its effects will have a sustained influence on future developments. However, the crisis itself represents the expression of the end of the excess created by the previous situation and its consequences should play only a secondary role in comparison to the powerful structural changes that are currently sweeping across the globe, namely changing demographic trends, the explosion of demand in emerging countries and the resurgence of physical constraints to growth."
 

In de woorden van FTM: Fasten seat belts, het zal geen gemakkelijke rit worden. 
De nieuwe wereldorde (klik op afbeelding voor vergroting)

 


 De invloed van een vergrijzende wereldbevolking (klik op afbeelding om te vergroten)

 

Wie een Rienk H. Kamer-volger is weet het al wat langer; in het westen zijn we aangeland in de winter van de lange cyclus van Kondratieff.