De Oekraïense kip

6 Connecties

Relaties

dierenwelzijn

Organisaties

Rabobank

Locaties

Oekraïne

Werkvelden

Economie Beleggen Ondernemerschap
28 Bijdragen

De financiering van een Oekraïense kippenslachterij door Nederlandse banken krijgt kritiek van concurrenten en dierenbeschermers. Onzin, zegt belegger Jan Dwarshuis. De kip krijgt alle ruimte. 'De achterliggende gedachte is dat de kip daardoor beter groeit.'

Kippenvlees uit Oekraïne is recentelijk hét onderwerp van gesprek. In een publicatie van de Nederlandse Volkskrant wordt uit de doeken gedaan dat volgens een onderzoek van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) Nederlandse banken een concurrent in het zadel zouden hebben geholpen. De Nederlandse stichting Wakker Dier gooit er nog een schepje bovenop en vindt de financiering 'een mes in de rug' van de Nederlandse boer.

Commotie

Alle commotie draait om het Oekraïense Myronivsky Hliboproduct (MHP). Ik volg MHP al sinds 2008, toen het bedrijf notering kreeg aan de beurs in Londen. MHP bezit in Vinnitsa één van de grootste kippenslachterijen ter wereld. Deze slachterij is zeer geavanceerd, waarbij de nieuwste technieken in de veeteelt worden toegepast. De kip loopt los in een grote moderne schone stal en wordt niet opgesloten in een klein hok zoals vaak in Europa wel het geval is. De achterliggende gedachte is dat de kip daardoor beter groeit. Daarnaast staat de hygiëne bij MHP hoog in het vaandel.

Sancties

De politieke leiders van de Europese Unie – met Nederland voorop – hebben in hun opperste wijsheid besloten om sancties in te stellen jegens Rusland, vanwege nota bene een conflict in Oekraïne. Het gevolg is dat deze sancties ook omgekeerd kunnen gaan werken; MHP is daar een aardig voorbeeld van. MHP was voor de sancties tevens Russisch georiënteerd, maar dit is aan het veranderen. Een landruil van het bedrijf met gesloten beurs tussen grote grondgebieden in Rusland en Oekraïne onderschrijft dit proces.

Financiering

Dat Nederlandse banken zoals de ING en de Rabobank betrokken zijn bij de financiering van MHP vind ik eerder een pluim waard, dan een kritische noot van huilende concurrenten.
wanneer de Nederlandse boeren hun ambities innovatief aanvliegen, zijn de Nederlandse banken best bereid dit te financieren
Sterker nog, het onderschrijft dat wanneer de Nederlandse boeren hun ambities innovatief aanvliegen, de Nederlandse banken best bereid zijn dit te financieren. Daarnaast is het opvallend dat veel beleggers deze regio bewust mijden, hetgeen financiering nog iets lastiger maakt; daar heeft de Nederlandse boer geen last van.

Verdrag

Op 1 januari 2016 wordt het zogenaamde associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie van kracht. Dit verdrag moet uiteindelijk leiden tot een vrijhandelsakkoord en een verregaande samenwerking tussen Oekraïne en Europa. Een bedrijf zoals MHP zou daar wel eens sterk van kunnen profiteren, maar eigenlijk profiteren de Europese burgers langdurig volop van dit geavanceerde veeteeltgebied in de Europese achtertuin.

Respect

Ik kan mij niet voorstellen dat de Stichting Wakker Dier en SOMO hun research grondig hebben uitgevoerd. Verder getuigt het van minimalistisch Europees denken. De huidige vluchtelingenproblematiek onderschrijft dit beeld. Dat uitgerekend een bedrijf uit Oekraïne zich in deze zwaar getroffen regio zo goed staande weet te houden dwingt respect af; daar kan de Europese boer nog veel van leren. Rest mij u een goed weekend te wensen. Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij positie in Myronivsky Hliboproduct (MHP) en niet in andere genoemde aandelen, en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.