
De onaantastbare politieke positie van Frankrijk
Tegen elke economische logica in hebben de leiders van de eurozonelanden besloten om Griekenland een derde bail out te geven. Niet om Griekenland te 'redden', maar om het politieke prestige project 'de euro' te redden. Terwijl die redding de Frans-Duitse as onder hoogspanning zet.
Wie wil er nu niet een plek onder de warme Mediterrane zon en je rekeningen betaald krijgen door hardwerkende 'familieleden' uit het barre Noorden? Het beste van twee werelden, toch?
U denkt nu wellicht 'waar gaat dit over? Dit kan toch niet serieus bedoeld zijn?' Helaas, het is wel serieus, dit is in wezen wat de Franse president Hollande wil. Als spreekbuis voor Latijns Europa. bepleit hij namelijk een meer geïntegreerde eurozone, waar schulden samen gedeeld worden, waar slechte bankleningen gezamenlijk gedragen worden, waar zelfs een gezamenlijke Europese werkloosheidsverzekering moet komen. Met een recordwerkloosheid van ruim drie en een half miljoen Fransen kunt u zich wellicht iets bij de wensen van Hollande voorstellen.
Het is dan ook veelbetekenend dat een arm land als Roemenië staat te popelen om aan de overdrachtsunie mee te doen, maar redelijk presterende landen als Polen en Tsjechië niets moeten weten van de euro. De economische groei van de eurozone blijft zelfs in projecties tot en met 2020 ver achter bij het pre-euro groei niveau, zoals onderstaande grafiek laat zien.
Eurozone-parlement
Die meer geïntegreerde eurozone zou ook een eigen minister van Financiën moeten hebben en een separaat eurozoneparlement, naast het bestaande europarlement, aldus de Fransman. Maar Hollande staat niet alleen in zijn opvattingen. Ook de Italiaanse premier Matteo Renzi ziet dit plan wel zitten. Het sluit - niet toevallig- naadloos aan bij het plan van 'de vijf presidenten': Commissievoorzitter Juncker, ECB-baas Draghi, eurogroep-voorzitter Dijsselbloem, europarlement-voorzitter Schulz en de voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders, Donald Tusk. Ook de Spaanse minister van Financiën Luis De Guindos en zijn Spaanse premier Mariano Rajoy staan niet onwelwillend tegenover de vergaande voorstellen tot verdergaande economische en politieke integratie van de eurozone en de EU als geheel.De grote vraag is: wat wil Duitsland?De grote vraag hierbij is: wat wil Duitsland? Immers, Duitsland is de kurk waar de eurozone op drijft; bovendien betaalt het land in absolute zin verreweg het meest aan de financiële overdrachtsunie, die de eurozone geworden is. Per hoofd van de bevolking doet Nederland het zelfs nog 'beter' dan de Duitsers, maar dat terzijde. Vanuit de regering hebben zowel Merkel als Schäuble laten weten niet onwelwillend te staan tegenover deze plannen, ondanks een negatief advies van een speciale economische adviesraad van vijf 'wijze mannen', die de Duitse regering gisteren hebben geadviseerd hier maar even nog niet aan te beginnen. Voorzitter van het adviescollege, Christoph M. Schmidt, stelde onomwonden dat de kiezers van de rijke landen er geen trek in hebben om permanent te betalen voor landen met te hoge schulden: 'To ensure the cohesion of monetary union, we have to recognize that voters in creditor countries are not prepared to finance debtor countries permanently'. Hij voegde daar nog aan toe voorstander te zijn van een vertrek van eurolanden die zich niet aan de afgesproken (bezuinigings)regels houden. Hiermee sloot hij aan bij de wens van minister Schäuble, die tijdens de onderhandelingen over de derde Griekse bail out had aangegeven dat wat hem betreft de Grieken maar beter de eurozone konden verlaten. 'A permanently uncooperative member state should not be able to threaten the existence of the euro', zo schreef het college.
Het redden van de euro staat centraal in het gevoerde beleidHet redden van de euro staat dus centraal in het gevoerde beleid. Tegen elke economische logica in worden weer tientallen miljarden belastinggeld aan de Grieken geleend, terwijl elke econoom van links tot rechts heeft voorgerekend dat het land die schulden nooit zal kunnen terugbetalen. Zeker niet bij verdere aanscherping van de door de trojka geëiste bezuinigingen. De trojka heeft trouwens een nieuwe naam: 'quadriga' (vierspan), omdat er een vierde partij bij is gekomen, te weten het ESM (Europees Stabilisatie Mechanisme). Het permanente noodfonds, ook gevuld met publiek belastinggeld.
Groen Licht
Zo op het eerste gezicht lijken de lichten dus op groen te staan voor Hollande en zijn Latijnse vrienden, zeker als je beluistert wat de gewezen Griekse minister van Financiën Yannis Varoufakis zegt in een telefonisch interview over de gang van zaken tijdens de onderhandelingen over een nieuwe bail out. Hierin noemde hij de Franse politieke positie in feite 'onaantastbaar'. Hij herhaalde zijn kritiek op de werkwijze van de trojka nogmaals in een ingezonden stuk in The Financial Times, waarin hij stelde dat de Europese Commissie het belastingstelsel van Griekenland in feite al had overgenomen. Een beschuldiging, die overigens direct werd ontkend door een woordvoerder van de EC.Ook de andere leden van de trojka verdedigden het gevoerde hervormingsbeleidOok de andere leden van de trojka, het Internationale Monetaire Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB) verdedigden het gevoerde hervormingsbeleid - mits in combinatie met schuldafboeking - en drongen aan op een verder versnelde economische en politieke integratie van de eurozonelanden. De vraag wat de bevolkingen van met name de betalende landen daarvan vinden wordt nergens gesteld: There Is No Alternative. Althans volgens de euroadepten. Het lijkt er dus op dat de Franse president Hollande zijn zin krijgt.
'Aparte muntunie'
Maar schijn bedriegt. Schäuble verbindt aan het overmaken van geld c.q. directe Europese belastingheffing wel de nodige hervormingsvoorwaarden. Ook Frankrijk zal er aan moeten geloven. Maar als Hollande in eigen huis de maatregelen zou treffen die hij wel eist van de Grieken, dan is zijn regering de volgende dag gevallen. Dat gaat hij dus niet doen en dat betekent ongetwijfeld oplopende spanningen met zijn Duitse buren. In een opiniestuk in The New York Times wees ook Shahin Valleé op deze bedreiging van de aloude Frans-Duitse as. De econoom Valleé was adviseur van de voorzitter van de Europese Raad en van de Franse minister van Economische Zaken.De euro heeft de economische samenwerking tussen Frankrijk en Duitsland ondermijndHij schrijft dat de euro de economische samenwerking tussen Frankrijk en Duitsland heeft ondermijnd, dat de economische verschillen tussen beide landen groter zijn geworden in plaats van kleiner en dat door het gedoe met Griekenland de kans op een vertrek van Frankrijk of Duitsland uit de eurozone eerder toe- dan afgenomen is. Duitsland zou met enkele andere landen kunnen besluiten een aparte muntunie te vormen. 'Germany could undoubtedly build a very successful monetary union with the Baltic countries, the Netherlands and a few other nations, but it must understand that it will never build an economically successful and politically stable monetary union with France and the rest of Europe on these terms', schrijft Valleé. Hij wijst er terecht op dat de Duitsers een heel ander idee hebben over hoe een Europese muntunie moet werken dan de Fransen. Voor de Duitsers is de euro een vast wisselkoersmechanisme, dat een gemeenschappelijk economisch (hervormings)beleid veronderstelt en waarin landen die daaraan niet kunnen of willen voldoen uit de muntunie gezet moeten kunnen worden. De Fransen daarentegen voelen meer voor 'de Franse slag': het soepeltjes (mogen) afwijken van de gemaakte afspraken. Flexibilité is in de ogen van de Fransen een deugd, in die van de Duitsers een doodzonde.
Feiten
Feit is wel dat alle afspraken rondom een sterke euro, no bail out clausules, het Stabilisatie en Groei Pact en alle daarna opgestelde economische convergentieprogramma's zoals het Six Pack, het Two Pack, het Fiscal Compact en een onafhankelijke ECB naar 'het ronde archief' verwezen kunnen worden. De vraag dringt zich derhalve op of de euro als gemeenschappelijke munt nog wel enige rechtvaardigheidsgrond en geloofwaardigheid bezit. De economische feiten liegen niet.Als oplossing bepleitten ongekozen euro-adepten een versnelde vlucht naar vorenEn als oplossing bepleitten ongekozen euro-adepten een versnelde vlucht naar voren richting vergaande politieke integratie, terwijl aan de burgers niets wordt gevraagd. Het is in mijn ogen nu absoluut niet het moment om een dergelijke stap voorwaarts te zetten zonder eerst vergaande economische convergentie te realiseren. Daarvoor zullen grote landen als Frankrijk, Italië en ook Spanje moeten hervormen, anders horen zij niet thuis in een gezamenlijke muntunie. Maar de door Schäuble bejubelde austeritypolitiek werkt niet. Niet alleen in Griekenland niet, maar ook niet in Spanje en Portugal. Zie ook onderstaande grafiek:


94 Bijdragen
jefcooper
Hij had daaraan kunnen toevoegen dat de politieke gevolgen van die economische ondoordachtheid helemaal niet waren doordacht.
De analyse van Varoufakis komt er op neer dat de politieke hegemonie van Duitsland over het continent berust op laten voortduren van de euro crisis.
Of Frankrijk de euro wilde in de hoop op een transfer unie, dat weten we niet.
Wat we wel weten is dat ondanks manipulatie met statistiekdefinities de Franse werkloosheid weer is gestegen, nu iets van 3,3 miljoen.
Dat werd gister bekend, vandaar, denk ik, dat Hollande naar Marseille vluchtte, om daar de Franse politie te feliciteren met het in beslag nemen van zes ton marihuana.
De euro verhindert dat Frankrijk het beproefde recept voor weer concurrerend worden, devaluatie, kan toepassen.
De acties van de Franse boeren tegen buitenlandse producten tonen weer eens aan dat Europa een illusie is, dit te meer daar die acties de sympathie van het Franse publiek hebben.
Vanwege de WWII schuldgevoelens, zorgvuldig in stand gehouden door voortdurend de overwinnaarswaarheid te brengen, kan Duitsland overigens de euro niet laten ploffen.
Zou Duitsland dat doen, dan komen alle clichés over Duitsland en Duitsers weer boven.
Jean
jefcooperFranse werkloosheid weer is gestegen, nu iets van 3,3 miljoen" - Ruim 3,5 mln zoals in het stuk staat (met bijbehorende link). Overigens is zelfs die 3,55 miljoen vertekend. Als Frankrijk zich zou houden aan de officiële def van eurostat zou de werkloosheid op 5,7 miljoen uitkomen. Zie o.a.: http://www.lefigaro.fr/emploi/2015/07/27/09005-20150727ARTFIG00318-le-chomagebaisse-partout-en-europe-sauf-en-france.php Dit roept vervolgens vraagtekens op bij de kwaliteit van de Franse statistieken, die ook relevant zijn vwb de bepaling BNI's en dus de Naheffingen.
"De analyse van Varoufakis komt er op neer dat de politieke hegemonie van
Duitsland over het continent berust op laten voortduren van de euro
crisis." - Ik heb iets anders gehoord, namelijk dat de Fransen in feite een politiek onaantastbare positie hebben (aan t einde van dat lange telefonische interview suggereert Varoufakis dat nadrukkelijk). En verder dat de kern vd zaak is: de tegengestelde oplossingen tussen F en D om uit de crisis te geraken.
"Vanwege de WWII schuldgevoelens, zorgvuldig in stand gehouden door
voortdurend de overwinnaarswaarheid te brengen, kan Duitsland overigens
ook niet de euro laten ploffen." - Dat is idd ook mijn gedachte. Echter, die oorlog ligt steeds verder terug in de historie en Duitse burgers en bedrijven zijn niet gek. Als zij het echte verhaal te horen krijgen wat zij moeten betalen... Daar was 'Versailles' kinderspel bij en we weten allemaal wat daaruit voortgekomen is.
jefcooper
JeanBij de laatste presidentsverkiezingen kregen Sarko en Hollande in de eerste ronde elk iets van 26 % van de stemmen, Marie Le Pen 19 %.
Jean
jefcooperjefcooper
JeanFN wil dat Frankrijk in Parijs wordt bestuurd, niet in Brussel.
Weet je dat alles in Frankrijk nog steeds dubbel is geprijsd, dus euro's en nouveau francs ?
Jean
jefcooperjefcooper
JeanWat betreft het laatste, de gloire is er nog steeds.
Maar ja, ik heb dan ook een nogal afwijkende kijk op 20e eeuwse geschiedenis.
Carthago
Edwin67veen
Men heeft Griekenland alleen maar willen redden om een totale chaos, aldaar, te voorkomen en om Putin buiten de deur te houden. Vergelijk het met het helpen van een verwarde oude man, die het niet meer voor elkaar krijgt om zichzelf te verzorgen en daardoor zichzelf, zijn huis/tuin en de buurt laat verloederen.
Het enige dat koste wat koste moet gebeuren is het zo snel mogelijk vormen van de verenigde staten van Europa. De enige overlevingskans van ons West-Europese continent. Doen we dit niet, dan glijden we af naar een museum, waar in de toekomst toeristen van de grote wereldmachten naartoe komen. Dus wat doen we? Hetzelfde als de schotse clans vroeger gedaan hebben, waardoor het voor engeland kinderspel was om Schotland over te nemen, of gaan we verstandig worden en onze kinderachtige nationalistische gedachten overboord zetten.
We zitten nu overal tussenin, dus nu functioneerd zowel het Europarlement als de nationale parlementen voor geen meter.
Nils de Graaf
Edwin67veenJuan
Edwin67veenWat in het eu-museum te 'bewonderen' is, is o.a. onze zelfbeschikking, onze sociale verworvenheden, de nationale munten, bestaanszekerheid voor onze kinderen, de democratieën van de landen en vul maar verder in.
jefcooper
Edwin67veen"Overlevingskans van het continent', het is alsof ik Sophie in't Veld hoor praten.
Helaas legt het mens nooit uit wat haar 'sterke Europa' dan is, of zal zijn, en wat dat Europa dan zal gaan doen.
China de oorlog verklaren ?
Voorlopig zie ik alleen maar EU rotzooi en ellende.
Michiel
https://decorrespondent.nl/1538/Voor-Silicon-Valley-is-democratie-de-grootste-vijand-van-vooruitgang/51244622-ee4e89c1
pubben
Boeiend en hier de link naar hem op wikipedia.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Jacques-Louis_David
Zijn bekendste werk is: 'De dood van Marat'.
Ik associeer naar een artikel van gisteren 'Before I die' en kijk!
"If there's ever a picture that would make you want to die for a cause, it is Jacque-Louis David's Death of Marat. That's what makes it so dangerous.
I'm not sure how I feel about this painting, except deeply conflicted. You can't doubt that it's a solid gold masterpiece, but that's to separate it from the appalling moment of its creation, the French Revolution. This is Jean-Paul Marat, the most paranoid of the Revolution's fanatics, exhaling his very last breath. He's been assassinated in his bath. But for David, Marat isn't a monster, he's a saint. This is martyrdom, David's manifesto of revolutionary virtue."
Schrijft Simon Schama on Power of Art over dat schilderij.
Ludovikaa
Jean
LudovikaaLudovikaa
JeanJean
LudovikaaLost voor Griekenland op termijn een boel op, want t land hoort in geen enkele muntunie thuis.
Voor EZ lost t niets op, tenzij het europact geflexibiliseerd wordt, maar daarvoor is een grexit alleen onvoldoende. Dat kan met TMS mét behoud euro en EZ en anders zul je toch moeten overstappen op meerdere EZ met landen wiens economieën meer convergent zijn. Maar ik vrees dat zolang Angela Merkel bondskanselier is er gekozen gaat worden voor t huidige doormodderscenario. The worst of both worlds.
jefcooper
JeanDe huidige boerenacties, tegen buitenlandse producten, en de sympathie daarvoor bij de Franse bevolking, wijzen op een uiterst wankele politieke positie van Parijs in de EU.
Jean
jefcooperDuitsland kampt nog altijd met dat oorlogsverleden en de Fransen (en de rest van Latijns Europa) maken daar handig gebruik van.
De protectionistische acties van de Franse boeren logenstraffen in wezen de wat naïeve idealen waarop deze Unie is gegrondvest, ofschoon t tot de invoering van de euro best redelijk ging met de Europese samenwerking. Het is die vermaledijde munt met zijn rigide constructie die de EZ heeft gespleten.
jefcooper
JeanHelaas voor deze poging is Duitsland voor de derde keer uit de as herrezen, het is lastig het meest capabele volk ter wereld onder de duim te houden.
Dat ondanks het blijven propageren van de overwinnaarswaarheid.
Wat Frankrijk precies voor ogen heeft gestaan Duitsland de euro op te dringen is me nog steeds niet duidelijk.
Hoe Fransen het verleden manipuleren mag er uit blijken dat 8 mei een vrije dag is in Frankrijk, dan vieren zij hun overwinning op Duitsland.
De smadelijke nederlaag in juni 1940, na drie weken gevecht, volgend op de Franse oorlogsverklaring van sept 1939, wordt bewust vergeten.
Hoe die euro een ramp voor Frankrijk werd mag er uit blijken dat Brussel Frankrijk uitstel geeft te voldoen aan de begrotingsregels tot na de 2017 presidentsverkiezingen.
Nu die regels doordrukken zou betekenen dat FN in 2017 aan de macht komt.
De EEG werkte inderdaad goed.
'Helaas' was ook daarin Duitsland het belangrijkste land.
Hilterman
JeanNederlandse boeren staan er ook niet florissant voor. Het begin van de tweede boerenoorog?
Juan
JeanWat een kleinzielige kneuteraars, na 200 jaar gaat het bakkelijen tussen Frankrijk en Duitsland onverminderd door. Het gaat wederom om macht, wie heeft het voor het zeggen op dit continent. Oh ja, en aan wie kunnen we nu de rekening doorsturen.
De eu is idd. een Frans verzinsel of hersenspinsel, zo u wilt. Centralistisch en over-ambtelijk georganiseerd zoals Frankrijk dat ook is. Verder maken de Fransen, met in het kielzog de andere Latijnse landen, de dienst uit en het Noorden mag dat uitvoeren én betalen.
Tel uit uw 'winst' voor Nederland.
jefcooper
JuanJean
Juanjefcooper
JeanDat Duitse politici dit soort dingen niet weten, of niet mogen zeggen, doet aan de feiten niets af.
Hilterman
JeanIn Finland vraagt men zich al langer af wat er allemaal gebeurt met het geld dat de Finnen gedwongen moeten afstaan aan het ESF en andere reddingsboeien.
Daar smeult een vuurtje dat snel kan aanwakkeren tot een levensgrote bosbrand die niet meer te bestrijden is.
Jean
HiltermanAnton van Haasteren
Jean
Anton van Haasterenvoeren zoals die nu in Griekenland gaan gebeuren, hoeft een dergelijke
integratie geen enkel probleem te zijn." - Als ze dat proberen dan vallen direct hun respectievelijke regeringen. M.n. in Frankrijk houden vakbonden elke hervorming tegen en die bonden zijn daar zeer machtig.
Bovendien zou het imo niet echt veel uitmaken op M/L termijn, aangezien de structurele zwakte van hun economieën blijft bestaan. We zouden eens moeten stoppen met het uniformiteitsstreven dat geen recht doet aan 's lands cultuur en levenswijze. Je kunt van een cirkel geen vierkant maken. Juist die diversiteit is de kracht van het Avondland.
tijd voor aktie
JeanJuan
Jeanvoeren zoals die nu in Griekenland gaan gebeuren, hoeft een dergelijke
integratie geen enkel probleem te zijn."
Jean, ik denk dat je eerder water zult zien branden.
Juan
JuanAnton, ik denk dat je eerder water zult zien branden.
Anton van Haasteren
JuanMatt
Anton van HaasterenIk heb wat Griekenland betreft nog weinig hervormingen gezien die het land vooruit gaan helpen. Lijkt me niet handig om dat toe te passen op andere landen.
Een ander punt is dat als je zegt "Indien Frankrijk en Italië verplicht zouden worden om hervormingen in te
voeren zoals die nu in Griekenland gaan gebeuren, hoeft een dergelijke
integratie geen enkel probleem te zijn": dat betekent dat er dus een ongekozen eurocommissie is die de hele eurozone gaat regeren. Anders kun je het niet uitleggen. Pensioenen, arbeid, belastingen, alles gaat dan bepaald worden door die eurocommissie.
Jean
MattMatt
JeanEcht bizar wat er gebeurt, zonder dat iemand het doorheeft (lees: de bevolking en kennelijk een groot deel der parlementen). Zo'n verdrag wordt eufemistisch "Growth and Stability pact" o.i.d. genoemd, wie kan daar nou tegen zijn? Maar ondertussen betekent het iets heel anders...
Jean
MattKijk naar niet-euro landen: presteren allemaal beter dan eurolanden. t Is die rigide constructie de groei belemmerend en krimp bevorderend werkt. Voor alle deelnemende landen. Om over het binnenlandse koopkrachtverlies tgv de zwakke euro nog te zwijgen. Een bende hebben ze er van gemaakt.
pubben
JeanMichiel
pubbenpubben
MichielMichiel
pubbenpubben
MichielEn heb ooit echt zwerende wonden gezien van een 'verontachtzame' apen beet en de beet van een mens. Dat zijn de ergste, dat is goed om te weten!
Michiel
pubbenAnton van Haasteren
MattDe economie bepaald in hoeverre je welvaart betaalbaar is. Als je boven je stand leeft ga je vroeg of laat failliet.
In het oude communistische Rusland werd ook alles door commissies bepaald en niet door de economie.. Dat is de reden dat het communisme failliet is gegaan.
Frankrijk en Italië leven overduidelijk boven hun stand en de rest van de EU betaald dat. Daar gaat dit artikel over.
Matt
Anton van HaasterenEen werkloosheid van 12% algemeen en 25% bij de jeugd in de eurozone gemiddeld, in een aantal landen nog veel hoger, betekent dat we in de eurozone ver onder onze stand leven. Niet erboven.
MvdB
Matt"Tussen mei 2012 en mei 2015 daalde de werkloosheid in de EU gemiddeld van 10,4 naar 9,6 procent. In diezelfde periode steeg hij in Frankrijk, van 9,7 naar 10,3 procent. In juni waren er in Frankrijk 3,5 miljoen werkzoekenden."
Bron: http://www.z24.nl/economie/hollande-heeft-flexibele-kijk-op-franse-werkloosheidscijfers-wat-is-een-daling-577841
Matt
MvdBhttps://ycharts.com/indicators/eurozone_unemployment_rate
Eén op tien die niet werkt, niets kan produceren, op kosten van anderen moet leven, niet leert, stagneert in ontwikkeling. En dan is het bij de jeugd nog hoger, waar het belang van ontwikkeling voor carriere nog veel groter is en veel langdurigere gevolgen heeft. Dat zorgt voor permanente schade die je nooit meer inhaalt. Grotendeels door falend beleid in de eurozone. In de VS doen ze ook genoeg verkeerd, maar belangrijke verschillen zijn er wel geweest, m.n. krampachtig proberen terug te dringen van begrotingstekorten in de EU
http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/jan/16/why-the-european-economy-is-worse
Anton van Haasteren
MattJe koopt geen dure auto als je het geld niet hebt.
Roland Horvath
genormaliseerd:
De Commissie steunend op een meerderheid in parlement en Raad, Commissarissen afzetbaar, de Raad 2 of 3 rechtstreeks verkozenen per land en het Parlement normale bevoegdheden zoals in elke lidstaat. Een EU kiesdistrict, meerdere stemmen per kiezer, panacheren =de mogelijkheid te stemmen op meerdere lijsten, quota per land.
De EU burgers stemmen jaarlijks een vertrouwensvotum. Geen meerderheid, nieuwe verkiezingen.
Naast de euro, elke lidstaat een eigen niet andere munten converteerbare munt. Als banksaldo en in de vorm van munten en biljetten.
Als de EU burgers het EU bestuur niet in handen nemen bijvoorbeeld door een gepaste controle, zal het gestoorde gedrag van de EU zoals nu in GR steeds maar toenemen. Dan is het redelijke alternatief een NLexit. De ontbinding van de EU. Dat gestoorde gedrag gaat vooral uit van Duitsland DE dat niet met andere landen wil samenwerken op een egalitaire basis. Ze willen domineren, uitbuiten en profiteren, en onderkruipen niet alleen met begrotingstekorten maar ook met abnormaal lage lonen 1,5 euro per uur al meer dan 10 jaar. En dan maar de ordentelijke hardwerkende Protestantse schijnheilige betweter uithangen. Het kan nog slechter. Het is slechts de 3e maal in 100 jaar dat DE heel Europa een peer stooft onder de vorm van een campagne voor een Duits Europa. De hymne van de EU moet veranderen, geen Ode an die Freude. Maar: Ode aan de Fraude.
2/ De EU/trojka politiek is er niet om de euro te behouden, te redden maar om een lidstaat van de eurozone Griekenland GR te doen verarmen door besparingen in koopkracht en Sociale Zekerheid SZ, te beroven van overheidseigendommen, te vernietigen inbegrepen de MKB economie en zo GR gedurende tientallen jaren te onderwerpen aan schuldslavernij. De SZ moet er uit. Volgens de Ronde tafel van de 50 grootste EU ondernemingen, die
Jan Willem de Hoop
In het kader van meer transparantie, waar onze politici bijna allemaal voorstander van zijn, zou ik het volgende willen voorstellen:
1) In alle landen die netto betalen, dus andere landen financieel steunen, wordt het bedrag omgerekend per werkende / belastingbetaler. En dit bedrag wordt vervolgens vermeld op loonstrook, jaaropgave en belastingaanslag.
2) In alle landen die netto ontvangen, dus landen die financieel steun van andere landen krijgen, wordt het bedrag omgerekend per werkende / belastingbetaler. En dit bedrag wordt vervolgens vermeld op loonstrook, jaaropgave en belastingaanslag.
En hierbij rekening gesplitst in deel voor overdracht in EU en deel overdracht euro.
Zo weten alle betrokkenen wat de onderlinge solidariteit kost en wat het oplevert. En dan zien we wel of ze het eerlijke verhaal nog langer durven voort te zetten of niet.
Michiel
Jan Willem de HoopMichiel
Michiel- vermeld ook hoeveel euro's er daadwerkelijk naar steun gegaan zijn, en hoeveel naar overhead.
- bied een optie aan om extra belasting te betalen, waarbij de belastingbetaler zelf mag kiezen naar welk doel het gaat.
pubben
Jan Willem de HoopMaar geen goed idee. Er gaan ook al lang gelden van de EU naar de staten en die in de praktijk misbruikt worden.
Lees hier maar het gerommel met de Europese Subsidie Gelden en hoe daar misbruik van wordt gemaakt. Alweer 2 jaar geleden hier op FTM en mijn reactie staat bovenaan in de up-votes. Ook aan de orde in mijn rechtszaak, de rechters zullen er niets over zeggen!
http://www.ftm.nl/column/ad-melkert-esf-subsidies/
Jan Willem de Hoop
pubbenOf vind jij dat politici al transparant genoeg zijn t.a.v. geldstromen EU en euro?
En daar komt inderdaad nog bovenop of al de gelden wel doelmatig worden ingezet. De misbruik is inderdaad nog weer een verhaal apart, waarbij lijkt te gelden: hoe meer schijven er tussen zitten, hoe minder vaak geld op een juiste manier en ook zinvol wordt besteed.
pubben
Jan Willem de HoopGoed opgeleide zorg werknemers vervangen door steeds jongere en lager opgeleid, manipulatie naar lagere part time factor, etc.
Let op de rot zit diep. Die omschrijving ESF gelden stond zelfs, bij het doel van mijn organisatie, in het uittreksel van de Kamer van Koophandel.
Dat uittreksel is basaal nodig om een rechtszaak te kunnen beginnen, ik was verontwaardigd. Ben dat nog over het 'geritsel' op bestuurlijk niveau.
Sindsdien spreek ik over bestuurlijke corruptie, net zoals de Belgen.
We hadden het er laatst over, hoe ging die ook al weer?
Belangenverstrengeling, fraude zegt de NL-er, corruptie zegt de Belg en ik dus al jaren.
WtW vond me te principieel en ik mis hem.
Jan Willem de Hoop
pubbenIk weet niet of je te principieel bent. Je bent wel vasthoudend en t.a.v. problemen privacy behoor je tot de weinigen met veel praktijkkennis en het vermogen vooruit te kijken. En dan zie je de gevaren en waarschuw je terecht. Zorg alleen dat je er zelf niet aan onderdoor gaat.
Hilterman
pubbenDe EU heft graag het vingertje tegen zogenaamde misstanden in de lidstaten. Dan wordt het hoog tijd dat de EU voor de jaarlijks begroting van 140 miljard eens een goedkeuring overlegt van de accountant. Dat is in ruim 20 jaar nog nooit gelukt. De oorzaak: te veel onduidelijkheid over de besteding van EU subsidies door een aantal lidstaten. Welke dat zijn is niet moeilijk vast te stellen. Als eerste Bulgarije en Roemenie de corruptie tiert welig subisdie geld verdwijnt in de zakken van corrupte politici. Het bewijs is er. Er wordt niets ondernomen om hier een eind aan te maken.
Griekenland volgt op korte afstand. De voorbeelden zijn ontluisterend. Een boer die subsidie krijgt om de kwaliteit van zijn olijfbomen te verbeteren. Alleen heeft de man geen olijfbomen, hij heeft alleen maar wat koeien. Zelfs toenmalig koningin Beatrix kreeg subsidie voor haar olijfbomen in Griekenland. Die stonden echt op haar boerderij, dat weer wel.
tijd voor aktie
Jan Willem de HoopKijken of er nog zoveel appletjes, Ikea meuk, shell brandstof etc wordt gekocht. Ik koop niets van die bedrijven. Meer foute bedrijven? ik hoor het graag.
Jan Willem de Hoop
tijd voor aktieMatt
Jan Willem de HoopGezamenlijk bankgarantie stelsel, gezamenlijk pensioenstelsel, gezamenlijk sociale zekerheid, gezamenlijk leger, etc. Dat is wel wat meer dan die paar miljard landbouwsubsidie voor Frankrijk nu.
jefcooper
MattJan Willem de Hoop
MattRegelmatig geven de Grieken aan dat Noord Europese landen ze niet helpen, maar meer nog pesten. Via het inzichtelijk maken wordt denk ik voor meer mensen duidelijk wat er gebeurt. Met het meer abstracte gegoochel met miljarden zoals het nu gaat krijgen velen een de EU een vertroebeld zicht. In een democratie denk ik minder wenselijk.
Matt
Jan Willem de HoopDus ja, meer transparantie is prima. Maar laat dan niet de focus zijn op die paar miljard die nu overgedragen wordt, maar op het feit dat in een volledige unie deze nog 10x zo groot moeten worden.
Jan Willem de Hoop
MattDenk jij dat onze politici die zo voor transparantie zeggen te zijn dit allemaal inzichtelijk durven te maken? Denk dat een dergelijke opzet zoals ik voorstel eerder duidelijk maakt dat zo doorgaan tot problemen leidt. Zeker als de bedragen nog 10 keer groter worden dan nu het geval is.
Matt
Jan Willem de HoopJan Willem de Hoop
MattEn dat politici die zo voor transparantie zeggen te zijn van mijn voorstel waarschijnlijk geen voorstander zijn zegt volgens mij ook al min of meer dat ze wel doorhebben dat ze een behoorlijk verkeerd pad met EU en euro zijn ingegaan.
Michiel
Jan Willem de HoopJouw voorstel zal nooit ingevoerd worden, omdat het zichtbaar maakt hoeveel geld er door politici over de balk gesmeten wordt.
Miolton Friedman: the 4 ways of spending
1) Spend your own money on yourself.
2) Spend your own money on somebody else.
3) Spend somebody else’s money on yourself.
4) Spend somebody else’s money on somebody else.
Jan Willem de Hoop
MichielBelangrijker nog of politici mijn voorstel wel of niet zullen invoeren is om ze te dwingen kleur te bekennen. Als e het niet willen laten ze zien dat transparantie toch minder belangrijk is dan ze altijd roepen en dat het EU en euro project vooral niet te inzichtelijk moet worden gemaakt. Waarschijnlijk om dat het niet deugt, want successen maakt me altijd wel graag transparant.
leonardozuid
Juan
Naast de Franse en Duitse route is er ook een "Nederlandse route".
Die route houdt in het alsnog respecteren van de uitslag van het 2005 referendum:
Dat betekent uittreding uit eu en in het verlengde daarvan ook uittreding uit de euro.
Aansluiting bij de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA).
Herstel van zelfbeschikking en democratie in Nederland.
Wat daarvoor nodig is, zijn Staatmannen en Staatvrouwen.
Juan
JuanJean
JuanJuan
Jeanpubben
JeanDe kosmopoliet houdt van het vreemde juist omdat het anders is, het eigene, het culturele, de diversiteit, noem maar op, de finesses van de taal. De globalist houdt van uniformering (digitalisering en valse statistieken).
De Duitsers hebben een gezond wantrouwen tegen de almacht van de Staat, en, nu stop ik even. Waarom? Hadden wij dat maar. Ik heb geen woorden.
Jean
pubbenpubben
JeanToe maar en ik steun alles en iedereen die daar dwars op staat.
Jean
pubbenpubben
JeanNu snap ik echt waarom ik iedereen en alles steun die daar dwars op staat. Europese en basale waarden, ik noemde je ooit 'geaard'!
Jean
pubbeniFred
Jan Willem de Hoop
iFrediFred
Jan Willem de HoopJuan
Jan Willem de HoopBankensluitingen in andere landen zullen op een later tijdstip volgen, wacht maar rustig af.
frits
Dit land heeft nog nooit aan de EU regels gehouden. Zouden ze nu dan voorstellen kunnen doen waar wij allen armer van worden.
Molenaer
Zolang de focus in Europa of waar dan ook ligt op groei, zullen er geen oplossingen worden bedacht die realistisch en houdbaar zijn.
Dit is niet zozeer een politiek als wel een economisch probleem, waarbij het extra lullig is dat politiek hier en daar redelijk, maar de economie totaal niet democratisch is ingericht. Enkelen bepalen het lot van velen en zolang die enkelen zweren bij groei - wat in het licht van virtueel geld, een soort computerspelletje, vanuit bepaalde posities niet eens zo gek geredeneerd is - wordt het alleen maar gekker en gekker.
De tegenkracht zal dus ook niet zozeer politiek, maar economisch moeten zijn. Follow the Money.
Jean
MolenaerHilterman
Ik ben benieuwd hoe men met dit soort voorstellen denkt om te gaan met de lidstaten die niet in de EZ zitten. Die zijn deels gebonden aan de euro door het ESM waar ze ook aan mee betalen. Het rommelt al in Engeland dat bij de eerste signalen dat het ook pdraait voor het Griekse feest zeer afwijzend reageerde.
Nando
Geworden van een continent met kansen, europese waardes en vrede tussen landen, wat de ooit de zo belangrijk speerpunten waren bij het oprichten van de EGKS, EEG, EU, tot een continent dat mensen en landen bijna letterlijk tot wanhoop drijft. Met een EU die bijna visieloos lijkt door te modderen van crisis naar crisis terwijl ondertussen de spanningen en verdraagzaamheid tussen landen onderling steeds verder lijkt af te brokkelen. Waarbij men er niet bij schroomt een land als bijv Griekenland daarbij volledig economische de afgrond in te werpen. Ook al creëert men daar eigenlijk alleen maar een soort Griekse ‘debtors prison (1)’ mee, waar uiteindelijk waarschijnlijk alle partijen slechter af zullen zijn. Wat inmiddels toch ook door veel economen in meer of mindere mate toch op een dergelijke manier worden onderschreven.
Echter lijken dergelijke situaties inmiddels verworden tot de nieuwe standaard van de EU.
Waarbij men gerelateerd aan de Griekse crisis misschien wel zou kunnen stellen dat het doel inmiddels niet echt belangrijk meer lijkt te zijn, als de leidensweg er na toe maar langgenoeg duurt.
Maar het verhaal is natuurlijk veel complexer dan dat, want aan de andere kant kan het natuurlijk ook zeker niet zo zijn dat de noordelijke landen dan maar moeten blijven op draaien voor de verliezen van de zuidelijke landen. Want ook een dergelijke constructie kan op termijn waarschijnlijk even schadelijk zijn voor het Europroject. (wat dus op sommige dus redelijk conflicterend punten zijn)
Het idee bij een verdere politieke eenwording zou dan volgens mij ook zijn dat met name ook Frankrijk en Duitseland / de noordelijke en zuidelijke landen meer op een lijn zouden komen te liggen, waardoor ook een meer eenduidig beleid zou kunnen worden gevoerd binnen die landen van de Eurozone. Om daar mee dan hopelijk de EU te kunnen redden/ uit het dal te kunnen duwen. Wat een uite
pieter jongejan
Nando
pieter jongejanWaardoor het ook gewoon bijna niet mogelijk is om de rentes op dit moment te verhogen omdat dit dan ook gelijk een probleem kan worden voor bijv de zuidelijke landen in europa, vooral ook gezien de zeer hoge staatsschuld die deze landen hebben. Maar ook MKB ondernemers zullen daar waarschijnlijk ook niet van profiteren.
Normaal gesproken zouden dat soort lage rentes de economie heel erg moeten aanjagen maar zelfs dat lijkt op dit moment niet meer het geval. Laat staan als bijv de ECB deze rente bijv naar 4% zou verhogen, dan wordt de economische stagnatie waarschijnlijk alleen maar nog veel groter, ook deflatie risico’s nemen dan waarschijnlijk ook alleen maar toe. .
Dat in een gezonde economie de rentes uiteindelijk hoger zouden moeten zijn dat is volgens mij zeker waar, maar ik zie niet hoe op dit moment de rentes verhogen zou moeten zorgen voor meer economische groei, mogelijk eerder juist het tegenovergestelde.
Daarnaast is het volgens mij relatief gemakkelijk veel multinationals de schuld te geven van veel problemen. Maar uiteindelijk zijn dat soort bedrijven ook gewoon cruciaal in een economie kijkt bijv ook maar naar bedrijven als Toyota of volkswagen die zouden echt nooit en te nimmer dergelijke efficiëntie kunnen bereiken zonder dergelijke schaal grote.
Alleen zouden veel van dat soort multinationals misschien af en toe wat meer moeten focussen op lange termijn economische groei ipv heel veel te kijken naar voor al de winst optimalisatie van jaar tot jaar en daardoor in sommige gevallen minder te kijken naar de echt lange termijn economische groei doelen. Aan de andere kant zou volgens mij de balans tussen MKB ondernemers en multinationals volgens mij wel wat moeten worden hersteld.
O
pieter jongejan
Nandodie wel veel geld besteden aan research en de ontwikkeling van nieuwe producten. Maar de meerderheid van de internationale bedrijven is volgens mij (maar ik kan me vergissen) gericht op schaalvergroting en de verkoop van meer van hetzelfde in nog meer landen en met nog meer marktmacht. Een lage rente verlaagt de risico's van een overname. Tegelijkertijd biedt een lage rente banken de kans om hoge tarieven in rekening te brengen bij het MKB. Soms terecht, soms onterecht.
Het kunstmatig laag houden van de rente in de afgelopen 15 jaar door de FED en haar eigenaren (de Amerikaanse investeringsbanken) leidt langs twee wegen tot een lagere winstvoet en daarmee tot lagere investeringen en lagere economische groei.
De eerste weg is dat een lage rente tot een stijging van de asset prijzen leidt. Dit is het noemer effect. Bij eenzelfde netto winst (b.v. van een café) zal de winstvoet sterk dalen als de waarde van het cafë (onroerend goed) sterk stijgt door een rentedaling. Daarnaast is er ook een teller effect. Het steeds verder verlagen van de rente heeft tot gevolg dat de financiële sector sterk groeit en een steeds groter beslag legt op de totaal behaalde winst van alle financiële en niet-financiële bedrijven. Het winstaandeel van de financiële bedrijven is in
Matt
pieter jongejanOmgekeerd als de echte economie booming is/zou zijn, is er veel vraag naar geld. Immers, iedereen staat dan te springen om te investeren in nieuwe productiemiddelen. De vraag naar geld wordt dus hoger. Hogere vraag, hogere rente.
Natuurlijk hebben centrale banken wel invloed op de rentes. Maar in dit geval is het vooral de economische situatie die van invloed lijkt te zijn. En als centrale banken hun rentes gaan verhogen, weet ik niet of dat de situatie gaat verbeteren. Het is niet zo dat bedrijven en investeerders dan opeens wél gaan investeren in de echte economie. Het is niet zo dat investeringen dan opeens rendabel worden. Want de problemen in de echte economie (stagnerende vraag) blijven.
pieter jongejan
Matt