De ondergang van het alternatieve banksysteem Liberty Reserve

2 Connecties

Virtuele munteenheden liggen onder vuur. Vorige week werd Liberty Reserve getackeld, ze zouden 6 miljard dollar aan malafide transacties hebben verwerkt. Een Nederlander blijft vertwijfelt achter.

Bitcoin was eerder dit jaar al onder vuur komen te liggen vanwege de anonieme mogelijkheden om zwart geld te laten circuleren. De Amerikaanse opsporingsdiensten hebben nu het alternatieve banksysteem Liberty Reserve op de korrel genomen. De software is afkomstig van het in San Jose (Costa Rica) gevestigde bedrijf Liberty Reserve SA. Het door hen ontwikkelde banksysteem - met de Liberty Reserve (LR) als virtuele munteenheid - kende 1 miljoen gebruikers, waaronder 200 duizend Amerikanen. Sinds de start in 2006 zouden er 55 miljoen transacties hebben plaatsgevonden voor in totaal 6 miljard dollar. Volgens de Amerikaanse aanklagers zou er aan iedere LR een luchtje hangen.

Anti-witwasrichtlijn
De toenemende populariteit van virtuele munteenheden zoals Bitcoin en LR wordt steeds meer gezien als een probleem op het gebied van witwassen. De opgevoerde redenen: een account kan anoniem worden aangemaakt en het overboeken van de valuta, die uiteindelijk weer gewisseld kunnen worden voor harde valuta, blijft nagenoeg onder de radar. In maart gaf het Financial Crimes Enforcement Network (FINCEN), de afdeling binnen het Amerikaanse ministerie van financiën een richtlijn uit voor handelaren in digitale munteenheden. De bureaus die virtuele munten omwisselen voor reguliere valuta – en vice versa - moeten zich net als reguliere geldwisselkantoren registreren als ‘Money Services Businesses’ en zich vervolgens aan anti-witwas regels houden.

Liberty Reserve
Bij Liberty Reserve was er totaal geen sprake van compliance. Een naam, adres en emailadres waren voldoende om een account te openen. Enige verificatie vond niet plaats. Een Amerikaanse rechercheur testte het systeem onder de naam: ‘Joe Bogus’, adres: ‘123 Fake Mainstreet’ in ‘Completely Made Up City, New York’. Vervolgens kon hij volop LR’s overboeken naar een collega.
Het maken van een deposit verliep via virtuele wisselkantoren in Rusland, Nigeria en Vietnam. Alle harde (narco)dollars, euro’s en andere munteenheden konden daarnaar overgemaakt worden via creditcard (Visa, MasterCard, American Express), Money Gram, Western Union of een bankoverschrijving. Aldaar werden de reguliere valuta geconverteerd naar LR’s, waarna er anonieme overboekingen konden worden gedaan naar andere gebruikers, die volgens openbaar  aanklagers zich hoofdzakelijk bezighielden met gestolen creditcarddata, kinderporno en drugshandel. De begunstige kon de alternatieve munteenheid LR uiteindelijk bij een ander virtueel wisselkantoor, in een ander land, weer laten converteren in de gewenste harde valuta. Het clandestiene voordeel: alle onderlinge transacties binnen Liberty Reserve bleven anoniem. 

 


Verdienmodel
De discrete service van Liberty Reserve had een prijs. Er werd een commissie ingehouden van 1 procent over het transactiebedrag (met een maximum van 2,99 dollar). Voor het bedrag van een extra 75 dollarcent per transactie werd ervoor gezorgd dat de bankrekeningnummers bij de virtuele wisselkantoren onherkenbaar werden gemaakt. Kortom, de enige liability voor iemand met zwart geld ligt dan nog op het moment dat het geld overgeschreven moet worden vanaf een reguliere bank naar het dubieuze wisselkantoor. Dit compliance-probleem kon echter weer ondervangen worden door cash geld te storten. 
Het succes van Liberty Reserve trok ook wonderbeleggers aan. Liberty Reserve Investments spiegelt spectaculaire rendementen voor. In het ‘Simple plan’ wordt er een dividend uitgekeerd van 11 procent. Per dag. En dat 10 dagen lang. Wie 1500 tot 100 duizend van zijn zuurverdiende LR’s/dollars durft te beleggen, kan rekenen op een rendement van 350 procent. De ‘verklaring’ wordt in de Frequent Ask Questions-sectie toegeschreven aan de capaciteiten van de vermogensbeheerders: ‘They have their own secrets and special methods that are applied to great success, but they always need funding for their investments therefore our program works for everyone involved. The basic principle is : the more money available to our experts, the larger the profit margin.

Het verdienmodel
Het verdienmodel van Liberty Reserve bleek eindig te zijn. Preet Bharara, de Amerikaans aanklager, vertelde vorige week dinsdag op een persconferentie dat ‘nagenoeg alle gebruikers het betalingssysteem gebruikten voor malafide doeleinden.’ De oprichter en medeverdachten werden opgepakt, de website ging op zwart en er werd voor in totaal 25 miljoen euro beslag gelegd op 45 bankrekeningen.
De oprichter van het betalingssysteem is de Oekraïner Arthur Budovsky. Hij werd vorige week op de luchthaven van Madrid opgepakt terwijl hij op doorreis was naar Costa Rica. Volgens de aanklacht is hij daarheen gevlucht nadat hij en mede-oprichter Vladimir Kats, in 2006 in New York  werden veroordeeld voor het runnen van Gold Age Inc. een money-service bureau zonder banklicentie. Tijdens zijn proeftijd is Budovsky gevlucht naar Costa Rica, een land dat geen uitleveringsverdrag heeft met de Verenigde Staten. Momenteel wordt er onderzoek gedaan naar zijn huwelijk in 2010 met een vrouw uit Costa Rica.  Ze heeft een eettentje vlakbij de immigratiediensten in Costa Rica en vertelde in de krant La Nacion dat ze 800 dollar kreeg om met Budovsky te trouwen. Hij beloofde binnen twee jaar van haar te scheiden, maar ze zijn volgens haar nog steeds getrouwd.

Nederlandse echtgenoot
Mocht dat zo zijn dan is het geen exclusief huwelijk. In het Noord-Hollandse dorp Zwanenburg woont ook een echtgenoot, genaamd Gleb Pavlukhin. Deze mannelijke echtgenoot van Russische afkomst reageert gepikeerd tegen Follow the Money. ‘Dat andere huwelijk is gewoon lulkoek, je kunt in Costa Rica na een paar jaar al gewoon een paspoort krijgen als je daar woont en werkt.’ 
De in Rusland geboren Pavlukhin kreeg afgelopen vrijdag onaangekondigd bezoek van onder meer de Secret Service die een pc, laptop, telefoon en administratie meenamen. Vervolgens stond ook De Telegraaf nog op de stoep . Het is meer bezoek dan hij normaliter gewend is. ‘Arthur kwam soms 1 keer per maand bij me langs, soms 1 keer in de twee maanden,’ aldus Pavlukhin, die even moest nadenken op de vraag naar zijn trouwdag. ‘Ze hebben tijdens de inval ook mijn trouwboekje meegenomen, ik denk dat we twee jaar geleden getrouwd zijn.’ In Budovsky’s huis in San Jose zegt hij nooit geweest te zijn. ‘Ik het vind het veel te ver vliegen, ik houd daar niet van.’
Budovsky en Pavlukhin runnen in ieder geval op papier het bedrijf XS Global Trade & Services B.V., een onderneming gespecialiseerd in het bouwen van databases. Pavlukin zegt slechts zijdelings betrokken te zijn bij de onderneming. ‘Ik ben geen business man, ik doe enkel wat administratie,’ aldus de Rus, die medicijnen heeft gestudeerd.
 

De legitimiteit van de bindende factor XS Global Trade & Services wordt momenteel onder de loep genomen door het handelsregister. Bij het opvragen van een uittreksel verschijnt de tekst ‘het uittreksel is momenteel in behandeling bij de Kamer van Koophandel.’

Dennis Mijnheer
Dennis Mijnheer
Ontspoorde bedrijfskundige die alles wil weten van mannen en vrouwen met witte boorden. Tags: fraude, witwassen, omkoping.
Gevolgd door 1769 leden
Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren