De finale ondergang van SNS-kredietkoning Roger Lips

3 Connecties

Relaties

Faillissement

Personen

Roger Lips

Werkvelden

Vastgoed
5 Bijdragen

SNS Property Finance verstrekte hem een krediet van 370 miljoen euro. Projectontwikkelaar Lips dreigt nu op ‘slechts’ 20 miljoen euro persoonlijk failliet te worden verklaard. Door ABN Amro.

Het in privé mee tekenen bij (her)financiering resulteerde al bij de vastgoedondernemers Ger Visser (Eurocommerce), Johan Westermeijer (Westermeijer Groep) en Geert Duizendstraal (La Perla, privé-schuld van 227 miljoen euro) tot een persoonlijk faillissement. Ditmaal is Roger Lips (48) aan de beurt, de Brabantse vastgoedontwikkelaar die hard struikelde over The Wall, het winkelcentrum van 64.000 vierkante meter langs de A2 tussen Amsterdam en Utrecht. Het megaproject is sinds de oplevering in 2010 nog slechts voor de helft gevuld en moest vorig jaar noodgedwongen overgenomen worden. Volgens het NRC Handelsblad heeft ABN Amro vorige week het persoonlijk faillissement van Lips aangevraagd, want hij zou bij de staatsbank nog een schuld hebben van 20 miljoen euro waar hij zich hoofdelijk aansprakelijk voor had gesteld. De rechtbank van Den Bosch doet naar verwachting deze, of volgende week, uitspraak met betrekking tot een persoonlijk faillissement. Foto: Het door Roger Lips ontwikkelde megawinkelcentrum The Wall  

Het grootste hoofdpijndossier van SNS Reaal

De 20 miljoen valt in het niet bij de honderden miljoenen die SNS Reaal nog tegoed heeft van de Lips Capital Groep. De Brabander wist op onnavolgbare wijze uit te groeien tot de grootste financieringsspons van SNS Property Finance (PF), een bedrijf dat hij van binnenuit kende. Lips volgde in zijn jonge jaren de master Vastgoedkunde aan de Universiteit van Amsterdam en werkte daarna een korte tijd als projectontwikkelaar bij Bouwfonds PF. Halverwege de jaren negentig begon hij zelfstandig met projectontwikkeling en klopte – zonder substantieel eigen vermogen – regelmatig aan bij zijn voormalige werkgever. Hij wist met zijn Lips Capital Groep een financiering van 180 miljoen euro binnen te halen voor het megawinkelcentrum The Wall. De financiering werd bovendien doorgetrokken nadat Bouwfonds PF door ABN Amro werd verkocht aan SNS Reaal. Het omgedoopte SNS Property Finance schroefde de financiering zelfs op tot 370 miljoen euro in 2011. Het werd het meest omvangrijke project van SNS Reaal. En tevens een van de meest problematische. Sinds de oplevering in 2010 werd nog niet de helft gevuld met huurders. Lips betaalde dan ook sinds 2010 al geen rente en aflossing meer, waardoor SNS PF zich vorig jaar gedwongen zag samen met Dik Wessels The Wall over te nemen voor uiteindelijk 90 miljoen euro. Een deel van de PF-lening kon daardoor worden afgelost, maar Lips heeft er toch nog 200 miljoen euro openstaan. SNS en ABN Amro zijn bovendien niet de enige schuldeisers: de Duitse HSH Nordbank wacht nog op aflossing van 134 miljoen euro.  

Zwitserse achterdeur?

ABN Amro en de in Zwitserland wonende Roger Lips wilde niet reageren op de faillissementsaanvraag. Mocht de rechter daadwerkelijk besluiten om Lips persoonlijk failliet te laten gaan dan heeft hij mogelijk nog een achterdeurtje in Zwitserland. In een achtergrondartikel in zakenblad Quote werd vorig jaar een voormalige vriend van Lips aan het woord gelaten. “Maar neem maar aan dat hij tientallen miljoenen naar Zwitserland heeft doorgesluisd. Daar is hij in 2006 al mee begonnen. Ik vroeg hem indertijd waarom hij dat deed. Hij zei toen: Ik wil onvindbaar worden.”