De opkomst en ondergang van Homburg Invest

2 Connecties

Relaties

Homburg

Werkvelden

Vastgoed
0 Bijdragen

Het vastgoedimperium van Richard Homburg gaat failliet.

In de zoveelste twist in de soap rond het vastgoedfonds Homburg Invest heeft de AFM vandaag besloten om de vergunning van Homburg Invest in te trekken. Het imperium van de controversiële vastgoedmagnaat Richard Homburg raakt verder in de problemen en een faillissement is bijna onafwendbaar. Vandaag publiceert FTM een reconstructie van de val van Homburg op participaties.nl, een nieuwe website gewijd aan berichtgeving over niet-beursgenoteerde fondsen. 

 

Vreemde vermogens
Homburg Invest wist te groeien van een totaal aan bezittingen van €277 miljoen in 2004 naar een totaal van €2,9 miljard op haar hoogtepunt in 2008. De bron van deze spectaculaire groei bleek uiteindelijk ook de oorzaak van haar ondergang. Homburg financierde zichzelf met bergen aan vreemd vermogen, waardoor de risico’s zich opbouwden.

 
Tijdens een presentatie aan beleggers eind 2008 legde topman Richard Homburg uit dat het niet uitmaakt hoeveel zijn bedrijf leent, zolang er maar genoeg huur binnenkomt en er niet geherfinancierd hoeft te worden. Beide problemen draaien Homburg nu de nek om. De verplichtingen van Homburg zijn inmiddels ongeveer 34 maal groter dan het eigen vermogen en binnen een jaar moet er €413 miljoen worden betaald aan rente en aflossing. 
 
Grafiek 1: Debt-to-equity ratio (verplichtingen / eigen vermogen) van Homburg Invest  
 
Dubieuze investeringen
Homburg verloor veel geld aan ambitieuze  vastgoedprojecten in de Baltische landen. Eind 2007 sloot Homburg één van de grootste vastgoeddeals in de Baltische geschiedenis af, waarbij het bedrijf voor €185 mln aan Baltisch vastgoed kocht van de Zweedse SEB Bank. Op de Baltische vastgoedportefeuille is inmiddels al meer dan 30 procent afgeboekt. Dit is ongetwijfeld te weinig, de Baltische huren zijn bijvoorbeeld al met ruim 35 procent gedaald en financiering voor Baltisch vastgoed is nog steeds erg lastig te krijgen. 
 
De prestatie van haar Nederlandse vastgoedportefeuille is al even dramatisch. Daarop heeft Homburg zelfs al meer afgeboekt dan op haar Baltische portefeuille. De leegstand is erg hoog: 39,1 procent van het Nederlandse vastgoed staat leeg. 
 
Het grootste gedeelte van de kwalitatief beter presterende Canadese vastgoedportefeuille is afgestoten om schulden mee af te lossen. Op het hoogtepunt bedroeg de omvang van deze portefeuille nog €931 miljoen, nu nog maar €101 miljoen. Wat er dus overblijft zijn slecht presterende Baltische en Nederlandse vastgoedportefeuilles ter waarde van €487 miljoen; een Duitse vastgoedportefeuille van €561 miljoen; directe en indirecte investeringen in Canadees vastgoed ter waarde van €101 miljoen; en €141 miljoen aan grond en vastgoed in ontwikkeling.
 
Herstructurering
Homburg heeft in Canada uitstel van betaling aangevraagd en er wordt op dit moment gewerkt aan een voorstel ter herstructurering van de schulden. Door het intrekken van de vergunning van Homburg worden de oplossingen ernstig beperkt. Zo is het niet meer mogelijk om obligaties om te zetten in belangen in Homburg (debt-for-equity swap). Omdat Homburg nu geen aandelen meer mag uitgeven is dit geen optie meer. Een faillissement is dus bijna onafwendbaar. 
 
***
Lees een uitgebreide analyse van de ondergang van Homburg op www.participaties.nl