
CC BY-SA 3.0 © D. J. Shin / Wikimedia Commons
De opkomst van de robot is nauwelijks een verkiezingsthema
De toenemende robotisering gaat grote gevolgen hebben op de arbeidsmarkt, zo is het algemene idee. Toch lijken de politieke partijen zich niet zo veel van deze ontwikkeling aan te trekken: ze stellen zich vooral afwachtend op en komen met weinig concrete plannen. Een analyse.
De robots komen onze banen overnemen, dat hebben we de laatste jaren in allerlei vormen gehoord. Er waren de wetenschappelijke artikelen, de populairwetenschappelijke boeken, de officiële rapporten en de websites waarmee je de kans kon berekenen dat een robot jouw baan komt overnemen. Wat er precies gaat gebeuren weet niemand, maar, zo luidt de breed gedeelde overtuiging, de invloed van robotisering op de arbeidsmarkt en de economie zal aanzienlijk zijn.
In grote lijnen wordt steeds hetzelfde toekomstbeeld geschetst: robots gaan in de komende twintig tot dertig jaar 5 tot 50 procent van alle banen overbodig maken. En in tegenstelling tot voorgaande golven van technologische ontwikkeling worden niet alleen fysieke, maar ook intellectuele taken overgenomen door ‘denkende’ machines. Over de consequenties van deze ontwikkeling is minder overeenstemming. Of deze technieken tot grotere ongelijkheid gaan leiden, de mens als arbeider overbodig maken, of juist de mogelijkheid scheppen voor een kleinschalige, duurzame economie, daar verschillen de meningen over.
De invloed van robotisering op de arbeidsmarkt en de economie zal aanzienlijk zijn
Genoeg redenen om ongerust — of juist enthousiast — te worden. In de verkiezingsprogramma’s vormen robotisering, automatisering en digitalisering over het algemeen echter geen hoofdmoot van de beschouwingen en plannen. Een reeks hoogleraren uit de hoek van arbeid en techniek vindt althans dat de partijen hier veel te weinig aandacht aan besteden. Er is een politieke visie nodig om robotisering in goede banen te leiden, stellen ze in een brandbrief: ‘Wij maken ons zorgen, omdat de politieke partijen weinig prioriteit lijken te geven aan zo’n visie. We zijn er niet van overtuigd dat de nieuwe coalitie na de verkiezing voldoende en op tijd zal inspelen op de robotsamenleving.’ Ze vinden dat er een minister van Technologie moet komen, die alle effecten in de gaten kan houden. ‘De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel, dus we moeten nu handelen.’
Ambivalentie
Nu is het niet zo dat de partijen in hun verkiezingsprogramma’s niks schrijven over robotisering. Integendeel, de meeste partijen doen dat wel degelijk. Ze zien voor- en nadelen, bedreigingen en kansen. De toon is genuanceerd, maar ook vrij afwachtend. Zo vindt de VVD innovatie en technologische ontwikkeling bijvoorbeeld essentieel om ‘onze goede voorzieningen’ in stand te houden. De partij erkent echter tegelijk ook dat die ontwikkeling onzekerheid met zich meebrengt door de bedreiging van banen. Die ambivalentie is ook zichtbaar bij de PvdA, die blij is dat machines zwaar werk kunnen overnemen, maar ook vreest voor het verlies aan werkgelegenheid.
De SP stelt voor een ‘ethische commissie’ in het leven te roepen, die in de gaten moet houden of de menselijke maat en maatschappelijke belangen niet uit het oog worden verloren. ‘De politiek loopt vaak achter de feiten aan,’ aldus Kamerlid Ronald van Raak, voorzitter van de commissie die het programma van de SP opstelde. ‘De politiek zou eerder en beter geïnformeerd moeten worden om zonodig richting te geven en te reguleren.’ GroenLinks, dat in haar programma erg beknopt is over dit onderwerp, zal zich volgens commissievoorzitter Frits Lintmeijer de komende tijd uitgebreider over het onderwerp buigen.
De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel, we moeten nu handelen
Opsomming van voordelen
De meest techno-positieve partij is D66: ‘Wij geloven dat technologische ontwikkelingen, en vooral de digitalisering, veel van onze nijpende problemen zullen helpen oplossen. In de gezondheidszorg, het onderwijs, het milieu, bij de overheid en op veel andere terreinen,’ zo stelt de partij. In de 236 (!) pagina’s van het programma van D66 komt het woord ‘digitaal’ zelfs meer dan honderd keer voor. Niet zo vreemd, als je bedenkt wie de voorzitter van de programmacommissie is: Annet Aris, hoogleraar digitale strategie aan de business-school Insead in Fontainebleau. ‘We moeten accepteren dat we niet weten hoe snel en hoe het gaat gebeuren, maar daar wel al op inspelen,’ stelt deze.
D66 erkent dat technologie de tweedeling in de maatschappij kan vergroten. Maar die opmerking is bijna een voetnoot in de opsomming van voordelen van ‘koploper’ Nederland, dat met een ‘digitale infrastructuur van topniveau’ een ‘broedplaats, thuishaven en trekpleister voor innovatieve digitale bedrijven en talentvolle individuen’ zal zijn. Zelf vindt Aris D66 ‘de meest gebalanceerde partij’ die oog heeft voor kansen en risico’s.
Dat we ‘een leven lang moeten leren,’ zoals bijvoorbeeld het CDA voorstelt, is al bijna een cliché geworden en komt in verschillende programma’s terug. Heel concreet zijn de voorstellen over het algemeen echter niet. En in verhouding tot de alarmistische dan wel euforische verhalen in de media is de toon in de partijprogramma's aardig rustig te noemen.
Bestaand wereldbeeld
Er is vooral de neiging om de robotisering in te passen in het bestaande wereldbeeld en te stellen dat die visie juist wordt ondersteund door de technologie. De potentieel disruptieve kracht wordt zo geneutraliseerd. Zo ziet GroenLinks een groene, duurzame en kleinschalige economie die wordt ondersteund door technologische ontwikkeling. D66 hoopt op digitale wendbaarheid van een altijd lerende burger. De VVD denkt dat met de introductie van de melkrobot, een van de weinige concrete voorbeelden, de diervriendelijkheid en de productie kan verbeteren.
Robots zouden ook tot een hele andere visie op werk kunnen leiden
De robots worden voor het karretje van de bestaande ideologie gespannen, maar het is de vraag of ze zich daar zo gewillig voor laten inzetten. Dat robots ook tot een hele andere visie zouden kunnen leiden, dat is blijkbaar niet iets voor een verkiezingsprogramma. Als een groot deel van het werk door robots gedaan kan worden, is er misschien een hele andere visie op werk nodig. Dan komen er ideeën als basisinkomen op. Sommige partijen willen daar wel mee experimenteren: de Piratenpartij is bijvoorbeeld uitgesproken voorstander van het initiatief.
Hier bevindt zich een grote blinde vlek in het politieke landschap. Rechts-populistische partijen, die zo in het centrum van de belangstelling staan, hebben weinig tot geen aandacht geschonken aan de gevolgen van automatisering, terwijl die ook voor een deel van hun achterban grote gevolgen kan krijgen. De enige opmerking die de PVV in het verkiezingsprogramma in dit verband maakt, is dat er geen overheidsgeld naar innovatie moet gaan. Ook elders is er haast niets te vinden over de ideeën van de PVV over robotisering. De aandacht is meer gericht op migranten en — in het geval van Donald Trump en Marine Le Pen — internationale handel en globalisering. Ze dreigen met importheffingen, niet met belasting op robots, zoals Bill Gates onlangs voorstelde. Maar juist robotisering kan plannen om industriële banen terug te brengen naar hoogontwikkelde landen in gevaar brengen.
Als de verwachtingen over de enorme impact van robotisering uitkomen, dan zal dat ook grote politieke gevolgen krijgen. Het is blijkbaar echter nog te vroeg voor de meeste partijen om daar heel concrete ideeën over te ontwikkelen.
35 Bijdragen
piterkamp 4
Japan schafte ooit het gebruik van buskruit af, toen VS admiraal Perry in 1843 met oorlogsschepen Japan letterlijk openbrak, had Japan geen enkel antwoord.
Toen in GB de eerste mechanische weefgetouwen in gebruik kwamen, eerst met waterkracht, later door stoommachines aangedreven, waardoor ze vrijwel overal gebruikt konden worden, sloegen de thuis handwevers de eerste machines kapot.
Het lukte gelukkig niet de komst van meer welvaart tegen te houden.
Zo hoop ik dat robotisering 'gewoon' door kan gaan, de veranderingen zullen op korte termijn niet iedereen blij maken, dat is bij elke verandering zo, op den duur kunnen wij er met z'n allen alleen maar voordeel bij hebben.
Pieter Jongejan 7
piterkamppiterkamp 4
Pieter JongejanLydia Lembeck 12
Pieter JongejanIn dit geval is de know how van de monteurs zo groot dat ze nu nog onvervangbaar lijken te zijn. Bovendien kan je met ze praten. Dat kan je niet met een robot volgens mij.
piterkamp 4
Lydia LembeckOnze Peugeot nu na zeven jaar en 80.000 idem.
De dweperij met Duitse auto's heb ik nooit begrepen.
Voor de Mégane twee R25's, de tweede begon na negen jaar enige roest te vertonen, jaren later reed hij nog.
Know how van monteurs tegenwoordig, de Peugeot is van een minder gangbare uitvoering, zonder automatische airco.
Het ding gaf altijd warme lucht.
Na het zoveelste gesleutel werd ik gebeld, zoveel uur bezig geweest, van alles gedaan, maar het euvel niet gevonden.
Ik haalde de auto, en reed narrig naar huis;
Toen ontdekte ik dat het over was, koude lucht.
Na nog een dag aanzien belde ik de garage, stomme verbazing.
Ik vermoed dat zij zonder het in de gaten te hebben gehad de vermoedelijk foute fabrieksinstellingen hebben veranderd in de juiste.
Het geestige was dat een ANWB expert over de telefoon in drie minuten al het vermoeden had uitgesproken dat het in de fabriek al fout was gegaan.
Een familielid ruilde na 12 jaar de auto toch maar eens in, na 14 jaar kun je de meeste auto's weggooien, nieuwe airbags zijn heel duur.
Nadat hij zich drie avonden met het instructieboek had bezig gehouden zei hij 'kunnen ze geen gewone auto's meer maken ?'.
Jan-Marten Spit 9
is dat niet het geval met -elk- maatschappelijk onderwerp, en niet een logische consequentie van een systeem waarin de politiek niet de lijnen uitzet, maar het vereiste papierwerk verkoopt voor commissariaat en carriere?
Roland Horvath 7
automatisering/ robots en niet over de EU. Die dus blijkbaar volgens hen volmaakt is. Alle mechanisering/ automatisering kan de last van de productie verminderen en iedereen meer welvaart bezorgen. Ze kan ook werkloosheid creëren en de winst van het kapitaal vergroten. Dat is er altijd in 1e instantie uit gevolgd. Waarschijnlijk nu ook.
Bijna als enige heeft de Piratenpartij het over een basis inkomen/ een gegarandeerd inkomen. Ook dat is een belangrijk iets dat geen aandacht krijgt van de gevestigde machten. En als ze het er over hebben, wordt alles verwrongen en komen ze met de gekste variant er van.
De politiek wordt bedreven uitgaande van gedachten die dateren van 100 tot 200 jaar geleden, letterlijk. In de economie bvb gaat men er van uit dat alle geproduceerde goederen ook kunnen verkocht worden, dus dat er een ondercapaciteit/ onderproductie is en dat de economie moet gestimuleerd worden door de aanbodzijde, de ondernemingen te stimuleren. Dat is al meer dan 100 jaar niet meer het geval. Er is veelal een overcapaciteit en de vraag zou gestimuleerd moeten worden. De politiek in de EU/NL/BE Is daar niet aan toe.
Jan-Marten Spit 9
Roland Horvathpiterkamp 4
Roland HorvathMobieltjes schijnen op dit moment de ergste milieu vervuilers te zijn.
De verhalen over hoe vliegverkeer op grote hoogte de atmosfeer daar verpest verschijnen steeds vaker.
peterengel 2
piterkampja aarde gaat nog miljarden jaren mee
Lydia Lembeck 12
Roland HorvathJan Smid 8
""D66 erkent dat technologie de tweedeling in de maatschappij kan vergroten. Maar die opmerking is bijna een voetnoot in de opsomming van voordelen van ‘koploper’ Nederland, dat met een ‘digitale infrastructuur van topniveau’ een ‘broedplaats, thuishaven en trekpleister voor innovatieve digitale bedrijven en talentvolle individuen’ zal zijn. Zelf vindt Aris D66 ‘de meest gebalanceerde partij’ die oog heeft voor kansen en risico’s.""
Hoe vaak komt het woord veiligheid, beveiliging, bescherming persoonsgegevens en hacken voor in dat programma voor? Laat mij raden, nul keer. Terwijl we gewoon kennelijk lijdzaam moeten toezien hoe steeds meer zeer vertrouwelijke informatie over burgers op straat komt te liggen en commerciële partijen daar hun vingers bij aflikken. Wie had het woord privacy hoog in haar vandaal staan? D66. Welke partij kijkt beveiligingslekken weg? D66.
Peter Urbanus 5
Jan SmidJan Smid 8
Peter Urbanushttps://nl.wikipedia.org/wiki/Stemcomputer
Apekool 5
Jan SmidOver stemcomputers: de absolute onmogelijkheid om op in het stembureau te doorgronden of je digitale stem goed geregistreerd wordt, privé blijft en later daadwerkelijk wordt meegeteld maakt het onwenselijk om het te automatiseren.
Bedenk hierbij dat het typisch de zittende macht is die verkiezingen organiseert - een gezond wantrouwen tegen hun bedoelingen moet altijd de basis zijn. Daarboven komen nog de minder grijpbare belangen van bijvoorbeeld externe partijen zoals de NSA of de FSB.
In Duitsland hebben ze het elegant opgelost: stemmen worden direct geteld met behulp van de computer & dezelfde software die in Nederland in gebruik was.
Dat is dan een voorlopige uitslag waarna met de hand 'echt' geteld wordt om (binnen drie weken) tot een definitieve uitslag te komen.
Jan Smid 8
ApekoolApekool 5
Jan SmidDe procedure details staan niet beschreven, maar in onderstaande link wordt het kiesstelsel duidelijk uitgelegd: https://duitslandinstituut.nl/naslagwerk/194/het-duitse-kiesstelsel
Ik moet toegeven dat ik geen harde bevestiging van de precieze procedure heb kunnen vinden - het werd genoemd in een aflevering over stemcomputers op de radio in BNR/digitaal (presentator Herbert Blankensteijn heeft daarover een boek geschreven)
Ferdi Scholten 5
Jan SmidDit is door meerdere mensen aangetoond met alle beschikbare stemcomputers.
Daarnaast waren er nog een aantal andere (maatschappelijke) problemen die uitstekend worden weergegeven door Herbert Blankensteijn in zijn boek "Vertrouw ons nou maar, opkomst en ondergang van de stemcomputer"
Diny Pubben 9
Ferdi Scholtendie met geweld alles binnenstebuiten wil keren om het informatie te laten worden.
Stemmen hoort geheim te zijn, het is aan de burger of hij daar open en tegen wie over wil zijn.
Zie mijn reactie: 'Goede filosoof', elders op deze pagina.
Lydia Lembeck 12
Jan SmidMet sommige zaken kan je m.i. misschien beter 'terug' naar mechanische apparatuur. Ik moet zelf mijn koelkast controleren, of ik nog genoeg heb van iets. Het idee dat zoiets via internet zou moeten spreekt me absoluut niet aan. Er is te veel verbonden met internet en dat kan allemaal gecontroleerd worden. Geen zin in.
Addie Schulte 4
Jan SmidJan Smid 8
Addie SchulteTegelijkertijd zie je D66 in een kramp schieten als het gaat om aansprakelijkheid als een robot rotzooi veroorzaakt; wie is er dan aansprakelijk? Tenenkrommend artikel want we zien dat computers in vliegtuigen fouten maken - ze zijn feitelijk kapot want geven onjuiste metingen weer - en toch weten oplettende piloten de besturing over te nemen en maken een veilige landen. Waarom dan zo'n ingewikkeld doen om ontwerpers de schuld te geven. Antwoord is duidelijk: werkgelegenheid. Hetzelfde argument gebruiken om bedrijven hun juridische rechtszaken in Nederlandse rechtbanken te beslechten, want werkgelegenheid. Dat de belastingbetaler feitelijk het leeuwendeel van de kosten betaalt - op FTM is daar al reeds eerder een interessant artikel over verschenen - deert D66 niet Ook niet over dat waarborgfonds in het artikel van bijgaande link.
https://www.bnr.nl/nieuws/tech/10318103/wat-als-de-robot-brokken-maakt
piterkamp 4
Jan SmidHelaas is er geen programma zonder 'fouten', dat er in zeer uitzonderlijke situaties iets gebeurd wat niet de bedoeling van de makers van het programma was.
De VS shuttles hadden daarom vier stuurcomputers, voor wat landing, heet maar door experts 'controlled crash' werd genoemd, er was geen enkele ruimte om een fout te herstellen.
De vier rekentuigen waren identiek, maar drie hadden hetzelfde programma, de vierde evenwel een programma met dezelfde functies, maar heel anders van opzet.
Die vier waren ook weer computer gestuurd, of de bemanning daarin kon ingrijpen weet ik niet.
Hoe dan ook,als één van de drie met hetzelfde programma iets anders wilde dan de twee, dan gold democratie, de dissident werd uitgeschakeld.
Het is één keer gebeurd.
Hoe de vierde met het afwijkende programma het ooit voor het zeggen had kunnen krijgen werd niet uitgelegd, ik vermoed zodra de drie allemaal dezelfde idiote opdracht wilden geven.
Idioot is dan buiten vooraf vastgelegde marges.
Vertrouw dus nooit op computergestuurde wat dan ook, in GB zijn diverse doden gevallen bij computergestuurde bestralingen, doses honderden of meer keren de toegestane.
Waarom daar geen limieten buiten de sturing om waren, ik heb het nooit begrepen.
MaartenH 10
Addie SchulteDiny Pubben 9
Addie SchulteDe politiek belandt daardoor opnieuw in een situatie van knechtschap. Ze wordt de handlangster van het kapitaal.
Hij heeft zeer goede woorden om onze tijd te duiden.
'De dictatuur van de transparantie.'
'Het digitale panopticum.'
Bentham nog het bijbrengen van discipline en het verbod met elkaar te praten vandaag de dag haaks daar op: vrijwillige zelfopenbaring en zelfontbloting. Het besteed zijn werk uit aan zijn bewoners. Ze keert met geweld alles binnenstebuiten om het informatie te laten worden. Mijn (zorg)systeem kritiek privacy ligt op straat!
Die informatie is een positieve entiteit die los van de context kan circuleren en worden versneld.
Geldt ook voor de journalistiek, dat maakt goede vragen stellen zeer lastig.
'Het digitale ban-opticum.'
Groepen mensen tussen de regels door laten vallen, verplaatsen, uitsluiten.
Gebeurt volop in onze decentralisaties en in onze publieke instellingen, recent de problemen bij de belastingdienst, ook de film I Daniel Blake, zie mijn opmerking elders op FTM daarover. De nieuwe machtstechnieken.
Conformering, uniformering, infantilisering, iedereen die iedereen gaat controleren.
Misschien kun je ook wel zo naar EU, Brussel kijken.
De politiek stuurt op emoties.
Zelfs het verschil tussen emoties, gevoelens wordt in onze tijd niet meer gemaakt.
B.C. Han psychopolitiek, kijk maar in:
https://www.bol.com/nl/p/psychopolitiek/9200000030797483/
Als de journalistiek die machtstechnieken gaat zien en duiden zijn we als een stap verder.
Van consument terug naar burger!
Peter Urbanus 5
Addie Schulte 4
Peter UrbanusMarla Singer 7
Addie SchulteDe welvaartsverdeling is nog behoorlijk scheef als 8 mensen net zoveel geld hebben als 50% van de wereldbevolking. Ong. 4000 miljardairs die meer dan 80% van het wereldkapitaal bezitten.
Dat is natuurlijk niet echt te vergelijken met de middeleeuwen toen pest-epidemieën op hun hoogtepunt waren. Maar de ontwikkelingen zijn toch wel heel anders gelopen dan men ten tijde van de verlichting gehoopt hebben.
piterkamp 4
Marla SingerEr was een continue ontwikkeling.
Het is ook de vraag of iemand iets hoopte, de man die gezien wordt als de eerste experimentator nadat het christendom een 1600 jaar denken had tegengehouden, Galileo, was gewoon nieuwsgierig.
De Griek die honderden jaren voor onze jaartelling een experiment opzette om de omtrek van de aarde te berekenen, hij wilde gewoon weten.
Hij rekende 39.000 km uit, 1.000 mis.
Addie Schulte 4
Marla SingerLydia Lembeck 12
Addie SchulteTegelijk zullen mensen die minder arm zijn, minder kinderen willen. De enorme aantallen kinderen hebben te maken met de oude dag van de ouders en grootouders. Die moeten voor hen zorgen. Maar ook met de grote kindersterfte. Met meer gelijkheid komen m.i. meer kansen op werk en scholing en dan komen er ook meer mogelijkheden voor anticonceptie. Nu al kiezen vrouwen graag voor anticonceptie, omdat telkens een kind dragen en baren een enorme last is.
http://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2011-2012/groen-goud.html
http://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2014-2015/groen-goud-2.html
Mocht de tweede het niet doen: http://www.npo.nl/vpro-tegenlicht/05-10-2014/VPWON_1219693
piterkamp 4
Peter UrbanusRomeinen moesten niets hebben van joden en christenen, die vertikten het alle dagen van de week te werken.
peterengel 2
betekent ook dat morgen (ja over 10+ jaren) de politiek er niet meer is in ieder geval niet in huidige vorm - in die zin heeft de politiek wel weer een vooruitziende blik want het is een uitstervend ras
de mens kan dus straks (met robots en automatisering) meer en meer genieten van het leven en zich op de eerste plaats bezighouden met de kwaliteit van leven - de onbetaalbare waarden als liefde, broederschap, schoonheid, waardigheid en verantwoordelijkheid want werken komt dan echt op de tweede plaats
R. Eman 8
De politiek is volgens mij helemaal niet bezig met een andere visie op werk. Integendeel: http://nu.nl/buitenland/4477887/protesten-in-wit-rusland-belasting-mensen-niet-fulltime-werken.html
Lydia Lembeck 12
R. Eman