
Als je in Nederland meer gaat verdienen, is de kans groot dat je er netto op achteruit gaat. Gastauteur Wouter Keller heeft de oplossing voor dat hardnekkige onrecht: weg met de bijstand, de huurtoeslag, de zorgtoeslag, de sollicitatieplicht en inkomensafhankelijke heffingskortingen. Een basisinkomen en een vlaktaks is alles wat we nodig hebben.
Het kabinet trekt op de valreep 270 miljoen euro uit voor een salarisverhoging voor leerkrachten in het basisonderwijs. Voor hen kan de loonsverhoging oplopen tot 100 euro per maand. Een sympathiek cadeautje, zo lijkt het. Maar netto houden de onderwijzers er zo goed als niets aan over. De schuldige? Datzelfde kabinet.
Rutte-II heeft namelijk van ons belastingstelsel een razend ingewikkeld bouwwerk gemaakt met allerlei inkomensafhankelijke toeslagen en heffingskortingen. Die regelingen treffen vooral de lagere inkomensgroepen. We wisten al dat een bijstandsontvanger wordt ontmoedigd om te gaan werken; die wordt netto volledig gekort op zijn uitkering. Ook een minimumloner houdt amper iets over van een loonstijging.
Economen noemen dit de ‘armoedeval’: het verschijnsel waarin het vrijwel onmogelijk wordt gemaakt om uit armoede op te klimmen door harder te werken. Minister Kamp heeft dit al eens ‘economisch en moreel onacceptabel’ genoemd. Lange tijd gold dit fenomeen alleen voor de armen. Maar vandaag, dankzij Rutte-II (en dus ook Kamp), geldt die armoedeval mogelijk al voor bijna de helft van álle Nederlandse huishoudens.

Dus stel, op een dag komt er goed nieuws: je krijgt er 100 euro bruto bij. Het klinkt mooi, maar in de praktijk is de kans groot dat je er hooguit 20 euro aan overhoudt. In schrijnende gevallen houd je netto zelfs mínder over dan eerst. Dat is de overtreffende trap van de armoedeval: harder werken werpt je dieper de put in. De enige manier om uit de put te komen, is door een reuzensprong te maken en ineens tweemaal zoveel te verdienen. Maar dat is slechts weinigen gegeven.
Er is echter een manier om die armoedeval te voorkomen. Het is eenvoudig, rechtvaardig, praktisch uitvoerbaar en betaalbaar.
De juf gaat mínder verdienen
Eerst terug naar de onderwijzer, die meent van Rutte-II een cadeautje te krijgen. Monique is net begonnen als lerares in de klas van mijn kleindochter. Als beginnende onderwijzeres verdient ze 2315 bruto per maand. Ze is getrouwd en woont in een huurhuis met haar man, die de dagelijkse zorg heeft voor hun thuis rondkruipende tweeling. Bij juf Monique is er dus sprake van een éénverdienershuishouden zonder kinderopvang. Wat houdt zij netto over?
De juf van mijn kleindochter leest in de krant dat ze er 100 euro bij krijgt, maar in werkelijkheid gaat ze er 25 euro op achteruit
Na aftrek van inkomstenbelasting en sociale premies, en dan de toeslagen en heffingskortingen van Rutte II, is dat 2265 euro netto per maand: nauwelijks minder dus dan bruto. En nu, hoera, de bonus van onze premier! Wat betekent dat voor juf Monique? Zij gaat nu bruto 2415 euro verdienen. Nog een keertje rekenen met al die lasten en toeslagen, en... dan houdt ze netto nog maar 2240 euro netto over.
Huh? De juf van mijn kleindochter leest in de krant dat ze er 100 euro bij krijgt, maar in werkelijkheid gaat ze er 25 euro op achteruit? Dit is de armoedeval in optima forma.
Wat Rutte voor een modelgezin doet
Geldt dat ook als je meer verdient, of juist minder? Om dat te onderzoeken rekenen we voor een modelgezin bij verschillende bruto-inkomens uit wat het netto overhoudt na inkomstenbelasting en sociale premies, plus al die moderne toeslagen en heffingskortingen. Daarvoor nemen we het modelgezin Jansen: een éénverdienersgezin met twee kinderen van 11 en 14 jaar, 500 euro huur, zonder vermogen, leaseauto of kinderopvang. We gebruiken de werkzorgberekenaar van Nibud en ronden alle bedragen af op 5 euro.
In de onderstaande figuur zien we wat de familie Jansen netto krijgt als ze helemaal afhankelijk is van de bijstand van 1340 euro; als er 20 uur per week wordt gewerkt voor 800 euro bruto per maand, met halve bijstand; als er 40 uur per week wordt gewerkt voor het minimumloon (1565 euro bruto); als ze een zogeheten modaal inkomen verdient van 2850 euro en iets daartussen in (2210 euro). Deze vijf bruto inkomens tot en met modaal representeren de helft van de huishoudens in Nederland. We zien verder ook wat de familie Jansen krijgt als ze tweemaal modaal (5700 euro) verdient. Slechts 5 procent van de Nederlandse huishoudens verdient meer dan tweemaal modaal; die laten we hier buiten beschouwing.
We zien dat iedereen van bijstand tot modaal netto ongeveer evenveel overhoudt, uitgaande van ons modelgezin. En zelfs die reuzensprong uit de put blijkt vandaag de dag niet zo heel veel om het lijf te hebben. Als meneer of mevrouw Jansen vanuit de bijstand op een dag een baan krijgt met een keurig modaal bruto looninkomen van 2850 euro, gaat hij of zij er niet meer dan 320 euro op vooruit.
Wie meer verdient dan modaal zit voorlopig nog goed. Als onze familie Jansen bovenmodaal verdient, houdt ze netto ongeveer de helft over van alle extra’s zoals een bruto loonstijging.
Juf Monique is bepaald niet de enige die zo goed als niets opschiet met een ‘extraatje’ - deze armoedeval geldt voor de helft van alle huishoudens
Juf Monique is dus bepaald niet de enige die zo goed als niets opschiet met een ‘extraatje’. Als je netto hooguit 20 procent overhoudt van een extra inspanning of extra loon remt dat de dynamiek op de arbeidsmarkt en de arbeidsparticipatie. En deze armoedeval geldt dus voor de helft van alle huishoudens.
Ruttes cadeautjes – in de vorm van een loonsverhoging die vooral terugvloeit in de staatskas via de wirwar van inkomensafhankelijke regelingen – blijken niets anders dan de armoedeval met een mooie strik erom en een stralende glimlach van de gulle gever. Immers als die 100 euro extra voor Juf Monique uiteindelijk neer komt op netto 25 euro minder, vloeit er dus ook 125 euro weer terug naar de overheid in de vorm van minder toeslagen et cetera.
Basisinkomen en vlaktaks
Om die armoedeval kwijt te raken, is fors ingrijpen nodig. Ik stel een combinatie voor van twee begrippen die voortdurend terugkomen in de discussie over een nieuw belastingstelsel: basisinkomen en vlaktaks.
Een basisinkomen is onvoorwaardelijk. Anders dan bij een bijstandsuitkering krijg je het altijd, of je nu solliciteert of niet. Het is alleen afhankelijk van de leeftijd. Een basisinkomen verplicht tot niets. Iedereen krijgt het: de arme kunstenaar, de vrouw van de tandarts, de profvoetballer, juf Monique en haar partner. En het is altijd netto.
Een basisinkomen betekent: vrijheid, blijheid. Het verlicht de bureaucratie en controles van de ambtenaren, breekt met de financiële regelzucht van verkiesbare politici, en verhindert dat iemand nog bij vadertje Staat hoeft te bedelen.
Er is veel discussie over wat de juiste hoogte van het basisinkomen zou zijn. Ik kies in onze rekensom voor 700 euro per maand voor een volwassene en 75 euro voor een kind. Waarom? Die 700 euro komt ongeveer overeen met het Nibud-budget voor een student, na correctie voor collegegeld, studieboeken, vervoer, uitgaan en mobiele telefoon. En die 75 euro is de gemiddelde kinderbijslag per kind nu.
Dan is er de vlaktaks, een vaste belastingvoet die ik bepaal op 50 procent tot tweemaal modaal. Deze vlaktaks dient als vervanger van álle huidige inkomstenbelastingen, sociale premies, toeslagen en heffingen. Concreet: als familie Jansen minder dan tweemaal modaal verdient, houdt zij dus over 100 euro extra brutoloon altijd gegarandeerd 50 euro netto over en geen cent minder.
Minder betutteling, meer vrijheid
Voor ons modelgezin Jansen betekent dat 1550 euro netto basisinkomen per maand, of er nu iemand werkt of niet. Dat is iets meer dan de huidige bijstand inclusief kinderbijslag.
Dat lijkt mooi, maar dan vergeten we de huidige inkomensafhankelijke toeslagen (afgezien van de kinderbijslag), zoals de huur- en zorgtoeslag en het kindgebonden budget. Dat is voor ons modelgezin maar liefst 630 euro. Het zijn precies al die inkomensafhankelijke toeslagen die samen met de inkomensafhankelijke belastingen en sociale premies zorgen voor de armoedeval – en daar willen we vanaf.
Wat betekent dat alles (700 euro basisinkomen, 50 procent vlaktaks) voor ons modelgezin Jansen? Hieronder zien we hoe figuur 1 eruitziet in dit nieuwe lastenstelsel.
Wat valt meteen op? De armoedeval is geheel verdwenen! Sterker, er is sprake van een mooie progressie in de netto-inkomens: bij iedere stijging van het bruto-inkomen zien we een stijging van 50 procent daarvan in het netto-inkomen. Voilà, dat is het effect van de vlaktaks.
Als familie Jansen op het minimumloon (bruto 1565 euro) zit, is ze netto al beter af dan met het huidige belastingsysteem. Dat verschil blijft bestaan als familie Jansen wat meer verdient. Vooral bij een middeninkomen gaat familie Jansen er relatief flink op vooruit.
We houden niet langer slechts 20 procent, maar liefst 50 procent netto over van extra bruto. Dus terwijl de zwarte balken in figuur 2 amper verschillen in hoogte tot modaal, is er bij het nieuwe systeem echt wat te halen als je meer gaat verdienen. Werken loont.
Daarvoor betalen we wel een prijs. Als je in de bijstand zit of minder dan 800 euro bruto per maand verdient, krijg je in dit voorstel minder. Maar daarvoor krijg je wel je vrijheid terug. Je hoeft geen sollicitatiebrieven meer te sturen als je niet wilt, je wordt niet verplicht te gaan werken in de tuinbouw (wat je zomaar kan gebeuren als je nu in de bijstand zit), en er komt géén tandenborstelcontrole om te zien of je niet stiekem samenwoont. Minder betutteling, dus.
Is het haalbaar?
Is deze combinatie van een basisinkomen van rond het bijstandsniveau en een vlaktaks van 50 procent betaalbaar? Daar lijkt het wel op. Op basis van grove berekeningen schat ik dat het ongeveer 30 miljard euro per jaar extra kost ten opzichte van het huidige stelsel van inkomstenbelastingen, premies, toeslagen en heffingen plus bijstand.
De inning van belastingen en premies en de uitbetaling van toeslagen en uitkeringen wordt kinderlijk eenvoudig
Dat klinkt veel, 30 miljard, maar het valt best mee. Er zijn namelijk enorme voordelen te behalen bij de inning van belastingen en premies en de uitbetaling van toeslagen en uitkeringen. Dat wordt immers kinderlijk eenvoudig. Het gaat dan niet alleen om een besparing op ambtenaren en accountants, maar ook op overheidsuitgaven. Want met een basisinkomen komen uitkeringen als de AOW, WAO, WW, studiefinanciering, et cetera – samen jaarlijks al goed voor zo’n 75 miljard euro – geheel of gedeeltelijk te vervallen.
Bovendien: zonder armoedeval zal ook de arbeidsparticipatie toenemen. Zelfs de koopkrachtplaatjes lijken acceptabel, zeker met een tweede belastingschijf voor hoge inkomens.
En nu?
Ik pretendeer niet alles in detail en foutloos te hebben doorgerekend. De effecten voor andere huishoudtypes dan ons modelgezin moeten worden bekeken. De exacte hoogte van het basisinkomen en het precieze percentage van een vlaktaks: ze kunnen uiteraard worden bijgesteld.
Maar het staat vast dat het lastenstelsel te veel uit de hand is gelopen. Daardoor is de armoedeval reëel geworden voor veel, veel meer mensen dan tot nu toe werd gedacht. Een basisinkomen plus vlaktaks biedt volgens mij een oplossing. Het idee is eenvoudig, en de uitwerking is praktisch prima uitvoerbaar en betaalbaar.
Nu vraagt het nog om politici met lef. Zij zijn misschien nog wel de grootste hobbel op weg naar een rechtvaardiger belastingstelsel.
Prof dr. ir. Wouter J. Keller (69) is ingenieur, ondernemer en emeritus hoogleraar informatica. Hij is gepromoveerd op een fiscaal-economisch onderwerp. Voordat hij zijn eigen ICT-bedrijf begon, was hij tot 2001 o.a. hoofd Research, hoofd Automatisering en lid Raad van Bestuur van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS), waar hij in de jaren tachtig onder meer verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van de zogenaamde. dynamische koopkrachtplaatjes.
Hij dankt Coen Caminada (RUL), Raymond Gradus (VU), Michael Roovers, Anna van der Schors (Nibud), Henk van Tuinen, Marco Visscher en Arne van der Wal (FTM) voor hun commentaar op eerdere versies. Alle opinies en eventuele fouten zijn voor zijn rekening.
349 Bijdragen
Jan Smid 8
""Geldt dat ook als je meer verdient, of juist minder? Om dat te onderzoeken rekenen we voor een modelgezin bij verschillende bruto-inkomens uit wat het netto overhoudt na inkomstenbelasting en sociale premies, plus al die moderne toeslagen en heffingskortingen. Daarvoor nemen we het modelgezin Jansen: een éénverdienersgezin met twee kinderen van 11 en 14 jaar, 500 euro huur, zonder vermogen, leaseauto of kinderopvang. We gebruiken de werkzorgberekenaar van Nibud en ronden alle bedragen af op 5 euro. ""
Zulke huizen met een huur van 500 euro voor een gezin? Ik betwijfel of die huizen er wel zijn.
Zouden AOW-ers het pikken - en dat is een grote groeiende groep - dat zij fors naar beneden gaan qua uitkering?
""Een basisinkomen is onvoorwaardelijk. Anders dan bij een bijstandsuitkering krijg je het altijd, of je nu solliciteert of niet. Het is alleen afhankelijk van de leeftijd. Een basisinkomen verplicht tot niets. Iedereen krijgt het: de arme kunstenaar, de vrouw van de tandarts, de profvoetballer, juf Monique en haar partner. En het is altijd netto.""
Waarom is de basisinkomen afhankelijk van leeftijd?
W. Keller 3
Jan SmidVoordeel van leeftijd is dat je dat als belastingplichtige niet kan wijzigen en het makkelijk aan te tonen is. Dat voorkomt strategisch gedrag zoals belastingontwijking, en -afwenteling, etc. Vergelijk dat bv. met wel of niet thuiswonende student: dat kenmerk is afhankelijk van gedrag en is ook moeilijk aan te tonen.
Jan Smid 8
W. KellerW. Keller 3
Jan SmidJan Smid 8
W. Keller[Verwijderd]
Jan SmidJan Smid 8
[Verwijderd]Ludovica Van Oirschot 15
Jan SmidJan Smid 8
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Jan SmidW. Keller 3
Jan SmidVoorkomen en oplossen van schulden (bv. door de gemeentelijke schuldsanering) zou mijns inziens dan ook hoger op de politieke agenda moeten staan.
Daarnaast ontstaat armoede ook doordat mensen geen bijstand of toeslagen durven of kunnen aanvragen. Dat is ook opgelost met een (ongevraagd) basisinkomen voor iedereen.
Diny Pubben 9
W. Kellerwat vind jij ervan dat eenieder die 1 uur per week werkt niet meer meetelt als werkloos in de statistieken? De film I Daniel Blake over digitale oplichterij gezien? Oa de nuluren contracten misstanden waarvoor ik naar de rechter stapte. Dat misbruik moet verboden worden.
This was Ken Loach's brutal reply when a BBC reporter claimed everything is fine as unemployment is down.
https://pbs.twimg.com/media/DKuGZ9tWsAAPf97.jpg
Jij steekt in op het onderwijs maar enig idee hoe dat eruit ziet bij HBO verpleegkundigen en wat ze verdienen?
Meldde al een 'toeslagdode' in 2008 in de VG zorg.
Voor mij moet ICT anders, 'waarden gedreven', daar zit het probleem.
[Verwijderd]
W. KellerErnest Jacobs 6
Jan SmidJan Smid 8
Ernest JacobsEn nee, een auto is geen bezit maar een gebruiksvoorwerp dat al genoeg is belast.
[Verwijderd]
Jan SmidEen auto is geen eerste levensbehoefte m.i. Evenmin een koophuis van 2 ton, tenzij deze mensen in die spiraal naar beneden geraakt zijn tijdens of net na de crisis. Vooral ZZP-ers worstelen daar nog vaak mee.
thebluephantom 6
Jan SmidLudovica Van Oirschot 15
thebluephantomPersoonlijk lijkt het mij niet meer dan rechtvaardig dat alle inkomsten gelijk belast worden.
Ik heb zelf inkomsten uit arbeid en inkomsten uit vermogen. Mijn inkomsten uit arbeid worden gemiddeld voor 35-40% belast. Mijn inkomsten uit vermogen (waar ik niks voor hoef te doen) voor ca 15%. Leg eens uit waarom dat fair is?
thebluephantom 6
Ludovica Van OirschotChris Eikelboom 4
Het hebben van een (minimum) basisinkomen maakt alle overige regelingen en instanties overbodig. Want elke persoon zou hiervan moeten kunnen leven. Ik zie dit ook als een voordeel.
Behalve basinkomen zou een basiswoning ook interresant zijn. Een huis wat ruim voldoet aan alle wooneisen (inc duurzaamheid). Waarvan alleen de reeële bouwkosten (materiaal+uurloon) betaald wordt. Je betaald dan geen absurde grondprijzen, 'marktwerking' of rente. Je zou dan eigenaar kunnen worden van een betaalbare woning (€135.000) en niet opgezadeld worden met een (on)betaalbare hypotheekschuld waarvan de huis nooit overeenkomt met onderliggende waarde(bij instortende economie/euro).
W. Keller 3
Chris Eikelboom[Verwijderd]
W. KellerBart
[Verwijderd][Verwijderd]
BartBij het basisinkomen zoals hij dat hier uitlegt zijn die minibaantjes bedoeld voor de minima. M.a.w. het basisinkomen is geen goede zaak voor mensen met de laagste inkomens.
Ook niet voor gepensioneerden, want de AOW zal verdwijnen en dan hou ik zegge en schrijve 120 euro netto over aan pensioen.
Duitsland is geen goed voorbeeld. De armoede is dermate schrijnend dat ouderen uit vuilnisbakken staan te eten.
W. Keller 3
[Verwijderd]En vwb. de gepensioneerde heb ik aangegeven dat het basisinkomen evt. kan worden verhoogd vanaf 67 jaar (als onderdeel van de leeftijdsafhankelijkheid van het basisinkomen).
Ik heb niks gezegd over minibaantjes bedoeld voor de minima. Alleen het voorbeeld van huishoudelijk werk aangehaald omdat dat geen bijzondere kwalificaties vraagt.
Tenslotte, over begrippen als "minima" en m.n. "bestaansminimum" verwijs ik naar mijn reactie hieronder van 8u49.
Peter Urbanus 5
Chris EikelboomJacob-Jan
Martin van den Heuvel 1 11
Jacob-JanNEE NEE NEE, NOOIT VAN ZIJN LEVEN.
Waarom niet? Omdat drie kwart van onze staten generaal uit liberale politici bestaat en liberaal betekent: geen overheidsbemoeienis. Waarom denk je dat al die sociale voorzieningen uitgekleed dan wel afgeschaft worden? Om de staatsschuld af te lossen? Get real.
MaartenH 10
Martin van den Heuvel 1In ieder geval is het aan 'ons' om dat draagvlak te versterken en het idee salonfähig te krijgen.
Martin van den Heuvel 1 11
MaartenHPunt 2: hoe wou jij dat draagvlak versterken als 74 % van de bevolking op een partij stemt die het in meer dan 50 % van de wetsvoorstellen eens is met de VVD?
[Verwijderd]
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
[Verwijderd]Wat de bevolking eventueel zou kunnen doen, is uitzoeken wat de diverse partijen die vanaf 1980 in een of ander kabinet hebben gezeten, zoal hebben uitgevreten. www.rijnlandmodel.jouwweb.nl Dan zie je heel snel dat VVD, PvdA, D66, CDA en CU degenen zijn die alle ellende veroorzaakten. Dus niet meer op stemmen. Dan komt ongetwijfeld de PVV in een kabinet en is na 4 jaar duidelijk dat je die ook niet moet hebben.
Maar ja, de burgers van Nederland zijn zo verschrikkelijk moe van al dat "harde werken", dat ze geen puf meer hebben om eventjes wikipedia aan te zetten. Snoetboek en twitter, ja, nee, dat kan dan weer wél. En maar klagen, klagen, klagen over alle slechte dingen die "de regering" heeft veroorzaakt. Maar dat zij zelf die regering in het pluche hebben geholpen, dat zien ze niet.
Jan Smid 8
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Jan SmidEn daarbij ben ik oud genoeg om het me nog te herinneren hoe 2 jaar lang de lonen werden vastgezet (nee, niet die van de directeuren en ook niet die van de ministers) , de toegan tot de fysiotherapeut flink werd ingekort, het ziekenfonds werd afgeschaft, de LTS werd afgeschaft en al die andere liberale onzinbeslissingen. En ook weet ik nog wie Dries van Agt was en Ruudje Lubbers (tuut, tuut, tuut, met de groeten van Ruud). Wat die kabinetten allemaal hebben uitgevreten, is voor jou nieuw, maar voor mij een herinnering die weer wordt geactiveerd.
[Verwijderd]
MaartenHReactie van een van de websites over basisinkomen: https://basisinkomen.nl/denkt-de-sp-zo-sociale-zekerheid-en-het-basisinkomen/
MaartenH 10
[Verwijderd][Verwijderd]
MaartenHPaul is inmiddels zelf met pensioen gegaan en geen Kamerlid meer. Hoe deze fractie erover denkt? Geen idee.
Ik vind het een groot nadeel dat de SP behoorlijk conservatief is is bepaalde dingen. Zoals met zorg en met dit onderwerp. Jammer.
MaartenH 10
[Verwijderd]Heb Ulenbelt een tijd terug beluisterd (bij www.cafeweltschmerz.nl ?) en vond het waardeloos. Wat is zijn punt volgens jou?
Dat je basisinkomen 'wel goed moet doen' staat buiten kijf, open deur..
Ik ben wel SP fan, en ook met je eens dat ze soms akelig conservatief zijn. Misschien leent deze tijd zich minder voor ouderwetse tegenstellingen.... links - rechts, socialistisch - liberaal. Neemt niet weg dat sommige principes nog steeds staan als een huis. Alleen dat een dogmatische uitwerking niet meer op z'n plaats is.
[Verwijderd]
MaartenHIk denk dat Paul net als ik denk: geen gratis geld naar de mensen die al rijk zijn. Ik hanteer daarvoor 80.000 euro bruto per jaar. En dan voor lagere inkomens naar verhouding meer basisinkomen naarmate het jaarinkomen lager ligt.
Zomaar aan iedereen gaat mij te ver. Dus deels met Paul eens ja. Luister nog eens hier naar? Bregman wil echt iedereen een basisinkomen geven. Ik ben het hier niet mee eens.
https://www.youtube.com/watch?v=aIL_Y9g7Tg0
MaartenH 10
[Verwijderd]De essentie van basisinkomen is dat je niet meer gaat beoordelen wie teveel en wie te weinig heeft en wie dus een uitkering krijgt en of daar verplichtingen tegenover moeten staan.
Je regelt alles feitelijk via de belasting. Je begint met IEDEREEN genoeg geld te geven om van te leven - basis. Als je meer inkomen hebt dan die basis, ga je belasting betalen, meer naarmate je meer inkomen hebt. Dat leidt ertoe dat mensen die veel inkomen hebben dat basisinkomen weer terugbetalen via de belasting. Je gaat dus niet zeggen, "jij verdient teveel dus jij krijgt het niet" . IEDEREEN krijgt het en de rest is een kwestie van belasting betalen. De belasting moet ervoor zorgen dat er een eerlijke verdeling ontstaat die voor iedereen duidelijk is. Geen instanties die beoordelen of je wel of niet in aanmerking komt voor basisinkomen.
[Verwijderd]
MaartenHMaartenH 10
[Verwijderd][Verwijderd]
MaartenHHet moet goed gedaan worden, anders kan het wat mij betreft direct de vuilnisbak in. Dit idee hier kan me niet bekoren. Als het uitgewerkt wordt zodat minima er beter van worden misschien wel. Maar ik zie dat niet meer zitten.
marcel 7
Martin van den Heuvel 1Vlaktax in combinatie met versimpeling van toeslagen in hiervoor beschreven vorm zorgt ervoor dat de overheid fors kleiner kan worden. De natte droom van liberalen.
Denk dat vooral de 5e macht (de ambtenaren) dit niet ziet zitten.....
Martin van den Heuvel 1 11
marcelSociale voorzieningen = overheidsinmenging.
Kleine(re) overheid = het tegenovergestelde.
Die sociale voorzieningen zijn er in zovele gedaanten, omdat de liberale partijen nog lang niet klaar zijn. Behalve als de VVD in de regering zit, gaat het zo langzaam, dat de burgers er aan wennen en niet in de gaten hebben wat er werkelijk gebeurt.
Als je eens gewoon gaat lezen, en niet te bang zijn voor teksten die langer dan een sms zijn. www.rijnlandmodel.jouwweb.nl
Ik heb "das kapitaal" gelezen: 600 pagina's. Dan kun jij deze paar pagina's ook wel even tot je nemen, of niet?
Ludovica Van Oirschot 15
Jacob-Jan[Verwijderd]
Ludovica Van Oirschothttps://basisinkomen.nl/
http://basisinkomen.nu/
https://basisinkomen2018.nl/
Ludovica Van Oirschot 15
[Verwijderd][Verwijderd]
Ludovica Van OirschotDe proeven in Canada en Angola bv lieten zien hoe het kon werken en dat was in beide gevallen juist heel positief.
Waar zit jij mee, dat je zo voorzichtig bent?
Ludovica Van Oirschot 15
[Verwijderd]1. De meeste praktische voorstellen voor een basisinkomen komen er op neer dat een basisinkomen uitkomt op een bedrag dat lager is dan het huidige bestaansminimum. Dat hoeft niet per se zo te zijn maar zoals ik zeg: hier komt het meestal wel op neer. Ik wil niet in een land leven (en liefst ook niet in een wereld) waar andere mensen onder het bestaansminimum moeten leven.
2. Ook mensen die genoeg inkomen en/of vermogen hebben, krijgen een basisinkomen. Dus vergeleken met nu is het in de praktijk feitelijk een overheveling van arm naar rijk. Wat mij betreft is dat de verkeerde kant op. De voorstellen in dit artikel vallen wat mij betreft overduidelijk in deze categorie. Door selectief wat koopkrachtcijfers te presenteren lijkt het heel redelijk maar het komt echt neer op een omgekeerd Robin Hood effect: gezinnen in de bijstand leveren in om alle anderen een extraatje te geven. En hoe meer je verdient, hoe meer je profiteert van dit voorstel.
3. Werken is niet alleen een kostwinning. Het is ook een manier om mee te doen. Zelf je inkomen verdienen geeft een gevoel van trots. Met een basisinkomen zeg je feitelijk tegen een groep mensen: we hebben jullie niet nodig, je bent overbodig, ga maar je tenen tellen. Dat vind ik niet prettig. Ik wil liever zoeken naar mogelijkheden om iedereen te laten meedoen.
4. Ik zie wel dat door voortschrijdende automatisering/robotisering veel huidig werk zal verdwijnen. Misschien moeten we dan denken aan een soort basisdividend op maatschappelijk en cultureel kapitaal dat iedereen vanaf de geboorte krijgt. Dat lijkt wel op een basisinkomen maar zou dan betaald moeten worden uit het gebruik van productiemiddelen. Daarin opgesloten zit namelijk de kennis en ervaring die we als mensheid in duizenden jaren samen hebben ontwikkeld. Het is dan een overheveling van kapitaal naar arbeid, in plaats van een gift van de ene arbeider naar de andere via de overheid.
[Verwijderd]
Ludovica Van Oirschot[Verwijderd]
Ludovica Van Oirschottom43
We leven nu juist in een maatschappij waarin ouders gedwongen worden om allebei te werken, wanneer ze althans met hun kinderen daarin een beetje mee willen en kunnen doen...
Blijven de uitkomsten net zo overtuigend. wanneer de berekening voor die grotere groep wordt gemaakt?
Overigens een interessant idee, ook met de hogere schijf na 2x modaal.
Verminderde kosten en een belasting op bezit (boven een bepaalde grens) zal het geheel waarschijnlijk wel kunnen financieren.
W. Keller 3
tom43Maar als ik uitga van een tweeverdienersgezin dat samen 2850 (dus modaal) bruto verdient doordat een partner minimumloon (1565 e/m) verdient met 40u en de ander een bruto loon van 1285 e/m met 20u, dan krijgt mijn modelgezin netto 870 meer dan wanneer beide partners geen werk hebben en het dus een bijstand gezin (met 2120 netto) is.
Dus als vanuit de bijstand beide partners gaan werken houden ze daar ieder ruim 400 e/m netto (=870/2) meer aan over dan in de bijstand. Dat is niet erg verschillend van het éénverdieners effect in mijn artikel (dat was ca. 300 e/m netto meer). Ook hier is dus sprake van een armoedeval tot en met modaal.
[Verwijderd]
tom43Ludovica Van Oirschot 15
tom43Waarom doet hij dit zo, vraag ik me af?
MaartenH 10
Ik denk dat dit zeker bijdraagt om basisinkomen te ontdoen van een aura dat het niet realistisch en onbetaalbaar is. Onbetaalbaar is sowieso onzin, want het draait allemaal om herverdeling van inkomen, het kost geen geld vanuit het geheel gezien. Het levert eerder geld op doordat een inefficiënt systeem overbodig wordt.
paulus 6
Echter dat zal nooit van de grond komen omdat hier een (politiek) breed gedragen mentaliteitsverandering en draagvlak aan ten grondslag zal moeten liggen.
Elk experiment met een basisinkomen wordt tot nu toe vanuit de politiek(e achterban) heel bewust de kop ingedrukt, je moet je dus afvragen, waarom die angst?
In de epigenetica van de mens ligt het werken besloten, vroeger gebogen ruggen en zweet, nu (lange) kantooruren.
De maatschappij wordt heel bewust aangepast op de economische ontwikkelingen middels flexwerken, ZZP, payroll constructies etc.
Dat moet volgens de overheid allemaal wel kunnen en wordt gestimuleerd, maar voor het vervolg hierop als men between jobs komt, of te oud wordt (nu al boven de 45) heeft men vanuit de politiek onvoldoende creativiteit betoond om deze problemen te benoemen te onderkennen en op te lossen.
Hier is sprake van onafgemaakt en geen eenduidig beleid, waardoor mensen in de problemen komen.
Hieruit blijkt dat alleen werkende mensen voor de overheid interessant zijn.
Dit is echter een misvatting aangezien er een verandering gaande is die zijn weerga niet kent en steeds sneller zal verlopen.
Oude beroepen zullen vervallen, leerlingen op scholen leren nu voor beroepen die bij hun afstuderen niet meer (in die vorm) bestaan.
De vergrijzing komt eraan, werkgevers willen van ouderen af, politiek wil 67 en langer ?????
Iemand die 45 of ouder is komt niet meer aan de bak, en zo ja dan extreem gedemoteerd dus voor een veel lager salaris zonder voorzienigen.
W. Keller 3
paulus 6Ook is het inderdaad mogelijk een oplossing voor de komende robotisering. Als bv. over tien jaar auto’s autonoom zijn geworden staan vele chauffeursbanen op het spel.
Hetzelfde geldt voor de gevolgen van digitale platforms als Facebook, Google, Airbnb, Uber, etc. waar de winner-takes-all effecten de werkgelegenheid bedreigen.
Daarom ben ik ook voor een “Steve Jobs belasting“ van 50% over alle erfenissen boven 1 miljoen (en 0% daaronder). Maar dat terzijde.
Jan Smid 8
W. KellerRobelia 8
Jan SmidDelen maakt iedereen rijker. Behalve de rijken. Die zien rijkdom als een verdienste.
Ricardo Tetteroo 3
Jan SmidMaak er een uitgetelde belastingclaim van en iedereen is voor.
Anton Van de Haar 8
Jan Smid[Verwijderd]
Jan Smid[Verwijderd]
Jan SmidArjan 7
W. KellerRegelmatig lezen we dat belasting op erfenissen onterecht is, omdat het al een keer belast is. In mijn ogen een vreemd argument. De belastingdienst zegt ook niet tegen bedrijven dat zij geen belasting hoeven af te dragen omdat hun klanten al eerder belast zijn.
Gedurende het leven houden wij het inkomen en het vermogen van kind en ouders gescheiden en is het geen 1 entiteit. We hoeven daarom inkomen en vermogen niet op te tellen en dat betekent belastingvoordeel. Maar op het moment dat ouders komen te overlijden komt het argument dat er al belasting over is betaald door de ouders, en daarom moeten we dat niet belasten. Welke belastingexpert kan die redenatie volgen?
Als wij erfenissen niet willen belasten omdat er al belasting over is betaald, dan graag ook gedurende het leven die inkomens en vermogens als 1 entiteit behandelen en daar belasting over heffen. Ik durf te wedden dat de meeste mensen dan akkoord gaan met de huidige belastingen over erfenissen.
marcel 7
W. KellerPeter Urbanus 5
paulus 6[Verwijderd]
Peter UrbanusIk zit zelf met de component: 700 euro basisinkomen. Dat is 90 euro boven mijn huur. Hoe kom ik rond als ik niet meer kan werken? In zo'n geval helpt een krantenwijk niet meer.
Met een AOW en een klein pensioen heb je nu echt hulp nodig van Huur- en Zorgtoeslag (als je geen kinderen [meer] hebt).
Verder vind ik het niet nodig dat mensen met een inkomen boven 80.000 euro ook een basisinkomen krijgen bovenop hun rijkelijke verdiensten.
MaartenH 10
[Verwijderd]Maar uitwerking is momenteel niet heel relevant, geaccepteerd krijgen van het concept wel.
Ludovica Van Oirschot 15
MaartenH[Verwijderd]
MaartenHAls je een concept geaccepteerd wilt zien, dan moet dat m.i. behoorlijk uitgewerkt zijn. Niet helemaal dicht getimmerd, maar toch rekening houdend met mensen die het nu al niet zelfstandig redden om welke reden dan ook?
thebluephantom 6
[Verwijderd][Verwijderd]
thebluephantomthebluephantom 6
[Verwijderd][Verwijderd]
thebluephantomthebluephantom 6
[Verwijderd]Berend Pijlman 13
Met een basisinkomen en vlaktaks is het niet meer mogelijk om bepaald gedrag te stimuleren of om bepaalde groepen in een zwakke positie extra bij te staan. Terwijl het niet heel moeilijk te voorspellen is dat er schrijnende gevallen gaan optreden.
Neem een alleenstaande arbeidsongeschikte ouder met twee minder valide kinderen. Netto inkomen 800 euro. Vanwege de minder valide kinderen is een aangepaste woning nodig met een huur van tenminste 600 euro. Dan nog zorgkosten, energie, boodschappen, verzekeringen, kleding, etc. En dat lukt niet. Is onwenselijk en politiek niet te verkopen. Dus komen er weer regelingen.
W. Keller 3
Berend PijlmanJan Smid 8
W. Keller""Als je in Nederland meer gaat verdienen, is de kans groot dat je er netto op achteruit gaat. Gastauteur Wouter Keller heeft de oplossing voor dat hardnekkige onrecht: weg met de bijstand, de huurtoeslag, de zorgtoeslag, de sollicitatieplicht en inkomensafhankelijke heffingskortingen. Een basisinkomen en een vlaktaks is alles wat we nodig hebben. ""
Berend Pijlman 13
W. KellerAls ik het even analyseer zijn de basale kosten voor een regulier gezin van twee ouders met twee kinderen €2100. Dat is namelijk de hoogte van het netto bijstandsinkomen zoals in het artikel gesteld. Voordat er bruto substantieel meer wordt verdiend dan die basis ben je al voorbij het modale inkomen. Ik concludeer: de lonen liggen te laag ten opzichte van de vaste kosten. Of andersom de vaste kosten zijn te hoog voor de lonen.
Tel daarbij op dat een steeds groter portie van de belastinginkomsten komt uit inkomstenbelasting en je hebt een groot probleem. Tot en met modaal inkomen kan er eigenlijk geen belasting worden geheven als werken beloond moet worden. Sterker er moet ook nog geld worden opgebracht voor het basisinkomen dat effectief geld kost tot aan het modaal inkomen.
Komt er op neer dat door de jarenlange focus op grote bedrijven de normale werknemers de dupe zijn. Zo bieden bedrijven wel werk maar geen hoger inkomen dan door de staat gegarandeerd. Betalen grote bedrijven steeds minder belasting. En daarnaast investeren bedrijven in automatisering omdat kapitaal ook nauwelijks wordt belast. Dat legt een bom onder de verzorgingsstaat.
Dan stimuleert de politiek ook nog eens actief een vastgoedbubbel. Hierdoor zijn de woonlasten enorm hoog zeker voor huurders en dan vooral als je net geen huursubsidie krijgt of zelfs niet in aanmerking komt voor een sociale huurwoning.
Dus waar zit de ruimte voor je voorstel? Word concreet! Zeg gewoon dat de HRA weg moet. Dat woonsubsidie inkomensafhankelijk moet worden. Waar zit er verder nog ruimte zonder dat dit ten koste gaat van sociaal economisch zwakke groepen?
Ludovica Van Oirschot 15
Berend PijlmanAnton Van de Haar 8
Berend PijlmanLudovica Van Oirschot 15
W. KellerArjan 7
Berend Pijlmanjp rebel 2
Duizenden goed verdienende klerken raken hun emplooi kwijt.
W. Keller 3
jp rebelMaar ook nu geldt boven 2x modaal alleen het 52% (marginale) belastingtarief dus amper meer dan mijn 50%.
Een basisinkomen is juist ook geschikt voor die werkloze klerken. Zie hierboven mijn reactie op automatisering en robotisering.
[Verwijderd]
jp rebelW. Keller 3
[Verwijderd]En iedereen mag dus ook bijverdienen naast het basisinkomen. Voor mensen die echt niet kunnen werken zullen er vast wel regelingen komen, maar dat gaat mijn voorbeeld te buiten. Details laat ik aan de politici over.
[Verwijderd]
W. KellerIk leg dit even voor: https://basisinkomen2018.nl/basisinkomen-toelichting/
Klinkt fantastisch, en het zou een oplossing kunnen zijn. Ik ben pro basisinkomen, maar als de rijkste mensen het ook krijgen weer niet. Wie het niet nodig heeft hoeft van mij geen extra geld te krijgen. Ze zijn al rijk geworden omdat ze de kansen daarvoor kregen van politici.
Ik begin dan ook te twijfelen of het een goed idee is. Uw idee lijkt me minder, omdat het de echte minima en de mensen die niet meer kunnen werken niet bepaald helpt. Maar u geeft wel geld aan de mensen die nu al niet meer weten wat ze ermee moeten.
Voor mij is een basisinkomen alleen een goed idee als het stopt bij een bepaald bruto jaarinkomen. Ik heb 16 jaar in de bijstand moeten doorbrengen en ben tegen de krankzinnige eisen aangelopen die door die fijne politici van u tot onderdrukkende wetgeving gemaakt zijn. Gisteravond luisterde ik naar Nieuwsuur. https://npo.nl/nieuwsuur/29-09-2017/VPWON_1273369
Kijk en luister naar Tjeenk Willink.
Om ongeveer 13 minuten 40 sek.
Gerben Gerrits 7
hans van rheenen 7
Gerben GerritsInmiddels zijn er wèl al staten die het basisinkomen uitproberen. Met eventuele positieve resultaten is het met brainstormen afgelopen en kan in Nederland het principe en de resultaten niet meer weggepraat worden. Het basisinkomen wordt momenteel zèlfs wettelijk verboden en de enige initiatieven die er momenteel zijn, zijn van private oorsprong.
[Verwijderd]
Gerben GerritsArjan 7
Maar helaas, met vrijheid kun je de mondjes van je kinderen niet voeden.
Ik geloof dan ook niet dat de meeste mensen die in de bijstand zitten deze forse terugval in ruil voor vrijheid willen maken.
Maar misschien is er een alternatief:
- een laag basisinkomen met vrijheid (geen sollicitatieplicht).
- een hoger basisinkomen zonder vrijheid (sollicatieplicht)
Zo kan je tegemoet komen aan de wensen binnen deze groep die leven op bijstandsniveau. Minder inkomen en meer vrijheid voor de kunstenaar, en meer inkomen en minder vrijheid voor het gezin met hogere uitgaven.
Voor de rest eens met de schrijver, dat werken voor lagere inkomens meer lonend moet zijn.
Roy Blokvoort
ArjanArjan 7
Roy BlokvoortDaarnaast vind ik de term bureaucratie ongelukkig, omdat dit impliceert dat het ineffectief is. Daar zou best sprake van kunnen zijn, maar dat moet eerst maar aangetoond worden. Onze overheid voert de taken uit zoals het haar opgedragen is, en dat is obv democratische besluitvorming en dat brengt kosten met zich mee. In beginsel is het wel effectief. Binnen dat mandaat zal er vast effectiever kunnen worden gewerkt, maar helaas wordt bureaucratie ook wel vaak als loze kreet gebruikt. Critici moeten dan met concrete punten komen, anders is het niet oplossingsgericht.
[Verwijderd]
Roy Blokvoort[Verwijderd]
ArjanAls mensen gaan werken hoeven dat niet kleine baantjes te zijn. Het kunnen goed betaalde banen zijn.
Sollicitatieplicht werkt niet. Ook niet meer aan beginnen dan. Het is momenteel ook al een bezigheidstherapie, maar dan gedwongen.
Peter Urbanus 5
ArjanDoor losse opdrachten, die werden verrekend met mijn uitkering, kon ik me er aan ontsnappen. Uiteindelijk ging ik met vallen en opstaan als zelfstandige verder.
Jitze Jongsma 11
Dit gaat m.i. politiek nooit werken. Vervolgens zal men dit met toeslagen etc. willen/moeten repareren. En voor je het weet heb je het oorspronkelijke beeld -met armoedeval- weer terug.
Die armoedeval is m.i. namelijk het directe gevolg van een, in het verleden gemaakte expliciete keus, dat het minimum bestaansniveau vrij hoog ligt. Zeg maar, bijna op het niveau van iemand die een redelijke baan heeft. Om dit te bereiken zijn sturende maatregelen (toeslagen) nodig. Het gevolg is dat wanneer je meer gaat verdienen deze toeslagen wegvallen en je er dus niets op vooruit gaat. Een meerderheid van de bevolking vond altijd dat deze aanpak de juiste was.
Nog een andere vraag. Hoe voorkom je dat velen opteren voor het basisinkomen en vervolgens zwart gaan werken?
MaartenH 10
Jitze JongsmaLudovica Van Oirschot 15
Jitze JongsmaTedje van Asseldonk, IEZ 9
Jitze JongsmaIs het niet andersom, nl. het gevolg van de keus om ruim de helft van de mensen (zo begrijp ik van de auteur) niet meer te betalen dan circa het bestaansminimum, en de welvaartsgroei, voor zover die er is, in de handen van een kleine groep te stoppen? Dat minimum is de afgelopen 40 jaar flink afgeslankt, voor zowel werkenden als niet-werkenden; in vergelijking met de dagelijkse kosten voor het levensonderhoud. En dank zij globalisering is het eind van de afslanking nog steeds niet in zicht.
Roy Blokvoort
Belastingschijven creëren immers geen armoedeval. Dat komt door de inkomensafhankelijke premies.
W. Keller 3
Roy BlokvoortAls er geen buitenland was zou je de vlaktax zelfs via de btw heffing kunnen laten lopen en dan heb je geen inkomstenbelasting meer nodig.
Alleen als je een tweede belastingschijf invoert (bv. voor de hoogste 5 of 10% van de inkomens) wordt het voor die kleine groep iets complexer.
De armoedeval nu is het gevolg van inkomensafhankelijke belastingen, premies, toeslagen en heffingskortingen. Om je een indruk te geven van de complexiteit van de huidige regelingen, geef ik hier het lijstje van de belangrijkste inkomensafhankelijke regelingen zijn (zie werkzorgberekenaar):
- inkomstenbelasting
- premies sociale verzekering
- algemene heffingskorting
- arbeidskorting
- combinatiekorting
- huurtoeslag
- zorgtoeslag
- kinderbijslag
- kindgebondenbudget
- kinderopvangtoeslag
Bedenk ook dat je voor bv. een aanvraag bijstand een formulier van pakweg 20 pagina's moet invullen plus vele bewijsstukken. En daar bovenop komen nog de aanvragen van de afzonderlijke toeslagen etc.
Toen ik (als voorzitter van de Cie. Keller) in 2005 de staatssecretaris vroeg om het bijstandsformulier in te vullen, schrok hij zich rot. Je zou alle aankomende parlementariërs en kabinetsleden moeten verplichten voor indiensttreding alle formulieren voor bijstand, toeslagen, etc. in te vullen. Dan hadden we nu een ander systeem.
Arjan 7
W. KellerWaar komt het idee vandaan dat mensen die in de bijstand zitten financieel nadeel willen ondervinden ter compensatie van minder ingewikkelde processen?
[Verwijderd]
ArjanLudovica Van Oirschot 15
[Verwijderd]Het voorstel in dit artikel komt er simpelweg op neer dat mensen die nu in de bijstand zitten worden gekort om iedereen daarboven meer te geven. En wel: hoe meer je erboven zit, hoe meer je erop vooruit gaat.
[Verwijderd]
Ludovica Van OirschotArjan 7
[Verwijderd]Maar je moet niet binnen een stelsel van basisinkomen werken en niet-werken vergelijken, je moet het vergelijken met het huidige stelsel.
Zoals ik al eerder aangaf, hangt het helemaal van de invulling af of er sprake is van een voordeel voor de niet-werkenden vergeleken met het huidige stelsel. We moeten niet dromen van een stelsel waar we denken dat hogere inkomens dat allemaal willen financieren. Daar is geen politiek draagvlak voor, zie ook de nieuwe belastingvoorstellen waar de nieuwe coalitie waarschijnlijk mee gaat komen. We zien ook regelmatig in de brainstormsessies over het basisinkomen dat men een groot gedeelte wil financieren via hogere belastingen op consumptie. Wat betekent dat je boodschappen duurder worden.
Er kan geen belofte worden gemaakt aan niet-werkenden of mensen met lage inkomens dat zij met een basisinkomen beter af zijn, omdat het helemaal afhangt van de invulling. En de invulling hangt met name af van het politieke draagvlak.
Het resultaat kan dan ook zijn, dat mensen met een bijstandsuitkering die niet werken er flink op achteruit gaan, en dat mensen via werk veel ipv weinig hoeven aan te vullen. En dat werk moet ook maar beschikbaar zijn.
Hank.Rearden. 1
Arjan[Verwijderd]
W. KellerDestijds bleek ook al dat de uitvinders van het inburgeringsexamen het zelf niet foutloos konden invullen. Aanvraag formulieren voor Bijstand zou verplichte kost meten zijn, evenals een eerste gesprek met een SZW medewerkster/er. Plus de erbij behorende dwang je dociel op te stellen, want anders...
Matthijs 11
W. KellerDe complexiteit zit hem volgens mij niet in de tarieven maar in alle kortingen/aftrekposten die je noemt en daarmee het berekenen van het totale/uiteindelijke belastbaar inkomen.
Heb je eenmaal het belastbaar inkomen, dan is het berekenen van de belasting op basis van een of meer tarieven een kwestie van een simpel rekensommetje. Dat doet het aangifte programma met één muisklik in een duizendste van een seconde. Of je nu één tarief of tien tarieven hanteert maakt voor een computer echt niet uit.
Dus stel je belastbaar inkomen is 50.000 euro, dan is de berekening bij een vlaktaks:
40% x 50.000 = 20.000
Bij twee tarieven:
20% x 20.000 + 50% x 30.000 = 4000 + 15000 = 19.000
etc
Dus in welk opzicht wordt het makkelijker?
Hank.Rearden. 1
MatthijsJan Smid 8
W. KellerWat u vergeet hoe al die toeslagen tot stand zijn gekomen. Neem de arbeidsparticipatie van de vrouw als voorbeeld. De vrouw moest werken want dat maakte haar zelfstandiger mede door het verdwijnen van de dubbele vrijstelling als enkel de man werkte. Je kreeg gelijk de vraag: wie zorgt er voor de kinderen en wie betaalt dat? En toen kregen we het kinderopvangcircus met de gehele toeslagcarrousel er om heen.
Ludovica Van Oirschot 15
W. Keller[Verwijderd]
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
[Verwijderd]Ik bedoel: in het huidige systeem zijn het niet de verschillende tarieven, maar de toeslagen die het ingewikkeld maken.
Ricardo Tetteroo 3
W. KellerAls we niet meer zouden belasten over een driejaarlijks-inkomen maar over een maandinkomen dan zou dat nu al veel transparantie opleveren.
b_nagtzaam
Ook in deze context lopen de VS in negatieve zin op ons voor. De interactieve grafiek (van o.a. Piketty) in dit artikel is veelzeggend: https://www.nytimes.com/interactive/2017/08/07/opinion/leonhardt-income-inequality.html?
De overheid moet sowieso kleiner en efficiënter; het afschaffen van Belastingdienst Toeslagen is een eerste goede stap. Daarnaast ben ik ook voorstander van een verschuiving naar meer (progressieve) belasting op vermogen en minder op arbeid (IB) en toegevoegde waarde (btw). Daarmee stimuleren we ook de economische participatie van de jonge moeder die niet gaat werken omdat het nettoloon niet opweegt tegen de toeslag voor kinderopvang of de ZZP'er die te beperkt wordt geprikkeld voor het nemen van risico's.
W. Keller 3
b_nagtzaamMn. voor de US is de zgn. "Steve Jobs erfbelasting" (50% erftax op erfenissen boven 1 miljoen en 0% daaronder) erg interessant. Want dat heeft minimale invloed op de arbeidsinzet tijdens het leven in tegenstelling tot een hoge inkomstenbelasting.
En waarom moeten de kinderen van bv. Steve Jobs miljarden krijgen? Zie ook de "Giving Pledge" van Bill Gates, Warren Buffett en vele andere miljardairs. Zelfde idee.
Hank.Rearden. 1
b_nagtzaamMaartenH 10
Voor mensen die echt niks kunnen (arbeidsongeschikt), kun je een basis-arbeidsongeschiktheidsuitkering/aanvulling instellen.
Arjan 7
MaartenHHet is een typisch argument die vaak door werkgevers wordt gebruikt, met als gevolg een rat race naar lagere lonen, waarbij het resultaat niet is dat werkgelegenheid toeneemt, maar wel de winsten.
MaartenH 10
ArjanArjan 7
MaartenHMaartenH 10
ArjanArjan 7
MaartenHMaartenH 10
Arjan[Verwijderd]
MaartenHW. Keller 3
MaartenHDan verdien je dus ca. 1600 euro bruto per maand of 800 euro netto bij een vlaktax van 50%. Samen met een basisinkomen van 700 euro is dat dus 1500 euro netto per maand. Dat is wit en per persoon. En dan hou je nog 4 dagen per week voor kinderen of hobbies over.
Arjan 7
W. KellerDit soort effecten laten zich moeilijk voorspellen.
[Verwijderd]
W. KellerLudovica Van Oirschot 15
W. Keller