Oerkapitalist lost Obama's olieprobleem op

2 Connecties

Personen

Barack Obama

Werkvelden

Olie
0 Bijdragen

Obama moet T. Boone Pickens tot energie tsaar bombarderen vindt FTM columnist Jacob Gelt Dekker.

John Hofmeister, voormalig president directeur van Royal Shell en T.Boone Pickens, corporate raider en legendarische Texaanse olieboer zijn het eens over de toekomst van de oliemarkten. Als er geen regulering komt door de overheden, zullen de energiemarkten de economie verscheuren. De vraag blijft stijgen terwijl het aanbod aan nieuwe voorraden min of meer constant blijft en eindig is. In de nabije toekomst raken voorraden op en is een conflict onvermijdelijk.

Limits to Growth?
Groeiverwachtingen hebben sinds de Limits to Growth (1972) van Meadows, Meadows, Behrens en Randers in opdracht van de Club of Rome, de gemoederen bezig gehouden. Bevolkingen zouden exponentieel groeien terwijl natuurlijke bronnen op zijn best zich lineair en eindig zouden vermeerderen. Thomas Malthus had in een "Essay on the Principle of Population", daarvoor de grondgedachte al in 1798 ontwikkelt.

De Flower Power kinderen van de jaren '70 wisten het heel zeker, de wereldbevolking zou binnen twintig jaar sterven van een gebrek aan voedsel en energie. Nu, veertig jaar later, lijkt het er bepaald niet op. Wereldwijd is er een overschot aan voedsel en nog nooit in de geschiedenis van de mensheid hebben zoveel mensen deelgenomen aan de welvaart. Wel is de olieprijs per vat van US $ 12 naar US $ 100 gegaan, maar dat zou vooral danken zijn aan speculatie. In ieder geval heeft het de productie van auto's in de wereld nauwelijks afgeremd.

Grafiek 1: Prijs van een vat Brent olie in dollars

Olie-experts schijnen hun licht
Hofmeister voorziet binnen vijf jaar een wereld waarin de VS geen olie meer koopt van OPEC maar uit eigen voorraad put. In 2010 gebruikte de VS 19 miljoen vaten per dag, waarvan het 9,2 miljoen vaten importeerde uit de OPEC landen. Vijf miljoen vaten per dag kan de VShalen uit CNG / LNG (Compressed en Liquid Natural gas), drie miljoen vaten uit methanol (gas, steenkool en biogas) en de rest kan komen van zuiniger auto's. Aanboren van horizontale oliebronnen en hydraulisch fracturen revolutioneerden de winning de laatste jaren in de VS en Canada. De voorraden lijken oneindig, maar in ieder geval zeker goed voor 150-200 jaar.
 
Hofmeister heeft het Europese model van aardgas voor ogen, dat al in de jaren '70 op grote schaal werd ingevoerd. De infrastructuur van aardgasleidingen wordt nu in verhoogd tempo aangelegd in de VS, maar de autorijder moet nog wel wennen aan het idee.
Hofmeister meent ook dat het Amerikaanse volk zich niet kan verlaten op de oliegiganten, die immers als eerste het belang van hun aandeelhouders voor ogen hebben. Hij strijdt voor een soort Federal Energy Reserve, zoals nu de Federal Reserve de geldstromen en hoeveelheden regelt.
 
T. Boone Pickens 
Hoe onverwacht het ook moge klinken oerkapitalist van de oude stempel T.Boone Pickens gaat nog scherper door de bocht. Hij meent dat de Federale overheid nu direct moet ingrijpen en de leiding moet nemen over de aanleg van het nieuwe distributienetwerk en alle olie- en gaswinning. Het scheelt de VS direct US $ 1 triljoen per jaar en daarmee zouden alle handelsbalansproblemen en lange termijn staatsschulden in een klap zijn opgelost.
 
Obama heeft er wel oren naar, maar draalt nog steeds in zijn idealistische dromenland van energie uit spiegeltjes en molentjes. Zijn half miljard dollar subsidie naar zonnepanelen fabriek Solyndra in 2009 liep uit op een faillissement en dat was helaas niet het enige project. De spiegels werken prima overdag, maar opslag van elektriciteit en vervoer 's nachts maakt het eindproduct veel te kostbaar. Zonne-energie kan bij lange na niet concurreren met fossiele energie in de VS. 
 
Olie met Obama
Nu mogen wij in Europa de benzine in de VS nog spotgoedkoop vinden (ongeveer 85 Eurocent per liter), maar de middenstand in de VS klaagt steen en been over de hoge benzineprijs. Het wordt met de dag een zwaarder argument in de verkiezingsstrijd. Obama probeerde de schuld te geven aan de speculanten die op een minimale marge speculeren met grote hoeveelheden. Volgens de president wordt ruim 20% van het dagelijkse marktvolume gebruikt voor speculatie. Hij kondigde aan om bestaande regelgeving strenger toe te passen; speculanten zullen voortaan meer geld op tafel moeten leggen dan de huidige minimale marge.
 
De markt knipperde er geen seconde met de ogen van en speculeerde vrolijk door. De Obama maatregelen zijn dus tot op heden te zwak, te halfslachtig en te benepen om ook maar enig effect te hebben.
 
Maar in een verkiezingsjaar is nu eenmaal alles mogelijk. Het zou niet zo'n slechte zet zijn voor de zachte vriendelijke en meevoelende Obama om T.Boone Pickens te bombarderen tot zijn energy tsaar. John Hofmeister zal hem met alle liefde bijstaan.