De Pijplijn van 2011

Ondanks alle wereldwijde ellende ziet de toekomst voor de IPO-markt er volgens Jan Dwarshuis florissant uit

De Amerikaanse telecomoperator AT&T heeft beleggers van de week het zetje gegeven dat ze nodig hadden. Het koopt het Amerikaanse onderdeel van het Duitse T-Mobile voor zo’n slordige 39 miljard dollar. De megadeal is een van de grootste overnames sinds het uitbreken van de financiële crisis. Maar wat zit er eigenlijk nog meer in de pijplijn?

Ik zal u niet vermoeien met alle details van de opmerkelijke telecomtransactie die alle zorgen over de aanhoudende financiële crisis naar de achtergrond doet verschuiven. Ondanks alle problemen waar de wereldeconomie mee kampt ziet de toekomst er voor de aandelenmarkt positief uit. Het is niet voor niets dat ik daar vorige week al bewust op inspeelde.

Herstel
Aandelenbeleggers zijn angsthazen en wars van risico’s zoals u wellicht weet. Dat ben ik ook. De alsmaar verder ontsporende olieprijs, de zorgen om inflatie, de aanhoudende economische problemen in een aantal Europese landen en de gevolgen van de aardbeving in Japan zorgen voor onzekerheid. En daar houdt mijn bloedgroep niet van.

Maar het voortdurende aansterkende economische herstel, zorgt voor betere bedrijfsresultaten en dito balansen, vergist u zich vooral niet. En uitgerekend dat creëert mogelijkheden om weer te gaan investeren. De markt voor fusies en overnames trekt daardoor ook weer verder aan met als ultiem bewijs de daadkrachtige aankoop van AT&T. De heren zitten bovenop de bok en geven “mega-merger-Monday” extra glans.

Booming IPO-markt

Maar het rommelt meer op de internationale financiële markten en daarmee wordt de pijplijn van de IPO’s langzaam maar zeker gevuld. Wat dacht u bijvoorbeeld van Google dat een paar maanden geleden geprobeerd heeft Groupon.com in te lijven naar verluid voor circa 6 miljard dollar. Maar Groupon verwees Google naar het gat van de deur en gaat via een IPO publiek.

Sommige lieden becijferen de huidige waarde van Groupon op zo’n 25 miljard dollar. Of dit nu wel of niet terecht is, doet er even niet toe. Vast staat dat de fantasie bij beleggers weer terug is, en dat is een groot pluspunt om de koersen nog even wat verder op te jagen.
Vast staat dat de markt voor IPO’s “booming” is. Was 2010 op dit gebied al verassend sterk, onze verwachting is dat 2011 ook een uitstekend jaar voor beursintroducties zal blijken te zijn. En om u een idee te geven welke grote namen er allemaal in de pijplijn zitten dit jaar kunt u hier de indrukwekkende opsomming bekijken van de 17 belangrijkste IPO’s die in de VS het levenslicht zullen zien.


Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en Follow the Money: Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen.

Uw reactie is welkom via Dwarshuis@Columbeurs.nl