© CC0 (Publiek domein)

De polderglamour van illegaal geïmporteerde pomeriaan-pups

Wat hebben voetballers Frank de Boer, Alexander Büttner en realityster Barbie gemeen? Ze kochten alle drie een illegaal geïmporteerde pomeriaan-pup uit Rusland via Pomeranian the Real One. Voetbalvrouw Melisa Schaufeli trad daarbij op als tussenpersoon. Ook hier gaat het om zieke en te vroeg geïmporteerde hondjes en wordt er volop gerommeld met stamboom-papieren en chipnummers.

‘Samantha is aangekomen om haar nieuwe hondje op te halen!’ De olijke stem van de commentator poogt de treurige winkelstraat in Brummen tevergeefs op te fleuren. We zien realityster Samantha de Jong — beter bekend als Barbie — uitstappen voor een wel heel bijzondere ‘huiselijke omgeving’: tattoo- en piercingshop The Mix. 

‘Het haar wordt nog langer hè,’ zegt een vrouwenstem op de achtergrond. Samantha tilt de pup op en er wordt druk gediscussieerd over een naam: ‘Lien. We noemen ’m Bella, hoor.’ ‘Nee, doe dan wat anders: Coco of zo,’ antwoordt dochtertje Lien. ‘Prada!’ roept dochter Angelina. Iedereen heeft al een chihuahua, dus Samantha is verguld met haar ‘pomperiaan… of pomeriaan, of hoe dat ding ook heet. Het is een, eh, een klein beertje in ieder geval.’

Samantha heeft haar pup gehaald bij Pomeranian The Real One. Ze is niet de enige: ook voetballers Alexander Büttner en Andy van der Meijde poseren op het Instagram-account van deze handelaar. Het Facebook-profiel verraadt een florerende business: in het eerste kwartaal van 2016 worden (soms via verschillende accounts) ruim twintig pups aangeboden.

Ondanks negatieve Facebook-reacties over haar keuze voor Pomerian the Real One, geeft De Jong aan geen enkele problemen te hebben. Ze maakt zelfs wat reclame voor de ‘kennel’, met de zin ‘all FCI pedigree’. Daarmee impliceert ze dat de kennel aangesloten is bij de Fédération Cynologique Internationale (FCI), de overkoepelende wereldorganisatie voor kennelclubs.

Curieus, aangezien de naam ‘Pomeranian the Real One’ niet is opgenomen in het online te raadplegen register van de organisatie. Navraag bij de Raad van Beheer leert dat kennelnamen wel aangemeld kunnen worden; deze worden bekend gemaakt zodat er eventueel bezwaar aangetekend kan worden. De erkenning is pas definitief zodra de kennelnaam is goedgekeurd door de FCI.

Van wie is deze ‘kennel’ nu precies?

Op Facebook vindt Follow the Money diverse andere foto’s van pupkopers die hun pomeriaan thuis ophalen bij Van der Meijde en zijn (officieel ex-) vrouw Melisa Schaufeli. Waar de voetballer met name bekend is van zijn tijd bij Ajax en Inter Milaan, is zijn vrouw onder meer te zien in programma’s als De Gouden Kooi en een naaktreportage in Playboy. Als koppel zijn ze met name bekend van een goed bekeken realityserie op SBS6.

Met die bekendheid weet Schaufeli veel ondernemers blij te maken: ‘Als je op tv komt, wil iedereen weten waar je dingen vandaan haalt. Ik verwijs mensen zelfs door naar mijn botox-kliniek. Als mij iets bevalt, dan ben ik een goede klant die mensen doorverwijst,’ zo verklaart zij tegenover FTM.

Weer andere pupkopers verklaren hun pup te hebben opgehaald bij ene Tamara Ahlers in Brummen, wier partner eigenaar is van de (inmiddels failliete) tattoo- en piercingshop The Mix.

Niemand thuis

Van wie is deze ‘kennel’ nu precies? Een van de pupkopers, Nina Remoul, heeft zowel met Ahlers als Schaufeli te maken gehad en is bereid haar verhaal te doen. Ze vertelt: ‘Mijn moeder wilde mij een puppy geven voor mijn verjaardag en kwam op de Facebook-pagina van Pomeranian the Real One terecht. Zij heeft toen een berichtje gestuurd en de helft, 1500 euro, als aanbetaling overgemaakt. Er is een afspraak gemaakt om de pup op te halen, maar toen mijn moeder daar aankwam, was er niemand thuis. De rolluiken waren dicht en de telefoon werd niet opgenomen. Opeens kregen wij een berichtje: “sorry ik heb de pup, je mag ‘m komen halen”. Ik ben toen de pup alsnog gaan halen.’

De stambomen kwamen niet; telefoontjes en mails bleven onbeantwoord

Remoul vertrouwde het niet helemaal: ‘Ik was expres al eerder gegaan om te checken of ze echt thuis was. Het hondje was heel klein, en hoewel ze hem had gewassen, waren zijn ogen ontstoken en had hij kale plekken. Ik heb ‘m toch meegenomen. Ik zou ook een pup meenemen voor mijn zus, maar die zat bij Melisa thuis, dus daar zijn we heen gegaan. De pup kostte 2200 euro; dat heb ik er daar cash voor betaald. Schaufeli zei dat de stamboom nog kwam en liet allerlei formulieren zien, dus we gingen er in goed vertrouwen van uit dat die zouden worden opgestuurd.’

Maar de stambomen kwamen niet; telefoontjes en mails bleven onbeantwoord.

Op de Facebook-pagina van Pomeranian the Real One doen meerdere pupkopers hun beklag. De klachten worden echter stelselmatig verwijderd en klagers geblokkeerd. Verontwaardigd zoeken pupkopers elkaar op Facebook op om informatie uit te wisselen. Een van hen — een bezorgde rasfokker die vermoed dat de handel en wandel van Pomerian the Real One niet volgens de regels gaat —  weet de naam te achterhalen van een tussenpersoon uit Wit-Rusland, waar de pups ook vandaan komen.

Deze tussenpersoon, Anna Sucha genaamd, zegt samen te werken met de clubvereniging voor Pomeranianen in Minsk; ze opereert vanuit Praag. In een Facebook-gesprek laat zij weten dat ze heeft gehoord van zowel Ahlers als Schaufeli en dat diverse fokkers nog geld zouden krijgen van Ahlers. Met andere woorden: hoewel Pomeranian the Real One zich profileert als kennel, is het feitelijk een importeur van Pomeranianen uit Wit-Rusland. Ook heeft Sucha nog een stapel stambomen liggen van nota bene de verkochte Pomeriaanpups; op verzoek van de gedupeerden stuurt zij deze naar Nederland.

Web van tussenpersonen

Follow the Money vraagt per telefoon aan Melisa Schaufeli hoe haar naam in Tsjechië terecht is gekomen. Schaufeli: ‘Het is echt onmogelijk dat iemand in Tsjechië mij kent. Ik heb daar een hond op mijn naam staan via mijn stamboom, maar dat is echt wat anders.’

Er lopen twee honden rond met hetzelfde chipnummer, maar een ander geslacht

Ook wanneer Follow the Money haar confronteert met diverse verklaringen van pupkopers, ontkent Schaufeli pups te hebben verkocht: ‘Ik weet dat Tamara de hondjes uit Rusland haalde, zij bemiddelde daarin. Zelf heb ik ook drie geïmporteerde Pomeranianen uit Rusland, daarvandaan zijn ze echt mooi klein. Die zie je hier in Nederland niet. Ik heb bij Tamara destijds drie hondjes gekocht, en heb wel eens op hondjes gepast. Er zijn ook wel eens wat hondjes opgehaald hier. Één pup heb ik verkocht aan een klant van mij, uit de kapsalon. Maar ik zie daar weinig kwaad in.’

Hoewel de elkaar tegensprekende verklaringen het lastig maken om het web van tussenpersonen te reconstrueren, krijgt Follow the Money via de bezorgde pupkopers fotobewijs van de uit Tsjechië ontvangen stambomen en de daarbij behorende chipnummers.

Wanneer wij deze stambomen aan de hand van de openbaar toegankelijke internationale database Petmaxx natrekken, ontdekken we dat één van deze stambomen hoort bij de Pomeriaan die voetballer Frank de Boer voor zijn vrouw Helen kocht. Volgens de stamboom gaat het om een reu genaamd Oliver Gold.

Bij controle van het chipnummer in de databank van Wit-Rusland komt echter een teef genaamd Audrey Beauty naar voren. Oftewel: er lopen twee honden rond met hetzelfde chipnummer, maar van een ander geslacht. De hond is niet aangemeld voor import naar Nederland; ook is er geen verplichte aanvoermelding gedaan in de databank van de RVO. Dit zou kunnen betekenen dat er gebruik is gemaakt van een vervalst chipnummer.

'Veel bekende mensen hebben daar hun hondjes vandaan'

Navraag bij familie de Boer leert dat zij inderdaad hun hond via Melisa Schaufeli hebben aangeschaft. Schaufeli bevestigt dit: ‘Ik heb in goed vertrouwen voor deze kennel [Pomeranian the Real One, red.] mensen doorverwezen, omdat ik er zelf zulke goede ervaringen mee heb. Veel bekende mensen, zoals Frank de Boer, hebben daar hun hondjes vandaan.’

Zowel Melisa Schaufeli als Helen de Boer reageren verrast wanneer Follow the Money meldt dat de chipnummers niet kloppen. ‘Onze hond is gelukkig gezond, maar wij zijn er wel achter gekomen dat ze niet is ingeënt tegen de ziekte van Weil. Ook is ze klein voor haar leeftijd,’ vertelt Helen de Boer.

Opvallend patroon

De ervaring komt opvallend overeen met andere gedupeerde pupkopers: aangeraden door Melisa Schaufeli, opgehaald bij het niet al te hygiënische huis van Tamara Ahlers, moeilijk bereikbare telefoonnummers, en er pas bij thuiskomst achter komen dat het wellicht toch geen zuivere koffie was. 

Er is nog een ander patroon zichtbaar: de papieren van de zelfverklaarde ‘kennel’ Pomeranian the Real One kloppen vaker niet dan wel. Zo is in één geval de pomeriaan geregistreerd als een pup van Nederlandse bodem, terwijl deze – gelet op de papieren – is geïmporteerd vanuit (Wit)Rusland. Weer een ander chipnummer behoort – net als in het geval van Frank de Boer – toe aan twee honden in Europa: één in Nederland, en één in Spanje.

In weer andere gevallen behoren de stambomen die met de pups zijn meegeleverd toe aan honden die al enkele jaren oud zijn. Ook worden er stambomen gekopieerd van de Facebook-pagina van Nederlandse rasfokkers en gebruikt als ‘bewijs’ van de stamboom van de verkochte pups. Daarnaast zijn de honden – gelet op de vaccinaties tegen hondsdolheid – veelal te vroeg geïmporteerd. Het wekt dan ook geen verbazing dat meerdere pupkopers te maken krijgen met zieke dieren.

Zieke pups

‘Wij zijn met onze Pomeriaan-pups naar de dierenarts gegaan,’ vertelt Nina Remoul. ‘Hier kregen we te horen dat ze onder de vlooien zaten, ontstoken oren en neuzen hadden. Die van mij had kale plekken omdat die waarschijnlijk te lang opgesloten heeft gezeten in een kooitje. Ook hebben allebei de hondjes knieproblemen. Die van mij heb ik al moeten laten opereren hieraan, en dit heeft mij nog eens 1200 euro gekost.’ 

Follow the Money spreekt ook Renee van der Leij, een andere pupkoper. Zij is ongeveer 2000 euro kwijt geweest aan dierenartskosten; desondanks kwam haar pup na een week te overlijden. Zij vertelt: ‘Wij hadden onze pup een klein weekje en toen werd hij ziek. We zijn naar de dierenarts gegaan, maar die kon niets vinden. Ik ben toen toch naar de dierenkliniek gegaan, want ik vertrouwde het niet. Het hondje bleek vol met spoelwormen te zitten. Hij moest vijf dagen in quarantaine. Het ging daarna wel wat beter, maar het hondje was zó klein.’

‘Drie maanden, 500 gram en alles was inwendig aangetast door die wormen. In de eerste instantie ging het goed, maar ’s avonds vond ik de pup in de bench met de kop achterover, helemaal stijf. Ik heb toen suikerwater gegeven, en de dierenarts adviseerde dit elke twee uur te doen want ze had een hypo. Toen maakte mijn dochter mij wakker, want het ging niet goed. Ik keek in de bench en zag meteen: dit is foute boel. We zijn met een noodvaart naar de dierenkliniek gegaan,’ zo vertelt Van der Leij. Het mocht niet baten: de pup kwam te overlijden.

Het is niet te geloven dat je over de rug van dieren zo je geld verdient

Maar bij Pomeranian the Real One hoeven teleurgestelde pupkopers niet met klachten aan te komen: ze worden genegeerd, of krijgen zelf de schuld. Van der Leij: ‘Sinds ik getrouwd ben, dat is bijna veertig jaar, hebben wij altijd honden gehad. Zoiets als dit heb ik echt nog nooit meegemaakt. Toen ik Tamara vroeg wat ze eraan ging doen, kreeg ik de schuld: ik zou niet goed voor het hondje hebben gezorgd!’

Nina Remoul schakelde zelfs een advocaat in, maar: ‘Geld terug, is pups terug. En dat wil ik niet. Ik kon ook geen officiële aangifte doen bij de politie. Het is niet te geloven dat je over de rug van dieren zo je geld verdient. Er zijn nog veel meer mensen die de dupe zijn geworden hiervan.’

Niet geregistreerd

Hoewel Pomeranian the Real One bedrijfsmatig bezig is, is de locatie niet geregistreerd bij de RVO en is er dus ook geen Uniek Bedrijfsnummer (UBN) terug te vinden. Gelet op de aantallen pups die worden verkocht, kan dit bij een eventuele sanctie flink in de papieren lopen: op elke niet-geregistreerde pup staat een boete van 1950 euro.

Follow the Money is in het bezit van een Facebook-gesprek waaruit blijkt dat de ‘kennel’ ook de verkochte pups niet registreert: ‘de koper is de eerste eigenaar’, zo wordt verondersteld. Bij het natrekken van chipnummers van gedupeerden ontbreekt zowel importmelding als eigenaar-registratie door de ‘kennel’. Ook dit komt als een verrassing voor Schaufeli: ‘Ik ken [de kennel] uit de periode dat ik er zelf een pup heb gekocht. Ik zag een fris huis, een aardige meid en ik heb er een mooie pup vandaan. Maar ik zou nu echt niet meer zeggen “ga daar een pup kopen”.’

Het Facebook-account van Pomeranian the Real One is niet meer actief

Uiteraard gaat alles handje contantje, via Facebook en Marktplaats, en zonder bonnetjes. Schaufeli benadrukt in goed vertrouwen te hebben bemiddeld voor de ‘kennel’ door mensen door te verwijzen en te zorgen voor mond-op-mondreclame. Hoe reageert zij op het feit dat meerdere zieke pups zijn verkocht vanuit een malafide kennel die ze zelf aan veel mensen heeft aangeraden? ‘Andy en ik zijn hele grote dierenvrienden dus ik vind dit echt een rotverhaal om te horen, dit komt als een complete verrassing. Het voelt echt vervelend dat ik mensen deze kennel heb aangeraden.’

Het Facebook-account van Pomeranian the Real One is inmiddels niet langer actief; het Instagram-account is nog wel bereikbaar. Of de vorig jaar florerende handel is gestopt of door is gegaan onder een andere naam, is lastig te bevestigen. Het heeft mogelijk iets te maken met schuldeisers: ‘mijn advocaat heeft contact opgenomen met diverse deurwaarders waar Tamara Ahlers schulden heeft uitstaan. Dit bleken er zoveel te zijn, dat ik in ieder geval niet hoef te rekenen op een schadevergoeding voor de dure operatie van mijn pup,’ zo stelt Nina Remoul.

Jonge meiden op zoek naar een glimp van de polder-glamour van voetbalvrouwen en realitysterren, worden via Facebook en Marktplaats opgelicht voor duizenden euro’s. Het adverteren met niet-bestaande ‘FCI-certificering’ en stamboom-honden suggereert een kwaliteit die er niet is: pupkopers worden opgezadeld met zieke en te jong geïmporteerde pups, verkocht vanuit een tattooshop.

De foto’s van BN’ers die poseren met hun nieuwe pluizige aanwinst en actief reclame maken voor deze ‘kennel’ geven de handel een onterechte legitimiteit. Maar ook de bekende Nederlanders zelf blijken niet immuun voor de malafide handel.

Follow the Money heeft op diverse manier in contact proberen te komen met Tamara Ahlers, maar heeft vooralsnog geen enkele reactie mogen ontvangen.