
Van stikstofcrisis tot dierenwelzijn: Follow the Money onderzoekt de belangen in de dierenbusiness. Lees meer
De intensieve veehouderij speelt in veel hedendaagse vraagstukken een centrale rol: de stikstofcrisis, de uitstoot van broeikasgassen, de opkomst van zoönosen. Follow the Money onderzoekt de belangen in de dierenbusiness.
Nederland heeft de ambitie de wereld te voeden met vlees, eieren en zuivelproducten. Jaarlijks exporteren we voor ruim 16 miljard euro aan vlees (8,7 miljard) en zuivel (8,2 miljard). Daar staat tegenover dat we granen en soja moeten importeren (ter waarde van zo’n 3 miljard euro) om al onze koeien, varkens, geiten en kippen te kunnen voeden.
Intussen wordt de grootschalige vleesindustrie een steeds groter probleem. Ze legt meer en meer beslag op de schaarse ruimte, vergiftigt de bodem en het (drink)water, en staat aan de wieg van dierziekten die soms ook mensen kunnen treffen (Q-koorts). En dan de dieren zelf. Steeds minder mensen vinden het acceptabel dat ze louter omwille van onze honger naar vlees worden geboren, vetgemest en geslacht.
In dit dossier onderzoekt Follow the Money de belangen achter de vleesindustrie, of en hoe er veranderingen mogelijk zijn, en welke krachten een omwenteling in de weg staan.
Stoppen en hun grond verkopen aan de overheid voelt als ‘verraad’ voor deze boeren
Hoe komen we uit de stikstofcrisis? De zeven brandende kwesties in de landbouw
Wiebe Draijer hoopte de Rabo en de landbouw te vergroenen – hij bleef steken in gepolder
Remkes’ revolutie: VVD-veteraan verbouwt Nederland
Provincies bleven op grote schaal vergunningen verlenen voor controversiële ‘stikstofarme’ stallen
Een kwart van Nederland is voor koeien, en die grazen het kapot
Meer verdienen met minder vee? Het kan, als de boer het wil
Landbouwmiljonairs en minimumlonen: Europees subsidiebeleid vergroot ongelijkheid onder boeren
Boeren grijpen kunstmestcrisis aan om hun mestoverschot te lozen
Poetin zet ook de Nederlandse boer het mes op de keel
© Ibrahim Rayintakath
Een kwart van Nederland is voor koeien, en die grazen het kapot
Als je vanuit de trein naar Nederland kijkt, dan zie je gras, gras en nog eens gras. De koe krijgt in Nederland meer ruimte dan elk ander organisme, inclusief de mens. De opbrengst van al dat gras is echter beperkt, terwijl de kosten steeds hoger worden.
- Binnen een paar generaties is ruim een kwart van het Nederlandse landschap getransformeerd tot een groene oceaan van grasland met maar één doel: de koe zoveel mogelijk melk laten produceren.
- Van oudsher is grasland een oplossing om bij een hoog grondwaterpeil toch voedsel voor mensen te kunnen produceren. Maar tegenwoordig houdt men het grondwaterpeil juist kunstmatig laag, ook in tijden van droogte, om de zuivelindustrie in stand te houden.
- Ondanks grote schade aan het milieu vertegenwoordigt de zuivelindustrie slechts 1,5 procent van de waarde van alle producten die Nederland exporteert.
- Het kan ook anders. Met minder koeien in de wei kan de aarde zelfs een stuk afkoelen.
In 2019 maakte de Britse videomaker Daniel Raven-Ellison een film over Nederland. Hierin loopt, waadt en zwemt hij door het Nederlandse landschap, terwijl een drone hem volgt. Het filmpje duurt 100 seconden, waarbij iedere seconde staat voor precies 1 procent van het landoppervlak.
De eerste landschappen flitsen in een oogwenk voorbij. De industrie neemt 1 procent van het land in, en is dus 1 seconde in beeld. Onze duinen, stranden en kust verdwijnen na 5 seconden. De Nederlandse bossen zijn 8 seconden te zien, waarna de filmmaker nog eens 8 seconden door een woonwijk met straten en tuinen loopt: zoveel ruimte neemt de gebouwde omgeving in Nederland in.
Daarna wordt de video eentonig. Meer dan de helft van de video kijken we naar landbouwgrond. Eerst de akkers vol aardappelen, graan en maïs, dat vrijwel uitsluitend voor veevoer wordt gebruikt. En tot slot grasland. Eindeloos veel grasland. Bijna een halve minuut lang zien we Raven-Ellison door weide lopen. Een groene oceaan in een van de dichtstbevolkte landen op aarde.
Dat is niet altijd zo geweest. Ooit was Nederland vooral moeras, waar grote rivieren breed meanderend traag doorheen stroomden. Afgestorven plantenresten vormden een dikke veenlaag. Er waren beren, wolven en elanden. En vooral, tot grote ergernis van de Romeinen die hier bivakkeerden: muggen.
Die veenlaag werd afgestoken en als turf verbrand – sommige historici zien het Nederland van de Gouden Eeuw daarom als ’s werelds eerste fossiele wereldmacht. Wat achterbleef: een landschap afgegraven tot op of onder de grondwaterspiegel.
Een dergelijk landschap is voor de landbouw eigenlijk niet zo geschikt. Producten als graan, aardappelen en uien houden niet van natte voeten: dan gaan ze rotten. Er is echter een plantje dat wél tegen een hoge grondwaterstand bestand is: gras. Mensen kunnen gras niet verteren, maar door het aan herkauwers als koeien en schapen te voeren kun je er alsnog voor mensen geschikt voedsel van maken: melk en vlees.
Dat er in Nederland zoveel koeien rondlopen, is dus in feite uit nood geboren. Ze zorgen ervoor dat grond waar akkerbouw niet goed mogelijk is, toch kan worden ingezet voor de productie van voedsel.
Hier had ook uw maaltijd kunnen staan
De moderne zuivelindustrie heeft echter nog maar weinig te maken met de boer van weleer, die een paar koeien hield om op kletsnatte grond toch nog wat voedsel te produceren. Dat wordt al zichtbaar in het rantsoen van de gemiddelde Nederlandse koe. Op jacht naar een zo hoog mogelijke melkopbrengst krijgt zij naast gras ook maïs te eten: volgens de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) gemiddeld 14 kilo per dag. Om dat te produceren is per koe jaarlijks een akker van ruim 1000 vierkante meter nodig.
Een probleem daarbij is dat maïs, in tegenstelling tot gras, een hekel heeft aan een te hoog grondwaterpeil. Maïs wordt al vroeg in het voorjaar gezaaid en de grond moet dan warm genoeg zijn, zo schrijft de Wageningen Universiteit in haar Handboek snijmaïs. Te natte grond warmt niet snel genoeg op.
In de zomer mag de grond evenmin te nat zijn, omdat de wortels anders onvoldoende lucht krijgen en gaan rotten. Het gevolg: maïs doet het goed op gronden die wél voor andere vormen van landbouw geschikt zouden zijn. De productie van maïs voor koeien concurreert zo met de productie van andere gewassen. De Volkskrant beschreef het eerder deze week als volgt: ‘Het areaal snijmaïs steeg sinds de jaren zeventig van zowat nul tot meer dan 200.000 hectare. Meer dan een provincie vol snijmaïs telt Nederland nu, een complete provincie ingeruimd voor voer voor de vee-industrie, in plaats van voedsel voor mensen.’
Naast gras en maïs eten Nederlandse koeien ook nog krachtvoer. Zo krijgt een Nederlandse koe volgens de NZO gemiddeld ruim 270 kilo soja per jaar, wat doorgaans aangevoerd wordt vanaf de andere kant van de wereld. Dat kan daar leiden tot (illegale) ontbossing en grote klimaat- en natuurschade. Maar zelfs al is de soja volledig duurzaam geproduceerd, dan nog vreet de koe voer van land waar ook voedsel voor mensen had kunnen worden verbouwd.
Sommige dieren zijn meer gelijk dan anderen
Niet enkel akkers in binnen- en buitenland veranderen door de voerbehoeften van onze melkkoeien. Ook de weides in Nederland zelf zijn veranderd. Enkele generaties geleden liepen de koeien rond op grond die ze deelden met allerlei andere planten en dieren.
Het Compendium voor de Leefomgeving noemt de zeer soortenrijke kalkgraslanden, heischrale graslanden, blauwgraslanden, dotterbloemhooilanden en stroomdalgraslanden, waarin allerlei soorten kruiden groeiden. Deze boden een thuis aan duizenden insectensoorten: bijen, vlinders, kevers, libellen. Tussen de koeien en insecten zochten de kievit, de tureluur, de wulp, de snip en de grutto – ’s lands nationale vogel – met hun lange snavels in de kletsnatte modderige bodem naar voedsel.
Dat is allemaal verdwenen. Om de melkopbrengst te vergroten hebben al die verschillende graslanden plaatsgemaakt voor Engels raaigras: een eiwitrijke grassoort die de melkproductie opstuwt. Heel Nederland staat er nu vol mee. Zelfs kamgrasweide – tot omstreeks 1960 het meest voorkomende grasland – is nu bijna alleen nog te vinden in beschermd natuurgebied.
De gevolgen voor de soorten waarmee de koe ooit de weide deelde zijn enorm. Van de 360 wildebijensoorten in Nederland zijn er grofweg twintig verdwenen en is bijna de helft bedreigd, concludeert de Wageningen Universiteit. Vlinders zoals de rouwmantel, de rode vuurvlinder en de woudparelmoervlinder zijn definitief verdwenen. Het aantal vlinders in Nederland is met minstens 84 procent afgenomen, aldus het CBS, vijftien soorten zijn helemaal uit het land verdwenen.
Kosten noch moeite worden gespaard om de Nederlandse melkkoe de weide in te krijgen. Voor andere dieren hebben we veel minder over
De Algemene Rekenkamer becijferde dat het aantal broedparen van de grutto halveerde en dat het aantal veldleeuweriken met 95 procent daalde. De vogels zijn nu net als de snip, de tureluur en de wulp bedreigd. Het rapen van kievitseieren, ooit een Friese traditie, is sinds 2015 verboden. De vogelsoort kan het simpelweg niet aan.
Ook andere boerderijdieren komen er in de moderne Nederlandse landbouw niet meer aan te pas. Koeien staan massaal in de wei, volgens de Nederlandse Zuivel Organisatie past 85 procent van de melkveehouders een vorm van weidegang toe. Je kunt als melkveehouder zelfs subsidie krijgen voor het realiseren van een koeienoversteekplaats, zodat de dames vanuit de stal de wei kunnen bereiken.

Kosten noch moeite worden gespaard om de Nederlandse melkkoe de weide in te krijgen. Voor andere dieren hebben we veel minder over. Op de gemengde bedrijven van een halve eeuw geleden liepen ook varkens en kippen rond, maar zij zijn al jaren geleden naar de megastal verbannen.
Eerder liet Follow the Money al zien hoe zelfs de kinderen van de dames in de wei, die ieder jaar opnieuw moeten worden bezwangerd en een kalfje baren opdat ze melk blijven geven, hun hele leven lang het zonlicht niet zien. De wei is voor de melkkoe, en voor de melkkoe alleen.
Kunstmest op monocultuur
Het vervangen van de soortenrijke graslanden voor de monocultuur van eiwitrijk Engels raaigras is echter niet de enige manier waarmee de zuivelproductie werd aangejaagd. Een Nederlandse koe geeft gemiddeld zo’n 8000 liter melk per jaar. Volgens het CBS is dat een verdubbeling ten opzichte van 1950. Zij eet daarvoor een onvoorstelbare hoeveelheid gras: volgens de NZO meer dan 40 kilo per dag.
Onder natuurlijke omstandigheden kan een Nederlandse weide dat nooit leveren. Daarom gooien Nederlandse melkveehouders jaarlijks duizenden kilo’s kunstmest op hun weides. De gemiddelde melkveehouder gaf volgens de cijfers van Agrimatie vorig jaar 10.000 euro uit aan het artificieel opstuwen van de grasproductie. Hiervoor bestaan alternatieven, zoals het zaaien van kruidenrijke grasmengsels die tegelijk stikstof in de bodem vastleggen. De Nederlandse melkveehouder is echter zo gewend aan het uitrijden van kunstmest, dat deze nog nauwelijks aftrek vinden.
De kunstmest komt bovenop de dierlijke mest die ook over het land wordt uitgereden. Melkveehouders gebruiken hiervoor doorgaans de mest van hun koeien, die wordt opgevangen in de stal. Ook voeren melkveehouders mest uit andere sectoren aan, bijvoorbeeld van varkensboeren, waarvoor ze krijgen betaald.
Was grasland ooit het gevolg van een hoge grondwaterstand, tegenwoordig houdt men het grondwaterpeil juist kunstmatig laag voor de zuivelindustrie
Het opslaan en uitrijden van de mest gaat gepaard met de uitstoot van stikstof: lang niet alle meststoffen worden door het snelgroeiende raaigras opgenomen. Hierdoor spoelen veel nutriënten uit naar het oppervlaktewater en natuurgebieden. Volgens het Compendium voor de Leefomgeving is 46 procent van de stikstofdepositie in Nederland afkomstig uit de landbouw, waarbij de melkveehouderij volgens het CBS ruim de helft voor haar rekening neemt.
Vanuit kunstmest en dierlijke mest spoelt ook een boel fosfaat uit. Dat is vooral voor de Nederlandse sloten en plassen een probleem. De waterkwaliteit is daar momenteel zo slecht, dat minister Mark Harbers van Infrastructuur en Milieu (VVD) inmiddels waarschuwt voor een nieuwe stikstofcrisis. Voor 2027 moet in Nederland de kwaliteit van het oppervlaktewater op orde zijn en Nederland lijkt dat met geen mogelijkheid te gaan halen. Volgens het CBS zijn melkveebedrijven goed voor 46 procent van de fosfaatuitscheiding in de landbouw.
We pompen onszelf de dieperik in
Jaarlijks wordt er dus een enorme hoeveelheid mest op de Nederlandse graslanden uitgereden. ’s Zomers komt dit deels direct op de weilanden terecht, omdat de koeien het er zelf uitscheiden. Maar ’s winters – als de koeien op stal staan – moet de mest opgevangen worden in silo’s en kelders.
In het voorjaar zijn die mestopslagen tot de nok gevuld en moet de boer er vanaf. Daarvoor moet hij met zware machines het weiland op. Het land mag dan niet te nat zijn, omdat anders de tractors in de modder kunnen vastlopen. Daarom wordt het grondwaterpeil met kaarsrechte sloten, kanalen, sluizen en pompen kunstmatig laag gehouden. Waar grasland en koeien ooit het gevolg waren van een hoge grondwaterstand, wordt het grondwaterpeil tegenwoordig juist kunstmatig laag gehouden om de moderne zuivelindustrie in stand te houden.
Wie wat aan de verdroging van Nederland wil doen, kan beter minder zuivel consumeren dan korter douchen
Het wegpompen van het water heeft als nefast bijeffect dat de bodem daalt. Het overgebleven veen komt in aanraking met zuurstof, gaat rotten en verdwijnt. Kleilagen klinken in. Het gevolg hiervan is dat grond die voorheen geschikt was voor akkerbouw, daar tegenwoordig steeds vaker te laag voor ligt.
In de Noordoostpolder daalt de bodem bijvoorbeeld zo snel dat teelt van aardappelen en uien er steeds minder mogelijk is, zo onderzocht het Waterschap Zuiderzeeland. In West-Nederland vreest onder meer Rijkswaterstaat door bodemdaling en zeespiegelstijging voor verzilting van de grond.
Bovendien leidt bodemdaling tot schade aan woningen, natuur, landbouwgrond en infrastructuur. Het Planbureau voor de Leefomgeving schat de maatschappelijke kosten van bodemdaling tot 2050 voor heel Nederland op 22 miljard euro.
En dan leidt de oxidatie van het veen ook nog eens tot uitstoot van broeikasgassen. Volgens onderzoekers van de Wageningen Universiteit komt daar nu jaarlijks tot 30 ton CO2 per hectare bij vrij. Voor Nederland als totaal bedraagt de gemiddelde jaarlijkse emissie van CO2 uit veengronden 4,2 miljoen ton. Dat is grofweg gelijk aan de uitstoot van een flinke raffinaderij.
Ondertussen heeft de moderne melkveehouder ook veel water nodig. Terwijl grondwater in rap tempo wordt afgevoerd, is op andere momenten juist veel water nodig. Een melkkoe kan tussen de 70 en 180 liter water nodig hebben per dag. Daarnaast vereist het schoonmaken van de stallen en melkmachines veel water. Hiervoor wordt grond- en oppervlaktewater gebruikt en voor een deel ook leidingwater: gemiddeld gebruikt een melkveebedrijf volgens Agrimatie ruim 1500 kubieke meter leidingwater per jaar. Volgens het Voedingscentrum kost de productie van 100 gram kaas 510 liter water. Wie wat aan de verdroging van Nederland wil doen kan dus beter minder zuivel consumeren dan korter douchen.
Waarde is beperkt
Ondanks het aanvoeren van veevoer van elders, het vervangen van een complex ecosysteem voor de monocultuur van Engels raaigras, het strooien met kunstmest en het zo snel mogelijk droogmalen van de weides zodat de melkveehouder er met zijn zware machines kan rijden, is één ding niet veranderd: grasland levert nog altijd weinig op. De zuivelindustrie levert slechts 8,8 procent van de calorieën in een gemiddeld Nederlands dieet. De zuivelconsumptie stagneert bovendien, de Rabobank verwacht de komende jaren een afname.
Natuurlijk wordt de zuivel die in Nederland wordt geproduceerd niet enkel door Nederlanders geconsumeerd: een deel is bestemd voor de export. Maar ook daar is de bijdrage van de enorme hoeveelheid gras in Nederland beperkt. We offeren meer dan een kwart van Nederland op aan de zuivelindustrie, terwijl die slechts 1,5 procent vertegenwoordigt van de waarde van alle producten die Nederland exporteert.

Ook gerelateerd aan het bruto binnenlands product levert zuivel weinig op: de toegevoegde waarde van het hele Nederlandse zuivelcomplex, inclusief verwerking en distributie, bedraagt volgens belangenvereniging ZuivelNL 1 procent van het bbp. De bijdrage in termen van werkgelegenheid is helemaal miniem: minder dan een half procent van de voltijdsbanen in Nederland is aan de zuivelindustrie gerelateerd.
Kortom: we offeren een groot deel van het Nederlandse landschap op aan de zuivelindustrie, maar de bijdrage van de zuivelindustrie aan het Nederlandse dieet of de economie is ronduit beperkt.
Zuivel kost de schatkist juist geld
Vanwege de beperkte economische waarde van de zuivelsector is er veel subsidie nodig om de sector op de been te houden. Eerder becijferde Follow the Money al dat er vanuit Europese subsidiepotjes de afgelopen acht jaar ruim 3,2 miljard euro aan Nederlandse melkveehouders werd overgemaakt. Daarmee kreeg deze sector veruit de meeste landbouwsubsidie. Alle Nederlandse akkerbouwers samen kregen slechts de helft. Omdat grondbezit leidend is bij de verdeling van deze subsidies, krijgen de grootste boeren hier het meest.
De sector profiteert bovendien van talloze nationale regelingen. De Correspondent achterhaalde bijvoorbeeld dat de Nederlandse landbouwsector gebruikmaakt van een honderd jaar oude fiscale loophole, die de schatkist sinds 2011 al 11 miljard euro kostte. Daar dit fiscale douceurtje betrekking heeft op de waarde van grond, en meer dan de helft van de landbouwgrond in Nederland gebruikt wordt door koeien, kun je rustig concluderen dat de zuivelindustrie hier een voordeel ter waarde van miljarden geniet. Waarbij de grootste melkveehouders de meeste grond bezitten en dus ook het grootste voordeel van deze fiscale relikwie hebben.
Kansen om klimaatverandering tegen te gaan
Daar komt nog bij dat de kosten in termen van klimaatverandering gigantisch zijn. Het RIVM berekent regelmatig de klimaat- en milieu-impact van verschillende levensmiddelen en neemt daarbij de hele productieketen onder de loep: van de productie van kunstmest (dat van aardgas wordt gemaakt) tot de verwerking in de zuivelfabriek.
Een kilo Goudse kaas zou 88 procent duurder zijn als alle maatschappelijke kosten zouden worden doorberekend
Uit die analyse volgt dat de productie van 1 kilo halfvolle melk gepaard gaat met een uitstoot van ruim 2 kilo broeikasgassen. De productie van 1 kilo Goudse kaas levert een uitstoot van 13 kilo broeikasgassen op, wat hoger is dan de klimaatimpact van een kilo kip (11 kilo) of varken (12 kilo).
De zuivelindustrie wentelt hiermee een groot deel van de maatschappelijke kosten van haar productieproces op de samenleving als geheel af. De Universiteit van Augsburg berekende samen met de Duitse supermarktketen Penny dat een kilo Goudse kaas 88 procent duurder zou zijn als alle maatschappelijke kosten zouden worden doorberekend, een liter melk zou zelfs 122 procent duurder zijn.
De door het RIVM berekende uitstoot is bovendien naar alle waarschijnlijkheid een onderschatting.
Met minder koeien in de wei kunnen we de aarde zelfs een stukje afkoelen
De onderzoekers stellen namelijk dat de uitstoot van een kilo methaan, dat ontstaat in de zuurstofarme pens van koeien, gelijk staat de uitstoot van 34 kilo koolstofdioxide. Eerder liet Follow the Money al zien waarom die vergelijking tussen de verschillende broeikasgassen problematisch is. Anders dan bij koolstofdioxide kan het methaandekentje om de aarde namelijk ook weer krimpen. De potentie hiervan is enorm: jaarlijks 1 gram methaan minder uitstoten staat gelijk aan twintig jaar lang 120 gram koolstofdioxide uit de lucht halen. Met minder koeien in de wei kunnen we de aarde dus zelfs een stukje afkoelen.
Ook de opportuniteitskosten van het landgebruik worden in de berekening van het RIVM niet meegenomen. De weides waar nu gras gezaaid is, kunnen immers ook op een andere manier worden ingezet: een die klimaatverandering optimaal tegengaat.
Op verschillende plekken wordt daar al mee geëxperimenteerd. Eén van de ontwikkelingen is het verbouwen van sfagnum, oftewel: veenmos. Ooit lag Nederland hier vol mee: de hoogveengebieden in onder meer Groningen bestonden voor ze werden afgegraven vrijwel uitsluitend uit veenmos.
Veenmos groeit als kool en vormt kussens die zich volzuigen met water. Aan de onderkant sterven de veenmosplantjes af, terwijl ze aan de bovenkant gewoon doorgroeien, waardoor het hoogveen steeds verder omhoog komt.
In de afgestorven delen houdt veenmos koolstof vast, gemaakt van koolstofdioxide uit de lucht. Onderzoekers van de Radboud Universiteit schrijven: ‘De CO2-uitstoot is in vergelijking met een grasland (...) praktisch teruggedrongen tot nul. (...) De veenmosvegetatie is in staat om netto koolstof vast te leggen, waarmee bodemdaling niet alleen gestopt wordt, maar het veen in de toekomst zelfs weer omhoog zal gaan.’
De laag met afgestorven veenmos kan bovendien als ondergrond in de tuinbouw gebruikt worden om er groenten en planten op te kweken. Deze sector zit met de handen in het haar omdat het aanbod van ondergrond de vraag niet kan bijbenen. Momenteel worden zelfs eeuwenoude veengebieden in Oost-Europa afgegraven om als ondergrond in de tuinbouwsector gebruikt te worden, met grote natuur- en klimaatschade tot gevolg. De voormalige Nederlandse veengebieden kunnen hier een oplossing bieden.
De koe: een doel op zichzelf
Gras doet het goed op grond waar andere voedselgewassen niet groeien en koeien kunnen daarvan als enige een voor mensen geschikt product maken. Dat is in essentie het verhaal dat de zuivelindustrie graag verspreidt. The Daily Milk, een ‘journalistiek platform’ van de NZO, stelt dat ‘we eeuwen geleden al ontdekten dat de Nederlandse natte graslanden ideaal zijn voor het houden van melkkoeien’. Volgens de lobbyclub lopen hier veel koeien vanwege ‘de goede land- en weersomstandigheden en het feit dat de Nederlandse melkveesector enorm efficiënt melk produceert’.
Maar met koeien op natte graslanden waar verder niets wil groeien heeft de huidige zuivelindustrie nog maar weinig te maken. Er worden enorme stromen subsidie en kunstmest aangevoerd – en grondwater afgevoerd – om de koe in de Nederlandse wei te houden, een wei die ze tegenwoordig met niemand nog deelt.
De keuzes die we daarvoor maken kleuren hoe Nederland eruit ziet als je er in de auto of trein doorheen rijdt. Letterlijk. De koe neemt meer ruimte in dan de mens. De opbrengst van dat enorme landgebruik is ondertussen beperkt, zowel in termen van voedings- als in termen van economische waarde, terwijl de maatschappelijke kosten door schade aan klimaat, milieu en biodiversiteit groot zijn en op het publiek worden afgewenteld.
Het produceren van zuivel is in Nederland geen agrarische sluitpost meer, geen laatste optie om landbouw mogelijk te maken op grond waar andere vormen van landbouw minder mogelijk zijn. De zuivelindustrie is in Nederland een doel op zichzelf geworden. De vraag is of dat terecht is – en het roept bovendien de essentiële economische vraag op of we de schaarse grond die we nu massaal voor koeien reserveren niet op een wat betere manier kunnen gebruiken.
473 Bijdragen
Ryan Cornelisse
j.a. karman 5
Ryan CornelisseAlles rond het waarom van schaalvergroting opgelegd is ontbreekt.
Jan Ooms 10
j.a. karmanj.a. karman 5
Jan OomsKent u het beleid vanuit de overheid in die richting (sinds jaren 80 zeer liberaal) ?
Cor Van Steen
j.a. karmanj.a. karman 5
Cor Van SteenDat gaat niet veranderen met stadsparken volgens randstedelijke ideeen waarbij Nederland wordt volgebouwd voor woningen en economische gewin.
Liesbeth Broekman
j.a. karmanJelle Schottelndreier 3
j.a. karmanVoor de beschuldiging van populisme is een ontbreken van iets echter niet voldoende. Daarvoor is meer nodig.
Dus graag die onderbouwen.
j.a. karman 5
Jelle SchottelndreierStel je niet de vraag waarom schaalvergroting opgelegd is?
Stet je geen vragen waarom cyclisch biologisch zo lastig van de grond komt?
Als je geen vragen kunt stellen maar eenvoudig in narratief meegaat dat de boer schuldig is dan is dat geen onderzoeksjournalistiek. Lijkt me meer dan voldoende onderbouwd op deze manier
Vidar Bakker
j.a. karmanj.a. karman 5
Vidar BakkerVidar Bakker
j.a. karmanJelle Schottelndreier 3
j.a. karmanNee, want dat wist ik al voordat ik het toneelstuk 'Mansholt' gezien had
Ja maar hoe belangrijk ook, dat is een ander onderwerp dan dit artikel
Ik ga niet mee in 'boer schuldig',
- a dat is het narratief niet
- b waar leest u dat ik dat zou vinden?
Uw beschuldiging van populisme is nog steeds niet onderbouwd.
Denkt u dat door niet-relevante vragen te stellen en nog meer loze beschuldigingen te uiten, u de aandacht kunt afleiden van het ontbreken van onderbouwing van uw beschuldiging?
j.a. karman 5
Jelle SchottelndreierAls u dat gemist hebt dan is dat onbegrijpelijk. Het is de reden van de hele escalatie. Elk verhaal wat enkel iets zegt over teveel ... en bet is de boer die ... .
Zal als ondersteuning van dat gangbare gezien worden. Heb je iets genoemd ter nuancering?
De eerdere vragen die ik gesteld zitten in de richting van ombuiging. Deze las ik in de link over Mansholt terug.
Jelle Schottelndreier 3
j.a. karmanIk zie zelf al decennia in het bos de schade die stikstof aanricht. En hoor dat al net zo lang van alle natuurdeskundigen. Daarna werd ook bekend dat in Brabant de levensverwachting -1 jaar is.
Vincent Huijbers 9
j.a. karmanhttps://historiek.net/sicco-mansholt-architect-europees-landbouwbeleid/75558/
Het waarom zou zeker nuttig zijn voor de discussie.
Toch is het interessant om een antwoord te bedenken op hoe de maatschappelijke kosten van producten doorbrekend kunnen worden zonder dat er een opstand uitbreekt.
Daarbij kun je je ook afvragen of de boeren nu niet voor de kar zijn gebonden om een hele keten van afhankelijkheden en belangen te beschermen. Er is en wordt met die mensen gesold heb ik het idee.
j.a. karman 5
Vincent HuijbersHet ideaal met "nooit meer oorlog, nooit meer honger" is als een tovenaarsleerling met acties ontaard "Zijn ooit zo begrijpelijke droom de landbouw efficiënter en productiever te maken, was in een nachtmerrie ontaard. Onze dolgedraaide productie putte de planeet uit."
Verrassend die foto met Mansholt die de boeren in sleewijk Holstein toespreekt (1969). Hij zou zeer actueel gemaakt kunnen worden. In 1980 had de markt het voor het zeggen " Maar door de krachten van de markt voltrok zich toch de ontwikkeling die hij had voorzien: de dramatische daling in het aantal boeren." en "Mansholt was zich toen al ten volle bewust van de verwoesting die de industriële landbouw opleverde. Maar dat betekende niet dat hij het verlangen koesterde keuterboertjes met subsidie overeind te houden." verder ". ‘Maar geen enkele partij durft dat nog aan de orde stellen. Ze verdoezelen het met het begrip duurzame groei.’" Wau, je kunt het nu bijna als handleiding en grieks drama oppakken.
Ja, eens er wordt met de boeren gesold. Volgens mij: Er wordt ook met de burgers gesold.
Goedkoop gezond eten is een voorwaarde om te leven, daar begon het meer als ideaal, als je dat ideaal ten onder helpt in de onrust dan gaat het van kwaad tot erger.
Kortom:
- biologisch cyclisch boeren, schaalverkleining tot een werkbare grootte, is de enige uitweg
- de kosten, wie betaalt wat, is een politieke vraag. Zowel de boer als de burger moeten een goed leven kunnen leiden. De opmerking dat het kapitalisme neo liberalisme (einde aan groei) zijn grens bereikt heeft is den ik gewoon correct.
We zouden wel wat over de technische ontwikkelingen sinds de jaren 50 en de verschuiving hoe men met de voedselvoorziening omgaat veranderd is, kunnen bomen. Het is dat waar Mansholt door verrast is.
Annemiek van Moorst 11
j.a. karmanNeemt niet weg dat het stuk van Ties wel de vinger op de zere plek legt. De bedrijven die echt garen spinnen bij de boerenprotesten zijn gevoeglijk bekend. Zij laten de boeren de kastanjes uit het vuur halen puur en alleen voor henzelf. Pamperen en betalen hen. Maar helaas past ook dit precies in CDA en VVD 'visie' van 'marktdenken' en 'de wereld van voedsel voorzien'. Dat gaat ten koste van de burgers en de boeren zelf maar deze politici kijken naar de kans op (her)verkiezing - blijven zitten, daar gaat het om.
j.a. karman 5
Annemiek van MoorstAnnemiek van Moorst 11
j.a. karmanEU zal dus af moeten van het belonen van grootschaligheid, dat wil Timmermans ook maar ook in EU zitten grote bedrijven die het geld graag binnenharken ipv aan hun (klein)kinderen te denken.
Veel natuuractivisten zijn m.i. ook op een dwaalspoor beland van het beschermen van oude verschraalde gebieden ipv in verandering van natuur te geloven en te invetseren. Dat gaat prima samen met biologisch boeren, permacultuur etc.
j.a. karman 5
Annemiek van Moorstwillem feijen
j.a. karmanj.a. karman 5
willem feijenZe kunnen helemaal niets met woonwijken en industiegebieden.
Oostvaarders was een mislukking door rare stadse ideeen over natuur.
Vincent Huijbers 9
j.a. karmanInteressant is het gegeven dat verbruik steeds onzichtbaarder is geworden. Neem een bucket (!) Kip bij KFC. Daar gaan 16 kippen in. En in hoeverre lijkt het vlees in de supermarkt nog op een dier? Het is een product geworden.
Ik denk dat dit er toe doet. Net als de mogelijkheid om voedsel langer houdbaar te maken/houden door additieven en de koel/vrieskast.
Productieketens zijn hierdoor veranderd.
Tien minuten onder een regendouche verbruikt gemiddeld150 liter warm water. Wat is dat? Je kunt ze gewoon bij de GAMMA kopen. Hoe ziet dit er uit op je energierekening?
Daarom is het geen spielerij om de werkelijke kosten eens in kaart te brengen.
Aan de andere kant lijkt de manier waarop we de keten economisch hebben ingericht ons te knevelen. Zowel de boer als de burger zit er in vast. Deels zal dit gewoontevorming zijn (minder lang douchen/ minder zuivel en vlees) maar als je het nieuws mag geloven zorgt het voor bepaalde groepen voor armoede (of ze moeten keuzes maken die we voor onze samenleving uitgesloten dachten te hebben).
De grenzen aan de groei of krimp doet in ons systeem eindeloze groei pijn. Zeker als er een groot deel van de bevolking daar niet mee te maken heeft of bereid is en de middelen heeft om het te blijven betalen.
En dan heb ik het niet nog niet eens over de concurrentie positie van bedrijven die zelf daarmee ook gevangen lijken te zitten.
j.a. karman 5
Vincent HuijbersBegin jaren 60 met flinke omslagen.
De vriezer koelkat wasmachine een halve bevroren kip die je ineens kon kopen.
Een volgende reeks met anders inzetten technologie is niet te vermijden.
Laten we maar hope dat het niet zo verborgen fabrieksmatig gaat dat er vreemde zaken verborgen worden.
Lia 4
j.a. karmanHet mantra van de gangbare landbouw is inderdaad “goedkoop voedsel”.
Ik denk dat het eigenlijke doel zou moeten zijn: “betaalbaar voedsel”.
Betaalbaarheid kan op twee manieren worden bereikt: ófwel door voedsel goedkoop te maken, ófwel door voor voldoende koopkracht te zorgen.
Dus omdenkend: we kunnen betaalbaarheid zoeken bij de boeren, maar ook bij hogere minimuminkomens en/of lagere huren.
Verder eens, vooral met wat volgt op “Kortom:”
j.a. karman 5
LiaSicco Kamminga 4
Vincent HuijbersEr zijn altijd boeren geweest die wel andere keuzes maakten
Vincent Huijbers 9
Sicco KammingaIk vraag me af of je de vrije wil van de ondernemer met zoveel touwtjes nog echt vrij kunt noemen. Wat niet wil zeggen dat er velen zijn die andere keuzes hebben gemaakt. Waar ik op doel is de dynamiek die er bestaat.
Sicco Kamminga 4
Vincent HuijbersIk vind subsidies listig. Heel lang geleden waren die voor de landbouw nodig. Nu is de landbouw er afhankelijk van.
Al met al zijn ze een fuik in gezwommen.
Lia 4
Sicco KammingaDe echt ondernemende karakters laten zich niet zomaar een fuik in sturen. Denk aan boer Schoonman “Ik heb die man van de Rabo toen gevraagd: zou jij dit doen?” uit een eerder artikel van Ties https://www.ftm.nl/artikelen/rabobank-melkveehouderijen.
De minder ondernemende karakters (zou zomaar een meerderheid kunnen zijn) zijn wellicht kwetsbaarder voor beïnvloeding door externe partijen - met wind mee kunnen ze redelijk ondernemen, maar als de wind draait zitten ze klem omdat ze niet op tijd hebben opgemerkt dat ze moesten bijsturen.
Vincent Huijbers 9
LiaHoe kunnen zoveel boeren hun nek dan in de strop bij de Rabobank hebben gelegd?
Je kunt je dan afvragen hoe het ondernemerschap van boeren heeft moeten veranderen. Melkbussen aan de straat zetten is wat anders dan dagelijks een vrachtwagen van een producent op je hof ontvangen. Expert zijn in laten groeien van gewassen of dieren is wat anders dan het laten groeien van kapitaal.
Wat mij fascineert is hoe weinig rationeel de wereld (ik pak het breed :) lijkt voort te struikelen. Of beter: hele rationele keuzes krijgen een dynamiek die uiteindelijk ver van dat oorspronkelijke doel af lijken te bewegen.
Sicco Mansholt schrok van wat mede door zijn beleid was ontstaan.
Maar zo kun je ook onze hypotheekrenteaftrek regeling zien. Ze beginnen met een ideaal en worden een probleem.
En onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.
Dan vraag ik mij af hoe weinig sturing er op die 'systemen' lijkt te bestaan als ze eenmaal ingevoerd zijn. In beide voorbeelden lijkt dat veroorzaakt door belangen en afhankelijkheden die ze creëren.
'...maar als de wind draait zitten ze klem omdat ze niet op tijd hebben opgemerkt dat ze moesten bijsturen.'
Dat lijkt dus op een veel breder en complexer menselijk probleem.
Lia 4
Vincent Huijbers'Dat lijkt dus op een veel breder en complexer menselijk probleem.'
Dat denk ik ook. Voor veel van die boeren die klem zitten denk ik dat hun capaciteiten niet goed matchen met de nieuwe omstandigheden (het Angelsaksische model waar agressieve verkooptechnieken ruim baan krijgen). Precies wat je zegt: voor gewassen en dieren zorgen is een heel ander vak dan financiële adviezen van RABO-medewerkers inschatten.
Hoe het komt dat grote delen van de bevolking lijdzaam accepteren dat agressieve "experts in het laten groeien van kapitaal" ruim baan krijgen, winsten mogen opstrijken en niet verantwoordelijk worden gesteld voor de schade die ze aanrichten (ik pak het ook maar even breed :) dat is weer een andere kant van de zaak. Ik denk dat je gelijk hebt dat het wordt veroorzaakt "door belangen en afhankelijkheden die ze creëren".
Antropoloog James Suzman heeft een heel interessant en leesbaar boek geschreven over die belangen en afhankelijkheden: "Werk, een geschiedenis van de bezige mens van de oertijd tot het heden".
Echte aanrader!
Hij zoekt het in een heel fundamentele verklaring: het verlangen van elk mens en dier om bezig te blijven (en nog fundamenteler: de wet van entropie of de tweede wet van de thermodynamica :)
Het fascinerende is dat jager-verzamelaars stabiel bezig kunnen blijven zonder zichzelf of hun omgeving over de kop te werken, terwijl landbouwers en vooral stedelingen steeds meer gaan produceren maar desondanks steeds meer schaarste gaan ervaren.
Het verschil lijkt te zitten in hoe beide groepen omgaan met bezit: de jager-verzamelaars verwachten dat de “have’s” hun extra’s delen met de groep zodat niemand tekort komt; de boeren-stedelingen mogen hun extra’s voor zichzelf bewaren “voor de toekomst” en hoeven niet te delen.
Gevolg: grotere kans op schaarste voor de niet-have’s, en meer angst voor schaarste bij iedereen.
Lia 4
Vincent HuijbersAgendahedonisme: hoe het kapitalisme onze privélevens heeft gekoloniseerd https://www.vn.nl/agendahedonisme/?utm_source=doorstuurmail&utm_medium=email&utm_campaign=share via @vrij_nederland
Hierin wordt gefilosofeerd waarom mensen zichzelf gek laten maken om steeds productiever te worden.
En dat die drang nog niet zo heel lang geleden minder sterk was:
'Door het stukloon te verhogen, hoopte hij dat de arbeiders gemotiveerd raakten om harder te werken en meer geld te verdienen. Maar in plaats daarvan verlaagden ze hun productiviteit. Ze kozen ervoor om minder te doen en ondertussen evenveel te beuren als voorheen. Het duurde eeuwen voordat de kapitalistische mentaliteit die traditionele manier van denken wist te verdringen.'
Die “traditionele manier van denken” heb ik twintig jaar geleden nog mogen zien in armere landen, dus ik neem aan dat de mensheid dat ook nu nog niet helemaal verloren is :-)
Vincent Huijbers 9
LiaWaar ik het schrijnend vind worden is dat de waardering voor het leven lijkt voort te komen uit de bijdrage die men aan de maatschappij levert. Kijk hoe wij met ouderen omgaan. Of als dieptepunt het idee om een lager minimumloon voor gehandicapten in te voeren (dat gelukkig niet is ingevoerd).
Geen lager loon gehandicapten, 'maar problemen nog niet opgelost' - https://nos.nl/l/2249360
Hoe gaat dit in andere culturen? Hoeveel weten we daarvan?
Om het nog verder 'off-topic' te maken of de discussie een nieuwe wending te geven. Afgelopen zomer bracht ik een bezoek aan de Grotten van Chauvet 2 in de Ardèche in Zuid-Frankrijk. Een replica van de echte grot waar de vroegste tekeningen te gevonden zijn van onze verre voorouders 36.000 jaar geleden. Dit na aanleiding van de documentaire van Werner Hertzog Cave of Forgotten Dreams, die ik je van harte kan aanbevelen. De documentaire probeert iets wat van een antwoord te geven op wat deze mensen dreef.
https://m.imdb.com/title/tt1664894/
Als mooi beeld naast het door artikel en boek van Tom Grosveld.
Lia 4
Vincent Huijbers'Het gaat over hoe veranderende omstandigheden/ideeën ons beïnvloeden en andersom wij daardoor veranderen en de omstandigheden beïnvloeden.'
Ja, precies dat. Het is niet óf wij beïnvloeden óf wij worden beïnvloed, het is een wisselwerking. Dat (onder andere ;) maakt veranderen zo stroperig en tegelijk zo onvermijdelijk.
'Waar ik het schrijnend vind worden is dat de waardering voor het leven lijkt voort te komen uit de bijdrage die men aan de maatschappij levert.'
Ja echt schrijnend, goede voorbeelden. En als link met het artikel van Ties: we zouden er waardering voor koeien, stikstofarme flora en toekomstige generaties aan kunt toevoegen.
Het meest schrijnende in onze westerse/kapitalistische cultuur vind ik misschien wel dat die 'bijdrage' pas lijkt te tellen als het een bijdrage aan het BNP betreft (die van een werknemer in de ouderenzorg of kinderopvang telt wel, die van een mantelzorger of huisvrouw nauwelijks).
'Hoe gaat dit in andere culturen? Hoeveel weten we daarvan?'
In andere (minder kapitalistische) culturen lijkt die waardering minder sterk gekoppeld aan economische bijdragen. Bijvoorbeeld in moslim-culturen vindt men het veel minder vanzelfsprekend om ouderen op te sluiten in zwaar onderbezette verpleeghuizen.
Geen idee of dat voortkomt uit een gevoel dat ouderen op een andere (niet-financiële) manier bijdragen (mooie verhalen vertellen, luisterend oor bieden), of uit een gevoel dat hun waarde niet afhangt van bijdragen. Of misschien heeft de waarde 'gastvrijheid/zorgen' daar gewoon meer status.
Om het weer breder te trekken :-) een interessant boek dat laat zien dat de huidige status quo niet onvermijdelijk hoeft te zijn:
The Dawn Of Everything (David Graeber en David Wengrow).
https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2021/11/graeber-wengrow-dawn-of-everything-history-humanity/62017
https://www.managementboek.nl/magazine/recensie/19374/het-begin-van-alles-baanb
Lia 4
Vincent HuijbersHet is ook erg interessant om deze documentaire naast The Dawn of Everything te houden, ik heb het nog niet helemaal uit maar het is een heel bijzonder, geestig en inspirerend boek en geeft weer een andere, extra kijk op de kunstenaars van Chauvet en wat zij (mogelijk) belangrijk vonden.
Vincent Huijbers 9
LiaWonderlijk is dat een vorm van sjamanisme door veel onderzoekers als verklaring wordt aangevoerd. Wat een weg hebben wij daarvandaan afgelegd!
Lia 4
Vincent HuijbersDe grot van Chauvet komt trouwens niet voor in het register, en over sjamanisme heb ik nog weinig gelezen. Het boek is vooral een beschrijving van de enorme rijkdom aan samenlevingsvormen die mensen wereldwijd gekend hebben, én de flexibiliteit om van samenlevingsvorm te wisselen.
De auteurs hopen dat we ons losmaken uit de gedachte dat beschavingen noodzakelijkerwijs één richting op evolueren, dat de huidige ontwikkeling naar steeds meer ongelijkheid en vernietiging onontkoombaar zijn als we onze welvaart en technische ontwikkeling willen handhaven.
Ze willen erop wijzen dat we nog steeds creatieve wezens zijn: zolang we ons andere samenlevingsvormen kunnen voorstellen, kunnen we ze in principe ook vormgeven.
Jager-verzamelaars waren niet allemaal egalitair, steden soms juist wel (zelfs vele honderden jaren achtereen!) en samenlevingen evalueerden van het een naar het ander en weer terug.
Primitieve samenlevingen waren niet idyllisch noch gruwelijk, maar een beetje van beide net als onze huidige samenleving.
De inheemse Noord-Amerikaanse stammen waar de Fransen ten tijde van de Verlichting mee in aanraking kwamen, waren wel heel verbaasd over de geldzucht van de Europeanen - en vooral koppeling van rijkdom aan macht (als: het vermogen om mensen hun keuzevrijheid te ontnemen), dat was bij hen anders. En hoe ontzettend slecht Europeanen konden debatteren…;
Ook de begrippen rijkdom en armoede krijgen nieuwe dimensies. Als je bijvoorbeeld stil staat bij wat er in die ‘primitieve’ beschavingen allemaal gratis was, krijgt die lage welvaart (geschat op $ 1,10 pd) toch een andere betekenis…
Het is echt leuk om je eigen vanzelfsprekendheden door de ogen van een totaal andere cultuur te zien :-)
Benieuwd of ik er ook nog over sjamanisme ga lezen. Het is een dik boek dus ik ben nog wel even bezig.
j.a. karman 5
Vincent HuijbersAnnemiek van Moorst 11
Sicco KammingaDe protesterende boeren zijn inmiddels ook in de fuik van alt-right gezwommen en worden daar ook door ondersteund (Trump, Bannon/Breitbart, QA-non en andere fascisten). Dat daar niks over wordt gezegd en gedaan door de politiek is echt vreselijk. Nederland is echt helemaal van het padje af (drugs, bommen, moorden). En de boerenkreet 'De great reset = omvolking' - en daar dan in mee willen gaan omdat BBB je baan bedreigt (Hoekstra)? Tja als je zolang alles hebt laten aanrotten (Rutte), laat je anderen op de blaren zitten.
j.a. karman 5
Annemiek van Moorstj.w
Ryan CornelisseJelle Schottelndreier 3
j.wBij soja is de helft van de waarde olie, en de andere helft veevoer. Je kunt sojaschroot geen reststroom noemen.
Lia 4
Jelle SchottelndreierEn wat ik net zo ongelofelijk vind is dat ook huizeneigenaren de grondwaterverlaging tbv grasland negeren.
Elke ton aan funderingsreparaties is weer een ton extra "subsidie" aan een over de hele linie onrendabel verdienmodel. Je kunt ook zeggen een extra "belasting", exclusief betaald door huizenbezitters die toevallig op de verkeerde plek wonen.
Benieuwd wat er gebeurt wanneer deze mensen zich dat gaan realiseren. En of ze gecompenseerd gaan worden als ook zij boos worden. En wie dan die compensatie mag betalen.
Frans Lichtenauer 1
Jelle Schottelndreier 3
Frans LichtenauerOngekend snel uitsterven gebeurt ook terwijl niemand er belang bij heeft.
Je bent verbaasd dat NL nog bestaat. Maar bestaat het over 150 jaar nog steeds? Misschien hebben we onze langste tijd gehad.
Natuurlijk zitten er ook mooie kanten aan de melkveehouderij, en die blijven ook, zelfs als je het aantal koeien reduceert met 75% en het grondwaterpeil weer normaal doet.
Kaas is superlekker. Ik eet het nog als uitzonderlijke tractatie, zolang de veganistische kazen nog in de kinderschoenen staan.
Weides geven mooie belichting en uitzichten in het landschap.
Er zijn zat biologische boeren die geen buitenlands veevoer voeren.
Er zijn zelfs een paar boeren die alleen maar gras en hooi voeren, waardoor de koeien gezonder zijn, maar de melkgift veel lager.
Er zijn biologisch-dynamische boeren. Die onthoornen hun koeien niet, zodat je kunt zien hoe een volwassen koe er echt hoort uit te zien. En zodat de dieren zichzelf kunnen zijn ipv een zeer pijnlijke amputatie ondergaan en van een essentieel orgaan in de kuddevorming beroofd zijn.
Er is in NL grote deskundigheid in de melkveehouderij, daar heb ik respect voor.
Jacob H. van de Pol 3
Jelle SchottelndreierWij houden van de natuur en het buitenleven en gaan daarom b.v. naar landen als Zweden op vakantie, daar heb je nog natuur, hier niet. Wel best leuke parken hier. Als je natuur wat, BEMOEI je er dan niet mee. Helaas doen we hier 'bemoeien met' ontzettend graag. Een NL ziekte.
Het klimaat en de aarde redden! Samen kunnen we het, door te vergroenen. Vergroenen doe je met meer CO2. Alle groene gewassen groeien beter met meer CO2 en zijn ook sterker, kunnen beter tegen droogte b.v. Glastuinders verhogen het CO2 gehalte in de kas voor meer groei en beter en mooier fruit.
Ik wordt ziek van het hele klimaat verhaal. Het klimaat schommelt al zou oud als de aarde is en zal dat ook blijven doen, zonder onze bemoeienis. Waarom zou Groenland zo genoemd zijn?
Jelle Schottelndreier 3
Jacob H. van de PolHeeft helemaal niets te maken met het artikel.
En dan komt de aap uit de mouw. Gewoon weer een klimaatontkenner die een diarrheetje doet.
Jacob H. van de Pol 3
Jelle SchottelndreierEn ja, Nederland hoort een delta te zijn die op gezette tijden voor een groot gedeelte onder water komt te staan. Andere delen horen permanent onder water te staan, dat hoort eigenlijk bij de zee.
En wat klimaatontkenner betreft, dat is gewoon een tactiek om iedereen die niet meedoet aan de Madness of the crowd een stempel op te drukken.
Klimaatontkenner is gewoon een hele domme manier. Want ontkennen dat er een klimaat is kan helemaal niet.
Ik geloof eenvoudig niet in het klimaat verhaal zoals dat nu gebracht wordt. Alleen al om het simpele feit dat het klimaat altijd schommelt. Ook zonder mensen op aarde en zonder industrie, vliegtuigen, auto 's e.d.
Er zijn duizenden jaren geleden veel grotere klimaatveranderingen geweest dan nu het geval is, met als gevolg het uitsterven van dinosauriërs, mammoeten e.a. Zonder industriële revolutie.
Daarom geloof ik dit verhaal niet. Het lijkt meer op een verdienmodel. Telkens een nieuw probleem dat geld oplevert, dat de gewone burger moet betalen.
Massapsygologie.
Vidar Bakker
Jacob H. van de PolJacob H. van de Pol 3
Vidar Bakkerhttps://www.thegwpf.com/images/stories/gwpf-reports/happer-the_truth_about_greenhouse_gases.pdf
https://www.bibliotecapleyades.net/ciencia/ciencia_climatechange60.htm
bouke bunnik 1
Jacob H. van de PolDe 'schommelingen' in het klimaat die u in een eerdere bijdrage noemt zijn niet van de de ordegrootte van ~1 graad Celsius en meer binnen 200 jaar, zie bijvoorbeeld https://skepticalscience.com/translation.php?a=22&l=15 (de Nederlandse vertaling van een oorspronkelijk Engelse bijdrage).
Jacob H. van de Pol 3
bouke bunnikDan zouden wij nu zo slim en zoveel macht en invloed hebben, dat er nooit meer een (kleine) ijstijd of hele warme periode zal gaan komen. Dan draaien we gewoon aan de klimaatknoppen. Moet ik dat gaan geloven?
Wat die Svensmark er over zegt, lijkt mij dus veel geloofwaardiger. Wij kunnen dat niet regelen. Happer heeft het meer over CO2, waarschijnlijk omdat het hele klimaatbeleid over CO2 gaat. En CO2 een vervuiler? Alle planten hebben het nodig, dus die hebben een vervuilende stof nodig om beter te groeien en mooier en beter
fruit te geven? Zelfs wietkwekers verhogen het CO2 gehalte in de ruimte waar hun plantjes staan, allemaal voor meer groei.
j.a. karman 5
Jelle SchottelndreierRicardo Tetteroo 3
Frans LichtenauerGeorgina Nunez
Ricardo TetterooWij zullen de zelfde behandeling krijgen als de boeren want de corrupte leiders willen macht over de mensen.
Jan Ooms 10
Georgina NunezJelle Schottelndreier 3
Georgina NunezWe hoeven boeren geen land af te nemen / uit te kopen met 25 miljard. We moeten veel minder dieren hebben. En boeren een faire prijs bieden voor schone productie van voedsel én voor het verzorgen van een rijk landschap met schone lucht en water.
j.a. karman 5
Jelle SchottelndreierNee deze staan met de rest van de industrie niet op de lijst om terug te gaan dringen.
De grootste toename in de afgelopen jaren is in aantal mensen geweest. Mensen leven niet van gras en ze kunnen niet van stadsparken leven. Inderdaad is omdraaien naar echt cyclisch de enige optie.
Dat is niet wat extreme natuurfanatici voor ogen hebben.
Sicco Kamminga 4
Georgina NunezHet staat wel in de plannen van dit kabinet. Helaas ook daar schijnt het ons heel veel geld te moeten kosten om vervuilende activiteiten te doen stoppen.
bouke bunnik 1
Georgina NunezNico Janssen 7
Ricardo TetterooMartijn van Campenhout
Frans LichtenauerJolande Colder 1
Martijn van CampenhoutNiet goed voor insecten, niet goed voor zoogdieren, niet goed voor vogels en dan ook nog eens niet leuk voor recreanten.
René A. van Trigt 3
Frans LichtenauerJan Ooms 10
Frans LichtenauerOverigens zijn voor het merendeel cijfers van de zuivelindustrie zélf gebruikt…
Martijn Woltjer 1
Frans LichtenauerLiesbeth Broekman
Frans LichtenauerJacob H. van de Pol 3
Liesbeth BroekmanVan een professionele journalist verwacht ik dat e.e.a. van verschillende kanten bekeken wordt en er verschillende meningen aan het woord gelaten worden.
Dat mis ik hier inderdaad. Heel jammer. Ik heb een lidmaatschap voor twee jaar, dus zij hebben nog wat kansen.
Misschien interessant om te lezen, niet over koeien en stikstof, maar het laat wel zien hoe er met het e.e.a. omgegaan wordt.
https://www.thegwpf.com/images/stories/gwpf-reports/happer-the_truth_about_greenhouse_gases.pdf
https://www.bibliotecapleyades.net/ciencia/ciencia_climatechange60.htm
Peter Koning
Liesbeth BroekmanU kunt ook uw eigen mening kritisch tegen het licht houden..
Immers, waar lees je anders een krant voor?
Hannie Groen 5
Frans LichtenauerWilco de Rijck 3
Hannie GroenHerbert Kuipers 4
Wilco de RijckWilco de Rijck 3
Herbert KuipersLia 4
Wilco de RijckGoede vraag. Misschien omdat (net zoals de Afrikanen meer rente betalen dan ze aan financiële hulpverlening ontvangen) al die projecten die de Afrikaanse bodem en lokale landbouw uitmergelen een grotere impact hebben dan de hulpprojecten?
Zoals deze feel-good “Fairtrade” tomaten:
Hoe een Nederlandse Fairtrade tomatenkweker Tunesische boeren uitdroogt https://www.vn.nl/nederlandse-tomatenkweker-tunesie/?utm_source=doorstuurmail&utm_medium=email&token=NW5Gc3h1enFhRzlPalhWb3FjamdTYnN4THJNenQ1UnBvV0xZM3p5SlNWMD0&utm_campaign=share via @vrij_nederland
Wilco de Rijck 3
LiaLia 4
Wilco de RijckWilco de Rijck 3
LiaLia 4
Wilco de RijckWilco de Rijck 3
Frans LichtenauerHerbert Kuipers 4
Wilco de RijckWilco de Rijck 3
Herbert KuipersLia 4
Wilco de RijckEn als het kabinet dan met hun “wijsheid, verstand en visie” (aanhalingstekens intended) aankomt zeggen de boeren: jullie visie willen we niet.
Als burgers met hun wijsheid, verstand en visie aankomen - of boeren die het écht over een nieuwe boeg willen volgen - dan zeggen de meeste boeren (niet alle!) opnieuw: jullie visie willen we niet.
Wat willen die meeste boeren dan wel?
Op de oude voet voort dan maar?
Nog meer schaalvergroting, nog minder boeren, nog minder biodiversiteit, nog meer afbraak regenwoud, nog meer droogtestress, nog meer vervreemding over en weer?
Burgers in Nederland vertellen dat ze eigenlijk de koeien en varkens in de weg zitten (die de Duitse en Aziatische markt moeten bedienen)?
Wilco de Rijck 3
LiaLia 4
Wilco de RijckErik Bruggink
Frans Lichtenauerwillem feijen
Frans LichtenauerDavid de Jongh 1
Frans LichtenauerMarco Krook 3
Dirk Mel 1
Marco KrookWilco de Rijck 3
Dirk MelJolande Colder 1
Marco KrookMarlies Vink
Jolande ColderEr zijn in Nederland nauwelijks meer koeien bijgekomen sinds de jaren 50. Wel zijn er extreem veel meer varkens en kippen bijgekomen. En kleine veeteeltbedrijven zijn bijna verdwenen, schaalvergroting en fabrieksmatige 'productie' zijn de heilige graal. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/09/sterke-schaalvergroting-in-de-landbouw-sinds-1950
We moeten (vind ik 😊) de boeren steunen die het goed doen en juist bijdragen aan de natuur, en de overheid zou de overstap naar zo'n soort veeteelt moeten faciliteren. Die diepgang is helaas nog steeds niet te bespeuren in het beleid.
Nico Janssen 7
Marlies Vinkj.a. karman 5
Marlies VinkRemco van Veluwen
Jolande ColderWilco de Rijck 3
Jolande ColderLia 4
Wilco de RijckLicht ons bij alsjeblieft! Op welke conclusie zouden we volgens jou uitkomen als we “twee kanten van het verhaal” onderzoeken?
Welke “twee kanten” bedoel je trouwens? Boeren-stedelingen? Geld-natuur? Eten-drinkwater?
Wilco de Rijck 3
LiaLia 4
Wilco de RijckAlleen, ik zou eindelijk wel eens heel concreet van jou willen horen hoe jij een gezonde landbouw met een goede toekomst voor boeren en niet-boeren en nageslacht voor je ziet.
Ik hoor je steeds allerlei conclusies van anderen afschieten, maar hoe moeten we het volgens jou dan wél doen?
Wilco de Rijck 3
LiaOm de rust in het maatschappelijke debat terug te laten keren zullen we gezamenlijke oplossingen moeten vinden ....laten eerst is beginnen bij het vinden van een structurele oplossing voor het stikstof probleem ....en dan stel ik jou de vraag Lia... sta jij ook open voor innovatie of is dit een gesloten boek voor jou
Lia 4
Wilco de RijckWat CETA betreft, roerend eens dat dat teruggedraaid zou moeten worden, beschamend dat de Eerste Kamer ja heeft gezegd. Het (laatste beetje) goede nieuws is dat een derde van alle Europese landen nog geen ja heeft gezegd. Laten we goede moed houden en vooral ook kijken naar wat we binnen Nederland zelf kunnen oplossen.
En ja, ik sta zeker open voor innovaties, vooral als die structurele oplossingen niet in de weg staan. Innovaties die pleisters plakken op stinkende wonden ben ik niet voor.
Jij wil ook een structurele oplossing voor het stikstofprobleem, heel goed. Welke structurele oplossing zie jij voor je?
Wilco de Rijck 3
LiaEn ja ik ben het met je eens dat het geen pleister plakken moeten worden en innovaties moeten bijdragen aan structurele oplossingen en het liefst bijdragen aan meerdere maatschappelijk doelen. De oplossingsrichting waar we aan moeten denken en de vragen die we hieraan moeten verbinden is waarom hebben we met Humane ofwel menselijk mest geen stikstofprobleem .....zou jij wat onderzoek willen doen en we deze vraag willen beantwoorden
Lia 4
Wilco de RijckMaar je hebt wel gelijk dat ik een soort van buitenstaander ben. Ik leef in dit land, maar ben geen boerin.
Daarom laat ik me graag wijzer maken door vakmensen met concrete goede ideeën.
Dus ik stel dit voor: als jij me kunt vertellen wat je vindt van de oplossing van deze ervaren en zeer innovatieve melkveehouder - kunnen andere melkveehouders dit volgens jou ook? waarom wel/niet?
https://m.youtube.com/watch?v=T9hf3sMuLGI&feature=youtu.be
dan wil ik daarna wel wat onderzoek doen naar humane mest.
Kunnen we het ook verder hebben over structurele oplossingen die bijdragen aan meerdere doelen.
Wilco de Rijck 3
LiaLia 4
Wilco de RijckKun je nog vertellen welke “raakpunten” je zag?
Wat ik bijvoorbeeld heel verrassend vond (vanaf 48:48) was dat een van die boeren na metingen op zijn land ontdekte dat hij 73 kg/ha stikstof gewoon verloor (het spoelde weg in het grondwater) en dat was ongeveer dezelfde hoeveelheid die hij opbracht met kunstmest of andere minerale mest…
dat is dus én financieel verlies voor die boer én schade voor de omgeving (waterkwaliteit, natuur).
Dit soort verliezen flink beperken, dat lijkt me echt win-win-win voor alle partijen - zowel voor de boer als de burger/belastingbetaler als de natuurbeschermer…
Denk je dat een gangbare melkveehouder dat ook kan?
Wat die inkomsten uit workshops betreft, ja daar zeg je wat, ik heb natuurlijk geen idee of deze boer ook zonder zou kunnen.
Maar ik weet wel dat ik graag als consument en belastingbetaler boeren extra zou steunen zodat ze een transitie als deze kunnen maken. En zodat de gebieden rondom de boerderij niet overbemest worden/uitdrogen.
Er liggen miljarden klaar, dus…
Wilco de Rijck 3
LiaLia 4
Wilco de RijckWat betreft stikstof, mij is niet helemaal duidelijk waar je nu heen wil. Ik vond er een paar artikelen hierover in agrarische bladen maar die zaten achter een betaalmuur.
Wat ik wel kon lezen was dit uitgebreide overzichtsartikel:
https://www.lowtechmagazine.com/2010/09/recycling-animal-and-human-dung-is-the-key-to-sustainable-farming.html
(er is ook een NL versie maar die was nog niet helemaal compleet, wel een mooie titel: “Uw stoelgang kan de wereld redden” https://www.lowtechmagazine.be/2010/02/kunstmest-landbouw-humanure-compost.html)
Nog even over “precisie bemesting”: het gaat niet om die ene mestkever, maar om het gehele bodemleven (schimmels, bacteriën, gisten etc “1 miljard per theelepeltje”): juist door tekort aan bodemleven spoelde die stikstof weg, naar grondwater en omgeving (en daardoor krijg je ook die banen waar weinig groeit als de boer ze heeft overgeslagen). Respect voor deze boer dat hij dat (ondanks zijn gangbare opleiding) zelf heeft ontdekt, door zijn land en dieren heel goed te observeren.
En dat de agrarische sector zeker wel een belangrijke rol heeft in de droogte is al heel lang bekend. Ook weer door dat ontbreken van bodemleven, maar ook door de kunstmatig verlaagde grondwaterstand in het voorjaar (en dan weer beregenen in de zomer).
Dus: de veestapel aanpassen op wat de bodem kan voeden, en de prijzen (én de koopkracht van de minima!) aanpassen zodat de boer ervan kan leven, blijft m.i. de enige echt structurele oplossing.
Maar daarbij ook meer met mensenmest doen ipv kunstmest: lijkt me heel duurzaam 👍
Wilco de Rijck 3
LiaHoor graag van je
Lia 4
Wilco de RijckJa, precies! Nog een belangrijk thema waar de technische innovaties van het filmpje niet aan bijdragen, dus hoe kan die andere boer dat dan wel bereiken?
En nu weet ik de oplossing van het raadsel nog steeds niet. Wil je het verklappen?
Wilco de Rijck 3
LiaWilco de Rijck 3
LiaTom Nijbacker 3
LiaHet antwoord: Humane mest is wat overblijft na het eten om ons in leven te houden (~17miljoen mensen). Dit wordt verwerkt in de afvalwaterzuivering en daar wordt nagenoeg alle stikstof omgezet in onschadelijke N2.
Dierlijke mest is wat overblijft na het voeden van vee, om vlees en zuivel te produceren voor de halve wereld, (4miljoen koeien, 11miljoen varkens, 100miljoen kippen en nog 1.5miljoen schapen en geiten). Dit wordt allemaal, legaal en illegaal, uitgereden op het land. Om al dit vee te voeren, wordt de helft van NL gebruikt om veevoer te verbouwen mbv veel kunstmest en dierlijke mest, en enorme hoeveelheden graan en soja geïmporteerd uit het buitenland. Alle stikstof in dit voer komt terecht in de mest (een ligbad vol per week voor iedere Nederlander!)!
De oplossing is dus ook simpel. Verbied de import van veevoer (liefst in heel europa). Elke boer mag net zo veel vee houden als hij kan voeden met het land dat hij bezit/pacht.
De uitvoering is minder simpel want dan is het verdienmodel van de veevoeder importeurs verdwenen en die verzetten zich nu al heftig tegen halvering mbv de boeren. Maar dit zijn degene die het milieu de meeste schade doen. Hier en in het buitenland (kap van regenwoud uitputtting van de grond). Ook wordt er dan natuurlijk veel minder geproduceerd wat de Campina’s en Vion’s ook niet leuk vinden want minder winst dus minder bonus en dividend.
Lia 4
Tom NijbackerAlleen vind ik dat Wilco wel een punt heeft als hij zegt: waarom gooien we alle mensenmest ongebruikt weg? Mij lijkt het juist heel zinvol als er meer technische innovaties komen die rioolwater omzetten in schone, bruikbare meststof. Laten die bedrijven in "technische innovaties" hun tijd, energie en creativiteit liever dáárop richten.
Immers er gaat stikstof het systeem uit (voedsel) dus er moet ook stikstof het systeem in. En die kan toch beter zoveel mogelijk*) uit de kringloop komen dan uit aardgas of tropisch regenwoud?
*) naast vlinderbloemigen die N2 uit de lucht halen natuurlijk
Tom Nijbacker 3
LiaTot nu toe wordt mensenmest afgevoerd omdat het verontreinigd is en in verhouding tot mest van vee niet zo heel veel. Als er straks minder vee is (en dat gaat hoe dan ook gebeuren) gaan we het hoogst waarschijnlijk wel gebruiken.
Hier een aardige samenvatting van de WUR. https://www.wur.nl/nl/show-longread/boeren-zonder-kunstmest-kan-dat.htm
Lia 4
Tom NijbackerHet is eigenlijk te bizar dat we kostbare meststoffen zoals fosfaat gewoon de zee in laten stromen, maar die verontreiniging is inderdaad een ding. Ik moest denken aan dit 'slimme wc-blokje' https://www.duurzaam-ondernemen.nl/medicijnresten-uit-rioolwater-filteren-met-slim-wc-blokje/
Zeker slim bedacht! en toch, het doet een beetje denken aan de technologische innovaties die mestoverschotten als gevolg van veevoeroverschotten omzetten in iets minder schadelijks. (En, hoe milieuvriendelijk zullen die "gecoate mineralen die zich aan de medicijnmoleculen binden" over tientallen jaren blijken te zijn?)
Zouden we het niet heel veel simpeler kunnen houden en gewoon gezonder gaan eten :-)
Tom Nijbacker 3
Liahttps://youtu.be/T61roe1qogw
Lia 4
Tom NijbackerOok deze boeren maken zich zorgen om hun toekomst.
Interessante suggestie aan het eind van het filmpje. Follow This Rabobank :-)
Imran Gozukucuk 1
Wilco de RijckWilco de Rijck 3
Imran GozukucukImran Gozukucuk 1
Wilco de RijckWilco de Rijck 3
Imran GozukucukLia 4
Wilco de RijckBovendien lijken deze systemen niet erg robuust, een disclaimer is al in het filmpje ingesloten: (9:20)
'Die technieken zijn kansrijk maar in de praktijk worden ze natuurlijk uitgevoerd, en dan is het zaak dat ze op de goede wijze in praktijk worden gebracht, maar ook dat ze op de goede wijze met elkaar in verband staan. Dus staltechniek, mestverwaarding, mestverwerking en ook het gebruik van die mest op het land. Nou wanneer je dat op de goede manier doet dan bereik je eigenlijk op alle thema's die spelen een enorm resultaat.'
En als de boer niet alle technieken tegelijk inkoopt (inclusief vergisting, want dat is nodig "om te voorkomen dat effecten worden afgewenteld" 9:58) én goed op elkaar afstemt én goed onderhoudt - m.a.w. als er één zwakke schakel tussen zit - wat blijft er dan over van het enorme resultaat?
Trouwens, *Alle* thema's die spelen? Hij noemt ammoniakemissie, de juiste meststof, vergisting, broeikasgasemissies; ik mis hier energieverbruik, afbraak Amazonewoud, grondwaterstand, zoönosen en dierenwelzijn - of nee, de dieren ademen minder ammoniak in dus dat bevordert inderdaad het dierenwelzijn.
Dit vond ik een intrigerende opmerking: (10:00)
'Kringlooplandbouw: met de juiste meststoffen bereik je die kringlooplandbouw zo dichtbij als kan en zo ver weg als nodig.'
"Zo ver weg als nodig"? wat moet ik me daarbij voorstellen?
Vernieuwend, maar die andere boer vind ik nog vernieuwender.
Wilco de Rijck 3
LiaLia 4
Wilco de Rijckwillem feijen
Wilco de Rijck