
Het onderzoeksbudget van universiteiten is de afgelopen jaren afgeknepen. Wat heeft dat voor effect op de wetenschap?
36 artikelen
Minister Dijkgraaf wil uitleg over invloed Zuidas op studie fiscaal recht
Zuidas beslist mee over docenten en inhoud van universitair onderwijs
Promovendus Erasmus Universiteit gedwongen aan het werk bij sponsor EY
Medewerkers rechtenfaculteit UvA eisen uitleg over door Zuidas gesponsorde leerstoelen
Amsterdamse universiteit niet transparant over sponsors hoogleraren Belastingrecht
Podcast | De warme band tussen wetenschap en bedrijfsleven
Op de snijtafel: de beïnvloeding van wetenschappelijk onderzoek door het bedrijfsleven
Hoe een hoogleraar met lobby-onderzoek voor Shell en Unilever zijn bankrekening spekte en toch zijn integriteit behield
Erasmus diskwalificeert studie naar banengroei door vliegveld Maastricht
Hoogleraar handelde ‘verwijtbaar onzorgvuldig’ door Shell en Unilever niet te vermelden als financiers van onderzoek
De professor als geldmagneet
Bijna zestig procent van de hoogleraren op Wageningen University zegt dat het binnenhalen van financiering doorslaggevend is bij het bepalen van hun onderzoeksonderwerpen.
Het wordt steeds minder vanzelfsprekend dat een hoogleraar zijn onderzoek krijgt gefinancierd uit de eigen middelen van de universiteit. Dat budget slinkt en voor een hoogleraar is het aantrekken van extern geld dan ook erg belangrijk geworden. Bijna zestig procent van de hoogleraren op de Wageningen University die op zegt dat het binnenhalen van financiering zelfs doorslaggevend is bij het bepalen van hun onderzoeksonderwerpen. Dat blijkt uit een enquête van Follow the Money onder 180 hoogleraren van deze universiteit waarop 46 hoogleraren reageerden. 'Er is een enorme druk om financiering binnen te halen,' aldus een anonieme hoogleraar in de enquête.
Meer afhankelijkheid
Een derde van de inkomsten van Wageningen University kwam in 2012 van externe opdrachtgevers, zo blijkt uit het meest recente jaarverslag. Tien jaar eerder was dat nog ongeveer een vijfde. De totale baten bedroegen in 2012 315 miljoen euro. Daarvan was 105 miljoen afkomstig van werk in opdracht van derden. Het budget van Wageningen University is daarmee meer dan die van iedere andere Nederlandse universiteit afhankelijk van de externe geldstroom, meer nog dan de technische universiteiten zoals Eindhoven.Zeventig procent van de hoogleraren geeft aan dat er op dit moment te weinig ruimte is op Wageningen University voor fundamenteel onderzoek.Dat hoogleraren via hun onderzoeken extern geld moeten binnenhalen, betekent dat er minder tijd en geld overblijft voor onderzoek op eigen initiatief. Dat komt doordat de universiteit zelf gemiddeld 63 eurocent bijlegt voor iedere euro die een externe opdrachtgever financiert. Meer extern onderzoeksgeld aantrekken, betekent dus tegelijkertijd dat er minder vrij onderzoeksbudget overblijft voor de universiteit. De Vereniging van Universiteiten (VNSU) heeft de gevolgen hiervan dit jaar laten onderzoeken door Ernst & Young (EY) en waarschuwt voor dreigend geldgebrek als gevolg van de zogeheten matchingbehoefte. Onder 'matching' verstaat EY blijkens het onderzoeksrapport: 'dat deel van de integrale projectkosten (directe personele en materiële kosten, plus een opslag als dekking van de indirecte kosten) dat niet door betreffende subsidieverstrekker wordt gefinancierd'. Een gevolg van de matchingbehoefte is dat de universiteit minder geld kan besteden aan eigen onderzoek. Zeventig procent van de hoogleraren geeft in de enquête aan dat er op dit moment te weinig ruimte is op Wageningen University voor fundamenteel onderzoek. Brussel en Den Haag zien graag meer samenwerking tussen kennisinstellingen en het bedrijfsleven en stimuleren dat door subsidies voor een onderzoeksproject op de universiteit alleen beschikbaar te maken wanneer een bedrijf bereid is een deel van de financiering op zich te nemen. Zo is er in Nederland het topsectorenbeleid. Dat werkt zo: als een universiteit in samenwerking met een bedrijf een onderzoek start, legt de overheid geld bij. Niet eerder. Geen medewerking van een bedrijf? Dan geen onderzoek voor de universiteit. De Europese Unie hanteert hetzelfde concept met het programma Horizon 2020, het nieuwe stimuleringsprogramma voor onderzoek en innovatie van de Europese Commissie.
17 Bijdragen
Henry
Jan Willem de Hoop
Rob Goossens
Het is erg zinvol om de academische geldstromen in kaart te brengen, maar hou het nuchter en to-the-point.
Stijn
Rob GoossensDit drie geldstromen betreffen:
Eerste geldtroom: financiële bijdrage van het Rijk om de wettelijke taken op het gebied van onderwijs, onderzoek en kennisvalorisatie uit te voeren.
Tweede geldtroom: subsidies van Nederlandse overheidsorganisaties (NWO, KNAW, FOM en STW). Deze gelden worden aan de hand van competitie verdeeld (lees: best beoordeelde onderzoeksvoorstel wint).
Derde geldstroom: Overige inkomsten van de universiteiten uit contractonderzoek en contractonderwijs (hier vallen ook EU-subsidies onder).
De 105 miljoen van de Universiteit Wageningen uit dit artikel gaat zowel over de tweede als de derde geldstroom (24 miljoen tweede geldstroom en 82 miljoen derde geldstroom). Van de derde geldstroom komt slechts 14 miljoen van het bedrijfsleven (zie pagina 84 jaarverslag 2012). Slechts 4 % van de totale inkomsten van de universiteit komt dus van het bedrijfsleven.
De analyse dat de tweede en derde geldstroom steeds belangrijker zijn geworden klopt wel. Dit betreft echter voor slechts een klein deel contractonderzoek of contractonderwijs waarbij de opdrachtgever een partij uit het bedrijfsleven is!
Jan Willem de Hoop
Rob GoossensStijn
Jan Willem de HoopNog een opmerking: het onderscheid tussen fundamenteel en contractonderzoek is niet zwart-wit of is er zelfs helemaal niet. Ook bij contractonderzoek kan de centrale onderzoeksvraag een fundamenteel karakter hebben. Andersom kan onderzoek dat niet wordt gefinancierd door een derde partij juist een toegepast karakter hebben!
Jan Willem de Hoop
StijnRuben Munsterman
Rob GoossensGroet,
Ruben
Ruben Munsterman
Ruben MunstermanRob Goossens
Ruben MunstermanRob Goossens
Ruben MunstermanMaar dat terzijde. Kijk je dossier nog even na. NWO heeft juist 275 miljoen voor programmatisch onderzoek. Voor samenwerking met het bedrijfsleven is 150 miljoen beschikbaar.
Maar ook dat terzijde. Want jullie dreigen te missen waar het werkelijk om gaat. Lees je eigen interview met Clevers er nog eens op na. Zijn punt is dat de overheid onbegrijpelijk veel bezuinigt op wetenschap, zeker in vergelijking met andere landen (als % van het bnp). Clevers heeft geen principiele moeite met
bemoeienissen van het bedrijfsleven (analyseer de financiele structuur achter
zijn eigen onderzoeken maar eens). Het systeem is niet verkeerd, het probleem is dat de balans verstoord raakt doordat er te weinig geld in het systeem wordt gepompt. Door zowel overheid als door bedrijfsleven overigens. Want in tegenstelling tot wat wordt gesuggereerd staat het bedrijfsleven helemaal niet te springen om in wetenschap te investeren. Deden ze dat maar, dan was er ten minste nog iéts te verdelen.
Ruben Munsterman
Rob GoossensBedankt voor je nuttige bijdrage, het dwingt mij om nog eens goed naar de cijfers te kijken.
Het artikel gaat er vooral over hoe WUR afhankelijk is van externe geldschieter. Pas laat in de
tekst komt voor het eerste de term ‘ bedrijfsleven’ naar voren, en daar wordt dan gesteld dat Brussel en Den haag de samenwerking met het bedrijfsleven stimuleren.
Waarom? Omdat de grootste wetenschapsfinancier NWO veel geld aan het topsectorenbeleid moet besteden.
Jouw veronderstelde 150 miljoen in 2014 gaat over PPS, oftewel publiek private samenwerking waarbij de private sector ongeveer 50 procent bijdraagt.
Er is ook nog 90 miljoen beschikbaar voor PPP, oftewel publiek private programmering. Daar is de bijdrage van een private partij gering maar beslist de private sector dus wel mee.
Dan is er nog 20 miljoen gereserveerd om het hierbovenstaande uit te voeren en 20 miljoen om voor ‘ vrij onderzoek in de topsectoren.’
Over dat laatste kun je twisten of het bedrijfsleven hier beter van
wordt of invloed op heeft. Gezien het vele overleg van NWO met de industrie, denk ik van wel.
zie bron http://www.nwo.nl/binaries/content/documents/nwo/algemeen/documentation/application/nwo/voorlichting-en-communicatie/factsheet---nwo-budget/131008+Def+MIDDELEN_NWO_FACTSHEET.pdf
Zo kom ik uit op mijn 275 miljoen, waarop hoogstens 20 miljoen valt af te dingen. Dat vind ik fors op een budget van 680 miljoen. Zeker als je nagaat dat al dat topsectorengeld ook nog eens kan rekenen op een bijdrage van de universiteit. Zie in het artikel ‘matchinbehoefte’ en
hoe dat werkt. En dan laat ik ook nog de Europese subsidieprogramma’s er buiten. Ook die komen grotendeels totstand via de publiekprivate samenwerking en daar profiteert Wageningen behoorlijk van (zie http://www.ftm.nl/exclusive/de-suikeroom-van-wageningen-komt-uit-brussel/)
Het is waar de Wageningen en de rest van de uni’s op directe wijze misschien weinig industriegefinancierd zijn. Dat invloed van de markt verloopt vooral i
Ruben Munsterman
Ruben Munstermanhttps://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=0CC4QFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.nwo.nl%2Fbinaries%2Fcontent%2Fdocuments%2Fnwo%2Falgemeen%2Fdocumentation%2Fapplication%2Fnwo%2Ftopsectoren%2Ftoelichting-op-de-nwo-bijdrage-aan-de-topsectoren-2014-2015%2FToelichting%2Bop%2Bde%2BNWO-bijdrage%2Baan%2Bde%2Btopsectoren%2B2014-2015&ei=94BbVNKzAuSR7AbQ_IHYAQ&usg=AFQjCNHqZoBkroefn-I89Um7veKRGji_pA&bvm=bv.78677474,d.ZGU
Gerrit Zeilemaker
Wat mij interesseert is wie de patenten in bezit krijgt met dit door de overheid meegefinancierde onderzoek. Het zou zo maar eens kunnen dat we als belastingbetaler én voor het onderzoek betalen én uiteindelijk voor een gepatenteerd product met dikke, want monopoliewinst.
Wat nou vrije markt!
wolligtruike
Hendrickx
wolligtruikeMatthijs