Value8

Follow the Money toont al jaren belangstelling voor de schimmige handel en wandel van Peter Paul de Vries. De Vries verkreeg zijn bekendheid en reputatie ooit als directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Toen streed hij onder andere voor transparantie en deugdelijk bestuur. Als oprichter, ceo en grootaandeelhouder van het beursfonds Value8 doet hij echter alles wat hij vroeger te vuur en te zwaard zou hebben bestreden.
Sinds 3 mei is er commotie ontstaan rondom het beursfonds Value8. Vanaf dat moment besteedt de onafhankelijke analist Roel Gooskens voor Follow the Money aandacht aan alle beursgenoteerde belangen van Value8. Wat hij aantreft oogt niet best.
Een beursdrama in wording.

32 Artikelen

De rafelranden van Value8 van Peter Paul de Vries

5 Connecties

Voormalig VEB-voorman Peter Paul de Vries laat zich bij de opbouw van zijn bedrijf Value8 door niets of niemand inperken. ‘Als je van klein naar groter wilt, doe je soms onconventionele dingen. Dat is niet anders’.

‘Dit heb ik niet gezegd. U legt mij woorden in de mond!’ Terwijl Value8-topman Peter Paul de Vries zijn stoel aanschuift, heeft hij nog voor de interviewer zijn eerste vraag kan stellen, met een kwinkslag de toon al gezet. Het is ochtend op een van de weinige zonnige dagen in juli en het terras van restaurant Dauphine in Amsterdam is pas voor een klein deel gevuld. De Vries is even daarvoor zonder jasje en met opgestroopte hemdsmouwen de studio van BNR Nieuwsradio uit komen lopen. Hij is klaar voor het gesprek en met zijn eerste opmerking die hij grijnzend plaatst, laat hij merken waar hij het liefste speelt: op de helft van de tegenstander. Als directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) deed hij achttien jaar (waarvan 11 jaar directeur) lang niets anders. Het ongrijpbare, immer goedgehumeurde keffertje groeide in die periode uit tot een geduchte en gevreesde terriër die tijdens aandeelhoudersvergaderingen de zenuwen van tal van bestuurders danig op de proef stelde, spraakmakende procedures voerde en de media van talloze rake soundbytes voorzag. Hoewel nog immer de vrolijkheid zelve, ziet het leven van Peter Paul de Vries er tegenwoordig fundamenteel anders uit. Sinds 2008 is De Vries immers zelf de bestuurder en grootaandeelhouder van een beursgenoteerde onderneming. Herstel, niet één, maar drie beursbedrijven worden door de voormalige VEB-directeur geleid. En sindsdien is hij degene die de kritiek van journalisten en beurscommentatoren moet weerstaan. En niet in het minst die van de VEB die de informatieverstrekking van Value8 op vele onderdelen vaak ver onder de maat vindt. ‘Schimmig’ en ‘bizar’ zijn de adjectieven waarmee de vroegere collega’s van De Vries sommige handelswijzen van Value8 de afgelopen jaren betitelden.

Unicum in beursgeschiedenis

‘Er zou weinig lijn zitten in Value8’, was een van de stellingen waarmee BNR radiopresentator Paul van Liempt De Vries een uur eerder confronteerde. En inderdaad, voor een doorsnee belegger is de samenhang in de investeringsportfolio van Value8 ook moeilijk te doorgronden. Daarin bevinden zich een fabrikant van kleindier – en vogelvoer (De Witte Molen), een online uitzendbureau (Aamigoo), een landelijk leverende postorderapotheek (De Centrale Apotheek), een fabrikant van mailing- sorteer- en etiketteermachines (Buhrs), een online handelshuis in goud en zilver (Amsterdamgold), een producent van milieuvriendelijke gewassenbescherming (Ceradis), een leverancier van zonne-energiesystemen (Ecostream), een ontwikkelaar van online spellen (Games Factory Online) en een bedrijf dat apparaatje voor goedkoop mobiel internet in het buitenland levert (Droam). Opvallend zijn verder de trits aan zieltogende beursfondsen dat Value8 de laatste jaren (deels) wist te verwerven. Van enkele werd De Vries ook nog eens ceo, waardoor hij zowel van Value8, als van de lege beursfondsen Dico en Ego lyfestyle de topman is. Een unicum in de Nederlandse beurshistorie. Ook al om dat mede-bestuurder Gerben Hettinga bij Dico en Ego commissaris is. Via een beleggingsfonds Sabon Funding beheert Value8-dochter VGM ook de aandelen van een keten van zeepwinkels (Sabon). Weer ander beursfonds (EDCC) waar Value8 een belang in verwierf, kreeg met de omgekeerde overname door het eerder genoemde Aamigoo een tweede leven. In juni mengde Value8 zich, tot de verbazing van velen, in de strijd om de overname van voetbalclub Standard Luik.   value8   Daarnaast profileert Value8 zich steeds nadrukkelijker als een soort van kleine zakenbank. Het geeft corporate finance adviezen, investeert op eigen risico, geeft krediet en brengt bedrijven via omgekeerde overnames naar de beurs.

‘Minds are like parachutes’

Uitleggen wat Value8 nu precies doet, is voor De Vries niettemin geen enkele probleem. ‘Investeren en financiële dienstverlening’, zegt hij gedecideerd. ‘En omdat we flexibel zijn hebben we de mogelijkheid om naar links te gaan als zich daar een goede kans voordoet en naar rechts te gaan als daar hetzelfde gebeurt’. Flexibiliteit, die eigenschap is volgens De Vries essentieel voor een bedrijf als het zijne. Er doen zich dagelijks kansen voor waar eventueel alert op moet worden gereageerd. En waar andere investeerders vaak worden begrenst door een strak keurslijf van interne richtlijnen beschikt Value8 over de vrijheid om te doen wat het wil. Hoe dat kan?
‘Value8 kan flexibel zijn omdat mijn hoofd flexibel is'
‘Value8 kan flexibel zijn omdat mijn hoofd flexibel is,’ legt De Vries uit. ‘En omdat het hoofd van medebestuurder Gerben Hettinga flexibel is, omdat wij verstandige commissarissen hebben die weliswaar lijnen aanleggen, maar toch met ons meedenken en omdat we alle mensen die bij ons werken dwingen om ook flexibel te denken. Het is simpel; Minds are like parachutes, they only function when open’.

Winnaarsmentaliteit

Maar een open geest alleen is volgens de Value8-voorman niet voldoende. ‘Het begint met ambitie’, stelt De Vries, aldus de bekende reclameslogan van ABN Amro citerend. De bank waarvan hij in 2007 vond dat die zich op diende splitsen omdat zulks op de lange termijn in het belang van de aandeelhouder zou zijn. Tijdens de strijd die de Vries in de lente van 2007 namens de VEB kortstondig tegen ABN Amro voerde, werd op een bijzonder moment ook zijn eigen ambitie c.q. winnaarsmentaliteit vereeuwigd. In het overnamegevecht verkocht ABN Amro zijn Amerikaanse dochter LaSalle. De Vries vond dat de aandeelhouders over die verkoop moesten kunnen beslissen en wilde die verkoop via een spoedprocedure bij de Amsterdamse ondernemingskamer blokkeren. Hij slaagde daar in eerste instantie ook in. Dat nieuws, inclusief de foto’s van de uitbundig juichende aandeelhoudersactivist ging de hele wereld over. Ambitie, flexibel denkwerk en doortastend optreden zorgden vervolgens voor een serie bijzondere investeringen en overnames en voor een beurskoers die in het eerste jaar met een noodgang noordwaarts spoot. De koers van Value8 steeg in de eerste achttien maanden zelfs zo hard – 331 procent in 2009 - dat De Vries enige malen naar de stoomfluit greep om een ‘koerswaarschuwing’ af te geven om oververhitte verwachtingen te temperen. En daarmee schreef de geboren Apeldoorner wederom beurshistorie. Nog nooit eerder was een ceo van een aan de beurs genoteerde onderneming tot deze ingreep gekomen. Niet gek, want ceo’s van beursgenoteerde bedrijven plegen immers niet over de koers van het aandeel van het bedrijf te spreken. De Vries trok zich van die gedragsregel niets aan, hij had er tenslotte alleen maar goede bedoelingen bij. En passant werd de Nederlandse taal met het woord ‘koerswaarschuwing’ verrijkt.

Trackrecord

De Vries verwekt volgens eigen zeggen in 2008, tussen de val van Fortis en de ondergang van Lehman Brothers, zijn investeringsbedrijf Value8. De naam moet als ‘valuate’ worden uitgesproken, Engels voor ‘waarderen’. Met een omgekeerde overname van het beursfonds Exendis maakt hij in februari 2009 zijn entree als ceo op de Amsterdamse Effectenbeurs. De Vries: ‘In eerste instantie waren we helemaal niet van plan om beursnotering te verkrijgen, maar toen de kans zich voordeed, hebben we die gegrepen’. De beursintroductie van Value8 gaat slechts met een twintig regels tellend persbericht gepaard. Een beursprospectus, het document waar hij in de spraakmakende procedure van de VEB tegen internetbedrijf World Online nog een groot belang aan zei te hechten, ontbreekt. De wet schrijft dat ook niet voor, wanneer er sprake is van introductie via een omgekeerde overname. De Vries zelf vindt het ook niet noodzakelijk. ‘Een prospectus is nodig waneer je bij derden geld gaat ophalen’, zegt hij. En dat is bij een omgekeerde overname als die bij Value8 en ook die van Aamigoo, niet het geval. De aandelen zijn weliswaar op de beurs te koop ‘maar als mensen vinden dat ze te weinig informatie krijgen, dan moeten ze die niet kopen’.
De Vries heeft met Value8 vooral zijn als succesvol VEB-directeur vergaarde roem naar de beurs gebracht
Veel over het investeerderstrackrecord van de beroemde voormalige aandeelhoudersactivist, kan een potentiële belegger in Value8 dan ook niet te weten komen. Dat hij uitstekend jaarverslagen kan lezen is genoegzaam bekend. Maar behalve dat hij ooit bekend heeft gemaakt dat hij redelijk succesvol was met zijn beleggingen in het buitenland – met name aan de beurs in Parijs – is over zijn kwaliteiten als investeerder of als ondernemer weinig tot niets bekend. De Vries heeft met Value8 vooral zijn als succesvol VEB-directeur vergaarde roem naar de beurs gebracht. Zijn jawoord op een investering is voor velen een keurmerk van betrouwbaarheid, ook al vermeldt Value8 zeer summier inhoudelijke informatie over de deals die ze doen of de bedrijven waarin ze investeren. De vrolijke bestuursvoorzitter waarschuwt bij voortduring om niet zomaar aandelen te kopen, maar de verleiding om dit juist wél te doen is in het troosteloze beursklimaat van de laatste jaren niet minder geworden. Zo steeg in de aanloop van de omgekeerde overname van EDCC door uitzendbureau Aamigoo de koers van het aandeel EDCC met 250 procent. Van Aamigoo – dat bij de aankondiging van de omgekeerde overname nog nooit een jaarrekening had gedeponeerd - was op dat moment weinig anders bekend dan dat De Vries met Value8 er een belang in zou krijgen.

De populariteit van Peter Paul

Dat beleggers blind instappen in beursfondsen waar De Vries een belang in neemt of heeft, kan hem niet worden aangerekend, zo laat hij weten. En als hij een belang in een fonds wil nemen, heeft hij weinig aan een stijgende koers. Klopt, maar daarmee is de kous nog niet af. Het is evident dat het enthousiasme van beleggers voor activiteiten van De Vries zich vertaalt in een hoge beurskoers van Value8. Ook al kan er over de uitkomst van veel die activiteiten nog weinig zinnigs worden gezegd. Met een hoge beurskoers is de waarde van de valuta van De Vries – aandelen Value8 – ook gebaat. Hoe meer die waard zijn, hoe eenvoudiger hij zijn investeringsmachine kan laten lopen.  

PP de Vries De verbaal bedreven De Vries is een graag geziene gast in televisieprogramma's

Daarnaast varen ook de zakenpartners van Value8 wel bij de populariteit van Peter Paul. Hoe belangrijk de merknaam van De Vries is, blijkt ook uit een brochure die in 2010 door Geert Schaaijs Beursgenoten over zeepwinkelketen Sabon werd gepubliceerd. Value8 beheert de aandelen van het bedrijf totdat de omgekeerde beursgang – die door Value8 wordt begeleid – definitief is. Sabon is volgens Schaaij ‘een parel’. ‘Sommige kansen krijg je maar één keer in je leven, voor mijn gevoel is het aandeel "Sabon FunDing" er zo één', luidt de openingszin van het hagiografisch getinte rapport van de vaste gast van Harry Mens’ Business Class. Met Schaaijs verhaal werd vorig jaar een onderhandse emissie van aandelen Sabon opgefleurd. De affiliatie met de voormalige aandeelhoudersactivist is volgens Schaaij, die overigens zelf ook aandeelhouder is in de aankomende beursparel, een unique selling point: 'Met Peter Paul de Vries, de voormalig topman van de VEB, heeft de ceo van Sabon, dhr. Bob Ultee, getoond de beste mensen om zich heen te verzamelen'.
'De grap is dat de naam Peter-Paul de Vries vaak meer aandeelhouderswaarde oplevert'
Bob Ultee is zelf ook zeer content met De Vries: ‘Na de beursintroductie zou ik hem er graag bij willen houden. De grap is dat de naam Peter-Paul de Vries vaak meer aandeelhouderswaarde oplevert.’ Ultee spreekt tegenover Follow the Money ook enthousiast over Sabons doelstelling om in 2011 de 70e of 75e winkel te openen. ‘Het loopt lekker door’ zegt hij. Schaaij die als aandeelhouder van Sabon het bedrijf ‘tot op het bot’ analyseerde, repte in zijn rapport nog over Sabons doelstelling om in 2011 de honderdste winkel te openen. Een brokje informatie waar een potentiële Sabonbelegger best belangstelling voor zou kunnen hebben. Het grote voordeel voor Ultee is echter dat hij bij zijn beursgang geen prospectus hoeft uit te brengen waarin hij uitvoerig het drastisch bijstellen van zijn groeiambities uiteen zet.

De tijd van Tóth

De Vries laat bij de introductie van Value8 in 2009 al snel blijken dat hij als bestuursvoorzitter van een beursgenoteerde onderneming, zich niet roomser dan de paus wil gedragen. Eén van de bedrijven waarin De Vries in zijn leven voor Value8 zijn geld aan toevertrouwde – SutureAid – wordt in Value8 binnengebracht. Het bedrijf dat een gepatenteerd hechtpincet voor chirurgen op de markt brengt, is mede door zijn broer Luc opgericht. Belangverstrengeling licht overduidelijk op de loer, maar De Vries stoort zich daar niet aan. Hij vindt juist dat hij het keurig heeft gedaan door een van zijn deelnemingen binnen te brengen. ‘Met commissarissen is afgesproken dat mijn investeringsactiviteiten via Value8 zullen lopen. Dat is logisch. Dan krijg je later niet het verwijt dat de betere investeringen privé worden gedaan’, zegt hij. Maar niet alleen de VEB hekelt de actie, ook op internetfora wordt het handelen van De Vries zwaar bekritiseerd. Het zou volgens een belegger een ‘vestzak- broekzaktransactie’ zijn die hem terug deed denken aan de tijden van George Tóth, de man die De Vries in zijn periode als VEB-directeur om zijn schimmige transacties met slapende beursvennootschappen te vuur en te zwaard heeft bestreden. De vergelijking met Tóth gaat volgens De Vries helemaal niet op, want hij waarschuwt beleggers juist om niet in te stappen, waar Tóth het tegenovergestelde nastreefde. Hij waarschuwt bovendien onverplicht, uit vrije wil. Bij het onverplichte informeren van zijn eigen beleggers legt hij weer andere maatstaven aan. Zo wordt bij het aankopen van deelnemingen slechts bij hoge uitzondering door Value8 een prijs gemeld. Ook over opmerkingen hierover haalt De Vries zijn schouders op. ‘Als we een deal moeten laten glippen omdat de verkoper de prijs niet bekend wil maken, dan maken we de prijs liever niet bekend. Trouwens: andere investeringsmaatschappijen doen het ook niet’. Het resultaat is hoe dan ook dat het onduidelijk blijft hoe goed Value8 zijn kerncompetentie – het waarderen van ondernemingen – eigenlijk in de vingers heeft. Naar de achtergronden van de ondernemingen waarin Value8 een belang neemt, moet de belegger van het investeringsfonds ook gissen. Net als naar de track-records van het management van de deelnemingen. Een duidelijke beschrijving van de achtergrond van managers van Value8deelnemingen zou op zijn minst enkele misverstanden kunnen voorkomen.

‘Geweldige turn-around manager’

Neem het bedrijf Buhrs. De Zaanse machinefabriek die 1908 werd opgericht, verkreeg in 2009 het predikaat ‘Koninklijk’. De door Beatrix afgegeven erkenning kon het toen al op omvallen staande Buhrs niet redden. Value8 maakte vorig jaar met het failliete bedrijf een doorstart en inmiddels is de onderneming voor 100 procent in handen van de Bussumse investeerder. Buhrs groeide in korte tijd uit tot de oogappel van De Vries. Volgens hem maakt Buhrs ‘de BMW onder de mailingmachines’ en is het bedrijf onder leiding van ‘heel goed management’ geherstructureerd. De man die daarvoor verantwoordelijk is, heet Kim Ying Lee. De in Wassenaar woonachtige Lee - van oorsprong een McKinseyaan – wordt door De Vries geprezen als een ‘geweldige turn-around manager’. Het CV van Lee, vertoont niettemin een opmerkelijke kras die in een eventueel beursprospectus enige toelichting zou verdienen.
Grootaandeelhouder Egeria, destijds nog eigendom van de familie Brenninkmeijer, kwam tot de conclusie dat ze bij de aankoop werd bedonderd.
Lee was sinds het midden van de jaren negentig de baas bij de Zoetermeerse bamifabriek Het Verre Oosten. In oktober 2000 werd hij daar op staande voet ontslagen. Toenmalig president commissaris van Het Verre Oosten, luchtvaartpionier Martin Schröder, had kennis verkregen van enkele malversaties waar Lee het brein achter zou zijn geweest. Grootaandeelhouder Egeria, destijds nog eigendom van de familie Brenninkmeijer, kwam tot de conclusie dat ze bij de aankoop van de participatie in het bedrijf werd bedonderd. Het Verre Oosten ging na een hevige strijd in 2001 ten onder waarna de curator een bestuursaansprakelijkheidsprocedure tegen Lee startte en op zijn bezittingen beslag liet leggen. In 2005 werd de bestuurdersaansprakelijkheid door Lee en enkele verzekeraars met 387 duizend euro afgekocht. Een schikking die desgevraagd niet als een schulderkenning mag worden aangezien. ‘Er is destijds grondig forensisch onderzoek gedaan en alle beschuldigingen tegen mij zijn weerlegd’, laat Kim Ying Lee desgevraagd weten. ‘Ik beschik ook over een verklaring van goed gedrag van het Ministerie van Justitie. Het uiteindelijk betaalde bedrag was in feite een schikking over de koopprijs’.

Aansprakelijkheidsclaim

Daar is een mogelijke aantekening in het track record van Lee nog niet mee gedaan. De naam van Kim Ying Lee duikt ook op bij de ondergang van vermogensbeheerder Eureffect en het imploderen van het door Eureffect opgerichte hedgefonds Spirit AIM. Lee was halverwege het vorige decennium als turn-around manager zeer nauw betrokken bij de reorganisatie van Eureffect. De Amsterdamse vermogensbeheerder kwam herhaaldelijk negatief in het nieuws dankzij het instorten van het hedgefonds Spirit AIM. Toen hedgefonds in 2009 uiteindelijk kopje onder ging, kostte dat beleggers naar schatting 67 miljoen euro. De verwikkelingen rond Spirit AIM worden door verschillende betrokkenen aangemerkt als een grote ‘aandelenzwendel’ waarbij mogelijk frauduleuze ‘pump and dump-praktijken’ rond illiquide Franse en Canadese beursfondsen plaats zou hebben gevonden. Sinds die tijd bereidt de Utrechtse advocaat Adriaan de Gier namens de stichting SpiritClaim een procedure voor waarbij de bestuurders, aandeelhouders en adviseurs van het betrokken Amsterdams Effectenkantoor (AEK), Eureffect en Spirit AIM mogelijk aansprakelijk worden gesteld voor hun handelingen. Op de lijst met bestuurders, waar Follow the Money zijn hand op wist te leggen, prijkt ook de naam van Kim Ying Lee. Lee ziet eventuele procedures ‘met veel vertrouwen’ tegemoet. ‘Ik heb helemaal nooit iets met het beleggingsbeleid van Eureffect of Spirit AIM te maken gehad’, zegt Lee. ‘Ik ben daarnaast zelf ook een gedupeerde van de ondergang van Spirit AIM, ik heb er zelf ook in belegd’.
Lee was voor La Perla op zoek naar geld en kwam bij Value8 uit
Lee geeft ook aan dat hij eind 2006 al bij Eureffect was vertrokken. Dat blijkt ook uit inschrijvingen in de Kamer van Koophandel. De naam van Lee duikt in de jaren erna wel weer op bij een drietal bedrijven waarin Spirit AIM heeft geïnvesteerd. Als lid van de board of directors of als adviseur. Eén daarvan – de in Frankrijk gevestigde evenementenorganisatie Naseba – is in 2010 ook kortstondig onderdeel van de investeringsportefeuille van Value8. Via een andere, La Perla World (Mandarin Group) van vastgoedondernemer Geert Duizendstraal, ontmoet Lee voor het eerst De Vries. Lee was voor La Perla op zoek naar geld en kwam bij Value8 uit. De Vries belde Lee uiteindelijk terug met de vraag of hij Buhrs wilde leiden. ‘We hebben goed research gedaan naar Lee’, zegt De Vries. ‘Voor ons vormt zijn verleden geen enkele belemmering. En waarom deze belangstelling voor Lee? Een investeerder als Marcel Boekhoorn haalde toch ook Cees van der Hoeven binnen zonder dat iemand daar over begon te zeuren?’ Het belang dat Value8 kortstondig in Naseba had, heeft volgens hem ook niets met de huidige ceo van Buhrs te maken. ‘Dat Lee ook bij Naseba betrokken was, berustte was ons betreft op puur toeval’.

Aangifte van fraude

Een ander geval: De Centrale Apotheek. Begin dit jaar nam Value8 een belang van 49 procent in het bedrijf dat door het echtpaar Hans Boerema en Marijke Dirksen werd opgericht. ‘Een innovatieve apotheekformule’, waarmee het bedrijf de apotheekmarkt ‘openbreekt’, aldus het persbericht van Value8. Het echtpaar – dat over een lange staat van dienst beschikt - voert er nog steeds de directie. Uroloog en chirurg Hans Boerema werd in de jaren tachtig in medische kringen bekend als de oprichter van de Boerema klinieken. Voormalig Vendex-topman Anton Dreesmann, zag brood in het vernieuwende concept van privé-klinieken, maar na enige tijd bleek dat het zakelijke model te ver voor de muziek van die tijd vooruit liep. Het bedrijf werd geliquideerd. Het echtpaar haalt in 1994 nog even de krantenkolommen in de Achterhoek als Marijke Dirksen als medisch directeur van het Slingeland ziekenhuis in Doetinchem opdrachten zou hebben verstrekt aan een bedrijf waar haar man Hans Boerema als projectmanager actief is. Succes boeken het echtpaar met hun onderneming De Medische Middelen Groothandel (MMG). Een groothandel in incontinentieluiers, spuiten, naalden enzovoort. De Boerema’s verkopen hun onderneming in 2001 aan farmaceutisch distributeur OPG. Het echtpaar blijft aan als directie, maar worden in 2005 ontslagen als er malversaties met voorraden aan het licht komen waarbij minimaal 600 duizend euro zou zijn verduisterd. OPG doet aangifte van fraude bij het Openbaar Ministerie en laat bij het echtpaar beslag leggen. Jaren later wordt de zaak tussen het echtpaar en OPG geschikt waarbij beide partijen afspreken nooit meer inhoudelijk over de zaak naar buiten te treden. De Boerema’s – die via advocaat Marc Kelder reageren - zeggen niettemin dat er van verduistering ‘nooit sprake is geweest’. Ze erkennen wel dat er voorraadverschillen hebben bestaan, maar dat tot de dag vandaag ‘nooit verklaard’ is waar die vandaan kwamen. Het echtpaar ontkent ook met kracht dat er bij het Slingeland ziekenhuis iets onoorbaars zou zijn voorgevallen.
'Ze gaan met het geld van anderen grote verplichtingen aan die ze bedrijfsmatig niet kunnen behappen'
Het zijn hoe dan ook gebeurtenissen die de Groningse zakenman Willem Blijdorp van de Holland Trading Group in Delfzijl niet kent als hij in 2007 besluit in De Centrale Apotheek te investeren. In totaal pompt hij 5,2 miljoen euro in het bedrijf van de Boerema’s. Vrijwel al het geld zal hij verliezen. ‘Deze mensen hebben in mijn beleving niet zo veel scrupulus’, zegt Blijdorp, die ooit rijk werd in de parallelhandel. ‘Ze komen stelselmatig hun afspraken niet na’. Blijdorps advocaat Wouter Schuurmans heeft ook een duidelijke mening over het echtpaar: ‘Een leven lang ellende’. ‘Deze mensen zijn ongeremd en laten zich niet door anderen sturen. Ze gaan met het geld van anderen grote verplichtingen aan die ze bedrijfsmatig niet kunnen behappen. Een minderheidsbelang in een bedrijf met deze mensen kan ik niemand aanbevelen. Ik hoop voor Peter Paul de Vries dat hij goede afspraken met ze heeft gemaakt’. De advocaat wordt op zijn wenken bediend. Na kennis te hebben genomen van Schuurmans’ uitspraken, kondigen De Boerema’s onmiddellijk juridische stappen aan.

Sterfhuis

De overeenkomst die Value8 met De Centrale Apotheek (DCA) is aangegaan, betreft de vennootschap Health Services International (HSI). Een blik in de historie van deze vennootschap zegt dat HSI is een klein jaar eerder – in maart 2010 – door het echtpaar voor hun apotheek concept in gebruik is genomen. Boerema en Dirksen maakte daarbij gebruik van een bestaande B.V.: Systeemgroep Nederland, een groothandel in hard- en software en telecommunicatiesystemen die in het jaar 2009 een klein negatief eigen vermogen toont van 1.588 euro. Health Services Nederland, de vennootschap waarin Blijdorp zijn miljoenen pompte, is op afstand geparkeerd. Die vennootschap bevat een negatief eigen vermogen 1,4 miljoen euro. Een saldo dat gezien de miljoeneninvesteringen nog ‘alleszins meevalt’, zo merkt Blijdorps directeur Bert Meulman desgevraagd op. De activiteiten die er ooit in zaten, zitten nu in Health Services International. De verliezen zijn door de vennootschappelijke verhuizing, die de kenmerken vertoont van een sterfhuisconstructie, niet langer meer zichtbaar. Het lijkt een handige zet van het echtpaar. De financiële voorgevel van De Centrale Apotheek ziet er daardoor een stuk aantrekkelijker uit. Aangenaam is het ook voor de nieuwe aandeelhouders, waaronder Value8. Die hebben alleen met de lusten, niet met de oude lasten te maken. De constructie ontneemt tegelijkertijd volledig het zicht op de werkelijke prestaties van het bedrijf dat sinds 2007 meer dan 5 miljoen euro verbrandde zonder dat een winstgevende omzet binnen bereik kwam. Geen track-record voor een bedrijf met eventuele aspiraties voor een traditionele beursgang met emissieprospectus. Dat het met DCA ook bij Value8 nog niet lekker gaat, blijkt uit de rapportage van mei waarin wordt gesproken van een ‘vertraagde ontwikkeling’. Vragen over de constructie met de vennootschappen laat De Vries onbeantwoord, maar hij zegt geen ‘signalen van onoorbare gedragingen’ van Boerema en Dirksen te hebben opgevangen. Hij weet ook dat de vorige investeerder niet zo’n goede deal heeft getroffen met DCA. ‘Als venture capital investeerder moet je niet de eerste zijn, maar de derde of de vierde’.

Blije eikel

De Vries is inmiddels wel gewend aan het oneffen wegdek dat een investeerder vaak moet begaan om zijn doelen te verwezenlijken. Bij het nemen van belangen in de beursfondsen werd hij ook met onverwachte situaties geconfronteerd. Bij de overname van het failliete beursbedrijf Dico – een voormalige beddenfabrikant – begon een voormalige cfo bedreigingen te uiten en deed pogingen tot afpersen. Een voormalige adjunct directeur van het beursgenoteerde Alanheri – het huidige De Witte Molen – bezorgt de vennootschap een nederlaag in de rechtbank van Den Bosch waardoor Value8 nog eens de beurs moest trekken en een lening van 286 duizend euro uit kon schrijven om erger te voorkomen.
‘Ik probeer te bouwen, ik ga ergens voor. Ik neem ook risico’s. Als je van klein naar groter wilt, doe je soms onconventionele dingen. Dat is niet anders.'
Maar ondanks de bobbels in het weg is De Vries bijzonder tevreden over de gang van zaken bij Value8. Het bedrijf maakt winst en het eigen vermogen nam in 2010 met 6,5 miljoen euro toe. De verwarring van buitenstaanders over de ogenschijnlijk onsamenhangende investeringsportfolio zal volgens hem vanzelf verdwijnen naarmate er clusters ontstaan in de vier kerngebieden waarin Value8 investeert (healthcare & life sciences, cleantech & duurzame energie, internet en leisure & luxery). Opgetogen is hij vooral de inkomstenstroom uit de financiële dienstverlening. ‘En we kunnen met die activiteiten ook nog een team opbouwen dat we ons als pure investeerder nooit hadden kunnen veroorloven’, zegt De Vries. ‘En vooral dat team is de kracht van Value8’. De kritiek op zijn handelen neemt hij serieus maar laat hij uiteindelijk van zich afglijden met opmerkingen als ‘het kan even niet anders’. De Vries: ‘Ik probeer te bouwen, ik ga ergens voor. Ik neem ook risico’s. Als je van klein naar groter wilt, doe je soms onconventionele dingen. Dat is niet anders. Je moet zijn die je bent. Hoe meer je je laat leven door anderen en hoe meer je je laat inperken door anderen, hoe minder je kan doen. Grote concerns hebben door hun bureaucratie grote moeite om met veranderingen om te gaan. Wij hebben daar nog geen last van. Ik ben een ontzettend blij mens . Ik ontmoet geweldige ondernemers en mensen waarmee we graag zaken doen. Ik probeer te doen wat goed voor de tent is en dat houdt me elke dag 24 uur bezig. Dat wil ik ook tot aan mijn 65e blijven doen. We zijn met Value8 vooral waarde aan het creëren en dat gaat hartstikke goed. We bestaan pas 2,5 jaar, en redelijkerwijs kan je de prestaties pas na een jaar of 5 goed beoordelen. Het grappige is dat beleggers dat begrijpen’.