
De Europese Centrale Bank geeft miljarden uit om de rente laag te houden. Waar komt dat geld terecht? Lees meer
Het monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) lijkt een ver-van-mijn-bed-show doorspekt met moeilijk jargon en financiële termen. In dit dossier onderzoekt FTM de implicaties het ECB beleid voor de burger. Wat houdt het lage-rentebeleid in en wat zijn de gevolgen van 'quantitative easing' (QE) voor Nederland? Bij wie komen de miljarden aan publiek geld terecht?
De ECB deelt miljarden uit aan private banken en stuurt onze overheid de rekening
De belastingbetaler mag nu ook de verliezen van De Nederlandsche Bank betalen
Draghi redde de euro, maar deelde een dreun uit aan de democratie
Banken lenen zich rijk bij de ECB
Minister negeert Kamerverzoek om ECB ter verantwoording te roepen
Machtsspel stort Europa in een existentiële crisis
Champagne-, tabaks- en olieconcerns sluizen coronageld door naar aandeelhouders
Coronaklap extra pijnlijk voor pensioenfonds met beleggingen in olie en gas
Helikoptergeld: een verleidelijke, maar ondoelmatige kuur voor corona
Nóg lagere rente: het zinloze medicijn tegen het coronavirus
Mario Draghi na een persconferentie bij de Europese Centrale Bank in Frankfurt, september 2012. © Johannes Eisele / AFP
Draghi redde de euro, maar deelde een dreun uit aan de democratie
Tien jaar na de eurocrisis hangt er opnieuw een zwaard van Damocles boven de euro. Inflatie, klimaatverandering, oorlog en energietekorten doen de Europese economieën kraken. Politiek econoom David Hollanders blikt terug op die legendarische reddingsactie van ECB-president Mario Draghi. Een succes, maar daarvoor is een hoge prijs betaald: de democratie werd buitenspel gezet en de Europese Centrale Bank werd almachtig.
Precies tien jaar geleden redde Mario Draghi, toen president van de Europese Centrale Bank, de euro met drie woorden: ‘Whatever it takes’.
Ongeacht met welke middelen, de ECB zou alles doen om de euro te stutten. ‘Geloof me, het zal voldoende zijn,’ voegde Draghi eraan toe. Zijn woorden maakten zichzelf waar: beleggers geloofden hem. De euro was gered.
Destijds was nagenoeg iedereen content met de redding, zelfs tegenstanders van de euro. Alles beter dan een ongecontroleerde instorting van de munt.
En toch was Draghi’s redding problematisch, want de ECB en de ministers van Financiën in de zogeheten ‘eurogroep’ consolideerden hun macht met het outright monetary transactions-programma (OMT) voor het opkopen van staatsobligaties, en met het Europees stabiliteitsmechanisme (ESM), een permanent noodfonds met leningen voor lidstaten in financiële problemen. Beide zijn alleen beschikbaar voor landen die in ruil voor financiële ‘hulp’ akkoord gaan met een opgelegd pakket aan hervormingen en bezuinigingen.
Daardoor beslissen de Europese Centrale bank en de eurogroep sinds 2012 bij monetaire alarmfase rood over zaken die van doorslaggevend belang kunnen zijn voor de arbeidsmarkt, de openbare financiën, de pensioenen, het onderwijs en de gezondheidszorg in de lidstaten. Terreinen waarover in democratieën normaal gesproken door het nationale parlement wordt beslist. Of, en wanneer, zo’n alarmfase wordt uitgeroepen – ook dát bepalen de ECB en de eurogroep, samen met banken.
De redding van de munt heeft de parlementaire democratie dus bepaald geen dienst bewezen. Een reconstructie:
December 2011: een kerstgeschenk
Op 21 december 2011 krijgen de banken een vroeg kerstcadeau: langerlopende herfinancieringstransacties (long-term refinancing operations, LTRO). Daarmee kunnen ze bij de Europese Centrale Bank tegen een lage rente kredieten opnemen met een looptijd tot drie jaar, in plaats van de gebruikelijke aflostermijn van enkele weken.
Die kredieten lenen de banken vervolgens uit aan lidstaten, tegen een hogere rente.
Wie positief is, ziet in dit nieuwe instrument de hoognodige verlichting van de inderdaad dalende rentes van ‘probleemlanden’. Historicus Adam Tooze noteert in zijn boek Crashed: How a Decade of Finance Changed the World een keerzijde: de transacties maken het mogelijk dat banken eenvoudig winst maken door tegen 1 procent van de ECB te lenen en tegen 5 procent uit te lenen aan Italië.
Willem Buiter, destijds hoofdeconoom van de Citigroup, becijfert in 2014 dat de banken hiermee een ‘significante subsidie’ krijgen van bijna 86 miljard euro.
Aan dit soort vergaande interventies van de ECB valt eigenlijk niets te doen. Op grond van het Verdrag van Maastricht (1992) is ze absoluut onafhankelijk van parlementen en regeringen – althans in monetaire aangelegenheden. En de LTRO zijn een monetaire operatie. Wat niet geldt voor een volgende ECB-interventie, twee maanden later.
Februari 2012: een sobere winter in Athene
Het Griekse parlement stemt op 12 februari in met ongekende bezuinigingen die gepaard gaan met beperking van het ontslagrecht, de uitverkoop van publieke bezittingen (aan rijke Grieken, Chinese staatsbedrijven, maar vooral ook aan Franse en Duitse bankiers), verlaging van lonen, uitkeringen en pensioenen, en kortingen op uitgaven aan zorg en onderwijs.
Is deze soberheid – austerity – een vrije keuze van de door het parlement gerepresenteerde Griekse demos? Het valt te betwijfelen.
De trojka van de Europese Commissie (EC), de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de Grieken net als in de schuldencrisis van 2010 duidelijk gemaakt dat er geen onderhandelingsruimte is. Zonder versobering geen leningen, en zonder leningen hebben de Griekse banken en de Griekse staat geen toegang meer tot liquiditeit.
Dat scenario – zonder uitzicht op herfinanciering van bank- en staatsobligaties, en met verlies voor de ECB en de banken in Noord-Europa – wenst de crediteurenalliantie ook niet.
95 procent van de ‘steun’ aan Griekenland komt terecht bij banken in Duitsland, Frankrijk en Nederland
Maar een instortend Griekenland, gevolgd door een Grexit en herinvoering van de drachme zou de Grieken nóg meer pijn doen. De trojka kan dus voorwaarden stellen. Zo moest sinds 2010 de aankoop van (onder meer Duits) wapentuig wél doorgaan.
Toch, hoe hardvochtig of ongerijmd de maatregelen ook zijn, buiten Griekenland maken weinigen zich druk over de ondemocratische figuur waarin twee Europese instituties en het IMF een nationaal parlement de wet voorschrijven.
Want is Griekenland eigenlijk niet te vergelijken met een artikel 12-gemeente in Nederland, die ‘over lange tijd grote financiële tekorten op de begroting’ heeft en geld krijgt uit het gemeentefonds op voorwaarde dat ze haar financiële zelfstandigheid voor een deel inlevert? De Grieken mogen blij zijn überhaupt gered te worden.
Bij nadere beschouwing zijn dit soort overwegingen onredelijk en eenzijdig. De ‘hulp’ is geen gift, maar een geoormerkte lening. Het geld gaat naar de crediteuren van Griekenland, naar Nederlandse, Duitse en Franse banken: 95 procent van de ‘steun’ aan Griekenland komt uiteindelijk daar terecht. Bij dezelfde banken die Griekenland decennialang vrijwillig geld uitleenden in ruil voor rente en commissies.
Het zijn ook de banken die vanaf december 2011 profiteren van het LTRO-opkoopprogramma van de ECB. En het zijn natuurlijk de banken die sinds 2008 zélf gered zijn (of, in het geval van SNS Reaal, in 2013).
De hulpoperatie voor Griekenland is opgetuigd om banken te helpen. Dat beweert de trojka althans zelf. Het IMF schrijft in 2013 dat ‘het ophouden van het herstructureren van schulden de mogelijkheid biedt om de risico’s voor private investeerders te verminderen en de schuld in officiële handen te schuiven’.
De banken komen vrij met de schrik en de winst, maar willen nooit meer een herstructurering meemaken
Daarmee komt tegelijkertijd een mogelijke tegenwerping in zicht. De alliantie van de trojka en de banken gaat in 2012 akkoord met herstructurering van de Griekse staatsschuld. Dat is ongekend en lijkt een mooi gebaar, maar al snel blijkt dat de banken hun Griekse obligaties in 2010-2012 al massaal kwijtspeelden. Dat konden ze doen dankzij het securities market-programma, het opkoopfonds van de ECB. En dankzij de trojka, die in 2010 in het eerste hulppakket 110 miljard euro beschikbaar stelde om bankcrediteuren – via Griekenland – uit te kopen.
Obligaties in handen van de trojka, inmiddels de grootste crediteur, zijn echter uitgezonderd van de herstructurering.
Uiteindelijk worden alleen Griekse pensioenfondsen en huishoudens werkelijk geraakt, omdat Griekse banken worden gecompenseerd met een daartoe geoormerkt deel van het in 2012 overeengekomen 'hulppakket'. Historicus Tooze stelt dat de herstructurering wordt geleid door crediteuren en dat de banken daarbij de facto een vetorecht hebben.
En toch. En toch zit het banken niet lekker. Zij komen weliswaar vrij met de schrik en de winst, maar willen nooit meer een herstructureringsoperatie meemaken. En dus moet er iets anders verzonnen worden dan het in mei 2010 ad hoc gelanceerde securities market- programma en de geïmproviseerde trojka-interventies.
Vanaf dat moment heeft een parlement niets meer te zeggen over interventies buiten de monetaire oevers van de Centrale Bank
De trojka-machine moet worden geformaliseerd en geïnstitutionaliseerd – al was het maar omdat een parlement in de toekomst ‘hulp’ zou kunnen weigeren met een beroep op principes of kiezers. Wat met de linkse politieke partijen Syriza in Griekenland en Podemos in Spanje in aantocht niet kan worden uitgesloten.
In Nederland roert Emile Roemer zich, de voorman de SP die op dat moment hoog in de peilingen staat: ‘De Europese miljarden maakten een rondje om de Akropolis en verdwenen linea recta in de zakken van grote Europese banken.’
De banken zijn er niet geheel gerust op.
En dat is dan ook de boodschap van ‘de’ financiële markt in de maanden tussen februari en juli van 2012: zolang de ECB en de EU niet garanderen dat banken nooit meer verlies zullen lijden, eisen ze een hogere rente op leningen aan met name Spanje en Italië.
De banken zijn niet uit op eliminatie van de euro, maar ze weten dat een demontage van de munt burgers meer pijn doet dan bankiers. En dus kunnen ze hoog spel spelen en hun punt maken met het eisen van hoge rentes.
Op 26 juli laat ECB-president Draghi met drie woorden weten dat hij heeft geluisterd. Kort daarop zien de noodfondsen van de Outright Monetary Transactions en het Europees stabiliteitsmechanisme het levenslicht. Vanaf dat moment heeft een parlement van een hulpbehoevend land niets meer te zeggen over interventies die weliswaar tot ver buiten de monetaire oevers van de Centrale Bank treden, maar die wel voor banken vervelende financiële gevolgen kunnen hebben.
Juli 2012: zomer in the City
In Londen vindt op 26 juli 2012 de Global Investment Conference plaats. In het chique Lancaster House verzamelen zich 200 ‘business leaders, policy-makers, and investors’ voor het aangaan van ‘long term partnerships’.
De president van de ECB kiest deze bijeenkomst uit voor zijn historische woorden. Het verdient aanbeveling de hele spreektekst in ogenschouw te nemen, want die bevat niet een maar twee brisante passages.
In een weinig geciteerd fragment houdt Draghi het gezelschap voor dat ‘veel dat toebehoort aan de nationale soevereiniteit gaat worden uitgeoefend op supranationaal niveau’. Dat klinkt abstract, maar het is op dat moment in diverse landen al meer dan duidelijk wat de ECB hiermee op het oog heeft.
De ECB gebruikt haar monetaire macht voor het afdwingen van fiscaal beleid en arbeidsmarktbeleid
In een geheime brief van 9 november 2010 had toenmalig ECB-president Jean-Claude Trichet de Ierse minister van Financiën gemaand om de banken (lees: de Duitse en Franse obligatiehouders van die banken) te redden – op kosten van Ierse belastingbetalers. Zo niet, dan zou de Europese Centrale Bank het Ierse bankenstelsel liquiditeit onthouden en daarmee feitelijk opblazen.
Op 7 april 2011 verbood Trichet de premier van Griekenland, Giorgos Papandreou, de Griekse schuld te herstructureren. Deed hij dat toch, dan zouden Griekse obligaties als onderpand worden uitgesloten van de basisherfinancieringstransacties (MRO) van de ECB, met een Grexit als direct gevolg.
En op 6 augustus 2011 had Trichet, alweer per geheime brief, er bij de toenmalige Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero op aangedrongen generieke loonsverlagingen door te voeren. Zo niet, dan werden Spaanse obligaties uitgesloten van het programma (SMP) waarmee de ECB staatsobligaties opkoopt van zwakke-eurolanden.
Op diezelfde dag ontving de Italiaanse premier Silvio Berlusconi een brief met een identieke boodschap: ofwel publieke diensten privatiseren ofwel verwijdering uit het opkoopprogramma van staatsobligaties.
De ECB heeft geen macht. De ECB ís de macht.
De ECB gebruikt in die jaren steeds haar absolute monetaire macht voor het afdwingen van fiscaal beleid en arbeidsmarktbeleid; een bevoegdheid die het Verdrag van Maastricht haar níet toekent.
Toch zijn er na het uitlekken van de brieven van Trichet geen consequenties voor de ECB. Wie zou ook moeten ingrijpen? Bestuursleden van de Europese Centrale Bank kunnen door geen enkel parlement of regering worden verwijderd (alleen bij strafbaar handelen kan het Europese Hof van Justitie ingrijpen).
De ECB heeft geen macht. De ECB ís de macht.
Trichets opvolger Mario Draghi zegt in oktober 2012 in het Duitse weekblad der Spiegel: ‘Veel regeringen moeten nog tot het besef komen dat ze hun nationale soevereiniteit allang kwijt zijn.’ Onduidelijkheid kan hem niet worden verweten.
Augustus 2012: doorwerken in Frankfurt
In het hartje van de zomer van 2012 werkt de ECB door zodat ze in augustus een nieuw programma kan presenteren. Naar goed gebruik is het af te korten met drie letters: OMT, dat staat voor outright monetary transactions. Het is weer een opkoopprogramma van staatsobligaties, als opvolger van het in 2010 gelanceerde SMP (securities market-programma).
Cruciaal en gemeenschappelijk element is dat de ECB staatsobligaties overneemt van banken. Daarmee koopt de ECB wel obligaties van staten (uitgegeven door staten), maar niet van staten (met staten als wederpartij).
Staatsobligaties van landen kopen mag niet, diezelfde obligaties (duurder) overnemen van banken mag wel
Dit verschil geldt als een juridische spitsvondigheid om het Verdrag van Maastricht te omzeilen, dat de ECB verbiedt geld uit te lenen aan lidstaten. Staatsobligaties kopen van landen mag dus niet, diezelfde obligaties (duurder) overnemen van banken mag wel.
De Europese Centrale Bank mocht in het SMP niet wat het heimelijk wel deed: voorwaarden opleggen aan staten. De uitgelekte ECB-brieven aan de regeringsleiders van Ierland, Spanje en Italië zijn daarmee toch ongemakkelijk.
Bovendien is er geen zekerheid dat toekomstige regeringsleiders even gedwee zijn als Lenihan en Zapatero, of even eenvoudig te verwijderen als Papandreou en Berlusconi.
Aan het nieuwe opkoopprogramma OMT wordt daarom een voorwaarde verbonden: een overeenkomst (Memorandum of Understanding) tussen de trojka en de lidstaat waarvan – via de bank – staatsobligaties worden overgenomen.
Dit staat gelijk aan soevereiniteitsoverdracht, omdat een land elk beleid ter goedkeuring moet voorleggen aan de trojka van de Europese Commissie, de ECB, en het IMF. En omdat ministeries, in het bijzonder de fiscus, onder curatele worden gesteld.
De ECB bepaalt dus niet alleen of, hoe, wanneer en hoelang er geïntervenieerd wordt, maar ook onder welke voorwaarden, inclusief langjarig toezicht op de uitvoering van opgelegd beleid. Adam Tooze schrijft dat de ECB daarmee optreedt als rechter, jury en beul (‘executioner’).
Niet veel later zou toch een instituut worden opgericht waarmee de Europese Centrale Bank géén directe bemoeienis heeft. Helaas blijkt dat bijkans nog ondemocratischer dan de ECB zelf.
September 2012: nog één afkorting dan
In de eurocrisis vormt elke oplossing een nieuwe lettercombinatie. Na LTRO, SMP, OMT ziet op 27 september 2012 het Europees stabiliteitsmechanisme het licht: ESM.
Het ESM is de opvolger van het Europees financieel stabiliteitsfonds (EFSF) uit 2010, en moet niet worden verward met het EMS – het Europese monetaire stelsel uit 1979, dat voorafging aan de euro.
In 2015 zou quantitative easing (QE, kwantitatieve versoepeling of geldverruiming) volgen, waarmee bedrijfsobligaties worden opgekocht van bijvoorbeeld Shell, Volkswagen en Ryanair, en staatsobligaties (exclusief die van Griekenland) worden overgenomen. En in 2020 wordt het PEPP (pandemic emergency purchase-programma) toegevoegd, een opkoopprogramma van bedrijfs- en staatsobligaties (inclusief Griekenland) vanwege de coronacrisis.
Maar in de vroege herfst van 2012 ligt dus het Europees stabiliteitsmechanisme in de kraamkamer.
En wie is moet het verlies dragen – als het niet de banken zijn, niet het IMF en niet de ECB?
Het moet de schoonheidsfout herstellen van 2010-2012, toen de lidstaten bilateraal geld uitleenden aan Griekenland – net als het IMF en de ECB (via het SMP). Dit vergde soms goedkeuring van parlementen. En belangrijker: de ECB en het IMF weigeren zelf verliezen te dragen.
Maar de reden voor redding van (crediteuren van) Griekenland is nu juist dat de Griekse schuld onbetaalbaar en dus onhoudbaar is. Iemand moet het verlies dus dragen. En wie is dat als het niet de banken zijn, niet het IMF en niet de ECB? Het antwoord is: de Europese burger, maar liever niet al te opzichtig.
Om die reden wordt het ESM ingericht als een ‘buitenbalansvehikel’ (special purpose vehicle), een supranationaal instituut gevestigd in Luxemburg – buiten bereik van de EU-ombudsman en het Europees parlement. De medewerkers van het ESM zijn onschendbaar (net als die van de ECB overigens).
Met het Europees stabiliteitsmechanisme is elke verantwoordelijkheid verplaatst, verwaterd, verdund.
Concreet leent het ESM van banken, die het uitgeleende geld weer kunnen ophalen bij de ECB. ESM-leningen worden gegarandeerd door de eurolanden zodat banken geen risico lopen. Het ESM leent het geld vervolgens uit aan een lidstaat – mits dat zo’n Memorandum of Understanding met de trojka heeft ondertekend.
De trojka neemt de controle over van de lidstaat en mocht er toch iets fout gaan, dan zijn de leningen begraven in het groothertogdom aan de Moezel en de verliezen voor de negentien eurolanden.
Juli 2022: het verleden bepaalt het heden
Er valt veel voor te zeggen de eurocrisis te beschouwen als verleden tijd. Mario Draghi is geen ECB-president meer en handelt na zijn ontslag als premier van Italië alleen nog ‘de lopende zaken’ af.
De ECB gaat de in het SMP-opkoopprogramma gemaakte winst van minstens 7,8 miljard euro niet meer teruggeven aan Griekenland. Het IMF houdt zich bezig met terugvordering van de Oekraïense staatsschuld en de outright monetary transactions (OMT) zijn nimmer geactiveerd.
Syriza en Podemos zijn ongevaarlijk gebleken en de SP heeft de peilingen niet waar kunnen maken. Er zijn nieuwe ECB-afkortingen en nieuwe crises.
Natuurlijk, alle (ongeboren) Grieken zitten tot augustus 2059 vast aan de schuld die in hun naam is aangegaan met het Europees stabiliteitsmechanisme in Luxemburg.
En zeker, banken maken tot de dag van vandaag ‘pandemiewinst’ met de langerlopende financieringstransacties (LTRO), die inmiddels zijn omgedoopt tot gerichter (targeted) langerlopende financieringstransacties (TLTRO). Maar dat zijn naschokken.
En toch zou het recente verleden nabije toekomst kunnen zijn. Zomaar een voorbeeld, zij het geen willekeurig. In maart 2020 riepen 400 academici op tot uitgifte van zogenoemde euro-obligaties waarmee de zuidelijke lidstaten, zwaar getroffen door de coronacrisis, goedkoper geld kunnen lenen op de kapitaalmarkt.
‘Geen enkele lidstaat zou een reddingsoperatie moeten ondergaan, of een Memorandum of Understanding moeten tekenen, om toegang te krijgen tot de noodfondsen van de Europese Unie. Dit is een Europese crisis. Die vereist een Europese oplossing,’ schreven ze. ‘We hebben een gezamenlijk schuldinstrument nodig dat de fiscale kosten van de crisisbestrijding verdeelt. [..] Nu is het tijd voor solidariteit. Nu is het tijd voor euro-obligaties.’
De pandemie was de context, oplopende uitgaven waren het probleem en gezamenlijk lenen was de oplossing voor oplopende rentes buiten het Duitse blok.
Die academici, onder wie de econoom Thomas Piketty, zijn progressief te noemen maar hun voorstel is natuurlijk niet echt extreem. Vermogenden belasten is enigszins radicaal, van ze lenen is dat niet. Daarom leek hun progressieve plan toch haalbaar. Dat is het ook, zij het niet op de manier waarop de wetenschappers dat voor zich zien.
De verschuiving van de macht lijkt niet tot iedereen door te dringen, en dat is jammer
Euro-obligaties bestaan feitelijk al. Sinds 2012 leent het Europees stabiliteitsmechanisme geld van banken onder garantie van alle lidstaten in de eurozone, en leent het weer uit aan lidstaten die daarvoor hun soevereiniteit uit handen moeten geven. Het ESM doet daarbij wel wat banken soms wordt verweten: het stelt politieke eisen in ruil voor krediet.
Het is nogal optimistisch te veronderstellen dat euro-obligaties ins Blaue hinein gevormd kunnen worden met voorbijgaan aan het ESM, en dan democratisch gelegitimeerd én gecontroleerd. Want zo werkt de Europese Unie niet.
De ECB is monetair soeverein en bepaalt uiteindelijk wie onder welke voorwaarden krediet krijgt. Sinds 2012 gebruikt ze die monetaire soevereiniteit om ook fiscaal, economisch en financieel macht naar zich toe trekken.
Die verschuiving van de macht – van de demos naar een ongecontroleerde club technocraten in Frankfurt – lijkt nog steeds niet tot iedereen door te dringen en dat is jammer. De ECB zal alleen macht afstaan als ze daartoe wordt gedwongen. Bewustzijn onder burgers is daarvoor een noodzakelijke voorwaarde.
71 Bijdragen
Pieter Jongejan 7
Daar komt bij dat de ECB een totaal verkeerd monetair beleid voert dat tot een onhoudbare negatieve inkomensspiraal leidt. Het huidige beleid is niet alleen ondemocratisch, maar het leidt ook tot een steeds lagere economische groei en een steeds grotere ongelijkheid. De schade voor de Europese bevolking zal bij handhaving van het huidige ECB beleid steeds groter worden.
Het hoofdprobleem is niet eurobonds of geen eurobonds, maar een negatieve in plaats van een positieve reele rente.
De arrogantie van de machthebbers bij de ECB is ongekend. De keizer heeft geen kleren aan, wat blijkt uit het niet kunnen aangeven wat de gevolgen zijn van een aanhoudend negatieve reele kapitaalmarktrente.
Roland Horvath 7
Pieter JongejanDe EU staatsstructuur is ook verprutst. De EU controleert nu de nationale staten en tracht hen te verstikken. Zodat ze sociale zekerheid zouden afschaffen. En opdat ze zich meer zouden bewapenen.
De politici en de MSM in de EU waren te onbekwaam, te corrupt en te verdeeld om tijdig en gepast te reageren op de staatsgreep van de ECB.
Dat alles lijkt op de toeslagenaffaire in NL, waarbij mensen zonder een voldoende geldige reden geruïneerd zijn door de NL overheid. De zwaksten werden kapot gemaakt. In de EU zijn dat de tekort staten als GR en IT, die stuk voor stuk bedolven worden onder een langdurige schuld slavernij. De EU/ ECB heeft geweigerd het probleem op te lossen van uit een EU perspectief. De problemen werden valselijk voor gesteld als problemen die voor 100% te wijten waren aan de zuiderse staten zelf. Rutte stond regelmatig in het openbaar hysterisch te krijsen: 'Geen NL euro naar Griekenland'. Men kan dat de MP MR niet toerekenen, want dat gekrijs is zijn niveau. Iedere vogel zingt zoals hij gebekt is.
Nu manifesteert zich in Europa een gelijkaardige, dodelijke slaafsheid aan de machtigen: De GMO, de NAVO, de VS. De oorlog in UA, die begonnen is op 24 februari 2022. Voordien was alles peis en vree in Europa. Dat Oekraïne 23 jaar lang gesteld heeft dat het niet in de NAVO wilde maar neutraal wilde zijn, wordt niet meegenomen in het haat prediken. Nu is het dada van de MP MR even onvolwassen en beschamend als 10 jaar geleden. Rutte heeft met zoveel woorden de oorlog verklaard aan RU want 'de oorlog in UA is ook onze oorlog'.
Een oplossing: De EU een federatie.
Vincent Huijbers 9
Zonder te pessimistisch te zijn vraag ik me af of de (Nederlandse) 'burger' daar wakker van zal liggen. Het narratief van schnaps und frauen als het gaat over de zuidelijke landen gaat er in als koek. Solidariteit met het zuiden eindigd wanneer de koffers weer zijn ingepakt en bij aanvang van de terugreis.
Er lijkt eenzelfe verongelijktheid onder het woord 'uitkeringstrekker' te schuilen en die maakt dat degene die hier aanspraak op maken op een uitkering of 'geld waarvoor je niets hoeft te doen' vernederd moeten worden.
Ook de toeslagenaffaire is een voorbeeld waarbij een geringe (door beeldvorming uitvergrote) aanleiding uitwerkt in een repressief systeem dat mensen in ons eigen land zelfs hun rechten heeft ontnomen.
Of Ter Apel? En Moria?
Ze zijn het gevolg van keuzes: ze overkomen ons niet. Dan rijst de vraag was hier een andere oplossing mogelijk geweest die niet vooral uitging van de kwade bedoelingen van die medeburger?
Bekijk dit vooral tegen de achtergrond van berichtenkoppen als deze:
Nederlanders zijn schatrijk: vierde plek op wereldranglijst
Of
De verdeling van vermogen in Nederland is 'schever dan gedacht'
Of
Rutte over nationale asielcrisis: ‘Dit is om je te schamen, straks liggen mensen in het grasveld’
Of
Rutte en Griekse premier in het nauw door spijkerharde vragen over pushbacks
De argumenten dat we daar niets aan kunnen doen zoals 'ja maar ik kan er niet bij want het zit in' of 'de verzogingstaat is niet houdbaar' zijn ook keuzes.
Pieter Jongejan 7
Vincent HuijbersNa het bekend worden op sociale media van de hoerenspeech met sperma-emmers nam de weerzin tegen het arrogante Amsterdans Studenten Corps met de bretelsjongetjes enorm toe. Privileges zijn daarna teuggedraaid. Dit laat zien dat informatie belangrijk is en dus ook het wel of niet kunnen beinvloeden van de media.
Vincent Huijbers 9
Pieter JongejanMisschien moet geïnformeerd zijn los gezien worden van reageren op. Dat laatste kan ook als de oorzaak van veel problemen worden gezien. En kan bij de volgende nieuwsfeed of uit de tijdlijn verdwijnen en daarmee uit het geheugen.
Wat mij opvalt is dat het verval van democratische waarden zoals hierboven beschreven in een trend past van al dan niet bewust wegkijken voor de gevolgen van keuzes. Dat is misschien niet eens verwijtbaar. Beleid wordt ook bewust anders voorgesteld aan de burger: hulp aan de Grieken of hulp aan omvallende banken die grote risico's zijn aangegaan? Beide zijn waar (want de Grieken valt zeker wat te verwijten) maar de beeldvorming wordt eenzijdig vervormd met een eigen resultaat en dynamiek.
Je ziet dit ook terug in de 'Bulgarenfraude' die misschien wel door het frame tot de toeslagenaffaire heeft geleid. Je kunt op zijn minst de vraag stellen of het onrecht en terechte verontwaardiging over deze fraude het veel grotere onrecht dat eruit voortvloeide rechtvaardigde?
Moria en Ter Apel hebben zo misschien wel dezelfde oorsprong in denken en beleid: vooral niet te mooi maken om de motivatie weg nemen naar Europa te komen. Ongeacht de vraag of we wel of geen vluchtelingen kunnen opnemen vraag ik mij af waardoor het komt dat de minst humane uitkomst het resultaat is? Daar wordt nu vooral op gereageerd. Maar hoeveel verschilt het van de bewuste keuzes en de misstanden in Moria?
Wanneer deze misstanden kennelijk kunnen ontstaan in een land dat ooit een voorbeeld van een vervolmaakte verzorgingstaat was kun je je afvragen of democratische waarden wel zo goed gewaarborgd zijn?
John Janssen 4
Vincent HuijbersWe nemen momenteel geen motivatie weg, we stimuleren XXL. Zou het niet doorgesijpeld zijn in 'nare verre landen' dat je in Nederland op een Cruiseschip terecht komt, met ontbijt buffetten en waterglijbanen?
Het is dan ook een bijna onmogelijke opgaven. We willen diegene helpen die echt die hulp zo nodig hebben, maar dat trekt weer hele hordes aan die feitelijk Europa zien als een soort Disney World, waar gratis onderdak en geld wordt uitgedeeld.
Vincent Huijbers 9
John JanssenIs dat neergooien en vervolgens wegkijken niet precies wat er aan schort? Het was een hele keten van misstanden inclusief de rechtspraak.
Trek het door naar de verzorgingsstaat. We zijn het er denk ik allemaal over eens dat die -ongewijzigd- op een gegeven moment onhoudbaar wordt. Je kunt je daarna afvragen of oplossingen die tot de misstanden in de jeugd en ouderen zorg, psychiatrie, verkeerd bed problematiek (lees hierover!) het juiste antwoord waren? Wat het nog onbegrijpelijker maakt is dat 'we' tijdens deze bezuinigingen rijker zijn geworden en de ongelijkheid groter.
Waarom moest de vader van Martin van Rijn kritiek leveren voordat de slechte kwaliteit in de verzorgingshuizen op de kaart kwam?
Zeker een vluchtelingencrisis straalt uit naar een maatschappij en draagvlak is cruciaal. Maar rechtvaardigd dat de slechte leefomstandigheden? Is dat niet gewoon wegkijken? Waren die tenten echt pas beschikbaar toen de misstanden bekend werden? Heeft het belabberd behandelen van deze vluchtelingen er voor gezorgt dat de afhandeling sneller en duidelijker verloopt. Volgens mij ligt dáár het probleem.
Het gaat er mij om dat er verschillende oplossingen voor problemen kunnen zijn
John Janssen 4
Vincent HuijbersHad hij maar iets van dat management achtige in zich gehad, hadden we er op vele vlakken anders voorgestaan. Dan leer je te anticiperen, dan leer je (liefst voorzichtig) door te vragen, dan leer je alles niet klakkeloos aan te nemen, dan heb je visie, dan stuur je naar het objective, dan stuur je bij waar dat vereist is. En dat missen er een heleboel!
Als klein voorbeeld van hoe 'verziekt' ons regentes systeem is, is het Ter Apel noodopvang debacle.
Tenten die daar waren neergezet door het COA, moesten in April worden afgebroken in opdracht van de Gemeente omdat de vergunning verliep. We weten wat de situatie daarna met zich mee bracht.
Voor mij is dit typerend voor een 'achterlijk ambtelijk apparaat' waar zelfs Haarlemmer Olie niet tegen helpt.
Voor dit alles is er een oplossing, als men maar wil.
Zal toch niet zo zijn dat de liberale dit zo zwak behandelen om 'zwevende' kiezers bij de PVV/FVD weg te halen?
Vincent Huijbers 9
John JanssenEn onderschat de kracht van framing niet:
https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/er-is-geen-multicultureel-drama-het-gaat-met-de-integratie-juist-steeds-beter
Of
https://www.vpro.nl/argos/media/kijk/afleveringen/medialogica/2020/aflevering-4.html
Bedenk dan aan hoe geraffineerd de Grieken door Jeroen Dijsselbloem werden weggezet zonder de risico's van de banken te benoemen of hoe het komt dat in Nederland populistische partijen kunnen floreren.
Vincent Huijbers 9
John Janssenhttps://twitter.com/heimbergecon/status/1553051266670108672?t=yyfpB7n0kNfgQ194xsyldg&s=19
Pieter Jongejan 7
Vincent HuijbersHet zijn de internationaal opererende oligopolisten die hun marktmacht bij een negatieve reele rente steeds verder kunnen uitbreiden en daarmee de wereldeconomie en de informatievoorziening naar hun hand kunnen zetten.
Daarom moet de negatieve reele rente veranderen in een positieve reele rente. Pas dan wordt speculeren weer riskant, waardoor bedrijven en overheden met een te lage productiviteit gedwongen worden zich aan te passen of te verdwijnen. .
Vincent Huijbers 9
Pieter Jongejanhttps://www.sg.uu.nl/artikelen/2018/04/grote-ongelijkheid-desastreus-voor-de-samenleving-en-de-economie
Er staat veel op het spel.
Wat mij fascineert is hoe een land dat de verzorgingsstaat heeft voortgebracht in enkele decenia beleid kan voortbrengen dat voor zulke asociale uitwassen zorgt.
Pieter Jongejan 7
Vincent HuijbersVoor mij is onduidelijk of je de huidige omslag naar deglobalisering als een positieve of een negatueve ontwikkeling moet zien. Minder afhankelijkheid van oligopolisten en monopolisten lijkt mij een goede zaak, maar gaat gepaard met inkomensverlies en kan bovendien tot een wereldoorlog leiden, als de machtige oligopolisten zich gaan verzetten tegen deglobalisering. (omdar ze schaarse grondstoffen en een grotere omzet nodig hebben om meer winst te maken)
Vincent Huijbers 9
Pieter JongejanVolgens Klaas Knot waren de 10% hogere huizenprijzen ten opzichte van andere Europese landen 'made in Holland'. Terwijl van andere landen hervormingen worden verlangt wordt die wens aan Nederland om de hypotheekrenteaftrek af te schaffen angstvallig buiten schot gehouden.
https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/oh-ironie-kabinet-wil-niet-hervormen-voor-europese-coronasteun
Mijn stelling is dat wanneer je het in eigen land die democratische waarden afhankelijk of voorwaardelijk maakt je niet kunt verwachten dat dit in Europa anders zal worden.
Willem de Vroomen 4
Vincent HuijbersDenk ook eens in termen (ouderwets!?) van heersende en werkende klassen. Klassenbewustzijn is vooral bewustzijn van de macht die werkende klassen kunnen hebben, zij kunnen de maatschappelijke (kapitalistische) verhoudingen veranderen. Dat begint bij bewustzijn en vervolgens tot georganiseerde macht. Daarvoor is een organisatie nodig die dat bewustzijn stimuleert en die macht organiseert. Een systeem dat gebaseerd is op individueel eigenbelang, vorm gegeven in ondernemingsgewijze productie, concurrentie en winst, is volledig achterhaald en aan vervanging toe. Lees het maar eens na bij Marx: "Op een bepaald moment komt de verdere ontwikkeling van de productiekrachten in strijd met de heersende productieverhoudingen, de heersende eigendomsverhoudingen". Die organisatie die het bewustzijn stimuleert en de macht organiseert is er niet.
Dat is de belangrijkste politieke kwestie van dit moment.
Wim Somers 4
Jan Ooms 10
Wim SomersVincent Huijbers 9
Wim SomersMarco Fredriks 4
Vincent HuijbersR. Eman 8
Vincent HuijbersJohn Janssen 4
Ongekende power toegekend aan zo'n ECB. Hoe kan dit instituut nu aan lidstaten zoiets opleggen als, "je doet wat wij willen dat je moet doen, anders verklaren we je bankroet en donderen wij jullie uit ons clubje"! Dit altijd natuurlijk naar voren gebracht 'in de wandelgangen', om vooral maar niet aan de buitenwereld te hoeven tonen dat consensus ver te zoeken is in het clubje.
Begrotingen gaan gierend uit de bocht vliegen omdat de 'gedwongen transitie' qua energie behoeften tientallen miljarden extra gaat kosten, per jaar voor elk lidstaat. Dan heb ik het nog niet over de Green Deal die ons ook nog door de strot gedrukt gaat worden door Frans en consorten.
Duitsland is gierend in paniek omdat de strategische keus van al het energie bij de onbetrouwbare buurman weg te halen, desastreus uit gaat vallen voor de grote gas-slurpende industrie.
Frankrijk is zich aan het realiseren dat het uitstellen van onderhoud aan de broodnodige kerncentrales nu een kosten factor 10 met zich meebrengt.
Gelukkig hebben wij altijd Groningen nog (hoelang zou het nog duren voordat bepaalde lidstaten ons lichtelijk gaan dwingen die kraan weer open te draaien?).
En alles en iedereen in Europa is zijn wapen depootjes aan het leegtrekken om vrind Zelensky in het zadel te houden. Gelukkig kan iedereen straks x honderd miljard lenen bij diezelfde ECB om de voorraden weer aan te vullen, toch?
Henk Derckx
G. Verbaas 3
Henk DerckxDe afspraak om de schuldproblematiek bij landen op te lossen is en wordt niet opgepakt, toen niet, en nu, geen idee. Renteverhogingen door aantal landen in EU inmiddels niet op te brengen. En als je rente niet meer kunt betalen…ga je meer lenen in de EU…
Draghi redder van de Euro. Destijds wel denk ik, maar door falende vervolgstappen, is het redden (dat geldt nog steeds) van de Euro ingewikkelder geworden.
Mogelijke oplossing: gemaakte EU afspraken nakomen, vervelende herstructueringen in EU landen met te hoge schulden, afhankelijkheid systeembanken reduceren
Maar wellicht interessant het niemand wat zolang we met vakantie lekker in het zonnetje kunnen liggen in het zuiden van Europa.
John Janssen 4
G. VerbaasEn dan gaat Brussel zogenaamd nog om het openstaande giga bedrag vragen/procederen. Net zoals bij de nog 40miljard die we van Londen tegoed hebben.
Ja tegen eenheid en zinvol overleg. Neen tegen bodemloze putten!
Wim Somers 4
Henk DerckxVincent Huijbers 9
Henk DerckxHulp aan de Grieken omdat ze er een financieel zooitje van hebben gemaakt klinkt wat anders als banken overeindhouden omdat ze onverantwoorde (systeem)risico zijn aangegaan die de burgers van alle EU landen zou treffen.
Arthur Venis 3
Henk DerckxWil notten 1
#bitcoinrules
Gerard van Dijk 6
Marco Fredriks 4
Gerard van DijkGerard van Dijk 6
Als zij die legitimiteit niet heeft of op enige wijze is toegekend dan eigenen zij zich deze macht zichzelf toe. Dat er niet tegen word opgetreden laat zien dat de macht Brussel en Straatsburg volledig met elkaar verweven is. Daarmee zou je toch kunnen stellen dat we in een dictatuur leven?
Uiteraard je mag stemmen en politici heb in een afnemende macht alleen in een smalle marge nog enige invloed hoe we dingen regelen. Dat je kunt stemmen is voornamelijk om de illusie te behouden dat we zogenaamd nog in een democratische staat leven.
Arthur Venis 3
Gerard van DijkBart Klein Ikink 6
Arthur Venis 3
Bart Klein IkinkMark de Boer
Bart Klein Ikinkhttps://wallstreetonparade.com/2022/08/without-any-legislative-powers-the-fed-is-rewriting-the-law-and-creating-a-permanent-500-billion-bailout-facility-for-wall-street/
Bart Klein Ikink 6
Mark de BoerIn het verleden, toen leners hun schulden niet met rente konden terugbetalen, werden ze de lijfeigenen van geldschieters. Daarom was rente vaak verboden. Rente was de weg naar lijfeigenschap. De meeste mensen zijn dat vergeten. Tegenwoordig is het meeste geld een schuld. Geld wordt uitgeleend en moet met rente worden teruggegeven. Is de rente 5% en circuleert er € 100, dan moet er € 105 terug komen. Dus waar komt die extra € 5 vandaan?
Er zijn een paar opties:
- Geldschieters geven een deel van hun saldo uit, zodat leners de rente van bestaand geld kunnen betalen.
- Sommige leners gaan in gebreke en geven (een deel van) het saldo niet terug.
- Leners lenen de extra € 5,-.
- De overheid leent de extra € 5,-.
- De centrale bank creëert € 5 uit het niets om het tekort op te vangen.
Al deze dingen gebeuren en vaak tegelijkertijd. In theorie zijn de eerste twee opties voldoende, maar in werkelijkheid niet. Over het algemeen laten kredietverstrekkers hun kapitaal groeien tegen rente. Een paar wanbetalingen zijn acceptabel, maar te veel wanbetalingen kunnen leiden tot een financiële crisis en een economische crisis veroorzaken. De kosten van het laten mislukken van het financiële systeem zijn zo hoog dat dit geen optie is. Als niemand anders leent, moet de overheid of de centrale bank ingrijpen. Zo blijven de schulden en de geldhoeveelheid groeien.
Een inflatie van 10% bij een rente van 0% is een correctie van dit probleem. Het alternatief, een totale ineenstorting, is minder aantrekkelijk.
Er is wel een alternatief waar centrale banken en politici weinig invloed hebben, maar dat is zonder rente.
Paul Hendriks
' Bovendien is er geen zekerheid dat toekomstige regeringsleiders even gedwee zijn als Lenihan en Zapatero, of even eenvoudig te verwijderen als Papandreou en Berlusconi.'
suggereren dat deze politici door de ECB zijn 'verwijderd'.
Een stelling die aan de alomverspreide cabal complottheoriën doet denken.
Kritiek op ECB en haar macht en praktijken is natuurlijk welkom, maar als politieke tirades en suggestieve redeneringen de overhand nemen gaat het meer om stemming maken dan wat anders.
Bij kritiek kun je beginnen met de afrekening, die daarna met forse halen onderstrepen en je gelijk in geuren en kleuren etaleren, maar dan vlieg je toch snel en vaak uit de bocht die je aan het afsnijden bent.
Misschien wel meeslepend maar niet overtuigend door argumentatie.
Verontwaardiging en ongenoegen mag je aan de lezer over laten nadat die je argumenten heeft bestudeerd.
Die moet je niet als uitgangspunt nemen en vervolgens om de zin door je betoog weven.
Ik ga verder lezen, maar wil dit vast kwijt.
Ad Van Heeswijk 6
Erwin de Waard 6
Ad Van HeeswijkKarolijne Bauland 8
Alleen weet ik nu dat ik het goed zag. De EU is een dure, omslagtige illusie. Kunnen jullie niet eens nadenken over een haalbaar Nexitscenario? Dat is er vast wel. De vraag is alleen waar.
John Janssen 4
Karolijne BaulandWat gaat er gebeuren als Poetin zich vele malen terugtrekt, strategisch rust neemt, om daarna weer vol in de aanval te gaan. Voor je het weet zijn we dan jaren verder, de EU aardig economisch verzwakt, en heeft een coalitie van PVV/FVD /JA21 met gedoogsteun van Caroline de macht.
Lijkt een soort van horror movie, maar kan zo maar non-fictie worden.
Dames en Heren politici schrijven een referendum uit. Nexit of Nin, en kijken waar het schip strand.
Karolijne Bauland 8
John JanssenMijn vraag gaat over wat er van de EU rest als je de economische ongelijkheid en de macht van het grote geld gewoon onder ogen ziet.
John Janssen 4
Karolijne BaulandKarolijne Bauland 8
John JanssenJohn Janssen 4
Karolijne BaulandDe absoluut uit de klauwen gelopen macht in Brussel, gekoppeld aan een legitieme zelfverrijking, is mij al jaren den doorn in het oog. Koppel daaraan nu eens al dat gedonder met een ECB en/of ESM, en voila het mag minder, minder, minder. Terwijl we juist meer, meer, meer zien.
Zit al lang te wachten op de spreekwoordelijke druppel, in de vorm van het aankondigen van het nieuwe, oh zo nodige onderkomen a 3 miljard, zodat Bert Samson toch minimaal 30M2 kantoor ruimte heeft, gelambriseerd met noten hout en een private toilet (om maar eens een dwarsstraat te noemen).
Dus mocht er in de toekomst een serieuze partij komen die een Nexit goed op de kaart kan zetten, ga ik flyeren!
Karolijne Bauland 8
John JanssenJohn Janssen 4
Karolijne BaulandKarolijne Bauland 8
John JanssenWim Verver 5
De toenmalige symbiose PvdA - VVD is nog altijd niet te verklaren. In de formatie van Rutte 2 van half september tot begin november 2012 kwam de aap uit de mauw, een kabinet wat geen kiezer wenste. Dat had al een geschiedenis. Tijdens de val van Rutte 1 in april 2012 waarbij op vakkundige wijze Wilders werd geloosd, lag al vanuit Brussel de opdracht dat in Nederland als belangrijk noordeuropees land, het ESM te ratificeren. Daartoe was een meerderheid in de kamers een vereiste. Het gedoog kabinet was niet bepaald daarvoor geschikt. Toen pas geleden mochten we vernemen dat het CDA eigenlijk de oorzaak is geweest van het afhaken van Wilders. De onbegrijpelijke symbiose VVD-PvdA heerste al in de kamer met beleidsbepalende PvdA mensen als Dijselbloem en Timmermans en bij de VVD de vorige formateur Kamp. Samson zag als vriend van Dijselbloem ook geen problemen met de VVD. Samen konden zij grote steun zijn voor het inlossen van de toegezegde medewerking aan de EU door het fel bekritiseerde ESM in Duitsland, alhier te ratificeren. Met gezwinde spoed gingen zij te werk tijdens het interregnum van Rutte 1 en Rutte 2 in het kamer zomerreces 2012 met ratificering van dat onzalige ESM. Bij Merkel kon Rutte niet meer stuk. De Duitse en Franse banken gered met hun waardeloos geworden staatsobligaties. Het logisch gevolg hiervan de door Kamp ingezette formatie van een VVD-PvdA kabinet.
Marco Fredriks 4
Wim VerverWim Verver 5
Marco Fredriks"ending the GLOBAL CASINO ?) heeft zelfs getracht de ratificatie te blokkeren middels een petitie (www.geenesmverdrag.petities.nl) welke tot 21 December 2011 open stond ter tekening. Hij waarschuwt ons op 21 september 2011 RAAKT NEDERLAND FINANCIËLE SOEVEREINITEIT KWIJT ? Het ESM is het nieuwe Ministerie van Financiën.
op 09 december 2011 DE AAP KOMT UIT DE MOUW OP DE EURPTOP. Het doel is de financiële controle op de financiële markten door ECB en het IMF te bekrachtigen.
op 20 maart 2012 WERSTAND TEGEN HET ESM NEEMT TOE. Het stabiliteitspact in Europa (ESM) komt er niet zomaar. Al blijft het in Nederland heel stil Duitse Bondsdag roert zich wel.
op 29 juni 2012 ESM; De staatsgreep is vrijwel compleet. We worden straks geleid door zielloze boekhouders, die hun oren slechts te luisteren leggen naar de EU lobbyisten van de multinationals en de financiële markten
op 29 juni stemt de Bondsdag over het ESM, formeel is het verdrag door de belangrijkste partner nog niet geratificeerd. Kennelijk maakt dat niets uit en is ratificatie niet meer dan een formaliteit.
De mogelijke concessie aan de financiële markten komt uit Duitse regeringskringen waarmee duidelijk wordt wie de hoofdrol speelt in het ESM.
Pieter Jongejan 7
Wim VerverIn Duitsland bestond grote oppositie tegen het EMS, wat ertoe leidde dat Jurgen Stark in 2014 na de staatsgreep van Draghi is afgetreden.
Ook vraag ik me af of de onverwachte benoeming van Klaas Knot bij DNB iets te maken heeft met het accepteren van het EMS. Tot op heden is Klaas Knot ondanks een inflatie van ruim 10% nog niet opgestapt. De enige doelstelling is prijsstabiliteut handhaven. Bij ieder ander bedrijf was de verantwoordelijke directeur al lang uit zichzelf opgestapt of anders ontslagen.
Wim Verver 5
Pieter JongejanArt.27.4 De eigendommen, reserves en activa van het ESM zijn gevrijwaard van onderzoek, vorderingen, inbeslagname, onteigeningen, of enige vorm van , beslaglegging, incasso of inbeslagname op grond van enig uitvoerend gerechtelijk, bestuurlijk of wettelijk besluit.
Art. 30.1 Het bestuur, hun vervangers, toezichthouders, hun vervangers en alle andere stafleden zijn gevrijwaard voor gerechtelijke procedures met betrekking tot hun handelen en genieten onschendbaarheid met betrekking tot hun officiële papieren en documenten.
Met DNB en Klaas Knot zijn er ook onbegrijpelijke zaken in het geding. Knot is van mening dat Nederland een renteniersstaat dreigt te worden. Dit heeft te maken met de totale pensioen reserves. Met deze reserves welke belegd zijn, zijn we door het perverse rente op rente systeem wat zich exponentieel vermeerderd met grote bedragen, in eenzelfde positie geraakt als alle rijkaards die hun geld voor zich laten werken. Dit mag natuurlijk niet gelden voor gepensioneerden en de werkende leden in de pensioenfondsen. Met kunst en vliegwerk tracht Knot dit te voorkomen. Daartoe zij er wiskundige formules opgediept die moeten bewijzen dat een absoluut veilige rekenrente nul moet zijn. Dat is niet zo vreemd want als men niet belegd is die rente ook nul. Nu is het de bedoeling dat we geen betalingen meer krijgen welke voortvloeien uit beleggingen. Dat kan namelijk omdat we voor de eerst volgende 60 jaar genoeg reserves hebben.
Pieter Jongejan 7
Wim VerverDeze stelling is in strijd met de klassieke theorie van o.a. irving Fisher, die rente verklaart uit tijdsvoorkeur en produktiviteitsstijgingen. De tijdsvoorkeur voor het heden berust op het feit dar iedereen sterfelijk is. Een euro in de hand is daarom meer waard dan een euro over een jaar en nog meer dan een euro over twee jaar etc. Het idee dat rente op rente tot een onhoudbare situatie moet leiden is daarom onjuist. Het gaat bij rente om het ruilen van inkomen in het heden tegen inkomen in de toekomst. Ook in een economie zonder groei zal de reele rente positief of op zijn minst nul moeten zijn en in ieder geval niet negastief. Klaas Knot kan dit checken in A History of Interest rates van Homer en Sylla, 1996, Rutgers University Press.
Kunnen er productiviteitsstijgingen worden gerealiseerd dan zal de reele evenwichtsrente op een hoger reeel niveau moeten liggen.
De vraag is wie Rutte in 2011 geinstrueerd hebben om Klaas Knot van het ministerie van financien te benoemen in plaats van Lex Hoogduin. Een oud gediende van het ministerien van Financien wellicht met goede contacten bij GS? Iemand die bereid was om de marketing verhalen van de Amerikaanse investment bankers kritiekloos te aanvaarden? Iemand die dat al eerder in 2003 had gedaan bij de verkoop van een belangrijk deel van de Nederlandse goudvoorraad tegen een bodemprijs van ongeveer $ 300 per ounce (tegen nu $ 1750 per ounce)?
Nog bedankt voor de informatie over de totstandkoming van het EMS in 2012 en de staatsgreep van Draghi en GS.
Arthur Venis 3
Pieter JongejanErgo: geen wetenschap, maar manipulatie.
Pieter Jongejan 7
Arthur VenisDe conclusie is dat de directeur van DNB niet kan rekenen. of een grote leugenaar is.
John Janssen 4
Wim Ververa) welke 'beroepsbabbelaar' lag goed bij Merkel en waarom?
b) is die samenwerking tussen VVD en PVDA echt niet te verklaren?
Wim Verver 5
John Janssenb) Nee, want als lijsttrekker van de PvdA kwam onverwacht Samson als grote winnaar uit de stembus. De
verklaring hiervan dat kiezers een PvdA regering wenste omdat de PvdA al lang geen
regeringsverantwoordelijkheid meer hadden gehad.
Roland Horvath 7
Wim VerverDe PvdA was voor de VVD de ideale partij in hun coalitie. Meer onkunde was niet te koop.
Die ramp, sociaal democraten van de Derde Weg en neo liberalen samen in een regering, heeft zich ook in BE voorgedaan. Domheid kent geen grenzen.
De gelijkenis was sprekend: In NL Mark Rutte en in BE Guy Verhofstadt.
Wim Verver 5
Roland HorvathRoland Horvath 7
Wim VerverEen equivalent daarvan is belasting op het inkomen voor iedereen hetzelfde.
De zorg verzekeringen premies zijn op die manier een garantie voor het kapseizen van de zorg.
Ook zo'n 24 private zorg verzekeringen zijn niet zoals het zou moeten.
In sommige staten zoals BE zijn er een aantal collectieve verzekeringen volgens de politieke kleur van de verzekeringen instanties. Eén collectieve verzekering gegarandeerd door de staat is ook beter dan de private verzekeringen. Met zorg en ook per definitie met het verzekeren van de zorg kan geen winst gemaakt worden.
Iedereen wil de beste zorg als hij/zij zorg nodig heeft. Er kan dus geen verschil gemaakt worden.
Wat bijvoorbeeld wel kan bij de productie van auto's.
In de dood is iedereen gelijk. En eveneens in de zorg, in NL.
Een egalitaire maatschappij is een groot goed, sterker nog het is een voorwaarde voor het voortbestaan van een maatschappij. Een maatschappij met grote verschillen, super rijken en machtigen en de 99% in alles arm, valt stil o.a. is er een langdurige economische depressie, en ze kan zich zodoende niet meer aanpassen aan veranderingen.
Zonder een sterke overheid is het kapitalisme niet in staat te verdelen: Geld en daardoor goederen. Dan resulteert er een ongelijke, armoedige, agressieve, onveilige en onstabiele maatschappij waarin de depressie blijft duren. De crises van 1873-1896, van 1929-WO II tonen dat aan.
De hele kapitalistische wereld is daarnaar op weg: Een depressie 'opgelost ' door een oorlog.
Wim Verver 5
Roland HorvathWillem de Vroomen 4
Wim VerverWim Verver 5
Willem de VroomenTimmermans " Voor landen die de eigen identiteit als volk willen behouden is geen enkele plaats en geen toekomst "
Piet de Nennie 2
Roland Horvath 7
Piet de NennieWim Verver 5
squarejaw 5
Roland Horvath 7
squarejawAls men die voorstelling van zaken accepteert, dan worden veel onbegrijpelijke dingen duidelijk.
Arthur Venis 3
Wel een interessant overzichtsartikel.
Jelle Suiker 1