
Van stikstofcrisis tot dierenwelzijn: Follow the Money onderzoekt de belangen in de dierenbusiness. Lees meer
De intensieve veehouderij speelt in veel hedendaagse vraagstukken een centrale rol: de stikstofcrisis, de uitstoot van broeikasgassen, de opkomst van zoönosen. Follow the Money onderzoekt de belangen in de dierenbusiness.
Nederland heeft de ambitie de wereld te voeden met vlees, eieren en zuivelproducten. Jaarlijks exporteren we voor ruim 16 miljard euro aan vlees (8,7 miljard) en zuivel (8,2 miljard). Daar staat tegenover dat we granen en soja moeten importeren (ter waarde van zo’n 3 miljard euro) om al onze koeien, varkens, geiten en kippen te kunnen voeden.
Intussen wordt de grootschalige vleesindustrie een steeds groter probleem. Ze legt meer en meer beslag op de schaarse ruimte, vergiftigt de bodem en het (drink)water, en staat aan de wieg van dierziekten die soms ook mensen kunnen treffen (Q-koorts). En dan de dieren zelf. Steeds minder mensen vinden het acceptabel dat ze louter omwille van onze honger naar vlees worden geboren, vetgemest en geslacht.
In dit dossier onderzoekt Follow the Money de belangen achter de vleesindustrie, of en hoe er veranderingen mogelijk zijn, en welke krachten een omwenteling in de weg staan.
Bestseller ‘De stikstoffuik’ is een warwinkel aan missers en komt niet met oplossingen
Hoe de stadse Caroline van der Plas de stem van de boer werd
Boeren blokkeren via het waterschap opnieuw een belasting op vervuiling met mest en landbouwgif
Stoppen en hun grond verkopen aan de overheid voelt als ‘verraad’ voor deze boeren
Hoe komen we uit de stikstofcrisis? De zeven brandende kwesties in de landbouw
Wiebe Draijer hoopte de Rabo en de landbouw te vergroenen – hij bleef steken in gepolder
Remkes’ revolutie: VVD-veteraan verbouwt Nederland
Provincies bleven op grote schaal vergunningen verlenen voor controversiële ‘stikstofarme’ stallen
Een kwart van Nederland is voor koeien, en die grazen het kapot
Meer verdienen met minder vee? Het kan, als de boer het wil
Stikstofbemiddelaar Johan Remkes op weg naar zijn presentatie in Nieuwspoort © ANP/Phil Nijhuis
Remkes’ revolutie: VVD-veteraan verbouwt Nederland
Stikstofbemiddelaar Johan Remkes presenteerde deze week zijn rapport. De discussie gaat sindsdien vooral over het snel uitkopen van honderden ‘piekbelasters’. Maar wat Remkes feitelijk voorstelt is niets minder dan een radicale verbouwing van Nederland.
Het is de grootste gebeurtenis van het najaar in politiek Den Haag. Op de eerste rij van het zaaltje in perscentrum Nieuwspoort zit Christianne van der Wal (VVD), minister voor Natuur en Stikstof, met naast haar Piet Adema, op zijn derde dag als minister van Landbouw.
Schuin achter hen leunt BBB-voorvrouw Caroline van der Plas tegen de muur, af en toe maakt ze een foto voor op Twitter. De rest is van de zaal is gevuld met journalisten.
Alles en iedereen wacht op de verlossende woorden van de man die zichzelf introduceert als ‘onafhankelijk gespreksleider’: de shag rokende VVD-veteraan Johan Remkes. De oud-minister moest deze zomer de vastgelopen gesprekken tussen het kabinet en de boze boeren lostrekken en presenteert nu zijn rapport Wat wel kan.
Boeren schrokken zich een ongeluk van het kaartje van Van der Wal
Remkes schetst in 25 minuten zijn ‘denkrichtingen’. De belangrijkste die blijft hangen, is dat binnen een jaar 500 tot 600 zogeheten piekbelasters moeten stoppen met hun bedrijf.
Ook in de eerste reacties op het rapport gaat het vooral over die piekbelasters, en verder over het ‘stikstofkaartje’ dat minister Van der Wal op 10 juni publiceerde. Daarop staat per gebied met hoeveel procent de ammoniakuitstoot moet worden teruggebracht.
Boeren schrokken zich een ongeluk: sommigen zagen plots dat hun boerenerf in een gebied lag waar de uitstoot met 95 procent omlaag moest.
Remkes vindt nu – mét de boeren – dat het stikstofkaartje van tafel moet (‘het doet meer kwaad dan goed’). Minister Van der Wal gaat daar woensdag onmiddellijk mee akkoord: weg ermee. Op de rest van het rapport wil ze dan nog niet inhoudelijk reageren.
De media signaleren meteen een omslag in de sfeer: Remkes spreekt van ‘oprechte wanhoop in de ogen van redelijke mensen’. Ook de liefdesverklaringen aan zijn adres, die Caroline van der Plas maar steeds herhaalt (‘ik ben een beetje verliefd’) én dat ze het rapport ‘veelbelovend’ noemt, halen de kolommen en praatprogramma’s.
Er is een schreeuwende behoefte aan ruimtelijke ordening door de overheid
De positieve woorden van Van der Plas vallen op, omdat óók Jesse Klaver (GroenLinks) en Jan Paternotte (D66) enthousiast zijn. Die dekselse Remkes lijkt erin geslaagd in ieder geval voor even de neuzen dezelfde kant op te krijgen.
‘Blije parlementariërs, dat stemt mij tot grote vreugde,’ zegt hij met een Remkiaans lachje.
Aan talkshowtafels en op de radio breken commentatoren zich het hoofd over de vraag of het eigenlijk wel kan: honderden piekbelasters binnen een jaar te laten stoppen.
Maar de ‘denkrichtingen’ van Remkes gaan over veel meer.
De grote verbouwing
Naast voorstellen voor de korte termijn, heeft hij ook plannen voor wat weleens kan uitdraaien op de grote verbouwing van Nederland. Die plannen zijn niet helemaal nieuw, maar omdat ze nu in Remkes’ rapport staan kan het kabinet er bijna niet aan voorbijgaan.
Remkes pleit ervoor ‘stapsgewijs toe te groeien’ naar vier verschillende zones in Nederland:
- Beschermde natuurgebieden met alleen ‘zeer kleinschalige biologische’ landbouw zonder uitstoot van schadelijke stoffen.
- Gebieden rondom beschermde natuur met ‘kleinschalige landbouw zonder schadelijke uitstoot’.
- Gebieden met kwetsbare natuur waar ruimte is voor ‘extensieve en natuurinclusieve’ boeren met ‘zeer beperkte’ uitstoot van schadelijke stoffen.
- Gebieden die niet grenzen aan beschermde natuurgebieden waar ‘hoogproductieve’ boeren hun gang blijven gaan. Dat wordt overigens geen business as usual: Remkes ziet geen toekomst voor wat hij ‘fabriekslandbouw’ noemt. Alle landbouwbedrijven moeten tot op zekere hoogte extensiveren: minder gewassen, minder gewasbescherming en minder dieren.
Volgens Remkes ging de discussie tot nu toe vooral over wat de boer allemaal niet kan doen. Terwijl, zo stelt hij vast, er plekken zijn waar ‘specifieke vormen van landbouw juist wel goed kunnen en zelfs moeten’ – als er maar duidelijke keuzes worden gemaakt voor maatregelen die onder meer nodig zijn voor klimaat, water, bodem en dierenwelzijn.
En hier legt Remkes de vinger op de zere plek: opeenvolgende kabinetten verzuimden de broodnodige keuzes te maken voor de inrichting van Nederland. Met andere woorden: er is een schreeuwende behoefte aan ruimtelijke ordening, met een grote rol voor de overheid, iets waar de VVD van Remkes nooit echt dol op is geweest.
De stikstofbemiddelaar benadrukt dat dit soort radicale veranderingen alleen mogelijk is als ‘de menselijke maat in het oog wordt gehouden’. Volgens hem is een ‘stap-voor-stap-benadering’ cruciaal. Je hoort het Remkes bijna zeggen als hij schrijft: ‘Een patsboem-benadering wordt helemaal niets.’
Het poldercircuit
Met zijn rapport borduurt Remkes voort op plannen en ideeën die in het poldercircuit al langer de ronde doen.
In februari 2020 kwam Martha Bakker, hoogleraar landgebruiksplanning aan Wageningen University & Research (WUR), met voorstellen voor zones die sterke gelijkenissen vertonen met de vier van Remkes. En in september 2020 presenteerde oud-hoogleraar duurzame ontwikkeling en voedselzekerheid Rudy Rabbinge, samen met Pieter Winsemius (oud-minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer), een soortgelijke visie.
Over ‘een jaar over dertig’ is het platteland in zones verdeeld
Bakker werkte haar plannen in april 2021 verder uit met een groep wetenschappers, onder wie Wim de Vries, hoogleraar milieusysteemanalyse aan de WUR. Ze stelden dat ‘een radicaal andere koers nodig is die een doorbraak uit de huidige impasse kan betekenen’. De wetenschappers verwachtten dat het platteland over ‘een jaar over dertig’ in zones is verdeeld, mits de boeren meewerken. Remkes neemt die termijn van dertig jaar over.
In april vorig jaar verscheen ook een studie van een ambtelijke werkgroep die was ingesteld op verzoek van het toenmalige Kamerlid Mark Harbers (VVD). In die werkgroep – verder vooral bevolkt door hoge ambtenaren – zat ook hoogleraar Bakker. Het advies was verschillende agrarische activiteiten te clusteren. In zones.
In mei 2021 namen organisaties die het ‘brede midden’ vertegenwoordigen (werkgevers, de natuurbeweging en LTO, de grootste boerenorganisatie) die ideeën op in hun Versnellingsakkoord stikstofemissiereductie. Inclusief het voorstel ‘overgangszones’ te introduceren.
Nu is de beurt dus aan de politiek.
Het stikstofkaartje en ‘zonering’
Het zo bekritiseerde kaartje mag dan van tafel zijn, dat betekent niet dat de grote verbouwing van de baan is. Integendeel. De zones die Remkes voorstelt, zullen leiden tot andere kaartjes. En dat is misschien maar goed ook. Want dat van Van der Wal was onwerkbaar, oordeelt Wim de Vries, de Wageningse hoogleraar milieusysteemanalyse.
De plattegrond van de minister ging alleen over ammoniak. Maar CO₂, lachgas, methaan, nitraat en fosfaat – stoffen met grote effecten op de waterkwaliteit en klimaatverandering – waren er niet in verwerkt.
Al die stoffen en de problemen die ze met zich meebrengen zijn met elkaar verknoopt, en dat wéét ze, zegt De Vries. Maar toch kwam Van der Wal met een voorstel waarin ze niet zijn meegenomen.
De directe oorzaak van de huidige stilstand in de bouw, bij wegprojecten en uitbreidingen van agrarische bedrijven is de Europese natuurbeschermingswet, de Habitatrichtlijn uit 1994. Van elk project moet vooraf worden aangetoond dat het niet leidt tot verslechtering van nabijgelegen Natura 2000-gebieden – in Nederland zijn dat er 162.
Zo mag een melkveehouder pas uitbreiden als hij ‘zekerheid’ kan bieden dat zijn bouwplan ‘de natuurlijke kenmerken van het betrokken gebied niet zal aantasten.’
In ongeveer 90 Natura 2000-gebieden is een stikstofprobleem: zo verzuurt de bodem, sterven eikenbossen af en brandnetels en bramen overwoekeren de heide. In Nederland is ongeveer 60 procent van de stikstofdepositie afkomstig van de landbouw.
In de afgelopen dertig jaar wist de sector de stikstofuitstoot wel flink terug te dringen: van 334,6 miljoen kilo ammoniak in 1990 tot 113,4 miljoen kilo in 2020. Sinds 2012 is die reductie gestagneerd. De uitstoot van stikstofoxide (NOx), voornamelijk door de industrie en het wegverkeer, neemt nog wel elk jaar af.
Remkes doet dat wel. Hij pleit ervoor de uitdagingen in onderlinge samenhang aan te pakken, en hij waakt ervoor om direct met een plattegrond te komen. Wel moeten er ‘zo spoedig mogelijk regionale kaarten komen die minder gedetailleerd zijn’.
Radicale overgang
Terugkijkend namen bestuurders en politici met het stikstofkaartje een verkeerde afslag. De zones die Remkes nu bepleit, zijn veelomvattender en hebben de potentie uit te groeien tot het fundament van een verbouwd Nederland.
De wetenschappers uit Wageningen spraken over ‘een radicale koers’ en ‘een radicale overgang’. Remkes gebruikt dat soort termen niet, maar wat hij voorstelt is wel degelijk radicaal.
Als de zones daadwerkelijk worden ingevoerd, zullen sommige boerengezinnen wellicht naar een ander deel van het land moeten. Een Fries kan wellicht beter boeren in Zeeland, maar verhuizen?
‘Verhuizen van intensieve landbouw is niet per se noodzakelijk, als per zone de reductiedoelen maar worden gehaald’
Remkes zegt dat ‘alle gesprekspartners’ begrijpen dat de invoering van zones nodig is. Maar diezelfde gesprekspartners waarschuwen er ook voor dat niemand staat te trappelen om erf, vrienden, familie, dorp, kerk en voetbalclub achter te laten.
Volgens hoogleraar De Vries is dat ook niet in alle gevallen noodzakelijk: binnen een zone kan soms best intensieve landbouw blijven bestaan, zolang de reductiedoelen maar worden gehaald. Met extensiveren of met innoveren. Die opvatting past ook in de ‘denkrichting’ van Remkes.
De eerste opdracht voor ministers Piet Adema en Christianne van der Wal: de piekbelasters uitkopen, en zorgen dat Nederland ‘van het slot gaat’. Maar als die klus is geklaard, begint pas het echte werk.
54 Bijdragen
Daniel 1
Elise Bakker
DanielArthur Venis 3
DanielJohn Janssen 4
Arthur VenisEveline Bernard 6
John JanssenJohn Janssen 4
Als het stof van de presentatie is neergedaald, en Caroline haar buikvlinders richting Remkes zijn afgekoeld, van der Wal eindelijk in de 'corporate car' de waterlanders laat lopen en Adema denkt "binnen een jaar lukt echt never", komen de eerste reacties van de diverse boeren bewegingen.
Die waren ook precies zoals Remkes zag aankomen, mild ontstemd.
Vandaar ook de stupide reactie van Klaver, snel een regeringsstrik eromheen, want dan is dat blijkbaar leidend en dwingend!?
Was allang blij dat Remkes het niet heeft gehad over 'ruimhartig uitkopen'. Dat bepalen van een huidige waarde van een boerenbedrijf gaat nog heel wat gesteggel met zich meebrengen. En gezien het 'Calvinistische' karakter van de voorgaande Kabinetten zit er geen staffel in van; huidige waarde x factor 3 voor gedwongen verhuizing van huis en haard (die haard staat er misschien al 4 generaties!).
Eveline Bernard 6
John JanssenJohn Janssen 4
Eveline BernardEveline Bernard 6
John JanssenJohn Janssen 4
Eveline BernardEveline Bernard 6
John JanssenMario Roegiest
Eveline BernardEveline Bernard 6
Mario RoegiestMario Roegiest
Eveline BernardEveline Bernard 6
Mario RoegiestHier uitgebreid verantwoord:
- https://www.drawdown.org/solutions/plant-rich-diets
- https://www.drawdown.org/sectors/food-agriculture-land-use
Lees meer:
- https://caringfarmers.nl/
- https://www.ed.nl/de-peel/john-gooide-zijn-bedrijf-twee-keer-om-en-werd-van-traditionele-melkveehouder-een-pionierende-bosboer~a312f10b/
- https://landvanons.nl/
- https://www.drawdown.org/
Mario Roegiest
Eveline BernardDus ik het nog niet uitgebreid verantwoord noemen, maar neem zeker de moeite om dit te bekijken als er wel iets serieus beschikbaar is.
Eveline Bernard 6
Mario RoegiestMario Roegiest
Eveline BernardMaar ik vroeg eigenlijk u om een onderbouwing, niet om links met rapporten en een mening. Dat blijft dan nog steeds mijn vraag. Als u vindt dat bedrijven kapot moeten worden gemaakt, wat door mensen is opgebouwd in de jaren, mag een ondernemer dat wel verwachten.
Eveline Bernard 6
Mario RoegiestMario Roegiest
Eveline BernardEveline Bernard 6
Mario RoegiestLia 4
Mario RoegiestZelfs als de vleesproductie gehalveerd zou worden, dan nog zou Nederland voldoende voedsel kunnen produceren voor de huidige bevolking.
En of het echt zo erg zou zijn als het landschap een klein beetje meer zou gaan lijken op dat van de 13e eeuw? het is de afgelopen decennia wel erg hard gegaan met verschraling en vervuiling.
Wilco de Rijck 3
LiaVincent Huijbers 9
Een kaartje met de luchtkwaliteit zegt te weinig over de gemeenschappen die daar wonen. Welke parameters bepalen hoe de kaart er uit gaat zien? Wanneer wordt je als burger een pion in dit spel?
Ik moet denken aan de deels gelukte of mislukte stadsuitbreidingen die vanuit een ideaal als een mal over de samenleving werden uitgelegd en te weinig rekening hielden met de noden van de bewoners.
Of zoals uit de parlementaire enquête over de gaswinning in Groninger steeds meer naar boven komt dat Groningen door de politiek in Den Haag als wingewest werd gezien en de belangen van de bewoners daaraan ondergeschikt werden gemaakt.
De kaart zal dus met veel veranderende factoren rekening moeten houden en daarbij zal vooral steeds rekening moeten worden gehouden met voor wie we die kaart eigenlijk tekenen. Is dat laatste niet precies wat de politiek uit het oog lijkt te verliezen?
John Janssen 4
Vincent HuijbersEn iets snel en terdege laten repareren laat je 'normaliter' niet doen door diegene die het veroorzaakt hebben, toch?
Vincent Huijbers 9
John JanssenWanneer op het dashboard in Den Haag getallen als het bbp en stikstofuitstoot leidend zijn zal er weinig veranderen vrees ik. 'Het kaartje' is precies een uiting van die papieren werkelijkheid.
Het naar de gemeenten brengen lijkt ook niet te werken met de jeugdzorg of de 'verdozing' van gebieden in het achterhoofd.
Er zal wat méér nodig zijn.
John Janssen 4
Vincent HuijbersArthur Venis 3
Vincent HuijbersVincent, dat is precies waar het merendeel van de huidige problemen vandaan komt. Burgers zijn óók stakeholders. Men praat liever over dan met hen. Het gaat inderdaad niet alleen om boeren. Het is veel breder dan dat.
Vincent Huijbers 9
Arthur Venisben freije
Vincent HuijbersRutte en consorten kwamen alleen met korte termijn klappen die er logischer wijze voor zorgden dat er tegengas kwam.
Dat de schreeuwende boeren met hun gevaarlijke acties nu beloond worden, vind ik zorgelijk.
Vreemd dat er in de voorgestelde ‘visie’ nog steeds plaats is voor de intensieve veeteelt en landbouw.
De enige oplossing is om een plan te maken hoe agrarisch Nederland er over 20-30 jaar uit moet gaan zien. Met alle betrokkenen en wetenschappers om tafel.
En dan hopelijk de Natuur als winnaar en niet de BBB.
Wilco de Rijck 3
Vincent HuijbersVincent Huijbers 9
Wilco de RijckMaar dat zijn vooral ook ondernemers, dorpsbewoners, gezinnen... Daar gaat met in Den Haag voorbij. Een breed gedragen oplossing lijkt mij op zijn plaats.
https://www.cbs.nl/nl-nl/longread/de-nederlandse-economie/2020/de-landbouw-in-de-nederlandse-economie?onepage=true#:~:text=De%20toegevoegde%20waarde%20van%20het,bruto%20binnenlands%20product%20(bbp).
Arthur Venis 3
https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/rapporten/2022/10/05/wat-wel-kan/wat-wel-kan.pdf
Alice van Drie 2
John Janssen 4
Alice van DrieEn ja, vette zware industrie die veul en veul meer uitstoot dan alleen stikstof en ammoniak. Maar ja, daar zitten veel multinationals bij en dat is toch helaas het 'toverwoord' voor Rutte en Co.
Revolte van de boeren (wij wel en hun niet) kan daar mogelijk iets aan veranderen. En een anders politiek denken, misschien voortgebracht door een 180o draai van de grootste 'liberalen vrinden club' van Nederland!
Roland Horvath 7
John JanssenEigen schuld, het denken in abstracte extremen heeft de mensheid reeds veel schade en leed gekost.
Een andere valabele vergelijking is dat er geen zee dijken zouden mogen gebouwd worden. Dat heeft inderdaad ook zijn voordelen want de verzanding egaliseert het aardoppevlak. Wat nu in sommige plaatsen door de vertering van plantaardige resten resuleert in delen van NL die 5 à 6 meter of meer onder het zee niveau liggen. De redelijkheid gebiedt beide oplossingen te laten: Globalisering en passende zeedijken, letterlijk en figuurlijk. Bijvoorbeeld invoerrechten, in het huidige politieke jargon een vies woord.
NB: De contracten met de Braziliaanse BR soja boeren moeten geleidelijk aan opgezegd worden, ook als dat niet staat in het rapport van de commissie Remkes. Dat resulteert dan ook in BR in minder ontbossing ten bate van de soja teelt.
Vincent Huijbers 9
John JanssenWat bijzonder is is dat een groot deel van de samenleving en de politiek van incident naar incident lijkt te hobbelen. De zorgverleners zijn al vergeten en de boeren straks ook. Het raakt hen niet.
Terugkijken naar hoe zaken zijn ontstaan maar vooral vooruitkijken lijkt kennelijk lastig voor politici die beleid als een dweil lijken te gebruiken. Het waarom lijkt niet in ze op te komen of terug gebracht tot een kosten baten berekening. Belangen van hen die het (tot nu toe) niet raakt is het beleid. Zie wat er gaat gebeuren nu de groep die het wél raakt groter wordt.
Eveline Bernard 6
John JanssenWillem van Lith
Wilco de Rijck 3
Willem van LithBauke Hofman
Waarvan akte.
Sicco Kamminga 4
Bauke HofmanHier gaat nog over gesp worden !
John Janssen 4
Bauke HofmanJan Daalder 2
Bauke HofmanWilco de Rijck 3
Jan DaalderBart Zwiggelaar
In welk opzicht zijn de denkrichtingen van Remkes gelijk of anders? En hoe kunnen we voorkomen dat de Reconstructie uiteindelijk nogmaals strandt?
Jan Daalder 2
Bart ZwiggelaarAndré Ockers 1
Bart ZwiggelaarWilco de Rijck 3
Bart ZwiggelaarWillem Timmer 4
Wat ik ook niet begrijp is dat er een mestoverschot is, immers de gewassen kunnen al die stront niet opnemen, maar dat er in NL toch veel kunstmest wordt gebruikt. ik zou verwachten dat de dierlijke mest die kunstmest kan vervangen (en die wordt mbv gas gemaakt gek genoeg) wie kan me helpen dit te begrijpen want als het mes aan 2 kanten snijdt is de gemiddelde boer er als de kippen bij. -geen chemische kunstmest kopen, en makkelijker van mest af.
John Janssen 4
Willem TimmerAlex Hoen 4
Willem TimmerZie https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Kunstmest
Wilco de Rijck 3
Willem TimmerPaul Hendriks
De patient en zijn naasten die een lastige ongewenste diagnose horen mogen 'wennen' aan deze nieuwe rol en de regie houden zonder deze realiteit daarmee te veranderen. Daarin is de methodiek van Remkes in deze fase een probaat middel om opties nog eens onder ogen te zien zonder keuzes bij voorbaat dwingend te maken. Dat gevoel tot stand brengen effent de weg naar het vinden van een middenweg waar dat kan en het inzien dat bepaalde keuzes niet veel langer beschikbaar zullen zijn. Dat maakt het mogelijk om opnieuw naar keuzes en eigen belangen te kijken. Wie inziet dat de status quo onhoudbaar is, komt uiteindelijk in beweging, zeker als er tijd is voor bezinning en bezinken. Dat is naast het inhoudelijk verhelderen van uitgangspunten en doelstellingen in praktische zin ook onmisbaar voor het uitvoeringsproces waarin belanghebbenden uiteindelijk elkaar nodig hebben om tot de gewenste nieuwe verhoudingen te komen. Er is nog niets opgelost, maar het besef dat stilstand hier achteruitgang betekent wordt meer gedeeld. Het is nu ook aan de politiek om onwillige marktpartijen voor het blok te zetten.