De rijpe meloenen van commissie De Wit

Het volk dat voor de commissie De Wit moest getuigen deed Kees Kooman aan paus Paulus II denken die rijpe meloenen at terwijl hij het martelen van jongens gade sloeg.

Mijn hervormde opvoeders hebben mij het met de paplepel ingegoten: pas op voor katholieken! Aflaten en zonde zijn nooit ver weg. En ja hoor, nu pas verneem ik waar het toppunt van genot voor paus Paulus II (1464-1471) uit bestond: toekijken hoe jongens werden gemarteld, terwijl hij zelf rijpe meloenen nuttigde.

Vaak moet ik denken aan deze merkwaardige geschiedenis (John Julius Norwich vereeuwigde deze in het boek De pausen) als ik hoofdpersonen zie plaatsnemen in de biechtstoel van commissie De Wit.

 

Katholiek

"Nikkelen" Neelie Kroes doet mij denken aan rijpe meloenen, maar ik weet niet eens of zij katholiek is. Het was verbazingwekkend om te zien en horen hoeveel woorden zij nodig had om niets te zeggen.

 

Hans Hoogervorst daarentegen kan ik me wel voorstellen als koorknaap. Hetzelfde geldt voor Gerrit Zalm. Alhoewel, ik herinner me geen woord meer van hem bij de wijze lieden die onderzoek doen naar het ontstaan van de kredietcrisis en het Nederlandse aandeel daarin. Wat ik wel zo goed als zeker weet, is dat de echte aap pas over vele jaren uit de mouw zal komen. Hopelijk hoeven nieuwsgierige lezers niet zo lang te wachten als bij de ontmaskering van Paulus II.

 

Rampen 

Ik vraag me hardop af waarom het tot maart 2012 moet duren voordat de onderzoekscommissie de slotconclusie publiceert. We weten precies hoe die zal luiden. Niemand in Nederland heeft de wereldwijde crisis werkelijk zien aankomen en nog minder experts hoeven zich de rampen persoonlijk aan te trekken.

Alle toezichthouders en politiek verantwoordelijken mogen hun handen in onschuld wassen. Over de eventuele financiële gevolgen van de crisis, waarover gruwelijke scenario’s de ronde doen, hoeven zij zich geen zorgen te maken. Een eventueel verlies van tien of twintig procent op hun inkomen zal niets afdoen aan hun levensstandaard. Neelie koopt gewoon een keer een mantelpakje bij C&A.

 

'Verzonnen' 

De vragen die er werkelijk toe deden, stelde de commissie niet. Waarom, meneer Wellink, heeft de Nederlandse Bank geen stokje gestoken voor alle woekerproducten die banken en verzekeraars de afgelopen decennia ‘verzonnen’ om de winstmarges zo hoog mogelijk op te voeren? Experts schatten de schade voor de argeloze consument ‘ergens tussen’ de veertig en tachtig miljard euro, komende tien jaar te ‘verzilveren’.

Waarom toch, Gerrit Zalm, wist u bijna twintig jaar geleden als verantwoordelijke minister van Financiën zo zeker dat marktwerking en concurrentie de misbaksels automatisch zou elimineren. Van hogerhand ingrijpen was niet nodig. En u, meneer Hoogervorst, roept anno 2011 wel dat het hoogste tijd is om de hypotheekrenteaftrek (deels) af te schaffen. Maar was u destijds als verantwoordelijk minister niet juist een fel pleitbezorger van deze fiscale aftrekpost?

 

Vrije markt 

De weg naar de kredietcrisis die voor veel modale burgers misschien wel leidt naar de afgrond, is geplaveid door kwartiermakers als Ronald Reagan, Margaret Thatcher, Alan Greenspan en Milton Friedman, Nobelprijswinnaar economie in 1976. Zonder te twijfelen geloofden zij in de blijde boodschap van de vrije markt. De overheid mocht zich nergens mee bemoeien.

 

Wie een strobreed in de weg stond, werd nog net niet letterlijk vermoord (zoals tijdens de Chileens junta gebeurde), maar toch wel minstens monddood gemaakt. Slaafse volgelingen als Gerrit Zalm, Arthur Docters van Leeuwen, Hans Hoogervorst en Nout Wellink keken applaudisserend toe. Zij zworen biechtvader De Wit in 2011 de waarheid te vertellen en niets dan de waarheid. De "bekentenissen" zullen in maart 2012 ongetwijfeld leiden tot een indrukwekkend dik rapport en even indrukwekkend grote koppen op voorpagina’s. Er zal veel worden nagepraat bij Pauw & Witteman. Daar durf ik mijn Panamahoed om te verwedden.

 

"Jan Modaal"

Maar veel benieuwder ben ik naar het oordeel dat de geschiedenis ooit velt. Een oordeel ontdaan van alle eigenbelang van de financiële biechtelingen en waan van de dag. Ik vrees dat ‘Jan Modaal’ daarbij symbolisch de rol zal krijgen toebedeeld van de getormenteerde jongens, aan wie paus Paulus II zich ruim vijf eeuwen geleden verlustigde.

 

Zie ook de website van Kees Kooman: www.Keeskooman.nl

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Kees Kooman

Op keeskooman.nl vindt u alles over deze bijzondere man.