
Tienduizenden ondernemers zijn ondergebracht bij de gevreesde afdeling Bijzonder Beheer, de ziekenboeg van de bank waar slechts een enkeling weer levend uitkomt. Ondernemers worden geconfronteerd met stijgende rentelasten, extra aflossingen en accountantskosten. Resultaat: de ondernemer wordt niet beter, maar juist steeds zieker. De bank toont in deze situatie vaak weinig begrip voor de individuele ondernemer, de relatie met de bank is verziekt. Banken zijn de groeiende stapel probleemdossiers in sommige gevallen liever kwijt dan rijk, ook al leidt dat tot faillissement van de ondernemer en afboekingen bij de bank. Een nieuw bankschandaal lijkt geboren. Toezichthouder AFM onderzocht de praktijken van Bijzonder Beheer en ook de Tweede Kamer buigt zich over de kwestie.
Zo omzeilden Van Lanschot en de Rabobank hun zorgplicht
Van Lanschot Bankiers voelt nog steeds het vuur van de financiële crisis
Oprichters failliete start-up eisen miljoenen van Triodos Bank
Wil Rabobank iets té graag van haar slechte hypotheken af?
De Verleiders worden ‘serieus’ genomen
Achter ING Vesting Finance zit een Quote 500-incassobureau
De treurige werkelijkheid achter Rabo's feelgood-film over Bijzonder Beheer
Praktijkvoorbeelden leren Bijzonder Beheer hoe het niet moet
Familie Ter Haar schoot zichzelf in voet met faillissement Oad
Rechter: Rabobank mag krediet niet per direct opzeggen
De 'rogue bankers' van RBS: bijzonder beheer op z'n Brits
De afdeling Bijzonder beheer van Royal Bank of Scotland (RBS) lag vorig jaar zwaar onder vuur als gevolg van een rapport van ondernemer Lawrence Tomlinson. RBS paste na lang tegenstribbelen haar werkwijze aan, maar gaf Tomlinson als klant nog wel een trap na.
VK loopt voorop
Tomlinson zette daarmee het dossier Bijzonder Beheer op de agenda. Net zoals bij de problematiek over rentederivaten, liepen de Britten daarin voor op Nederland. In mei 2013 was minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem nog terughoudend geweest over de misstanden bij Bijzonder Beheer, waar tienduizenden Nederlandse ondernemers zijn ondergebracht. Maar nadat het aantal klachten toenam, besloot toezichthouder AFM toch om een onderzoek te doen, dat in de eerste helft van volgend jaar naar buiten komt. De Britten lopen wel voor de troepen uit in het aan de kaak stellen van de praktijken van Bijzonder Beheer, maar zijn ze ook zo voortvarend in het leveren van oplossingen? Na het rapport van Tomlinson gaf toezichthouder FCA opdracht de zaak te onderzoeken, maar het rapport daarover is nog in de maak.Ook heeft RBS, ondanks fel verzet tegen Tomlinson, haar werkwijze aangepastWel zijn er al twee uitgebreide rapporten in opdracht van RBS gepubliceerd die een inkijkje geven in de absolute omvang van het probleem: hoeveel extra geld harkt Bijzonder Beheer binnen voor de bank? Wat zijn de instructies voor medewerkers van Bijzonder Beheer? Hoeveel verdient de bank met het opgekochte vastgoed? Het zijn gegevens die in Nederland nog ontbreken. Ook heeft RBS, ondanks fel verzet tegen Tomlinson, haar werkwijze aangepast.
Meer klachten, minder kredieten
RBS had in haar beste jaren een marktaandeel van zo’n 40 procent in de financiering van het MKB. Door haar losbandig uitleenbeleid kwam de bank echter ook in de problemen. Het aantal probleemkredieten dat bij de ziekenboeg van Bijzonder Beheer moest worden ondergebracht steeg van 1735 in 2008 naar 5043 in 2013. Ook het aantal klachten van ondernemers over de overbelastte afdeling Bijzonder Beheer namen toe. Maar ook gezonde ondernemingen klaagden. RBS had nauwelijks geld om nieuwe kredieten te verstrekken en zag haar marktaandeel in de financiering van het MKB dalen tot 33 procent en bij het aantal nieuw verstrekte kredieten lag het marktaandeel met 26 procent nog lager. Een van de rapporten waartoe RBS opdracht gaf, constateerde dat geld uitlenen, waar veel banken hun bestaanrecht aan ontlenen, in 2012 geen prioriteit meer was voor RBS-bankiers. Tomlinson verzamelde de klachten van ondernemers over alle banken, maar zag daarbij verdacht vaak de naam van RBS komen bovendrijven. Veel van de klachten die Tomlinson in zijn rapport omschreef, leven ook bij Nederlandse ondernemers. RBS geeft geen duidelijkheid over de redenen waarom ook ondernemers die nog nooit een rentebetaling of een aflossing hebben gemist naar Bijzonder Beheer worden overgeplaatst.Als een ondernemer eenmaal bij Bijzonder Beheer zit, is het lastig om er weer uit te komen, zeker als hij niet weet welke spelregels de bank precies hanteertAls een ondernemer eenmaal bij Bijzonder Beheer zit, is het lastig om er weer uit te komen, zeker als hij niet weet welke spelregels de bank precies hanteert tijdens een verblijf bij Bijzonder Beheer. Even onduidelijk blijft waarom de bank opeens allerlei extra rente-opslagen in rekening brengt en waarom er extra kosten moeten worden gemaakt door externe adviseurs ook nog eens naar het bedrijf te laten kijken? Vragen waar ondernemers en en hun adviseurs maar moeilijk antwoord op krijgen. Zelfs sommige medewerkers van Bijzonder Beheer voelen zich niet altijd senang bij de werkwijze van hun afdeling, bleek eerder uit gesprekken die Follow the Money had met oud-medewerkers.
Over de rand geduwd
Veel ondernemers hebben het idee dat de bank hen onnodig het faillissement in heeft geduwd. Vooral wanneer de bank vervolgens het vastgoed opkoopt op veilingen, waar zelden de hoofdprijs wordt betaald, ligt dat verwijt op de loer. Nog voordat Tomlinson met zijn rapport naar buiten kwam, had RBS aan oud-toezichthouder Andrew Large gevraagd om een rapport te schrijven over de geslonken kredietverlening door RBS en mogelijke manieren om die weer op gang te krijgen. In dat rapport, dat enkele dagen na het Tomlinson-rapport uitkwam, constateert de oud-toezichthouder en voormalig centraal bankier niet alleen dat banken tegenwoordig veel minder winst maken op MKB-leningen dan voor de crisis, maar doet hij ook enkele uitspraken over de afdeling GRG van RBS.De afdeling mag zelf bepalen wie zij bij Bijzonder Beheer wil plaatsen, zonder dat een onafhankelijke partij die beslissing controleertHij bekritiseert het feit dat GRG zelf mag bepalen wie zij bij Bijzonder Beheer wil plaatsen, zonder dat een onafhankelijke partij die beslissing controleert. Dat wringt volgens Large des te meer, daar GRG strikt genomen een afdeling is die op winst is gericht. 'Unlike larger corporates, SMEs [Small and Mediumsized Enterprises, red.] typically lack the funds or expertise required to challenge the banks in protecting their interests. RBS has not been sufficiently cognisant of the impact that its current approach is having on its SME customers and the reputational risk associated with this,' staat in het rapport. RBS ontkende de beschuldigingen van Tomlinson en liet advocatenkantoor Clifford Chance een eigen onderzoek doen. Dat een onderzoek in opdracht van RBS, door een advocatenkantoor dat vaak opdrachten uitvoert voor de ziekenboeg van RBS, tot een mild rapport leidde, verrast de critici niet. Clifford Chance kwam tot de conclusie dat ze geen bewijs hadden gevonden voor Tomlinsons belangrijkste punt van kritiek: dat ondernemers worden uitgeknepen en het faillissement in worden gewerkt.
Bijzonder Beheer moest verliezen van de bank goedmaken
De advocaten van Clifford Chance, die volgens het artikel RBS may have saved rogue bankers from fail with 'withewash'report' van de Britse editie van de Huffington Post 1,5 miljoen pond in rekening brachten voor het rapport, stuitten hier en daar wel op twijfelachtige punten, maar lijken ervoor te gekozen te hebben die in bedekte termen weer te geven. Daarnaast stopten ze belangrijke informatie in voetnoten. In zo'n voetnoot meldt het advocatenkantoor bijvoorbeeld dat Bijzonder Beheer tussen 2008 en 2013 in totaal voor 156 miljoen pond (199 miljoen euro) aan extra kosten in rekening bracht bij de ondernemingen, los van de rente-opslagen. Dat bedrag staat gelijk aan 0,4 tot 0,7 procent van de totale leningportefeuille bij Bijzonder Beheer van RBS. Daarnaast, vervolgt het rapport, krijgen medewerkers de instructie om bij de ondernemersextra extra kosten in rekening te brengen, die als 'absoluut minimum' [zie kader] gelden voor een vergoeding voor de het verhoogde risico waaraan de bank door de betreffende ondernemer wordt blootgesteld. Een maximum aan extra inkomsten wordt daarbij echter niet genoemd. Clifford Chance rapport april 2014, pagina 34
Bedrijf failliet, vastgoed voor de bank
De grootste reuring ontstond echter over het opkopen van de assets van ondernemers die na een periode bij Bijzonder Beheer failliet waren gegaan. Clifford Chance maakt op basis van cijfers die door RBS zelf zijn aangeleverd, gehakt van de beschuldiging van Tomlinson dat RBS via het eigen opkoopbedrijf West Register flinke winst zou maken door het vastgoed van failliete of bijna failliete ondernemers op te kopen. 166 stuks vastgoed zijn tussen 2008 en 2013 opgekocht door West Register, terwijl er jaarlijks zo’n 400 ondernemingen failliet gingen. West Register heeft ongeveer 400 miljoen pond betaald voor al dat vastgoed. Op dat vastgoed rustte echter voor zo’n 800 miljoen euro aan leningen van RBS, die dus voor ongeveer de helft moesten worden afgeschreven. Pas als West Register de panden voor ruim het dubbele zou verkopen, maakt RBS winst op het doorverkopen, memoreert Clifford Chance. Het advocatenkantoor kwam slechts één casus tegen waarbij de bank een pand voor een hoger bedrag doorverkocht dan ze ervoor hadden betaald, waarbij een winst van 142.000 pond werd gemaakt op een onbekend aankoopbedrag. Als de kosten voor vastgoedbeheer en het verkopen worden meegerekend, schat Clifford dat RBS zo’n 10 procent verlies heeft gemaakt op de 166 stuks vastgoed die West Register opkocht, zo’n 40 miljoen pond dus. Hoewel RBS door Clifford Chance volledig wordt vrijgesproken van onrechtmatige handelingen bij het opkopen van vastgoed, stopt de bank daar toch mee. Omdat, aldus RBS, de bank tot het inzicht kwam dat het opkopen van panden van klanten de schijn van belangenverstrengeling kan wekken. Het is mogelijk dat de tientallen miljoenen verlies daarbij ook een rol spelen.Troebel kostenplaatje
RBS ging bij Clifford Chance dan misschien vrijuit op het gebied van West Register, over de extra kosten die de bank in rekening brengt, is het advocatenkantoor helder: die waren ook voor hen onduidelijk en intransparant. 'We found it difficult to understand precisely how the bank calculated the fees which it proposed to customers case-by-case.'Ook op het gebied van die kosten besloot RBS maatregelen te nemen, al werd die praktijk niet afgeschaftOok op het gebied van die kosten besloot RBS maatregelen te nemen, al werd die praktijk niet afgeschaft, zoals bij de opkoop van vastgoed wel gebeurde. Zo besloot de bank om ondernemers die verzaken bij de betaling van hun rente en aflossing, tegemoet te komen. Zij hoeven de eerste 90 dagen geen extra rente-opslagen te betalen. Een tijdelijke maatregel derhalve, die in principe begin volgend jaar afloopt. Ook brengt de bank ondernemers voortaan ongeveer een maand van te voren op de hoogte van extra (rente)kosten die zij in rekening zal brengen en belooft de bank te 'blijven werken aan het verbeteren van transparantie.'
Excuses aan parlement om verkeerde informatie
Daarmee was de publicitaire storm niet voorbij. Topmannen van RBS en de afdeling Bijzonder Beheer moesten in juni voor het parlement verschijnen. Daar ontkende GRG-topman Derek Sach dat het bij zijn afdeling draait om het maken van winst: het beperken van verlies zou voorop staan. RBS Chairman Philip Hampton zag zich daarop genoodzaakt om een excuusbrief te sturen naar het parlement. GRG is strikt genomen namelijk wel degelijk een bedrijfsonderdeel dat gericht is op het maken van winst. Excuses van topman RBS aan parlement
3 Bijdragen
Hester Bais
jsmid
Hester Baismichiel werkman