Cypriotisch witwasparadijs uit zicht voor rijke Russen

2 Connecties

Relaties

Witwassen Cyprus
2 Bijdragen

De Eurogroep maakte gisteren bekend dat er een onderzoek komt om de Cypriotische witwasmachine te stoppen. Russische 'robber barrons' zullen hun criminele inkomsten elders moeten reinigen.

 

Het einde van de Russische belastingoase Cyprus is nabij, want de Eurogroep, samengesteld uit de ministers van Financiën van alle eurolanden, maakte gisteren bekend dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de invoering van regelgeving om de Cypriotische witwasmachines aan banden te leggen. De nieuwe regering in Cyprus is akkoord gegaan met het plan en hoopt op die manier een steunpakket van 17 miljard euro uit Brussel te halen om de financiële sector te stabiliseren.
Jeroen Dijsselbloem, de voorzitter van de Eurogroep, gaf in februari al aan dat het bestrijden van witwassen een vereiste was om überhaupt te onderhandelen over een eventuele bailout. Hoe het toekomstige steunpakket vorm gaat krijgen, blijft vooralsnog onduidelijk. Dijsselbloem wilde gisteren niet ingaan op de mogelijkheid van een zogeheten 'bail-in', een deal waarbij ook investeerders en spaarders op Cyprus een deel van de herkapitalisatie op zich nemen. “We gaan zo snel mogelijk met Cyprus praten over hoe we dingen gaan aanpakken en natuurlijk is dat erop gericht om Cyprus in rustig vaarwater te brengen,” aldus Dijsselbloem die voor het einde van deze maand met een pakket maatregelen zegt te komen.

Hoe werkt het Cypriotische wasprogramma?
Voor Russische industriëlen wordt het deze maand  hard (weg)peddelen van Cyprus, want de Russische spaartegoeden liggen onder vuur op Cyprus. Een onderzoek van de Duitse geheime dienst BND bracht eerder dit jaar aan het licht dat Russen voor ongeveer 26 miljard dollar aanhouden bij Cypriotische banken. De New York Times hield het op 18,3 miljard dollar (op een totaal van 91,5 miljard dollar).

Uit het zojuist verschenen rapport van het onderzoeksbureau Global Financial Integrity (GFI) blijkt eveneens de Russische voorliefde voor Cyprus. In het rapport komt een klassieke carrousel aan bod. Het Russisch bedrijf A exporteert olie naar dochteronderneming B in Nederland. De olie wordt op papier geleverd voor een prijs die ver onder de marktprijs ligt. De factuur gaat echter niet direct richting Nederland, maar belandt eerst bij de gelieerde handelsonderneming C op Cyprus. Daar wordt de lage factuur ingeboekt (een gegarandeerde winstpakker) en vervolgens wordt er een nieuwe factuur gemaakt met een olieprijs die meer richting marktconform gaat. Vervolgens wordt de normaal geprijsde olie zonder problemen afgeleverd in Rotterdam. De factuur wordt na aflevering keurig betaald aan handelsonderneming C die megawinsten behaald vanwege de spotgoedkope inkoopprijs. De reden: er hoeft op Cyprus slechts 10 procent belasting betaald te worden. De kunstmatige winst wordt vervolgens vaak weer geïnvesteerd in de Russische onderneming A – een zogeheten ‘foreign direct investment (FDI).

 

Bron: FTM (klik voor vergroting)


Het verschenen rapport geeft aan dat er in 2011 voor in totaal 128,8 miljard dollar vanuit Cyprus in Rusland werd geïnvesteerd. Terwijl er omgekeerd maar 121,6 miljard dollar terugvloeide naar het eiland. De onderzoekers achten de Cypriotische investeringspotentie onnatuurlijk, dit met in het achterhoofd dat het bbp van Cyprus slechts 23 miljard dollar bedraagt. De hoge investeringen moeten grotendeels op conto geschreven worden van Russische bedrijven, zowel bonafide als malafide, die geld rondpompen via Cyprus.        

Limassolgrad: de Russische badplaats op Cyprus
De geldstromen belanden ook aan het oppervlak.  De Cypriotische badplaats Limassol heeft zelfs de bijnaam ‘Limassolgrad’ gekregen vanwege de vele rijke Russen die er resideren. Het klimaat is vriendelijk: ze kunnen op naam van hun anonieme Cyprus Limited een boot kopen en die aanmeren in de jachthaven, zich verdringen op de markt voor luxe villa’s, de lokale krant  in het Russisch lezen, Russische gerechten kiezen vanaf de Russische menukaarten  en bij klachten kunnen ze de burgemeester aanspreken die vloeiend Russisch spreekt. Maar met Dijsselbloem en co. in aantocht zullen Cypriotische banken hun compliance op orde moeten gaan brengen waardoor Limassolgrad zal vallen. Een noordwaartse tocht van Russische zwartspaarders behoort tot de fiscale mogelijkheden, het noordelijk deel van Cyprus maakt ten slotte nog geen deel uit van de EU.