De schatten van het scheepswrak MF Global

  Terwijl de overgebleven wrakstukken van het gezonken schip MF Global worden gezocht, pakken de drie kapiteins van het vaartuig nog even een bonusje mee.

  De Chief Operations Officer, financieel directeur en juridisch adviseur van het failliet verklaarde MF Global krijgen nog honderdduizenden dollars mee vanwege een prestatie gerelateerde bonus. Louis Freeh, een voormalig directeur van de FBI die nu de afhandeling leidt van de bankroete derivatenhandelaar, gaat deze maand zijn verzoek voor de bonussen indienen bij de rechter.

  Opruimdienst
  De drie bestuurders zijn na het faillissement van 31 oktober nog aangebleven om te helpen bij de curatele procedure. Zoals dat normaal gesproken hoort, zorg je er als financiële opruimdienst dan voor dat geteisterde klanten en schuldeisers zoveel mogelijk van hun geld terug krijgen. Maar de overgebleven poet voor klanten die hun geld kwijt zijn is dus in ieder geval tonnen minder.

  Onder het huidige beloningsplan krijgen er nog eens 20 andere medewerkers van MF Global een bonus omdat ze na het faillissement hebben geholpen om de targets te halen zoals het zo hoog mogelijk verkopen van overgebleven bezittingen. De bonussen variëren en worden over het jaar 2012 waarschijnlijk in parten betaald.

  Nog niet genoeg gekregen?
  Voordat het bedrijf ten gronde ging, kregen zijn bestuurders, waaronder het eerder genoemde trio, ook al flinke bonussen. COO en president Bradley Abelow kreeg bijvoorbeeld in het jaar van het faillissement bovenop zijn salaris van 829 ton dollar nog een extraatje van 1,25 miljoen dollar. In totaal bedroeg zijn compensatiepakket 7,6 miljoen dollar. Na het faillissement ging Heer Abelow nog wel akkoord met een korting op zijn jaarsalaris naar 60.000 dollar. Marginaal. 

  De nieuwe bonussen zullen niet onopgemerkt voorbij gaan. Er vinden namelijk zowel strafrechtelijke als civielrechtelijke onderzoeken plaats naar de hoge piefen bij MF Global. Bij het faillissement bleek namelijk dat er 1,6 miljard dollar van klanten is kwijtgeraakt. Tot nu toe hebben de slachtoffers van elke dollar ongeveer 72 dollarcent teruggekregen. Het ziet er niet naar uit dat dit veel meer gaat worden.

  Ongebruikelijk
  Neal Wolkoff, een voormalige topman bij New York Mercantile Exchange die nu werkt als een gerenommerd consultant, zegt daarom terecht dat het “schokkend” is dat het aangebleven trio nog bonussen kunnen verdienen omdat er op deze wijze sprake is van “belangenverstrengeling.” Het is in de financiële industrie sowieso ongebruikelijk dat bestuurders nog lang aanblijven nadat het bedrijf  kopje onder is gegaan. Maar als er bonussen in het vizier zijn, lijkt alles te kunnen. 

  R

  Over de auteur

  Redactie

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid
  Verbeteringen of aanvullingen?   Tip de auteur Annuleren