
FTM verdiept zich sinds 2013 de wijze waarop grote banken in Nederland vele duizenden ondernemers in het MKB met rentederivaten opzadelde. Complexe financiële producten waarvan MKB’ers niet begrepen wat voor schadelijke uitwerking ze konden hebben. Dat had voor vele ondernemers desastreuze gevolgen. FTM drong door tot de kleinste details van deze grote misstand in de financiële sector. De serie artikelen vormt ook het langst lopende dossier op FTM. Lees meer
FTM zat meer dan 3 jaar de banken op de hielen en er ligt nu een oplossing.
Banken verkochten derivaten niet alleen aan woningcorporaties als Vestia, maar ook op grote schaal aan kleine ondernemers waarvan iedereen wist dat zij een verwaarloosbare kennis hadden van complexe financiële producten. Wilden die ondernemers uit het MKB opeens zo graag derivaten als renteswaps afnemen? Nee, ze werden daar in vele gevallen toe gedwongen. Geen renteswap, geen lening, zo luidde een voornaam verkoopargument van de bankiers. Langzaam beginnen de nadelige gevolgen van deze verkooppraktijken duidelijk te worden. De rentederivaten blijken voor duizenden ondernemers het equivalent van wat de woekerpolis ooit voor consumenten waren. De grote vraag is: wat nu? Worden de banken tot de verantwoording geroepen of wordt het probleem vooruit geschoven en moeten benadeelde MKB'ers - net als woekerpolis-slachtoffers - eindeloos wachten op een halfbakken oplossing of zal de rechtspraak een vroegtijdig vonnis vellen? FTM volgt sinds 2013 deze kwestie op de voet en dringt door tot de voornaamste details. Het dossier en de lezers en experts die er in de afgelopen jaren hun bijdrage aan leverden, vormt een rijke bron aan kennis.
De AFM heeft het publiek jarenlang verkeerd ingelicht over wetgeving rentederivaten
Derivatendrama: gedupeerde particulieren, scholen en ziekenhuizen kunnen via de rechter geld terugeisen
Podcast | Hoe de AFM de banken van een onoplosbaar probleem bevrijdde
Hoe de AFM de banken van een onoplosbaar probleem bevrijdde
Schaderegeling derivatendrama: gerechtigheid voor ondernemers of ‘handjeklap met de banken’?
Uitspraak Hoge Raad is doorbraak voor gedupeerde ondernemers in derivatendrama
Podcast | Wettelijk beschermd tegen bancaire wanpraktijken – totdat er schade is
Juridische strijd tussen MKB en de banken is ‘David tegen Goliath’
Wettelijk beschermd tegen bancaire wanpraktijken – totdat er schade is
Podcast | De kredietcrisis van het MKB duurt voort: drieduizend ondernemers wachten nog op definitieve schadevergoeding rentederivaten
© ANP/Remko de Waal
De schimmige spelletjes van een topbankier
Wilfred Nagel is met pensioen. Hij was een van de weinige topbankiers die het publieke debat sinds de crisis niet schuwde. Maar van werkelijke openheid was geen sprake, blijkt uit de beerput die hij volgens advocaat Hester Bais achterlaat.
Topbankier Wilfred Nagel leek er wel zin in te hebben om een stap terug te doen. De Chief Risk Officer van de ING had op zijn werkkamer foto’s van zijn zeiljacht aan de muur hangen, zagen de journalisten van Het Financieele Dagblad die hem eind juli interviewden. ‘Op volle zee en in zijn vaste Turkse thuishaven Marmaris,’ schreven ze. Het interview blikte terug op zijn loopbaan als bankier, want Nagel stopte ermee. ‘Van terugkijken kun je leren,’ zei hij. ‘Zeker nu ik de bank verlaat, doe ik dat veelvuldig om lessen te formuleren voor de toekomst van de bank.’ Nagel had er kennelijk schik in, want ook in de Telegraaf sloeg hij op hetzelfde moment in een groot interview aan het reflecteren.
Bankiers die publiekelijk terugblikken om lessen uit het verleden te trekken zijn uiterst schaars, dus van mijn aandacht was hij verzekerd. Daar kwam bij dat ik bankier Wilfred Nagel persoonlijk had leren kennen in een voor bankiers nogal pijnlijk en duister dossier: dat van de renteswaps. Ingewikkelde financiële producten die banken vele duizenden MKB-ondernemers hadden aangesmeerd en die vele van die ondernemers grote schade hadden berokkend.
'De crisis was bepaald niet de grote ramp die sommigen er in willen zien’, stond er boven het FD-artikel. De Telegraaf kopte: 'Wij voelden ons meer slachtoffer’. De crisis leidde volgens mij echter bijna tot nationalisatie van ING, die dankzij overheidsingrijpen voorkomen kon worden. Wie voelt zich dan nog een slachtoffer?
Een renteswap is een rentederivaat waarbij twee partijen de variabele rente ruilen tegen een afgesproken vaste rente ('swaprente') over een fictieve hoofdsom. In combinatie met een variabelrente geldlening zou een rentevaste financieringsconstructie ontstaan. De bank 'betaalt' uit hoofde van de renteswap de variabele rente aan de klant, die op zijn beurt de afgesproken swaprente aan de bank betaalt. Tegelijkertijd betaalt de klant de variabele rente + opslag op zijn geldlening. Per saldo betaalt de klant de vaste rente + opslag ('financieringsrente'). Zo zou de onderneming - al zij het op een ingewikkelde en omslachtige manier - een vaste financieringsrente hebben. In het geval dat de rente zou gaan stijgen, zou deze gedurende de looptijd van de renteswap tegen een stijging van zijn financieringslasten beschermd zijn.
Door de financiële crisis is de marktrente echter gedaald tot ver onder het niveau van de vaste swaprente van swaps die voor de crisis zijn verkocht. Bij vervroegde aflossing van de lening komt de klant niet zonder (hoge) afkoopkosten af van de renteswap. Bij alleen de variabelrentende lening kan dat wel, maar de klant was niet op de hoogte dat bij het beëindigen van de renteswap een extra boeterente moest worden betaald. De bank brengt bij het beëindigen van de renteswap de negatieve waarde in rekening bij de klant. Dit zijn alle verdisconteerde toekomstige betalingen die uit hoofde van de renteruil plaats zouden vinden door zowel de bank als de klant.
Ingewikkelde financiële producten
Lessen uit het verleden dus. Ik moest meteen denken aan de zomer van 2015, toen ik bij Wilfred Nagel op de koffie werd uitgenodigd. In tegenstelling tot vrijwel al zijn collega-bankiers is hij er de man niet naar om zich te verstoppen en het publieke debat te mijden. Integendeel juist. Ieder voorschrift van de afdeling corporate communications van ING lapte hij aan zijn laars. Zo was hij veelvuldig actief op Twitter en tikte hij er op Follow the Money ook lustig op los. Nagel formuleerde vele duizenden woorden in de discussies die hij met lezers van Follow the Money aanging. Die artikelen gingen vrijwel zonder uitzondering over rentederivaten in het MKB. Ik mengde mij ook vaak in die discussies. Als advocaat Financieel Recht heb ik een bijzondere belangstelling voor ingewikkelde financiële producten en diensten. Mijn cliënten zijn merendeels professionele financiële partijen die met dat soort producten en diensten te maken hebben. Sinds enkele jaren treed ik ook op voor MKB-ondernemers die in het bezit zijn van van zo’n rentederivaat of renteswap. Zodoende wist ik precies hoe slecht zij over het product waren geïnformeerd en in welke grote problemen ze door de werking van die renteswaps terecht waren gekomen. En ook met welke agressie de bankiers tekeer konden gaan wanneer zij de contractuele en niet-contractuele gevolgen bij hun clientèle onder de aandacht brachten.
Hoewel Nagel mij in onze discussies telkens beleefd met ‘mevrouw Bais’ aansprak, leek hij er ook genoegen in te scheppen mij weinig voorkomend van zijn gelijk te overtuigen. ‘Ik ben bang dat ik uw eerste opmerking toch naar het rijk van hardnekkige maar daarom niet minder onzinnige fabelen moet verwijzen,’ schreef hij toen ik hem voorhield dat hij, zijn collega’s en de aandeelhouders van banken zich gedekt wisten door de belastingbetaler en zij desondanks winsten en bonussen konden opstrijken. Ik was dan ook oprecht verbaasd en eerlijk gezegd een beetje achterdochtig toen Nagel mij tijdens een van onze digitale discussies over renteswaps liet weten ‘graag bereid’ te zijn om eens ‘om de tafel te gaan en naar concrete gevallen te kijken’.
Ellende rond renteswaps
Op het moment van de uitnodiging was ik inmiddels drie jaar verwikkeld in een gerechtelijke procedure tegen ING over een — in mijn ogen nogal gebrekkige — financieringsconstructie met een renteswap. Het ging er hard aan toe en het gevecht – waar deze website zich ook in verdiepte – had zich inmiddels uitgebreid naar de publieke en politieke arena.
Simpel gezegd komt het hierop neer: bankiers vulden met de verkoop van renteswaps jarenlang hun zakken ten koste van onwetende klanten
Dat er vroeg of laat ellende zou ontstaan rondom financieringsconstructies met renteswaps viel te voorspellen. Alle Nederlandse banken hebben vanaf 2006 massaal renteswaps aan niet-professionele financiële partijen — zoals MKB-ondernemers — verkocht om extra verkoopmarges te genereren. Die marges werden volgens gekende Zuidas-zeden zorgvuldig voor de klanten verborgen. Simpel gezegd komt het hierop neer: bankiers vulden met de verkoop van renteswaps jarenlang hun zakken ten koste van hun onwetende klanten. Of zoals een voormalige ABN Amro-bankier het eens beeldend omschreef: ‘Je stapt binnen bij een boer. De boer doet zijn laarzen uit, je gaat aan de keukentafel zitten, zijn vrouw schenkt thee in en een halfuur later heb je hem een rentederivaat verkocht en loop je met tienduizend euro marge naar buiten.’
Zeer lucratieve handel dus, die renteswaps. Alsof dit nog niet genoeg was, vertelden de bankiers hun klanten ook nog eens dingen die niet klopten. De financiële constructies met de renteswaps zouden niet alleen flexibel zijn wat betreft tussentijdse aflossingen, ze zouden ook de financieringslasten van de klant fixeren. Niet dus. Ondernemers hadden zich op aandringen van hun banken via de renteswap massaal verzekerd tegen een stijgende rente. Die zou volgens de bankiers immers blijven stijgen. En toen daalde de rente. Vervolgens kwamen de nodige ondernemers erachter dat de hun aanbevolen financieringsconstructie ineens niet zo flexibel meer was. Er kon niet zomaar tussentijds boetevrij dan wel tegen 1procent boeterente worden afgelost, zoals dat bij een variabelrentende lening gebruikelijk is. Dat bleek te maken te hebben met de negatieve waarde die de renteswap als gevolg van de dalende rente kreeg. De ondernemer bleek opeens aan zijn financieringsconstructie met renteswap vastgeklonken te zitten.
De rentelasten bleken daarentegen wél flexibel te zijn. En daar meenden al die ondernemers zich nu juist tegen verzekerd te hebben. Dat zit zo. Banken eisen in de regel extra onderpand wanneer de financiële risico’s groter worden. Die risico’s werden groter naarmate de rente verder daalde en de renteswaps van hun klanten verder onder water kwamen te staan. Deze risico’s hadden de bankiers vanzelfsprekend van tevoren al in kaart gebracht. Daar zijn met name de risicomanagers voor – mensen als Wilfred Nagel, alhoewel Nagel zelf in die tijd in het Verre Oosten zat. Banken hadden om die reden bij hun niet-professionele klanten maatregelen getroffen, zo bleek later. Ze hadden zich, zonder dat ze dat hun klanten vertelden, van extra onderpand voor de renteswap verzekerd.
Bankier, verzin een list
Bij grote bedrijven gebeurt dat natuurlijk niet stiekem. Die onderhandelen met de bank over de hoogte en de kwaliteit van het onderpand dat zij elkaar moeten verstrekken. Het verstrekken van onderpand (margin) voor renteswaps is gebruikelijk in de financiële markten. Voor het MKB is onderpand (en het bewaking van de hoogte van het onderpand gedurende de looptijd) bij een renteswap zelfs wettelijk verplicht. Onderpand voor renteswaps kan volgens de wet (en in de praktijk) alleen verstrekt worden in geld en/of (hoog liquide) effecten. Indien de negatieve waarde van de renteswap tijdens de looptijd hoger wordt dan de waarde van het verstrekte onderpand, krijgen professionele partijen in de praktijk een zogenoemde margin-call en dan weten ze dat ze extra onderpand moeten storten.
Het idee achter deze margin- (en saldibewakings) verplichting en eventuele latere margin-call is op zich goed. Wanneer een bedrijf door de margin-verplichting (meer) geld moet (bij)storten, dan beseft het management dat het risico op de renteswap is toegenomen. Verrassingen blijven zo uit en tegelijkertijd verzekert de bank zich van deugdelijk onderpand, in het geval er iets mis zou gaan. Het punt is echter dat kleine en middelgrote ondernemingen bij het aangaan van een ‘normale’ geldlening niet met deze doorlopende margin-verplichtingen in geld en/of effecten worden geconfronteerd. Wanneer ondernemers horen dat ze cash moeten storten bij het aangaan van de swap voor het geval deze een negatieve waarde krijgt, is de kans klein dat ze hun handtekening onder het contract zetten. Dus dat vroegen de banken niet. Waarom zou een ondernemer immers geld storten bij de bank als hij juist bij de bank aanklopt voor een financiering? De vele duizenden MKB-ondernemers kregen dan ook niets over margin-verplichtingen te horen.
Zonder dat klanten er specifiek op werden gewezen, werd hun een extra krediet verschaft als onderpand
Het probleem voor de banken was dat deze margin-verplichting en bijstortingsverplichting een doorlopende wettelijke verplichting betreft die continue door de risicomanagement systemen van de bank bewaakt worden. De wet eist dat er margin wordt gestort wanneer er verplichtingen uit de renteswap (kunnen) ontstaan. Maar als bank wil je daar bij verkoop dus niet met je klant over praten – dat is immers een potentiële deal breaker. Daar moesten de bankiers dus iets op verzinnen. Bij de bank van Wilfred Nagel bedachten ze de ’allowance-faciliteit’. Een vreselijk woord voor een constructie waarmee op verhullende wijze, zonder dat de klant er specifiek op werd gewezen, een extra krediet aan de klant werd verschaft als margin. Hiermee hoefde de klant niet zelf geld en/of effecten te storten als onderpand voor een (mogelijke) negatieve waarde van de renteswap. Dit krediet werd verstrekt op basis van de reeds aan de bank verstrekte hypotheekrechten, waarmee de bank zichzelf dus indekte tegen mogelijke verliezen die de klant kon lijden uit hoofde van de renteswap. Zonder dat de klant het zich realiseerde, diende de verstrekte hypotheek niet alleen ten behoeve van de hoofdsom (en standaardpercentage kosten) van de aangeschafte geldlening (zoals gebruikelijk bij een ‘normale’ geldlening), maar óók ten behoeve van dit extra krediet.
Gekmakend mechanisme
Volgens klanten noemden verkopers van ING het een ‘kosteloos extraatje’ omdat de bank er geen extra rente voor in rekening bracht, maar in feite was het wel degelijk een lening die bij de rest van de schuld werd opgeteld. Dit extra krediet verslechterde de financiële positie van de klant, die dankzij de dalende rente (stijgende negatieve waarde van de renteswap) en de gecreëerde allowance-faciliteit immers een steeds grotere schuld bij de bank kreeg. En dat heeft gevolgen. Wanneer bedrijven meer schulden hebben, worden de risico’s groter voor de bank en dat heeft invloed op de prijs die deze ondernemers betalen voor het geld dat ze lenen. Bij een verslechterende financiële positie kunnen bankiers bij een variabelrentende geldlening eenzijdig een hogere rente opleggen. En dat is precies wat er gebeurde.
Dankzij de renteswap werd dit voor ondernemers gekmakende mechanisme in werking gezet: ze dachten een rentevaste constructie hebben, maar hoe meer de rente daalde, hoe meer de renteswap van de onderneming onder water kwam te staan, hoe hoger het extra krediet – waarvan ze niet wisten dat ze het kregen – hoe meer rente de ondernemer door de verhoging van de risico-opslag moest betalen en hoe meer hypotheek de klant als zekerheid aan de bank moest verstrekken voor zijn schuld.
Rentevast bleek helemaal niet rentevast te zijn. Aan het 'kosteloze extraatje' hing ineens een pittig prijskaartje
Rentevast bleek helemaal niet rentevast te zijn. Aan het ‘kosteloze extraatje’ hing opeens een pittig prijskaartje. En door het toegenomen krediet liep de ondernemer ook nog eens grotere risico’s waarvan hij niet zomaar verlost kon worden. Een negatieve spiraal waar velen niet aan konden ontsnappen. Het leidde tot onnodige failissementen, financiële problemen en menselijke drama’s die daar vaak achter schuilgaan. Al deze ingrediënten vormden de basis van het omvangrijke dossier waar deze website aan bouwde en waarvan de artikelen dus regelmatig voer voor discussie waren. Niet alleen op FTM, ook in politiek Den Haag en in de kamers van het ministerie van Financiën, banken en toezichthouders.

Op bezoek bij de grootste bank van Nederland
Diezelfde discussie – waarin banken stelselmatig hun rol ontkenden – leverde mij dus een uitnodiging op van bankbestuurder Wilfred Nagel, die sinds oktober 2011 de Chief Risk Officer van ING was. Met andere woorden; hij was de man die namens ING toezicht hield op de risico’s van de bank. Ik vond het bewonderenswaardig dat hij me uitnodigde. Andere bankiers reageerden niet eens, Nagel durfde tenminste.
De afspraak bij ING hield een weerzien met mijn oude werkgever in. Eind jaren negentig werkte ik drie jaar voor een onderdeel van de oranje bank dat was gespecialiseerd in derivaten-clearing en dat was gevestigd aan het Amsterdamse Rokin, schuin tegenover de optiebeurs. Dit onderdeel, Extra Clearing geheten, wikkelde derivatentransacties af die – al dan niet via de beurs – tussen professionele marktpartijen werden gesloten. Ik kende de derivaten, zoals renteswaps, die buiten de beurs werden gesloten alleen vanuit de (zeer) professionele markt. Deze werden door banken, verzekeraars en bijvoorbeeld market makers gesloten op basis van ingewikkelde en uitgebreide Engelse contracten. In die tijd werden dit soort ‘buitenbeursderivaten’ – ook wel over the counter (OTC)-derivaten genoemd – naar mijn weten ook helemaal nog niet met niet-professionele financiële partijen als MKB’ers gesloten.
De kennis die ik bij ING opdeed, en later bij toezichthouder STE en bij Euronext, kwam mij als advocaat Financieel Recht goed van pas. Zeker in dit ingewikkelde dossier. Ik moest tegelijkertijd glimlachen bij het vooruitzicht dat ik als eenpitter, werkend vanuit mijn huis in Amersfoort, een soort van huisvrouwtje dus, op het hoofdkantoor van de grootste bank van Nederland was ontboden.

Klein mannetje
Op 26 juni 2015 stond ik in de directievleugel van het hoofdkantoor van ING tegenover de man die (eind)verantwoordelijk was voor het risicobeheer van de bank. Wilfred Nagel. Het viel me op dat hij klein van postuur was. Zijn kamer oogde leeg. Van foto’s van zeilboten aan de muren, die de heren van Het Financieele Dagblad zagen hangen, kan ik mij niets herinneren. Wel weet ik nog goed dat hij ook iemand anders had uitgenodigd: de Chief Risk Manager Nederland. Een man die waarschijnlijk geacht werd zijn mond te houden. In het gesprek dat volgde, bleef hij in elk geval keurig zwijgen.
Nagel bleek minder zin in een gesprek te hebben dan hij online had aangegeven
Bancaire agressie was het eerste onderwerp dat ik ter sprake bracht. Meer specifiek: de mijns inziens buitenproportionele agressie waarmee een van mijn klanten door ING volledig was gesloopt. Daar was het ook in onze discussies op FTM over gegaan. Nagel reageerde gepikeerd. Hij bleek minder zin in zo’n gesprek te hebben dan hij online had aangegeven. Dat stelde me teleur. Ik wees hem erop dat ik niet het type advocaat was dat huilende beleggers bijstond. Door mijn specialistische kennis lever ik mijn diensten vooral aan professionals, maar vanwege het feit dat banken hun renteswaps op grote schaal ook aan niet-professionals hadden geleverd, waren die - eigenlijk bij toeval - op mijn pad gekomen. Ze waren misleid en werden geïntimideerd. ‘Het zijn ook jullie klanten,’ benadrukte ik.
Rinkelende alarmbellen
Voor één van die ING-klanten was ik al sinds 2012 aan de gang. Het was mijn eerste renteswapprocedure en daarin ontdekte ik tot mijn grote verbazing hoe de bank haar klanten achter de schermen van een extra krediet voorzag. ING bleek de marktwaarde van de rentederivaten van haar klanten te bewaken met behulp van een risicomanagementsysteem: het zogenoemde INGOTCR-systeem. Daarvan maakte de bank tot eind 2012 gebruik. In dit systeem was ook het ‘extra krediet’ opgenomen dat diende als margin ter dekking van de negatieve waarde van de renteswaps. Zolang het totale bedrag van dit extra krediet hoger was dan de negatieve waarde van de renteswap, gingen de alarmbellen van dit risicomanagementsysteem niet af.
Feitelijk voerde de bank een margin-call in haar administratie uit, zonder de klant hiervan op de hoogte te stellen
De alarmbellen gingen echter af. De rente bleef maar dalen en de negatieve waarde van de renteswap nam daardoor in omvang toe. Als gevolg daarvan bleek het heimelijk verstrekte extra krediet in veel gevallen niet voldoende als margin (onderpand) ter dekking van de stijgende negatieve waarde van de swap. De overeengekomen limiet van de allowance-faciliteit moest in deze gevallen worden verhoogd en zonder dat de klant dit besefte, kreeg hij er (opnieuw) extra krediet bij. Zodoende werd zijn uitstaande schuld achter de schermen groter. Feitelijk voerde de bank dus een margin call in haar administratie uit, maar stelde de klant hiervan niet op de hoogte. Toch houden zowel banken als de toezichthouder AFM tot op de dag van vandaag vol dat er geen margin call en saldibewaking plaatsvond in deze renteswapdossiers. Uitzoeken hoe het precies zit, is lastig. Het INGOTCR-systeem werd in de bestuursperiode van Nagel vervangen en daarmee werd het krediet uit de boeken van de bank weggetoverd.
Zoals uit het artikel blijkt, kreeg iedere niet-professionele klant met een swap zonder dat hij zich daar bewust van was een extra krediet dat diende als onderpand (ook wel ‘margin’ genoemd) voor de renteswap. Dit krediet was gratis.
ING ontkent dat zij krediet heeft verstrekt. Uit (standaard)brieven die ING aan diverse klanten heeft verstrekt, blijkt echter onomstotelijk dat er sprake was van krediet:
Ook volgens de 'Allowancefaciliteit overeenkomst' zelf is sprake van een geldrekening waarvan bedragen ten behoeve van de margin geboekt zouden worden:
In de (professionele) praktijk wordt dit ook wel ‘margin account’ genoemd.
Doordat de marktrente ging dalen en de renteswaps een negatieve waarde verkregen, werd er op continue basis van dit krediet getrokken voor een bedrag dat overeenkwam met deze negatieve waarde. Deze negatieve waarde wijzigt doorlopend als gevolg van de wijziging van de marktrente. De rente bleef dalen waardoor de overeengekomen kredietlimiet niet voldoende bleek. De ‘marginverplichting’ werd in veel gevallen groter dan het beschikbare krediet en de klant moest "bijstorten" (margin call). Dit betekende dat de allowancefaciliteit (kredietlimiet) werd verhoogd:
Nagel had bij aanvang van zijn functie de missie om de balans te verkorten en lijkt dus onaangenaam verrast te zijn met een extra post kredietverlening. Tot eind 2012 werd door ING gebruik gemaakt van het INGOTCR systeem voor het administreren van de renteswaps voor zowel de professionele als niet-professionele klanten. In dit systeem was ook het 'extra krediet' opgenomen ten behoeve van de margin (in dit voorbeeld bedroeg de Allowancefaciliteit € 225.000):
Volgens de bank is het geen krediet dat zij heeft gegeven aan de klant met een renteswap, maar een ‘latent krediet’ dat zij pas zal verstrekken op het moment dat de renteswap tussentijds zou eindigen. Nu de swap contractueel alleen beëindigd kan worden in geval van verzuim, is het wel erg ongeloofwaardig dat de ING in dat geval krediet zal gaan verlenen. Het is ook in strijd met de voorwaarden van de ‘Allowance faciliteit overeenkomst’ zelf. Die eindigt namelijk automatisch als (onder meer) de renteswap tussentijds zou worden beëindigd:
ING gaat echter nog een stap verder. Onder de bestuurlijke leiding van Nagel sluit zij het INGOTCR systeem en tovert daarmee al het krediet uit haar administratie. Het wordt met ingang van 2013 vervangen door het eMTM systeem en klanten krijgen vanaf dat moment maandelijks een positieoverzicht. Dit positieoverzicht rept echter in het geheel niet meer over de allowancefaciliteit (krediet).
Begin 2014 heb ik de AFM en DNB daar in een persoonlijk gesprek over geïnformeerd. Daarna volgden nog vele e-mails, maar de toezichthouders gaven al die jaren niet thuis.
Na de vervanging van het INGOTCR systeem blijkt het ook niet meer mogelijk is om een afschrift uit dit oude systeem – dat dus wél de allowancefaciliteit administreerde - te ontvangen. Een medewerker bevestigt dit aan mij:
En zo verdwijnt er – onder toeziend oog van DNB en de AFM – een naar ik aanneem aanzienlijke hoeveelheid krediet uit de systemen van ING.
Willens en wetens misleid
De essentie van de hele kwestie is dat banken hun MKB-klanten een onjuiste voorstelling van zaken hebben gegeven bij het aangaan van swaptransacties. ING niet in het minst. MKB-klanten werden willens en wetens misleid. Het was bedrog, maar daar wilde Nagel natuurlijk niets van weten. Nagel wílde zich ook niet bewust zijn van situaties waar klanten economische schade liepen. Hij probeerde me duidelijk te maken hoe onaantrekkelijk het voor banken was om het MKB te financieren. Echt luisteren naar wat ik te zeggen had, deed hij niet. Ik besefte dat ik naïef was geweest. Ik rondde het gesprek af met de opmerking dat het wetsartikel over dwaling wat mij betreft uit het Burgerlijk Wetboek geschrapt kon worden als zaken over renteswaps in het MKB bij de rechter uiteindelijk geen vernietiging wegens dwaling zouden opleveren. Ik twitterde dat toen ook al ruim een jaar van de daken.

Pyrrusoverwinning
Toen ik die zomerse dag bij Nagel de deur uit wandelde, wist ik nog niet dat ik enkele maanden later tegen ING in hoger beroep van de door mij in 2012 gestarte eerste procedure vernietiging op grond van dwaling zou krijgen toegewezen bij het Hof Amsterdam. De bank bleef echter ontkennen dat zij krediet verleende als onderpand. In juli van dit jaar werd dat oordeel van de rechter nog eens in een andere zaak in hoger beroep bevestigd. Intussen heeft minister Dijsselbloem van Financiën in maart 2016 op advies van de AFM een onafhankelijke commissie aangesteld om een herstelprogramma op te stellen dat benadeelde MKB’ers moet compenseren. Dit zogenoemde Uniform Herstelkader Rentederivaten is in juli vorig jaar door alle banken aanvaard.
Deze overwinningen betekenen alleen nog niet dat de positie van de MKB’er bij banken – waaronder ING – is verbeterd. De AFM heeft immers in haar rapport van maart 2015 - al dan niet opzettelijk - in strijd met haar eigen regelgeving publiekelijk verkondigd dat de saldibewakingsplicht alleen van toepassing is in het geval er actuele betalingsverplichtingen uit de renteswap voortvloeien. Los van het feit dat dit standpunt van de AFM naar mijn oordeel in strijd is met de wet, blijkt dat banken waaronder ING deze margin- en saldibewaking contractueel én operationeel via haar systemen uitvoerden. De AFM greep echter niet in. Niet-professionele beleggers genieten wettelijk de hoogst mogelijke bescherming, waardoor banken in veel grotere mate aansprakelijk gehouden kunnen worden voor hun acties dan wanneer zij alleen zakelijk krediet verlenen. Talloze niet-professionele klanten zijn tijdens de looptijd van de renteswap door ING en ander banken echter ten onrechte geherkwalificeerd als ‘professioneel’. Ook is er in het Uniform Herstelkader een extra ‘deskundigheidstoets’ opgenomen, die zijn grondslag niet kent in de wet. Vele duizenden (bij aanvang van de renteswap aangemerkt als niet-professioneel) klanten – hoeveel precies hebben banken tot de dag van vandaag nog altijd niet bekendgemaakt– vallen om die reden buiten het zogenoemde Uniform Herstelkader Rentederivaten en maken geen aanspraak op vergoedingen voor de schade die ze door de misleiding door hun banken leden.
Voer voor sprinkhanen
Nog fundamenteler voor de financiële problemen van het MKB zijn de bij aanvang onjuist op elkaar afgestemde krediet- en renteswapovereenkomst alsmede de (bij de klant vaak onbekende) aanpassing van deze overeenkomsten gaande de rit. Hierdoor kunnen banken eenzijdig de rente verhogen wanneer ze daartoe aanleiding zien – ook al zijn de bank en de klant eerder voor lange tijd een lager rentepercentage overeengekomen dan wel overeengekomen dat de rente alleen op basis van het kredietrisico van de klant kon worden verhoogd. Ook voegen banken, waaronder ING, een boeteclause aan de lopende renteswapovereenkomst toe, die zij bij aanvang van de overeenkomst vergeten waren op te nemen. Het komt er in het kort op neer dat banken afspraken breken, ze misleiden klanten en schuiven het risico steeds meer naar hen door. Er wordt ondernemers onrecht aangedaan en daarvan komen steeds meer feiten boven tafel. Het vertrouwen wordt zo bij getroffen klanten onherstelbaar beschadigd. Ik hoor dat van menig ondernemer. Dat is diep treurig. Bankieren was voorheen vooral een relatiegedreven activiteit waarbij menselijk contact en vooral vertrouwen voorop stond. De focus is de laatste jaren steeds meer op transacties komen te liggen. Klanten zijn cijfertjes in een spreadsheet geworden, onderdeel van een portefeuille die zomaar aan een sprinkhanenfonds kan worden verkocht.
Bankiers als Wilfred Nagel hebben op succesvolle wijze het risico van het bankieren verkleind door dat (heimelijk) naar de klant te verschuiven. Dat heeft bij veel ondernemers onnodig veel schade en leed veroorzaakt waardoor de gunst van vele klanten definitief overboord werd gegooid. Bij duurzame bedrijfsmodellen staat het vertrouwen van klanten in de onderneming voorop. Banken ondermijnen stelselmatig dat vertrouwen. Die crisis is nog steeds gaande en is misschien wel een veel grotere ramp dan sommigen nu kunnen bevroeden.
[Over de auteur]
Hester Bais is advocaat en gespecialiseerd in financieel recht. Hoewel haar praktijk is gericht op het adviseren van financiële ondernemingen, is zij in 2012 per toeval in een MKB renteswapdossier verzeild geraakt. Al snel werd haar duidelijk dat het dossier niet op zichzelf stond. Door het onrecht dat mkb’ers massaal met deze producten werd aangedaan is zij zich hard gaan maken voor een collectieve oplossing van dit probleem. Zij is de dialoog met de toezichthouders, de NVB en de politiek aangegaan. Samen met een groep betrokken specialisten is bovendien alle kennis kosteloos onder de noemer 'Kenniscentrum Rentederivaten' verspreid, zodat ondernemers inhoudelijk weerstand aan hun bank konden gaan bieden. Daarnaast is zij zelf voor ondernemers juridisch de strijd met banken aangegaan. Zij is banken daarbij gaan aanspreken op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dat ging en gaat nog altijd niet zonder slag en stoot.
Bais is tevens lid van de Raad van Toezicht van AVROTROS.
65 Bijdragen
[Verwijderd]
Inmiddels heb ik dat gedaan. En ondanks mijn zorgvuldigheid wist ING me voor bijna 20 fleuro te naaien.
Johan Slagter 6
[Verwijderd]Lodewijk 6
Johan Slagterhttp://overstapservice.nl/
https://www.wegwijs.nl/artikel/2015/04/overstappen-naar-andere-bank-hoe-werkt-dat
Ik wil alles op papier, ik heb geen Internet, althans, ik wend dat voor.
Hank.Rearden. 1
LodewijkLodewijk 6
Hank.Rearden.Peter Urbanus 5
LodewijkBij Triodos kun je gewoon alle afschriften per post krijgen als je wilt. Maar het is niet de allergoedkoopste bank.
Lodewijk 6
Peter UrbanusMijn correcte vraag luidt: Werkt de overstapservice ook, als ik naar een Duitse bank overstap? Mocht dat niet zo zijn, dan zie ik toch niet veel problemen: kwestie van de instanties, waar ik geld van ontvang een mutatie sturen. Zodra ik geld bij de nieuwe bank zie binnenkomen, dan de acceptgiro's overzetten. Als dat is gelukt, dan kan ik de ING vaarwel zeggen, na een 'huwelijk' van > 50 jaar(!)
Ik heb nooit problemen met de ING gehad, altijd correct te woord gestaan, maar het bovenstaande stuk, samen met de 'redding' van ING, het stug doorgaan van bonussen, het steeds duurder maken, geen rente meer, risico's van graaien van mijn rekening dmv incasso's, het recht wat de nederlandse staat zich heeft toegeëigend om geld van mijn rekening te halen als die dat uitkomt, het investeren van geld in de wapenindustrie, enz. enz. doen mij besluiten toch maar werk te maken van een overstap naar een Duitse bank.
Mocht dat niet kunnen, om wat voor reden ook, dan ga ik overstappen naar http://www.handelsbanken.nl/SHB/Inet/ICentEn.nsf/default/q6333761F612D42B480257912002918DA met een hoofdkantoor in 's-Gravenhage.
Leon van Norel 2
LodewijkDe overstapservice is een initiatief van Nederlandse banken.
Robelia 8
Michiel WERKMAN 8
Bij mijn voormalige werkgever Rabobank ging het er niet anders aan toe.
Daar werd de margin in de vorm van een intern gehouden kredietlimiet (bij ING allowance faciliteit) van de klant weggepoetst onder de noemer 'Treasury Obligo'. Met het toenemen van de negatieve waarde van derivaten kregen Rabo klanten telkens opnieuw en zonder veel omhaal ter ondertekening een hoger zg. 'afgesproken bedrag' voorgelegd. De 'margin call', voorgesteld als "Iets administratiefs en niets om u zorgen over te maken". Onderwijl werd alles wat er nog aan zekerheden surplus voor de bank beschikbaar was door de negatieve waarde van het derivaat opgesoupeerd.
Tot zover het in klantbelang handelen van de eens zo betrouwbare geachte "coöperatieve" Rabobank.
Diny Pubben 9
Michiel WERKMAN[Verwijderd]
Marla Singer 7
En dat terwijl dat eigenlijk helemaal niet hoeft want er is meer dan genoeg spaargeld in ons land om alle MKBers van krediet te voorzien.
Jan van Maanen 1
Dirk van Haaren 2
Karolijne Bauland 8
Zou de redactie ook eens iemand kunnen uitnodigen om de toeslagencarrousel goed door te lichten? In mijn vrijwillige werk zie ik hoeveel mensen daardoor in de problemen raken. Schulden die mensen wakker houden en waar ze volgens mij nooit meer uitkomen. En geld dat belandt bij huis-, crėche- en zorgbaasjes die het prima vinden.
Stephan van der Meer
Karolijne BaulandKarolijne Bauland 8
Stephan van der MeerArjan 7
Maar deze wet staat ook toe dat als je renteswaps verpakt in vastrentende leningen deze eis niet geldt terwijl het risico dat de rente verandert en boeterente moet worden betaald niet wezenlijk anders is (waardeverschil hangt af van voorwaarden gesteld in leningen).
Wat we hier zien is dat de Wet nogal inconsistent omgaat met een soortgelijk risico. Of je eist extra onderpand bij beide producten, of je eist geen extra onderpand bij beide producten. Als het maar op een consistente manier gaat.
Ik denk dat deze Wet nog eens kritisch moet worden bekeken. Ik zie geen reden waarom we daar verschillend mee om moeten gaan. Ik hoop alleen wel dat het resultaat daarvan is dat dit zorgt voor wetgeving die geen extra onderpand vereist als gevolg van renteveranderingen voor het MKB. Het onderpand ligt niet in ruime mate op de planken zoals pensioenfondsen dat wel hebben. Daardoor heeft het onderpand in de huidige situatie niet het effect dat het zorgt voor meer veiligheid, maar is het een risico geworden omdat regelgeving kan vereisen dat transacties onnodig moeten worden ontbonden door een rentedaling. Dat is niet in het belang van de klant en de bank. Stop deze gekte.
R. Eman 8
ArjanIn die 40% zal genoeg ruimte hebben gezeten om te 'spelen' met die margin verplichting op een vergelijkbare wijze als bij de ING. Wat mij in deze heeft verbaasd is hoe die 40% ooit gedekt is geweest. In ons geval is er sprake geweest van een 100% financiering, terwijl er nauwelijks extra middelen waren anders dan wat goodwill. Als ze daadwerkelijk die margin call hadden uitgevoerd bij de eerste de beste rentedaling hadden we het faillissement aan kunnen vragen.
Arjan 7
R. EmanMaar ook in dat geval zou je dat beleid kunnen toepassen op leningen met variabele rentes in combinaties met renteswaps (het liefst met duidelijke specificatie waarde onderpandseis), waardoor gedurende de looptijd in iedergeval niet wordt geconfronteerd met extra onderpandseisen.
Het doel moet zijn dat wetgeving niet verschillende eisen stelt tav 2 producten die beiden als doel hebben renterisico's af te dekken.
R. Eman 8
Arjan 7
Ik begrijp de opmerking van deze bankier niet. Want als hij een vastrentende lening had verkocht op die prijs, dan was hij ook met een marge van 10.000 euro naar buiten gelopen.
[Verwijderd]
ArjanArjan 7
[Verwijderd]Ik begrijp het optuigen van die hele swapcircus dan ook niet goed.
Hester Bais 5
ArjanDeze vorm van financiering (IRS + opslag) zou qua pricing
transparant zijn. Dat was hij dus niet.
Ik vind het geen rechtvaardiging dat rentevaste lening zelfde zou kosten. Zakelijk krediet is niet gereguleerd en banken zijn allesbehalve transparant over kosten. Dat moet wettelijk bij renteswaps wel. Daar hebben banken zichzelf in de voet geschoten.
Overigens heb ik met het artikel ook duidelijk willen maken dat zowel de account managers van de bank als de klant flexibiliteit veronderstelden als gevolg van de variabele geldlening. Zij vergeleken het niet met een rentevaste lening, omdat ze een variabele geldlening afsloten. Uit heel veel dossiers blijkt dat account manager en klant dachten tussentijds boetevrij extra/volledig te kunnen aflossen als gevolg van de variabelrentende lening. Treasury adviseur had echter belang bij zo lang mogelijke looptijd en zo hoog mogelijke hoofdsom voor zijn bonus. Klant was door negatieve waarde swap met gouden ketens aan zijn bank geboeid. Spel zonder nieten.
Arjan 7
Hester BaisWie intransparante opslagen ziet bij renteswaps moet ook zo kritisch zijn bij vastrentende leningen. Wie zegt dat het swaptarief in vastrentende leningen ook niet is gebaseerd op de risicovrije swaprente plus intransparante opslagen? Bij de vastrentende lening weten veel klanten niet welk swaptarief als uitgangspunt is genomen omdat ze een all in tarief zien.
Hester Bais 5
Arjanhttp://www.openaccessadvocate.nl/tijdschrift/ondernemingenfinanciering/2009/2/OenF_1570-1247_2009_017_002_004.pdf
Dat de pricing van banken niet klopt is wel de laatste jaren duidelijk geworden. Opslag euriborlening is rond 2% terwijl banken gratis kunnen lenen. Één grote black box. Het is schandalig dat kredietcrisis nog steeds niet leidt tot regulering van zakelijk krediet in Wft overeenkomstig de structuur die ook geldt voor beleggingsdiensten. Dan moeten ze ook transparant over de pricing zijn. Banken gaan nu echter weer de volgende Gedragscode opstellen. Die van 2010 heeft klaarblijkelijk niet gewerkt. De zorgplicht die al al meer dan 50 jaar in AVW staat ook niet. Kortom, er zal weinig veranderen. Ik geloof dat nieuwe toetreders met een goed alternatief voor de huidige bankactiviteiten de logge banken met hun hopeloos verouderde systemen en overschot aan verkeerd opgeleide mensen, overbodig zullen maken.
Arjan 7
Hester BaisDit argument kan ik alleen niet volgen.
"Banken funden met kort geld. Als ze rentevast willen uitzetten dan moeten ze vanwege funding zelf renterisico afdekken met swaps. "Briljant" idee om dat niet langer zelf te doen, maar neer te leggen bij de klant. Euribor in- en uitlenen. Klant renterisico laten afdekken met swap"
Dit klopt niet. De bank moet wel degelijk haar renterisico afdekken, ze moet een tegenovergestelde renteswap sluiten op de kapitaalmarkt. Anders loopt ze risico over euribor in haar funding vs swaprente in klantswap.
Verder ben ik met u eens dat meer transparantie inzake opslagen wenselijk is.
Hester Bais 5
Arjanhttp://www.wanbeleid.info/wp-content/uploads/2011/05/FEM-Business-20050219-Rentebom-onder-pensioenfondsen.pdf
Banken handelden daarnaast nog voor eigen boek om (rente)risico's af te dekken.
Dat staat echter niet aan mijn opmerking hierover in de weg. Ik bedoelde er niet mee te zeggen dat de bank helemaal niet meer voor eigen rekening handelt. Ze is immers ook tegenpartij bij de transactie met mkb'er (en tegenovergestelde positie met bijv. pensioenfonds).
Arjan 7
Hester BaisIk zie u schrijven dat het een briljant idee is dat banken zelf dat risico niet meer hoeven af te dekken bij korte funding, omdat ze dat laten doen door de klant die een renteswap afneemt.
Of de klant nu tegen een vaste rente leent in de lening of via een renteswap, in beide gevallen ontvangt de bank de vaste rente van de klant. Als de bank op basis van variabele rente geld leent dan loopt zij risico over euribor versus de swaprente, en dekt zij dat af in de kapitaalmarkt met een renteswap, ongeacht het product wat de klant gebruikt om het renterisico af te dekken.
Misschien dat u niet goed verwoordt wat u bedoelt, maar wat u schrijft klopt in ieder geval niet.
Hester Bais 5
ArjanArjan 7
Hester BaisHester Bais 5
ArjanArjan 7
Hester BaisDaar staat toch duidelijk dat het een briljant idee is om dat niet langer zelf te doen.
Maar als u daarmee wil zeggen dat ze het toch wel zelf moeten doen, dan zitten we gelukkig op 1 lijn.
Hester Bais 5
ArjanArjan 7
Hester BaisLaat ik de vraag direct stellen:
Als de klant het renterisico afdekt via een renteswap, en de bank fundt kort. Moet de bank dan wel of niet een renteswap afsluiten in de kapitaalmarkt om haar renterisico op de klant af te dekken?
U schrijft namelijk van niet, maar beweert ook dat u dat niet stelt.
Hester Bais 5
ArjanIn de praktijk werd (en wordt) er op portefeuille niveau risicobeheersing uitgevoerd. Zowel bij de leningen als bij de renteswaps (matched principal trading). De bank is tegenpartij bij alle transacties met de klant en sluit die tegen met andere partijen (en verdient aan marge). De marge die zij zelf echter dient te betalen als tegenpartij wanneer zij voor eigen boek zou handelen, kan zij nu afwentelen op de klant (namens/voor rekening van wie zij nu de transactie uitvoert = beleggingsdienst).
Dat deze afzonderlijke benadering (zeer) risicovol was, is in de crisis wel gebleken. Na de massale verkoop van swaps tussen 2005-2010 hebben deze risico's zich geopenbaard en zijn de risk management procedures en regels vervolgens aangepast (net als jaarverslaggevingsregels). De extra kosten zal de bank ongetwijfeld op de klanten afwentelen.
Ik weet niet of je met afdekken in de markt alleen matched principal trading bedoelt. Als jij het hebt over de wijze waarop en de mate waarin tegenpartijrisico en fundingkosten in de waardering (en dus afdekking) van renteswaps meegenomen worden (dus leningen gekoppeld aan derivaten) dan geef ik je gelijk. Uit jaarverslag
van ING 2012
blijkt echter dat de bank de
Credit Valuation Adjustment
en Debt
Valuation Adjustment pas
sinds 2011
toepast.
Arjan 7
Hester BaisJe opmerking suggereert dat als de klant een renteswap afsluit, de bank anders moet acteren dan wanneer de klant vastrentend leent, met als gevolg dat er voor de klant meer risico's zijn wat op hem kan worden afgewenteld wat resulteert in hogere marges. Maar het risico wat de bank loopt is ongeacht het product wat de klant gebruikt om zijn renterisico af te dekken hetzelfde, dus is er ook geen reden om te denken dat banken anders moeten acteren om dat risico af te dekken.
Wat betreft CVA en DVA:
Die wordt terecht toegepast, of beter gezegd, die werd vroeger onterecht niet goed toegepast. Vroeger kenden we het fenomeen risico ook, maar dat vertaalde zich niet altijd even goed in de pricing tav verschillende risico's. Bij dezelfde renteswap is het risico op rentebetalingen van klant A en B niet hetzelfde en daarom betalen zij een verschillende risico-opslag. Overigens wordt in vastrentende leningen dat ook doorberekend, en terecht, zelfde risico.
Hester Bais 5
ArjanArjan 7
Hester BaisHester Bais 5
ArjanWat is jouw functie en volledige naam eigenlijk? Dat praat wat makkelijker.
Arjan 7
Hester BaisMijn achtergrond is in de financiële sector, in diverse functies bij o.a. banken en vermogensbeheerders.
Terug naar je opmerking over de kredietlijnen.
Het is niet de bedoeling dat banken hun bankbalansen verkleinen, maar om hun solvabiliteit te verbeteren. Het verkleinen van bankbalansen kan een oplossing zijn om dat te bewerkstelligen, maar ook het aantrekken van meer eigen vermogen is een middel.
De marktwaarde van een rentederivaat is voor banken een risico. Een risico wat moet worden gerapporteerd aan de toezichthouder DNB, en het heeft ook gevolgen voor het kapitaalbeslag.
Als ik je goed begrijp zag je dat banken de marktwaarden van rentederivaten administreerden via kredietlijnen, en stopten sommige banken daarmee, waardoor de vraag ontstaat waar dat krediet is gebleven, en verdwijnt er mogelijk risico van de bankbalans terwijl er toch nog risico is.
Ik zie het als volgt:
1) Mij is bekend dat de marktwaardes van derivaten periodiek gerapporteerd worden aan de toezichthouder (DNB)
2) Voor de toezichthouder is het daarom niet relevant via welk systeem het wordt geadministreerd, als het maar wordt gerapporteerd.
3) Wanneer de keuze wordt gemaakt om de marktwaarden via kredietfaciliteiten te administreren dan stalt de klant een bedrag ter hoogte van de negatieve marktwaarde als onderpand op een interne rekening van de bank. Omdat die interne rekening van de bank is, is het voor haar 100% veilig (risicoloos krediet), en zo zal de toezichthouder dat ook behandelen. De toezichthouder kijkt naar risico derivaat en dat rapporteren banken periodiek.
Ik zie dan ook niet in welke risico's er zijn verdwenen van bankbalansen waar we kennis van moeten hebben.
Hester Bais 5
ArjanWaar het mij omgaat is dat banken en toezichthouders ontkennen dat dit limiet (extra obligo) effect heeft op de financiële positie (terwijl contracten en praktijk anders uitwijzen). Ze laten gecontroleerd alle swaps uitlopen. Dit heeft echter ondernemers slapeloze nachten (en soms zelfs faillissement) bezorgd. Semi-publiek NL heeft in veel gevallen de negatieve waarde mogen afkopen op kosten van de belastingbetaler.
Ondertussen ontkent ING - in strijd met haar eigen contracten en systeem - dat zij extra krediet heeft verleend, maar haalt dit wel van de balans. Op zich is dat volgens mij gewoon fraude. Je hebt immers verplichtingen (en activa) onterecht van de balans gehaald.
De risk management procedures zijn - op kosten van klant en belastingbetaler - aangepast (want risico werd voor die tijd niet goed bewaakt) en balans opgeschoond. Meneer Nagel tevreden (en moet dat zelfs van de daken schreeuwen), terwijl mkb/semi-publiek NL is gesloopt.
Arjan 7
Hester BaisZoals ik in mijn vorige posting aangaf, ik zie het risico niet van de kredietfaciliteiten die zijn verdwenen. Het risico op derivatenposities wordt gerapporteerd, en de kredietfaciliteiten zijn risicoloos. De klant krijgt een lening van de bank, die het vervolgens weer direct moet terugboeken naar de bank. 100% veiligheid voor de bank in deze kredietfaciliteit.
Hester Bais 5
ArjanDe heer Nagel heeft ondertussen wel gezorgd dat zijn eigen beloning er niet onder zou lijden.Vanaf 2010 werd er door ING geen variabele vergoeding aan het management meer toegekend, vanwege de kredietcrisis. In 2013 verdiende Nagel een vast salaris van € 750.000 en in 2014 € 772.000. In de jaren erna ontstond in Nederland de discussie over het bonusplafond, hetgeen ING lijkt te hebben aangegrepen om dan maar de vaste salarissen, alsmede de aanvullende vergoedingen fors te verhogen. In 2015 ontving Nagel namelijk een vast salaris van € 1,18 mio en een variabele vergoeding van € 189.000, pensioenbijdrage van € 25.000 en € 322.000 aan “andere emolumenten”. Deze andere emolumenten bedroegen in
2014 echte ‘slechts’ € 34.000 en in 2013 € 25.000. In 2016 steeg het vaste salaris naar € 1,204 mio en ontving hij een variabele vergoeding van € 217.000. Bovendien heeft Nagel in 2014 € 250.000 en in 2015 nog eens € 150.000 afgelost op zijn hypothecaire geldlening van € 750.000 bij ING. Terwijl Nagel in 2013 70.027 aandelen ING had, nam ook deze positie in de jaren erna toe door het uitoefenen opties (die hij goedkoop kon ‘verzilveren’ nu hij deze had gekregen in de tijd dat de koers in elkaar was gestort). Eind 2016 bezat Nagel 122.334 aandelen ING, welke een waarde van circa € 1,9 mio vertegenwoordigen.
Dus in een tijd dat je als bank constateert dat je eigen risk management van swaps gekoppeld aan leningen niet deugt en er bovendien een aanzienlijk pluk krediet is (mind you, het probleem is veel groter want ook alle semi-publieke instellingen hadden een allowance faciliteit voor 2013 en werden steeds onaangenaam verrast door opslagverhogingen en extra zekerheden) die jezelf balanstechnisch niet uitkomt, verhoog je de salarissen van de bestuurders. Gewoon...omdat het kan.
Matthijs 11
Hester BaisEen bank die bij een boer komt, moet op één A4-tje glashelder tonen:
- wat exact het kredietbedrag is
- wanneer afgelost dient te worden
- wat exact de rente en maandelijkse kosten zijn
En indien gekozen voor variabele rente:
- wat exact gebeurt bij verschillende rente stijgingen
- wat exact gebeurt bij verschillende rente dalingen
(goed, een paar tabellen met maandbedragen mogen in een bijlage).
Alles wat hiervan afwijkt is misleiding/oplichting.
Hester Bais 5
MatthijsMensen lopen niet voor niets weg bij de AFM in dit dossier. Er zijn welbewust in het begin jonge en onervaren toezichthouders op gezet. Helaas voor de AFM leerden die razendsnel omdat ze de dossiers (en juridische analyses) op een presenteerblaadje kregen aangereikt door ons. Ze móchten gewoon niet (los van het feit dat er ook paar rondliepen die echt geen idee hadden wat OTC derivaten waren). De AFM heeft zichzelf compleet belachelijk gemaakt in dit dossier en laten zien dat ze incompetent is als gedragstoezichthouder op beleggingsdiensten.
Wat mij betreft komt er een parlementaire enquete en/of strafrechtelijk onderzoek zodat precies duidelijk wordt welke poppetjes de onjuiste beslissingen hebben genomen rond 2010 om - opzettelijk - de boel te repareren in belang van de bank en over de rug van Mkb en semi-publiek NL.
Arjan 7
Hester BaisMaar de toepassing van maatwerk pricing via renteswaps en het gebruik van standaardtarieven via vastrentende leningen is een keuze die de bank maakt, en niet door buitenaf opgelegd. Ik ben van mening dat men destijds had moeten besluiten dat als men uit oogpunt van concurrentie maatwerk pricing wil toepassen, men maatwerk pricing had moeten bieden via de vastrentende lening ipv de renteswap.
En iedereen moet zelf maar weten wat ze vinden van het salaris van de heer Nagel. Het zijn salarissen die worden betaald binnen grote internationale ondernemingen. Wat mij betreft mag het allemaal wel wat minder. Ik vind het niet zo relevant mbt dit onderwerp.
Ed Raket 6
Maakt Wilfred Nagel er niet minder verachtelijk door: recht praten wat krom is, daar vorstelijk voor beloond worden en daarmee slachtoffers in het verderf storten. En zelfs als de rechter dwaling constateert nog je handen in onschuld wassen.
Goed dat deze kant van Wilfred Nagel ook belicht wordt naast zijn andere media-interviews.
Wilma Schrover 7
Voorkom een historische vergissing!
http://www.red-ons-pensioenstelsel.nl/
Wilma Schrover 7
https://www.netspar.nl/netwerk/partners/
Hank.Rearden. 1
In Japan was rentedaling al in jaren '90 probleem (van 9% rente in 1980 naar <1% in 1998 (1). Argument dat rente alleen maar stijgt, rentedalingen niet voorkomen, of schommelingen onbekend zouden zijn lijkt daarmee op zekere (geveinsde?) naïviteit van cliënt te duiden.
Japanse ervaring was dat MKB'er nogal trots was dat grootbank als bijv. Deutsche ze met interest rate swap wist te bedienen; daar ging zekere prestige vanuit. Op termijn is hele zaak gecollabeerd, net als in NL, maar vraag me dus af in hoeverre "zielige" Nederlandse MKB'er in kroeg stond te pochen met zijn stoere verzekering tegen rentestiijging van ING of andere, en nu krokodillentranen huilt.
1. https://tradingeconomics.com/japan/interest-rate
Hester Bais 5
Hank.Rearden.[Verwijderd]
line 5
[Verwijderd]
linewim de kort 8
Doormodderen op deze manier met veel faillisementen en zo of komt er misschien een oplossing.
Ludovica Van Oirschot 15
sebastiaan visser 2
Alle juridische/financiële en overige omwegen links laten liggend, komt het er, zo begrijp ik, op neer dat ondernemers hun flexibele rente om laten zetten in vaste rente, zodat ze "beschermd" worden tegen verdere rentestijging. Als vervolgens de rente daalt, stijgt hun vaste rente (via de omweg van negatieve waarde swap > margin call door de bank > ongemerkt verstrekken van extra krediet om aan de margin call te voldoen > verslechtering kredietspositie van schuldenaar (althans, op papier)). Ze profiteren niet van de dalende rente en hun positie blijkt niet beschermd tegen juist datgene waartegen zij beschermd wilden worden.
Alle stappen in dit proces zijn belangrijk en, individueel, te rechtvaardigen. De uitkomst van het geheel is echter volslagen belachelijk voor de schuldenaar, die door de hele constructie overbodig in het nauw (kan worden) gedreven.
Ik kan mij in alle redelijkheid niet voorstellen dat er weldenkende klanten zijn die het zouden accepteren dat hun vaste rente (mogelijk) stijgt, bij een daling van de flexibele rente.
Als er dan ook nog eens een (voor de klant) gunstig alternatief (de rente cap) voorhanden is, dan is de chaos compleet, de klant de pineut (en failliet?) en de bankiers onschuldig.
marcel 7
sebastiaan visserLeon van Norel 2
Laat ik voorop stellen dat banken gefaald hebben inzake het 'derivatendossier'. De schade die dit heeft toegebracht aan MKB'ers, en hiermee de totale economie, is enorm. Maar ik proef toch teveel dat er niets veranderd is in het bankenlandschap. Kunt u, auteur, misschien wat concrete voorbeelden noemen van dergelijke praktijken die zich momenteel nog voordoen? Het hierboven geciteerde is namelijk enigszins suggestief.
Edit: En trouwens, chapeau voor het artikel. Een goede kennis van zaken, waarbij u voor de totstandkoming vele uren onderzoek heeft uitgevoerd schat ik zo in.
[Verwijderd]
En toen verschenen er rond 2006 plots de renteswaps voor MKB en consument, die daarvoor enkel tussen grote professionele partijen werden afgesproken.
Waarom zijn financiele instellingen op grote schaal renteswaps gaan verkopen aan onwetende MKB-ers en onwetende consumenten ?
Renteswaps zijn een verzekering tegen rente-DALING voor banken en hun institutionele klanten.
De banken en toezichthouders zagen de kredietcrises aankomen, immers ze hebben deze grotendeels zelf veroorzaakt met (gedogen van) de 1 : 33 eigen / vreemd vermogen risico's en de subprime / CDO / CDS zeepbel van een paar duizenden miljard dollar.
Omdat zij de crises zagen aankomen, wisten zij ook met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat reddende en stimulerende maatregelen - bijdrukken grote hoeveelheden geld en renteverlaging door FED en ECB - zouden worden genomen om de economie te redden / helpen.
Indien de geldhoeveelheid toeneemt, daalt de rente.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Maatschappelijke_geldhoeveelheid
Met deze kennisvoorsprong op onwetende MKB'ers en consumenten, zijn de banken renteswaps gaan verkopen als verzekeringen tegen renteDALING voor henzelf en hun institutionele klanten.
Willens en wetens een verzekering voor jezelf en je klanten tegen renteDALING, verkopen als een verzekering tegen renteSTIJGING, dat is in fatsoenlijk Nederland bedrog en schenden van een spreekplicht.
Stan den Boer
Wat ik nog niet helemaal begrijp is de rol van Meneer Nagel in dit artikel, ik mis het bewijs dat zijn rol uitlegt in het systeem van de rentederivaten. Waarom de persoonlijke aanval? Alleen omdat hij de enige is die u aan tafel durft te nemen (ook al viel dat gesprek tegen)?
hein vrolijk 6
Ook Triodosbank en ASN-bank?