
Rara hoe kan dit? Onze minister van Economische Zaken voert een duurzaam energiebeleid. Intussen mag het Franse Engie zijn gascentrales sluiten en krijgt zijn zwaar vervuilende kolenstook een extraatje toegestopt.
Dit is de schizofrene werkelijkheid van het duurzame energiebeleid van minister van Economische Zaken Henk Kamp: het Franse energieconcern Engie maakte in het Financieele Dagblad bekend dat ze maar liefst de helft van haar gasgestookte energiecentrales in Nederland sluit. Dat komt neer op het wegvallen van 1.520 megawatt via een relatief schone manier van energieopwekking. Let wel: dat is het equivalent van twéé keer de totale output van de kolencentrale die Engie nog wél in bedrijf houdt op de Maasvlakte. Kortom, het besluit komt erop neer dat Engie aan de ene kant haar relatief schone gascentrales in Nederland sterk gaat afbouwen, terwijl het bedrijf haar relatief vervuilende kolencentrale in Rotterdam juist kan blijven voortzetten vanwege een eerder dit jaar verstrekte subsidie van 300 miljoen euro voor de bijstook van houtpellets.
Miljardensubsidie
Deze opmerkelijke koers is mede het gevolg van overcapaciteit, de lage kolenprijs en de riante subsidieregeling waarmee minister Kamp de kolencentrales stimuleert om op grote schaal houtpellets in de oven te kieperen. De omstreden subsidieregeling is vlak voor de zomer opengegaan en daarin wist Engie, dat nu dus gascentrales gaat sluiten, 300 miljoen euro binnen te halen voor zijn Rotterdamse kolencentrale. Het Duitse energieconcern RWE kreeg 1,2 miljard euro subsidie om gedurende acht jaar houtpellets aan te schaffen en te verbranden in de Amercentrale 9 in Geertruidenberg.
En het blijft niet bij 1,5 miljard. In antwoord op Kamervragen naar aanleiding van een artikel van Follow the Money heeft minister Kamp eerder al gezegd dat de geraamde subsidiekosten ‘circa 3 miljard euro’ bedragen. Deze maand is een tweede aanvraagronde opengesteld. Een door het FD geraadpleegde energie-expert verwacht dat er deze ronde 2,3 miljard euro aan subsidie wordt toegewezen aan de andere kolencentrales in Nederland. Mocht dat daadwerkelijk bewaarheid worden dan zal er bijna een miljard meer naar bijstook gaan.
Engie, dat nu gascentrales gaat sluiten, wist 300 miljoen euro binnen te halen voor zijn Rotterdamse kolencentrale
Quick fix
De bijstook van houtpellets is voor Kamp een quick fix om zich aan het in 2013 gesloten Energieakkoord te houden waarin is afgesproken dat er in 2020 in Nederland 14 procent duurzame energie wordt opgewekt. Bijstook zal daar 1,2 procentpunt van voor zijn rekening nemen. Deze kegeltjes tellen mee vanwege de CO2-neutrale status; de bomen hebben gedurende hun leven CO2 opgenomen, bij de verbranding komt ongeveer dezelfde hoeveelheid CO2 weer vrij en daarna wordt er weer een nieuwe boom geplant.
Het groene imago van pellets is fragiel
Het groene imago van deze kegeltjes is echter fragiel. Houtpellets worden vaak per stookolie aangedreven vrachtschepen helemaal uit Noord-Amerika verscheept om hier in kolencentrales verbrand te worden. De pellets zijn bovendien duurder dan kolen waardoor eigenaren van kolencentrales alleen met subsidies overgehaald kunnen worden het hout mee te verbranden.
Follow the Money schreef begin dit jaar al over de belangrijkste keerzijden van het verbranden van de 3 miljard en mogelijk zelfs 4 miljard euro aan subsidies waarmee kolencentrales bewogen moeten worden om ‘duurzame’ houtpellets mee te verbranden en het om kolencentrales geschikt te maken voor de bijstook. Zo moeten er bijvoorbeeld logistieke aanpassingen gedaan worden om de houtpellets daadwerkelijk in de ovens te krijgen.
Kamps escape
Een complicerende factor in de wel/geen bijstook-discussie betreft de Urgenda-zaak waarin de rechter in Den Haag oordeelde dat de regering moet zorgen dat in 2020 de uitstoot van CO2 met 25 procent is afgenomen ten opzichte van de uitstoot in 1990. De meest directe route is het sluiten van alle kolencentrales, dus inclusief alle nieuwe centrales. Dat benadrukten 64 hoogleraren eind vorig jaar nog in een brief in dagblad Trouw. Eerder dit jaar was, zo bleek, ook een meerderheid in de Tweede Kamer voor sluiting van alle kolencentrales waardoor de bijstook in het gedrang kwam.
‘Als je de bijstook dan toelaat, is er een lock-in,’ zei Ron Wit, directeur Public Affairs van energieconcern Eneco, begin dit jaar tegen FTM. ‘Met 4 miljard subsidie in de achterzak zijn onderhandelingen over de sluiting van de laatste vijf kolencentrales onmogelijk zonder de hoofdprijs te betalen. De vervuilende kolencentrales blijven dan doordraaien en de CO2-doelstelling wordt niet gehaald.' Kamp heeft inmiddels een vluchtroute ingebouwd om uit een eventuele wurggreep te ontsnappen: de verleende subsidies worden verstrekt onder voorbehoud. Als kolencentrales tóch dicht moeten gaan dan vervalt ook de subsidie.
Kamp staat voor een moeilijk besluit. De kolencentrales, echte kiloknallers voor CO2, kijken naar de toekomst. En vragen miljarden aan duurzaamheidssubsidies aan voor de bijstook van houtpellets waarmee ze op papier iets duurzamer worden. Ondertussen haken CO2-vriendelijker alternatieven, zoals gascentrales, af in de energievoorziening.
Gas loont niet meer
Een woordvoerder van Engie schetst het dilemma: ‘De groei van duurzame energie is natuurlijk goed, maar het heeft wel consequenties voor gascentrales. Het afbouwen van onze gascentrales is een puur economische afweging, want we verwachten bijna geen rendement te halen op de middellange en lange termijn. Dat heeft ermee te maken dat hoe meer zonne- en windenergie er wordt opgewekt, des te minder draaiuren een gascentrale maakt.
We moeten dan de vaste kosten en investeringen terugverdienen in minder draaiuren, dat wordt steeds moeilijker. Wat betreft onze kolencentrale, daarover zijn we in overleg met het ministerie en minister Kamp. Ik kan daar niet op vooruitlopen, Kamp zal daar eind dit jaar mee naar buiten komen.’
13 Bijdragen
Henk Kuiper
Naar mijn inzien is iedere vorm van CO2 in vaste vorm omzetten in CO2 in de atmosfeer niet groen, dus ook bijstook niet. Wat maakt het uit of de CO2 die je de atmosfeer inpompt miljoenen jaren vast heeft gezeten of slechts een honderd jaar. Het is het feit dat je het de atmosfeer inpompt dat het schadelijk maakt
M. van Deelen 11
Henk KuiperDeze docu zal je wellicht interesseren. "Negentig procent van wat we kopen komt aan per schip. En dat terwijl de scheepvaart een van de meest vervuilende bedrijfstakken ter wereld is."
2 oktober om 23.05 op NPO 2
http://www.vpro.nl/programmas/2doc/2016/seablind.html
By the way: het zijn pellets. Pallets zijn die dingen waar spullen op worden vervoerd.
Lydia Lembeck 12
Matthijs 11
Hef een extra belasting op vervuilende energie (bij de eindverkoop) en geef die terug aan schone(re) energie. Laat het vervolgens aan de markt over om te bepalen hoe.
Een voorbeeld waar het goed werkt: in Nederland wordt al heel lang veel belasting geheven op benzine. Die is hier ruim drie keer zo duur als in de VS. Dan krijg je vanzelf dat mensen kleinere, zuinigere auto's gaan kopen.
M. van Deelen 11
Alles wat ik zou willen zeggen staat in eerdere topics. Ik heb er nog geen schizofrenie van maar wel een punthoofd. Met de verkiezingen in het verschiet verwacht ik sowieso geen daadkracht meer van het kabinet.
Hier de linkjes voor de FD artikelen uit de Google cache:
https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:5Rlem0lQB_cJ:https://fd.nl/ondernemen/1170050/engie-haalt-helft-nederlandse-gascentrales-uit-de-markt+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl
https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:G1dcU_GqlU8J:https://fd.nl/ondernemen/1170033/kolencentrales-mikken-op-ruim-2-mrd-subsidie-voor-bijstook-biomassa+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl
REINIER VAN DRIEL 7
M.i is Kamp de kampioen zo weinig mogelijk doen in deze, nog gekker dat Urgenda juridisch een zaak moet aanspannen tegen de Staat om er de gang in te houden, gelukkig gewonnen. Nu zijn we inderdaad zo ver dat we miljarden belasting geld opstoken aan pellets voor het milieu. Dat lees je niet in de mainstream media.
Dat had beter besteed kunnen worden in de energietransitie.
De lachende derden zijn de, ook niet meewillende, energiereuzen, Kamp laat zich gijzelen en de belastingbetaler de klos.
Nog zo'n trieste klucht, de kerncentrale in Borssele, eigenlijk oud en afgeschreven, maar omdat niemand de ballen heeft er een besluit over te nemen, draait elke dag met verlies. De provincie en gemeenten is gevraagd garant te staan voor 200 miljoen tot de stroomprijzen weer stijgen.
De verwachting is over 5-6 jaar ?????. Daarna moet die gesloten worden want dan is de centrale echt op, en moet ontmanteld worden, maar wie gaat dat nou weer betalen?
Ik hoor het Rutte nog zeggen, als je huis in brand staat moet je eerst blussen, dat klopt.
Maar een visie op langere termijn heb ik nog niet gehoord van dit kabinet of van ,,onze" MP.
Op geen enkel belangrijk terrein overigens, dus blijft het brandjes blussen, helaas. Arm Nederland.
Dennis Mijnheer 4
REINIER VAN DRIELhttps://www.rijksoverheid.nl/documenten/convenanten/2013/09/06/energieakkoord-voor-duurzame-groei
Lydia Lembeck 12
Dennis Mijnheerlocke 5
Fred Raaks 5
Het blijkt dat er tussen 2000 en 2012 in het zuidoosten van De US 4x zoveel gekapt werd dan in de zuidamerikaanse regenwouden. Verder komt er 15 tot 20% meer carbon dioxide vrij als bij kolen.
Inderdaad een schizofrene wereld die klimaat energie transitie.
"Pulp Fiction"
http://reports.climatecentral.org/pulp-fiction/1/
M. van Deelen 11
Fred RaaksToen mijn man 20 jaar geleden onze treurwilg wilde kappen omdat die -volgens hem- in de weg stond heb ik hem plechtig beloofd van 'm af te gaan. De boom staat er nog steeds en ik ben bij 'm gebleven ;-)
Dank voor de link.
Roland Horvath 7
Daarvoor zijn er andere energievormen. De zon stuurt in een half uur meer energie naar de aarde dan de mensheid in een jaar gebruikt. Het verstoken is het neoliberale niveau van Rutte2 en voorgaande. En van de EU. De EU zou een ambitieus programma kunnen beginnen met de conversie van zonenergie in alle mogelijke andere energie vormen bvb elektrische stroom, benzine, waterstofgas. Bij middel van foto voltaïsche zonnecellen of een thermische omzetting van de zonenergie.
Maar de EU is onbekwaam en ze is slechts de administratie en de uitvoerder van de grillen van een kartel van Grote Multinationale Ondernemingen GMO en dus van de monopolies van fossiele brandstoffen.
[Verwijderd]
Waardoor de energieprijs zodaniglaag blijft dat voor particulieren initiatieven het rekensommetje niet gaat kloppen. Zelf nog steeds de vakbladen volgend (installatiebranche) zijn er al jaren prachtige innovaties aan de gang. Op het gebied van warmte/kracht koppeling. Steeds beter presterende warmtepompen. Zonnecollectoren waarbij de watervoerende buizen in vacuum getrokken glazen buis zitten. Geweldig rendement levert dat ding. Dat nu notabene de gas centrales gesloten worden is los van het CO2 verhaal het domste dat je kunt doen. De gascantrales zijn juist bij uitstek geschikt om aan en af te koppelen bij weinig of juist weer veel aanbod van wind en zonnestroom. Een kolen centrale kan dat nu juist niet. Het eerder genoemde Groningse probleem hoeft voor het in bedrijf houden van de gascentrales geen belemmering te zijn. Die kunnenn eenvoudig genoeg aangepast worden voor het hoogcalorische Russische aardgas. Wat voor de huishoudens weer veel te ingrijpend is.