De schizofrenie van het "ethische bankieren"

Minister Jan Kees de Jager sprak met studenten van de Duisenberg School of Finance over 'ethisch bankieren'. Dit onder toeziend oog van voormalig Aegon-topman Jos Streppel

"Ik denk dat het bewustzijn onder mijn klasgenoten in ieder geval heel hoog is, dat er in de crisis dingen zijn fout gegaan die niet alleen aan het systeem liggen, maar ook aan individuen", zegt een student aan de Duisenberg School of Finance tegen minister Jan Kees de Jager donderdagavond in Nieuwsuur. Dit onder toeziend oog van Jos Streppel, de voorzitter van het voornoemde opleidingsinstituut. Streppel was de individu die in 1998 bij Aegon verantwoordelijk werd voor de financiën van de verzekeraar. Het item in Nieuwsuur ging over ethisch bankieren (en verzekeren). Streppel was in zijn tijd bij Aegon tussen 1991 en 1997 verantwoordelijk voor Labouchere, de bank die het niet al te ethische product Legio Lease op de markt bracht en daar vele tienduizenden, niets vermoedende klanten mee benadeelde. Labouchere speelde vervolgens de onbetwiste hoofdrol in wat later de aandelenlease-affaire is gaan heten.
Streppel was in zijn tijd bij Aegon verantwoordelijk voor de bank die niets vermoedende klanten benadeelde
In april 2006 behaagde het Hare Majesteit de Koningin nog om Streppel de versierselen van Officier in de Orde van Oranje-Nassau op te spelden. Later dat jaar zou in het televisieprogamma Radar de 'woekerpolisaffaire' losbarsten. Miljoenen Nederlandse consumenten werden voor tientallen miljarden benadeeld. Ook in dat schandaal speelde Aegon - met Streppel als cfo - een van de prominente hoofdrollen. Streppel verliet Aegon in 2009, werd voorzitter van de Raad van Commissarissen van KPN en trad toe tot de Monitoring Commissie Corporate Governance Code.  

Minister Jan Kees de Jager, Jos Streppel en de ethisch bewuste student

  Lees ook de FTM -artikelen 'Ethisch bankieren levert geld op' en, 'In elke bankier en verzekeraar schuilt een Goldman'