
FTM duikt in de wondere wereld van digitale munten en blockchain-toepassingen.
Wij houden ons niet bezig met welke munt het hardst groeit en waar je in moet investeren, we gaan je dat ook niet vertellen. Wij kijken onder de motorkap van deze nieuwe techniek.
Waar een nieuwe markt ontstaat, zijn een beperkt aantal regels. De markt van cryptocurrencies is vooralsnog vatbaar voor fraude en oplichterij. Wij vertellen je hoe en waar het gebeurt.
Instagram-account 433 promoot alcohol en illegale gokwebsites bij jongeren
‘Ons geld is stuk’, maar is bitcoin echt de oplossing?
Woordspel van minister Hoekstra verhult hoe ver zijn omstreden ‘cryptowet’ gaat
OneCoin-leider: ‘Ik wist dat ik voor een frauduleus bedrijf werkte’
Haastige spoed met digitaal geld is soms goed
Kaapt het Facebook-kartel de macht over ons geld?
Amerikaanse justitie hakt in op OneCoin
‘Juist de grote problemen maken blockchain spannend’
Blockchain: buzzword of medicijn tegen machtsconcentratie?
Gigafraude of een briljant staaltje modern bankieren?
© ANP REMKO DE WAAL
De staat van het Nederlandse cryptodebat: bedroevend
Overheden en politiek weten niet goed wat ze aanmoeten met cryptocurrencies. Veel politici hebben zelfs geen benul van wat die financiële innovatie inhoudt. Dat werd duidelijk uit het Kamerdebat van gisteravond: de Kamerleden probeerden vooral elkaar vliegen af te vangen.
Het Tweede Kamergebouw is verlaten. Er is zelfs geen koffie meer te krijgen. Het is woensdagavond half acht en we zijn benieuwd naar wat de volksvertegenwoordiging te zeggen heeft over cryptocurrencies, die financiële innovatie die ook onder het grote publiek populair is.
Bij de ingang van de publieke tribune worden we begroet door vier agenten in uniform. Er zit negen man publiek, inclusief wij twee. We nemen plaats aan het perstafeltje naast dat van NRC. Alle perstafeltjes zijn leeg, maar dit is het enige plekje zonder een naamplaatje – de naam Follow the Money kunnen we nergens vinden.
In de Kamer zitten acht Kamerleden, een Kamervoorzitster, de minister van Financiën en enkele ambtenaren, met naast hen vertegenwoordigers van DNB en AFM. Ze zijn hier naar aanleiding van een kamerbrief van minister Wopke Hoekstra. Daarin kondigt hij aan dat in Europees verband wordt gewerkt aan een regelgevend kader voor cryptomunten.
Kansen of risico’s
De aanvrager van het debat, Jan Paternotte van D66, trapt af en beschrijft hoe cryptocurrencies gezien kunnen worden als ‘pretpark voor belastingontduiking en witwassen’, maar ook als 'aanjager voor een duurzamere economie.' Hij vertelt over de Nederlandse traditie van ‘nieuwe ideeën omarmen’ en noemt de blockchain-hackathon, blockchain-delta en het kennislab van de TU-Delft als voorbeeld. ‘Laat Nederland de broedplaats worden voor dit soort innovatieve technologieën,’ betoogt hij. ‘Daarmee kan blockchain de belofte die het in zich heeft waar gaan maken.’
Over blockchain, de technologie achter de bitcoin, zijn de Kamerleden enthousiast, maar van de munt zelf moeten ze niet veel hebben
De Kamerleden zijn unaniem enthousiast over blockchain, de technologie achter de bitcoin. Zonder bitcoin hadden we waarschijnlijk nog nooit van blockchain gehoord, maar toch zijn de meeste Kamerleden minder te spreken over de munt zelf. Na zijn opening over kansen legt ook Paternotte de nadruk op de risico’s. ‘Doordat cryptomunten nu buiten elke wet vallen, zijn spelregels onduidelijk en hebben criminelen vrij spel. De toezichthouder heeft geen mandaat om op te treden.’
Het is eigenlijk geen discussiepunt. De zeven andere aanwezige Kamerleden blijken het met hem eens: er moet regulering voor cryptomunten komen.
GroenLinks Kamerlid Bart Snels benoemt het pijnpunt: ‘We lopen als politici altijd achter. De ontwikkelingen gaan sneller dan we als politiek regels kunnen maken om ze bij te sturen. Daar komt ook de politieke reflex vandaan om vooral de risico’s te zien van een innovatie.’
World of Warcraft
Ook PvdA Kamerlid Henk Nijboer steunt minister Wopke Hoekstra in zijn aanpak om in Europees verband een regelgevend kader op te stellen. Hij vindt dat echter niet genoeg. Hij hamert erop dat de consument beschermd moet worden tegen piramidespelen en marktmanipulatie. Hij wil zelfs aankopen van cryptomunten met een creditcard verbieden. Als in een reflex springen de Kamerleden van D66 en VVD overeind bij het horen van deze antiliberale woorden. Ze beschuldigen Nijboer van betutteling.
Voor welke creditcardaankopen vindt Nijboer nog meer dat van te voren overheidstoestemming moet worden gevraagd?, vraagt D66’er Paternotte smalend. VVD’er Roald Van der Linde zegt dat hij ‘het spoor een beetje kwijtraakt’ en probeert vervolgens om Nijboer mee te trekken met een virtueel voorbeeld. ‘Als ik het spel World of Warcraft speel en virtuele grondstoffen wil kopen, mag dat dan wel met een creditcard? Ik heb het spel overigens nog nooit gespeeld,’ drukt hij Nijboer op het hart.
De strategie van Van der Linde werkt. Nijboer aarzelt, maar zegt dan resoluut: ‘Ik zie geen bezwaar om een computerspel te spelen. Ik ben ook niets tegen het principe van een creditcard. Als je een product koopt, ben je het geld kwijt.’ Hij vindt het echter iets anders als het een belegging betreft waar ook risicos aan verbonden zijn. Hoe Nijboer denkt over de aankoop van aandelen met een creditcard komen we niet te weten. Kamervoorzitster Linda Voortman van GroenLinks grijpt in: ‘Meneer Nijboer, het lijkt me een goed idee als u uw betoog voortzet.’
Belangenverstrengeling
Als laatste krijgt Denk-Kamerlid Farid Azarkan het woord. ‘Dat is het voordeel als je een klein fractie bent, dan mag je afsluiten,’ steekt hij van wal. Kamervoorzitster Voortman wijst hem terecht dat de volgorde van aanmelding de spreekvolgorde bepaalt en niet de partijgrootte. Azarkan knikt en vertelt onder hoongelach van zijn collega’s hoe hij zelf cryptomunten heeft gekocht op de koerspiek van vorig jaar, om beter te begrijpen hoe ze werken.
Patternotte (D66) loopt meteen naar voren voor een onderbreking. Hij beschuldigt Azarkan van belangenverstrengeling omdat die ‘speculeert op iets dat hij zelf reguleert’. Azarkan kijkt verbaasd. ‘Ik denk dat het juist belangrijk is dat Kamerleden spreken op basis van ervaring. Ook al weet ik dat dat hier niet vaak gebeurt.’
Na nog enkele provocaties over en weer komt Nijboer (PvdA) tussenbeide: ‘We moeten wel een beetje zuiver zijn hier in de Kamer.’ Hij steunt Azarkan, die ook in het rondetafelgesprek al over zijn private cryptoportefeuille heeft verteld. Hij wijst er bovendien op dat allerlei Kamerleden aandelen bezitten, ook in de D66-fractie. Op de tribune vragen we ons af of Patternotte als reguleerder van banken eigenlijk wel een bankrekening mag hebben.
Het liep niet echt storm bij het debat over cryptocurrencies
Cryptomunten en blockchain blijken lastige materie. Bart Snels van GroenLinks geeft dit eerlijk toe: ‘Ik heb me proberen te verdiepen in de technologische ontwikkelingen die ten grondslag liggen aan de cryptocurrencies. Ik zal het maar meteen bekennen: het is niet eenvoudig om de blockchain te begrijpen.’
Zijn cryptomunten een product, een valuta of moet je ze zien als een belegging? De Kamerleden blijken duidelijk moeite te hebben om het onderscheid te maken. Kamerlid Mulder (PVV) maakt zich sowieso weinig zorgen over die nuance. Hij is in zijn nopjes: ‘De Geertcoin is vandaag weer in waarde gestegen.’
De enige die wel een duidelijk antwoord heeft op de definitiekwestie, is kamerlid Azarkan. Hij vertelt dat in Zwitserland onderscheid wordt gemaakt tussen ‘payment tokens’, ‘utility tokens’ en ‘asset tokens’. Zijn praktijkervaring heeft er in ieder toe geleid dat hij een beter begrip van cryptocurrencies heeft gekregen.
Fundamenteel debat
In het debat wordt slechts sporadisch een diepere laag aangeboord. ‘Hoe redelijk is het om tulpenbollen de schuld te geven van de tulpenmanie, of woningen van de vastgoedcrisis?’ vraagt SP-Kamerlid Mahir Alkaya zich af. Hij noemt de bitcoin eerder slachtoffer van het huidige economisch systeem dan de boosdoener. ‘Het is het kapitalisme dat het slechtste in mensen naar boven haalt en van nuttige zaken, zoals tulpenbollen, huizen en nu ook cryptomunten, speculatieobjecten maakt.’
De keuze voor een nieuwe vorm van geld is bij uitstek een politieke keuze
Even lijkt het erop dat er een echt debat ontstaat. VVD-kamerlid Van der Linde houdt vol dat innovaties aan de markt moeten worden overgelaten. Alkaya en Snels pleiten juist voor een overheid die meedenkt hoe deze nieuwe technologieën de inrichting van ons financiële systeem kunnen veranderen.
CDA-minister Wopke Hoekstra weet die fundamentele discussie echter vakkundig te vermijden met variaties op hetzelfde antwoord: ‘In overleg met DNB en AFM wordt in Europees verband gewerkt aan een regelgevend kader,’ zoals hij ook al in zijn brief schreef. Als Alkaya de minister vraagt waarom experimenten met de DNB-coin niet worden voortgezet in het publieke domein, zoals bij het Zweedse E-krona project gebeurt, belooft Hoekstra opnieuw met DNB te zullen overleggen.
De keuze voor een nieuwe vorm van geld is bij uitstek een politieke keuze. Toch lijken de toezichthouders, die formeel alleen uitvoerend zijn, hierin een zwaardere stem te hebben dan de gekozen politici.
37 Bijdragen
Ed Raket 6
Roald van der Linde ipv Richard.
Thomas Bollen 7
Ed RaketCo Pater 7
Gladius Amores 4
Berend Pijlman 13
Gezien we de creatie van geld overlaten aan banken weten we ook al tijden dat de keuze over de vorm van geld bij de financiële sector ligt. Op deze sector na hebben toezichthouders blijkbaar de zwaarste stem.
Matthijs 11
Ondanks het woord currency er in heeft het met geld weinig te maken, naar mijn mening.
De blockchain technologie zelf heeft misschien enkele nuttige toepassingen, als alternatief voor bestaande database systemen. Maar zo revolutionair en spannend is dat allemaal niet. Maakt het wat uit of er achter dienst of product X een database van Oracle, Redis of MongoDB zit?
Marla Singer 7
MatthijsDat het niet het antwoord op alle IT problemen is moge ook wel duidelijk zijn. Dat is gewoon de gebruikelijk gang van de adaptatie van nieuwe toepassingen. Het gros zal mislukken en wat wel lukt zal of vervangen worden of tot einde der tijden toegepast blijven worden.
Dat je de door jouw opgenoemde databases over een kam scheert geeft al aan dat je er niet al teveel verstand van hebt. Daar zit wel degelijk verschil in in hoe je het toepast en met welke randvoorwaarden.
Wat IT zorgen betreft kan je beter afvragen of AI (Kunstmatige Intelligentie) wel slim wordt toegepast ipv het overal waar mogelijk ingezet gaat worden.
Zoals bij ziekenhuizen waarbij een computer bepaald of je wel of niet geopereerd zal worden. Of een gemeente bepaald of iemand wel of niet bijstandsfraude pleegd en een typefout van een ambtenaar zware gevolgen kan hebben.
Matthijs 11
Marla SingerIk scheer ze dan ook niet over één kam. Werk nu bijna 15 jaar in de ICT en ben wel bekend met de verschillende databases (al ben ik geen db expert). Dus weet wel dat er verschillen zijn. Wat ik er mee bedoel is dat het voor een eindgebruiker niet uitmaakt welke techniek er achter zit. Als jij inlogt bij je verzekeringsmaatschappij op de website en een declaratie indient, maakt het dan uit of dat bedrijf database X of Y gebruikt? Als de declaratie maar goed opgeslagen en verwerkt wordt.
Dus zoals ik al aangaf, en waar we het volgens mij wel over eens zijn, zullen er zeker situaties zijn waarin blockchain de juiste technische keuze is. Maar in welke situaties is nog even afwachten. En of het dan echt zo revolutionair veel gaat veranderen betwijfel ik. Als je kijkt naar alle grote ICT projecten is de techniek niet eens echt de belangrijkste beperkende (zeg maar "probleem veroorzakende") factor, maar zit de uitdaging vaak meer in de menselijke/organisatorische van het geheel (zie ook alle mislukte ICT projecten bij de overheid en grote bedrijven). Verschillende management lagen die niet goed met elkaar communiceren, verkeerde planningen, te hoge ambities, wijzigingen in requirements, etc.
Jan-Marten Spit 9
Matthijs"Als je kijkt naar alle grote ICT projecten is de techniek niet eens echt de belangrijkste beperkende (zeg maar "probleem veroorzakende") factor, maar zit de uitdaging vaak meer in de menselijke/organisatorische van het geheel (zie ook alle mislukte ICT projecten bij de overheid en grote bedrijven"
Dat ben ik met je eens, maar er gaat natuurlijk ook heel veel goed in de IT (ook bij de overheid), en dat is ook dankzij destijds innoverende technologie. Dus dat is geen sluitend argument voor de stelling dat innoverende technologie niet zoveel verandert.
Matthijs 11
Jan-Marten SpitEnige wat ik wil zeggen is dat de hosanna verhalen over de revolutie die de blockchain tech gaat brengen - naar mijn bescheiden mening - vooralsnog overdreven zijn.
Uiteraard kan ook ik de toekomst niet voorspellen. Wie weet wat er over een paar jaar uitgevonden wordt. Waar ik mijn mening op dit moment op baseer is dat
a) de genoemde problemen die de blockchain moet oplossen vaak niet echt een (groot) probleem zijn
b) de verandering die een betere techniek bewerkstelligt niet zo enorm belangrijk is/zoveel verandert
Komt er op neer dat ik gewoon nog niet zo onder de indruk ben van de tot nu toe beschreven dingen die de blockchain moet gaan doen. Verbetering in sommige situaties? Ja. Revolutionaire verandering? Mwa.
Nogmaals, dit is allemaal subjectief dus als anderen er iets anders over denken, prima.
Jan-Marten Spit 9
MatthijsKom op zeg. Je zegt zelf dat je geen database specialist bent, waarop ik vriendelijk wat nuancering geef. Dat is geen 'verwijten', dat was een reactie op je bewering:
"De blockchain technologie zelf heeft misschien enkele nuttige toepassingen, als alternatief voor bestaande database systemen."
...
"Enige wat ik wil zeggen is dat de hosanna verhalen over de revolutie die de blockchain tech gaat brengen - naar mijn bescheiden mening - vooralsnog overdreven zijn. "
Het is een hype ja. Zoals 2e, 3e en 4e generatie programmeertalen, object-georienteerd programmeren, virtualisatie, XML, NoSQL, Java, ... Hypes zijn niet per definitie waardeloos noch niet-revolutionair.
"de verandering die een betere techniek bewerkstelligt niet zo enorm belangrijk is/zoveel verandert"
Daar ben ik het echt mee oneens. Er is een heleboel veranderd door de digitale revolutie.
Matthijs 11
Jan-Marten SpitAnyway, als iemand goede voorbeelden heeft van hoe blockchain revolutionaire veranderingen teweeg gebracht heeft, hoor ik ze graag. Ik ben gewoon nog niet zo onder de indruk. Mooie techniek? Zeker. Zal het nuttig zijn in sommige situaties? Denk het wel. Maar om nou te spreken alsof het vergelijkbaar is met de uitvinding van het internet zelf oid gaat me echt te ver. Dat is mijn subjectieve mening. Als anderen daar anders over denken, prima.
Jan-Marten Spit 9
MatthijsMijn punt is dat de blockchain (ook een beetje door jou) wordt aangevallen met stropop argumentatie die vals beweerd dat de blockchain is bedoeld als vervanger voor database technologie, om dat vervolgens te laten zien voor de nonsens die zij inderdaad is.
Zoals Rene Veldwijk dat doet in de computable. Een wellicht nuttige tegenreactie om klanten en overheid te beschermen tegen verkopers - maar ik plaats liever de Rede dan tegenover onzin, dan dat ik onzin bestrijd met tegen-onzin.
Matthijs 11
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
MatthijsMatthijs 11
Jan-Marten SpitVoor de allerlaatste keer: het enige wat ik doe is mijn subjectieve mening geven door te stellen dat de voorspellingen rond blockchain overdreven zijn. Dat er enorm veel hype is. That's it. Valt verder niet te bewijzen, net zo goed als nu niet valt te bewijzen dat de blockchain wél wereldschokkende veranderingen teweeg gaat brengen. Dat is ook slechts opinie.
Wat een gezeur zeg.
Jan-Marten Spit 9
MatthijsWil je even teruglezen wie het begrip relationele database in de opening van deze discussie introduceerde als kandidaten voor vervanging door blockchain?
"Voor de allerlaatste keer: het enige wat ik doe is mijn subjectieve mening geven door te stellen dat de voorspellingen rond blockchain overdreven zijn."
En ik zeg alleen dat ik een van die voorspellingen typisch alleen hoor van mensen die het 'daarom' een hype vinden.
De blockchain is, in de kern, een gedistribueerd en onveranderlijk log. Dat heeft een zeer beperkt aantal toepassingen, niet als alternatief maar als toevoeging op bestaande oplossingen. In die zien is er dus echt iets 'nieuw' en zo men zou willen 'revolutionair'.
Matthijs 11
Jan-Marten SpitWasmiddel dat ik net gekocht heb in de winkel staat ook op de verpakking "Nieuw!", maar dat maakt het ook niet revolutionair.
Jan-Marten Spit 9
MatthijsJazeker heb je dat, in je openingsreactie.
"De blockchain technologie zelf heeft misschien enkele nuttige toepassingen, als alternatief voor bestaande database systemen. "
Vervolgens heb je zo'n beetje elke inhoudelijk argument genegeerd om er nieuwe onzin aan toe te voegen, zoals -weer- in deze laatste reactie:
"Wasmiddel dat ik net gekocht heb in de winkel staat ook op de verpakking "Nieuw!", maar dat maakt het ook niet revolutionair."
Waarmee je mijn feitelijke uitleg dat het hier daadwerkelijk om nieuwe technologie gaat wordt 'bestreden' met je wasmiddelen fallacy:
https://en.wikipedia.org/wiki/Denying_the_antecedent
Ik ga niet afwachten welke nieuwe beschuldiging aan 'verwijten' (vriendelijk verhelderen), 'gezeur' (inhoudelijk reageren op je argumenten) , en 'gewichtigdoenerij' (de essentie van blockchain uitleggen in jargon vermijdende termen) toegevoegd gaat worden.
Matthijs 11
Jan-Marten SpitIk stel gewoon dat ik niet onder de indruk ben van de revolutionaire veranderingen die de blockchain teweeg zou moeten brengen, zoals in de media veel gesteld wordt. Als jij concrete voorbeelden hebt van hoe een blockchain iets groots veranderd heeft, hoor ik het graag.
Gewichtig en neerbuigend doen over mijn zogenaamde gebrek aan kennis door te mieren**n over bepaalde dingen die ik geschreven heb, die verder niet relevant zijn voor bovenstaande punt, mag je weglaten.
Jan-Marten Spit 9
MatthijsDe argumenten die je met deze zin weer negeert door te veinzen dat je niet kan lezen wat hierboven staat.
"Gewichtig en neerbuigend doen over mijn zogenaamde gebrek aan kennis door te mieren**n over bepaalde dingen die ik geschreven heb, die verder niet relevant zijn voor bovenstaande punt, mag je weglaten."
Het geven van meer detail omdat je beweringen zoveel precisie missen dat ze tot verkeerde conclusies leiden is niet 'gewichtig of neerbuigend doen'. Dit is nu de zoveelste keer dat je me vals beschuldigd ipv inhoudelijk te reageren.
Het tweede deel van de zin is werkelijk de gekkigheid voorbij.
Misschien is het een beter idee om 'bepaalde dingen die je geschreven hebt maar niet relevant waren voor je punt', gewoon -zelf- weg te laten ipv stampvoetend te eisen dat niemand mag deconstrueren wat je zelf in de publieke ruimte gooide als ondersteunend materiaal voor je bewering.
Matthijs 11
Jan-Marten SpitDe kern van wat ik stel is dat ik niet onder de indruk ben van de hosanna verhalen van de "blockchain revolutie". Dat het voor eindgebruikers niet veel uitmaakt welke IT er achter een website of dienst zit. Als ik inlog bij mijn bank of verzekeraar heb ik geen idee welke software er allemaal achter zit, interesseert me ook niet en doet er ook niet toe voor mij als eindgebruiker (daar kwam dus mijn vergelijking met database systemen vandaan, niet om te beweren dat de één een directe vervanger is voor de ander). Verder dat de blockchain zeker toepassingen zal hebben en in bepaalde gevallen software beter maakt. Maar dat het geen revolutionaire veranderingen teweeg brengt, zoals geschetst in media (dat we straks geen banken, geen notarissen en geen andere tussenpersonen meer nodig hebben, dat soort dingen). Om maar niet te spreken over cryptocoins als nieuw geld.
Als mijn bank bijvoorbeeld in plaats van één storing per vijf jaar maar één storing per twintig jaar heeft dankzij een toepassing van blockchain, is dat een leuke verbetering, maar zou ik het persoonlijk niet revolutionair noemen.
Dat is mijn stelling/mening, dus als je ergens over wilt discussieren kunnen we het daar over hebben. In plaats van meta discussies of technische details die ik verkeerd zou hebben. Als jij bijvoorbeeld een toepassing kent van de blockchain die wel echt revolutionair te noemen is en veel verandert, dan hoor ik dat graag. Met zo'n voorbeeld zou ik mijn mening kunnen bijstellen, als ik onder de indruk ben van die toepassing/uitvinding.
Jan-Marten Spit 9
Matthijseen ander toepassing die ik zie is in het registreren van verkiezingsuitslagen. daar heb je geen mondiaal of zelfs nationaal blockchain netwerk voor nodig; maar het is zoveel beter bestand tegen hacken en fraude dan eerder gebruikte digitale middelen.
https://www.ft.com/content/615b3bd8-97a9-11e7-a652-cde3f882dd7b
Matthijs 11
Jan-Marten SpitVerkiezingsuitslagen is een interessante.
Op zich zie ik deze potentiele toepassingen ook wel. Het is alleen afwachten wat er werkelijk van komt.
Marla Singer 7
MatthijsDe grote databases (systemen) van heden ten dage (Youtube, Facebook, Wallstreet etc etc.)gaan veel verder en hebben honderden miljoenen gebruikers tegelijkertijd, bevat peta of exabytes aan informatie en moet nog steeds in milliseconden doorzoekbaar zijn. Dan heb je het over zalen vol met rekken met computers die behoorlijk veel stroom gebruiken en genoeg hitte produceren om een zwemparadijs van warm water te kunnen voorzien.
Niet bij overals zal de blokchain iets zinnigs toevoegen. Maar als ze absolute zekerheid wilt van het verwerken van belangrijke gegevens is de blockchain een nuttige toepassing.
Matthijs 11
Marla Singer[Verwijderd]
MaartenH 10
Complimenten voor Azarkan die tenminste enigszins beslagen ten ijs komt, als kleine partij met weinig ondersteuning. De anderen lijken te denken dat stokpaardjes meer dan genoeg zijn en kennis overbodig.
Of lijken de kamerleden zelf te beseffen hoe irrelevant ze zijn? Een sideshow?
Marla Singer 7
MaartenHBij een aantal partijen zit men eigenlijk niet zo te wachten op externe expertise omdat daarmee hun agenda niet goed ingevuld kan worden. Die kan je ook lastig dwingen. Maar wel voor het blok zetten door de 2e kamerleden van de (veelal kleinere) partijen wel die kennis aan te reiken die ze nodig heeft.
Jan Smid 8
MaartenHMaartenH 10
Jan Smidhttps://www.parlement.com/id/vi1gg4iij19d/wetenschappelijk_bureau_politieke_partij
https://kennisopenbaarbestuur.nl/thema/financiering-politieke-partijen/
Jan Smid 8
MaartenHDie wetenschappelijke bureau's hebben geen van alle de expertise noch de centen om zich te verdiepen in de uitspattingen die op de financiële markten gebeuren en hoeveel schade dat aanricht in de reële economie, ze houden zich meer bezig met algemene maatschappelijke vraagstukken. En ze kunnen ook niet die expertise aantrekken, daar hebben ze domweg de centen niet voor.
Maar één instituut zou dat wel moeten hebben: de Centrale Banken
En nog iets over al die economen: die hebben het ook niet en kunnen ook geen crisis voorspellen
MaartenH 10
Jan SmidIk lees hier toch echt: beleidsmedewerkers, die allerlei zaken uitzoeken.
Naar wetenschappelijke bureaus gaat bijna 3 miljoen (in 2014). Geen idee hoe doelmatig dat geld besteed wordt, maar als ze geen centen en geen expertise hebben om zich ergens in te verdiepen is het niet best met die doelmatigheid.
Verder gaat het niet om het voorspellen van crises, die paar kamerleden die als fractiespecialist in een commissie zitten hoeven alleen maar een redelijk idee te hebben waar het over gaat en zelfs dat hebben de meesten niet.
Jan Smid 8
MaartenHJan Smid 8
Wie spreekt van betutteling laat de banken aan hun lot over als het misgaat. Het redden van banken is bovendien achter de feiten aanhollen.
Jeroen Slaman 1
https://www.coindesk.com/bitlicense-refugees-kraken-shapeshift-ceos-talk-escape-new-york/
https://www.cryptokitties.co
Braavos 2
Buiten het economische gebied zijn er denk ik echter zeer veel toepassingen al bedacht en te bedenken die een nuttig gebruik kunnen maken van blockchain-technologie.