Michael Lewis over de 'stalinistische' invloed van Goldman Sachs

3 Connecties
1 Bijdragen

De fameuze financiële auteur Michael Lewis hekelt de wijze waarop de Amerikaanse autoriteiten sinds de crisis omgaan met de excessen op Wall Street. Ook Goldman Sachs krijgt er weer van langs.

Zakenbank Goldman Sachs zou het goed doen in een totalitaire staat, denkt Michael Lewis. In een interview met Vanity Fair wordt aan de auteur gevraagd of Goldman op stalinistische wijze de federale autoriteiten beïnvloedt. 'I think if you took lock, stock, and barrel, Goldman Sachs and moved it from New York to Moscow and forbade any employee from leaving so that they had to keep doing what they were doing but in a different context, I think they would flourish.' Lewis werkte eind jaren '80 als een jonge obligatiehandelaar bij de Amerikaanse investment bank Salomon Brothers totdat hij daar ontslag nam om een kritisch boek te schrijven over de wantoestanden op de handelsvloer. Tot zijn grote spijt werd Liar's Poker door velen echter niet als een protest tegen hebzucht en het gokken met groot geld beschouwd, maar als een handleiding om snel rijk te worden. Sinds Liar´s Poker is Lewis als financieel journalist een van de bekendste criticasters van Wall Street.

The Goldman Geek

In het huidige september-nummer van Vanity Fair staat een groot verhaal van lewis over Serge Aleynikov, een voormalig computerprogrammeur bij Goldman Sachs  die zich bezig hield met high frequency trading. In 2009 werd Aleynikov op het vliegveld plotseling door twee mannen van de FBI in de boeien geslagen. Op dat moment had hij geen idee wat er aan de hand was. Later bleek dat hij werd beschuldigd van het stelen van een computercode van Goldman. De Russisch-Amerikaanse immigrant werd december 2010 veroordeeld tot acht jaar celstraf terwijl zowel de FBI als de jury geen idee leken te hebben van waar de zaak over ging. 'To me, the astonishing thing is that even after the financial crisis, Goldman Sachs can call the F.B.I., and on their word alone—about the value of what was taken, about the purpose of what was taken—get someone arrested two days later', recapituleert Lewis nog eens in het interview met Vanity Fair.

Kruimeldieven

Verder hekelt Lewis dat de Amerikaanse autoriteiten enkel achter de kruimeldieven op Wall Street aan gaan en de grote schurken met rust laten. 'Insider trading, theft of property from a corporation, these are easier for them to take on and wrap their minds around than what was actually the center of the financial crisis.'   Toevallig (of niet) werd vorige week Fabrice Tourre, de beruchte voormalige handelaar van Goldman Sachs, schuldig bevonden op zes van de zeven aanklachten. De handelaar, die zichzelf Fabulous Fab noemde, verkocht bewust giftige gebundelde hypotheekleningen door aan spelers als ABN Amro.  Tourre zei in zijn verweer dat nooit iemand vanuit een hogere managementlaag bij Goldman heeft gezegd dat hij fout bezig was. Managers van Tourre zijn echter nooit aansprakelijk gesteld. Goldman heeft als bedrijf wel een schikking getroffen. Een ander voorbeeld is Steve Cohen, een hedgefondsbaas die werd verdacht van handelen met voorkennis maar er ook vanaf kwam met een schikking, terwijl een aantal ondergeschikten wel zijn veroordeeld. Momenteel loopt er nog een zaak tegen Cohen maar het lijkt er op dat ook deze keer de grote meneer, of zoals Lewis zegt the center of the financial crisis, buiten schot blijft.

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Ruben Munsterman

Ruben Munsterman heeft als fanatiek aanhanger van de zesjescultuur tijdens zijn studie journalistiek meer The Wall Street Jou...