
In de afgelopen jaren kwam bij verschillende woningcorporaties het ene schandaal na het andere naar boven. Lees meer
Het bekendste geval is Vestia, dat door gerommel met derivaten voor bijna 2 miljard euro moest afboeken. De overige corporaties draaiden op voor de schade en berekenden de kosten door aan de huurders. Ook het Rotterdamse Woonbron en het Amsterdamse Rochdale kwamen in het nieuws door schandalen omtrent risicovolle investeringen en graaiende bestuurders. Peter Hendriks volgt het dossier en doet op FTM regelmatig verslag van de ontwikkelingen in deze sector.
In memoriam: de verhuurderheffing – afscheid van een neoliberale wensdroom
Oude huurwoning krijgt vaak de sloopkogel, maar renovatie is de nieuwe trend
Hoogleraar renovatie: ‘Jaarlijks duizenden goede woningen slopen in ruil voor nieuwbouw is idioot’
Grote projectontwikkelaars slaan hun slag in de woningcrisis
Vereniging Eigen Huis dupeert leden met ‘uitgeklede schilderdienst’
Corporatie De Key kaapt huurdersstichting en wil nu ook haar vermogen
Voor de gevallen woningcorporatie Vestia is het einde nabij
Covid en de woningmarkt in vijf grafieken
De woningmarkt zakt weg (en daar kan geen ronkende goednieuwsshow wat aan doen)
Corporatie-coup op het KNSM-eiland of: hoe De Key stichting Loods 6 leegzuigt
© ANP
De strijd tegen het tijdelijke huurcontract barst los
Huurcontracten met een beperkte looptijd bestaan bijna een jaar. Het verzet daartegen begint nu pas vorm te krijgen. Maar wat is er eigenlijk mis aan een overeenkomst waarin beide partijen afspreken hoe lang de huurder in de woning blijft?
In Nederland was de huurbescherming bij wet vastgelegd: een huurder mocht altijd zelf bepalen wanneer hij de huurovereenkomst beëindigde. Het tijdelijke contract rukt echter op. Sinds 1 juli vorig jaar mag een woningverhuurder voor zelfstandige eenheden huurcontracten met een einddatum afsluiten. De maximale looptijd van zo’n contract is twee jaar. Daarna moet de huurder de woning verlaten, of kan de verhuurder alsnog instemmen met een vaste verbintenis. Dit geldt alleen voor de vrije sector, dus de huren vanaf 710 euro per maand.
Woningcorporaties mogen geen gebruik maken van dit soort contracten. Die mogen weer wel leegstaande woningen tijdelijk verhuren als die in afwachting zijn van renovatie of sloop. Ook mogen ze jongerencontracten sluiten met een looptijd van vijf jaar. En dan bestaat er ook al jaren anti-kraak, maar juridisch wordt dat gezien als een vorm van bruikleen en daarmee valt deze vorm buiten het huurrecht.
Scheefgegroeide woningmarkt
Zo’n tijdelijk contract klinkt eigenlijk helemaal niet zo raar. Waarom zou je een auto, een vakantiehuis of een hotelkamer wel tijdelijk mogen verhuren en een woning niet? De twee partijen kunnen als volwassen mensen toch duidelijke afspraken maken?
Toch neemt het verzet tegen dergelijke contracten toe. De Bond Precaire Woonvormen bijvoorbeeld, een organisatie die opkomt voor de rechten van antikraakbewoners en andere bewoners zonder huurbescherming, ziet niets in die tijdelijke contracten. Deze organisatie deed op 17 juni de aftrap van een campagne voor meer woonzekerheid in de huursector. De Woonbond, de grootste belangenbehartiger voor huurders, laat weten ook bezorgd te zijn over de toenemende flexibilisering van huurcontracten. Is dit een overdreven angst, of hebben deze organisaties werkelijk reden tot zorg?
De omstandigheden op de Nederlandse woningmarkt zijn verre van normaal, maar ernstig scheefgegroeid
Onder normale omstandigheden zou het inderdaad een overdreven angst zijn. Mensen kennen de einddatum en kunnen dan ruim van te voren op zoek gaan naar vervangende woonruimte. Maar de omstandigheden op de Nederlandse woningmarkt zijn verre van normaal. Nederland heeft een ernstig scheefgegroeide woningmarkt.
Aan de ene kant is er een enorme gesubsidieerde sociale huursector, goed voor bijna 30 procent van het aantal woningen in Nederland. Aan de andere kant is er een via renteaftrek gesubsidieerde koopsector. Tussen twee zulke grote gesubsidieerde blokken is het eigenlijk onmogelijk om een volwassen ongesubsidieerde vrije huursector te laten bloeien.
Scheefhuren
Lang was het ontbreken van een volwaardige vrije huursector geen al te groot probleem. Tot een jaar of zes geleden waren er nog geen duidelijke inkomensnormen voor toegang tot de sociale huursector. Ook bestond het begrip scheefhuren helemaal niet. Mensen bleven meestal, ook als hun inkomen door de jaren heen fors was gestegen, in een gesubsidieerde sociale woning zitten totdat ze besloten een huis te kopen. Of, in het geval van oudere huurders, pas als ze besloten naar een verzorgingshuis te gaan. Niemand werd daar op aangekeken of aangesproken.
Voor vastgoedinvesteerders was de situatie duidelijk. Ze constateerden te weinig vraag en zagen bovendien oneerlijke concurrentie vanuit de corporaties. Woningcorporaties bouwden toen nog met goedkoop gewaarborgd geld woningen in de vrije sector. Dit gebeurde om de doorstroming te bevorderen, maar ook om hun huurders de mogelijkheid te bieden om wooncarrière te maken binnen de corporatie. Goed bedoeld, maar voor investeerders was het nog een reden om de vrije huursector links te laten liggen.
Tegenwoordig is de situatie anders. Corporaties bouwen niet meer in de vrije sector en huishoudens met een inkomen van meer dan 36.165 euro hebben geen toegang meer tot de sociale huursector. De groep die meer verdient dan dat bedrag moet dus kopen, of huren in de vrije sector. Maar kopen is te duur, of niet haalbaar door de aangescherpte hypotheeknormen. En de vrije huursector is veel te klein, een groot deel van het aanbod is bovendien gericht op de hogere inkomens.
Jaren van verwaarlozing
Daar zit de systeemfout. Sinds de invoering van die inkomensgrens voor sociale huur, worden grote groepen woningzoekenden naar een segment van de woningmarkt gejaagd dat nauwelijks bestaat. Ze vallen tussen wal en schip. Tientallen jaren van verwaarlozing van de vrije huursector kan niet met een verandering van de regelgeving ongedaan worden gemaakt. Het zal nog heel lang duren voordat er een volwaardige vrije huursector is ontstaan.
Iemand die met zijn rug tegen de muur staat, is alleen maar blij dat hij twee jaar een dak boven zijn hoofd heeft
Terug naar die tijdelijke contracten. In zo’n markt met een enorme schaarste lopen de huren voortdurend op, kwestie van vraag en aanbod. Vooral in de grote steden zie je dat heel sterk. Verhuurders kunnen met die nieuwe kortlopende contracten optimaal profiteren van die trend. Stel dat je als woningeigenaar twee jaar geleden in Amsterdam een woning hebt verhuurd voor 850 euro per maand, maar er ondertussen 1000 euro per maand voor zou kunnen vragen, dan kun je met tijdelijke contracten lekker profiteren van die trend. Je zet gewoon om de twee jaar nieuwe huurders in je woning en trekt de huur op naar het dan gangbare, hogere niveau. Een verhuurder mag officieel eens per jaar verhogen, maar hij spreekt meestal van te voren een percentage af met de huurder. Bovendien kan een huurder een te forse verhoging weigeren en dan moet de verhuurder naar de rechter.
Speculeren met een woning
Die tijdelijke verhuur is dus vooral een manier om te speculeren met een woning. Dat zou je als overheid niet moeten willen. Een vaste plek om te wonen is daarvoor te fundamenteel in een mensenleven. Het is nogal cru om zo’n zwaarwegend belang voor je burgers volledig ondergeschikt te maken aan het financiële belang van de verhuurder.
Een veel gehoord argument is dat een huurder er bij zijn volle verstand voor kiest om zo’n contract te tekenen. Maar dat snijdt geen hout. Iemand die met zijn rug tegen de muur staat, verkeert niet in een positie om verstandige keuzes te maken. Die is alleen maar blij dat hij twee jaar een dak boven zijn hoofd heeft en denkt dan even niet verder. Het is trouwens meestal zijn enige optie. Dan geldt de wet van slikken of stikken.
Tijdelijke contracten horen bij schaarste en zijn nooit in het belang van de huurder
Een systeem met huurcontracten met een einddatum kan wel uitstekend werken in een woningmarkt waarin huurders volop keuze hebben. Maar waarschijnlijk heeft een verhuurder dan geen enkele behoefte aan een tijdelijk contract. In zo’n markt moeten de verhuurders onderling strijden om de huurder en dan doe je alles om die vast te houden. Tijdelijke contracten horen bij schaarste en zijn nooit in het belang van de huurder.
Bestuurlijke incompetentie
Het invoeren van contracten voor bepaalde tijd was voor neoliberale politici een leuk succes. Het maakt de verhuurder veel flexibeler in zijn handelen. Hij hoeft, als hij wil verkopen, geen rechtszaken meer aan te spannen om huurders uit zijn huis te krijgen. Maar als toeschouwer vanaf de zijlijn moet je vaststellen dat er door een jarenlange opeenstapeling van verkeerde beleidskeuzes, een economisch zeer belangrijke groep op de woningmarkt in een onmogelijke situatie is gemanoeuvreerd. Een deel van die groep kan nu ook nog de onzekerheid van tijdelijke huurcontracten voor de kiezen krijgen.
Rest de vraag of de ontstane situatie is toe te schrijven aan bestuurlijke incompetentie, of aan een-tweetje tussen liberale politici en de vastgoedsector. Waarschijnlijk van beide een beetje. Hoe dan ook, het is overduidelijk dat alleen de verhuurder bij tijdelijke contracten gebaat is en de huurder alleen maar nadelen ondervindt.
34 Bijdragen
Jan Smid 8
Er is niet alleen een gesubsidieerde corporatiesector, er is ook een gesubsidieerde zwaar overspannen huizensector (HRA, NHG) met flinke risico's waar toch de belastingbetaler uiteindelijk toch weer voor mag opdraaien als het misgaat.
Dat mensen tegen tijdelijke huurcontracten zijn is logisch want je moet je persoonlijke investeringen binnen twee jaar afschrijven. Met andere woorden, er wordt dus helemaal niet geïnvesteerd. De Belastingdienst loopt dus wederom inkomsten mis.. Daarnaast is er een fors te kort aan betaalbare huurwoningen. Ik weet wel wat er gebeurd. Stel: je betaalt nu € 750. Na twee jaar moet je er uit de woning en moet je een andere huurwoning betrekken die nog kleiner wordt. . Je betaalt dan mogelijk € 1.000 want kunstmatige schaarste en dan woon je nog kleiner ook nog. Daarna moet je er weer uit en dan betaal je € 1.300 en nog weer kleiner.. De verhuurders verdienen heel veel en hebben een hoog rendement - vaak nog met geleend geld, sic! -, maar verder gebeurt er niets.
En het is een misverstand om te denken dat een huurder naar de rechter kan bij absurde prijsverhogingen. Want wat is absurd? Wat is er vastgelegd in de wet als het gaat om de vrije huursector? En nog iets. wie gaat verhinderen dat de vrije sector inkomensgegevens (IB60) krijgt van de Belastingdienst? Niemand.
Het enige wat wel gebeurt is dat het aantal daklozen zal toenemen doordat mensen hun huur niet meer kunnen betalen, of de hypotheekverplichtingen niet na kunnen komen. En wat is het alternatief: kartonnen doos op straat zoals in Californië?
Lisa 3
Jan SmidEr is weinig grond beschikbaar omdat de meeste mensen politieke partijen hebben gekozen die grond 'schaars' vinden in Nederland en op de beschikbare grond liever koeien zien grazen dan mensen zien wonen. Dat vervolgens de prijzen oplopen en het voor veel middeninkomens moeilijker wordt om huizen te kopen is ironisch, want gevolg van eerder gemaakte keuzes. Niet dat middeninkomens beseffen dat ze zelf grond 'schaars' hebben gemaakt...
Lydia Lembeck 12
Jan Smidhttps://decorrespondent.nl/2418/in-een-van-de-rijkste-landen-ter-wereld-is-het-tentenkamp-in-opkomst/257790502398-459f0da3
Peter Urbanus 5
Bij veel beleidsgebieden waar marktwerking werd geïntroduceerd vraag je je af: was het nu ideologisch geloof in 'de markt' of wilden de grote geldjongens gewoon toegang tot de op dat moment onbereikbare geldpotten bij de overheid? Beide, denk ik.
En wat te denken van het kraakverbod, waar vooral VVD en CDA voor streden. Niet voor niks zijn dat ook DE partijen van het Grote Geld.
Geert van Woerden 1
Je conclusie dat tijdelijke huur altijd in het nadeel is van huurders deel ik niet. Veel huurders hebben ook een kortere tijdshorizon dan kopers, tijdelijke huurcontracten betekent hogere doorstroom, dus meer beschikbaar aanbod.
Juist in de sociale huursector zou ik een groot voorstander zijn van huurcontracten die niet oneindig door lopen. Door tijdelijke contracten wordt de beschikbaarheid en doelmatigheid verhoogd, als je na (bijvoorbeeld) 3 jaar kan herijken of een huurder nog aanspraak maakt op een sociale huurwoning.
Als een huurder inmiddels teveel verdient om redelijkerwijs in een sociale huurwoning te wonen kan je aansturen op verhuizing of een forse huurverhoging. Zo worden woningen en vermogen van de corporaties optimaal benut. Het probleem van scheefwonen (voorzover dat een probleem is) wordt vooral veroorzaakt door contracten zonder beperking van 10+ jaar geleden.
erik de lange 3
Geert van WoerdenEen huurder met een korte tijdshorizon kan zijn huur per maand opzeggen (al worden vrije sector-contracten doorgaans met een minimum looptijd van een jaar aangeboden) dus daar zijn die tijdelijke huurcontracten helemaal niet voor nodig. Huurders in de vrije sector zullen, als het even kan, ook zo snel mogelijk weer vertrekken (bij lager inkomen richting sociale huursector, bij hoger (of vaster) inkomen richting koopsector). Dus met de doorstroming in die sector zit het wel goed.
Tijdelijke contracten in de sociale huursector zijn ook niet nodig: de scheefwoners worden er nu al uitgepest met flinke extra huurverhogingen. De enige reden dat ze niet snel vertrekken is dat er (zeker in de grote steden) nauwelijks tot geen aanbod is in de vrije sector. Dat los je niet op met tijdelijke contracten: daarmee maak je mensen dakloos.
Overigens hoeft een verhuurder in de vrije sector niet te wachten tot zijn woning leeg komt: hij kan (onder de oude wetgeving) ook werken met jaarcontracten waarbij hij ieder jaar een nieuw contract aanbiedt waarbij de huurprijs marktconform wordt aangepast. Gaat huurder niet akkoord dan kan verhuurder naar de rechter om ontruiming te eisen. Een huurder zal het daar niet op aan laten komen want de rechter kan, als de huurverhoging hem redelijk voorkomt (voor de verhuurder een kwestie van het aandragen van een aantal referentiepanden), de ontruiming toewijzen en dan sta je als huurder gewoon op straat.
Geert van Woerden 1
erik de langeHet 'eruitpesten' van scheefwoners loopt zo'n vaart niet. Een verhoging van +/- 4% geeft op een huur van bijvoorbeeld 500 euro een verhoging van 20 euro per maand. Voor iemand die boven modaal verdient geen onoverkomelijk probleem. Vrije sector woningen hebben vaak jaarlijks hogere verhogingen.
Het voordeel van tijdelijke/voorwaardelijke huurcontracten is dat woningen sneller beschikbaar komen, waardoor anderen een woning kunnen krijgen.
Inge 5
Geert van Woerden"Verplicht verhuizen is wat mij betreft niet aan de orde. Wel meer betalen voor een goedkope woning als dat geen probleem is,"
unquote
Biedt geen soelaas: dat is de woningbouw corp. spekken en de wachtlijst blijft onveranderd.
Populair tegenwoordig bij sommige particulieren is een tweede woning aankopen voor verhuur, zou niet moeten mogen, onder het mom van "1 stuks per klant" ... maar dit is een side-line.
Lydia Lembeck 12
IngeDit kunnen alleen particuliere woningen zijn en nooit woningen van sociale corporaties. De meeste corporaties zijn momenteel zeer voorzichtig met liberalisatie en verkoop van hun DAEB bestand.
Omdat het aantal sociale huurwoningen rap krimpt door verkoop, liberalisatie en sloop is de betaalbare (KUCH) huurwoning inmiddels amper nog te vinden. Zelfs kleine galerijwoninkjes van 55 m2, enkel glas, niet geïsoleerd en extreem gehoren en tochtig zijn van nog geen 350 euro in 2010 omhoog gegaan naar rond de 500 euro huur nu. De wachtlijst verandert wel degelijk. Die groeit namelijk.
Inge 5
Lydia LembeckPeter Hendriks 7
IngeInge 5
Peter HendriksLydia Lembeck 12
IngeDe andere kant van de medaille is dat de betreffende huurders zich misdragen. Onlangs nog kunnen zien op TV. Dan heb ik toch liever goed gereguleerde sociale corporaties.
Particuliere verhuur doet je ook denken aan Cees Engel... Dit gaat over Fort Oranje, maar Cees was berucht als huisjesmelder in, pardon: OP Rotterdam Zuid. http://www.ad.nl/rotterdam/cees-engel-die-man-was-compleet-maf-br~a38b7ff9/
http://www.volkskrant.nl/binnenland/opluchting-na-arrestatie-van-huisjesmelker~a485415/
Pikant: http://925.nl/archief/2017/06/20/supertokkie-cees-engel-van-fort-oranje-ontfutselde-overheid-niet-minder-dan-eur-18-miljoen/
Lydia Lembeck 12
Peter HendriksJan Smid 8
Geert van Woerdenerik de lange 3
Geert van WoerdenLydia Lembeck 12
erik de langeSociale huurders zijn kennelijk minder dan andere mensen en je mag er mee sollen. De heer Van Woerden zou eens een jaar of 3 als sociale huurder met een laag inkomen moeten zien te overleven. Als ook nog je vastigheid van een woning onder je gat vandaan gehaald wordt, omdat je toch maar een sociale huurder bent met een verplicht flexcontract, dan ben je behoorlijk in de aap gelogeerd.
Ik vraag me af of de heer Van Woerden werkzaam is in de branche, of als rechts politicus of aanhanger daarvan feitelijk te weinig weet over sociale huur en sociale huurders.
Herijken? Doe we dat dan ook met huiseigenaren die een koopwoning van 140.000 hebben en na 5 jaar best een koopwoning van 250.000 zouden kunnen betalen? Nee? Waarom dan wel met huurders? Weer die rare mening dat huurders minderwaardig zijn. Merkwaardig.
Geert van Woerden 1
Lydia LembeckDe vastigheid wordt bij een huurder niet zomaar weggehaald. Als je inkomen laag is, voldoe je gewoon aan de eisen en kan je dus blijven wonen tegen dezelfde lage huur. Daar is de sociale huurwoning immers voor bedoeld. Als je in de loop der jaren meer bent gaan verdienen wordt er wat meer huur gevraagd, is dat zo oneerlijk? Dat resulteert erin dat een rijke huurder wat meer bijdraagt, of hij verhuist en daarmee komt een schaarse sociale woning vrij voor iemand die er veel meer behoefte aan heeft.
Ik denk wel wat te weten over de sociale huursector, na studie en werk in die richting. Naast de hoge huren is vooral de beschikbaarheid van woningen voor acuut woningzoekenden een probleem. Niks doen aan de beschikbaarheid is wat mij betreft een stuk asocialer dan het vragen van een wat hogere huur aan de rijkere huurders.
Ik heb in het recente verleden overigens ook met een laag inkomen enkele jaren in een sociale huurwoning gewoond. Ik was blij daar gebruik van te kunnen maken. Toen ik wat meer verdiende ben ik verhuisd, dat zouden meer mensen moeten doen...
Lydia Lembeck 12
Geert van WoerdenAls u er zoveel mee bezig bent dan weet u ook dat de geschiedenis van de sociale huur niet bedoelde dat huurders, zodra ze meer gingen verdienen, gedwongen zouden worden om op te hoepelen. Sollen met mensen vanwege hun sociale status vind ik raar. Vastigheid voor huurders? Het idee! Wel voor huurders van woningen van de banken. Want dat zijn pas mensen waar je echt op kunt bouwen. Echt?
Mensen voortdurend flexbaantjes laten doen is ronduit schadelijk. Idem - uiteraard - met flex huurcontracten, UITSLUITEND voor sociale huurders. Want vastigheid is nu eenmaal niet weggelegd voor dit soort mensen. Dat is wat u zegt, meneer van Woerden. Dat huurders van sociale huurwoningen gedwongen mogen worden te gaan kopen of duur te gaan huren. Maar mensen met dezelfde inkomens (ongeveer) mogen rustig blijven wonen in hun koophuisje van 140.000. Dat zijn kopers en daar gelden andere regels voor.
In de Premie A woningen zitten vandaag de dag nog altijd mensen die in hun leven steeds meer zijn gaan verdienen, maar gelukkig nooit gedwongen zijn om hun woning te verkopen en duurder te gaan wonen.
Ik fulmineer tegen deze ongelijke behandeling. Voor de goede orde.. vanaf 1984 ben ik werkzaam als vrijwilligster in de huursector. Cursussen gedaan, symposia bezocht. Bijna alles zelf betaald. Ook toen ik het echt krap had met een bijstandsuitkering. Inmiddels ben ik bestuurslid van een huurdersorganisatie geworden. Nee, ik weet bij lange na niet alles. Daarmee kan ik u de hand reiken.Ook u weet niet alles. Sterker, u hebt een instelling die afwijkt van de meeste mensen in sociale huurwoningen. Zolang de huurders anders behandeld worden dan kopers, terwijl beide groepen willen wonen, zie ik dat als gelijke gevallen ongelijk behandelen, meneer Van Woerden. Vlgns mij mag dat niet.
Jan Smid 8
Lydia LembeckIk zou zeggen: pak eens een spiegel en bezint eer ge begint met reageren.
Lydia Lembeck 12
Jan SmidDie spiegel van jou gaat mij helemaal niet aan. Zoek je nu naar spijkers op laag water? Of wil je gewoon even lullig doen?
Marla Singer 7
Geert van WoerdenEn al die zzp'ers die minder verdienen dan iemand met een vaste baan hebben niet de onzekerheid van jaarcontracten maar mogen ook nog eens elke twee jaar kiezen of voor een forse huurverhoging met een nieuw contract of toch maar verhuizen en ook meer huur kwijt zijn.
Hoe zou het toch komen dat die mensen van ellende op de populisten gaan stemmen volgende keer?
Overigens als je last hebt van het verdien 'probleem' kan je ook minder gaan werken. Kan je lekker blijven zitten. Dan gun je een ander ook meer werk en ben je dubbel sociaal.
Jan Smid 8
Geert van WoerdenAls zou ik moeten verhuizen zou ik naar een grote stad moeten gaan met nog hogere mobiliteitskosten. Dat vertik ik. Daarnaast vergeet je wat Hendriks al eerder heeft geconstateerd: het scheefwonen komt het meeste voor in rijke dorpen die weinig betaalbare woningen bouwen voor mensen die ietsje boven modaal zitten. Daar zit het gehele probleem. Nog iets: modaal is nooit aangepast met CPI. Dus op een gegeven ogenblik wonen mensen 'scheef' zonder dat ze daar iets aan kunnen doen. Het alternatief is loon inleveren.
Markdraaier 7
Geert van WoerdenEn voldoende wonigen bouwen om aan grotere vraag te voldoen.Nu doen ze dat onvoldoende,ze creëren schaarste zodat ze meer kunnen verdienen.
Zij zullen dus gedwongen moeten worden meer te bouwen.
Als je mensen hun bestaanszekerheden ontneemt,ze moeten vrezen of ze over een jaar of korter nog wel een baan,een huis hebben zal dat als deze groep te groot wordt als een boemerang de samenleving in zijn geheel schade berokkkenen.
Jan Smid 8
Geert van WoerdenLydia Lembeck 12
Jan SmidCorporaties mogen zelfs kiezen voor NUL procent huurverhoging en nu de Huursombenadering is ingegaan mogen ze huren verlagen. Geloof het of niet, er zijn corporaties die dat doen. Bespaart ze een hoop administratieve rompslomp als huurders kunnen blijven wonen. Huisuitzetting is ongelooflijk duur.
Met je eens dat er nauwelijks doorstroom is wat betreft huurwoningen. Er zijn grote tekorten en ellenlange wachtlijsten.
Markdraaier 7
Wonderlijk dat politici en private partijen niet begrijpen dat het volk hen niet begrijpen/vertrouwen.
Bedankt voor de heldere analyse
Danny Split 7
Daarnaast is er geen sprake van sociale woningbouw, eerder van een woonkartel. Mensen die door omstandigheden in de betaalproblemen komen met een huurcorporatie word op de zwarte lijst gezet.
Dan ben je uitgesloten van sociale huurwoningen in Nederland, een soort strafblad. Alleen een nog lastiger dan een justitieel strafblad.
Lydia Lembeck 12
Danny SplitLydia Lembeck 12
Peter Hendriks 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Peter HendriksTimo Mink
Peter Hendriks 7
Timo Mink