
Nog maar twee weken, dan komen de wereldleiders in Parijs bijeen voor de COP21-klimaatconferentie. De EU wil dat daar juridisch bindende afspraken gemaakt worden, die iedere vijf jaar worden herzien. Als dat lukt, betekent dat een grote stap vooruit op het gebied van klimaatbeleid. Maar waar kan het fout gaan?
Bijna een jaar geleden werd op de klimaatconferentie in Lima (COP20) het raamwerk gelegd voor een nieuw klimaatverdrag, dat het Kyoto-Protocol uit 1997 moet gaan vervangen, dat de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen regelt. Naar aanleiding van die conferentie hebben alle deelnemende landen een eigen plan opgesteld om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. Ondanks de aanslagen van afgelopen week komen de wereldleiders begin december in Parijs bijeen om de laatste hand aan het akkoord te leggen. De verwachtingen zijn hoog gespannen, want zelfs als alle landen zich aan hun eigen plannen houden, warmt de aarde met bijna drie graden op, waarschuwt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).
‘De United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) heeft alle plannen bij elkaar opgeteld en de organisatie is tot de conclusie gekomen dat die niet voldoende zijn. Als alle landen het plan uitvoeren dat ze hebben ingediend, warmt de aarde volgens de organisatie gemiddeld alsnog meer dan twee graden op, we gaan voorbij de 2-graden-grens. Voorbij die grens gaan we sterk last krijgen van klimaatverandering,’ zegt ook Gerben-Jan Gerbrandy, Europarlementariër voor D66. In het Europees Parlement houdt Gerbrandy zich bezig met milieu, volksgezondheid en voedselveiligheid. Hij schreef mee aan de parlementaire verklaring die EU-commissaris Cañete moet ondersteunen bij de onderhandelingen in Parijs.
'Als alle landen het plan uitvoeren dat ze hebben ingediend, gaan we voorbij de 2-graden-grens.'
De 2-graden-grens is door wetenschappers vastgesteld als de kritische grens voor klimaatverandering. Op het moment dat de aarde gemiddeld meer opwarmt dan 2 graden Celsius boven het pre-industriële niveau, brengt dat volgens de UNFCCC onbeheersbare gevolgen met zich mee. Het is dus belangrijk dat de conferentie in Parijs leidt tot een duidelijk en internationaal bindend verdrag, dat bovendien nog bijgesteld kan worden, willen we de gevolgen van klimaatverandering beheersen. Wat moet er gebeuren om de temperatuurstijging in bedwang te houden? En wat zijn de struikelblokken in Parijs?
COP21 (Conference of Parties) is de klimaatconferentie die begin december in Parijs wordt gehouden door de UNFCCC. Het doel van de bijeenkomst is om tot een juridisch bindende en wereldwijde overeenkomst te komen om klimaatverandering tegen te gaan. Die overeenkomst moet het Kyoto Protocol uit 1997 vervangen, dat in 2020 afloopt.
Aan het Kyoto Protocol namen 37 landen deel, die afspraken maakten om de uitstoot van broeikasgassen sterk te verminderen. Op de klimaatconferentie in Lima zijn vorig jaar al de eerste stappen gezet richting een nieuwe overeenkomst. Alle deelnemende landen aan die conferentie hebben afgesproken om een plan in te dienen om de eigen CO2-uitstoot te beperken. Dat is inmiddels gebeurd, maar de conclusie van de UNFCCC is dat al deze plannen samen niet voldoende zijn om onder de 2-graden-grens te blijven, de grens die door wetenschappers is vastgesteld als de kritische grens voor klimaatverandering.
Aan COP21 nemen 195 landen deel, waaronder ook de grootste vervuilers zoals de Verenigde Staten en China. De Verenigde Staten namen niet deel aan het Kyoto Protocol. Europese landen zullen niet afzonderlijk onderhandelen op de conferentie, de EU gaat erheen met een gezamenlijke positie. EU-commissaris Miguel Arias Cañete voert namens de EU de onderhandelingen.
Al voordat de conferentie begint, vanaf 23 november, komen landen bijeen om hun standpunten gezamenlijk voor te bereiden. Zo komen bijvoorbeeld de minst ontwikkelde landen op 23 en 24 november al samen. Op 30 november begint de conferentie officieel. In de twee weken daarna worden iedere dag andere onderwerpen besproken, zoals landbouw, transport, energie en innovatie. Op vrijdag 11 december, het einde van de conferentie, moet er een nieuw akkoord zijn. Die dag is het hoogtepunt van de conferentie en dan moet er, in de woorden van de EU, een 'juridisch bindende en ambitieuze internationale klimaatovereenkomst' zijn. De hele conferentie werkt daarnaartoe, daarop zal het oog van de wereld gericht zijn.
Nationaal niveau
Om de klimaattop in Parijs tot tot een succes te maken, moeten de klimaatzaken volgens Gerbrandy op nationaal niveau geregeld worden in plaats van op internationaal niveau. Zo is er minder reden voor een land om het verdrag te verwerpen. ‘Het Amerikaanse congres zal alles verwerpen dat juridisch bindend is. Een slimme truc om het klimaatbeleid geen internationale verplichting te maken, en het toch juridisch bindend te maken is door alle nationale plannen die we naar aanleiding van Lima hebben ingediend, om te zetten in nationale wetgeving. Dan is er geen internationaal juridisch systeem nodig,’ zegt Gerbrandy. ‘Nationale organisaties kunnen dan naar de rechter stappen op het moment dat landen hun plannen niet uitvoeren, zoals de milieuorganisatie Urgenda in Nederland heeft gedaan. Ik heb er wel hoop op dat we een heel eind kunnen komen met zo’n afspraak.’
Daarnaast is het volgens Gerbrandy belangrijk om in het akkoord van COP21 op te nemen dat de plannen iedere paar jaar herzien worden. ‘Als blijkt dat de plannen die we nu maken niet voldoende zijn, moeten we er een tandje bijzetten. De EU wil dat we iedere vijf jaar een stevige analyse maken, en zo nodig de plannen bijstellen,’ aldus Gerbrandy. Ook dat moet dan terugkomen in de slottekst van COP21.
Klimaatfonds
Een ander heikel punt is de financiering van het klimaatbeleid, die zich zowel richt op preventie en beperking van klimaatverandering als op aanpassingen aan de gevolgen ervan. Op de klimaatconferentie in Kopenhagen is in 2009 afgesproken dat daarvoor in 2020 een internationaal klimaatfonds opgericht moet zijn. Dat fonds (Green Climate Fund, GCF) moet dan ontwikkelingslanden helpen zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering. De minst rijke landen ter wereld dragen veel van de gevolgen van klimaatverandering - denk aan Bangladesh dat veel last gaat krijgen van zeespiegelstijging - maar hebben niet de middelen om daarmee om te gaan. Daarom is het GCF in leven geroepen. Vanaf 2020 moet daar 100 miljard dollar per jaar in gestort worden door ontwikkelde landen, om ontwikkelingslanden te helpen met de gevolgen van klimaatverandering. De Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, Zuid-Korea en Japan hebben allemaal al een bijdrage aan het fonds toegezegd.
Hoewel het klimaatfonds steeds voller raakt - vorig jaar was er volgens NRC 62 miljard dollar beschikbaar en het jaar daarvoor 52 miljard - zijn we er volgens Gerbrandy nog lang niet. ‘Er moet een systeem komen waarbij de ontwikkelde landen niet ieder jaar via de lopende begroting geld moeten geven, maar een vast systeem waarmee er geld voor klimaat beschikbaar komt. Mijn idee is om een deel van de opbrengst van de veiling van ETS te reserveren. Dat gaat dan automatisch naar het klimaatfonds.’
'Er moet een vast systeem komen waarmee er geld voor klimaat beschikbaar komt.'
Eén probleem: ETS (Emissions Trading System), het emissierechtensysteem van de EU waarbij bedrijven rechten kopen om CO2 uit te stoten, werkt nog niet. Er zijn te veel rechten beschikbaar, waardoor de prijs ervan te laag ligt. SP-kamerlid Eric Smaling is niet erg enthousiast over het ETS. ‘Het is een drama en dat zal het altijd blijven. Het systeem leidt alleen de aandacht af van het klimaatprobleem en vertraagt de energietransitie enorm.’ Volgens Smaling is de oplossing om een CO2-prijs in te stellen en naar het Britse voorbeeld een klimaatwet in te voeren. De Britse Labourregering heeft onder leiding van premier Gordon Brown in 2008 zichzelf de verplichting opgelegd om de uitstoot van broeikasgassen voor 2050 met 80 procent te verminderen ten opzichte van 1990.
Gerbrandy is juist voorstander van een hervorming van het emissierechtensysteem. ‘Deels wordt het systeem al gerepareerd: er komt een market stability reserve. Dat houdt in dat een deel van de CO2-rechten zich niet op de markt bevindt, maar in een reserve. Die gaat alleen open op het moment dat er een tekort op de markt is.’ Op die manier is volgens hem het aanbod van de rechten kleiner en ligt de prijs dus hoger, waardoor bedrijven minder uit zullen stoten.
Ook na de conferentie in Parijs verdient het ETS nog aandacht, vindt Gerbrandy: ‘Op dit moment is er een lijst van sectoren die hun rechten gratis krijgen. Op die lijst staan sectoren die er helemaal niet op horen te staan, omdat er nauwelijks sprake is van internationale concurrentie of omdat ze nauwelijks energie gebruiken. Die lijst moet opgeschoond worden, zodat er alleen nog maar sectoren tussen staan waarvan we kunnen aantonen dat wanneer ze moeten betalen voor hun uitstoot, ze de productie naar buiten Europa verplaatsen. Dan hebben we namelijk helemaal geen controle meer over de uitstoot en zal de productie alleen maar viezer worden, daar heeft niemand iets aan. In Europa hebben we nog controle over die uitstoot, en heeft het dus zin om deze bedrijven gratis hun rechten te geven.’
Brusselse lobby
Een andere mogelijke bedreiging voor het succes van COP21 is de sterke fossiele lobby. Begin november kwam de actiegroep Corporate Europe Observatory (CEO) naar buiten met een rapport waaruit blijkt dat lobbyisten grote invloed hebben op de Europese klimaatwetgeving. Omdat de EU op veel vlakken de wetgeving moet bepalen, maar niet altijd de kennis in huis heeft om dat te doen, wordt die kennis bij externe partijen verzameld. Gerbrandy: ‘Ik praat altijd met iedereen. Met NGO’s, maar ook met commerciële bedrijven. Ik ken collega’s aan de linkerkant die uit principe niet met bedrijven willen praten, maar ook collega’s aan de rechterkant die niet met NGO’s willen praten. Dat vind ik een vreemde instelling, want iedereen komt met gekleurde informatie.’
De ontmoetingen van EU-commissarissen moeten tegenwoordig in een openbaar register worden bijgehouden. Op die manier is voor iedereen te zien door welke informatie de commissarissen zich laten beïnvloeden. CEO analyseerde de ontmoetingen van Miguel Arias Cañete, de EU-commissaris op het gebied van energie, en Maros Sefcovic, vicepresident van de Europese Energie Unie. De conclusie laat zien dat we vraagtekens mogen zetten bij de manier waarop ze hun informatie vergaren: 282 keer spraken ze met fossiele bedrijven, en maar 17 keer met belangenbehartigers van hernieuwbare energie. En dat terwijl Cañete op COP21 de onderhandelingen voert namens de EU.
Pascoe Sabido, onderzoeker en campagnevoerder bij CEO, legt uit waarom dit een probleem is. ‘De partijen die de bron van het probleem zijn, zouden niet degenen moeten zijn die beslissen hoe we het oplossen. Het is tijd dat we de grote vervuilers uit de klimaatonderhandelingen gooien.’ Hoewel dat wat extreem is - het zou immers gek zijn als de grootste bedrijven van Europa geen plek hebben in de klimaatonderhandelingen en hun stem niet kunnen laten horen - moet er volgens Gerbrandy wel meer controle zijn op de belangen. ‘Er is op dit moment niet echt een check op elkaar binnen de EU. Wij, de Europarlementariërs, houden zelf niet in de gaten wie met wie spreekt. Als collega’s persoonlijke belangen hebben moet dat bekend zijn, daar is een register voor. Ik vind dat op het moment dat er persoonlijke belangen spelen, diegene zich niet zou moeten bemoeien met wetgeving.’
'De partijen die de bron van het probleem zijn, zouden niet degene moeten zijn die beslissen hoe we het oplossen.'
Hoewel het belangrijk is dat zo veel mogelijk verschillende bronnen informatie aan de commissarissen leveren, is het volgens Liset Meddens van klimaatbeweging 350.org lastig om als NGO met commissarissen te spreken. ‘Wij hebben de middelen niet om al die meetings af te gaan. Die bedrijven hebben meer geld, en dus ook meer capaciteit om mensen in te huren. Ik weet niet hoe wij al eerder invloed hadden moeten uitoefenen op de onderhandelingen, wij gooien het op de klimaatconferentie zelf. Via de media en publieke opinie proberen we dan invloed uit te oefenen.’
Fossiel geld
De lobby van fossiele bedrijven beperkt zich niet alleen tot het Europees kwartier in Brussel, ook in Parijs zijn de grote vervuilers goed vertegenwoordigd. Ongeveer 20 procent van de 170 miljoen euro die nodig is om de conferentie te houden, wordt gesponsord door fossiele bedrijven. EDF, Air France en Renault-Nissan leggen allemaal geld in.
Een anonieme betrokkene verdedigt de keuze tegenover The Guardian. Hij vertelt de Britse krant dat de klimaatconferentie te duur is om alleen te laten sponsoren door groene bedrijven. ‘Vaak zijn dat kleinere bedrijven met een kleiner budget, dus dan hadden we de conferentie niet kunnen organiseren.’ Hoewel de betrokkene het zelf ook geen perfecte keuze vond, zegt hij dat er alleen voor bedrijven gekozen is die serieus bezig zijn met het verbeteren van de situatie.
Gerbrandy ziet geen problemen in de sponsoring van fossiele bedrijven. ‘Ik denk niet dat er iemand is die zijn standpunt wijzigt omdat de beamers door Shell betaald zijn. Het is wel zo dat veel van deze bedrijven een hele dominante positie hebben op nationaal niveau, waardoor ze op die manier het energiebeleid beïnvloeden. Er spelen grote economische belangen.’
Succes of niet?
Om COP21 tot een succes te brengen is het dus belangrijk dat er bindende afspraken op nationaal niveau gemaakt kunnen worden, zodat er niet één land is dat het wereldwijde klimaatbeleid kan verwerpen. Daarnaast moet er beter nagedacht worden over manieren om het klimaatfonds te financieren. Een optie is om de opbrengsten van de verkoop van emissierechten direct naar dat fonds te laten gaan, maar dan moeten de emissierechten wel eerst wat waard worden. Tot slot is er nog de sterke lobby tegen streng klimaatbeleid. Dat is echter een machine die al lang voor de conferentie in werking is gesteld en waar deelnemende partijen op de conferentie zelf minder invloed op zullen hebben.
Het Amerikaanse congres, EU-commissarissen, de belangen van verschillende landen en fossiele bedrijven: het zijn allemaal partijen die een grote invloed kunnen uitoefenen op het wereldwijde klimaatbeleid. Hoewel COP21 door de sterke belangen aan alle kanten een moeizame conferentie kan worden, rekent Gerbrandy op een goede afloop. ‘Ik ben ervan overtuigd dat er iets uit gaat komen, vooral door de nieuwe aanpak op nationaal niveau. Als het lukt om dit op nationaal niveau aan te pakken kan deze conferentie succesvol zijn.’
130 Bijdragen
jefcooper
Het idee dat de armen voort zullen gaan met hun armoede, vanwege beweerde temperatuur stijging veroorzaakt door de mens, lijkt me een volstrekte illusie.
Die armen wonen grotendeels al in gebieden met hoge temperaturen.
Dat belet ze niet, zie Indonesië, jaarlijks gigantische hoeveelheden CO2 in de lucht te jagen.
Verder wijs ik op de kreet van de 'vluchtelingen', 'we want a better life', dat betekent meer CO2 uitstoot.
Kerry heeft de klimaatkermis al irrelevant verklaard, 'judidisch niet bindend'.
Bartje
Kom op klimaat profeten kom eens met een geloofwaardig klimaat verhaal.
Dan hoeft er geen sjoemel software worden gemaakt dan kunnen milieuheffingen weer gewoon belastingen heten.
Overigs voor wie het niet begrijpt, indien de Aarde ver opwarmt en het ijs smelt waardoor de luchtvochtigheid toeneemt tot grote hoogten zakt de zeespiegel en gaat niet stijgen.
Wie er anders over denkt mag mij uitleggen waar het vocht vandaan komt die er voor zorgt dat de gemiddelde luchtvochtigheid met 20% toeneemt op Aarde.
Marc
BartjeBartje
MarcVroeg dat eens in een zaal met 800 toehoorders en deze profeet werd eerst boos, wilde daarna niet er meer over hebben en vluchtte na enige tijd omdat de hele zaal dit soort zaken ging bevragen.
Yogibeer
Bartjea) Eén kubieke meter maximaal met waterdamp verzadigde lucht bevat bij 20 graden Celsius en normale luchtdruk, 17,28 gram water.
Bij een stijgende temperatuur kan lucht meer grammen water in de vorm van waterdamp bevatten.
b) Eén kubieke meter water bevat bij 4 graden Celsius en normale luchtdruk, 1000 kg water, ofwel 1.000.000 gram water. Ijs nagenoeg idem, water zet relatief - iets - uit beneden 4 graden (beneden nul als ijs), en als water boven 4 graden, bij normale luchtdruk.
Yogibeer
YogibeerVraag 1:
Aannemende dat bij meer water de zeespiegel stijgt omdat het water zich relatief minder kan uitbreiden over het land. Wat gebeurt er met de zeespiegel als er door temperatuurstijging één kubieke meter landijs smelt en naar zee afvloeit, en tegelijkertijd door de temperatuurstijging water meer grammen water als waterdamp per kubieke meter lucht verdampen?
Vraag 2:
Op aarde zijn grote gebieden met een temperatuur net beneden gemiddeld nul graden. Twee graden stijging gemiddeld betekent veel omzetting van ijs in water. In verhouding zal de zeespiegel stijgen in plaats van zich over een evenredig groot oppervlak land uit te breiden, indien niet al het gesmolten ijs als water verdampt. Vraag: wat betekent dit min of meer voor de toename van de hoeveelheid waterdamp als water in de atmosfeer ten opzichte van smeltwater in de zee en oceaan?
MvdB
YogibeerHij was vandaag nog in dit topic maar reageert niet op je vragen. En ik ben er nog wel zo benieuwd naar. Als jij de antwoorden hebt, graag!
Yogibeer
MvdBMarc:
"Heel makkelijk Bartje: warmere lucht kan meer vocht bevatten. en dat vocht komt door verdamping van (zee)water in de lucht"
Bartje:
".Juist dat water komt uit de zee en ken zodoende nooit stijgen wat de klimaat profeten beweren",
Bartje:
"De zeespiegel stijgt niet maar het land krimpt in, soms je tuin al een paar keer op moeten hogen?.Dat komt niet doordat het huis omhoog gaat maar dat de grond inkrimpt".
Nu mijn -Yogibeer- antwoord, wat globaal:
a) Eén kubieke meter landijs dat smelt levert nagenoeg een kubieke meter water.
b) Eén kubieke meter water is 1.000.000 gram.
c) Een kubieke meter met waterdamp verzadigde lucht, bij 20 graden Celsius en normale luchtdruk, bevat 17,28 gram water.
d) Een kubieke meter water is dus gelijk aan 1.000.000 gedeeld door 17,28 is 57.870 kubieke meter verzadigde lucht, bij 20 graden en normale luchtdruk.
e) De geleerden zijn het er niet helemaal over eens, zie:
http://hypertextbook.com/facts/2000/HannaBerenblit.shtml
maar stel: dat al het landijs op aarde, op Groenland en Antarctica samen, gelijk is aan (grofweg) 30 maal 10 tot de zesde kubieke kilometer.
f) Als al dat ijs smelt en al het smeltwater wordt geheel omgezet in met waterdamp verzadigde lucht van 20 graden, etc, dan is dat,
Even rekenen:
Eén kubieke kilometer is 1000 maal 1000 maal 1000 kubieke meter is 1 miljard kubieke meter ofwel 10 tot de negende kubieke meter.
30 maal 10 tot de zesde kubieke kilometer gesmolten ijs is dus gelijk aan 30 maal 10 tot de vijftiende (zes plus negen) kubieke meter water.
30 maal 10 tot de vijftiende kubieke meter water is gelijk aan 30 maal 10 tot de vijftiende maal 57.870 kubieke meter met waterdamp verzadigde lucht, ofwel 1.736.100 maal 10 tot de vijftiende kubieke meter verzadigde lucht, afgerond: 17 maal 10 tot de tiende kubieke kilometer.
De straal van de aarde is 6.370 kilometer. Het oppervlak van de aarde is dus 4 maal 3,14 (pi) maal 6.370 kilometer in het kwadraat
MvdB
YogibeerYogibeer
YogibeerEn geen Disqus om direct te corrigeren.
Correctie dus:
De straal van de aarde is 6.370 kilometer. Het oppervlak van de aarde is dus 4 maal 3,14 (pi) maal 6.370 kilometer in het kwadraat (!), is gelijk aan 509.645.864 vierkante kilometer (en géén 78.988). Maal 5 is gelijk aan 25 maal tien tot de achtste kubieke kilometer.
Maar de uitkomst blijft staan:
17 maal 10 tot de tiende kubieke kilometer met waterdamp verzadigde lucht past nooit en te nimmer in de beperkte atmosferische ruimte van 25 maal 10 tot de achtste kubieke kilometer. (Waarbij de aanname van 5 kilometer hoogte in de atmosfeer voor verzadigde lucht waarschijnlijk veel minder moet zijn).
Ergo: Als alle landijs van Antarctica en Groenland smelt zal de zeespiegel noodzakelijkerwijs stijgen.
En Bartje zit er dus glad naast.
Yogibeer
YogibeerMarc
BartjeBartje
MarcGoed zo Ijs heeft een groter volume als water snapt u.
Water zet niet uit als het warmer word maar word DAMP en als je deze damp op druk zet heb je stoom.
Als u deze stoom oververhit krijgt u droge stoom.
Moet ik nog verder gaan dan hoor ik het wel.
De zeespiegel stijgt niet maar het land krimpt in, soms je tuin al een paar keer op moeten hogen?.
Dat komt niet doordat het huis omhoog gaat maar dat de grond inkrimpt.
Marc
BartjeBovendien had ik het over ijs op land, als je goed leest.
Bartje
MarcH2O is water wat de toevoegingen zijn heeft niets met H2O te maken.
H2O verdampt maar zout verdampt niet.
Droomt ook u maar lekker verder.
Mijn opleiding is technisch chemicus.
Marc
BartjeBartje
MarcSanne
Bartje"Vreemd, 2001-2014 neemt de uitstoot in China met 300% toe en het gehalte CO2 nam niet toe maar bleef op 0,35 tot 0,37% per m3."
Dit vind ik een ongeloofwaardig verhaal, heeft u een bron?
Bartje
SanneSanne
BartjeBob Fleumer
Sanne
Bob Fleumerpieter
Bob FleumerIn mijn jeugd nog nooit een sneeuwloze winter meegemaakt, inmiddels al twee keer.
Er is al 19 jaar geen elfstedentocht geweest, die is er gemiddeld elke 6 jaar sinds dat ze begonnen.
De impact van de invloed van mensen daarop daar valt over te discussiëren, maar dat het warmer is geworden niet meer.
Ian
pieterpieter
IanVerder zie ik het gewoon als een verstandige gok/richting, er is een kans dat we zelf een substantiële invloed hebben en daarom kunnen we beter op dat verhaal anticiperen, want er zijn alternatieven. En ja daar word geld mee verdiend, maar dat word overal.
Daarnaast is het natuurlijk zo dat de vleesconsumptie en fossiele industrie die aangewezen worden als hoofdschuldige ook tal van andere nadelen hebben.
Denk aan indianen in Zuid-Amerika wiens thuis word vernietigd en waarvan er jaarlijks honderden sterven door conflicten met boeren en kappers.
De uitstoot van fossiele brandstoffen zorgt voor enorm veel luchtvervuiling, met duizenden vroegtijdige doden tot gevolg alleen al in Nederland.
Dus is dat niet alsnog genoeg reden om de fossiele en vlees industrie aan banden te leggen, nu we alternatieven hebben?
Stonecity
pieterSanne
StonecityDus gaan we gewoon lekker door waar we mee bezig zijn? Terwijl alles er op lijkt dat we een groot probleem gaan krijgen.. Volgens mij zijn het juist de veranderingen in kleine tijdsperiodes die belangrijk zijn voor het voortbestaan van de mens.
Stonecity
SanneSanne
StonecityStonecity
SanneBegrijp me niet verkeerd, ik ben begaan met de natuur vanaf mijn geboorte maar het moet wel geloofwaardig blijven.
Sanne
StonecityStonecity
SanneSneeuw op het Noordelijk halfrond
Sanne
StonecityStonecity
SanneSanne
StonecityWat gemeten is is dat vorig jaar het warmste jaar ooit gemeten is, dit jaar gaan we dat record weer breken.
Joost Vsser
SanneSanne
Joost VsserSanne
StonecityStonecity
SanneThe hypothesis of manmade global warming depends on manmade greenhouse gases being the cause of the recent warming. But the sea surface temperature record indicates El Niño and La Niña events are responsible for the warming of global sea surface temperature anomalies over the past 32 years, not manmade greenhouse gases.
https://bobtisdale.wordpress.com/2015/11/10/october-2015-sea-surface-temperature-sst-anomaly-update/
Sanne
StonecityStonecity
SanneSanne
StonecityStonecity
SanneSanne
Stonecityhttp://earthobservatory.nasa.gov/Features/GlobalWarming/page3.php
"When global warming has happened at various times in the past two million years, it has taken the planet about 5,000 years to warm 5 degrees. The predicted rate of warming for the next century is at least 20 times faster. This rate of change is extremely unusual."
Sanne
StonecityYogibeer
SanneWel is er een duidelijke correlatie in grote vulkanische uitstoot van gassen (geen afzonderlijke vulkanen, maar veel gigantischer) en de voornaamste perioden van uitsterven in de geschiedenis van de aarde.
Joost Vsser
YogibeerStonecity
YogibeerYogibeer
StonecityStonecity
Yogibeerhttp://ossfoundation.us/projects/environment/global-warming/natural-cycle#section-7
Yogibeer
Stonecity1) De grafiek geeft slechts een meting weer maar geen verklaring voor de periodiciteit in de metingen.
2) Het betreft een te korte periode en de periode betreft een tijd dat de populatie mensen op aarde nog zeer klein was. De grafiek kan dus niet dienen om de gevolgen van de huidige massale CO2-uitstoot van jaarlijks 30 gigaton sinds slechts ca. 200 jaar mee te voorspellen. Bovendien waren er in heel die tijd van slechts 450.000 jaar geen perioden met massale uitsterving van soorten.
De vijf belangrijkste perioden van massale uitsterving op aarde waren:
1. 65 miljoen jaar geleden, Krijt-Tertiar,
2. 200 miljoen jaar geleden, Trias-Jurassic,
3. 250 miljoen jaar geleden, Perm,
4. 370 miljoen jaar geleden, Laat Devoon,
5. 445 miljoen jaar geleden. Ordovicium-Siluur,
Zeker twee van die perioden van massale uitsterving hangen samen met perioden van massale CO2-uitstoot, namelijk
a) de Deccan Traps in India tijdens het Krijt-Tertiair, en
b) de Siberian Traps tijdens het Perm toen bijna 90% van alle soorten op Aarde uitstierf.
Tijdens de Deccan Traps werd jaarlijks ongeveer evenveel CO2-gas uitgestoten als momenteel jaarlijks door de mensheid, namelijk zo'n 30 gigaton CO2 per jaar.
Joost Vsser
YogibeerYogibeer
Joost Vsserhttp://www.skepticalscience.com/So-what-did-in-the-dinosaurs.html
Citaat uit die link inzake de Deccan Traps:
"At the cataclysmic onset of each mega-eruption, towering columns of ash and gasses (including steam, CO2, sulfur dioxide (SO2), chlorine and fluorine) rose to stratospheric levels, where they spread around the planet. The SO2 became sulfate aerosols, just as it does in large eruptions today, which acted as sunscreen to cool the planet for a few years (much like the impact winter), while the chlorine and fluorine may have decimated theozone layer causing a dramatic increase in harmful UV radiation reaching the ground.
The Deccan gas emissions were so massive and rapid they outstripped the ability of the ocean and other feedbacks to absorb them – causing CO2 to build sharply in the atmosphereover a few millennia. As the short-term volcanic winter diminished, it unmasked the really lethal weapons of abrupt global warming and ocean acidification. The planet warmed by8°C (14°F) on land and 4°C (7°F) in the oceans, while the excess CO2 dissolved in ocean water, turning it increasingly acidic. The sulfur gradually rained down as sulfuric acid, which pickled land and sea alike until oceans were acid enough to dissolve shelly sea life alive".
"If any of this sounds familiar, it’s because we’re projected to do something very similar to ourselves if we continue CO2emissions at the same rate as today (our CO2 emission rate is comparable to that from the Deccan eruptions)".
Yogibeer
YogibeerYogibeer
Yogibeerjefcooper
YogibeerWilliam H. Calvin, 'De opkomst van het intellect, Een reis naar de ijstijd', Amsterdam 1994 (The Ascent of Mind. Ice Climates and the Evolution of Intelligence', 1990)
Yogibeer
jefcoopera) het artikel in Scientific American van augustus 2015, van prof. Curtis W. Marean, getiteld "How We Conquered the Planet", met verdere verwijzingen naar:
b) 'An early and Enduring Technology Originating 71000 years ago in South Africa', Kyle S. Brown et al, in 'Nature' Vol. 491, pages 590-593, en:
c) 'The Origins and Significance of Coastal Resource Use in Africa and Western Eurasia', Curtis W. Marean in 'Journal of Human Evolution', Vol. 72, pages 17-40; December 2014.
En het is helemaal niet "andersom", zoals je beweert. De titel van je boek suggereert namelijk precies hetzelfde als wat de literatuur en ook ik (!) hier beweer. Maar blijkbaar heb je alleen maar in oude boeken gelezen en verder helemaal niets. Idem inzake mijn reacties en links hier. Ik zou naar een betere, meer bijdetijdse bibliotheek gaan of wat degelijke abonnementen nemen.
DrNomad
SanneHet lijkt er meer op dat de mensen die we (gesubsidieerd) betalen om de alarmbel te rinkelen, doen waarvoor ze betaald worden.
Sanne
DrNomadjefcooper
SanneOvergang naar een ijstijd begint met snelle klimatologische veranderingen, niet met afkoeling.
pieter
StonecityDenk aan indianen in Zuid-Amerika wiens thuis word vernietigd en waarvan er jaarlijks honderden sterven door conflicten met boeren en kappers.
De uitstoot van fossiele brandstoffen zorgt voor enorm veel
luchtvervuiling, met 2000 vroegtijdige doden in Nederland tot gevolg volgens het rivm.
Zijn dat ook geen goede redenen om de vlees en fossiele industrie aan banden te leggen, nu we alternatieven hebben?
Stonecity
pieterpieter
StonecityEr moet groei zijn voor rendementen voor pensioenen e.d. Maar ik ben ervan overtuigd dat groei niet gepaard hoeft te gaan met milieuvernietiging. Elektrisch transport zorgt voor minder luchtvervuiling en ook die transportmiddelen moeten gekocht worden. Minder vlees & zuivel kopen, daarvoor in de plaats moet je ook weer peulvruchten o.i.d. kopen, dus de economie blijft wel draaien.
maar goed eet dan minder vlees & zuivel (ook beter voor je gezondheid) en koop zonnepanelen, elektrische auto's tegen de luchtvervuiling en dan vind ik het prima als je twijfelt aan de menselijke rol in de klimaatopwarming ;).
Robelia
pieterhttp://www.compendiumvoordeleefomgeving.nl/content/figuren/nl/0166_001g_clo_05_nl.jpg
pieter
Robeliajefcooper
pieterHet vervelende is dat er geen overeenstemming over is hoe dat gemeten moet worden, en over welke periode.
De temperatuur op de aarde veranderde altijd.
Stonecity
jefcooperStonecity
Bob Fleumer...Follow The Money
Sanne
StonecityStonecity
SanneParis climate promises will reduce temperatures by just 0.05°C in 2100 (Press release)
A new peer-reviewed paper by Dr. Bjorn Lomborg published in the Global Policy journal measures the actual impact of all significant climate promises made ahead of the Paris climate summit.
Sanne
StonecityStonecity
SanneSanne
StonecityIk heb het even opgezocht en ISPCC is een child protection program voor als u het alsnog wilt weten:-)
Stonecity
Sanne16again
Bob FleumerZomaar wat hilarische quotes:
"Als je er namelijk voor kiest om voor een toepassing minder fossiele brandstoffen te gebruiken, dan beroof je in feite toch de plantenwereld van een broodnodig hapje CO2."
"Verhofstadt raaskalt "
"groen bang Europa blijft creperen…"
"koolstofobisch Europa steeds verder achterop"
Dit is Hajo Smit, een van de mensen achter climategate.nl.
Komt op mij meer over als BNN of Powned clown dan meteoroloog en klimaatdeskundige
http://www.wintersportweerman.nl/wp-content/uploads/2012/02/weermanhajozwembroek.jpg
Ian
http://climategate.nl/2012/06/29/gerben-jan-gerbrandy-weken-op-climategate-1/
Sanne
IanIan
SanneSanne
Ian"Door het indienen van ‘ik stem dus ik besta’resoluties die- als het op milieu en klimaat aankomt- meestal met Sovjet-achtige meerderheden (100 tegen 0, met de rest van het parlement afwezig, uit lunchen, secretaresse uitwonen, naar de hoeren, uitgebreid declareren, wijndrinken enz enz) worden aangenomen."
Ik vind dit soort uitingen niks met wetenschap te maken hebben.
Daarbij zijn het libertariers, dus er is zeker wel een politieke bedoeling.
Ian
SanneWat is er trouwens mis met 'lobby' voor visserij in Friesland?
Is dat schadelijker dan het grienpies continue milieuheffings- en subsidiefestival om ons weer terug te brengen naar de tijd van kampvuur, knots en berenvel?
http://climategate.nl/2014/10/24/natuurmonumentenoverheid-geneest-waddenzee-van-ziekte-die-visserij-heet-aldus-alje-zandt/
Yogibeer
IanIan
YogibeerYogibeer
IanIan
YogibeerYogibeer
IanIan
YogibeerYogibeer
IanSanne
IanAl slopen ze heel Amsterdam, dat betekent het nog niet dat wij het klimaat niet veranderen. En ach gutegut, terug naar die knots, weer een stevig onderbouwd topargument. Dat argument is een stuk onzekerder dan de toekomstvoorspeeling over het klimaat.
Ian
SanneSanne
IanAls u met een goede link komt naar een (redelijk) betrouwbare website ga ik u serieus nemen. Tot die tijd onderbouw ik nog niks omdat u onderbouwing al nergens over gaat.
Ian
SanneSanne
IanIan
SanneSanne
IanIan
SanneSanne
Ian"soosjalism"
Bent u op de verkeerde website geraakt?
Ian
Sannehttps://stevengoddard.wordpress.com/2014/06/23/noaanasa-dramatically-altered-us-temperatures-after-the-year-2000/
Sanne
Ianhttp://reallysciency.blogspot.co.uk/p/who-is-steven-goddard.html
Ian
SanneWetenschap is in ieder geval het onderzoeken van alternatieven, 'out of the box' denken en verder kijken dan de neus lang is, niet het alleen maar accepteren van één benoemde 'waarheid' op een gegeven moment en alle andere alternatieven en nieuwe inzichten overboord kieperen als zijnde 'ongewenst'. Dat laatste gebeurd in dictaturen en in ongezonde organisaties en is uiteindelijk funest voor ontwikkeling, vooruitgang en voortbestaan.
Overigens is het behoorlijk irritant dat u uw reacties continue zelf modereert. U heeft er zo te zien een hand van om ná reacties zaken aan uw eerdere proza toe te voegen om blijkbaar de argumenten van reageerders enigzins 'onredelijk' te laten lijken.
Ik vind dat geen prettige manier van discussieren, ik vind dat zelfs neigen naar achterbaks gedrag. Maar wellicht zie ik het verkeerd.
Sanne
Iandat komt omdat uw argumenten onredelijk zijn. Oorzaak -> gevolg :-)
Ik voel uw bloeddruk weer stijgen...
Trouwens, OOB denken is goed, maar zomaar wat denken en dat als waarheid aannemen is wat anders. Maar u mag het achterbaks noemen als u uw waarheid niet kunt krijgen.
Ian
SanneSanne
IanRepelsteeltje
Sanne
RepelsteeltjeRepelsteeltje
SanneSanne
RepelsteeltjeMvdB
Repelsteeltjefrits
MvdBjefcooper
RepelsteeltjeStel je voor dat glashelder zou worden dat het allemaal onzin is, onzin bedacht door Thatcher, om de Britten kernenergie aan te praten.
jefcooper
Als de nood aan de man komt trekt geen land er zich iets van aan.
Robelia
jefcooperjefcooper
RobeliaSanne
jefcooperjefcooper
SanneSanne
jefcooperjefcooper
Sannefrits
SanneMvdB
Sannehttp://www.rtlz.nl/opinie/column/hella-hueck/vergeet-even-die-ijsbeer
Yogibeer
http://www.skepticalscience.com/So-what-did-in-the-dinosaurs.html
Het artikel begint met de komeetinslag in Chicxulub, Mexico, die samenvalt met het uitsterven van de grote dinosauriërs ca. 50 miljoen jaar geleden en gaat vervolgens verder met onderzoek naar andere oorzaken van perioden van massale uitsterving in de geschiedenis van de aarde.
Enkele citaten:
So, despite its murderous image, the Chicxulub impact seems to lack WMEs (Weapons of Mass Extinction). What about our other suspect?
Suspect B – climate change caused by massive volcanic eruptions
This one has a rap sheet as long as your arm. Unlike asteroid impacts, this suspect is a known serial killer, linked to four of the “big five” mass extinctions, as well as many other global extinctions and global warming events. Still, we should presume innocence until guilt is proven.
The Deccan eruptions in India were in a rare and exotic league of hyperactive eruptions known as a “Large Igneous Provinces” not seen on the planet in the last 16 million years. They inundated an area of India 3 times the size of Texas (or France) in superhot rivers and lakes of lava, including the longest lava flow ever measured (over 1500 km/930 miles) that only stopped when it reached well out into the ocean. Around 3 kilometers (2 miles) thickness of lava built up episodically in around 750,000 years, but at the time of the mass extinction there were four especially massive mega-eruptions packed into just a few millennia.
But it’s not the lava that kills on a global scale, it’s the gasses.
The Deccan gas emissions were so massive and rapid they outstripped the ability of the ocean and other feedbacks to absorb them – causing CO2 to build sharply in the atmosphereover a few millennia. As the short-term volcanic winter diminished, it unmasked the really lethal weapons of abrupt g
jefcooper
YogibeerFred Hoyle, Sir, FRS, ‘A chilling scientific forecast of a new Ice Age’, 1981, 1982, Sevenoaks
Ik probeer het boek kort samen te vatten.
Er zijn drie hoofdijstijden, van ongeveer 450 miljoen jaar geleden tot 400, Late Ordovician, van 340 tot 260, Permo Carbinoferous, en van 20 miljoen jaar geleden tot en met heden, Cenozoic.
Vóór de eerste ijstijd was de oceaantemperatuur een 53 graden celcius.
Dat werd veroorzaakt door een zeer hoog CO2 gehalte van de atmosfeer, duizenden keren, misschien wel 30.000 keer de huidige.
Blauwalgen gingen groeien, en vervingen CO2 door zuurstof.
De aarde koelde daardoor af.
De hoofdijstijden worden er door veroorzaakt dat continenten rondzwerven, elke keer dat een continent op een pool lag leidde dat tot grote ijsvorming, het ijs wat in de oceanen terecht kwam koelde in miljoenen jaren de oceanen af.
Binnen de hoofdijstijden zijn er periodieke opwarmingen, die een 2000 tot 3000 jaar duren, in z’n opwarmingsperiode leven we nu.
De fluctuaties binnen de hoofdijstijden worden veroorzaakt in hoofdzaak door meteorieten, steenmeteorieten verlagen de aarde temperatuur door stof in de hogere luchtlagen, steenstof reflecteert zonlicht, metaalmeteorieten verhogen de temperatuur, metaalstof absorbeert zonlicht.
Doordat de oceanen nu veel kouder zijn dan de oude 53 graden zijn die steenmeteorieten nu in staat de aardtemperatuur permanent te verlagen, tot er een metaalmeteoriet komt.
Hoyle’s aanbeveling om de volgende ijstijd binnen een hoofdijstijd te voorkomen is opwarmen van de oceanen.
De hoofdijstijd Cenozoic waarin we ons nu bevinden, duurt nog wel even, het continent Antarctica is nog lang niet weg van de zuidpool, nog steeds vallen gigantische hoeveelheden ijs in het oceaanwater.
De beweringen van klimaatenthousiasten
Robelia
jefcooperjefcooper
RobeliaEn de menselijke kennis laag aanslaan.
Yogibeer
jefcooperjefcooper
YogibeerDat was Hoyle's theorie.
Fred Hoyle and Chandra Wickramasinghe, ‘Life on Mars ?, The case for a Cosmic Heritage ?’, Bristol 1997
Yogibeer
jefcooperDat complexe organische moleculen aan het begin staan van de ontwikkeling tot leven is evident en zullen weinig deskundigen betwisten, en is niet bedacht door Hoyle. En overigens is de planeet aarde ook ontstaan uit dezelfde stofwolk rond de zon als van waaruit de meeste kometen gevormd zijn. Tenslotte: bij meteorieten die ooit op aarde zijn gevallen is nog nooit enig spoor van leven met voldoende zekerheid aangetoond kunnen worden.
Yogibeer
jefcooperhttp://www.bbc.com/news/science-environment-29368984
Yogibeer
jefcooperhttp://blogs.scientificamerican.com/tetrapod-zoology/alien-viruses-and-archaeopteryx-forgery/
Citaat daaruit:
"The ‘Archaeopteryx is a forgery’ idea remains popular among creationists and others on the lunatic fringe, but even they fail to appreciate the bizarre logic behind Hoyle and Wickramasinghe’s argument. As explained in their book, Hoyle & Wickramasinghe (1986) sought to show that Archaeopteryx was a forgery because it proved an obstacle to their idea that dinosaurs and other Mesozoic vertebrates had been transmogrified by viral and/or bacterial storms that had rained down on the Cretaceous world from outer space, grafting new genetic information onto the animals and causing them to change into the birds and mammals of the Cenozoic (Hoyle & Wickramasinghe 1986). In other words, they were seriously proposing this sort of thing…".
Yogibeer
YogibeerDrNomad
En gezien het bureaucratische circus, waarbij er dus blijkbaar wereldverbeterars bestaan die niet willen praten met de partijen die verbeterd moeten worden. Dat is een herverdeling van welvaart via gesubsidierde banen. (Dat een fossiel bedrijf niet wil praten met een milieu activist is terecht; kom niet aan mijn geld en macht, zouden we allemaal doen).
Voor mij is milieu alleen een extra reden om belasting te heffen. Volgens mij hebben die NGO's het beste voor, met zichzelf. Ik geloof niet in het 'het is de schuld vd mens'. Bovendien is 'opwarming van de aarde' hernoemd naar 'klimaatverandering', want dat betekent dat de subsidies blijven stromen, of de temperatuur nu stijgt of daalt. Er is geen weertype waardoor de subsidies stoppen en carrières verwoest worden. Dus is het een leugen.
Taxeeh
Er is niets aan de hand! Er is wel wat aan de hand! Percentage x!? Nee hoor! Welles... Nietes... In jouw belang! Nee hoor, in jouw belang!! Maar wat is dan 'mijn' belang of ons belang? Het belang van mijn kinderen? Is dat uw belang?? Nee, dat is niet mijn belang. Maar ik moet ook gewoon elke maand mijn rekeningen betalen en mijn broodheer tevreden houden... Ja, en ik wil graag een schone toekomst en weten hoe ik daar aan kan bijdragen.