De tirannie van het korte termijn denken is machtiger dan ooit

4 Connecties

Relaties

Kapitalisme Vrije markt

Organisaties

McKinsey & Company

Werkvelden

Economie
12 Bijdragen

Één van de meest destructieve krachten van het vrije markt-kapitalisme is levendiger dan ooit, zo blijkt uit onderzoek van consultancybureau McKinsey

Sinds het ontstaan van de wereldwijde financiële crisis in 2007 roepen economen, wetenschappers, filosofen en zelfs politici dat de eenzijdige focus van managers op de korte termijn een drastische wending moet krijgen. Weg van het kortzichtige, ééndimensionale, op de snelle winsten gerichte kwartaalkapitalisme, op naar een duurzame, op de lange termijn gerichte vorm van denken en handelen. Helaas blijkt uit onderzoek van consultancybureau McKinsey onder meer dan 1000 topmanagers dat precies het tegenovergestelde plaats vindt. De Volkskrant publiceerde maandagochtend als eerste over de resultaten van het onderzoek. 63 procent van de ondervraagden stelt dat de druk om korte termijn financiële resultaten te behalen de laatste vijf jaar is gegroeid. 79 Procent van de respondenten geeft aan dat ze een zeer sterke druk voelen om binnen een termijn van twee jaar financiële resultaten te halen. 44 Procent geeft aan dat de horizon voor een strategie niet langer is dan drie jaar. 73 Procent laat weten dat een horizon van lánger dan drie jaar wenselijk is. En 86 procent gelooft dat het hanteren van lange termijn-doelstellingen een positief effect heeft op de prestaties van het bedrijf.

Alleen grote investeerders kunnen het tij keren

Volgens de auteurs van het rapport - Dominic Barton global managing director van McKinsey en Mark Wiseman, ceo van een van de grootste pensioenfondsen van Canada - is er maar één manier om het tij te keren en dat is als grote investeerders als pensioenfondsen, beleggingsfondsen, en investeringsfondsen gezamenlijk zouden besluiten om het gevecht tegen het kwartaal-kapitalisme aan te vangen. Barton en Wiseman schreven ook een uitgebreid artikel voor de Harvard Business Review dat nu online staat en waarin ze het relatieve gewicht van deze grote investeerders helder uiteen zetten. 'The world’s largest asset owners include pension funds, insurance firms, sovereign wealth funds, and mutual funds (which collect individual investors’ money directly or through products like 401(k) plans). They invest on behalf of long-term savers, taxpayers, and investors. In many cases their fiduciary responsibilities to their clients stretch over generations. Today they own 73% of the top 1,000 companies in the U.S., versus 47% in 1973. So they should have both the scale and the time horizon to focus capital on the long term,' aldus Barton en Wiseman.