
Dankzij Donald Trump weten we wat kranten nodig hebben om meer abonnees binnen te halen: kwaliteit. Maar is dat genoeg om de macht te controleren?
Een half uur boven Kopenhagen ligt het Deense equivalent van de Amerikaanse Hamptons. Een aantal dorpen aan de oevers van de Sont, die sinds jaar en dag vrijwel geheel worden ingenomen door de happy few. Afgelopen weekeinde vormde deze elitaire enclave het decor van de derde Europese Newsgeist; een door Google mogelijk gemaakte conferentie die geheel in het teken staat van de journalistiek.
Vanuit heel Europa hadden zich in totaal 150 vertegenwoordigers van nieuwsmedia als the Guardian, Frankfurter Algemeine Zeitung, El Pais, La Stampa, NRC, BBC, Financial Times, De Standaard en ook nieuwe journalistieke bedrijven naar het in de bossen gelegen conferentiecentrum begeven. Ondergetekende mocht tot zijn grote vreugde ook aanschuiven.
Het gekreun en gesteun van de krantenconcerns is al jaren hoorbaar
Google organiseert dit evenement omdat het iets terug wil doen voor de bedrijven die de laatste jaren zo onder het succes van de zoekmachine gebukt zijn gegaan. De veelvraat uit Silicon Valley heeft samen met Facebook namelijk een nogal negatieve invloed gehad op de advertentie-inkomsten van de pers. Meer dan driekwart van de wereldwijde online advertentie-inkomsten wordt door de tech-giganten opgeslokt. Daarnaast behartigt Google natuurlijk de eigen belangen: zonder relevante inhoud komt ook hun bedrijfsmodel onder druk te staan.
Voorlopig is dat nog niet het geval en is vooral het steeds groter wordende verschil tussen de reus uit Mountain View en de vele dwergen uit het krantenland een feit. Waar de omzetcurve van Google de vorm van een hockeystick heeft, zien de aloude gedrukte media hun naar online verschoven advertentie-omzetten steeds verder afglijden. Het gekreun en gesteun van de krantenconcerns is dan ook al jaren hoorbaar.
Tijdens het jaarlijkse Lions Festival in Cannes afgelopen weekeinde bleek dat ook grote internationale reclame- en communicatiebedrijven als Publicis, Omnicom en WPP de pijn beginnen te voelen. Techbedrijven uit de Silicon Valley verdringen de aloude reclamegiganten. ‘Cannes is now just a technology show,’ verzuchtte een Britse TV-baas in de Financial Times. ‘The vibe is: “come have a smoothie while we ruin your business”.’
Smerig spel
Volgens de Deense Eurocommissaris mededinging Margrethe Vestager wordt het spel ook nog eens smerig gespeeld. Zeven jaar onderzoek naar de activiteiten van Google eindigde dinsdag en het oordeel liegt er niet om: Google misbruikt zijn dominantie als zoekmachine, waardoor bedrijven ‘geen eerlijke kans krijgen om te concurreren’ en consumenten niet in de gelegenheid worden gebracht om een goede keuze te maken.
Het is eigenlijk jammer dat dit prijskaartje afgelopen weekeinde nog niet was gepresenteerd
De boete voor het bedrijf dat tot oktober 2015 het motto ‘Don’t Be Evil’ in zijn vaandel droeg bedraagt 2,4 miljard euro. Om even een idee te krijgen van de omvang: TMG, de moeder van de Telegraaf, is ongeveer 290 miljoen waard — minder dan een achtste van dat bedrag. En twee jaar geleden kocht het Japanse Nikkei de Financial Times voor net iets minder dan de helft: de overnamesom bedroeg ongeveer 1,19 miljard.
Het is dan ook de grootste boete die de Europese Commissie ooit heeft uitgedeeld. Toch zal het cash-rijke Google maar weinig blijvende schade ondervinden. Met meer dan 92 miljard dollar (81 miljard euro) in kas kan het moederbedrijf Alphabet die schrobbering met een muisklik vanuit, bijvoorbeeld, het belastingparadijs Bermuda gemakkelijk naar Brussel transfereren.
Het is eigenlijk jammer dat dit prijskaartje afgelopen weekeinde nog niet door de Deense eurocommissaris was gepresenteerd. Het was interessant geweest om te zien hoe de permanent vrolijke organisatoren van Newsgeist dit in aanwezigheid van de talrijke (traditionele) media hadden verwerkt. En andersom, om te observeren of de vertegenwoordigers van de gekwelde krantenconcerns in staat waren geweest hun Schadenfreude beschaafd te onderdrukken.
Vertrouwenscrisis
In het in de bossen verscholen conferentiecentrum viel tijdens Newsgeist het nodige te beluisteren. Er werd er zoals altijd veel gesproken over hoe het anders kan en moet. Over hoe er geïnnoveerd moet worden, en in welke richting. Over wat de beste manieren zijn om mensen het vertrouwen in journalistiek weer terug te geven, omdat dat vertrouwen in de laatste jaren flink is afgenomen.
Mensen hebben zich massaal afgewend van traditionele bronnen van informatie
Die vertrouwenscrisis speelt overigens ook bij vele andere beroepen en instanties, zo bleek begin dit jaar weer uit de gewaardeerde Edelman Trust Barometer. Dat is gevaarlijk voor democratiën en economiën, die juist gebouwd zijn op vertrouwen. Maar vooral voor de journalistiek is de vertrouwenscrisis een zeer heikel punt: in het Verenigd Koninkrijk genieten zelfs bankiers meer aanzien.
Mensen hebben zich de laatste jaren massaal afgewend van traditionele bronnen van informatie en vinden via social media hun heil bij blogs en websites waar de principes van het journalistieke metier op zijn zachtst gezegd niet altijd vanaf druipen. Aan de andere kant heeft de zogenoemde kwaliteitspers het veelvuldig nagelaten om belangrijke thema’s op de agenda te zetten, de macht tijdig te controleren en tonen ze vooral een werkelijkheid die de belangen van politieke en economische elites dient.
De verkiezing van Donald Trump eind 2016 lijkt in dit opzicht een ijkpunt te zijn. Niet alleen vanwege de storm aan kritiek op de zogenoemde mainstream media die na zijn verkiezing opstak (ik leverde daar zelf een bescheiden bijdrage aan), maar ook vanwege de opmerkelijke opleving van de onderzoeksjournalistiek bij kranten als The New York Times en de Washington Post.
Voor het eerst sinds het Watergateschandaal in de jaren zeventig van de vorige eeuw wordt de zittende macht weer eens echt hinderlijk door de Amerikaanse kwaliteitspers gevolgd. Trump is daarvoor een ideaal doelwit — en dat vertaalt zich in de enorme toestroom aan nieuwe betalende abonnees voor de eerder genoemde journalistieke instituten. De Trump Bump, zo wordt het fenomeen genoemd. De macht wordt weer zichtbaar gecontroleerd en dat levert nieuwe betalende lezers op. Die zijn opvallend genoeg vooral links en jong, zo blijkt uit het Digital New Report 2017 (pag. 34) van het Reuters Institute.
Bedrijven op Wall Street en in Silicon Valley worden amper lastig gevallen door muckrakers
Het is verheugend te zien dat jonge mensen inzien dat kwalitatieve journalistiek die de macht controleert van eminent belang is voor een democratie. De vraag is alleen of deze groep ook op de langere termijn voor deze journalistiek wil blijven betalen. Je mag je namelijk afvragen of journalisten die bij die kranten werken ook op andere terreinen in staat zijn de macht te controleren. Dat waag ik te betwijfelen: de bedrijven op Wall Street en in Silicon Valley worden amper of in het geheel niet lastig gevallen door vasthoudende muckrakers van kwaliteitskranten. Bloggers leveren op dat gebied vaker een zinnige bijdrage.
Kwaliteit als antwoord
Het antwoord op de vraag ‘hoe de journalistiek moet vernieuwen’ dat tijdens de Newsgeist-conferentie het meest duidelijk doorklonk, is even eenvoudig als veelbelovend. Kwaliteit zal het verschil gaan maken. En dat is niet omdat eigenaren van kranten opeens idealistisch zijn geworden: die zijn nog steeds rete-commercieel en kiezen vooral voor wat centen oplevert. En dat betekent nu dus steeds meer: unieke journalistiek. De tijd van de korte, vluchtige clickbait is voorbij. Het levert steeds minder op, zoveel is duidelijk. Mensen betalen vooral voor verdieping en onderzoek.
Prachtig, dat belooft dus wat. Het is mooi dat kranten in de toekomst meer diepgravende verhalen gaan maken en minder vaak vluchtige, inwisselbare entertainmentartikelen zullen publiceren. Ze zullen daarvoor in steeds grotere mate door hun lezers betaald worden.
Of dat op zichzelf voldoende is om een massamedium te blijven, is niet zeker. De vraag is ook of ze ook beter de macht zullen controleren. Zeker in Nederland, waar alle grote kranten in handen zijn van twee commerciële concerns (te weten de Persgroep en het Mediahuis), mag daaraan worden getwijfeld. Welke concurrentie is er? En welk belang hebben de eigenaren om die zittende macht echt aan te pakken?
De radicaal onafhankelijke journalistiek zal ergens anders vandaan moeten komen
De nodige collega’s spelen intussen liever het spel mee en dat is met name op en rond het Haagse Binnenhof goed zichtbaar. Ook veel journalisten met banen bij kranten en televisie weten goed wat van ze verwacht wordt. Waarom de confrontatie aangaan als je een fijn winkeltje kan bestieren door mee te bewegen? Waarom je baan op het spel zetten om een principieel gevecht te leveren? Fundamentele en langdurige kritiek op personen, instituten en systemen zul je dan ook niet in die media aantreffen — ook niet in de nabije toekomst.
Natuurlijk, zo af en toe zal de macht worden aangepakt, maar dat zijn de uitzonderingen. De radicaal onafhankelijke journalistiek zal elders vandaan moeten komen. Van digitale platforms die gebruik maken van van slimme innovaties, goed naar hun lezers luisteren en vooral worden bevolkt door tot op het bot gemotiveerde mensen met ouderwetse opvattingen over het ter verantwoording roepen van machthebbers. Ik haal daarbij graag de volgende passage aan uit de historische toespraak ‘The man with the Muck-rake’ van de Amerikaanse president Theodore Roosevelt uit 1906:
‘There are in the body politic, economic and social, many and grave evils, and there is urgent necessity for the sternest war upon them. There should be relentless exposure of and attack upon every evil man, whether politician or business man, every evil practice, whether in politics, business, or social life. I hail as a benefactor every writer or speaker, every man who, on the platform or in a book, magazine, or newspaper, with merciless severity makes such attack, provided always that he in his turn remembers that the attack is of use only if it is absolutely truthful.’
De toekomst is aan de strontscheppers.
Help mee met het maken van onafhankelijke journalistiek
Omdat we ons niet willen laten beïnvloeden door de macht van pagina-views of grote adverteerders, plaatsen we geen advertenties op onze website.
Maar het maken van diepgravende onderzoeksjournalistiek kost nog steeds een hoop tijd en geld. Word daarom lid van FTM of steun ons met een donatie.
63 Bijdragen
locke 5
https://www.youtube.com/watch?v=HfajEW_BNSo
Nils de Graaf 4
lockelocke 5
Nils de GraafNils de Graaf 4
lockeIk vind dat FtM ook door de mand valt, zwijgen over de grote onderwerpen is door de mand vallen.
locke 5
Nils de GraafSokuratesu 2
Robert de Boer 2
thebluephantom 6
Robert de BoerEric Smit 11
Robert de BoerJe hebt overigens gelijk; het is duidelijk dat Google - naast een communicatief - ook een financieel motief heeft om dit evenement op te zetten. Ik denk dat het goed is dat ze het doen.
Groet,
Eric
bps 12
Eric SmitWellicht worden FTM artikelen over grensoverschrijdende of grenzeloze onderwerpen nog eens ook in het Engels aangeboden tegen betaling, gezien de groeiende internationale belangstelling.
Eric Smit 11
bpsbps 12
Eric SmitKnopje in de home-balk 'Choose language' voor buitenlandse leden. Groter bereik.
Diny Pubben 9
Eric Smit''Yeah! Jean is back. En hoe.
Een wederom puik geschreven, maar schrikbarend stuk.' -Eens.
To all worldwide journalists: who is the boss? You, your company or the truth?
Het gaat goed met FTM.'
Tjeenk Willink gelezen over de uitvoerbaarheid, de praktijk en het vertrouwen in onze Overheid? Ook schrikbarend.
'(I, Daniel Blake). De onvrede die daaruit voortkomt vertaalt zich inmiddels ook in politiek ongenoegen.'
Het verdwijnen van inhoudelijke deskundigheid. Systeemproblemen overal.
https://t.co/6VumH9hnW3
Nils de Graaf 4
Eric SmitNeem de oorlog in Syrië of het aanstaande conflict met Iran en Rusland, die zijn echt niet te begrijpen als je denkt dat je in de krant de waarheid leest. Die zijn pas te begrijpen als je weet hoe volslagen corrupt Washington is. Ooit iets over gelezen in de massamedia inclusief FtM? Ik niet.
Diny Pubben 9
Even such metadata, of course, might make an attractive target for people who’d want to exploit it. (Picture a digital-era version of the Nixon administration’s bungled attempt to steal the psychiatric records of Daniel Ellsberg, who leaked the Pentagon Papers, so that it could blackmail or smear him.) The only thing stopping such an effort in digital form might be the strength of Mindstrong’s firewall or its willingness to defy a government request for data. This danger is real. Google, for instance, has steadily reduced the proportion of government data requests it responds to, but in the second half of 2016, the company reports, it still produced data for 60 percent of such requests overall, and 79 percent of such requests from the U.S. The company reveals little to the public about which requests it honors or why. For these reasons, some digital-privacy experts think it’s dangerous for any company to collect and keep something as sensitive as psychiatric-patient data. For his part, Allen Frances feels it’s naive to trust any commercial entity to permanently protect such data from other commercial interests, hackers, or a government bent on getting the information. Others argue that this worry is itself naive, since most of us already leave enough footprints with smartphones, computers, phone calls, and credit-card purchases to forfeit the privacy Frances wants to protect. The question may not be whether a Mindstrong firewall would be perfect, but whether it would be stronger than the many porous containers already holding our personal and medical information.
https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2017/07/the-smartphone-psychiatrist/528726/?utm_source=twb
Eric Smit 11
Diny PubbenOp dit gebied zijn nog meer doodenge vragen te stellen. We gaan er de komende tijd mankracht op inzetten om vragen als deze te beantwoorden.
Groet,
Eric
Marla Singer 7
Hoe kan je het uit je toetsenbord krijgen!
CNN die verhalen uit hun grote duim zuigen om maar meer mensen aan te trekken is nu ontmaskerd! De gleichgeschaltete 'kwaliteitsmedia' is bezig met een ongekende demoniserings-processie om zwakzinnigen over te halen om gekke dingen te gaan doen. Dat levert nog betere kijkcijfers op!
De 'Trump Bump' lijkt me meer een genadeschot voor de 'legacy media'.
En Google en Facebook zagen dat het goed was. Maar die zijn de volgende in de rij.
Eric Smit 11
Marla SingerMarla Singer 7
Eric SmitWat dat betreft heb ik behoorlijk veel medelijden met de goede journalisten die daar nog zitten maar amper nog hun werk naar behoren uit kunnen voeren omdat de eindredactie anders beslist. Soms glipt er nog wel wat goed tussen.
[Verwijderd]
Marla SingerJe zou op het moment bijvoorbeeld verwachten dat men een hele discussie voert over zorg (Obamacare versus single-payer of het GOP voorstel). Maar dat krijgt weinig aandacht, want Rusland heeft iets gedaan, of de een of andere Trump tweet is "belangrijker". Ook bizar is dat de opioïde problematiek nauwelijks aandacht krijgt. Het meest extreme voorbeeld is dat een recent artikel van Seymour Hersh, over de zogenaamde chemische aanval in Syrië, wat op een Duitse site (Die Welt) werd gepubliceerd, 0 aandacht kreeg in de mainstream media.
Ik volg zelf sites, zoals nakedcapitalism, in plaats van de gevestigde orde, als het om de VS gaat. Zij pikken de eventuele zinvolle artikelen er nog wel uit. Ook zie je daar heel andere discussies dan het publiek wat je op WaPo of NYT terug ziet komen (al ligt dat vaak ook aan moderatie).
[Verwijderd]
[Verwijderd]Eric Smit 11
Marla SingerMarla Singer 7
Eric SmitNils de Graaf 4
Eric SmitEric Smit 11
Nils de GraafNils de Graaf 4
Eric SmitWapo: https://www.counterpunch.org/2016/11/30/the-cia-and-the-press-when-the-washington-post-ran-the-cias-propaganda-network/
Heb je het recente artikel van Seymour Hersh gezien in Die Welt - over die gifgasaanval door rebellen en dat Trump dat gewoon wist? Waarom verschijnt er over zo'n belangrijk onderwerp niets in de Amerikaanse pers? Is bepaald niet pro-Trump.
Gelijk een boekentip en twee niet geweldige artikelen: https://whowhatwhy.org/2016/12/26/spooked-cia-manipulates-media-part-1/
Volgens mij is er ontzettend veel bewijs dat de media aan de ketting liggen bij de geheime diensten. Speel je nu stommetje of ben je hopeloos naïef?
Nils de Graaf 4
Eric Smithttp://www.moonofalabama.org/
Lisa 3
Eric SmitDe 'foto' van de Trump inauguratie was duidelijk gefabriceerd, door foto's van een ander tijdstip als inauguratie foto's te presenteren, notabene een gigapixel van cnn zelf gaf duidelijk aan dat de NYT/WP verhalen niet konden kloppen.
Het vertrouwen in MSM neemt af omdat overduidelijk de verhalen niet kloppen, nieuwskanalen die niet onder controle staan van MSM debunken veel MSM verhalen waardoor het vertrouwen in MSM verloren is gegaan.
Dat doen jullie zelf ook, al meerdere keren heb ik dat aangegeven. Gekleurde presentatie wordt nog eens jullie ondergang.
Peter Urbanus 5
Lisa[Verwijderd]
Eric SmitNils de Graaf 4
Eric Smithttp://www.moonofalabama.org/
Mz59 7
Marla SingerVoorbeeldje: http://www.telegraaf.nl/binnenland/28509047/__Deze_cijfers_mocht_u_van_de_overheid_niet_zien__.html
[Verwijderd]
Mz59Mz59 7
[Verwijderd]thebluephantom 6
Mz59[Verwijderd]
Mz59Nils de Graaf 4
Mz59Peter Urbanus 5
Marla Singerwim de kort 8
Het zal wel uiteindelijk aan het publiek liggen.
Waarschijnlijk hebben ze nog nooit gehoord dat het mes aan twee kanten moet snijden.
Super-kapitalisten tref je het meest in hun knip.
Edward 2 4
wim de kortNederlands pensioengeld vloeit naar Zweedse windmolens.
Het ABP investeert 372 miljoen euro in een aankomend Zweeds windpark omdat het ABP zijn
2,9 miljoen deelnemers 'op een duurzame wijze wil voorzien van een goed pensioen'.
wim de kort 8
Edward 2Jammer genoeg doen veel mensen hun werk niet goed, vandaar het gezegde
wiens brood(of kruimels) men eet, diens woord men spreekt. En voor de rest,
kapitalisten beledigen of zo heeft geen zin, het ene oor in het andere uit.
Maar kom niet aan hun poen, ze krijgen hartkloppingen en zo.
Het is voor hun het ergste wat er kan gebeuren, ze janken er om.
Daar draait bij hun alles om. Ze zijn in staat om hun moeder te verkopen.
Hennie Keizer en Loek Hermans zijn er een voorbeeld van.
Dit bedoelde ik te zeggen.
[Verwijderd]
Edward 2http://www.ad.nl/economie/nederlandse-bedrijven-sluizen-miljarden-weg-door-lagere-belasting~a6fd500e/
Peter Urbanus 5
Vorig jaar was er hier in ons dagblad een onthulling rond het personeelsbeleid van een landelijk bekende muziekwinkel. Vrijwel al het personeel werkt er voltijds, maar op nul uren-basis (geen doorbetaling bij ziekte dus), is verplicht om dagelijks minimaal twee uur onbetaald over te werken, mensen worden geïntimideerd en er is een enorm personeelsverloop. Ze hebben continue vacatures, want buiten de bedrijfsleiding wil niemand er blijven werken. Na het artikel kwamen er nog veel meer verhalen naar buiten.
Gevolgen uiteindelijk? Nauwelijks; de vakbonden krijgen er geen voet aan de grond en er is ruim een jaar later vrijwel niets echt verbeterd. Maar belangrijker: de klanten blijven gewoon toestromen, want nergens vind je zo'n assortiment tegen zulke lage prijzen.
thebluephantom 6
Peter Urbanuswim de kort 8
Peter UrbanusPsychiaterron 5
Mz59 7
PsychiaterronPieter Jongejan 7
PsychiaterronGoede schakers kunnen wel 5 tot tien zetten vooruit denken. Daarom verliezen slechte schakers vrijwel altijd. Het echte strontscheppen gaat dus over het hulp bieden bij het vooruit denken. Zonder vooruit denken kun je niet weten wat links of rechts is.
Paul Jansen 2
Nils de Graaf 4
Het is duidelijk dat ook FtM alleen op bijzaken de grote jongen mag uithangen maar over de grote onderwerpen moet zwijgen. Wapo aanhalen als geslaagde onderzoeksjournalistiek is een gotspe. Zij zijn onder Bezos volledig in het CIA-kamp terechtegekomen en voeren een ordinaire hetze tegen Trump wat juist het tegeovergestelde laat zien van wat je beweert. Ben je het beroemde lijstje van tweehonderd aan Rusland gelieerde websites alweer vergeten? Die fake newsdiscussie, het niveau is schandalig laag.
Waar is bijvoorbeeld FtM's analyse van de machtstrijd die er nu gaande is in Amerika tussen Pentagon, CIA, neoconservatieven en Trump? Dat is wat de volgende wereldoorlog bepaalt, niet Keizer.
Waar is FtM's analyse over de bron van al die terreuraanslagen in het licht van het feit dat 9/11 en Londen 7/7 nu toch wel bewezen valse vlagaanslagen waren?
[Er is meer maar dit is voldoende om overtuigd te worden dat terreur door de Westerse overheden wordt georganiseerd:
https://m.youtube.com/watch?v=7MoZk3m8IAI
https://m.youtube.com/watch?v=8DOnAn_PX6M
Diegene die dit wil bekijken moet weten dat een mens niet zomaar zijn wereldbeeld kan toetsen of wijzigen. Zodra je je wereldbeeld toetst, rationeel, dan speelt je instinct op die je boos laat worden of anderszins een snelle uitvlucht zoekt. Psychologisch is het dus complex maar de aanhouder ziet zonneklaar dat het een Westerse propagandatechniek is.]
Eric, geef het maar toe, je bent zeer sterk afhankelijk van externe financiering en daarom mag je alleen de schijn ophouden dat er in Nederland een onafhankelijke pers bestaat. Je bent gemuilkorfd en voor zover ik kan zien in dezelfde mate als NSB Propagandablad. Propaganda bedrijf je dan misschien in mindere mate maar je zwijgt net zo oorverdovend.
Eric Smit 11
Nils de GraafNils de Graaf 4
Eric SmitDie beschuldigingen over en weer hebben niet zoveel zin. Ik daag je uit: ga dan eens het publieke debat aan over het bovengenoemde onderwerp! Laat je vakmanschap als onderzoeksjournalist dan eens zien waar het echt belangrijke onderwerpen betreft. Je doet het in je broek, maar je toont je dan wel een ware strontschepper. Of heeft de keizer geen kleren aan?
Arjan 7
Nils de Graaf"Waar is FtM's analyse over de bron van al die terreuraanslagen in het licht van het feit dat 9/11 en Londen 7/7 nu toch wel bewezen valse vlagaanslagen waren"
Ja, belachelijk dat FTM daar geen diepgravend onderzoek naar doet ;-). Gaat het wel goed met je Nils?
Nils de Graaf 4
ArjanHet gaat mij erom dat FtM deze zaken erkent en vanuit dat wereldbeeld schrijft. Nu kunnen ze hoofd- en bijzaken niet van elkaar scheiden.
Arjan 7
Nils de Graafpetros 4
Eric SmitEric Smit 11
petrosMaar om je vraag te beantwoorden: een platform als FTM heeft beperkte mogelijkheden en we kunnen slechts een beperkt aantal onderwerpen onderzoeken.
Nils de Graaf 4
Eric SmitIn ieder geval een slecht journalist; er is geen excuus voor een journalist om de basiswetten van de natuurlunde te ontkennen - actie is min reactie, wet van behoud van energie.
Wel kijken zou je wereldbeeld compleet veranderen en dan zouden er nogal wat stukken bij FtM niet geschreven zijn. Maar je speelt liever de vermoorde onschuld.
Andras 5
Eric Smit schrijft: "Het is verheugend te zien dat jonge mensen inzien dat kwalitatieve journalistiek die de macht controleert van eminent belang is voor een democratie."
Misschien dat ik hier wat cynisch ben, maar ik heb niet de indruk dat hier nobele motieven aan ten grondslag liggen. Ik vrees dat deze jonge mensen vooral komen om in hun Trump bashing behoefte te voorzien. Zij zouden absoluut niet geïnteresseerd zijn in kritische controles op het functioneren van Hillary als zij president zou zijn geworden. Sterker zelfs, ik vermoed dat ze zelfs hoogst verontwaardigd zouden zijn. Dat heeft weinig met liefde voor democratie of waarheidsvinding te maken.
Is het misschien een idee om hier nog een keer een follow-up artikel over te doen waarin het thema van kwaliteitspers en het al dan niet onafhankelijk of vooringenomen zijn verder onderzocht wordt? Dit is zeker een thema dat mij erg bezig houdt, en ik ben zo te lezen niet de enige hier.
Overigens betaal ik graag voor mijn lidmaatschap van FTM, en ben ik het er mee eens dat van lezers verwacht mag worden dat ze iets voor kwaliteit over hebben.
[Verwijderd]
Hoeveel mensen zien dan kans om te bedenken als ik thuis in mijn klerenkast nou eens ga kijken, ga ik voor 100%.
En oja "media markt" we lijken wel gek. Laat ik maar weer de ladder op gaan verder met de buitenboel schilderen. Mijn manier om met twee benen op de grond te blijven staan. De bestelde schilder bleek ook een leverancier van illusies.
Joep Schulten 1
Eric Smit 11
Joep Schulten[Verwijderd]
Goed stuk. Je heeft een heldere duiding van het bestaansrecht en het wezen van FTM en andere min of meer vergelijkbare initiatieven initiatieven zoals De Correspondent. En weer een nieuw wordt erbij geleerd: muckraker :-)
Off-topic vraag: Komt er nog een vervolg op de zaak Keizer, of bloedt het dood? Nog steeds benieuwd naar bijvoorbeeld de rol van de VVD-commissarissen (Herman, Duthler), of er binnen de VVD al enige reflectie plaatsvindt naar aanleiding van deze casus, hoe de leden van de Facultatieve er nu tegen aan kijken etc.?