In de touwen

Columnist Jan Dwarshuis acht de kans groot dat het wettelijk en fiscaal aan banden leggen van de financieel vrij geachte Europese burger de komende decennia een ware vlucht zal nemen

Het jaar 2015 komt langzaam maar zeker dichterbij, veel marktvorsers doen gewaagde uitspraken over de beurs, rente, olie en de goudprijs. Het is volstrekt zinloos om daar uw tijd aan te besteden, omdat niemand beschikt over een feilloze glazen bol. Het goed positioneren van uw beleggingen heeft echter wel zin, maar is een andere discussie. Sinds de financiële crisis in 2008, krabben politici op hun achterhoofd hoe zij dit soort pijnlijke situaties kunnen voorkomen. Financiële verschuivingen zijn echter van alle tijd. Toch wordt de financiële bewegingsvrijheid van de mondiale burger steeds meer aan banden gelegd.

Grip

Politici zijn al jaren bezig om meer grip op u en uw pensioen uit te krijgen. De VS slaat vandaag de dag op dit punt waarschijnlijk nog het meeste door. Ik spreek wel eens in Zwitserland woonachtige burgers die enige tijd in de VS gewoond hebben. De krankzinnige fiscale klopjacht van één van de grootste democratieën ter wereld is opvallend te noemen. Maar wanneer u van mening bent dat het binnen de EU zo’n vaart niet loopt heeft u het mis.
Fiscaal gezien wordt u in veel gevallen gekneveld
Fiscaal gezien wordt u in veel gevallen gekneveld. De overheid bepaalt uiteindelijk wat u met uw bezit gaat doen. Merkwaardig genoeg adviseren accountants er in veel gevallen op los zonder de fiscale vrijheid in ogenschouw te nemen. In Nederland wordt u als privépersoon bijvoorbeeld gedwongen om een eventuele overwaarde op uw woning opnieuw te investeren in de nieuw aan te kopen woning. Dat een huis niet altijd stijgt in waarde is u inmiddels bekend. Het is wel degelijk een beleggingsrisico en wanneer u na jaren ploeteren eindelijk eens winst boekt bepalen politici wat te doen. Uw geld parkeren op een spaarrekening heeft immers geen zin meer, zeker hier in Zwitserland niet. Ik zie als vervanging regelmatig inventieve oplossingen de revue passeren, maar van financial engineering ben ik zeker geen fan. Overigens wordt de extreem lage rente component voor de huiseigenaar als risico schromelijk onderschat, maar dit geheel terzijde.

Verder aan banden

De kans is groot dat het wettelijk en fiscaal aan banden leggen van de financieel vrij geachte Europese burger de komende decennia een ware vlucht zal nemen. De president van de ECB – Mario Draghi – staat op het punt om veel geld in de Europese economie te pompen. Daarnaast lanceerde recentelijk de kersverse voorzitter van de Europese Commissie – Jean-Claude Juncker – een uiterst ondoorzichtig hefboomplan om de economie aan te zwengelen. Het kwam bij ondergetekende over als borrelpraat. Duidelijk is dat Juncker kennelijk les gehad heeft van de illustere bankiers van Lehman Brothers. Verder valt op dat banken miljarden gaan investeren in IT om onder andere uit te vinden hoe u zich gedraagt, door gebruik te maken van uw social-media accounts. Toezichthouders wrijven al in hun handen, uw privacy is een utopie geworden.

Schijnvrijheid

Wanneer de EU financieel gezien nog verder in de problemen komt, zullen politici dit aangrijpen om de Europese burger op allerlei vlakken verder aan de ketting te leggen. Ik hoor politici vaak roepen dat de Euro en de Europese Unie er voor de vrijheid van de burger is. Dit is een misverstand. De EU ontpopt zich steeds meer als een klein kind dat altijd haar zin wil krijgen over de rug van haar eigen burgers heen. Rusland en Zwitserland kunnen er inmiddels over meepraten. Rest mij u een goed weekend te wensen.
Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Jan Dwarshuis

Als zelfstandig ondernemer is hij actief geweest in verschillende takken van sport. Tussentijds bleef hij op het terrein van...