De trotse tragiek van Ted Turner

1 Connectie

Werkvelden

Media
0 Reacties

De oprichter van CNN veranderde het medialandschap. Nu mist de tycoon-miljardair zijn ex-vrouw Jane Fonda en flirt hij met de dood.

Schitterend interview-portret van media-tycoon Ted Turner (73) - whatever happened to Ted Turner? De oprichter van CNN en 'mouth of the south' heeft zich helemaal uit het openbare leven teruggetrokken. Tegenwoordig gaat hij direct na het avondeten naar bed, leest een uurtje en valt dan om 21:00 in een – al dan niet gemedicaliseerde – slaap. Televisie kijkt hij niet meer, al helemaal niet naar CNN. 

Hollywood Reporter sprak met voormalige vrienden, tegenwoordig vijanden. Ze omschrijven hem als een 'knettergek genie', die een onstuitbare drang heeft om de wereld te verbeteren. Die combinatie bracht hem in 1997 er toe om een miljard dollar, eenderde van zijn vermogen, te schenken aan de Verenigde Naties. Maar ook daarna lijkt hij van filantropie een missie te hebben gemaakt. Van een overtuigd Republikein werd hij Democraat. 

 
De flamboyante en snoeiharde zakenman in hem is verdwenen. De drank heeft hij afgezworen. Hij leeft op pillen en rijdt een Prius. Turner is niet zomaar ouder en wijzer geworden, hij is veranderd. 'Whatever happened to Ted Turner?'  Zijn maniakale werklust – minimaal 18 uur per dag – en woede-uitbarstingen werden altijd verklaard uit zijn bipolaire stoornis en manisch-depressieve aanleg. Klopt niet, zegt hij nu. Zijn artsen hebben een onjuiste diagnose gesteld en hem jarenlang voor niets lithium laten slikken.  
 
Met zakendoen houdt Turner zich na de verkoop van zijn aandelen in CNN-moeder Time Warner niet langer bezig. Alleen een zonne-energie project in New Mexcico en de restaurantketen Ted's Montana Grill (met op het menu de bizons die hij zelf fokt) interesseren hem nog. 
 
Het artikel gaat ook in op zijn ontslag bij Time Warner in 2000. Het gooide zijn wereldbeeld overhoop. 'Voor het eerst in mijn leven werd ik ontslagen.' Een jaar later werd hij nog een keer op straat gezet: door zijn vrouw Jane Fonda. De tragiek van een man die in 1992 door Time werd uitgeroepen tot Man van het Jaar
 
Southern man

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Redactie

Gevolgd door 274 leden

Volg Redactie
Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren