De val van sterverslaggever Martijn Koolhoven

Lingerie-ondernemer Rob Heilbron zou journalist Martijn Koolhoven van de Telegraaf hebben omgekocht waardoor deze op non actief werd gesteld. Heilbron en ook Koolhoven spreken.

De uitzending van Zembla over de journalistieke praktijken van de Telegraaf heeft de wakkere krant midscheeps geraakt. Gisteren werd journalist Martijn Koolhoven - een van de sterverslaggevers van de Telegraaf - op non-actief gesteld.

"De Telegraaf publiceert bewust onwaarheden", concludeerde Zembla na eigen onderzoek over de invloedrijkste krant van Nederland. Een groot deel van de uitzending werd gewijd aan de gedragingen van een enkele journalist: Martijn Koolhoven. Newsgetter Koolhoven behoort al jaren tot het keurkorps van Telegraafjournalisten en was de afgelopen jaren verantwoordelijk voor vele spraakmakende primeurs die niet zelden over de wereld van de erotiek gingen. Op 7 april 2010 publiceerde de Telegraaf een artikel van de hand van Koolhoven waarin de Rotterdamse fotograaf Leo de Deugd genadeloos werd gefileerd. De publicatie had grote gevolgen voor De Deugd en zijn gezin. Als fotograaf werd hij - volgens eigen zeggen - na de publicatie niet meer gevraagd.


Met het artikel was volgens Zembla van alles mis: "De Telegraaf schreef dat ‘een moslimwijk in shock was’ door het werk van de fotograaf. Maar van die ophef was geen sprake. De opgevoerde bronnen in het verhaal zijn nooit geïnterviewd door de Telegraafjournalist."
Het programma liet ook zien dat Koolhoven nauwe banden onderhoudt met lingerie-ondernemer Rob Heilbron van Sapph. Het merk Sapph en ook Heilbron zelf, figureerde vele malen op positieve wijze in artikelen van Koolhoven. Heilbron was ook te gast op het 25-jarig verjaardagsfeest van Koolhoven en hij was zelfs een van de sponsors van de uitbundige partij in het Amsterdamse restaurant Klein Kalfje.

Koolhoven had als goede bekende van Heilbron kunnen weten dat de zakenman een zakelijk conflict had met fotograaf Leo de Deugd. Dat feit kwam in het bewuste artikel van Koolhoven echter niet naar voren. Dat gegeven laat de geur van belangenverstregeling opstijgen.
Zembla was in de rechtszaal ook getuige van het kort geding dat De Deugd tegen de Telegraaf aanspande. De krant beet in het stof en werd veroordeeld werd tot het betalen van een immateriële schadevergoeding aan De Deugd.


Einde oefening
Martijn Koolhoven was - net als ondergetekende - afgelopen dinsdag te gast bij de Prinsjesdaglunch waar de makelaar en televisiepresentator Harry Mens zijn vrienden en relaties op trakteerde. Aan tafel in restaurant Saur kwam ook de uitzending van Zembla van 16 september ter sprake. Ik had Zembla die bewuste avond niet gezien en wist nergens van. Ik hoorde ervan op en vroeg wat de journalisten van de Vara hadden geproduceerd. "De helft van de uitzending was aan mij gewijd", zei Koolhoven. Hij vertelde in het kort wat er in het programma naar voren was gekomen. "Hoe kunnen ze denken dat ik zo te werk ga? Als ik had geweten wat er met die fotograaf zou gebeuren, had ik dat artikel nooit geschreven".

Dat zal Koolhoven nu zeker denken. Het artikel heeft zijn journalistieke loopbaan ernstig aan het wankelen gebracht. De voormalige Telegraafjournalist Dominique Weesie van Powned was de eerste die het nieuws over het vertrek van de sterverslaggever naar buiten bracht.
"De hoofdredactie van De Telegraaf heeft de hele woensdagmiddag over de kwestie vergaderd en om vijf uur aan de redactieraad meegedeeld dat het einde oefening was voor Koolhoven", aldus Pownews. Koolhoven zou zich volgens Powned schuldig hebben gemaakt aan "belangenverstrengeling".

"Ik ben niet op non-actief gesteld over vermeende betalingen zoals door Powned wordt gesuggereerd", laat Koolhoven FTM weten. "Dat is absolute onzin. Er is een vertrouwensbreuk tussen mij en de hoofdredactie ontstaan en ik ben tijdelijk op non-actief gesteld. De vraag is of ik tijdens het maken van het artikel kennis had van de rechtszaak die De Deugd tegen Sapph voerde".

Goede vriend
Een telefoontje van makelaar en televisiepresentator Harry Mens attendeerde betrokkene Rob Heilbron donderdagochtend op de plotse aftocht van Koolhoven. "Ik heb hem toen gelijk gesms't', laat Heilbron telefonisch weten. "Martijn zei dat hij was geschorst en dat hij een nieuw telefoonnummer had."

Schrok je?
"Ja, hij is een goede vriend van me. Ik vind ook dat Martijn onterecht onderuit wordt gehaald".

Dit schreef hij onder andere in het bewuste artikel: "Binnen de strenggelovige islamitische gemeenschap hebben enkele bewoners lucht gekregen van de gruwelpraktijken in hun wijk. Het nieuws gaat als een lopend vuurtje door de buurt, gesluierde vrouwen zijn geschokt en ondernemers in de Putselaan reageren verbijsterd 'Eng en verschrikkelijk'. zegt een dame met een hoofddoekje achter de balie van AZ Zorg". En: "Vleeshaken kennen de moslims wel, maar dan alleen om na de afloop van de ramadan de schapen aan te hangen..."

Wat vond je van het artikel toen je het las?
"Ik heb me de pleuris gelachen. Ja, had ik dan moeten gaan huilen?"

Had je belang bij de beschadiging van fotograaf Leo de Deugd?
Als je mij vraagt "vind je die man aardig?' dan antwoord ik daar volmondig 'nee' op. Maar een belang had ik niet. We zaten in een conflict over de rechten over zijn foto's. We hebben ze een maand langer dan afgesproken gebruikt. Als die fotograaf destijds redelijk was geweest dan hadden we een regeling kunnen treffen. Die twintig duizend euro die Sapph nu van de rechtbank moet betalen, had ik hem ook zo wel gegeven. Maar hij liet onmiddellijk voor 2,6 miljoen euro beslag leggen. Is dat aardig? Nee. Maar ik heb die fotograaf niet bewust pijn gedaan. Als je mij echter vraagt of ik die publicatie erg vond, dan zeg ik nee. Ik vind het niet erg als iemand een schop onder zijn kloten krijgt als hij het verdient'.

Heb je Koolhoven voor dat artikel van informatie voorzien?
"Toen die zaak van die beslagleggingen van die fotograaf naar buiten kwam, is Martijn op me af gestapt en heeft hij me gevraagd of ik meer van hem wist. Ik heb hem toen dat boek met al die SM-foto's laten zien. Die liegen er niet om. Vleeshaken door kutten, noem het maar op. Dat is echt geen kattenpis. De journalist moet dan zelf oordelen en zijn werk doen, dat is zijn verantwoordelijkheid. Die verantwoordelijkheid heeft Zembla overigens ook. Zij gaan ook op de verklaring van een enkele fotograaf af die net als De Deugd een zaak tegen Sapph heeft lopen. Maar wie nu denkt dat ik invloed heb op Koolhoven of de Telegraaf, heeft het mis".

Koolhoven heeft in zijn artikel niets over de juridische verwikkelingen met Sapph geschreven. Wist hij ervan en had hij dat niet op moeten schrijven?
"Hij wist dat er een rechtszaak liep, dat wist toch iedereen? Moet je dat dan perse opschrijven? Ik denk van niet. Wat heeft Martijn dan misdaan? Ik zie het niet"

Wat heb je nu precies aan het feestje van Koolhoven bijgedragen?
"Ik heb een aantal modelletjes voor hem meegenomen die drankjes rondbrachten en goodie bags uitdeelden. Vier meiden waren het. Ik heb overigens zelf niet voor de inzet van die meiden hoeven te betalen. Die vinden het gewoon leuk om af en toe op zo'n feestje aanwezig te zijn als ik  daarom vraag".

Heb je Koolhoven ooit betaald om gunstige artikelen in de krant te krijgen?
"Nee natuurlijk niet. Ik heb Martijn nooit een dubbeltje betaald".

En nu heeft de hoofdredactie van de Telegraaf het vertrouwen in hem opgezegd.
"Een Telegraaf zonder Koolhoven kan ik me niet voorstellen. Hij is een supergoser, een goede vriend van me en dat zal hij ook altijd blijven. In goede tijden en ook in slechte tijden. Daar zou ik graag mee willen afsluiten".


De uitzending van Zembla:
 

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.