De valse veren van Rabobank

3 Connecties

Relaties

MKB Raffeisen

Organisaties

Rabobank
18 Bijdragen

Rabobank kondigt aan bepaalde vermogende particuliere klanten rechtstreeks te willen laten cofinancieren bij hun mkb-kredieten. Met het nieuwe leenplatform Rabo & Co biedt de bank een beperkte vorm van crowdfunding aan die, althans volgens bestuurslid Rien Nagel in De Telegraaf, ‘echt past bij de roots van Rabobank.’ Michiel Werkman stelt echter dat Rabobank hiermee juist nog veel verder losgezongen raakt van haar oorsprong.

Rabobank, zo’n beetje de grootste financier van het midden- en kleinbedrijf (mkb) in ons land, slaat nieuwe wegen in om in dat segment ook in de toekomst een rol van betekenis te blijven spelen. Met het omarmen van crowdfunding en via het inbedden van financiële technologie probeert de bank actief de regierol naar zich toe te trekken. Het is een van de pogingen om te voorkomen dat Rabobank over een paar jaar links en rechts door alternatieve financiers ingehaald wordt. Overigens probeerde ABN Amro eerder al tevergeefs iets vergelijkbaars met hun inmiddels geflopte crowdfunding initiatief Seeds.

Samen delen

Het is natuurlijk wel mooi dat Rabobank gaat experimenteren met cofinanciering door particulieren om het mkb van de broodnodige financieringsruimte te voorzien. Het hoort erbij dat zij daarvoor nieuwe paden — voor banken nog onherbergzaam terrein — begaanbaar moeten maken. Het toont ook aan dat ‘stapelfinanciering’ door banken langzaam serieus begint te worden genomen. Alhoewel er nog een heel lange weg is te gaan voordat er niet alleen sprake is van samen financieren, maar vooral óók van samen delen in het rendement én in het delen van de zekerheden.

Gedachtegoed van het coöperatieve bankieren: de rendementen én de risico’s met elkaar delen

Het met elkaar delen van de rendementen en van de risico’s. Dat is juist een van de voornaamste fundamenten onder het gedachtegoed van Raiffeisen, de grondlegger van het coöperatieve bankieren. Leden — géén klanten — vertrouwden hun individuele spaaroverschot toe aan een lokale spaar- en kredietcoöperatie. Teneinde kredietnemers te beschermen tegen woekeraars werd dat geld namens die leden door het bestuur van de coöperatie tegen een maatschappelijk acceptabele rente aan andere leden uitgeleend. Wanneer dat goed ging, profiteerden zowel de leden als de lokale gemeenschap daarvan. Als het fout ging, deelden alle leden ook sámen in het verlies.

Of toch niet?

Wat Rabobank nu als een coöperatieve uiting presenteert heeft met coöperatief bankieren opnieuw niets van doen. In tegendeel. Rabo & Co is niets meer en niets minder dan het verleggen van een belangrijk deel van het bancaire financieringsrisico naar private investeerders.

Het levert de uiteindelijke kredietnemers van Rabo & Co niet bepaald het meest aantrekkelijke debetrentepercentage op

Die krijgen daarvoor een hogere rente voorgespiegeld dan momenteel op gewoon spaargeld haalbaar is. Maar al is hun rendement vele malen lager dan wat reguliere investeerders gewoonlijk eisen, het levert de uiteindelijke kredietnemers van Rabo & Co natuurlijk niet bepaald het meest aantrekkelijke debetrentepercentage op. En dat laatste zou bij een echte (Raiffeisen) coöperatie juist wel het geval zijn.

Pronken met valse veren

In de tegenwoordige directie van de Rabobank zitten figuren die het werkelijk aan ieder historisch besef lijkt te ontbreken. Zorg dat zij — voordat ze meer domme dingen zeggen — zich bijvoorbeeld even op de eigen website inlezen bij de Rabo Canon. In een vergeefse poging zich te onderscheiden blijven zij Rabobank nu valselijk als coöperatie presenteren, terwijl die bank daar werkelijk helemaal niets meer mee van doen heeft. Pronken met valse veren noem ik dat. Het is prima om met creatieve oplossingen te komen, maar kom er gewoon voor uit wat het doel van Rabobank is. Veel geld verdienen en risico’s vooral buiten de deur houden. Ik ben benieuwd hoelang ze de coöperatieve schijn nog gaan ophouden.