
© JanJaap Rypkema
De verborgen openbaarheid van Nederland (4): bezwaarprocedure sneeft in laksheid
De miljoen Nederlanders die jaarlijks bezwaar aantekenen tegen een overheidsbesluit komen terecht in ‘de achterafsteeg’ van het openbaar bestuur. In dit vierde en laatste deel van deze serie is de conclusie duidelijk: bestuurders (en ambtenaren) beschouwen het wettelijke verplichte openbare karakter van de bezwaarprocedure als een luxe. Openbaarheid? Mwah.
Dit onderzoek begon met een slechte ervaring op het kantoor van het waterschap in Middelburg, waar een veiligheidsmedewerker dwarslag en geen toegang gaf tot een openbare bijeenkomst. Daar ontstond het vermoeden dat die ongastvrije, afwerende ontvangst weleens exemplarisch kon zijn voor de gang van zaken bij bezwaarschriftencommissies in heel Nederland. Dit onderzoek, dat zo’n acht maanden duurde, was eigenlijk één grote bevestiging van dat vermoeden. Terwijl er tegelijkertijd ook goedwillende ambtenaren, leden van bezwaarschriftencommissies en andere betrokkenen blijken te zijn. Of, zoals een commissielid – een jurist – aan Follow the Money liet weten na lezing van de eerste aflevering van deze serie: ‘Ik doe mijn werk naar eer en geweten.’
De conclusie: er is geen sprake van onwil. Maar wat dan wel? Onverschilligheid, denkt Bert Marseille, hoogleraar bestuursrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Dat het in de bezwaarprocedure ontbreekt aan actieve openbaarheid is volgens hem ‘een kwestie van desinteresse’.
Maar misschien speelt een andere factor een grotere rol: gebrek aan bewustzijn van de betekenis van openbaarheid. Wetenschappers hielden zich nooit bezig met dat aspect van de Algemene Wet Bestuursrecht. En geen van de ambtelijk betrokkenen ervaart ‘verborgen openbaarheid’ als een probleem. Er wordt immers zelden geklaagd? (Hoe zou je dat ook moeten doen, als je er niet eens van op de hoogte bent dat er publiek toegankelijke bijeenkomsten zijn over kwesties die jou interesseren?)
Pers mobiliseren
Het is ook niet zo dat er door het afgeschermde karakter van de bezwaarprocedures helemaal nooit een journalist, of een andere belangstellende, op hoorzittingen verschijnt. Immers: sommige bezwaarmakers weten uit welbegrepen eigenbelang de pers nog wel eens te mobiliseren; dan komen er journalisten mee naar de zitting van een bezwaarschriftencommissie
Wie zich door de overheid benadeeld voelt, kan verhaal halen via een bezwaarprocedure. Dit recht om te worden gehoord, geldt als een belangrijke hoeksteen van de democratische samenleving. De burger moet zich kunnen verdedigen wanneer de overheid een besluit neemt dat indruist tegen zijn belangen. De bedoeling van de bezwaarprocedure is dan ook dat hij via een bezwaarschriftencommissie, op een toegankelijke en transparante wijze, argumenten kan uitwisselen met de instantie die hem dwarszit.
Dit is het laatste deel van een vierdelige serie waarin Theo Dersjant verslag doet van zijn onderzoek naar de bezwaarschriftprocedures op lokaal en regionaal niveau: bij gemeenten, provincies, waterschappen. Hier staan deel 1, deel 2 en deel 3.
Gemeenten, provincies en waterschappen – de bestuursorganen die deze serie onder de loep neemt – hebben ooit vastgelegd hoe ze bezwaren afhandelen, en daarmee was voor hen de kous eigenlijk af. Ze hebben bezwaarschriftencommissies in het leven geroepen om bezwaren van kwalitatief goede adviezen te voorzien. Maar er is kennelijk nooit nagedacht over de vraag hoe gestalte kan worden gegeven aan het wettelijk verplichte, openbare karakter van het werk van die commissies. Een informatievacuüm is het gevolg. Gemeenten, waterschappen en provincies die ruimhartig informatie verstrekken? Dat zijn de uitzonderingen. Het merendeel van de lokale en regionale bestuursorganen vindt het wel goed zo. Een basaal tekstje op de website, soms van elders gekopieerd en geplakt, volstaat. Ze geven daarmee een nogal ijle invulling aan de ‘transparante overheid’.
Bezwaarprocedures zijn een achterafsteeg van het openbaar bestuur, je wordt er begroet met verbazing en achterdocht
Bezwaarschriftprocedures zijn een achterafsteegje van het openbaar bestuur, daar waar je wordt begroet met verbazing en achterdocht: ‘Wat moet die vreemde vogel hier?’ Dat steegje werd nog donkerder toen de corona-epidemie toesloeg. Voor de crisis was openbaarheid al een vooral papieren werkelijkheid, maar vanaf maart nog veel meer. Neem de gemeente Stein, waar de nieuw geïnstalleerde bezwaarschriftencommissie meteen besloot om digitaal te vergaderen – zonder livestream of mogelijkheid om mee te luisteren.
Ook de gemeente Vijfheerenlanden organiseerde aanvankelijk een conferencecall met bezwaarmakers, in plaats van een fysieke vergadering. Ook daar werd het aspect openbaarheid voor het gemak opzijgezet. Josyne Mensen, juridisch adviseur en secretaris van de bezwaarschriftencommissie in Vijfheerenlanden, zegt dat het de bedoeling was om vertraging in de behandeling van bezwaarzaken te voorkomen: ‘We verkeren in een zeer uitzonderlijke situatie waarbij niet alleen de overheid dienend dient te zijn, maar ook belangstellenden/inwoners geacht worden zich onder de huidige omstandigheden redelijk op te stellen.’
Aanvankelijke halsstarrigheid
Op het eerste gezicht begrijpelijk, maar toch: de openbaarheid van het openbaar bestuur opschorten (een bezwaarschriftencommissie is volgens de wet een bestuursorgaan) gaat wel ver. Het zou misschien te billijken zijn als er geen alternatieven voorhanden waren. Maar die zijn er: de bezwaarschriftencommissie kan de conferencecall streamen, of belangstellenden toegang geven tot de onlinevergadering. In het uiterste geval kan ze de vergadering opnemen en publiceren na afloop.
Eerlijk is eerlijk, uiteindelijk besloot Vijfheerenlanden – met oud-journalist Sjors Fröhlich als burgemeester – de conferencecall alsnog voor derden open te stellen. Maar de aanvankelijke halsstarrigheid tekent hoe gemeenten, waterschappen en provincies aankijken tegen het openbaar zijn van de bezwaarprocedure: als een luxe voorziening die evengoed – of zelfs beter – gemist kan worden.
Overheden zouden sowieso veel meer eerst met bezwaarmakende burgers in gesprek moeten gaan
De deskundigen op het gebied van bestuursrecht zijn het eigenlijk allemaal wel met elkaar eens: de huidige praktijk voldoet niet. Te ver gejuridiseerd, terwijl burger en overheid nu juist – dat was een expliciet doel van de wet – dichter bij elkaar moesten komen. Dat een jurist zitting heeft in de bezwaarschriftencommissie, daar is wat voor te zeggen. Maar waarom vaak drie?
Mediation is sinds tien jaar in opkomst en past binnen de huidige wet. Overheden zouden sowieso veel meer eerst met bezwaarmakende burgers in gesprek moeten gaan om te zien of er sprake is van de juiste informatie of van misverstanden. Daarmee kunnen nodeloos lange procedures worden voorkomen. Een flink aantal overheden kent inmiddels zo’n ‘voortraject’, maar dat bestaat soms uit niet meer dan een verplicht ambtelijk telefoontje met de bezwaarmaker.
Veeg teken
Ook zonneklaar is dat de procedures vaak ondoorgrondelijk zijn voor de niet-juridisch geschoolde burger. Dat heeft te maken met de complexiteit van de wet, die bestuursorganen verschillende opties biedt voor de inrichting van de bezwaarprocedure.
De burger komt in een juridisch steekspel terecht waarin meer wordt gekeken naar de letter van de wet en minder naar doelmatigheid – of naar billijkheid. Dat uiteindelijk slechts tien procent van de bezwaarmakers een bezwaarschriftencommissie aan zijn of haar zijde vindt, is een veeg teken. Bovendien lijkt het erop dat de burger in de ene gemeente veel meer kans maakt op een gewillig oor dan die in een andere gemeente.
Het openbare karakter van de bezwaarprocedure bestaat eigenlijk alleen op papier. In de werkelijkheid is van transparantie en toegankelijkheid geen sprake. Ook hierover zijn de professioneel betrokkenen het eens: het kan allemaal veel beter.
De Nationale Ombudsman: ‘Geen feest’
Ik legde de bevindingen van mijn onderzoek voor aan de Nationale Ombudsman, Reinier van Zutphen. Dit is zijn reactie:
‘Ik vond de artikelen geen feest om te lezen. Want ik herken het. Naast ieder voorbeeld kon ik wel een voorbeeld uit onze praktijk leggen. Dit is een belangrijk onderwerp. Want het is essentieel voor burgers dat procedures laagdrempelig zijn.
Ik herken ook het ongenoegen. Dat leidt de ene keer tot een klacht bij De Nationale Ombudsman en de andere keer tot het indienen van een bezwaar. Wij zeggen hier altijd: kijk vooral naar het verhaal achter de klacht. En in dit geval dus: kijk vooral naar het verhaal achter een bezwaar tegen een besluit. Vraag als overheid wat er echt aan de hand is. Nergens staat in de wet dat je de telefoon niet mag pakken. Pak de telefoon. Niet omdat het moet, maar omdat het helpt.
Een bezwaarprocedure is eigenlijk een ‘last resort’. Wij ervaren hier ook dat die procedure te ver is gejuridiseerd. Er ontstonden een soort quasi-rechtbankjes die zaken juridisch beoordelen. Stel altijd de vraag of een besluit ook fair is.
Hoe je de praktijk kunt veranderen? Als er voldoende druk komt, verandert het uiteindelijk, ook als het gaat om transparantie. Dat heb ik gezien bij de rechterlijke macht, dat duurde ook een jaar of tien. Je hoeft hier de wet niet te veranderen en ook de regels niet. Maar er moet druk komen om ervoor te zorgen dat ze worden nageleefd. Dat is niet eenvoudig. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een website die zich bezighoudt met het contact tussen burger en overheid, met aanvankelijk als titel ‘Prettig geregeld’. Dat hebben ze veranderd in ‘Passend geregeld’. Ik vind dat echt een stap terug, precies de omgekeerde weg en het verkeerde signaal. Het contact met de burger moet juist prettig worden.’
Tot slot vroeg ik ook een reactie van Tweede Kamerleden (van de grote partijen) van wie ik kon achterhalen dat ze Binnenlandse Zaken c.q. binnenlands bestuur in hun portefeuille hebben. Van vier van hen kreeg ik bericht, en alle vier zeiden ze Kamervragen te zullen stellen naar aanleiding van deze artikelenreeks.
Harry van der Molen (CDA), voormalig wethouder in Leeuwarden, zegt dat hij en CDA-senator Hugo Doornhof, advocaat bestuursrecht, zich beiden herkennen in de conclusies van mijn onderzoek: ‘De wet is op zichzelf rechttoe-rechtaan. Die hoeft niet gewijzigd. Maar het gaat mis met wat de wet beoogt: in goed overleg tot een oplossing komen. Dat werkt lang niet overal, er wordt vaak alleen gekeken naar het rechtmatigheidsaspect.’ Van der Molen hekelt het gebrek aan transparantie van de bezwaarprocedure (‘openheid is een randvoorwaarde’) en zegt voor de zekerheid toch ook even de website van ‘zijn’ gemeente Leeuwarden te hebben gecontroleerd: ‘Ik kon daar ook niets vinden over wie er bijvoorbeeld in de bezwarencommissie zitten.'
Nevin Özütok (GroenLinks) wijst erop dat openbaarheid van belang is voor het vertrouwen van burgers in de overheid: ‘Niet alleen de mensen die zelf in de bezwaarprocedure betrokken zijn, maar ook andere burgers moeten goed kunnen volgen wat er wordt beslist. Net als bij politieke besluitvorming en bij gerechtelijke uitspraken moet ook de tussenfase – de bezwaarprocedure – voor iedereen gemakkelijk en goed te volgen zijn.’
Attje Kuiken (PvdA) zegt het erg te vinden dat de bezwaarfase niet zorgt voor een laagdrempelige oplossing voor meningsverschillen tussen bestuur en burger. ‘Daar was ze juist voor bedoeld. Voor het kweken van wederzijds begrip. Uit cijfers over gesubsidieerde rechtsbijstand blijkt dat mensen die naar de rechter gaan dat heel vaak doen omdat ze een conflict met de overheid hebben. En steeds belooft de minister dat overheden het beter gaan doen door met burgers te overleggen. Er is blijkbaar nog een lange weg te gaan.’
Verantwoording en bronnen
Voor deze serie banjerde ik zo’n acht maanden door de soms wonderbaarlijke wereld van de bezwaarschriftprocedures. Nederland heeft 355 gemeenten, 12 provincies en 21 waterschappen. Bij elkaar hebben ze 388 websites, die ik allemaal analyseerde op de kwaliteit van de informatie voor burgers die last hebben van een overheidsbesluit en voor belangstellenden die geïnteresseerd zijn in de besluitvorming van het openbaar bestuur.
Ik sprak met veel wetenschappers op het gebied van openbaar bestuur en bezwaar- of beroepsprocedures. Zoals Bert Marseille, hoogleraar bestuursrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen (en iemand die vooral veel cijfers verzamelt over bezwaarschriftenprocedures); Marc Wever, universitair docent die in april in Groningen promoveerde op mediation bij bezwaarschriftenprocedures; Annelies Schwartz, die tien jaar eerder eveneens promoveerde op mediation bij bezwaarschriftprocedures; en Ben Olivier, oud-onderwijsrechter, universitair docent aan de UvA en veertig jaar lang voorzitter van de bezwaarschriftencommissie in Leiden. Met Heinrich Winter, hoogleraar bestuurskunde in Groningen, had ik uitgebreid contact per e-mail.
In Utrecht ging op bezoek bij Patrick van Doorn en Nicolette Oosterwegel, die bij die gemeente verantwoordelijk zijn voor de ambtelijke afhandeling van bezwaren, en ik telefoneerde met mr. drs. J.H.G.H. Ananias, die in wel veertig verschillende bezwaarschriftencommissies zit. Daarnaast mailde of belde ik met diverse secretarissen van bezwaarschriftencommissies
Er was uitgebreid contact met plaatselijke politici, en met persvoorlichters in onder andere Stein (de gemeente die het beroerdst over de bezwaarprocedure communiceert) en op Terschelling (Marjolein Iseboud, die blij was dat haar gemeente is uitverkozen tot ‘kampioen transparantie’).
Jan Prins, medewerker bij de Nationale Ombudsman met de bezwaarschriftenprocedures in zijn portefeuille, stond me eveneens bereidwillig te woord.
Uiteraard bezocht ik ook hoorzittingen van bezwaarschriftcommissies. Zo was ik te gast in Vijfheerenlanden, Heemstede, Bergeijk, Waalwijk en Harderwijk (waar na aankomst pas bleek dat de zaak achter gesloten deuren zou plaatsvinden, al werd de dag ervoor nog meegedeeld dat hij openbaar zou zijn).
Een oproep in de nieuwsbrief van Follow the Money leverde zo’n veertig reacties op, vrijwel allemaal van lezers met frustrerende ervaringen. Enkele van hun verhalen zijn terug te vinden in deze serie.
22 Bijdragen
Roland Horvath 7
De burgers worden door de overheid: EU, Rijk, provincies, gemeenten, waterschappen niet voor vol aangezien. Besturen is voor de bestuurders en de burgers zijn onbekwaam, onmondig en niet geïnformeerd. Dus kunnen ze beter geen bezwaarschrift indienen. Dat ze niet altijd goed geïnformeerd zijn, klopt want de MSM zijn een aanhangsel van het grootkapitaal en zeker geen fans van meer inspraak door de burgers.
Het artikel spreekt over meer druk om de bezwaar procedures te verbeteren en volwassen te maken. Wat dat betreft hebben de burgers te weinig ambitie. We zijn het zo gewoon. Maar er zullen maar zaken veranderen als de burgers meer zeggenschap hebben zoals de ramp van de neoliberale politiek. Meer zeggenschap zoals dat gebeurt in Zwitserland CH en zelfs 2.600 jaar terug in de stadsstaat Athene, in de tijd van Solon. De burgers kwamen samen op de agora, het stadsplein en zij discussieerden en beslisten over zowat alles in het stadsbestuur. Dat moet de ambitie zijn. Groepen burgers die het hele bestuur van alle overheidsinstellingen, van waterschappen tot de EU bespreken en daarover stemmen.
Bijvoorbeeld om de 3, 6 of 12 maanden bindende referenda over om het even wat. Waaronder een vertrouwensstemming over het beleid. Als er geen vertrouwen is, dan volgen nieuwe verkiezingen voor het betreffende bestuur.
Rik Jungmann 2
Als ik deze vier artikelen lees, dan is tegemoet gekomen aan mijn wens van toen, om de commissie onafhankelijk te maken en op afstand te zetten.
Maar als ik lees dat er juristen zijn die er in tientallen commissies hun beroep van maken en samen met andere juristen de zaken beoordelen, dan is het nog niet zo gek om altijd ook gewone burgers in de commissie te hebben, of als dat niet lukt, er misschien toch weer enkele raadslieden er aan toe te voegen. Die hebben wel per definitie oog voor de niet juridische aspecten van de zaak en ze worden om de vier jaar beoordeeld.
Werk aan de winkel.
Hetty Litjens 6
Recreatieschappen, gemeenschappelijke regelingen zijn een voorbeeld van gremia waarin geen democratische inspraak aanwezig is. Op dit punt moet de wet dringend aangepast worden.
Het eigenlijke probleem is de neoliberale markteconomie waarin burgers enkel mogen consumeren. We leven in een tijd met de laatste (?) stuiptrekkingen van een consumptie- en spektakelmaatschappij.
Sinds een paar decennia waart (als in India de echte koe) de heilige koe van vermaak, fun, feesten door onze straten, parken en natuurgebieden; voor de economie is de festivalisering een nieuwe melkkoe. Dat zien we in toerisme, recreatie, festivals die onze natuur en nu ook rechtstreeks onze gezondheid ondermijnen. Besturen is nog steeds een zaak van brood en spelen.
Manifest corona: "Het feit dat COVID-19 inmiddels grote economische consequenties heeft gekregen is mede het gevolg van het dominante economische model van de afgelopen dertig jaar. Dit neoliberale model vereist een steeds maar groeiende circulatie van goederen en mensen, ongeacht de talloze ecologische problemen en de toenemende ongelijkheid die dit veroorzaakt.
Een andere zwakte van het huidige systeem is de verbinding tussen het huidige economische ontwikkelingsmodel, het verlies van belangrijke functies van ecosystemen en biodiversiteit en de mogelijkheden voor ziektes zoals COVID-19 om zich snel te verspreiden."
Jan Ooms 10
Hetty LitjensRoland Horvath 7
Hetty LitjensGijs Groen 1
Hetty Litjensroel Van Dijk
Roland Horvath 7
roel Van DijkFrancois peters 2
zie verder Schipholwatch site
https://schipholwatch.nl/2020/07/11/storm-van-protesten-tegen-geheime-zittingen-mob/
Ik heb mij aangemeld om hoorzittingen bij te wonen en kreeg een mail van de juridische afdeling van de Rijksdienst voor ondernemende Nederland waarin werd gemeld dat
"U wenst als natuurlijk persoon de hoorzittingen, met betrekking tot het handhavingsverzoek dat is ingediend aangaande (vermeende) overtredingen van de Wet natuurbescherming, door de luchthavens Schiphol, Lelystad airport, Rotterdam-The Hague airport, Maastricht-Aachen airport, Eindhoven airport, bij te wonen.
Het bijwonen van een of meerdere hoorzitting(en) kan enkel en alleen indien u als belanghebbende wordt aangemerkt.
Graag ontvangen wij uw motivatie waarom u als belanghebbende, als bedoeld in de Awb, dient te worden aangemerkt."
Ik heb mij aangemeld met als motief dat ik als ernstig gehinderde van Schiphol, wonende direct onder de aanvliegroute naar de Kaagbaan, mijzelf als belanghebbende aanmerk.
Ben vastbesloten deze hoorzittingen bij te wonen en benieuwd naar de reactie.
Theo Dersjant 1
Francois petersFrancois peters 2
Theo DersjantSebas Veenstra
Francois petersHet betreft een milieu aangelegenheid.
Dit verdrag, mondiaal, regelt de toegang van de burger tot dit soort bijeenkomsten.
Gijs Groen 1
Mijn dank voor al je werk, Theo. Nu dan de WOZ samen met Peter Hendriks.
Chris Vuyk 6
Ik moet beginnen met de opmerking dat er een wettelijk kader is voor deze procedures. Maar in 2010 werd door de Overheid de Crisis en Herstelwet aangenomen. Immers ons land was in een crisis en daarom moesten "tijdelijk" wat inspraakmogelijkheden worden ingeperkt, teneinde grote infrastructuur projecten vooral wat sneller te laten doorgaan. Mei 2014 betoogt de heer M.Rutte dat de schuldencrisis voorbij is. Je zou denken dat dan de Crisis en Herstelwet ingetrokken kan worden. Niets is minder waar. Die blijft nog tot 2021 van kracht. Vreemd! Tenzij er van opzet sprake is bij de onze Overheid. De Crisis en Herstelwet blijft van kracht totdat de Omgevingswet is aangenomen. In die wet worden de tijdelijk opgeschorte maatregelen om de inspraak in Nederland in te perken, permanente opschortingen gemaakt.
Chris Vuyk 6
Geachte Heer Pool
Wij hebben elkaar ontmoet 27 Februari vorig jaar. Op uw uitnodiging heb ik mijn observaties omtrent Burgerparticipaties gedeeld. Kort geleden heb ik een overzicht geschreven voor het lokale krantje. Dit is een typische casus hoe burgerparticipatie in de praktijk “werkt” Ik wilde u daarvan op de hoogte stellen.
Hoe een innovatief idee uit het zicht verdwijnen kon.
De kruitdampen rond de Spoorbogen waren in 2013 nog niet eens opgetrokken, of de volgende bedreiging voor de rust in Bathmen diende zich al weer aan. De plannen rond de verbreding van de A1 werden steeds concreter en Bathmen kwam in het geweer. We hadden al jaren last van de herrie van de weg. Nu was er een aanleiding om dat aan te pakken. Het was een kwestie van nu of nooit. Onder auspiciën van de BVB werd er in 2015 een werkgroep opgericht en die ging voortvarend aan de slag.
Als doelstelling werd een geluidsreductie van 10 decibellen geformuleerd. Inmiddels heb ik geleerd dat dat heel veel geluid is. 3 decibel staat voor een verdubbeling van de hoeveelheid geluid.
In diezelfde periode kwam het Ministerie van Infrastructuur en Milieu op het idee serieus werk te gaan maken van Burgerparticipatie. Er kwamen ook signalen dat de Minister behoefte had aan een aantal goede voorbeelden. Dat kwam goed van pas, zou je denken. Alleen was dit nog niet doorgedrongen bij de gesprekspartners van de A1 werkgroep.
Chris Vuyk 6
Niet getreurd; de werkgroep kwam op een idee om middels diffractoren op een wal geïnstalleerd de doelstelling van de 10 Db te halen. Dankzij de expertise in de werkgroep kon hun doel bereikt worden binnen een budget van iets meer dan 3 miljoen euro. Het idee was innovatief en ook nog duurzaam want er zouden ook zonnepanelen op de geluidswallen gemonteerd kunnen worden.
Het idee was zo goed dat het onderscheiden werd door een team van Geluidsspecialisten met de Gouden Decibel 2016.
De Gemeente Deventer en zelfs de Provincie konden hier niet meer omheen. Zij zegden elk fondsen toe waardoor de realisatie van ons plan steeds dichterbij kwam. althans dat dachten wij als werkgroep. Maar er bleven bezwaren naar voren komen. Diffractoren waren wettelijk nog niet toegestaan. Dat bleek flauwekul want in Zuid Holland werden toen al diffractoren toegepast bij het plaatsje Monster. De Provincie Overijssel (ja die) was ze al aan het testen bij Enter. En die zonnepanelen waren toch echt in strijd met de landschapsvisie van de architecten, die het bij de Provincie voor het zeggen hebben. Een tegenstrijdig, rijk gevarieerd aantal argumenten werden aangevoerd, waarom dit allemaal toch echt niet zou kunnen. Later zal blijken dat het idee van de Gemeente om een parkje zonnepanelen aan te leggen veel beter zou moeten zijn. Kennelijk passen die zonnepanelen wel in het landschap.
Ondertussen werd er ingepraat op de BVB door Gemeente, Provincie en Rijkswaterstaat om de samenwerking vast te leggen in een intentieverklaring. Sommige leden van de werkgroep realiseerden zich dat deze daad de BVB monddood zou kunnen maken.
Chris Vuyk 6
Na een zoveelste studie van weer een andere consultant, waren de diffractoren inmiddels gedegradeerd tot een soort sluitpost. Als compromis kwam er uit dat er een test gehouden zou gaan worden met de diffractoren.
Nu zijn we aangeland in 2020, 4 jaar na dat Bathmen de prijs gewonnen heeft, en de test van de diffractoren is geschrapt wegens het uit de hand lopen van de kosten.
Zo zie je hoe er in dit land omgegaan wordt met Burgerparticipatie.
Ik ben benieuwd hoeveel geluidsreductie we ooit gaan realiseren langs de A1
G.J.Vuyk
Tot zover het onderwerp Burgerparticipatie
De volgende bijdrage gaat over ervaringen met MER procedures
Chris Vuyk 6
Bas VN
‘ 2 Voor zover niet bij wettelijk voorschrift anders is bepaald, besluit het bestuursorgaan of het horen in het openbaar plaatsvindt.’
In de wetsgeschiedenis staat dit ook duidelijk (https://pgawb.nl/pg-awb-digitaal/hoofdstuk-7/7-1-bijzondere-bepalingen-over-bezwaar/artikel-75/):
‘De vraag wie met het horen moet worden belast en hoe de gang van zaken tijdens de hoorzitting moet zijn, leent zich overigens voor nadere regelgeving door de bijzondere regelgever.
Dit laatste geldt ook voor de openbaarheid van de hoorzitting; een algemene regel is daarvoor moeilijk op te stellen. Wel is in het tweede lid bepaald dat het bestuursorgaan daarover een beslissing moet nemen indien een bijzondere regeling ontbreekt. Uiteraard kunnen belanghebbenden het bestuursorgaan verzoeken om de hoorzitting al dan niet in het openbaar te laten plaatsvinden. Indien het horen geschiedt door een commissie als bedoeld in artikel 6.3.18, wordt deze beslissing door die commissie genomen (zie het derde lid van laatstgenoemd artikel).’
Peter Frederiks 2
Ik heb mij altijd al afgevraagd hoe het komt dat gekozen raadsleden en andere bestuurders op de dag dat ze in functie treden in een keer vergeten zijn dat ze ook burger waren/zijn. Logica en redelijke bezwaren van de belanghebbende burger worden bijna altijd aan de kant geschoven als de bestuurder het plan, hoe vreemd ook, maar door kan zetten.
De jurist erbij halen is natuurlijk logisch, want dan kun je het antwoord juridisch formuleren, waardoor het helemaal geen relatie meer heeft met het ooit geuite bezwaar. En dan ben je meestal wel "uitgepraat". Sneu voor onze democratie, en zeker vergrotend voor de kloof tussen politiek en burger.
Hetty Litjens 6
Zie ook het rapport 'Hoe uitvoerbaar is het nieuwe stedelijke evenementen beleid van de gemeente Amsterdam', door Crisis Lab, november 2019, geagendeerd op de vergadering de raadscommissie AZ van 30 januari 2020, punt 17.
https://amsterdam.raadsinformatie.nl/document/8365548/1/09012f9782d0c294
De conclusies zijn: "een aantal basale maar kritische randvoorwaarden is (nog) niet gerealiseerd. Hierdoor is het voorspelbaar dat het stedelijk evenementenbeleid op verschillende punten (nog) niet uitvoerbaar is.
Het gaat om de volgende drie kritische randvoorwaarden:
• er is geen bestuurlijke visie vastgesteld door het huidige bestuur dat richtinggevend is voor de uitvoering van het nieuwe stedelijk evenementenbeleid. In de uitvoering is zichtbaar dat er toch ‘van bovenaf’ wordt gestuurd op het laten doorgaan van evenementen in de gevallen dat een vergunningaanvraag niet voldoet aan het nieuwe beleid.
• de extra capaciteit die voor de start van de implementatie als noodzakelijk werd gezien om het beleid ‘excellent’ uitgevoerd te krijgen, is niet gerealiseerd.
• onvoldoende is belegd en uitgedragen wie waarvoor binnen het evenementendossier verantwoordelijk is. In het bijzonder is de rolverdeling tussen het stedelijk evenementenbureau, de stadsdelen en de stedelijke portefeuillehouder evenementen niet helder waardoor centrale sturing op de kwaliteit van de uitvoering van het evenementenbeleid ontbreekt. Dat is op dit moment ook praktisch niet realiseerbaar omdat het huidige informatiesysteem (Decos) niet toereikend is om feitelijke informatie over het vergunningverlening- en handhavingsproces makkelijk op te vragen."
Muriel de Boer
In de audio versie van artikel 4 over de verborgen openbaarheid van bezwaarprocedures hoorde ik dat er 'een lijst' beschikbaar is op de website van FTM.
Om welke lijst gaat het hier, en waar vind ik die?
Ik zou graag mijn gemeente willen opzoeken en vergelijken. Is uw datafile met gegevens van de websites van de overheden openbaar toegankelijk?
Met vriendelijke groeten,
Muriel