
Een half jaar terug, in de heetste zomer ooit, publiceerde FTM een vierdelige reeks artikelen over bezwaarschriftencommissies. Om de praktijk van bezwaarschriftprocedures te onderzoeken, analyseerde Theo Dersjant daarover de teksten van gemeenten, provincies en waterschappen op hun websites. Of beter gezegd: wat daarop vaak ontbreekt. In deze analyse blikt hij terug op zijn project. ‘Overheid en burger begrijpen elkaar steeds minder.’
Boosheid, machteloosheid, radeloosheid en frustratie. Met die emoties zijn de meeste reacties op de vierdelige artikelenserie (afgelopen zomer) over bezwaarschriftencommissies in Nederland het bondigst samengevat. Als er één ding (opnieuw) duidelijk werd, is het de kloof tussen ‘zij’, de overheid en ‘wij’, de gedupeerden. Nederlanders zijn hun overheid in toenemende mate als een slecht luisterende en arrogante regelneef gaan zien die een andere taal spreekt en de spelregels naar believen aanpast. Een probleem dat groter is dan de praktijk van bezwaarschriftprocedures alleen.
Wie het in Nederland niet eens is met de beslissing van een bestuursorgaan, kan tegen die beslissing in bezwaar. Dat gebeurt jaarlijks zo’n miljoen keer. In de Algemene wet bestuursrecht staan de regels. Maar dat is een papieren wet. Om te onderzoeken hoe de praktijk is van de bezwaarschriftprocedures, analyseerde FTM afgelopen zomer de teksten die gemeenten, provincies en waterschappen op hun websites hebben over de bezwaarprocedure. Of beter: die vaak niet op hun websites staan. Het leidde tot een vierdelige serie verhalen over ‘De verborgen openbaarheid in Nederland’. De eindconclusie luidde dat – enkele uitzonderingen daargelaten – de burger maar karig wordt geïnformeerd over lopende bezwaren. De wet lijkt in de praktijk niet goed te werken. De bezwaarmaker komt in een doolhof terecht waar hij of zij zonder juridische bijstand slechts met opstaan en heel veel vallen een weg kan vinden. Terwijl de wet nu juist een laagdrempelige bezwaarprocedure beoogde. Hoe anders pakte dat uit.
De bezwaarmaker komt in een doolhof terecht
De serie maakte veel reacties los. Vaak van lezers die zelf met hun hoofd tegen de muur waren gelopen – of dat nog steeds doen. Die procedureel gedesoriënteerd raakten. Hun verhaal wilden delen, steun zochten. Soms ook boos waren. Of verdrietig. In al die verhalen stonden frustratie en onmacht centraal. Het systeem hapert. Overheid en burger begrijpen elkaar steeds minder.
Wie zich door de overheid benadeeld voelt, kan verhaal halen via een bezwaarprocedure. Dit recht om te worden gehoord, geldt als een belangrijke hoeksteen van de democratische samenleving. De burger moet zich kunnen verdedigen wanneer de overheid een besluit neemt dat indruist tegen zijn belangen. De bedoeling van de bezwaarprocedure is dan ook dat hij via een bezwaarschriftencommissie, op een toegankelijke en transparante wijze, argumenten kan uitwisselen met de instantie die hem dwarszit.
Dit is de terugblik op een vierdelige serie waarin Theo Dersjant verslag doet van zijn onderzoek naar de bezwaarschriftprocedures op lokaal en regionaal niveau: bij gemeenten, provincies, waterschappen. Hier staan deel 1, deel 2, deel 3 en deel 4.
Wantrouwen
Maar eerst een relativerend woord. Onze bestuursorganen en ambtelijke organisaties zijn geoliede beslismachines. Bij zoveel knopen die bestuurlijk worden doorgehakt, is het niet vreemd dat de producten van die besluitvorming niet altijd op ieders enthousiasme kunnen rekenen. Eigenlijk is het dus zelfs logisch dat er in Nederland zoveel bezwaarschriften worden ingediend. Dat aantal zegt weinig over de kwaliteit van het openbaar bestuur. Het zegt eerder ook iets over de sinds de jaren zestig van de vorige eeuw toegenomen mondigheid en assertiviteit van de Nederlander. We schieten nogal makkelijk in een verontwaardigingsmodus, hebben al snel een mening klaar, inclusief de bijbehorende stemverheffing. Zie in dat verband ook de verhitte debatten rond de coronamaatregelen. De omgangsvormen werden in de loop der tijd wat ruwer, de lontjes korter, het geduld minder en het wantrouwen in ‘instanties’ nam toe, inclusief het geloof in complottheorieën.
Vraag bestuurders er maar eens naar. Die kennen hun notoire klagers, bezwaarmakers, dwarsliggers, zwartdenkers en opposanten maar al te goed. Die kennen de Wet van de permanente tegenstroom: bij iedere beslissing is er wel ergens iemand te vinden die het er niet mee eens is. En die ene persoon weet vervolgens zoveel amok te maken, dat het afleidt van wezenlijker bestuurlijke zaken.
Bij iedere beslissing is er wel ergens iemand te vinden die het er niet mee eens is
Dat is de ene kant van het verhaal.
De andere kant van het verhaal wordt gevormd door een overheid die onverschillig omgaat met tegengeluiden. Een overheid die het niet voor elkaar krijgt om op een open en heldere manier met de eigen burgers te communiceren. Een overheid die soms zelfs grijpt naar powerplay om de eigen visie door te drukken. De toeslagenaffaire heeft het falen van de overheid pijnlijk blootgelegd. Toegegeven: niet de hele overheid. Maar zo hier en daar zit de rot diep in het systeem. Daar waar burgers en overheid met elkaar te maken krijgen, gaat het vaak goed, soms mis en een enkele keer finaal fout.
Het onderzoek naar de bezwaarschriftprocedures in Nederland stuitte soms op dergelijke onverschillige overheden. Neem bijvoorbeeld de gemeente Stein. Die gemeente vermeldde – als enige in Nederland – helemaal niets op de eigen website over hoe een burger in bezwaar kan gaan tegen een genomen besluit. Daarnaar gevraagd, haalde de burgemeester van Stein er slechts de schouders bij op. Nu, een half jaar na de serie artikelen, blijkt Stein het leven toch gebeterd te hebben. Op de website staat nu keurig de procedure uitgelegd. Een agenda van de bezwarencommissie is nog steeds onvindbaar en wie er zitting in de commissie hebben eveneens. Maar toch. Het begin is er.
Naast reacties met frustrerende ervaringen waren er ook enkele gemeenteraadsleden die het probleem zagen. Ze stelden vragen in hun gemeenteraad. Vroegen om meer transparantie. Om betere informatie en meer steun voor burgers.
Zo hier en daar zit de rot diep in het systeem
Of het allemaal geholpen heeft? Deels zal dat pas over anderhalf jaar blijken. Het plan is om de website-telling die de basis vormde voor de serie van vier artikelen dan nog eens dunnetjes over te doen. Of gemeenten, waterschappen en provincies hun leven beterden, zal dan uit de cijfers blijken. De eerste indruk is dat op enkele plaatsen er vooruitgang is geboekt. Zo vroegen enkele gemeenten advies aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) over in hoeverre het openbaar maken van nevenfuncties van leden van bezwaarschriftencommissies strijdig is met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Het advies van de VNG: over het openbaar maken van nevenfuncties van leden van bezwaarschriftencommissies is in Nederland niets geregeld, maar wie transparant wil zijn, doet het. De VNG adviseert gemeenten een eigen afweging te maken.
Zo’n gemeente is Culemborg. De gemeentesecretaris liet weten dat nevenfuncties van leden van de bezwaarschriftencommissie (een bestuursorgaan) in die gemeente niet openbaar gemaakt zullen worden, omdat dat strijdig zou zijn met de AVG. Een curieus standpunt, want de gemeente zou ook de stelling kunnen betrekken dat wie zitting wil hebben in een bezwaarschriftencommissie, ermee akkoord moet gaan dat de nevenfuncties openbaar worden. It comes with the job.
Pas dan immers kunnen bezwaarmakers zien wie zij tegenover zich zullen vinden. Als vastgesteld in het afgelopen zomer gepubliceerde onderzoek zijn dat veelal juristen die nogal eens in een andere gemeente werken als ambtenaar (juridisch adviseur).
Er worden dus stapjes gemaakt. Maar of die de frustratie, het onbegrip en de boosheid bij veel bezwaarmakers weg zullen nemen, is nog de vraag. Daarvoor lijkt de kloof te fundamenteel. Het wantrouwen bij burgers te groot. En de ervaringen te slecht.
Nederlanders zijn hun overheid in toenemende mate als een slecht luisterende en arrogante regelneef gaan zien
Politieke verhoudingen
Misschien begint het verkleinen van die kloof er wel mee dat overheden minder verkrampt vasthouden aan eenmaal genomen besluiten. En wat vaker laten zien in welke gevallen een bezwaar uiteindelijk ook leidde tot een herziening van een aanvankelijk besluit. Die informatie staat nu diep verstopt in jaarverslagen van bezwaarschriftencommissies (als die er al zijn).
Achter bestuurlijke besluiten gaan politieke verhoudingen schuil. Afspraken die zijn gemaakt bij de vorming van een coalitie in gemeente, provincie of bij het waterschap. Zo’n coalitieprogramma is een zorgvuldig opgebouwd kaartenhuis, waar niet zomaar een kaart uitgetrokken kan worden zonder in politiek ruig water verzeild te raken.
En dus houden bestuurders soms angstvallig vast aan het politieke evenwicht en daarmee zetten ze de hakken in het zand als het gaat om genomen besluiten nog eens kritisch te bezien. Veel FTM-lezers die reageerden op de artikelenreeks, liepen uiteindelijk tegen die politieke wil op. Tussen gelijk hebben en gelijk krijgen gaapt een grote kloof. En wie er niet in slaagt een voet tussen de deur van de politieke besluitvorming te krijgen, loopt achter de feiten aan. Met frustrerende bezwaarprocedures als gevolg. Waar uiteindelijk alleen nog juridisch getoetst wordt: is een besluit conform de regeltjes genomen. Het enige resterende advies luidt dan nog: stem de volgende keer op een andere partij.
Tussen gelijk hebben en gelijk krijgen gaapt een grote kloof
Zolang dat bestuurlijke klimaat niet verandert, zullen burgers machteloosheid voelen. Maar zelfs als het openbaar bestuur er wel in slaagt transparanter en flexibeler te opereren, dan nog zullen er altijd besluiten blijven waar een burger het niet mee eens is. Omdat de wereld doordraait en ontwikkelingen niet tegen te houden zijn. Als we allemaal een duurzame wereld willen, zullen we moeten accepteren dat er her en der in steden en dorpen laadpalen voor elektrische auto’s worden geplaatst. Wie zo’n paal voor z’n deur krijgt, is daar niet blij mee en zal misschien vragen om een andere plaats. Not in my back yard. Ontevreden burgers zullen er altijd zijn.
In een perfect functionerende wereld zal ook de bezwaarmaker die zijn of haar zin niet kreeg, het gevoel hebben serieus te zijn gehoord. En zich daardoor kunnen neerleggen bij de uitkomst van een procedure. Maar de wereld is voorlopig nog niet perfect. Want ondanks goede bedoelingen van alle betrokkenen lijkt er zand in de motor te zijn gekomen. Om dat probleem op te lossen is voor alles het besef nodig dat er sprake is van een probleem. Besef dat de overheid – om met de woorden van Nationaal Ombudsman Reinier van Zutphen te spreken – te vaak onnodig overgaat tot powerplay in plaats van fair play. Dat besef is soms aanwezig bij bestuurders, maar soms ook niet. Dan resten boosheid, machteloosheid, radeloosheid en frustratie.
28 Bijdragen
Gijs Groen 1
Toch mis ik nog een aspect in jouw analyse. En dan heb ik het over de wet WOZ. Die moest er voor zorgen, dat de waardebepalingen van onroerend goed nauwkeuriger zouden zijn en beter controleerbaar voor de burger dan voorheen. Voorheen kon ik die waarde tot op de cent controleren met informatie die ik van de gemeente kreeg zonder schending van enige privacy. De geschatte waarde was inderdaad niet erg nauwkeurig, maar wel controleerbaar en te voorzien, niet alleen voor mij, maar voor iedereen. Na de komst van de wet WOZ krijg ik die informatie niet meer. De wetgever heeft wetens en willens een element van privacy, het zogenaamde taxatieverslag met daarop de WOZ-waarde van de buurman, gecreëerd en ingebouwd om dat taxatieverslag en de echte grondslag van de waardebepaling vervolgens geheim te verklaren. Voorheen kreeg ik helemaal niet zo'n taxatieverslag en had dat ook niet nodig om de waarde van mijn eigen woning te kunnen controleren. Dat taxatieverslag is niet de grondslag van de WOZ-waarde. Rechters is dat wel wijs gemaakt in de geheime WOZ-cursus voor uitsluitend rechters. Daarmee is ook mijn rechtszekerheid onderuit gehaald.
Als ik voorheen de waarde van de woning van de buren wilde controleren, dan stapte ik naar hem toe en dan legden we de cijfers naast elkaar. Nu weet ook de buurman niets meer. Ik kan dus ook de eerlijkheid er van niet meer controleren. Zo'n zogenaamd taxatieverslag kreeg ik voorheen ook niet bij de aanvraag van een hypotheek voor een gekocht huis. Ik kreeg wel een taxatierapport met daarop een foto, een waarde en een herbouwwaarde vermeld, maar zonder enige verantwoording van hoe aan dat cijfer was gekomen, dus zonder vergelijking met de koopsommen van recent verkochte woningen. De getaxeerde waarde was steeds net boven de koopsom, dus alle partijen blij. Die taxaties blijken steeds nauwkeuriger dan een taxatie zonder kennis van de koopsom.
Emile Mazel 1
Gijs GroenGijs Groen 1
Emile MazelIk ben blij, dat je niets anders hebt geconstateerd dan de wijdte van het onderwerp en de openbaarheid van WOZ-gegevens.
Over de wijdte van het onderwerp, zegt Theo zelf in de introductie van zijn terugblik dat hij dit jaar een serie verhalen over de bezwaarprocedure heeft gemaakt. Vaak laten bestuursorganisaties zich adviseren door bezwaarcommissies, maar dat is geen wettelijke plicht. Het wel of niet in functie zijn van een bezwaarcommissie lijkt me daarom geen begrenzing in het onderwerp van Theo. Om daar wel een oordeel over te kunnen geven, lijken me ook de ervaringen zonder die commissie relevant. Ook uitvoering van de wet WOZ kent een bezwaarprocedure. Dat Theo niet de bedoeling had ook de WOZ-procedure mee te nemen, verneem ik nu pas achteraf.
Wat betreft de openbaarheid van WOZ-waarden is de woningeigenaar en de politiek een rad voor ogen gedraaid. Het WOZ-waardeloket geeft alleen de WOZ-waarde, het bouwjaar en het gebruiksoppervlak. De gemeente gebruikt echter niet het gebruiksoppervlak, maar het woningvolume. Het gebruikte woningvolume is vaak ook nog eens anders dan die in de verkoopbrochure. Het door de gemeente gebruikte volume wordt door gemeenten geheim gehouden. Je krijgt het alleen voor de woningen die op het taxatieverslag staan. Dus hoe moet je dan vergelijken met woningen, die niet op dat verslag staan? Lukt het je toch om die gegevens bij elkaar te krijgen en wijst de vergelijking met die woningen dan op een te hoge waarde, dan kun je er nog niets mee. De gemeente zal zeggen, dat alleen vergeleken mag worden op basis van koopsommen, niet op basis van WOZ-waarden. En dat vindt de rechter ook.
Ik miste in de serie het op grote schaal moedwillig bedriegen van burgers.
Theo Dersjant 1
Gijs GroenChris Vuyk 6
Theo DersjantGijs Groen 1
De Waarderingskamer leek dat ook wel wat om de aansluiting van WOZ-waarden op het niveau van de markt zogenaamd te realiseren. Voor verkochte woningen de WOZ-waarde gelijk stellen aan de koopsom en dan een zinnetje in de toelichting op het taxatieverslag, dat de WOZ-waarden aansluiten op het marktniveau. Afgedwongen met een arrest van de Hoge Raad. Simpel toch! Willens en wetens bedrog van de woningeigenaar door de toezichthouder met (stil) goedvinden/meewerken van de wetgever, de Hoge Raad, de Raad van State en de politiek.
Nu met Kerstmis doen me deze ervaringen herinneren aan het verhaal van de Tempelreiniging in het Nieuwe Testament. Hebben we opnieuw een Verlosser nodig om onze parlementaire democratie te verlossen van de Farizeeërs?
Hetty Litjens 6
Het Toekomstplan Gaasperplas loopt gelijktijdig met het evenementenbeleid. Er is in twee adviezen, een van het DB en een van de stadsdeelcommissie, verzocht om het hele gebied als natuurgebied te behouden en om de evenementen te beperken tot max. 2000 bezoekers. Die adviezen worden onterecht door het college en de gemeenteraad afgewezen.
Dat is in strijd met het vigerende bestuursstelsel dat het college oplegt om adviezen van stadsdelen enkel af te wijzen met zeer degelijke argumenten. Dat is niet gebleken. Er wordt door het college gewezen op het evenementenbeleid als “zelfstandig collegebeleid” waarin inspraak en inbreng geen vaste plaats hebben. Daarin worden de belangen van de omwonenden en bestaande regelingen niet meegewogen. Het is de taak van b&w om alle belangen mee te wegen en de burgemeester heeft als eerste taak het dienen van de belangen van alle bewoners, niet enkel van festivalondernemers. Dit zelfstandige beleid is ook in strijd met het coalitie-akkoord van Amsterdam, waarin groen en democratie voorop staan. Hetzelfde geldt voor het Toekomstplan.
Van een integere behandeling van de wensen van bewoners is in het Toekomstplan geen sprake. Er werd door de leiding hardhandig gestuurd naar een exploitatiebeleid dat in strijd is met het bestemmingsplan, het NNN, met de Provinciale ruimtelijke verordening, met de intenties van alle vorige kabinetten en het huidige kabinet, de status van landelijk gebied en de verplichting tot eerlijke participatie.
De besluitvorming zoals die nu voorligt is tot stand gekomen zonder inachtneming van de inbreng van omwonenden.
Theo Dersjant 1
Hetty LitjensMartien van Dongen 4
Onze rechtstaat wordt bedreigd door ongrondwettelijk handelen van dit kabinet.
Het onthouden van informatie aan de tweede kamer, geen bescherming en verweer mogelijk bij de toeslagen affaire.
Het weigeren van w.o.b. verzoek Shell.
Toegang tot rechtspraak beperken op allerlei manieren.
Moties aannemen in de tweede kamer die het onmogelijk maken om hulp te verlenen
aan drenkelingen op zee.
Dus volhouden en blijven openbaren.
Marco Fredriks 4
Martien van DongenR. Eman 8
Marco FredriksKarolijne Bauland 8
Dit terwijl het Toeslagendrama, de arrogantie van Van Dissel en zijn club en het nieuws dat een gemeente een buitenproportionele boete en terugvordering oplegt aan een bijstandsgerechtigde die door familie in natura ondersteund wordt, maar weer eens aantonen dat er veel scheef gaat.
En dat al die fouten steeds weer verdedigd worden met de wet in de hand.
Meer nieuw bloed op beslissersniveau zou gemeenten en andere overheden misschien aansporen om wat vaker tegen Den Haag te zeggen: 'niet uit te leggen, dus niet uit te voeren. Doe eerst je huiswek en kom dan maar terug.'
Theo Dersjant 1
Karolijne BaulandKarolijne Bauland 8
Theo DersjantHanny Reindersma 2
Er zijn politici die hebben aangetoond het recht en onrecht, in de hearings, te achterhalen en rechten van betrokkenen te openbaren.
Wat mij betreft heeft Twan Huys in een kritisch ‘Buitenhof’ interview , met Renske Leijten en Pieter Omzigt de pijnpunten van deze affaire en de gevolgen van het democratisch systeem voor alle betrokkenen ontbloot!
Niek Jansen 9
Hanny Reindersmahttps://joop.bnnvara.nl/nieuws/bijstand-gekort-omdat-moeder-boodschappen-schonk
Theo Dersjant 1
Niek JansenNiek Jansen 9
Theo DersjantHet zou idd interessant zijn om daar bezwaren tegen in te dienen, maar ik weet niet of dat gebeurd is.
Het is er wel het ‘klimaat’ voor.
En het gaat verder:
https://joop.bnnvara.nl/nieuws/vvd-voorlichter-lacht-om-vrouw-die-wordt-gekort-op-bijstand
R. Eman 8
Theo DersjantTheo Dersjant 1
R. EmanR. Eman 8
Theo DersjantNiek Jansen 9
Theo DersjantSicco van Sas 2
Ik werk bij de Open State Foundation (we bevorderen digitale transpantie via open data: https://openstate.eu) en daar lopen we op veel vlakken tegen de grote verschillen aan qua transpantie binnen de lokale overheden. Het duurde jaren voordat we de begroting en jaarrekeningen van gemeenten en provincies allemaal online kregen op
https://openspending.nl/. Inzage in de gemeenteraadsstukken via het door ons opgezette https://openbesluitvorming.nl/ bevat nog steeds maar minder dan de helft van alle gemeenten (dit aantal groeit gestaag).
Hopelijk zet dit onderzoek en deze serie artikelen de lokale overheden in gang om transparanter te worden over hun bezwaarprocedures en wordt er beter naar de burger geluisterd. Goed om te horen dat het onderzoek doorgaat!
Emile Mazel 1
Theo Dersjant 1
Emile MazelMaurice Franzen 1
Alide Hijmans
Voelde me toen toch niet helemaal goed voorgelicht door Theo Dersjant.
De wet (ABW art 13 jo 5) zegt dat de commissie zelf bepaalt of de zitting openbaar is. En dan is er wel een nadere onderbouwing nodig om openbaarheid te eisen. Die vond ik - naast algemene principes- , concreet in de Handreiking (van Donner en Remkes) Bezwaarschriftencommissies AWB.
ik citeer: "Het bestuursorgaan beslist of het horen in het openbaar geschiedt (artikel 7:5, tweede lid, Awb), voor zover niet bij wettelijk voorschrift anders is bepaald. Het bestuursorgaan kan in een regeling bepalen dat het horen in de bezwaarschriftprocedure tegen een bepaalde categorie van besluiten niet (of juist wel) in het openbaar plaatsvindt. Is er een adviescommissie als bedoeld in artikel 7:13, eerste lid, van de Awb ingeschakeld, dan beslist deze commissie (artikel 7:13, vierde lid, Awb). De ervaring leert dat het verstandig is in het openbaar te horen tenzij bijzondere redenen zich hiertegen verzetten." einde citaat.
Last but not least: meer openbaarheid en meer transparantie.
Weg met de Rutte doctrine. Frappez toujours.
Jan Sinke 10