Test: hoe toegankelijk en goedkoop is Alibaba?

Alibaba laat vandaag een enorme voetafdruk achter op de Amerikaanse beurs en haalt bijna 22 miljard dollar op. De Chinese e-commerce gigant zet nu voet richting het Westen. Maar hoe toegankelijk zijn de marktplaatsen van Alibaba? Follow The Money nam de proef op de som en bestelde een spotgoedkope jas.

In New York vindt vandaag de grootste beursgang in de Amerikaanse geschiedenis plaats. De eer gaat uit naar het Chinese e-commerce conglomeraat Alibaba dat met een uitgifteprijs van 68 dollar per aandeel in totaal bijna 22 miljard dollar zal ophalen. Het vizier van de voorheen vrij onbekende grootmacht (marktwaarde 168 miljard dollar) zal – zoals experts eerder al verwachtten – meer worden gericht op het Westen. Jack Ma, de topman van Alibaba, gaf maandag in het Ritz Carlton Hotel in Hong Kong aan dat hij de overstap wil maken naar Amerika en Europa. ‘We hope to become a truly global company.

Stap 1: de zoektocht naar een trench coat

Maar hoe goedkoop en toegankelijk zijn Alibaba’s marktplaatsen op dit moment voor een Westerling? Ondergetekende ging op zoek naar een nieuwe trench coat. De zoektocht begint op de drie grootste Chinese platforms van Alibaba: Tmall, de online marktplaats waar de grotere merken hun producten aanbieden, de populaire group buying-website Juhuasuan waar mensen gezamenlijk producten met korting kunnen inkopen en de cash cow taobao.com, de grootste online marktplaats van China. De drie websites wisten in het afgelopen fiscale jaar 8,5 miljoen actieve verkopers te trekken die voor 296 miljard dollar aan producten verkochten aan 279 miljoen actieve kopers. Het behalen van de status van ‘actieve koper’ op taobao.com zal via Google Translate moeten verlopen aangezien de site volledig in het Chinees is. Het biedt uitkomst, want na de juiste zoekterm verschijnen er afbeeldingen die sterke gelijkenissen vertonen met een trench coat. En links en rechts verschijnen campagnefoto’s van de iconische Burberry-trench coats die op Taobao echter een schamele 50 dollar kosten.
'links en rechts verschijnen campagnefoto’s van de iconische Burberry-trench coats die op Taobao echter een schamele 50 dollar kosten'
Het valt bovendien direct op dat de producten qua afbeelding in grootte verschillen. Het verdienmodel van Alibaba wordt zichtbaar: ze kopen niet zélf producten in, maar fungeren enkel als middleman door zowel middenstanders als gerenommeerde Chinese merken een online platform gratis aan te bieden, om vervolgens prominentere plekken en een hogere ranking tegen meerprijs aan te bieden. Het model zorgt ervoor dat de omzet van Alibaba met 8,4 miljard dollar relatief bescheiden is. Die bedraagt slechts een-negende van de 74 miljard dollar van Amazon (dat wel een inkoopafdeling heeft). Maar de nettowinst van Alibaba is met 3,8 miljard dollar een stuk spectaculairder dan de 274 miljoen dollar van Amazon. Het oog valt uiteindelijk op een khaki trenchcoat van slechts 79 yuan (12,90 USD). Maar het daadwerkelijke bestellen en betalen ervan is nagenoeg onmogelijk zodra het aankomt op een account aanmaken en de juiste betaalmodule hanteren. Google Translate heeft zijn beperkingen.

taobao printscreen Printscreen taobao.com

Een betere optie is om uit te wijken naar Alibaba’s internationale website, genaamd Aliexpress.com. De voertaal is Engels, de registratie is eenvoudig en verzending naar ‘The Netherlands’ is mogelijk. Op Aliexpress duikt dezelfde afbeelding van de khaki trenchcoat op, maar dit keer voor 29,12 dollar, inclusief 'gratis' verzending. De verkoper, Cherry Huang van Cherry’s Online Store, heeft bovendien goede reviews gekregen van andere internationale kopers.

Stap 2: De afrekening

Het afrekenen op Alibaba’s marktplaatsen kan gebeuren via de Alipay Wallet, Alibaba’s eigen betalingssysteem dat in 2011 op afstand werd gezet, maar dat indirect nog gecontroleerd wordt door Jack Ma. De topman heeft een aandelenbelang van 46 procent in Alipay’s moedermaatschappij. Ruim 78 procent van Alibaba’s transacties verloopt via dit betalingssysteem waar verkopers 0,3 tot 5 procent commissie over elke transactie afdragen, afhankelijk van de winstgevendheid van een productcategorie. Alibaba bepaalt de hoogte, zo valt te lezen in de SEC-filings. ‘For example, for categories that typically have lower gross margins, such as consumer electronics, we charge a lower commission rate, whereas for categories such as apparel and luxury goods, where gross margins are generally higher for the merchants, we charge a higher commission rate.’ Ook bij Alipay zijn de cijfers onvoorstelbaar: het bedrijf heeft afgelopen jaar voor 778 miljard dollar aan transacties verwerkt, verdeelt over 12,5 miljard transacties. Het aantal met naam geregistreerde Alipay-gebruikers bedraagt 300 miljoen en ze bedienen daarmee de helft van alle Chinese internetgebruikers.
Het alternatief: Western Union, twee Russisch-georiënteerde web-wallets, of een bankoverboeking
De eerste poging om een Alipay-account te openen, mislukt bij ondergetekende vreemd genoeg, waarna de American Express creditcard erbij wordt gepakt. Maar ook dat is geen optie, want Alibaba accepteert alleen Visa of Mastercard. Het alternatief: Western Union, twee Russisch-georiënteerde web-wallets, of een bankoverboeking. Gekozen wordt voor het laatste. Het verkoopbedrag à 29,12 USD dient overgemaakt te worden naar een escrow-rekening van Alibaba bij de HSBC bank in Singapore. Zodra de Amerikaanse dollars daar ontvangen zijn, krijgt verkoper Cherry Huang een seintje om de trench coat te verschepen. En zodra de jas over 15 tot 60 dagen in goede staat is ontvangen dan geeft de koper het geld “vrij” en wordt het overgemaakt naar Huang. Mocht er een gebrek zijn, dan moet het product worden geretourneerd en zal de betaling vanuit Singapore teruggestort worden. Een behoorlijk waterdicht systeem dat een stuk meer vertrouwen geeft dan pakweg Marktplaats waar geen boter bij de vis zit.

Stap 3: De verzending

Het aankoopbedrag van de trench coat bedraagt 29,12 dollar en daar komt ruim 64 dollar bij als er gekozen wordt voor snelle verzending met DHL. De optie om het (tragere) transport te laten verlopen via China Post is echter "gratis". Ter vergelijking: het verzenden van het bewuste pakket van 0,8 kilo (afmeting: 40x30x5) via TNT Express, DHL of FedEx bedraagt omgekeerd al snel 100 euro. Met dien verstande dat het pakket dan wel binnen een week is afgeleverd. De verzending via China Post is echter inbegrepen in de prijs. Alibaba is in juni een strategische samenwerking aangegaan met de China Post Group, het grootste postbezorgbedrijf ter wereld dat in handen is van de staat. De twee giganten zijn overeengekomen dat ze hun logistieke centra – opslag, sorteercentra en distributie – met elkaar gaan delen. Tijdens de ondertekeningsceremonie in Beijing gaf Jack Ma een toelichting. ‘China will see the emergence of online platforms that can handle transactions of more than 10 trillion yuan (1600 miljard dollar, red.) a year. We need to make sure that the development of a logistics system in China can support the surging development of e-commerce,’ aldus Ma, die daaraan toevoegde dat de zogeheten kleinere steden, de zogenoemde third-tier en four-tier steden en platteland (grofweg alle steden met minder dan 2 miljoen inwoners en een Bruto Binnenlands Product per inwoner lager dan 2000 dollar) ‘een onvoorstelbare groeipotentie’ bieden. Taoboa printscreen

Alibaba's groeistrategie

Kortom, Jack Ma ziet veel groeimogelijkheden búiten de grote steden zoals Beijing, Guangzhou en Shenzhen. Een van de voordelen: geen concurrentie van grote warenhuizen en de volksverhuizing naar grote steden kan worden ingedamd. De plattelandsbewoners kunnen ten slotte via Alibaba leven in de global village. De impact van Alibaba kwam woensdag naar voren in het NRC-artikel ‘Stoffige dorpjes leven helemaal op door Alibaba’. De NRC-correspondent trok naar het plattelandsdorp Dongfeng waar 1200 boerenfamilies de varkens en mais hadden verruild voor het fabriceren van Ikea-achtige meubels die vervolgens op taobao.com werden verkocht. Het dorp houdt inmiddels 10 duizend mensen aan het werk en winkeleigenaren rijden inmiddels rond in een Mercedes. Het is The American Dream die in “Taobao-dorpen” wordt geleefd met goedkeuring van de partij. De (groei-)strategie van Jack Ma is om dergelijke plattelandssteden logistiek te ondersteunen. Ma investeerde het afgelopen jaar al miljarden in logistieke dienstverleners en in samenwerkingen met gigant China Post. In de South China Morning Post valt te lezen dat Ma de komende jaren van plan is om ‘meer dan 100 billion yuan’ (circa 16 miljard dollar) te investeren in een fijnmazig distributienetwerk. China Post heeft nu al 52 duizend postkantoren, 40 duizend postbanken, 150 postbodes, 80 duizend voertuigen, 433 treinstellen en 18 vrachtvliegtuigen. Een deel van de logistieke middelen zal binnen nu en 60 dagen aangewend worden om een trench coat te versturen naar Nederland voor de belachelijk lage prijs van 29 dollar en 12 cent. De enige prijsopdrijving die nog kan optreden betreft btw en inklaringskosten. De jas van 29,12 dollar kost – afgaande op de wisselkoers van Rabobank – 22,64 euro. En dat is een schamele 64 cent boven de vrijstellingsgrens van 22 euro. Kortom, mocht het pakket gecontroleerd worden dan komt er 21 procent btw bovenop en inklaringskosten à 13 euro. Maar met een beetje geluk hanteert Alipay of hun huisbankier HSBC een voor mij gunstigere wisselkoers waardoor het pakket net ónder de pijngrens van 22 euro blijft en de Nederlandse douane naast het net vist.