De vriendjespolitiek van Obama

2 Connecties

Relaties

Vriendjespolitiek

Personen

Barack Obama
0 Bijdragen

Veel fundraisers die een hoop geld hadden opgehaald voor de presidentscampagne van Obama in 2008, hebben nu een baan in zijn regering.

Voordat Obama president werd, beloofde hij tijdens de verkiezingen de ‘meest ingrijpende, ethische hervorming in de geschiedenis’ als hij het Witte Huis zou betrekken. Obama was een groot criticaster van de invloed die geld tegenwoordig heeft in de politiek. Dat heeft hem er echter niet van weerhouden om zijn grootste bundlers een baan aan te bieden bij de overheid. Bundlers zijn vrijwillige collecteurs die centen ophalen voor politieke campagnes bij rijke donors.

Meer dan 50 procent
Meer dan de helft van Obama’s 47 grootste fundraisers (allen hebben minstens 500.000 dollar opgehaald voor zijn campagne) werken nu voor het Witte Huis. Dat is uiteraard ook Donald Trump niet onopgemerkt gebleven. Nog eens negen personen zitten in presidentiële commissies en besturen. 24 bundlers werken in het buitenland voor de Amerikaanse ambassade, zoals in Finland, Australië, Portugal en Luxemburg.

Eric Schultz, een woordvoerder van het Witte Huis, verklaart: “In filling these posts, the administration looks for the most qualified candidates who represent Americans from all walks of life.” Daar voegt de zegsman aan toe: “Being a donor does not get you a job in this administration, nor does it preclude you from getting one.”

Traditie
Het is zeker niet zo dat Obama de enige is die dit doet. Het is een langlopende traditie in Amerika om politieke supporters een baan aan te bieden, voornamelijk bij de ambassade. De huidige regering heeft ongeveer net zoveel bundlers een werknemerscontract aangeboden dan de vorige regering van George W. Bush. Het was echter wel Obama die in 2008, zoals eerder gezegd, uitgepsroken kritisch was over de invloed van geld op politiek.

In de Foreign Service Act uit 1980 staat bovendien dat ‘bijdragen aan politieke campagnes geen factor mogen zijn bij het aannemen van een individu als een chief of mission.’

R