Interimmer Peter Ruigrok streek in 9 maanden tijd ruim een half miljoen euro op bij een kleine Brabantse woningbouwcorporatie. Columnist Ruud de Wit heeft geen goed woord over voor deze 'omhoog gevallen bestuurder'.
Peter Ruigrok, vastgoedman en klusjesbestuurder bij woningcorporaties heeft in 2011 een maandsalaris van 60.000 euro ontvangen om de problemen van de in financiële nood verkerende woningcorporatie WSG uit West-Brabant op te lossen. Dat
bericht van vanochtend is het zoveelste bewijs dat veel (ex)bestuurders van corporaties en vastgoedbedrijven nog altijd niet weten wat maatschappelijk verantwoord is. Alle gedragscodes, ethische afspraken en governance-blah blah ten spijt. Hoe is het in godsnaam mogelijk dat een ad interim-bestuurder van een corporatie met 4000 woningen gedurende negen maanden ruim een half miljoen euro kreeg uitbetaald? En wie hebben dat mogelijk gemaakt?
Dit bedrag is trouwens maar een fractie. Want het bericht in Het Financieele Dagblad en
de Telegraaf van vanochtend gaat over het jaar 2011, terwijl Ruigrok tot oktober 2012 bij WSG als directeur a.i. heeft gewerkt en hij ook nu nog, blijkens zijn
LinkedIn-profiel, als adviseur voor de woningcorporatie werkt. Jammer dat de collega-journalisten dat bedrag over 2012 niet naar boven hebben gehaald, maar ik neem aan dat hij ook over 2012 hetzelfde bedrag heeft ontvangen. En waarvoor eigenlijk, vraag je je af als het uiteindelijke resultaat van zijn bemoeienissen met WSG ertoe heeft geleid dat het faillissement van WSG onlangs slechts kon worden afgewenteld met een bedrag van
118 miljoen euro, afkomstig van het Centraal Fonds Volkshuisvesting?
Geen succesverhaal
Ik heb de loopbaan van Peter Ruigrok er nog eens op nagekeken. Iemand die in negen maanden een half miljoen mag opstrijken om een failliete mini-corporatie te redden, moet wel over bijzondere eigenschappen, capaciteiten en prestaties beschikken. Inderdaad, zijn CV lijkt indrukwekkend. Alleen al de afgelopen tien jaar hopte hij door de vastgoedsector van de ene baan na de andere: lid van de Raad van Bestuur bij het beursgenoteerde
AM, directeur a.i. Gemeenschappelijk Ontwikkelingsbedrijf Rijk, directeur/mede-aandeelhouder Giesbers Groep, directeur Lips Development, directeur a.i. WSG, en nu is hij al weer vanaf oktober vorig jaar directeur a.i. van een andere woningcorporatie, Mozaiek Wonen. Allemaal goudgerande functies, zonder enige twijfel.
Eigenlijk geeft zo’n CV toch te denken. Was hij niet bij AM aan de kant gezet, omdat hij probeerde de voorzitter van de Raad van Bestuur, Peter Noordanus te wippen? En waarom verdween hij eigenlijk, nog wel met een aandelenpakket blijkens zijn CV, zo snel bij de Giesbers Groep? Ik heb altijd gehoord, omdat het met hem daar niet zo geweldig ging. En wat bezielde Ruigrok om directeur bij
Lips Capital te worden? Een bedrijf dat toen al dreigde ten onder te gaan aan onwerkelijke vastgoedambities. Was hij niet mede-verantwoordelijk voor het totaal mislukken van het winkelcentrum The Wall en het belachelijke project Belle van Zuijlen? Nee, Peter Ruigrok kan misschien wel veel fraaie namen zetten op zijn CV, een succesverhaal is het zeker niet wat zijn loopbaan laat zien.
En wat te denken over zijn voorzitterschap van de Neprom van 2003 tot en met 2005? Moet iemand, die zo’n belangrijke institutionele belangenorganisatie als voorzitter heeft vertegenwoordigd, juist in deze tijden niet zelf een stap terugzetten en zich realiseren dat inkomens van een half miljoen voor negen maanden werken bij een woningcorporatie, niet meer van deze tijd zijn?
Schaamte
Wat dat betreft, heb ik aanzienlijk meer respect voor Arjan Schakenbos en Willy de Mooij, de nieuwe bestuurders van de eveneens zeer geplaagde woningcorporatie Vestia. Beiden worden betaald binnen de kaders van de Wet normering topinkomens en de Regeling bezoldigingsmaximum topfunctionarissen toegelaten instellingen volkshuisvesting die per 1 januari 2013 is ingegaan. Dat betekent concreet voor Schakenbos: een salaris iets onder de twee ton, terwijl hij bij zijn vorige functie als directievoorzitter van het institutionele woningfonds Vesteda ongetwijfeld aanzienlijk meer verdiende. Schakenbos is de echte moderne woningcorporatiebestuurder, die weet dat hij niet belachelijk bedragen moet verdienen als hij leiding geeft aan een onderneming, gericht op de woningen van de minder draagkrachtigen in onze samenleving.
Ben wel benieuwd wat Ruigrok verdient bij Mozaiek Wonen, waar hij sinds oktober vorig jaar ook ad interim directeur is? Mozaiek Wonen heeft 8000 woningen in portefeuille, dus dat zal dan vast op minimaal 100.000 euro per maand uitkomen, zeg ik met heel veel ironie. Het enorme gebrek aan transparantie in de woningcorporatiesector laat ook niet toe, dat dit soort wezenlijke en maatschappelijk noodzakelijke informatie gewoon op de website terug te vinden is. De omhoog gevallen bestuurder Peter Ruigrok moet zich diep schamen.
25 Bijdragen
Peter
tigger
erikONE
tiggerJan Maarten Fernig
erikONEhet van iemand anders wil, en kennelijk niet krijgt, dan kan in de regel
beter zelf verantwoordelijkheid genomen worden.
Dus niks gun, degenen die hun belang nu onvoldoende vertegenwoordigd zien zijn op dit punt gekomen pas echt interessant in deze zaak. Dat zijn degenen die voor de keuze staan uiteindelijk afdoende voor hun belang te gaan staan. Je zou dat verantwoordelijkheid voor je eigen zaak nemen kunnen noemen.
Dus voorzover gedelegeerden zoals Peter Ruigrok niet de verantwoordelijkheden blijken te nemen die nodig zijn voor bevredigende belangenbehartiging, staan de uiteindelijke belanghebbers (huurders en degenen die huurders het recht op betaalbare woonruimte willen realiseren) voor de keus verantwoordelijkheid te nemen die belangen anders/elders/zelf beter te (laten) behartigen.
utsjaermets
Jan Maarten Fernigpeter klein
Dus óf zaten ze er hier flink naast en kregen ze alle vrijheid om een noodgreep toe te passen, óf de vriendjescarroussel bij WSG draaide volop
tigger
peter kleinJan Maarten Fernig
In plaast van ons druk te maken om wat Peter Ruigrok (e.a.) zou moeten doen, kunnen we ons beter op onszelf richten en concentreren op minder schaapachtig worden.
Bob Lagaaij
PeterO
Het maakt ook goed duidelijk dat de elite, politiek en bestuur schijt hebben aan de gewone man, consument of huurder. Omgekeerd is het de gewone man die op z'n krent blijft zitten bij wantoestanden. Angst regeert.
Jan Maarten Fernig
PeterODat laatste is als inzicht niet nieuw, getuige een samenvatting van een zeker essay ( http://nl.wikipedia.org/wiki/Beantwortung_der_Frage:_Was_ist_Aufkl%C3%A4rung%3F ) uit 1784! Daarin wordt "Faulheit und Feigheit“ (Nederlands: luiheid en lafheid) als oorzaak aangevoerd.
Vanuit mijn eigen hedendaagse inzicht voeg ik daaraan toe: Kennelijk zijn de problemen nog niet groot genoeg om massaal over luiheid en angst heen te stappen. Of: de kosten van het nemen van luiheid en angst worden grosso modo nog steeds als hoger opgevat dan de kosten van de in dit artikel geschetste problematiek.
Anderzijds ben ik hoopvol gestemd en verwacht nog binnen de resterende termijn van de mij toegedichte levensverwachting een relevante omslag mee te maken. Sterker nog, ik weet mij omringd door een groeiende groep gelijkgezinden die luiheid en angst overwinnen en in onderlinge verbondenheid die omslag aan het bewerkstelligen zijn.
erikONE
PeterOJan Maarten Fernig
erikONEerikONE
Jan Maarten FernigJan Maarten Fernig
erikONEerikONE
Jan Maarten FernigPeterO
erikONEmart67
PeterO
mart67E. Blijie
Ik neem het meneer Ruigrok niet kwalijk. Wel de mensen die hem hebben aangesteld. Deze zouden moeten opstappen en hadden wat mij betreft met naam en toenaam in dit artikel genoemd moeten worden. Dit zijn de mensen die dergelijke salarissen mogelijk maken. Het ontbreekt deze mensen ook aan creativiteit. Ze hadden Ruigrok bijvoorbeeld kunnen aanbieden de klus te klaren voor een lager salaris. Vervolgens hadden ze een performance fee kunnen afspreken. Dan pas zou de toegevoegde waarde van Ruigrok blijken en gewaardeerd (of niet) kunnen worden. Zonder subsidie van 118 mio zou een beloning van 0,5 mio dan in een heel ander daglicht komen te staan.
utsjaermets
Ik vermoed dat degenen die met zo'n salaris instemmen te makkelijk met geld smijten. Het is immers hun geld niet....
Charles d.
MK
Jan Maarten Fernig
MKDe Vois