
Wanhopig roepen weldenkenden de politiek en het volk op om in godsnaam de waarheid te respecteren in het debat. Maar er is niet één waarheid over complexe zaken als arbeidsmarkt of vrijhandel. Met dogmatische eenzijdigheid is ons aangepraat dat die er wel is, met veel ellende tot gevolg. De sociale wetenschappen hebben het aan zichzelf te danken dat inmiddels zo’n beetje álles ter discussie wordt gesteld.
Ken je dit? Je staat voor een belangrijke beslissing waar je maar niet uitkomt. Je ligt er van wakker, je zoekt raad bij vrienden, maar iedereen zegt iets anders dus dat helpt je niet verder. Weet je wat? Een lijstje met plussen en minnen, dat moet uitkomst bieden! En dan ga je die plussen en minnen tegen elkaar afwegen, en kom je automatisch tot een weloverwogen, rationele keuze.
Of dit ook werkt? Bij mij meestal niet. Uiteindelijk kies je toch op gevoel. Het lijkt wel eens of wie je echt bent, eerder het gevolg is van keuzes die al voor een belangrijk deel vast stonden dan het tegendeel: dat jij als rationeel individu met een vaste identiteit bewust keuzes maakt. Zo is het denk ik ook. Lijstjes om beslissingen te rationaliseren zijn eigenlijk een laffe manier om te vluchten voor die ene grote vraag: wat wil je nou écht?
Volgens mij geldt dat ook voor collectieve beslissingen. Natuurlijk, feiten zijn feiten en analyseren is goed, maar uiteindelijk komt het vooral neer op de vraag wat we nou eigenlijk willen met z’n allen. En ja, dan doet gevoel er ook toe. Het is letterlijk onmenselijk om te doen of gevoelens, sentimenten, woede, wensen er niet zijn of niet mogen zijn. Sommigen zijn daar echter heel bang voor. Ze menen dat er maar één echte waarheid is en dat je die verstandelijk kunt duiden. Ze spreken vol afschuw van post truth politics. Maar daarmee miskennen ze volgens mij de menselijke aard. De beroemde filosoof Karl Popper leerde ons al dat mentale processen, ervaringen en emoties óók onderdeel zijn van de realiteit.
Feiten zoeken bij overtuigingen die je toch al hebt, zo werkt het in de sociale wetenschap ook!
Hypotheses bevestigen
Maar er is meer. Want weet je wat ik vaak met mijn lijstjes met plussen en minnen doe? Ik pas ze aan, net zo lang tot ik tevreden ben met het resultaat. Heb ik mezelf dan voor de gek gehouden? Ja, maar op een ongevaarlijke manier: ik heb een rationalisering gezocht bij een gevoel, en als ik daardoor geruster ben met mijn keuze is dat prima. Als je er maar met overtuiging in gaat.
En nu komt het: feiten zoeken bij overtuigingen die je toch al hebt, zo werkt het in de sociale wetenschap ook! Voor De Correspondent legde Jesse Frederik precies uit hoe dat gaat: een onderzoeker heeft een hypothese en gaat uitzoeken of die stand houdt door middel van empirisch onderzoek. Als de hypothese bevestigd wordt, volgt er een mooi paper. Hoera, zie je wel, ons wereldbeeld klopt! Maar als de hypothese geen stand houdt, volgt er alleen maar stilte.
Publication bias heet dit fenomeen, en het zorgt ervoor dat alleen de onderzoeken overleven die de hypotheses bevestigen van de wetenschappers die ze bedacht hebben. Dat kan grote gevolgen hebben. Stel dat economen door hun opleiding zijn opgezadeld met bepaalde idealen: zoveel mogelijk vrijhandel, soepel ontslagrecht, kleine overheid. Dan zullen ze hypotheses bedenken die daarbij aansluiten. Zijn de onderzoeksuitkomsten daar vervolgens niet mee in overeenstemming, dan zullen ze die weggooien. Zo zitten we opgescheept met een ‘waarheid’ die net zo subjectief is als mijn lijstje van plussen en minnen, dat ik bijschaaf zodat het mijn gevoel ondersteunt.
Voorgeprogrammeerde robots
Geen wonder dat er in deze tijd grote groepen mensen afhaken. Decennialang is er allerlei naars over ze uitgestrooid dat ze maar moesten slikken omdat het ‘wetenschappelijk onderbouwd’ was. Nu ze erachter komen dat die waarheid ook maar op een (politieke) ideologie berust, lopen ze weg.
Flexibilisering van de arbeidsmarkt is zo’n dingetje. Decennialang werd het gepropageerd door instituten als het CPB en D66, maar die pleiten nu ineens allebei voor mínder flex. De sociale werkelijkheid is kennelijk toch wat complexer gebleken dan hun verlichte rationele geest voor mogelijk hield. Daarbij doen ze nu ineens alsof ze die enorme toename van het flexwerk altíjd al fout vonden — een fraai staaltje geschiedvervalsing — en maken ze voor het afpakken van rechten van werknemers plotseling een onderscheid tussen flexwerk en minder ontslagbescherming (flex moet minder flex, vast moet minder vast). Terwijl zowel D66 als het CPB tot voor kort nog de voordelen van pure flex bejubelden.
Geen wonder dat er in deze tijd grote groepen mensen afhaken
Flexwerk is niet het enige voorbeeld waar een veronderstelde wetenschappelijk onderbouwde waarheid botst op de spelbedervende werkelijkheid: de echte wereld van mensen met gevoelens en behoefte aan stabiliteit en gemeenschapszin. Vrijhandel is zo’n thema waarover economen als voorgeprogrammeerde robots gewoon niet anders kúnnen dan half gehypnotiseerd een tekstboek aan voordelen uitstoten. Gemiddeld wordt iedereen er rijker van, en dus is elk verdrag dat vrijhandel pretendeert te bevorderen boven elke discussie verheven.
Afbraakloon
Ook hier is de werkelijkheid nogal anders dan de elegante waarheid zoals die in de studeerkamer is uitgedacht. Kijk naar handelsverdrag NAFTA. Niet alleen kostte die deal veel Amerikaanse productiewerkers hun baan, ook de Mexicanen zijn er niet blij mee. Boeren zijn van hun land gejaagd door de concurrentie van spotgoedkope en gesubsidieerde Amerikaanse mais, om vervolgens in sweat shops tegen een afbraakloon de producten te maken waar Amerikanen voorheen een goed salaris voor kregen. De voordelen belandden in de zakken van de bedrijven.
Je kunt je zelfs afvragen of verdragen als CETA niet juist de handel belémmeren, doordat ze voor grote bedrijven met sterke juridische afdelingen de mogelijkheid scheppen concurrentie buiten de deur te houden. Zo dreigt de unieke Nederlandse afspraak dat zaadveredelaars mogen voortborduren op elkaars vindingen in het gedrang te komen door CETA. Dit zogenaamde kwekersrecht is in feite een unieke manier van open source ontwikkelenavant-le-lettre, waardoor onze kwekers tot de meest innovatieve ter wereld behoren. Het gekke is dat economen die zich normaal gesproken over overmatige patentrechten heel druk maken, deze zorgen direct laten varen als het om verdragen gaat die, al is het slechts in naam, om vrijhandel draaien.
Worden wij er nou echt zoveel beter als Canadezen onze varkens gaan eten en wij hun melk drinken?
Exacte wetenschap
Overigens, worden wij er nou echt zoveel beter als Canadezen onze varkens gaan eten en wij hun melk drinken? Zijn nog meer concentratie, grootschaligheid en milieubelastend transport een goed argument, als je de gecompliceerde werkelijkheid overziet? Het lijkt wel of díe werkelijkheid nog maar weinig overeenkomsten vertoont met de veronderstelde voordelen van vrijhandel uit het tekstboek — en dat is ook zo. Al is de waarheid nog zo zuiver, de werkelijkheid achterhaalt haar wel. Waarheid moet zichzelf waarmaken, anders komt de werkelijkheid vroeg of laat zijn gram halen.
We kunnen ons tot slot nog afvragen hoe het zo ver heeft kunnen komen. Hoe is de ‘wetenschap’ erin geslaagd ons collectief het bos in te sturen? Het antwoord is, denk ik, dat economen zichzelf hoger aanslaan en zichzelf meer kwaliteiten toedichten dan andere sociale wetenschappers. Ze hebben elkaar aangepraat, en ons ervan overtuigd, dat economie een soort exacte natuurwetenschap is waarin ons gedrag te modelleren is op basis van aannames — als was er sprake van basiskrachten.
Wie dat overdreven vindt, gedenke de Grote Financiële Crisis van 2008. De oorzaak daarvan: doorgeschoten deregulering van de financiële sector, gelegitimeerd door de economische wetenschap.
25 Bijdragen
Michel Fleur 6
En natuurlijk kunnen we nog wel een aantal zaken aan de lijst toevoegen zoals de "voordelen" van inflatie, privatisering enzovoorts.
Apekool 5
De basis van wetenschaptheorie is namelijk niet van toepassing: toetsbaar en weerlegbaar. Dat vereist onder meer dat experimenten tot in alle details herhaalbaar zijn.
Economen zijn wichelroedelopers met wat wiskunde kennis.
Matthijs 11
Paar opmerkingen:
1/ het gegeven dat je over een bepaald onderwerp niet of nooit de ene absolute, complete waarheid zult weten, betekent nog niet dat feiten of het bouwen aan modellen die die waarheid steeds beter benaderen er niet meer toe doen. Het betekent ook niet dat de mening van Piet de slager over klimaatverandering even veel waard is als die van de klimaatwetenschapper die zich al dertig jaar met het onderwerp bezig houdt.
Mensen zijn vaak verbaast als ze er achter komen dat een wetenschappelijke theorie niet helemaal blijkt te kloppen of aangepast moet worden. En concluderen dan dat wetenschap "ook maar een mening" is. Maar dat gaat dus veel te ver. Wetenschap is het continu bijschaven van modellen en het schieten van gaten in bestaande modellen. Soms is het een kleine aanpassing, soms een complete paradigma verandering.
2/ "Ze spreken vol afschuw van post truth politics. Maar daarmee miskennen ze volgens mij de menselijke aard."
Maar de vraag is wat erger is: te weinig rekening houden met het gegeven dat 'gevoel/emotie' een rol speelt bij besluitprocessen van mensen of het glashard ontkennen van feiten.
Mooi voorbeeld was Gingrich over criminaliteit: de cijfers van de FBI's database wezen misschien uit dat criminaliteit al heel lang daalt, maar zijn gevoel was toch anders.
“And the American people feel that crime is on the up. I’ll go with that rather than your liberal statistics.”
Natuurlijk moet je rekening houden met gevoelens en emoties. Maar ook nu: het andere uiterste, compleet alle feiten ontkennen en iedere mening op gelijke voet zetten met die feiten is absoluut gevaarlijk en verkeerd.
Kortom: het is goed om je te realiseren dat er bij veel bestaande waarheden (bijv economische modellen, wetenschappelijke theorien, etc) nog veel niet klopt. Maar dat betekent nog niet dat je dus alle waarheid, wetenschap of feiten overboord moet/kunt zetten!
Nils de Graaf 4
MatthijsHet gevaar voor terrorisme is er zo een waar niets van over zou blijven als we door de propaganda heen konden kijken. Helaas, we kunnen niet bij ons verstand.
Matthijs 11
Nils de GraafPieter Jongejan 7
Matthijs 11
Pieter JongejanConstance 4
Pieter JongejanGezien het grote aantal variabelen dat invloed op die tijdreeksen heeft en het feit dat de onderliggende processen i.h.a. niet ergodisch zijn, moet men met het interpreteren van de resultaten als 'toetsing', laat staan falsificatie, nogal voorzichtig zijn, dunkt me.
Overigens Popper was geen wat hijzelf noemde "naive falsificationist", maar een "critical rationalist", die à la Quine-Duhem de beperkingen van een te strikt toepassen van het falsificatie beginsel voor de ontwikkeling en bruikbaarheid van een theorie inzag.
------"zoals de stelling dat 2% inflatie goed is voor de economische groei. ""
"Wie de moeite neemt om dit te doen ziet dat deze theorie onwaar is.''
Dan ben ik toch wel benieuwd naar:
1) welke economen deze 'theorie' ( in deze formulering) bewezen achten. (in ieder geval niet Woodford, Taylor of Bernanke)
2) welke economen deze 'theorie' (in deze formulering ) weerlegd hebben.
Pieter Jongejan 7
ConstanceImmers onverminderd het doel van prijsstabiliteit ondersteunt het ESCB het algemeen economisch beleid in de Gemeenschap teneinde bij te dragen aan de verwezenlijking van de in artikel 2 omschreven doelstellingen van de Gemeenschap.
Die luiden: het bevorderen van een harmonische en evenwichtige ontwikkeling van de economische activiteit binnen de gehele Gemeenschap, een duurzame en niet inflatoire economische groei met inachtneming van het milieu, een hoge graad van convergentie van de economische prestaties, een hoog niveau van werkgelegenheid en van sociale bescherming, een verbetering van de levensstahdaard en van de kwaliteit van het bestaan en van de economische en sociale samenhang tussen de lidstaten.
In de Taylor rule uit 1993 kom je een target inflation rate tegen van ongeveer 2%.
Bij een inflatie, die stijgt tot boven de inflation target beveelt Taylor aan om de reële rente met 50% van het inflatieverschil te verhogen; bij een lagere inflatie om de reële rente met 50% van het verschil tussen feitelijke inflatie en target inflatie te verlagen. Deze Taylor rule stabiliseerde de jreéle rente in de jaren negentig rond de 3%. De wereldeconomie voer daar wel bij. Uit de Taylor rule formule en de praktische toepassing ervqn blijkt zonneklaar dat monetaire economen van de veronderstelling uitgaan dat 2% inflatie tot een optimaal macro-economisch resultaat leid
Pieter Jongejan 7
ConstanceMijn veronderstelling (maar ook die van Varoufakis) is dat het loslaten van het systeem van vaste wisselkoersen in 1971 plaatsvond omdat de USA toen veranderde van een land met een structureel betalingsbalansoverschot in een land met een structureel betalingsbalanstekort.
Hierdoor liep de inflatie in de jaren zeventig op (stagflatie), waardoor de FED zich genoodzaakt zag om de koersdaling van de dollar tegen te gaan door de rente fors te verhogen. Het spaargeld van de wereld begon toen naar de USA te stromen, wat eerst tot een enorme koersstijging van de dollar leidde en kort daarna tot de beurskrach van 1987. In dat jaar introduceerde Greenspan de Greenspan put. De introductie van flexibele wisselkoersen in combinatie met de Greenspan put leidde tot een totaal ander reactiepatroon bij beleggers en investeerders. Speculeren met geleend geld werd hierdoor aantrekkelijk gemaakt.
Voor Nederland vind ik voor de periode 1962-1982 een negatieve relatie tussen zowel de lange reële rente als de inflatie enerzijds en economische groei anderzijds
Voor de periode 1995-2015 (ook 20 jaar) vind ik echter een positieve relatie tussen lange reële rente en economische groei en nog steeds een negatieve relatie tussen inflatie en economische groei. Wat er verandert is, is dus de relatie tussen economische groei en lange reële rente en niet de relatie tussen economische groei en inflatie. Die was negatief en blijft negatief (volgens de data van de OECD). Een inflation target van 2% berust m.a.w. niet op het stimuleren van economische groei, maar op het stimuleren van de geldgroei (en de winsten bij de speculerende investment bankers) , wat tot veel meer instabiliteit leidt. (blijkt uit constante term)
Matthijs 11
Pieter JongejanMichel Fleur 6
Pieter JongejanHet probleem van data uit het verleden is dat je er moeilijk oorzaak en gevolg verbanden uit kunt halen die algemeen geldig zijn. Als de data door publicatie-bias al volledig zijn en door de rauwe data nog beschikbaar, omdat de meeste data al is voorbewerkt met modellen die wellicht zelf niet geverifieerd zijn.
Ook zitten er veel dubieuze aannames in de neoklassieke theorie - rationaliteit, egoïsme, informatie, veronderstelde berekenbaarheid - die steeds meer onderuit worden gehaald in andere wetenschappen (die wél experimenten doen).
De "algemene evenwichtstheorie" is zonder extra randvoorwaarden alleen toepasbaar op een micro-economie: dat toont de wiskunde van de economen zelf aan!
De financiële sector wordt vaak beschouwd als niet belangrijk, de overheid als geldschepper en krediet als niet-monetaire operatie. Dit is niet in overeenstemming met de werkelijkheid.
Ik snap ook dat het moeilijk is dynamische effecten (zoals krediet en rente) toe te passen in een theorie met grotendeels statische identiteiten en bewegingen rond een verondersteld evenwicht. Maar misschien moet je dan toch eens een andere theorie gebruiken voor je modellen.
Een van de randvoorwaarden voor het tóch mogen toepassen van de evenwichtstheorie in de macro economie, is dat iedereen evenredig (met inkomen) veel uitgeeft en precies met hetzelfde uitgavenprofiel (bewijsbaar onwaar). Als je die randvoorwaarden niet aan studenten vertelt, heb je een wetenschappelijk ogende theorie met ideologische eigenschappen. Dat is goed genoeg voor de politiek.
Matthijs 11
Michel FleurPieter Jongejan 7
Michel FleurBarro kwam al in 1990 middels een vergelijkende cross section analyse tot de conclusie dat een hogere inflatie tot een lagere economische groei leidt. Het argument van Blanchard dat een hogere inflatie nodig is vanwege de ZLB, ofwel dat er bij een lage inflatie target minder ruimte is voor monetair beleid vraagt om een antwoord. Dat antwoord zou kunnen zijn dat er bij een hogere reële rente minder behoefte bestaat aan aanvullend monetair beleid.
je kritiek op de neo-klassieke theorie deel ik, maar je kritiek op het evenwichtsdenken wijs ik af. Het evenwichtsbegrip is in een ecologische systeembenadering essentieel. Pleiten voor duurzaamheid en pleiten voor klimaatbeheersing is immers pleiten voor evenwichtsherstel.
Michel Fleur 6
Pieter JongejanDe tegen-kritiek zal wel de dynamiek in de tijd TUSSEN de evenwichten moeten bevatten die zorgt dat er steeds weer evenwicht bereikt wordt. Tevens moet dan uitgelegd worden WELK evenwicht er bereikt wordt als - bijvoorbeeld - de wetten van vraag en aanbod niet monotoon stijgend of dalend zijn. De aanname DAT er steeds evenwicht bereikt wordt is gewoon niet goed genoeg, laat staan met aanvullende voorwaarden als bijvoorbeeld monothetische consumptie of volledig arbeidsevenwicht, waaraan in werkelijkheid ruim niet goed genoeg wordt voldaan.
Roland Horvath 7
Totale vrije handel zonder protectie, flexibele arbeid en een kleine overheid, genoemd in het artikel, zijn andere voorbeelden. Nochtans, de geschiedenis heeft al honderdvoudig bewezen dat de drie tot rampen leiden. En een kind van twaalf ziet de onwaarheid ervan in en is in staat dat te erkennen.
Een reden van onze systematische vooroordelen is ook reeds genoemd. De kudde, het groepsdenken. We worden veel meer beïnvloed door de groep waar we dagelijks mee omgaan, bvb beroepsmatig, dan we ons van bewust zijn en dan we willen toegeven. Te ver afwijken van gangbare meningen is gevaarlijk voor van alles. Leden van een sekte zijn zich maar bewust van de dwang van de sekte als ze de sekte verlaten hebben.
Een theorie is ook maar een mening. Het eeuwige probleem: Feiten enerzijds en anderzijds voorstellingen van zaken, meningen, theorieën: Het blijft moeilijk en vaak onaangenaam als de feiten de theorieën, de meningen niet bevestigen. En het vereist altijd moed en veel werk om theorieën in overeenstemming te brengen met de feiten.
Zoals de titel zegt, de werkelijkheid heeft geen boodschap aan de waarheid. De term waarheid is uitsluitend van toepassing op enkelvoudige feiten: Klaar of donker? Anders gaat het om op feiten gebaseerde redelijke voorstellingen van zaken. Wat voor de gangbare waarheid doorgaat is meestal propaganda. En slechts weinigen zijn geïnteresseerd in andere voorstellingen van zaken, andere waarheden. In de politiek en de economie heten zulke verderfelijke lieden populisten en extremisten.
Jan Smid 8
Hans, beide clubs staan in campagnemode, het CPB voert campagne voor Rutte.
Patrick Kaashoek 2
Het is in het bestek van deze reactie niet mogelijk om mijn punt goed en genuanceerd te maken. De essentie is dat veel economen - en vooral degenen die er onder die naam hun brood mee verdienen - op een aantal punten helemaal mank gaan:
1. Ze doen alsof economie een natuurwetenschap is, met natuurwetten en zo. Ik heb nooit begrepen waar dat vandaan komt. Misschien omdat ze zich verkijken op het modelmatige rekenwerk? Nog niet zolang geleden heette een deel van het vakgebied politieke economie...;) Dat lijkt me beter gemunt!
2. Veel economen kijken niet of onvoldoende met een systeembril naar de wereld en hun representatie daarvan. 'De' economie is simpelweg één facet van de realiteit, en het hangt samen met allerlei andere factoren, zoals psychologie, macht, traditie, cultuur, etc. etc. Op een of andere manier dringt dat weinig door tot mainstream economen.
3. Op een gegeven moment in de wetenschapsgeschiedenis is de verbinding tussen de werkelijkheid van ons (betekenisgevende) mensen en de wereld van de econoom verloren gegaan. Een paar honderd jaar geleden was de economie gewoon een onderdeel van de filosofie. Adam Smith wordt wordt vaak gezien als de vader van de vrije markt - zonder de connotatie van de inbedding in een veel bredere culturele, morele bedding. Maar deze man schreef het boek 'Theory of Moral Sentiments' al daarvoor...
4. Er is sprake van een bepaalde beroepsarrogantie waarin bescheidenheid dan wel zelfrelativering ver te zoeken zijn. Het zou leuk zijn - en veel spannender - als de economen onder ons juist de vooronderstellingen, onzekerheden en beperkingen van hun eigen verhalen zouden laten zien.
Economen zijn tenslotte ook gewoon mensen..!
thebluephantom 6
Patrick KaashoekFredo 5
Patrick KaashoekIk heb nog een toevoeging. Wat ik altijd heb begrepen, is dat er binnen de wetenschap een onderscheid wordt gemaakt tussen harde en zachte wetenschap. En harde wetenschap wordt hoger ingeschat. Gevolg: De zachte wetenschap doet haar best om ook als harde wetenschap te worden aangemerkt. En als je economie dus in harde cijfers en modellen kunt gieten, dan heb je meer aanzien.
Hetzelfde geldt overigens ook voor sociologie. En zelfs in de psychologie zie je soortgelijke tendensen, hetgeen mijns inziens een beetje bizar is. Maar dat is de huidige tijd.
AGM de Boer 3
De werkelijkheid heeft geen boodschap aan de waarheid.
Een simpele waarheid die voor een hoop mensen tegenwoordig moeilijk te accepteren is.
De waarheid is een vast gegeven.
Ook al probeert de mens de waarheid naar z'n hand te zetten,want dan zou het geen waarheid meer zijn.
Joanne
- George Box
Jeroen van der Smissen 3
Een mooie vraag. Een retorische. Natuurlijk is dit een voorbeeld van totale verspilling, dat snapt iedereen, van wetenschappers tot "dom volk dat achter populisten aanloopt". En toch blijven we zulke verdragen sluiten. Waarom? Altijd omdat er iemand belang bij heeft. Wie? Bureaucraten die hier een goede baan aan hebben. Maar de handelaren zelf, die hebben toch het grootste belang? Welnee. We zagen toch net dat dit pure geldverspilling is.
Economie is geen rationelere wetenschap dan de sociale wetenschappen. Economie is psychologie.
En overheidsbeslissingen worden voor het overgrote deel niet op rationele grondslag genomen. Dat is al vele malen wetenschappelijk -haha- bewezen.
Jeroen van der Smissen 3
W. Keller 3